Overzicht Zuid-Afrika, Namibië, Botswana & Victoria watervallen rondreizen van Djoser

15 daagse Zuid Afrika reis januari

VERSLAG, 15-DAAGSE ZUID-AFRIKA REIS (26-01 tot 09-02)
Dag 1:
We vertrokken op zaterdag 26 januari om 19.30 uur via Frankfurt richting Johannesburg. In Frankfurt kregen we direct te maken met een vertraging van 45 minuten. Het vliegtuig was nog niet gereed. Tijdens de vlucht kregen we ons avondeten om 03.00 uur(?)
Ondanks de flinke turbulentie toch redelijk goed kunnen slapen en landen we om 10.45 uur te Johannesburg.

Dag 2:
Tijdens het wachten op de koffers te Johannesburg kwam reisleider Bas van der Wal ons al tegemoet lopen. We spraken op een bepaalde plek af totdat iedereen zijn koffers had. Zo leerden we onze groep kennen. 10 personen inclusief onze reisleider Bas.
De deelnemers zijn Mandy, Joerie, Chris, Math, Simone, Wim, Eelco, Nanouk en Remco.
Nadat de groep compleet was gingen we richting de uitgang waar de eerste Zuid-Afrikaanse Randen gepind danwel omgewisseld werden. Onze gidsen Sonja en Adriaan Jonker stonden ons reeds op te wachten. Dit echtpaar heeft sinds kort hun bevoegdheid om mensen te gidsen en zijn pas begonnen met hun eigen bedrijfje, Odyssee Tours. Adriaan zal ons de komende dagen rondrijden naar en van het Krugerpark.
Toen iedereen in het busje had plaatsgenomen werd er koers gezet richting het hotel in Pretoria. Tijdens de rit werd er gevraagd of we een excursie konden krijgen naar het Township Soweto. Aangezien het tijdstip (12.30 uur) was Bas er niet zeker van of hij dat nog gedaan kon krijgen. Maar na een telefoontje met de lokale gids, kregen we goed nieuws. In hotel Sentinel hadden we 45 minuten om even snel een douche te nemen en te verkleden, om weer terug te gaan naar Johannesburg voor de tour door Soweto. Toch weer een rit van 60 km. v.v. maar dit is een reis en geen vakantie. In Soweto hebben we het huis bezocht waar Nelson Mandela heeft gewoond en hebben we een bezoek gebracht aan het Hector Pieterson Museum.. Hierna werd een bezoekje gebracht aan een golfplatenwoning. Soweto is indrukwekkend groot en een must als je in Johannesburg bent.
Om 18.30 uur waren we terug in het hotel. We hadden een uur later afgesproken om gezamenlijk het diner te gebruiken in Café 41, een gezellig eetcafé in Pretoria. Na het vliegtuigvoedsel smaakte dit eten super. Bas nam tijd om het één en ander over de reis te vertellen en stelde zich direct uitgebreid voor. Daarna deden wij dat om de beurt ook. Dan weet je direct wat meer van je reisgenoten. Kortom, een hele gezellige afsluiting van onze eerste dag in Zuid-Afrika.

Dag 3:
Na het ontbijt om 08.00 uur opgepikt door Adriaan voor de rit richting het Krugerpark. Na een korte stop in Middelburg voor koffie en benzine. Onderweg vele mooie uizichten bewonderd van de Panorama-route. In Graskop geluncht bij Harrie’s Pannekoekenhuis. Weer een goed adresje van Bas. Na de lunch weer doorgereden en om 15.15 uur aangekomen bij Camp Timbavi. Hier overnachtten we die avond. Op het terrein staan mooie rondavels en is er een klein zwembad aanwezig. Die werd, na de lange rit, meteen even gebruikt.
Om 16.00 uur in de safari-truck gestapt voor de avond-game-drive. Gidsen Woesie en Samson begeleidden ons door een privé gedeelte van het Krugerpark. Eerst zagen we alleen enkele vogels gevolgd door een paar giraffen en impala’s. Plots stond er vóór ons op de weg een luipaard. De reis van Chris was direct geslaagd want zij had, van de Big-5, dit dier nog nooit gezien. Toen het donker werd zagen we de eerste olifanten waaronder een kleintje van 4 dagen oud..
Na al deze ervaringen kregen we het diner ter plekke geserveerd. Bij een mooi kampvuur kregen we heerlijk eten. De entourage was weer perfect en het was erg gezellig. Het was een pittige dag, We hadden ongeveer 460 km. afgelegd.

Dag 4:
De wekker ging om 05.30 uur voor een vroeg vertrek naar het Krugerpark. Om 06.15 zat iedereen in de safari-truck  en startte, wederom, Woesie de motor. Na ongeveer een half uur reden we de hoofdingang van het Krugerpark in. Tijdens de uren die volgden, van deze game-drive, zagen we o.a. gnoes, leeuwen, zebra’s, olifanten, giraffen, wildebeesten, neushoorns, impala’s en talloze vogels.
Om 14.30 uur aangekomen bij Pretoriuskop. Onze accommodatie voor de komende 2 nachten. De kamers en de rondavels zien er prima uit. Het sanitair is gezamenlijk. Dit was de enige locatie waar we het sanitair moesten delen. De rest van de middag was vrij ter besteding dus werd er een duik genomen in het prachtige zwembad. Om 19.00 uur kregen we een braai aangeboden op de locatie. Hier werden de afspraken gemaakt voor de bungee-jump, die later op ons pad kwam.

Dag 5:
De wekker ging om 03.45 uur. Dit vanwege het vroege vertrek voor de ochtend-game-drive en de bush-walk. De bush-walk werd begeleid door 2 rangers met zwaar kaliber geweren. Je gaat daadwerkelijk door het Krugerpark lopen op zoek naar wild. Aangezien er hoegenaamd bijna geen wild werd gespot bleef het elke minuut spannend. Je weet tenslotte niet of er opeens een olifant of leeuw opduikt. We kregen veel uitleg over uitwerpselen en sporen aan bomen en pootafdrukken. Om 08.30 uur waren we terug in Pretoriuskop en hadden we de rest van de dag ter vrije besteding. Chris en Wim gingen in de middag met Adriaan mee het park in voor een rit op zoek naar meer wild. Het avondeten werd gezamenlijk gebruikt in het restaurant op de locatie.

Dag 6:
De dag van de transfer. Om 06.30 uur vertrokken we via de Panorama-route, God’s Window, de Potholes naar het Oliver Tambo vliegveld te Johannesburg voor de binnenlandse vlucht naar Port Elizabeth.. De rit naar het vliegveld nam zo’n  10 uur in beslag, incl. stops voor ontbijt, foto’s en lunch. Het ontbijt vond plaats bij de Potholes, een prachtig natuurverschijnsel. Door de erosie is een prachtige waterval ontstaan. Op het vliegveld werd er afscheid genomen van chauffeur Adriaan. Hij heeft ons veilig door dit deel van het land gebracht en het is een bijzonder prettig persoon.
Na de vlucht van een kleine anderhalf uur werden we door onze nieuwe gids Hendrien en chauffeur Sonny opgewacht. Zij brachten ons naar het hotel in Zuurberg voor de overnachting. We werden ontvangen met sherry en scones. Het hotel heeft prachtige rondavels bovenop een berg. Helaas konden we door de duisternis het landschap niet zien. Pas de volgende morgen kon je goed naar de omgeving kijken.

Dag 7:
Om 06.30 uur zijn we ingestapt in de safari-truck voor de game-drive door het Addo Elephant Park. Weer veel dieren gezien zoals olifanten, zebra’s, struisvogels, zwijnen en kudu’s. We kregen een laat ontbijt op de picknickplaats aldaar. Daarna werd  er nog een korte rit door het park gemaakt en gingen we, om 12.30 uur,  met onze eigen bus richting Plettenberg Bay.
Onderweg zijn we bij de Bloukrans Bridge gestopt voor de hoogste (216 meter) bungee-jump ter wereld. Eelco en Remco waagden de sprong in het diepe. Simone twijfelde, maar besloot, iets te laat ( men was al aan het opruimen), om ook te willen springen. Zij kreeg de volgende dag haar kans. Na deze thrill zijn we doorgereden naar het Bayview Hotel in Plettenberg Bay. Na een welkomstdrankje en een douche hebben we gezamenlijk gegeten bij Moby Dick, gelegen aan het strand.

Dag 8:
Een rustige start van de dag. Op het gemak ontbeten en om 08.50 uur richting het strand gereden voor een excursie per boot. We gingen dolfijnen en zeeleeuwen kijken. En die hebben we gezien ook. Honderden dolfijnen en duizenden zeeleeuwen lagen op ons te wachten. Chris en Wim waren niet mee. Zij zijn naar Monkeyland en Birds of Eden geweest. Na de dolfijnen- en zeeleeuwen excursie zijn we in de bus gestapt naar het Tsitsikamma National Park. Onderweg hebben we Wim en Chris opgepikt bij Monkeyland. Na de lunch in het Tsitsikamma National Park kon er een mooie wandeling gemaakt worden over boomwortels, kleine bruggetjes. Het was soms erg steil maar zeker de moeite waard.
Na deze inspanning zijn we weer teruggekeerd naar de Bloukrans Bridge, alwaar Simone en wederom Eelco hun bungee-jump hebben gemaakt. Terug aangekomen in het hotel werd er, na een verkwikkende douche, het diner genuttigd bij Miquel’s. Super lekker eten, malse biefstuk en heerlijk wijn. Miquel’s is de afgelopen 4 jaar uitgeroepen tot beste restaurant van de Oostkaap.

Dag 9:
De dag begon rustig omdat we pas om 11.30 uur zouden vertrekken naar Swartberg. In de ochtenduren werd gretig gebruik gemaakt van het internetcafé in Plettenberg Bay. Even mailen met het thuisfront hoe leuk we het hier hebben. Na een mooie rit hebben we in Oudtshoorn een late lunch gebruikt. Prachtig gesitueerd in een rozentuin werd er genoten van spijs en van het mooie weer. Na een korte vervolgrit kwamen we aan bij Swartberg Country Manor alwaar we werden ontvangen door manager Rudy. De kamers werden toegewezen, Nanouk en Remco kregen de Honeymoon-suite toebedeeld. Compleet met impalahuiden op de vloer en een buitendouche. Al douchend heb je dan een geweldig uitzicht op de bergketen vlak voor je neus. De andere kamers waren pas opgeleverd en waren ook schitterend. De geur van de verf hing er nog. Het interieur is smetteloos, netjes en prima verzorgd. We konden nog een duik nemen in het zwembad. Voor het avondmaal werden we verblijd met een traditionele Zuid-Afrikaanse bobotie. Omdat Nanouk en Remco hun 2 –jarig jubileum te vieren hadden werden we door een 6-tal lokale zangers, waaronder manager Mervin, toegezongen. Het was een onvergetelijke avond met lekker eten en gezelligheid.

Dag 10:
Weer een rustig begin van de dag. We gingen om 10.30 uur naar de plaatselijke lagere school waar we te zien kregen hoe er in een afgelegen gebied en met weinig middelen les gegeven wordt. We hebben er pennen, stiften en een financiële donatie achtergelaten. Na terugkomst bij het hotel hebben we ons nog een uurtje aan het zwembad geposteerd totdat we konden aanschuiven voor de lunch. Na het eten zijn we in de bus gestapt voor een excursie naar het Cango Wildlife Park in Oudtshoorn. We kregen een rondleiding langs gieren, krokodillen, leeuwen, tijgers, cheetah’s en een jaguar. Daarna konden liefhebbers nog tijgerwelpen, cheetah’s aaien en ermee op de foto. Joerie ging ook nog een kooi in die werd getakeld in een bad met 2 krokodillen. Deze beesten waren, door de hitte, niet van hun plek te lokken. Dat was wel jammer. Bewapend met alle aai-foto’s gingen we naar een struisvogelfarm. Hier kregen we een rondleiding met uitleg over het fokprogramma. Je mocht de struisvogels aaien, een kusje geven, erop rijden en een nekmassage van ze ontvangen. Hilarisch!!
Hierna kregen we de gelegenheid om de lokale wijn te proeven en kregen we een struisvogel-gerelateerde maaltijd  voorgeschoteld. Na het eten kregen we van de eigenaar uitleg bij het sterrenkijken. Het was een hele heldere avond en de sterren waren goed waarneembaar.

Dag 11:
De dag van de volgende verplaatsing. We vertrokken om 08.00 uur van Swartberg naar Swellendam. In dit plaatsje werden enkele boodschappen gedaan om de lunch te gaan gebruiken in het De Hoop Nature Reserve, gelegen op 53 km. van Swellendam. Bijna 50 km. hiervan ging over een onverharde weg met vele, vele stenen. En wat gevreesd werd gebeurde. We reden lek. Onze chauffeur Sonny was boos omdat hem niet was verteld dat we over zo’n weg moesten. Math begon hem direct te helpen met het verwisselen van de band. Sterker nog, Sonny stond er maar een beetje bij te kijken. Toen de krik werd verwijderd bleek er in de reserveband maar bar weinig lucht te zitten. We hadden al geen hoge pet van Sonny op en dit bevestigde het allemaal. Je kunt je beter voorbereiden. Éénmaal aangekomen in het natuurpark werd er lucht in de band gepompt, gingen we lunchen en hebben we de witte duinen bekeken. In de wintermaanden zwemmen er vele walvissen voor de kust en die zijn vanaf deze plek goed te zien. Echter, in de zomermaanden zijn er geen walvissen. Persoonlijk vind ik dat je voor een paar witte duinen en een enkele elandantilope niet ruim 3 uur over een stenen pad moet gaan hotsen en klotsen. In die maanden kan er net zo goed een wandeling door het historische Swellendam georganiseerd worden met zijn vele monumentale gebouwen.
In Swellendam zijn we naar het Aanhuizen Guesthouse gereden voor de overnachting. Ook hier is een zwembad aanwezig, en na al dat stof was dat best prettig .Het diner bestond uit een braai. Ditmaal binnen genuttigd en het werd wederom een gezellige avond. Moe van alle stenen en hobbels ging iedereen op tijd te kooi.

Dag 12:
Van Swellendam werd om 07.30 uur koers gezet richting Stellenbosch nabij Kaapstad. Een rit van een uur of 3. Daar aangekomen kregen we de gelegenheid om door het wijndorpje te wandelen en te lunchen. Na de lunch ging de rit verder naar wijngaard Neethlingshof voor een rondleiding en een kleine proeverij. Na dit “drankgelag” reden we verder naar ons hotel midden in Kaapstad. In hotel Cape Diamond overnachten we de laatste dagen van deze reis. De avondmaaltijd werd gebruikt in een restaurant gespecialiseerd in wild. Haai, krokodil, springbok, struisvogel verscheen allemaal op tafel. Na het eten werd nog even een Ierse pub bezocht om de plaatselijke borrels, genaamd Sprinbokkie, achterover te slaan.

Dag 13:
Om 07.30 uur vertrokken we voor een tour langs Kaapstad. Via Chapman’s Peak naar Simon’s Town. In Simon’s Town kregen we nog een klapband. Bij Boulders hebben we de pinguins bekeken die daar permanent wonen. Vanwege de hele harde wind voelde dit alsof we gezandstraald werden. Na de pinguins zijn we doorgereden naar Kaap de Goede Hoop voor de groepsfoto. Hierna werd een flinke wandeling met een steile klim gemaakt richting restaurant Two Oceans voor de lunch.
Vanwege de harde wind was de Tafelberg gesloten, dus werden we na de lunch afgezet bij het V & A Waterfront. Hier is op terrasjes gezeten en gewinkeld. Het afscheidsdiner werd gebruikt in het Africa Café. Reisleider Bas werd door de groep bedankt en gefêteerd voor zijn goede werk, prima tijdsplanning en goede kennis van Zuid-Afrika. Dit was het einde van het officiële programma. Dag 14 is ter vrije besteding totdat 5 mensen van de groep naar huis vliegen. Mandy, Joerie, Nanouk en Remco bleven op eigen gelegenheid nog enkele dagen in Kaapstad.

Slotwoord:

Het was een zeer bijzondere, prachtige reis die ondanks het drukke programma aan een vakantie deed denken. Zuid-Afrika is een prachtig land die we iedereen aanraden te bezoeken.

Boek en reis met zekerheid

 • Kosteloos omboeken
 • 100% terugbetaling bij annulering
 • 24/7 hulp en bijstand, ook bij repatriëring
 • ANVR- en SGR garantie
 • Op de hoogte van plaatselijke corona-richtlijnen
 • Goede lokale vertegenwoordiging
 • Vervoer met eigen bus en gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen
 • Nederlandse reisbegeleiding bij meeste reizen
 • Veel individuele vrijheid met comfort en veiligheid van groepsreis
 • Meer dan 35 jaar ervaring
 • Vergoeding niet-genoten reisdagen bij repatriëring bij wijziging reisadvies naar "rood"

Lees meer >

Klantwaardering

8,9

Mooie reis gehad. Helaas geen Kaapstad vanwege de vertraging...
Mooie reis gehad. Helaas geen Kaapstad vanwege de vertragingen van de storm Dennis. Ook te weinig ruimte in het programma om tot rust te komen. Hoogtepunten: Chobe National Park, Elephants Sands en de Okavango Delta.

Peter W. - 7,0
Terug naar boven