Zuid-Afrika, Namibië, Botswana & Victoria watervallen

Baie gezellig in de Zuid-Afrikaanse West-Kaap!

mag_nj15_508br_zuid_afrika_01

Veel Zuid-Afrika reizen beginnen of eindigen in kaapstad . Een bruisende stad gelegen aan de voet van de beroemde tafelberg, omringd door prachtige natuur. vanuit kaapstad maken we een excursie via Kaap de Goede Hoop naar Stellenbosch, een stad te midden van uitgestrekte wijnvelden.  

DE MOEDERSTAD
Kaapstad, bijgenaamd de Moederstad, is de hoofdstad van de Westelijke Kaap-provincie. Er zijn vele bezienswaardigheden. De kleurrijke wijk Bo Kaap, de fleurige openluchtmarkt op Green Market Square, de oude haven met Victoriaanse huizen aan het water (het Victoria & Albert Waterfront) en langs de VOC-tuinen. Sinds 2011 staat de Tafelberg op de lijst van de zeven nieuwe wereldwonderen. Je kunt hier prachtig wandelen of met de kabelbaan omhoog om van een spectaculair uitzicht te genieten. Tegen de oostkant van de berg liggen de Kirstenbosch Botanische Tuinen. In 2015 werden deze uitgeroepen tot ‘International Garden of the Year’. In 2014 werd het 100-jarig bestaan hiervan gevierd met de opening van een loopbrug hoog tussen de bomen. 

ZEEHONDEN IN HOUTBAAI
Het Kaapse schiereiland is waar de Atlantische- en Indische Oceaan elkaar vinden. Tijdens de excursie naar Kaap de Goede Hoop rijden we een gedeelte via de beroemde Chapman’s Peak Drive, een spectaculaire route die langs baaien, rotspartijen en knusse vissersplaatjes voert en niet voor niets als één van de mooiste op aarde te boek staat. De zeer soortenrijke vegetatie wordt fynbos genoemd. Er groeien hier maar liefst 9600 verschillende soorten planten en bloemen, waarvan ongeveer 70 procent nergens anders ter wereld voorkomt. Onderweg doen we onder andere Houtbaai aan, een levendig stadje in een mooie baai. Vanuit de haven kun je een boottocht maken naar een rotspartij vlak voor de kust, waar een zeehondenkolonie leeft. De zeehonden liggen hier heerlijk te zonnen op de rotsen, plonsen in het water en zitten elkaar speels achterna. Op de terugweg heb je uitzicht op de baai en bij aankomst in de haven kun je in een van de restaurantjes genieten van de heerlijke verse vis die hier wordt geserveerd. 

WALVISSEN SPOTTEN VANAF CHAPMAN’S PEAK
Bij Zuid-Afrika denk je vooral aan olifanten, giraffen en leeuwen. Maar het is ook dé bestemming voor het spotten van walvissen! Vanuit het koude Antarctica migreren ze naar een warmer klimaat om zich voort te planten en voor hun jongen te zorgen. Het gehele jaar door en voornamelijk van juni tot en met december zijn deze imposante dieren te bewonderen. Je ziet ze goed vanaf de kust, bijvoorbeeld op de beroemde Chapman’s Peak. Wil je ze van dichtbij zien? Boek dan een excursie, waarbij de kans bestaat dat je een kolossale zuidkaper uit het water ziet springen. Een magisch moment. 

mag_nj15_508br_zuid_afrika_03EZELPINGUÏNS 
We volgen de kustlijn waar de zwartvoetpinguïns aan land komen. Onder andere in het dorpje Boulders Beach bij Simon’s Town vind je kolonies van deze bijzondere dieren op het strand. Tussen de rotsen van Boulders Beach wonen 3000 van deze beschermde vogels. Ze huppen uit het water, waarna ze onhandig over de rotsen waggelen. Vanaf een boardwalk kun je de pinguïns van heel dichtbij gadeslaan. Het geluid dat de Afrikaanse pinguïn maakt lijkt op dat van een ezel, vandaar dat ze ook wel de ezelpinguïn worden genoemd. Je vindt de pinguïns hier zelfs in holletjes onder huizen en onder auto’s. 

WIJNPROEVEN IN STELLENBOSCH
Zuid-Afrika staat bekend om haar heerlijke wijnen. In het algemeen wordt Stellenbosch gezien als het kwalitatief belangrijkste wijndistrict. Het landschap is als een lappendeken van wijn- en boomgaarden vol fruit. Vooral in het voorjaar biedt dit prachtige kleurenpaletten. We maken een excursie naar dit gebied waar al wijnbouw plaatsvindt sinds het eind van de 17e eeuw. Toen vestigde Simon van der Stel hier de eerste boerderijen voor de bevoorrading van de VOC en werden ook de eerste druivenstokken aangeplant. Momenteel zijn er zo'n 150 wijnbedrijven actief. We rijden langs de vele akkers met wijnranken omgeven door bergen. De wijnboerderijen in deze streek ontvangen graag bezoekers. Ze laten je zien hoe de wijn geproduceerd wordt en uiteraard kun je de huiswijn ook proeven. 

mag_nj15_508br_zuid_afrika_02

OOM SAMIE SE WINKEL
Naast wijn proeven kun je in Stellenbosch misschien wel de bekendste winkel van Zuid-Afrika bezoeken: Oom Samie Se Winkel. Een winkel en museum in één. De winkel is sinds haar oprichting, zo'n 200 jaar geleden, amper veranderd. Talloze antieke gebruiksvoorwerpen uit een ver verleden dienen als achtergrond voor kleding, wijnen en vers fruit. Het winkeltje kende vroeger veel ruilhandel, maar tegenwoordig kun je alles gewoon kopen. En je legt er gemakkelijk contact met de lokale bevolking. De gemiddelde Zuid-Afrikaan is vriendelijk en open en maakt graag een praatje met een toerist. En zeker als ze Afrikaans spreken, is een gesprekje snel gemaakt. Dat levert vaak grappige situaties op, want Afrikaans lijkt op Nederlands, maar is vaak toch weer net een beetje anders. Wat dacht je van de woorden: verkleurmannetjie (kameleon), hysbak (lift), streep esel (zebra), bots muts (helm) en trap paard (fiets). Wie weet word je tijdens zo’n leuk gesprek uitgenodigd voor een braai, een typisch Zuid-Afrikaanse barbecue, met vaak een middag- en/of avondvullend programma. Baie gezellig!  

De Zuid-Afrikaanse West-Kaap bezoek je tijdens de 15- en 21-daagse rondreizen door Zuid-Afrika.

Klantwaardering

8,9

Mooie reis gehad. Helaas geen Kaapstad vanwege de vertraging...
Mooie reis gehad. Helaas geen Kaapstad vanwege de vertragingen van de storm Dennis. Ook te weinig ruimte in het programma om tot rust te komen. Hoogtepunten: Chobe National Park, Elephants Sands en de Okavango Delta.

Peter W. - 7,0
Terug naar boven