Van Delhi naar Beijing

Ambassadeur van India in Nederland

Bhaswati Mukherjee is ambassadeur van India in Nederland sinds september 2010. Ze houdt kantoor aan de chique 'embassy lane', de Buitenrustweg in Den Haag. In het grote gebouw, dat van binnen smaakvol is ingericht in Indiase stijl, praat ze over haar werk.

Wat doet de Indiase ambassade precies?
We activeren en onderhouden de betrekkingen tussen India en Nederland. Je kunt zien mij als de CEO van de ambassade. Er werken hier 35 mensen in verschillende afdelingen. Zo helpt bijvoorbeeld de economische afdeling exporteurs en er is ook een culturele afdeling. Binnenkort opent er een Indiase bank in Amsterdam, daar hebben we ook contacten mee. Ik heb een gidsfunctie voor een bilaterale relatie tussen onze landen. India is een G20-lid, we hebben een belangrijke rol te spelen op economisch gebied.

Wat vond u van het Nederlandse volk voordat u hier kwam?
Ik had geen duidelijk idee over de mensen voordat ik hier kwam. Maar wat ik inmiddels weet, is dat het stereotype over Nederlanders niet juist is. Een tijdje geleden hoorde ik een verhaal over de ambassadeur van Benin. Hij reisde van Parijs naar Amsterdam en liet per ongeluk zijn koffer staan in de trein. Een Nederlandse vrouw vond de koffer en belde hem op. Als dit ergens anders was gebeurd had hij zijn koffer echt niet terug gekregen! Zelfs in India betwijfel ik het! Ik vind de Nederlanders erg behulpzaam. Ze zijn ook heel pragmatisch. Nederlanders zijn van nature bezorgd over water. Ik ben altijd al aangetrokken tot hun vermogen om India te betrekken bij watermanagement in de landbouw. Daarnaast respecteren wij de Nederlandse inzet voor een schoon milieu.

Welke toeristische plaatsen hebt u in Nederland gezien?
Ik heb veel gezien. Het Rembrandthuis in Amsterdam, de Keukenhof vond ik geweldig, Delft is prachtig, ik vond Texel erg mooi en ik kom graag in Maastricht. Het is een stad met een ziel.

Wat is uw favoriete stad in India?
pv_amb_india_01Delhi, dat is mijn geboorteplaats en een grote kleurrijke stad.

Waarom zouden mensen India moeten bezoeken?
Het is een complete culturele ervaring. India heeft zoveel te bieden, zowel op natuur- als op cultureel gebied. Dit land met meer dan een miljard inwoners heeft een interessante geschiedenis. Het was een Britse kolonie en heeft zich uiteindelijk ontwikkeld tot een democratie.

Kunt u zich voorstellen dat mensen niet naar India durven te Gaan, vanwege de drukte?
Niemand hoeft bang te zijn. Indiërs hebben een grote liefde voor buitenlanders. Zelfs de meest arme persoon zal je helpen. Je moet In India alleen oppassen voor de hitte, niet te lang in de zon zitten en je moet veel mineraalwater drinken. Ook moet je erop letten dat je je fatsoenlijk kleedt. Als je je aan deze regels houdt, dan gebeurt er niets.

Wat zijn de culturele verschillen tussen Nederland en India?
Daar zijn verschillende benaderingen voor. De verschillen zijn gebaseerd op de geschiedenis en beschaving. India is een seculiere pluralistische democratie. Nederland had vierhonderd jaar lang de VOC, de handel aan ‘de spicecoast’ bracht stabiliteit.

Wat is uw favoriete Indiase eten?
We hebben een zeer rijke eetcultuur, ik hou van ‘fusion cooking’, op dezelfde manier als de Thai dat doen. We mixen en combineren. In de straat Paranthe Wali Gali in Delhi in het Chandni Chowk gebied kun je lekkere fusion gerechten vinden. Het beste Indiase restaurant in Nederland is mijn eigen huis. Anders dan mijn huis? In Den Haag, The Indian Palace.


pv_amb_india_03


Welk Nederlands eten vindt u lekker?
Haring met uitjes! Ik kom uit Bengalen in het noorden van India, we eten droge rauwe vis daar. Jullie erwtensoep vind ik ook erg lekker.

Wat zijn de grootste verschillen wanneer je het vergelijkt met de straten van Den Haag met die in Delhi?
In Den Haag zijn er veel minder mensen op straat. En het klimaat is natuurlijk een groot verschil. In Delhi zijn er zo veel mensen, het is zo dynamisch. Er is eten op elke straathoek.

Wat is de beste tijd om te reizen naar India?
Voor het noorden half september tot eind maart. In het zuiden kun je op elk gewenst moment rondreizen.

Wat is uw favoriete vakantiebestemming en met wie reist u het liefst?
Zwitserland en het zuiden van Frankrijk. In India ga ik ook graag naar de bergen in het noorden. Ik reis graag met een aangenaam persoon, anders alleen. Ik hou van wandelen, lezen en ik schrijf poëzie als ik op vakantie ben. De bergen inspireren enorm mij om dat te doen. En ‘just chilling-out’, zoals jullie jonge mensen dat zeggen, is ook iets wat ik graag doe.

Wat mist u het meest aan India?
Ik mis de geluiden, de actie en de kleuren. Ik ben nooit in staat geweest om te begrijpen waarom jullie je in Nederland in het zwart en in het grijs kleden. Het is slecht voor je gezondheid en het voelt veel warmer aan in de zomer. Ik zie het zelfs in de sportschool. Iedereen draagt zwart!

Wat denkt u van de manier waarop vrouwen in Europa zich kleden?
In Frankrijk gaan de vrouwen zeer elegant gekleed, in Nederland meer casual. Ik begrijp dat wel, want je hier moet in staat zijn om overal heen te gaan op de fi ets! Voor een feestje kleden Nederlandse vrouwen zich wel mooi aan. Het is een kwestie van keuze.

Waar zou u naartoe willen gaan na Nederland?
Ik zou graag naar Frankrijk of naar New York willen. Ik ga waar het lot me brengt. We noemen dat in India ‘Kismet’, lot of bestemming. Ik werk graag met publieke communicatie over en weer op een concrete manier. Ik ben erg vaderlandslievend. Ik ga overal heen om iets voor India te kunnen betekenen.

Bekijk ons aanbod Djoser rondreizen naar India.pv_amb_india_02

Boek en reis met zekerheid

 • Kosteloos omboeken
 • 100% terugbetaling bij annulering
 • 24/7 hulp en bijstand, ook bij repatriëring
 • ANVR- en SGR garantie
 • Reizen volgens RIVM richtlijnen
 • Opvolging reisadviezen ministerie van Buitenlandse zaken
 • Op de hoogte van plaatselijke corona-richtlijnen
 • Goede lokale vertegenwoordiging
 • Vervoer met eigen bus en gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen
 • Nederlandse reisbegeleiding bij meeste reizen
 • Veel individuele vrijheid met comfort en veiligheid van groepsreis
 • Meer dan 35 jaar ervaring

Lees meer >

Klantwaardering

9,3

Een geweldige, indrukwekkende, bijzondere, maar ook erg verm...
Een geweldige, indrukwekkende, bijzondere, maar ook erg vermoeiende reis. Heel veel gezien, beleefd en ervaren. Verschillende volken gezien, verschillende landen ervaren. Heerlijk gegeten, met verschillende valuta leren omgaan. Leren onderhandelen en enorm genoten. Met een geweldige reisbegeleidster

Leny B. - 10,0
Terug naar boven