Van Delhi naar Beijing

Bezienswaardigheden Tibet

Tibet  is het ‘hoogste’ land ter wereld en is omringt met alleen maar bergen, zoals de torenhoge Himalaya. Tempels, kloosters en bijzondere gebruiken kenmerken het land. De prachtige hoogvlaktes en de adembenemende uitzichten waar je geen genoeg van zult krijgen blijven je een leven lang bij.

>Rondreizen Tibet

Het dak van de wereld
Tibet landschap DjoserTibet is ongeveer twee keer zo groot als Frankrijk en grenst aan India, Nepal, Myanmar en Bhutan, maar voor het grootste deel grenst het aan China. Het meest kenmerkende van het land  zijn natuurlijk de hoogste toppen van de wereld, het Himalayagebergte. Ook in het Noorden liggen hoogvlaktes van wel 5000 meter hoogte. Tibet wordt daarom ook wel het ‘dak van de wereld’ genoemd.  

Het Tashilhunpo klooster
Tibet monniken DjoserHet Tashilhunpo klooster werd in 1447 gebouwd in Shigatse, een stad in het zuiden van Tibet. Het klooster staat op een heuvel midden in de stad Tashilhunpo en betekend “alle geluk en voorspoed worden hier verzameld”. Het klooster is een van de belangrijkste bestemmingen voor pelgrims. Het bezoek aan het klooster vergt enige conditie, drie steile trappen moeten beklommen worden voor je voet kunt zetten in het klooster.  Drie verschillende trappen leiden naar de tempel, de linker trap is om het klooster in te komen, de middelste trap is voor de pänchen lama en dalai lama, twee spirituele leiders, en via de rechter trap verlaat je het klooster.

Lhasa
Potala paleis Lhasa TibetOp 3650 meter hoogte, midden in de Himalaya ligt de hoofdstad van Tibet: Lhasa. Doordat de stad zo hoog ligt zul je zeker even moeten wennen aan de hoogte. De ijle lucht zorgt ervoor dat je snel buiten adem raakt omdat je minder zuurstof in je lichaam kunt opnemen. Dit heeft echter niks te maken met de conditie van de reiziger. Ben je eenmaal gewend is een bezoek aan deze stad op een andere manier adembenemend. Overal waar je kijkt zie je fantastische uitzichten. Een bezoek aan het indrukwekkende Potala Paleis mag niet ontbreken. Vroeger woonde hier de Dalai Lama, de spirituele leider van de Tibetanen. Het paleis heeft prachtige kamers en kapellen, neem dan ook even de tijd om dit alles tot je te laten doordringen. Als je helemaal boven bent aangekomen weet je niet waar je moet kijken, zoveel mooie uitzichten. Naast het Potala Paleis is ook de Jokhang Tempel, de heiligste Boeddhistische tempel, de moeite waard.

Tsampa

31 Man met yak TibetDoor de ruige natuur en vaak beperkte mogelijkheden om gewassen te verbouwen is het menu in Tibet wat beperkt.  Het basisvoedsel in de  Tibetaanse keuken  is tsampa, dit is gemaakt van gerstmeel met jakvlees, jakkaas en jakboter, allemaal gemaakt van de jaks, een runder soort. Naast deze basismaaltijd worden er ook veel noedels gegeten.  Een populair drankje onder de bevolking is boterthee, gemaakt van theebladeren, zout en boter van de jak. Ook Chang is geliefd, dit is gerstbier met een lichte kleur en een wat zurige smaak. De Tibetaanse keuken is minder uitgebreid dan die van China, maar nog steeds kun je erg lekker eten en genieten van authentieke maaltijden.  In de grotere steden wonen veel Han-Chinezen die restaurants zijn begonnen. Chinese gerechten zijn dus ook volop aanwezig.

Links lopen en driemaal nee zeggen
Tibet tempel vlaggen DjoserHet geloof staat centraal bij de Tibetanen. Tempels en heiligdommen zijn er in overvloed. Wanneer je voet zet op heilig grond word je geacht je respectvol te gedragen. Links lopen bijvoorbeeld is erg belangrijk. Zorg dat het heiligdom zich aan jouw rechterhand bevindt. Dit is uit respect voor de goden. Bedekkende kleding is een must als je een tempel in wilt. Geen korte broeken en hemdjes, je schoenen uittrekken en vooral niet je onderkant van je voeten naar de Boeddha richten. Voeten worden als onrein beschouwd.  Mocht je een Tibetaan iets willen aanbieden, accepteer dan dat zij eerst driemaal nee zullen zeggen. Blijf overigens wel volhouden want na driemaal nee mogen zij het geschenk pas aannemen.

>Rondreizen Tibet

Boek en reis met zekerheid

 • Kosteloos omboeken
 • 100% terugbetaling bij annulering
 • 24/7 hulp en bijstand, ook bij repatriëring
 • ANVR- en SGR garantie
 • Reizen volgens RIVM richtlijnen
 • Opvolging reisadviezen ministerie van Buitenlandse zaken
 • Op de hoogte van plaatselijke corona-richtlijnen
 • Goede lokale vertegenwoordiging
 • Vervoer met eigen bus en gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen
 • Nederlandse reisbegeleiding bij meeste reizen
 • Veel individuele vrijheid met comfort en veiligheid van groepsreis
 • Meer dan 35 jaar ervaring

Lees meer >

Klantwaardering

9,3

Een geweldige, indrukwekkende, bijzondere, maar ook erg verm...
Een geweldige, indrukwekkende, bijzondere, maar ook erg vermoeiende reis. Heel veel gezien, beleefd en ervaren. Verschillende volken gezien, verschillende landen ervaren. Heerlijk gegeten, met verschillende valuta leren omgaan. Leren onderhandelen en enorm genoten. Met een geweldige reisbegeleidster

Leny B. - 10,0
Terug naar boven