Van Delhi naar Beijing

Reisfotograaf Frans Lemmens

mag_vj_16_frans_lemmens_01

De succesvolle fotograaf Frans Lemmens werkte jarenlang als hulpverlener en reisde als reisleider de wereld rond. Fotografie was altijd al zijn passie. In 1985 besloot hij documentair fotograaf te worden met als focus: reizen en natuur. Samen met zijn partner Marjolijn van Steeden, tevens reisfotograaf, weet Frans de wereld schitterend vast te leggen. De mooiste beelden uit onze brochures zijn regelmatig van hem afkomstig. Frans deelt met ons een kleine greep uit zijn collectie. 

mag_vj_16_frans_lemmens_02

Taj Mahal en Kamelen
Het is altijd de uitdaging als reisfotograaf om van iconen iets bijzonders te maken. Als reisbegeleider heb ik veel gereisd in India en ik had dit beeld al een tijd voor ogen. De kans deed zich voor toen ik naar Agra reisde, waar ik uiteindelijk deze foto maakte van de Taj Mahal, het imposante, wit marmeren mausoleum. Alle elementen werkten mee: de mist boven het water, het sprookjesachtige licht en dan die prachtige kamelen. De foto is honderden keren wereldwijd gepubliceerd, waaronder op een cover van een Indiaspecial van National Geographic.


Biljarters
mag_vj_16_frans_lemmens_03Op het moment dat ik deze foto maakte bevond ik mij in het Portales paleis in de Boliviaanse stad Cochabamba. Marjolijn en ik waren hier om kinderen te fotograferen in de bibliotheek van het gebouw om het lezen bij kinderen uit lagere klassen te stimuleren, een project gesteund door Cordaid. Ik vond de biljartzaal erg mooi. De modellen zijn werklozen, die op de hoek van de straat op werk zaten te wachten. Ze waren blij met deze opdracht en de kleding heb ik hen cadeau gegeven.

Ik fotografeerde op dat moment ook voor het Boliviaans bureau voor toerisme, waardoor de foto in Bolivia meteen een veel gebruikt beeld werd. Daarna heeft het zijn weg over de wereld gevonden.

mag_vj_16_frans_lemmens_04

Sahara in Kerzaz
De Sahara is lange tijd onze favoriete bestemming geweest en dan vooral Algerije. Als hulpverlener en reisleider ben ik hier vaak geweest, waardoor ik de omgeving goed ken. We hebben hier samengewerkt met het ministerie van toerisme aan drie wereldtentoonstellingen. In 1986 had ik al eens foto’s gemaakt van deze oase tegen de zandduinen aan. 

In 2004 waren we in de buurt voor ons boek Sahara - Land Beyond Imagination. Het was in de maand maart en het schoot me te binnen dat deze tijd van het jaar de perfecte schaduwen zou geven bij zonsondergang. We stapten meteen in onze terreinauto in de richting van Kerzaz en inderdaad, het lichtspel op de zandduinen was fantastisch. We waren net op tijd, want een uur later was het hele schouwspel voorbij en werd het al snel donker. Dankzij de foto konden we echter nog lang van dit moment genieten.

Frans Lemmens heeft de laatste jaren ook veel in Nederland gewerkt en drie succesvolle boeken gemaakt: Nederland vanuit de Lucht (2013), The Netherlands at its Best (2014) en Holland, Natuur in de Delta (2015).

Boek en reis met zekerheid

 • Kosteloos omboeken
 • 100% terugbetaling bij annulering
 • 24/7 hulp en bijstand, ook bij repatriëring
 • ANVR- en SGR garantie
 • Reizen volgens RIVM richtlijnen
 • Opvolging reisadviezen ministerie van Buitenlandse zaken
 • Op de hoogte van plaatselijke corona-richtlijnen
 • Goede lokale vertegenwoordiging
 • Vervoer met eigen bus en gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen
 • Nederlandse reisbegeleiding bij meeste reizen
 • Veel individuele vrijheid met comfort en veiligheid van groepsreis
 • Meer dan 35 jaar ervaring

Lees meer >

Klantwaardering

9,3

Een geweldige, indrukwekkende, bijzondere, maar ook erg verm...
Een geweldige, indrukwekkende, bijzondere, maar ook erg vermoeiende reis. Heel veel gezien, beleefd en ervaren. Verschillende volken gezien, verschillende landen ervaren. Heerlijk gegeten, met verschillende valuta leren omgaan. Leren onderhandelen en enorm genoten. Met een geweldige reisbegeleidster

Leny B. - 10,0
Terug naar boven