Zuid-Afrika & Mozambique

Rondreis Zuid-Afrika, Swaziland & Mozambique16 dagen

Een kampeerreis waarbij je de Afrikaanse wildernis combineert met de mooie stranden van Mozambique. Het Kruger park is ongetwijfeld het bekendste park ter wereld. Met zijn enorme verscheidenheid aan wilde dieren krijg je hier gemakkelijk de Big 5 voor je lens. De kustlijn van Mozambique heeft mooie stranden en een bijzondere onderwaterwereld met o.a. walvishaaien, manta’s en bultrugwalvissen. De Arabische en Portugese invloeden zijn nog zichtbaar in oude handelsplaatsen als Vilanculos en Inhambane. Je reist in een internationale gezelschap.

Van:
Aan:
Routekaart Rondreis Zuid-Afrika, Swaziland & Mozambique, 16 dagen
 1. Amsterdam - Johannesburg
 2. aankomst Johannesburg
 3. Johannesburg - Blyde rivier canyon
 4. Blyde rivier canyon - Kruger nationaal park, avond 'gamedrive'
 5. Kruger NP
 6. Kruger NP - Xai-Xai
 7. Xai-Xai - Inhambane
 8. Inhambane
 9. Inhambane - Vilanculos
 10. Vilanculos - excursie per dhow Bazarutto archipel
 11. Vilanculos - Bilene
 12. Bilene - Royal Hlane nationaal park
 13. Hlane Royal nationaal park, gamedrive
 14. Royal Hlane NP - Johannesburg
 15. Johannesburg - Amsterdam
 16. aankomst Amsterdam

Route op datum:

Reisbeschrijving

Blyde River Canyon

Dag 1. Amsterdam - Johannesburg
Dag 2. aankomst Johannesburg
Dag 3. Johannesburg - Blyde river Canyon

Een nachtvlucht brengt ons naar Johannesburg waar wij de volgende ochtend aankomen. Hier worden we opgewacht door onze lokale vertegenwoordiger die de transfers verzorgt naar ons eenvoudig overnachtingsadres, een backpackerslodge. De dag is verder naar eigen inzicht in te vullen. Zo zou je op eigen gelegenheid een kijkje kunnen nemen in Pretoria of deel kunnen nemen aan een (optionele) tour naar township SOWETO. In de avond ontmoeten we de crew en de andere deelnemers van ons internationale gezelschap.

Zuid-Afrika - Blyde rivier CanyonMet onze safaritruck rijden we de volgende dag door de Mpumalanga provincie oostwaarts richting de Blyde River Canyon. We volgen daarbij de zogenaamde Panoramaroute, waarbij we uitstappen op een aantal bekende uitkijkpunten. Zo stoppen we bij de ‘Drie Rondavels’, ‘Bourke’s Luck Potholes’ en het uitkijkpunt ‘Gods Window’. Vanaf de vele viewpoints krijg je de beste kansen voor de mooiste foto’s. In de namiddag zetten we voor het eerst onze tenten op.

Kruger nationaal park

Dag 4. Blyde River Canyon - Kruger nationaal park, gamedrive
Dag 5. Kruger NP

Olifant Kruger park Zuid-AfrikaWe verlaten deze mooie omgeving en verplaatsen ons naar het zogenaamde Laagveld. Onze kampeerplaats is gevestigd aan de rand van het Kruger park. Vanuit het zwembad kan je alvast enkele lokale bewoners als impala, zebra’s en nijlpaarden spotten. In de namiddag maken we met een speciaal safarivoertuig een mooie 'gamedrive', welke we na zonsondergang voorzetten. De volgende dag is er meer tijd om het Krugerpark met onze eigen truck verder te verkennen. Wil je liever nog eens met een speciaal safari voertuig het park in, dan is deze optie beschikbaar.

Het enorme Krugerpark is 350 km lang en 60 km breed. Binnen haar grenzen komen 146 verschillende zoogdieren voor. Hier gaan we met de truck op zoek naar wild. Giraffen, zebra’s, buffels, talloze impala’s en vele kleurrijke vogels kruisen je pad en we proberen de plaatsen te vinden waar olifanten en leeuwen zich ophouden. Opvallend is dat de dieren in het park nauwelijks schuw zijn; ze hebben de auto nooit als hun natuurlijke vijand leren kennen. Ook ‘s avonds worden er optionele ritten door het park georganiseerd, waarbij je de dieren spot die zich overdag schuilhouden.

Xai-Xai & Inhambane

Dag 6 Kruger NP - Xai-Xai
Dag 7 Xai-Xai - Inhambane
Dag 8 Inhambane

Zeeschilpad MozambiqueVandaag staat er een lange reisdag voor de boeg naar Xai-Xai in Mozambique. De grensovergang kan enige tijd in beslag nemen. Pas in de late namiddag zullen we bij het plaatsje Xai-Xai de Mozambikaanse kust bereiken. We volgen de prachtige Mozambikaanse kust. Witte zandstranden, palmbomen en het azuurblauw van de Indische oceaan doen ieder naar zijn camera grijpen. Bij het dorpje Inhambane verblijven we aan één van de mooiste baaien van Mozambique: Praia do Tofo, vooral bekend om de mooie duikspots en de hier residerende walvishaaien. Het hele jaar kun je hier boottochten op zee maken of zelfs snorkelen met deze vriendelijke reuzen. In de zomermaanden komen hier ook bultrugwalvissen voor de kust voor.

Magua meisje MozambiqueEen bezoek aan Inhambane, één van de oudste plaatsen van Mozambique, is de moeite waard. Tijdens de Portugese koloniale overheersing was dit een belangrijke centrum voor de handel in ivoor en slaven. In de stad zijn veel oude huizen met Arabische en Portugese invloeden te zien en een prachtige 200 jaar oude kathedraal.

Vilanculo

Dag 9.   Inhambane - Vilanculos
Dag 10. Vilanculos, dhowtocht naar Bazaruto-archipel
Dag 11. Vilanculos - Bilene

Dhow MozambiqueHet vissersdorpje Vilanculos heeft een leuke markt, restaurantjes die de dagelijkse vangst serveren en strandbarretjes waar je geniet van de zonsondergang. We kamperen nabij het strand. Tijdens een zeiltocht op een traditionele dhow varen we naar één van de kleinere eilanden in de Bazaruto-archipel. De eilanden Benguerra, Magaruque, Bazaruto en Santa Carolina worden omgeven door mooie zandstranden en onaangetaste koraalriffen. Deze keten van eilanden, is als nationaal onderwaterpark bestempeld. Zo kunnen flora en fauna, waaronder de bedreigde doejong of zeekoe, worden beschermd. Tijdens deze dag kan er volop worden gezwommen of worden gesnorkeld om de mooie onderwater wereld te ontdekken. We meren af bij Magaruque, een van de eilanden voor een smakelijke picknicklunch. In de namiddag zeilen we treug naar Vilanculo.

We vertrekken de volgende ochtend vroeg voor een lange rit naar het zuiden. Op weg naar Swaziland maken we een stop in het plaatsje Bilene. Dit plaatsje is een populaire badplaats voor Zuid-Afrikanen.

Swaziland - Hlane nationaal park

Dag 12. Bilene - Hlane nationaal park (Swaziland)
Dag 13. Hlane NP, gamedrive
Dag 14.
Hlane NP - Johannesburg
Dag 15. Johannesburg - Amsterdam
Dag 16. aankomst Amsterdam

Buffel MozambiqueWe verlaten de Mozambikaanse kust en reizen vervolgens het koninkrijk Swaziland in. Het Hlane Royal National park beslaat 30.000 hectare en is het thuis voor 4 leden van de Big Five; de leeuw, het luipaard, de olifant en de neushoorns. Ook vind je hier veel kudu, zebra’s, impala’s en gnoe’s. De dag na aankomst maken we vroeg in de ochtend met een Landrover een 'gamedrive' in het park. We kijken uit naar groot wild, maar ook naar vogels, reptielen, schildpadden en alles wat er op ons pad komt.

We rijden terug naar Johannesburg, waarbij er bij belangstelling nog een afsluitend (optioneel ) diner is met de groepsgenoten.

Lees de volledige beschrijving

Vertrekdata 2018

Start - einde

Beschikbaarheid

Prijs

Start - einde

14 nov - 29 nov
V
Vertrek gegarandeerd i
i
Internationale groep

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 2.895,-

Start - einde

12 dec - 27 dec
i
Internationale groep

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 2.795,-

Voorwaarden gegarandeerd vertrek

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en stellige verwachting deze ook uit te voeren. Dit op basis van eerdere resultaten en ervaringen en op basis van een minimum aantal deelnemers.

Om het karakter van een groepsreis te garanderen en de reis fysiek uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling'.

Conform artikel 4 lid 2 van de ANVR-reisvoorwaarden behouden wij ons het recht voor de overeenkomst met onmiddellijke ingang op te zeggen, indien het aantal aanmeldingen kleiner is dan het vereiste minimum aantal.

Het kan voorkomen dat (definitieve) deelnemers van een reis met 'vertrek gegarandeerd' moeten annuleren, waardoor de groepsgrootte onder het vereiste minimum aantal deelnemers daalt. De vertrekgarantie vervalt op dat moment.

Daarnaast behoudt Djoser zich het recht voor om in onvoorziene, gewichtige omstandigheden en of overmacht situaties de reis te annuleren en geen doorgang te laten vinden.

In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoort u dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. In dat geval komt de huidige boeking te vervallen en kunt u een nieuwe reis of vertrekdatum boeken, waarbij u per persoon eenmalig € 100,- korting krijgt. Restitutie van de reissom (met uitzondering van eventuele kosten van visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk.

Inclusief

 • Internationale vlucht met Lufthansa of British Airways
 • Alle vluchttoeslagen
 • Vervoer per safaritruck
 • Luchthaventransfers
 • Engelssprekende chauffeur/reisbegeleiding
 • Diensten meereizende campcourier/kok
 • Kampeer- en hostelovernachtingen
 • Gebruik kampeermateriaal
 • Drie maaltijden tijdens kampeersafari (dag 3 t/m 13)
 • Entreegelden Kruger Park en Hlane Royal national park
 • ‘Night gamedrive’ op dag 4 met jeep in Kruger park
 • ‘Gamedrive’ op dag 5 met eigen safaritruck in Kruger park
 • Excursie per dhow naar de Bazaruto archipel, (exclusief conservation fee)
 • ‘Gamedrive’ op dag 13 met jeep in Hlane national park
 • Diensten Djoser servicebalie Schiphol
 • Entreegelden nationale parken en maaltijden tijdens kamperen t.w.v. € 175,-

Exclusief

Reisverzekering, overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 35,-, etc.

Wijzigingen voorbehouden.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.995,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een ander groepslid, dan kun je een eenpersoonskamer/tent boeken tegen de daarvoor geldende toeslag. Deze toeslag bedraagt voor deze kampeerreis vanaf € 225,-.

Groepssamenstelling

De reis wordt begeleid door een ervaren Engelssprekende chauffeur/gids, die wordt geassisteerd door een campcourier. De maximale groepsgrootte voor deze reizen is 26 personen. Je reist in een internationaal gezelschap. De meeste deelnemers hebben een Engelstalige achtergrond.

Praktische informatie

Accommodatie

Tijdens deze kampeerreis overnachten we in ruime, makkelijk op te zetten koepeltentjes, voorzien van muskietengaas. Alle kampeerbenodigdheden zijn aanwezig, (inclusief slaapmatjes), behalve je (warme) slaapzak. De faciliteiten op de kampeerterreinen in Zuid-Afrika , Swaziland en Mozambique zijn redelijk. Overal zijn wc's en (koude) douches aanwezig.

Bij aankomst en vertrek in Johannesburg overnachten we in eenvoudige chalets op het terrein van een backpackerslodge. Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met een andere alleenreizende van hetzelfde geslacht.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een ander groepslid, dan kun je een eenpersoonskamer/tent boeken tegen de daarvoor geldende toeslag. Deze toeslag bedraagt voor deze kampeerreis vanaf € 225,-.

 • Accommodatie 1
 • Accommodatie 2
 • Accommodatie 3
 • Accommodatie 4

Vliegreis

Lufthansa

De vluchten kunnen worden uitgevoerd door onder meer Lufthansa, Air France,  British Airways. Op de factuur staan de geboekte vluchten en tijden.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.995,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Vervoer

De doorgaande wegen in Zuid-Afrika en Swaziland zijn doorgaans van goede kwaliteit en geasfalteerd. Sommige stukken weg zijn echter onverhard, met name in het Kruger park en Hlane tref je geen asfalt aan. Het wegdek in Mocambique is van matige kwaliteit. Houd rekening met enkele lange reisdagen in met name het tweede deel van de reis.

We reizen met een speciaal aangepaste safaritruck voorzien van comfortabele stoelen, glazen schuiframen en ruimte voor het stouwen van bagage. De meeste stoelen zijn in de rijrichting geplaatst, hoewel sommige truckmodellen ook een viertal stoelen hebben die rugwaarts zijn geplaatst. Wij hebben de volledige beschikking over deze voertuigen, zodat we overal kunnen stoppen waar we willen. In het Krugerpark (op dag 3) en in Hlane park maken we gebruik van jeeps tijdens de ‘gamedrives’. Tijdens de twee dag in het Krugerpark maken we een 'gamedrive' met onze eigen truck.

 • Vervoer 1
 • Vervoer 2
 • Vervoer 3
 • Vervoer 4

Bij de reis inbegrepen

 • Internationale vlucht met Lufthansa of British Airways
 • Alle vluchttoeslagen
 • Vervoer per safaritruck
 • Luchthaventransfers
 • Engelssprekende chauffeur/reisbegeleiding
 • Diensten meereizende campcourier/kok
 • Kampeer- en hostelovernachtingen
 • Gebruik kampeermateriaal
 • Drie maaltijden tijdens kampeersafari (dag 3 t/m 13)
 • Entreegelden Kruger Park en Hlane Royal national park
 • ‘Night gamedrive’ op dag 4 met jeep in Kruger park
 • ‘Gamedrive’ op dag 5 met eigen safaritruck in Kruger park
 • Excursie per dhow naar de Bazaruto archipel, (exclusief conservation fee)
 • ‘Gamedrive’ op dag 13 met jeep in Hlane national park
 • Diensten Djoser servicebalie Schiphol
 • Entreegelden nationale parken en maaltijden tijdens kamperen t.w.v. € 175,-

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer op uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies of het vervoer zijn bij Djoser in het programma opgenomen.

Tijdens deze reis door Zuid-Afrika en Mozambique zijn de volgende excursies én de entreegelden in het reisprogramma inbegrepen:
 

 • Middag/avond 'gamedrive' op dag 3 in Krugerpark per jeep
 • 'Gamedrive' op dag 4 met onze eigen safaritruck in Krugerpark
 • Excursie per dhow vanuit Vilankulo naar de Bazaruto archipel
 • 'Gamedrive' in Hlane Royal national park op dag 12 per jeep

Daarnaast zijn er enkele optionele excursiemogelijkheden. Hierbij een overzicht. Prijzen zijn onder voorbehoud van wijzigingen:

 • Bezoek aan township SOWETO nabij Johannesburg. De kosten bedragen USD.80,-
 • Snorkeltripje bij Inhambane. USD.30,-
 • Paardrijden. USD.20,-

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Een paspoort dat na vertrek uit Zuid-Afrika nog minimaal 6 maanden geldig is.
 • Een visum voor Mozambique. Dit kan ter plaatse aan de grens worden verkregen á USD 50,-


 

Geldzaken

In Zuid-Afrika en Swaziland wordt er betaald met de Zuid-Afrikaanse rand. In Mozambique wordt de Metical als valuta gehanteerd. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.

Pinnen: in de meeste grote plaatsen zijn geldautomaten.
Contant: euro’s of Amerikaanse dollars
Creditcards: soms te gebruiken.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt voor deze reis minimaal € 200,- per persoon per week.

Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 30,-.

Maaltijden

De maaltijden tijdens alle kampeerovernachtingen zijn inclusief in de reissom. Een meereizende campcourier/kok draagt zorg voor de inkopen en bereidt drie maaltijden per dag. Van iedere deelnemer wordt enkele keren tijdens de safari een actieve bijdrage verwacht bij het koken en andere huishoudelijke activiteiten zoals het in- en uitladen van de truck. De klaargemaakte maaltijden zijn afgestemd op de westerse smaak. Tijdens het verblijf in Johannesburg zijn geen maaltijden inbegrepen.

De keuken van Mozambique is een mengeling van Portugese, Afrikaanse en Indiaase invloeden. Sommige gerechten en snacks zijn verrassend smaakvol en zelfs pittig. Aan de kust wordt er veel vis geegeten. Populair zijn pittige garnalen, inktvis en gegrilde vis van de dag. De meeste worden geserveerd met rijst, friet of casave.

Zowel in Mozambique, Zuid-Afrika als in Swaziland is overal frisdrank als Cola en Fanta, evenals koffie en thee verkrijgbaar. Populaire lokale biermerken in Mocambique zijn Manica of 2 M, maar ook vind je hier vaak geïmporteerd bier uit Zuid-Afrika zoals Castle.

Gezondheid

Voor deze reis en landen wordt aangeraden:
 

 • Vaccinaties tegen DTP, tyfus en hepatitis
 • Gele koorts, verplicht voor Mocambique. Vaccinatieboekje meenemen.
 • Malariatabletten


Het is verstandig enigszins te letten op wat je eet. Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen. 

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Klimaat en geografie

Je kunt het hele jaar door goed rondreizen in Zuid-Afrika en Swaziland. Omdat het land op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen tegengesteld aan de Nederlandse; juli is de koudste maand, januari de warmste. Het land kent een gematigd klimaat; de winters zijn mild, de zomers warm. In de wintermaanden van juni tot augustus kan het overdag in het noorden, waar deze reis zich met name afspeelt, zo'n 20°C en zonnig zijn.

Mozambique heeft een tropisch klimaat. Vooral in de zomermaanden, tussen december en maart kunnen de temperaturen en de luchtvochtigheid aan de kust flink oplopen.  Het land kent tevens een regenseizoen dat tussen november en maart valt. Houdt er rekening mee dat er in die periode aan het einde van de dag een flinke bui valt. De zon breekt echter al snel weer door.
 

Reisbegeleiding en gidsen

De reis wordt begeleid door een ervaren Engelssprekende chauffeur/gids, die wordt geassisteerd door een campcourier. De maximale groepsgrootte voor deze reizen is 26 personen. Je reist in een internationaal gezelschap.

FAQ

Wat is de beste reistijd?

Mozambique kent een tropisch klimaat en is daardoor het hele jaar door goed te bezoeken. Tussen mei en oktober zijn de temperaturen aangenaam en is er weinig kans op neerslag. In de maanden november, december en januari nemen de temperaturen en de luchtvochtigheid toe. Af en toe valt er een flinke bui. In februari en maart is het regenseizoen begonnen en vallen er iedere dag flinke buien.

Zijn er mogelijkheden om te duiken?

Welke optionele excursiemogelijkheden zijn er?

Wat is de beste reistijd?

Wat is de groepssamenstelling?

Is er wifi en telefonisch bereik in Mozambique

Heb ik een klamboe nodig?

Bekijk alle veelgestelde vragen

Daarom Djoser

 • Unieke combinatie safari en strand
 • Internationaal reisgezelschap, ontmoet reisgenoten uit de hele wereld!
 • Twee parken van wereldfaam: Krugerpark en Royal Hlane in Swaziland
 • Volop duik- en snorkelmogelijkheden
 • Entreegelden nationale parken en maaltijden t.w.v. € 175,- inbegrepen
 • Dhow excursie naar Bazaruto archipel
Terug naar boven
Chat met Djoser