Zambia

Land- en klimaatinformatie Zambia

Landinformatie Zambia

Landinformatie Zambia

 • Hoofdstad: Lusaka
 • Andere bekende plaats: Livingstone
 • Inwoners: 15 miljoen
 • Taal: Engels
 • Munteenheid: Zambiaanse kwacha
 • Beste reistijd: mei tot en met augustus
 • Tijdsverschil: Tijdens onze zomertijd is er geen tijdsverschil tussen Nederland en Zambia. Tijdens onze wintertijd is het in Zambia 1 uur later dan in Nederland.
 • Oppervlakte: 752.000 km²
 • Geografie: In het oosten van het land ligt het South Luangwa National Park. In dit park zijn zeer veel wilde dieren te vinden. Onder andere is er een enorme populatie aan olifanten, maar ook andere dieren, zoals antilopen en giraffen, zijn er volop te vinden.
   
> Rondreizen Zambia

Terug naar boven

Beste reistijd Zambia

Beste reistijd Zambia

Zambia en Malawi hebben een gelijkwaardig klimaat met een regenseizoen dat van november tot april loopt. Regen in deze periode valt in korte maar zeer hevige buien, waarna de zon weer doorbreekt. De rest van het jaar is het droog en liggen de temperaturen, met name in Malawi, constant tussen 25° en 30°C. In de maanden oktober en november stijgt de temperatuur hier tot 40°C.

> Rondreizen Zambia

Terug naar boven

Bezienswaardigheden Zambia

Bezienswaardigheden Zambia

Zambia is een land dat veelal bestaat uit uitgestrekte wouden en moerassen. Zambia kent meerdere Nationale parken en wildreservaten waar o.a. olifanten, nijlpaarden, zebra’s en giraffes leven. Op de grens met Zimbabwe vindt men de Victoriawatervallen (breedste waterval van Afrika). De economie van het land is grotendeels afhankelijk van de mijnindustrie. De bevolking van Zambia staat bekend om hun vriendelijkheid en gastvrijheid. Malawi  staat bekend als een van de armste landen ter wereld maar daarentegen is de bevolking erg gastvrij en vriendelijk. De bevolking leeft voornamelijk van de visvangst en veeteelt.

Luangwa Rivier
antilopen bij de rivier in zambiaDe Luanga rivier is een prachtige levensader die door het land loopt en een van Afrika’s belangrijkste Wildlife gebieden met enorme concentraties van verschillende soorten wilde dieren en vogels. Door deze natuurschoonheid, van het pure Afrika, is het gebied wereldberoemd geworden. Hier zie je kuddes antilopen die schuilen onder de bomen en de carnivoren die op de loer liggen in de schaduw om een prachtig drama te ontluiken. De Luanga vallei ligt aan het einde van de Grote Rift vallei, deze loopt van de Rode Zee diep door oostelijk Afrika naar Zambia. Deze omgeving is spectaculair in zijn woeste natuur, dikke vegetatie en langs de Luangwa rivier een groene zee die het hele jaar door fris blijft waardoor er ook het hele jaar door dieren te zien zijn.

South Luangwa nationaal park
kudde olifanten south luagna nationaal park zambiaIn het oosten van Zambia ligt een van de allermooiste wildparken van Afrika: South Luangwa. De Luangwa Rivier kronkelt van noord naar zuid door dit reservaat. Water is de levensader, langs de oever liggen vrijwel altijd groene rivierbossen. In de droge tijd van augustus tot oktober concentreert het wild zich bij de opdrogende lagunes en poelen. Deze periode is dé beste reistijd voor het spotten van groter wild, zoals leeuwen, luipaarden, buffels en de puku. South Luangwa is de plek waar de wandel safari is uitgevonden. Ondanks de ongekende schoonheid van South Luangwa national park is het veel minder bekend  dan andere Afrikaanse parken en trekt het veel minder bezoekers, zeker tijdens het natte seizoen, hierdoor is het een nog aantrekkelijker  park om te bezoeken.

Victoria watervallen
victoria watervallen zambiaDe Victoria Watervallen behoren tot de meest spectaculaire watervallen van de wereld. De Zambezi Rivier, die op dit punt meer dan twee kilometer breed is, valt hier luidruchtig in een reeks van basalt kloven en werpt een mist op die van meer dan 20 kilometer afstand kan worden gezien. De Victoria Watervallen zijn het meest belangrijk kenmerk van het Victoria Falls National Park. Wanneer de Zambezi de hoogste waterstand heeft (meestal februari of maart) vormt zij het grootste watergordijn ter wereld. Tijdens deze maanden stroomt er meer dan 500 miljoen liter water per minuut door de waterval, die 1708 meter breed is. De hoogste val heet de Regenboogval aan de Zambia kant met 99 meter. Bij laag water in november kan de waterval teruglopen met een hoeveelheid van ongeveer 10 miljoen liter/minuut. De rivier is verdeeld in een reeks met elkaar in verbinding staande stromen. Hieronder zijn er diverse watervallen die voor het totale watergordijn zorgen. Ook ontstaan hierdoor steeds nieuwe kloven en is de waterval steeds in beweging. Sinds het omhoog komen van het Makgadikgadi meer, ongeveer twee miljoen jaar geleden, heeft de Zambezi Rivier kloven in het basalt gesleten. De Victoria Watervallen trekken veel 'extreme' sport liefhebbers; bungeejumpen vanaf de Zambezi brug, raften en bodyboarden zijn slechts een paar beschikbare mogelijkheden.
Minder avontuurlijke bezoekers kunnen genieten van een wandeling door het Nationaal Park, waar uitstekende uitzichtplekken zijn gelegen.

Malawimeer
malawimeer malawiHet bijna altijd zonnige en met witte stranden voorziene Malawimeer is één van de grootste meren ter wereld en voor het grootste stuk gelegen in Malawi. Het ligt verborgen tussen de heuvels en heeft een zeer rijk waterleven. Vandaar dat de honderden vissersbootjes hier vaak te zien zijn. Het Malawimeer is het op negen na grootste meer ter wereld met zijn 560 kilometer lengte en 75 kilometer breedte (op het breedste punt). Hierdoor heeft het bijna een oppervlakte van 30.000 km². Naast dat het meer één van de grootste meren ter wereld is, is het ook één van de diepste meren ter wereld. Met een diepte die tot wel 700 meter kan gaan, is het  Malawimeer het op drie na diepste meer ter wereld. Daarnaast wordt er aangenomen dat het één van de oudste meren ter wereld is, het meer zou namelijk zo'n 1 tot 2 miljoen jaar geleden zijn ontstaan. Om het meer heen liggen de landen Tanzania, Malawi en Mozambique. Ongeveer driekwart van het meer ligt in Malawi. Geen enkel meer of rivier ter wereld zit zo vol met waterleven als het Malawimeer. Bijna 1.000 soorten vissen leven in het grote meer, dit is meer dan het aantal vissoorten in Europa en Noord-Amerika bij elkaar. Dit komt mede door de continue verandering van het meer, waardoor er een zeer bijzondere biomassa is ontstaan. Het meer staat het meest bekend om de zogenaamde cichliden. Veel van deze vissoorten zijn zeer populair bij aquariumhouders, doordat ze zo klein en kleurrijk zijn.

Lilongwe en Liwonde nationaal park
moskee lilongwe malawiDe hoofdstad van Malawi is Lilongwe. De bevolking groeit erg snel, de stad heeft meer dan 680.000 inwoners. Het is gelegen in het midden van het land op een hoogvlakte dichtbij de grens van Mozambique, Zambia en Malawi. Het Malawimeer ligt ten oosten van de hoofdstad. Lilongwe ligt ongeveer 1.200 meter boven zeeniveau. De stad heeft verscheidene moskeeën, kruidenwinkels, markten, hotels, cafés en restaurants. Lilongwe is kalm en vriendelijk en een zeer bijzondere stad waar alles te maken lijkt te zijn, alles van hout, rubber en metaal word direct voor je neus in elkaar gezet.

In Liwonde National Park heb je de Big Five nog voor je alleen. In het Afrikaanse Malawi zijn safaritoeristen nog zeldzaam, wilde dieren daarentegen talrijk. Liwonde National Park heeft binnen zijn grenzen meer dan 545 olifanten, 1900 nijlpaarden, 500 water buffels en 1800 krokodillen. Het is een relatief klein wildpark voor Afrikaanse begrippen, van maar 584km2 wat gelegen is rond de Shire rivier die in de droge savanne een waar paradijs is voor wild wat zijn dorst wilt lessen en natuurlijk van de krokodillen die daar naast op de loer liggen.  Leeuwen zijn sinds 2013 geherintroduceerd en hier worden nog cheeta’s en hyena’s aan toegevoegd.

> Rondreizen Zambia
 
>Rondreizen Zambia en Malawi

Terug naar boven

Terug naar boven