Zuid-Afrika, Botswana, Namibië & Victoriawatervallen lodge/hotelreis

Rondreis Zuid-Afrika, Botswana, Namibië & Victoriawatervallen24 dagen hotel/lodgereis

Ontdek tijdens deze afwisselende rondreis door Zuidelijk Afrika de hoogste zandduinen ter wereld van Sossusvlei en de op één na grootste canyon ter wereld: de Fish River Canyon. Een ander hoogtepunt tijdens deze reis is een bezoek aan Kaap de Goede Hoop. Aanschouw een van de grootste concentraties prehistorische rotstekeningen in Afrika bij de Twijfelfontein. Tijdens 'gamedrives' kunnen we op zoek gaan naar groot wild in de parken Etosha en Chobe. Op de grens met Zambia/Zimbabwe kun je de grootste watervallen van Afrika, de Victoriawatervallen bewonderen. In Botswana bezoeken wij de Okavangodelta, de grootste binnenlandse delta ter wereld. Je overnacht tijdens deze rondreis in comfortabele chalets en lodges.

Van:
Aan:
Routekaart Rondreis Zuid-Afrika, Botswana, Namibië & Victoriawatervallen, 24 dagen hotel/lodgereis
 1. Amsterdam - Kaapstad
 2. aankomst Kaapstad
 3. Kaapstad, excursie Kaaps Schiereiland
 4. Kaapstad - Lambertsbaai
 5. Lambertsbaai - Springbok - Oranjerivier
 6. Oranjerivier - Fish River Canyon
 7. Fish River Canyon - Sossusvlei
 8. Sossusvlei en Deadvlei
 9. Sossusvlei - Solitaire - Swakopmund
 10. Swakopmund
 11. Swakopmund - Cape Cross - Twijfelfontijn - Khorixas
 12. Khorixas - Kamanjab
 13. Kamanjab - Etosha nationaal park
 14. Etosha NP
 15. Etosha NP
 16. Etosha NP - Rundu
 17. Rundu - Maun
 18. Maun, Okavangodelta
 19. Maun - Nata
 20. Nata - Chobe nationaal park
 21. Chobe NP - Victoriawatervallen
 22. Victoriawatervallen
 23. Victoriawatervallen - Johannesburg - Amsterdam
 24. aankomst Amsterdam

Route op datum:

Reisbeschrijving

Onderstaand vind je eerst de beschrijving van de route van Kaapstad naar de Victoriawatervallen, daarna volgt de omgekeerde route van de Victoriawatervallen naar Kaapstad.

Van Kaapstad naar de Victoriawatervallen

Kaapstad

Dag 1 Amsterdam - Kaapstad (Zuid-Afrika)
Dag 2 aankomst Kaapstad

Kaapstad boulevard Zuid-Afrika DjoserNa aankomst in Kaapstad heb je de tijd om Kaapstad te verkennen. In de stad vind je tal van historische plaatsen. Green Market square is een gezellig plein met marktkraampjes. De Grand Parade, het exercitieveld van de Hollanders in de zeventiende eeuw, is ook de plek van de grote anti-apartheidsdemonstraties en de plaats waar Mandela na zijn vrijlating de menigte toesprak. Vlakbij liggen de Compagniestuinen en Kasteel de Goede Hoop, overblijfselen uit de Nederlandse periode.

In de haven, die de naam Victoria & Alfred Waterfront draagt, vind je een keur aan restaurantjes, jazzcafés en andere uitgaansgelegenheden, merendeels gevestigd in de kleurige, gerestaureerde Victoriaanse huizen. De beroemde Tafelberg en minder bekende Signal Hill en Leeuwkop bepalen duidelijk het aanzicht van Kaapstad. Vanaf ieder punt zijn de immens steil oprijzende bergwanden van de Tafelberg te zien. Vaak ligt er een dunne deken van mist of wolken als een tafelkleed over de berg. Sportievelingen kunnen onder het genot van prachtige vergezichten naar boven wandelen. Wil je het rustig aandoen, dan staat een kabelbaan tot je beschikking.

Kaaps schiereiland

Dag 3 Kaapstad, excursie Kaaps Schiereiland (bezoek Kaap de Goede Hoop en pinguinkolonie Boulders Beach)
Dag 4 Kaapstad - Lambert’s Bay

Kaap de goede hoop Zuid-Afrika DjoserOp weg naar Kaap de Goede Hoop volgen we een van de mooiste kustwegen ter wereld; de Chapmanspeak drive. Onderweg bezoeken we enkele schilderachtige plaatsjes, als Houtbaai en op de terugweg Simon's Town. Het laatste plaatsje staat bekend om de aanwezigheid van een kolonie pinguïns. We nemen een kijkje bij het met rotsblokken bezaaide strand; Boulders Beach. Onze bestemming is de Kaap de Goede Hoop, Afrika’s meest zuidwestelijke punt. Kaap de Goede Hoop is een natuurreservaat met vele dieren en een begroeiing die typerend is voor deze streek, het zogenaamde 'fynbos'.

Op de meest zuidwestelijke punt van Afrika zie je in het westen de Atlantische Oceaan en verder oostelijk de Indische. Neem je verrekijker mee! In sommige periodes van het jaar kun je hier namelijk walvissen voor de kust zien. In de avond keren we terug naar Kaapstad. De volgende ochtend vertrekken we naar Lambert’s Bay. Even buiten Kaapstad werpen we vanaf Blouberg strand nog even een blik op de Tafelberg. We volgen de mooie kustweg naar het noorden. Via Velddrift bereiken we na 4 uur Lambert's Bay. In de namiddag is het mogelijk, als de weersomstandigheden het toelaten, een optioneel bezoek te brengen aan Bird Island. Dit is de pleisterplaats van 17.000 blauwoog Jan van Genten en andere zeevogels.

Oranjerivier, Fish River Canyon

Dag 5 Lamberts Bay - Oranjerivier (Namibië)
Dag 6 Oranjerivier - Fish River Canyon

Namibië Fish River Canyon Op weg naar Oranjerivier wordt het landschap leger en leger naarmate we verder in het aangrenzende Namaqualand doordringen. Onderweg passeren we kleine ingeslapen stadjes. Het landschap wordt weer wat groener als we in de buurt komen van de brede Oranjerivier, die de grens vormt tussen Zuid-Afrika en Namibië. Je vindt langs de oevers irrigatieprojecten waar seizoensarbeiders uit heel Namibië op afkomen. We passeren de grens bij Vioolsdrift en overnachten in de Karasvallei in Zuid-Namibië. Liefhebbers kunnen, als de tijd dit toelaat, kano’s huren om de rivier en omgeving te verkennen.

We vervolgen onze reis verder in Namibië. Ons reisdoel van deze dag is de op één na grootste canyon ter wereld, de Fish River Canyon. De Fish-rivier heeft hier gedurende duizenden jaren een indrukwekkende 27 kilometer brede kloof uitgesleten. De canyon zelf is 160 kilometer lang. We rijden naar enkele uitkijkpunten. Met enig geluk zien we hier al ons eerste wild als springbokken en Klipspringers en de bijzondere kokerbomen. Afdalen in de kloof is helaas niet meer toegestaan.

Sossusvlei

Dag 7 Fish River Canyon - Sossusvlei
Dag 8 Sossusvlei

Namibie Zandduin DjoserHoe verder we naar het noorden rijden hoe desolater het wordt. Einddoel van onze inspannende en stoffige tocht is de indrukwekkende Sossusvlei, een grote duinpan aan de rand van het Namib-Naukluftpark. We rijden 's ochtends vroeg naar de Sossusvlei. Deze pan wordt omringd door 's werelds hoogste zandduinen. Het uitzicht op deze zandzee is met name 's avonds en 's morgens vroeg overweldigend. Het lijkt wel of de zandzee aan je voeten in het rode licht gloeit.

Het kost veel inspanning om de 200 meter hoge duinen te beklimmen, maar het uitzicht op het onwezenlijke maanlandschap loont de moeite. Je hebt de gelegenheid om in deze bizarre omgeving een wandeling te maken en te ontdekken hoe taaie plantjes dapper weerstand bieden aan de zware omstandigheden van de woestijn.

We bezoeken de Sesriem Canyon, deze canyon is ontstaan doordat de Tsauchab-rivier in de loop van duizenden jaren een 30 meter diepe en 2 kilometer lange kloof in de rots heeft uitgesleten. In de wintermaanden staat er geen water in de canyon, zodat je veilig in de kloof kunt afdalen. In andere tijden van het jaar tref je hier een klein stroompje aan of een poel.

Swakopmund

Dag  9 Sossusvlei - Swakopmund
Dag 10 Swakopmund

Swakopmund Namibie DjoserDoor de ruige natuur van het Namib-Naukluftpark rijden we naar het aan de kust gelegen Swakopmund. Hoewel deze plaats door de blanke inwoners van Namibië beschouwd wordt als een badplaats is het zeewater hier meestal ijzig koud. Wandelend over de brede Arnold Shad Promenade heb je meer kans om zeeleeuwen in zee te zien dan zwemmers. Swakopmund is een bizar overblijfsel uit de Duits koloniale periode. Duitse straatnamen, Duitse bierstuben en vooral veel inwoners van Duitse afkomst geven aan deze plaats een speciale sfeer.

In het centrum zijn enkele koloniale gebouwen te bewonderen, waarvan het voormalig treinstation zeker een aanrader is. 's Avonds kun je in enkele restaurants niet alleen goed wild eten, ook de 'bratwurst' ontbreekt vaak niet op de kaart. De volgende dag heb je de tijd om Swakopmund verder te verkennen of om deel te nemen aan (optionele) activiteiten als 'quadbiken' door de zandduinen, een rondvlucht boven de Skeleton Coast, het bezoeken van een township of het spectaculaire 'sand-boarden'.

Cape Cross en Twijfelfontein

Dag 11 Swakopmund - Cape Cross - Twijfelfontijn - omgeving Khorixas
Dag 12 Khorixas - Kamanjab
Dag 13 Kamanjab - Etosha nationaal park

Een kaarsrechte weg voert ons de volgende dag Swakopmund uit. Even ten noorden van de stad wordt zout gewonnen en tot daar komen we nog wat verkeer tegen. Dan hebben we de civilisatie en het asfalt weer achter ons gelaten en rijden langs één van de onbarmhartigste kusten van Afrika; de Skeleton Coast. Deze 40 kilometer brede kuststrook vormt een buffer tussen de zee en het achtergelegen Kaokoland en de Damara. Het landschap is hier volkomen leeg en de enige oriëntatiepunten zijn de afstandspalen, waarop het aantal 'miles' vanaf Swakopmund staat. In deze kuststrook liggen gravel- en zandvlakten waar per jaar niet meer dan 3 centimeter regen valt.

Namibie Geraamte kust Cape Cross pelsrobben DjoserWe stoppen bij Cape Cross, de plek waar de Portugese zeevaarder Diego Cáo als eerste Europeaan voet op de Namibische kust zette. We nemen een kijkje bij het kruis dat hij hier oprichtte ter ere van de Portugese koning João I. Naast een historisch belangrijke plaats geniet Cape Cross bekendheid vanwege zijn grote kolonie zeerobben. We rijden verder landinwaarts over desolate grindvlaktes langs de Brandberg naar de omgeving van Twijfelfontijn.  Het gebied kent wereldwijde bekendheid vanwege de vele rotstekeningen en inscripties die in de rotsen te zien zijn en waarvan sommigen al duizenden jaren oud zijn. Graveringen die je kunt zien zijn van onder andere gemsbokken, leeuwen of olifanten en ook geometrische figuren. Sinds 2007 staat Twijfelfontijn op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

VanNamibie Kaokoveld Himba Djoseruit Kamanjab kun je een bezoek brengen aan de Himba's, een van de laatst echte traditionele stammen op de wereld. Tijdens een optionele excursie maak je kennis met hun cultuur. Deze bevolkingsgroep is vooral bekend, omdat zij hun haar, lichaam en leren omslagschorten insmeren met een mengsel van rode aarde en dierlijk vet. Schijnbaar onaangetast door westerse invloeden houden zij trots vast aan hun traditionele nomadische wijze van leven. 

De volgende dag rijden we door naar Etosha NP. We overnachten twee nachten iets ten zuiden van het park.

Etosha nationaal park & Rundu

Dag 14 Etosha NP
Dag 15 Etosha NP
Dag 16 Etosha NP - Rundu

Namibie Etosha zebra's DjoserEtosha is ongetwijfeld één van de beste wildparken in zuidelijk Afrika. Gedurende twee dagen nemen we hier volop de tijd om gamedrives (wildspeurtochten) te houden. De naam Etosha betekent letterlijk 'grote witte plek’ van droog water. Deze naam verwijst naar de uitgestrekte, oogverblindende zoutpan die een groot deel van het park beslaat. Slechts enkele dagen per jaar vind je hier een klein laagje water, waar flamingo's en andere watervogels op af komen. Het meeste grof wild houdt zich echter op in de aangrenzende graslanden en mopane-bosjes. Hier zullen we dan ook de kuddes zebra's en gnoes aantreffen. Meer inspanning vergt het opsporen van de zeldzame zwarte neushoorn en de zwartkop-impala. Met wat geluk zie je de hele Big Five. Bij alle restcamps kun je ook plaatsnemen bij een drinkwaterplaats. Van verre zie je hier kuddes olifanten aankomen om hun dorst te lessen.

Okavangodelta

Dag 17 Rundu - Maun
Dag 18 Maun, Okavangodelta
Dag 19 Maun - Nata

Okavangodelta Botswana DjoserVan Etosha nationaal park rijden we via Grootfontein naar Rundu. Verder noordwaarts laten we de droge woestijn achter ons en bereiken de vruchtbare Capriviregio. Onderweg passeren we verschillende Owambodorpjes. In de buurt van Rundu zien we voor het eerst de Okavangorivier. Het plaatsje zelf is niet groot, de uitgestrekte buitenwijken worden vooral bewoond door Angolezen die gevlucht zijn voor de oorlog in hun land. We overnachten in een lodge, gelegen aan de Okavangorivier. Als we op tijd terug zijn kun je In de middag een facultatieve boottocht maken op deze rivier.

De volgende dag overnachten we in Maun, onze uitvalsbasis voor de Okavangodelta. De Okavangorivier, die zijn oorsprong vindt in de hooglanden van Angola, verzandt hier in de Kalahariwoestijn. Een fijnvertakt labyrint van riviertjes, stroompjes en eilanden vormt het leefgebied van nijlpaarden, olifanten, verschillende antilopen en honderden vogelsoorten. De Okavango is een waar vogelparadijs en je hoort zeker de indringende roep van de vele visarenden. De volgende dag varen we (onder voorbehoud van de waterstand) per motorboot de delta in. We verkennen de smalle waterwegen, waar waterlelies, hyacinten en papyrus de doorgang bemoeilijken, per ‘mokoro’, een uitgeholde boomstam. Lokaal ingehuurde vissers loodsen ons door het doolhof van waterwegen en wijzen je op het aanwezige wild.

Chobe nationaal park

Dag 20 Nata - Chobe nationaal park, 'gamecruise'

Namibie Okavango Gamewalk DjoserHet Chobe nationaal park is vooral bekend van beroemde natuurfilms, die hier gemaakt werden in opdracht van de National Geograpic Society. Met name de film Eternal Enemies, die verhaalt over de eeuwige strijd tussen leeuwen en hyena’s, geniet internationale faam. Het park kent een enorme verscheidenheid aan wild en is vooral bekend om zijn enorme olifantenpopulatie. Vooral in het najaar en in de winter houden veel olifanten zich op in de buurt van de Chobe-rivier.

We maken een mooie 'gamecruise' op de rivier, zodat je in de gelegenheid bent om het wild dat aan de oevers komt te observeren en te fotograferen. Vaak zien olifanten, verschillende antilopen en met enig geluk een luipaard. Een optionele ''gamedrive'' met open safarivoertuigen behoort tot de mogelijkheden.

Victoriawatervallen

Dag 21 Chobe NP - Victoriawatervallen (Zimbabwe)
Dag 22 Victoriawatervallen (Zimbabwe)
Dag 23 Victoriawatervallen - vlucht naar Johannesburg -Amsterdam
Dag 24 aankomst Amsterdam

Zimbabwe Victoria watervallenDjoserIn een uurtje rijden we vanuit Chobe nationaal park naar de grens met Zimbabwe. In dit grensgebied wemelt het van de olifanten getuige de vele bruine vlekken op de weg. De opstijgende fijne nevel van de indrukwekkende Victoriawatervallen kunnen we vanuit onze verblijfplaats al van ver waarnemen. Middags ben je al in de gelegenheid om letterlijk in de voetsporen van David Livingstone te treden door een kijkje te nemen bij deze grootste watervallen van het Afrikaanse continent. Het lawaai van het vallende water is oorverdovend. Niet voor niets staat de waterval lokaal bekend als Mosi-oa-Tunya, 'de rook die dondert'.

Wanneer je je letterlijk onder wilt dompelen in de Zambezi kun je hier een rafttrip maken, of als je dat te wild vindt, een tocht per kano. Om een goed beeld van de watervallen te krijgen kun je hier ook een rondvlucht maken, de 'Flight of the Angels'. Als je zelf wilt vliegen kan dat ook! Probeer dat eens tijdens 's werelds op één na hoogste bungeejump van de Zambezibrug!

Op dag 23 rijden wij naar de luchthaven in Victoria Falls (Zimbabwe) om op de vlucht te stappen naar Johannesburg vanuit waar we terugvliegen naar Amsterdam.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Van de Victoriawatervallen naar Kaapstad

Victoriawatervallen

Dag 1 Amsterdam - Johannesburg
Dag 2 Johannesburg -  Victoriawatervallen (Zimbabwe)
Dag 3 Victoriawatervallen

We vliegen van Amsterdam naar Johannesburg waar we een vlucht nemen naar Victoria Falls (Zimbabwe). Hier zullen we de opstijgende fijne nevel van de indrukwekkende Victoriawatervallen vanuit onze verblijfplaats al van ver kunnen waarnemen. Je bent in de gelegenheid zijn om letterlijk in de voetsporen van David Livingstone te treden door een kijkje te nemen bij deze grootste watervallen van het Afrikaanse continent. Het lawaai van het vallende water is oorverdovend. Niet voor niets staat de waterval lokaal bekend als Mosi-oa-Tunya, 'de rook die dondert'.

Wanneer je je letterlijk onder wilt dompelen in de Zambezi kun je hier een rafttrip maken, of als je dat te wild vindt, een tocht per kano. Sundowner cruiser zijn een mooie gelegenheid om van de prachtige omgeving te genieten. Om een goed beeld van de watervallen te krijgen kun je hier ook een rondvlucht maken, de 'Flight of the Angels'.

Chobe Nationaal park

Dag 4 Victoriawatervallen - Chobe nationaal park (Botswana) ''gamecruise'' en/of optionele ''gamedrive''
Dag 5 Chobe NP - Nata

We laten de Victoriawatervallen achter ons, en rijden naar het Chobe nationaal park. Bij het grensplaatsje Kasane steken we de grens met Botswana over. In dit grensgebied wemelt het van de olifanten getuige de vele bruine vlekken op de weg.
Chobe nationaal park is vooral bekend van beroemde natuurfilms, die hier gemaakt werden in opdracht van de National Geograpic Society. Met name de film Eternal Enemies, die verhaalt over de eeuwige strijd tussen leeuwen en hyena’s, geniet internationale faam. Het park kent een enorme verscheidenheid aan wild en is vooral bekend om zijn enorme olifantenpopulatie. Vooral in het najaar en in de winter houden veel olifanten zich op in de buurt van de Chobe-rivier. In Chobe nationaal park maken we een ''gamecruise'' op de rivier te maken, zodat je in de gelegenheid bent om het wild dat aan de oevers komt te observeren en te fotograferen. Ook een optionele 'gamedrive'' met open safarivoertuigen behoort tot de mogelijkheden.

Okavangodelta

Dag 6 Nata - Maun
Dag 7 Maun, Okavangodelta
Dag 8 Maun - Rundu

Via Kasane verlaten we Chobe nationaal park en rijden zuidwaarts naar Nata. Maun is onze uitvalsbasis voor de Okavangodelta. De volgende dag bezoeken we de Okavango- delta. De Okavangorivier, die zijn oorsprong vindt in de hooglanden van Angola, verzandt hier in de Kalahariwoestijn. Een fijnvertakt labyrint van riviertjes, stroompjes en eilanden vormt het leefgebied van nijlpaarden, olifanten, verschillende antilopen en honderden vogelsoorten. De Okavango is een waar vogelparadijs en je hoort zeker de indringende roep van de vele visarenden. We varen (als de waterstand dat toelaat) per motorboot de delta in. We verkennen vervolgens de smalle waterwegen, waar waterlelies, hyacinten en papyrus de doorgang bemoeilijken, per ‘mokoro’, een uitgeholde boomstam. Lokaal ingehuurde vissers loodsen ons door het doolhof van waterwegen en wijzen je op het aanwezige wild.

Etosha Nationaal Park

Dag 9 Rundu - Etosha nationaal park
Dag 10 Etosha NP
Dag 11 Etosha NP

Rundu is niet groot, de uitgestrekte buitenwijken worden vooral bewoond door Angolezen die gevlucht zijn voor de oorlog in hun land. We overnachten in een lodge, gelegen aan de Okavangorivier. In de middag kun je, afhankelijk van de tijd, een facultatieve boottocht maken op deze rivier. Van Rundu rijden we via Grootfontein naar het Etosha nationaal park, dat ongetwijfeld één van de beste wildparken in zuidelijk Afrika is. Onderweg passeren we verschillende Owambodorpjes. Gedurende twee dagen nemen we hier de tijd om gamedrives (wildspeurtochten) te houden.

De naam Etosha betekent letterlijk 'grote witte plek’ van droog water. Deze naam verwijst naar de uitgestrekte, oogverblindende zoutpan die een groot deel van het park beslaat. Slechts enkele dagen per jaar vind je hier een klein laagje water, waar flamingo's en andere watervogels op af komen. Het meeste grof wild houdt zich echter op in de aangrenzende graslanden en mopane-bosjes. Hier zullen we dan ook de kuddes zebra's en gnoes aantreffen. Meer inspanning vergt het opsporen van de zeldzame zwarte neushoorn en de zwartkop-impala. Bij de restcamps kun je ook plaatsnemen bij een drinkwaterplaats. Van verre zie je hier kuddes olifanten aankomen om hun dorst te lessen. We overnachten twee nachten iets ten zuiden van het Etosha nationaal park.

Twijfelfontein en Cape Cross

Dag 12 Etosha NP - Kamanjab
Dag 13 Kamanjab - Khorixas
Dag 14 Khorixas - Twijfelfontijn - Cape Cross - Swakopmund

Na ons bezoek aan Etosha rijden we naar Kamanjab. VanNamibie Kaokoveld Himba Djoseruit Kamanjab kun je een bezoek brengen aan de Himba's, een van de laatst echte traditionele stammen op de wereld. Tijdens een optionele excursie maak je kennis met hun cultuur. Deze bevolkingsgroep is vooral bekend, omdat zij hun haar, lichaam en leren omslagschorten insmeren met een mengsel van rode aarde en dierlijk vet. Schijnbaar onaangetast door westerse invloeden houden zij trots vast aan hun traditionele nomadische wijze van leven.

Vanuit Khorixas rijden we naar Twijfelfontijn. Het gebied kent wereldwijde bekendheid vanwege de vele rotstekeningen en inscripties die in de rotsen te zien zijn en waarvan sommigen al duizenden jaren oud zijn. Graveringen die je kunt zien zijn van onder andere gemsbokken, leeuwen of olifanten en ook geometrische figuren. Sinds 2007 staat Twijfelfontijn op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Tijdens de rit naar Swakopmund, zullen we langs Cape Cross komen. We stoppen bij Cape Cross, de plek waar de Portugese zeevaarder Diego Cáo als eerste Europeaan voet op de Namibische kust zette. We nemen een kijkje bij het kruis dat hij hier oprichtte ter ere van de Portugese koning João I. Naast een historisch belangrijke plaats geniet Cape Cross bekendheid vanwege zijn grote kolonie zeerobben.

Na Cape Cross hebben we civilisatie en asfalt weer achter ons gelaten en rijden langs één van de onbarmhartigste kusten van Afrika; de Skeleton Coast. Deze 40 kilometer brede kuststrook vormt een buffer tussen de zee en het achtergelegen Kaokoland en de Damara. Het landschap is hier volkomen leeg en de enige oriëntatiepunten zijn de afstandspalen, waarop het aantal 'miles' vanaf Swakopmund staat. In deze kuststrook liggen gravel- en zandvlakten waar per jaar niet meer dan 3 centimeter regen valt. Deze kaarsrechte weg leidt ons naar het aan de kust liggende Swakopmund.

Swakopmund en Sossusvlei

Dag 15 Swakopmund
Dag 16 Swakopmund - Sossusvlei
Dag 17 Sossusvlei

Hoewel deze plaats door de blanke inwoners van Namibië beschouwd wordt als een badplaats is het zeewater hier meestal ijzig koud. Wandelend over de brede Arnold Shad Promenade heb je meer kans om zeeleeuwen in zee te zien dan zwemmers. Swakopmund is een bizar overblijfsel uit de Duits koloniale periode. Duitse straatnamen, Duitse bierstuben en vooral veel inwoners van Duitse afkomst geven aan deze plaats een speciale sfeer. In het centrum zijn enkele koloniale gebouwen te bewonderen, waarvan het voormalig treinstation zeker een aanrader is. 's Avonds kun je in enkele restaurants niet alleen goed wild eten, ook de 'bratwurst' ontbreekt vaak niet op de kaart. De volgende dag heb je de tijd om Swakopmund verder te verkennen of om deel te nemen aan (optionele) activiteiten als 'quadbiken' door de zandduinen, het bezoeken van een township of het spectaculaire 'sandboarden'.

Na Swakopmund vervolgen we onze reis naar Sossusvlei, een grote duinpan aan de rand van het Namib-Naukluftpark. Deze pan wordt omringd door 's werelds hoogste zandduinen. Het uitzicht op deze zandzee is met name 's avonds en 's morgens vroeg overweldigend. Het lijkt wel of de zandzee aan je voeten in het rode licht gloeit. Het kost veel inspanning om de 200 meter hoge duinen te beklimmen, maar het uitzicht op het onwezenlijke maanlandschap loont de moeite. Je hebt de gelegenheid om in deze bizarre omgeving een wandeling te maken en te ontdekken hoe taaie plantjes dapper weerstand bieden aan de zware omstandigheden van de woestijn.

We bezoeken de Sesriem Canyon, deze canyon is ontstaan doordat de Tsauchab-rivier in de loop van duizenden jaren een 30 meter diepe en 2 kilometer lange kloof in de rots heeft uitgesleten. In de wintermaanden staat er geen water in de canyon, zodat je veilig in de kloof kunt afdalen. In andere tijden van het jaar tref je hier een klein stroompje aan of een poel.

Fish River Canyon en Oranjerivier

Dag 18 Sossusvlei - Fish River Canyon
Dag 19 Fish River Canyon - Oranjerivier

We vervolgen onze reis verder richting Zuid-Afrika. Ons reisdoel van deze dag is de op één na grootste canyon ter wereld, de Fish River Canyon. De Fish-rivier heeft hier gedurende duizenden jaren een indrukwekkende 27 kilometer brede kloof uitgesleten. De canyon zelf is 160 kilometer lang. Met enig geluk zien we hier wild als springbokken en klipspringers en de bijzondere kokerbomen. Er zijn verschillende spectaculaire uitzichtpunten. Afdalen in de kloof is helaas niet toegestaan.

De Oranjerivier vormt de grens tussen Namibië en Zuid-Afrika. Je vindt langs de oevers irrigatieprojecten waar seizoensarbeiders uit heel Namibië op afkomen. We overnachten in een accommodatie met uitzicht op de rivier. Liefhebbers kunnen, als de tijd dit toelaat, kano’s huren om de omgeving te verkennen.

Lamberts Bay

Dag 20 Oranjerivier - Lamberts Bay (Zuid-Afrika)
Dag 21 Lamberts Bay - Kaapstad

We steken bij Vioolsdrift de grens over naar Zuid-Afrika en passeren op weg naar Lambert's Bay ingeslapen stadjes. Het landschap wordt minder leeg naarmate we Lamberts Bay naderen. In de namiddag is het mogelijk, als de weersomstandigheden het toelaten, een optioneel bezoek te brengen aan Bird Island. Dit is de pleisterplaats van 17.000 blauwoog Jan van Genten en andere zeevogels. Naar Kaapstad volgen we de kustweg. Via Velddrift bereiken na 4 uur rijden Bloubergstrandt waar we onze eerste blik op de Tafelberg kunnen werpen.

Kaapstad

Dag 22 Kaapstad; excursie Kaaps schiereiland (Kaap de Goede Hoop en pinguinkolonie Boulders Beach)
Dag 23 Kaapstad - Amsterdam
Dag 24 aankomst Amsterdam

Op weg naar Kaap de Goede Hoop, Afrika’s meest zuidwestelijke punt, volgen we mooiste kustweg ter wereld; Chapmanspeak drive. Kaap de Goede Hoop is een natuurreservaat met vele dieren en een begroeiing die typerend is voor deze streek, het zogenaamde 'fynbos'. Op het meest zuidwestelijke punt van Afrika zie je verder naar het oosten de Indische Oceaan en westelijk de Atlantische. Neem je verrekijker mee! In sommige periodes van het jaar kun je hier namelijk walvissen voor de kust zien.

De volgende dag heb je tijd tot je beschikking om Kaapstad te verkennen. In de stad vind je tal van historische plaatsen. Green Market square is een gezellig plein met marktkraampjes. De Grand Parade, het exercitieveld van de Hollanders in de zeventiende eeuw, is ook de plek van de grote anti-apartheidsdemonstraties en de plaats waar Mandela na zijn vrijlating de menigte toesprak. Vlakbij liggen de Compagniestuinen en Kasteel de Goede Hoop, overblijfselen uit de Nederlandse periode. In de haven, die de naam Victoria & Alfred Waterfront draagt, vind je een keur aan restaurantjes, jazzcafés en andere uitgaansgelegenheden, merendeels gevestigd in de kleurige, gerestaureerde Victoriaanse huizen.

De beroemde Tafelberg en minder bekende Signal Hill en Leeuwkop bepalen duidelijk het aanzicht van Kaapstad. Vanaf ieder punt zijn de immens steil oprijzende bergwanden van de Tafelberg te zien. Vaak ligt er een dunne deken van mist of wolken als een tafelkleed over de berg. Sportievelingen kunnen onder het genot van prachtige vergezichten naar boven wandelen. Wil je het rustig aandoen, dan staat een kabelbaan tot je beschikking.

Op weg met Djoser

Hoewel de reisdagen tijdens onze reizen vaststaan en ook de accommodaties natuurlijk geregeld zijn, is iedereen vrij om te doen en te laten wat hij of zij wil als we eenmaal op de bestemming zijn gearriveerd. Onze reisbegeleiders hebben altijd  ideeën en bieden ook een programma aan, maar voor zowel de vaste als de facultatieve excursies geldt dat je nooit verplicht bent om hieraan deel te nemen. Uiteraard zijn er uit veiligheid wel beperkingen aan je vrijheid, als we in een wildpark zijn. Als je besluit er zelf op uit te gaan, kan de reisbegeleiding je handige tips geven. Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers. De maximale groepsgrootte is 20 personen.

Lees de volledige beschrijving

Vertrekdata 2018

Start - einde

Beschikbaarheid

Prijs

Start - einde

20 okt - 12 nov
i
U vliegt met Emirates

Beschikbaarheid

vol

Prijs

€ 4.095,-

Start - einde

27 okt - 19 nov
V
Vertrek gegarandeerd

Beschikbaarheid

1 plaats vrij
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.895,-

Start - einde

03 nov - 26 nov
i
Geen 1-persoonskamer meer beschikbaar

Beschikbaarheid

vol

Prijs

€ 3.795,-

Start - einde

17 nov - 10 dec
i
Deze reis start bij de Victoriawatervallen en volgt de route in omgekeerde volgorde, alleen nog plek voor een man of vrouw op indeling

Beschikbaarheid

vol

Prijs

€ 3.695,-

Start - einde

24 nov - 17 dec
V
Vertrek gegarandeerd
i
Deze reis start bij de Victoriawatervallen en volgt de route in omgekeerde volgorde

Beschikbaarheid

1 plaats vrij
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.595,-

Korting

Inclusief € 100 korting

Start - einde

08 dec - 31 dec
i
U vliegt met Lufthansa

Beschikbaarheid

vol

Prijs

€ 3.695,-

Start - einde

15 dec - 07 jan
V
Vertrek gegarandeerd

Beschikbaarheid

2 plaatsen vrij
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 4.095,-

Vertrekdata 2019

Start - einde

Beschikbaarheid

Prijs

Start - einde

05 jan - 28 jan
i
Deze reis start bij de Victoriawatervallen en volgt de route in omgekeerde volgorde

Beschikbaarheid

vol

Prijs

€ 3.795,-

Start - einde

26 jan - 18 feb
V
Vertrek gegarandeerd i

Beschikbaarheid

voldoende
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 4.095,-

Start - einde

16 feb - 11 mrt

Beschikbaarheid

vol

Prijs

€ 3.795,-

Start - einde

09 mrt - 01 apr
V
Vertrek gegarandeerd i
i
Deze reis start bij de Victoriawatervallen en volgt de route in omgekeerde volgorde

Beschikbaarheid

voldoende
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.895,-

Start - einde

13 apr - 06 mei
V
Vertrek gegarandeerd
i
U vliegt met Turkish Airlines

Beschikbaarheid

beperkt beschikbaar
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.795,-

Start - einde

04 mei - 27 mei
V
Vertrek gegarandeerd i
i
Deze reis start bij de Victoriawatervallen en volgt de route in omgekeerde volgorde

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 3.695,-

Start - einde

15 jun - 08 jul
V
Vertrek gegarandeerd i

Beschikbaarheid

voldoende
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.795,-

Voorwaarden gegarandeerd vertrek

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en stellige verwachting deze ook uit te voeren. Dit op basis van eerdere resultaten en ervaringen en op basis van een minimum aantal deelnemers.

Om het karakter van een groepsreis te garanderen en de reis fysiek uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling'.

Conform artikel 4 lid 2 van de ANVR-reisvoorwaarden behouden wij ons het recht voor de overeenkomst met onmiddellijke ingang op te zeggen, indien het aantal aanmeldingen kleiner is dan het vereiste minimum aantal.

Het kan voorkomen dat (definitieve) deelnemers van een reis met 'vertrek gegarandeerd' moeten annuleren, waardoor de groepsgrootte onder het vereiste minimum aantal deelnemers daalt. De vertrekgarantie vervalt op dat moment.

Daarnaast behoudt Djoser zich het recht voor om in onvoorziene, gewichtige omstandigheden en of overmacht situaties de reis te annuleren en geen doorgang te laten vinden.

In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoort u dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. In dat geval komt de huidige boeking te vervallen en kunt u een nieuwe reis of vertrekdatum boeken, waarbij u per persoon eenmalig € 100,- korting krijgt. Restitutie van de reissom (met uitzondering van eventuele kosten van visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk.

Inclusief

 • Vliegreis met British Airways
 • Alle vluchttoeslagen
 • Vlucht Victoriawatervallen/Livingstone - Johannesburg v.v.
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Vervoer per goed uitgeruste safaritruck
 • Overnachtingen in hotels, lodges en chalets
 • Excursie Okavangodelta inclusief lunch
 • Excursie Kaap de Goede Hoop
 • Bezoek Cape Cross
 • Boottocht Choberivier 
 • Diensten Djoser servicebalie op Schiphol
 • Entreegelden alle nationale parken inbegrepen

Exclusief

Reisverzekering, visum, overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 35,-, etc.

Wijzigingen voorbehouden.

Landarrangement

De prijs van de reis zonder de vluchten, dus ook exclusief de vlucht Victoria Falls/Livingstone - Johannesburg (of andersom), bedraagt vanaf €2.745,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een ander groepslid, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag. Deze toeslag bedraagt vanaf € 295,-.

Hotelverlenging

Verlenging mét accommodatie is in Kaapstad, Pretoria en/of Victoria Falls bij te boeken. De prijs in Kaapstad/Pretoria is vanaf € 57,50 op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht, voor een eenpersoonskamer vanaf € 100,- per nacht. De prijs in Victoria Falls is vanaf € 80,- op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht en de prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 125,- per nacht. De prijs is afhankelijk van periode.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. In de gepubliceerde reissom is een totaalbedrag voor deze toeslagen opgenomen. Deze bedragen zijn frequent onderhevig aan veranderingen door nieuwe belastingen/toeslagen en wijzigingen in de kosten van brandstof. Indien van toepassing berekent Djoser een verhoging alsnog door. Voor deze reis is in de reissom een totaalbedrag aan luchthavenbelastingen/toeslagen opgenomen van ongeveer €400,-

Groepssamenstelling

Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. De deelnemers zijn Nederlands en Belgisch. Het kan bij deze reis naar Zuid-Afrika, Botswana, Namibië en de Victoriawaterfallen ook voorkomen dat zich enkele belangstellenden uit Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland hebben aangemeld.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Bij een aantal vertrekdata zie je ‘vertrek gegarandeerd’ vermeld staan. Voor meer informatie over doorgang van de reis en gegarandeerd vertrek, klik hier.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 20.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 10.

Praktische informatie

Accommodatie

We overnachten voornamelijk in prima middenklasse hotels en lodges. In de steden zijn deze accommodaties centraal gelegen en in de natuur liggen zij op de mooiste plekjes.  De chalets hebben soms een eigen terras, een ingebouwd keukenblokje en een barbecue buiten.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Kaapstad Ashanti lodge
Oranjerivier Norotshama River Resort
Fish River Canyon Canon Village Lodge
Sossusvlei Desert Camp
Sossusvlei Namseb Lodge
Swakopmund Zum Kaiser
Kamanjab Toko Lodge
Etosha Etosha Village
Etosha Etosha Safari Camp
Chobe Thebe River Lodge
Rundu N-Kwazi River Lodge
Victoriawatervallen Rainbow Hotel Victoria Falls
Victoriawatervallen Shearwater Explorers Village


Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een ander groepslid, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag. Deze toeslag bedraagt vanaf € 295,-.

 • Accommodatie 1
 • Accommodatie 2
 • Accommodatie 3
 • Accommodatie 4
 • Accommodatie 5
 • Accommodatie 6
 • Accommodatie 7
 • Accommodatie 8
 • Accommodatie 9
 • Accommodatie 10
 • Accommodatie 11
 • Accommodatie 12
 • Accommodatie 13
 • Accommodatie 14
 • Accommodatie 15
 • Accommodatie 16

Vliegreis

British Airways

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Kies een datum voor eventuele afwijkende vluchtschema's. Alle schema's zijn onder voorbehoud van wijzigingen. De deelnemers ontvangen ongeveer 8 weken voor vertrek een voorlopig vluchtschema.

Kies vertrekdatum:

 • Vlucht met

  British Airways

  Traject

  Amsterdam - Londen

  Vertrek

  19:10

  Aankomst

  19:25

 • Vlucht met

  British Airways

  Traject

  Londen - Kaapstad

  Vertrek

  21:35

  Aankomst

  10:00*

 • Vlucht met

  British Airways/South African Airways

  Traject

  Victoria Falls/Livingstone - Johannesburg

  Vertrek

  13:55

  Aankomst

  15:35

 • Vlucht met

  British Airways

  Traject

  Johannesburg - Londen

  Vertrek

  19:20

  Aankomst

  05:30*

 • Vlucht met

  British Airways

  Traject

  Londen - Amsterdam

  Vertrek

  08:25

  Aankomst

  10:45

* aankomst volgende dag


Tijdsverschil: in de zomer is er geen verschil, in onze winter is het in zuidelijk Afrika een uur later. In Namibië is het zowel zomer als winter 1 uur later. 

Landarrangement

De prijs van de reis zonder de vluchten, dus ook exclusief de vlucht Victoria Falls/Livingstone - Johannesburg (of andersom), bedraagt vanaf €2.745,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Vervoer

De doorgaande wegen in Zuid-Afrika, Botswana en Namibië zijn doorgaans van goede kwaliteit en deels geasfalteerd. Sommige stukken weg zijn echter onverhard, met name in de wildparken en in West-Namibië tref je geen asfalt aan.

In de grote steden als Kaapstad en Swakopmund staat geen vervoer tot onze beschikking; het is ook veel leuker om daar je eigen tijd in te delen en deze steden lopend vanuit de centraal gelegen accommodatie of met een (goedkope) taxi te verkennen.

Het traject Victoria Falls/Livingstone - Johannesburg v.v. of Johannesburg  - Kaapstad v.v. wordt uitgevoerd middels een lokale vlucht.

We reizen met een safaritruck voorzien van comfortabele stoelen en glazen schuiframen. Wij hebben de volledige beschikking over deze voertuigen, zodat we overal kunnen stoppen waar we willen. De 'gamedrives' die bij de reissom zijn inbegrepen (Etosha NP) maken we met onze eigen truck. Het is mogelijk om ter plaatse een optionele gamedrive met een open jeep bij te boeken. 

 • Vervoer 1
 • Vervoer 2
 • Vervoer 3

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis met British Airways
 • Alle vluchttoeslagen
 • Vlucht Victoriawatervallen/Livingstone - Johannesburg v.v.
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Vervoer per goed uitgeruste safaritruck
 • Overnachtingen in hotels, lodges en chalets
 • Excursie Okavangodelta inclusief lunch
 • Excursie Kaap de Goede Hoop
 • Bezoek Cape Cross
 • Boottocht Choberivier 
 • Diensten Djoser servicebalie op Schiphol
 • Entreegelden alle nationale parken inbegrepen

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een bezoekt een township in Swakopmund de ander wil op zijn gemak rondkijken bij een museum of strijkt neer op het terras aan het Waterfront, om onder het genot van een drankje, het dagelijks leven gade te slaan. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er  te voet of met lokaal vervoer erop uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Bij een onvermijdelijk entree, zoals van een nationaal park waarin je verblijft of bezoekt, is dat toegangsgeld inbegrepen. In andere gevallen is dit entreegeld exclusief.

Tijdens deze reis door Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en de Victoriawatervallen zijn de volgende excursies én de entreegelden in het reisprogramma inbegrepen:

 • Een bezoek aan het Kaapse Schiereiland. We volgen de mooie Chapmans Peakdrive en stoppen bij Kaap de Goede Hoop (nationaal park)  en de pinguïnkolonie bij Boulders Beach bij Simonstown.
 • Vanuit onze accommodatie rijden we het nationale park Fish River Canyon in om de canyon vanuit een aantal viewpoints te bekijken.
 • We bezoeken de duinpannen Deadvlei & Sossusvlei gelegen binnen het Namib Naukluft nationaal park. Als er tijd over is bezoeken we de Sesriemcanyon.
 • Bezoek aan de pelsrobben kolonie bij Cape Cross aan de Skeleton Coast.
 • Etosha nationaal park; we maken met onze eigen safaritrucks twee ‘gamedrives’ per dag om het wild te observeren/fotograferen.
 • Excursie in de Okavango delta; we rijden met jeeps diep de Okavangodelta in, maken hier een boottocht met een mokoro en gaan te voet olv gids op zoek naar wild.
 • We maken een boottocht op de Chobe rivier in Chobe nationaal park om het wild te observeren.


Onze safaritruck staat klaar voor een aantal programma onderdelen waarvoor je nog uitsluitend het entree hoeft te betalen.

 • In Lamberts Bay bezoeken we een indrukwekkende Jan van Gentenkolonie op Bird Island.
 • In de omgeving van Twijfelfontijn bezoeken we de berg waar meer dan 2000 gravures van Bosjesmannen zijn te bewonderen. We nemen ook een kijkje bij de 'orgelpijpen' en ‘verbrande berg’
 • De beroemde Victoriawatervallen zijn makkelijk te voet vanuit onze sfeervolle accommodatie te bewonderen.

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Paspoort, dat na vertrek uit Zimbabwe of Zuid-Afrika nog zes maanden geldig is.
 • Voor Zimbabwe dient er ter plaatse aan de grens een single entry visum gekocht te worden. De kosten hiervoor bedragen US$ 30,- per persoon. Indien de vlucht aankomt of vertrekt vanuit Livingstone (Zambia), dan kost het visum $ 50,-.
 • Voor kinderen onder de 18 jaar is een geboortecertificaat voor Zuid-Afrika. Klik hier voor meer informatie.
 • Het ministerie van Binnenlandse zaken in Namibië heeft de immigratiewetten aangescherpt. een belangrijke verandering in deze wetswijziging is de nieuwe plicht voor de reizende ouders met minderjarige kinderen (tot 18 jaar) om in het bezit te zijn van een originele geboorteakte OF internationale uittreksel uit het geboorteregister van hun kinderen.
  Je vraagt de geboorteakte aan in de gemeente waar het kind geboren is. Het internationale uittreksel kan vaak online worden aangevraagd, bij desbetreffende gemeente. Het certificaat moet niet alleen de gegevens van het kind, maar ook de gegevens van de ouders bevatten. Neem indien nodig contact op met de gemeente voor de procedure.

Geldzaken

In Zuid-Afrika wordt er betaald met de Zuid-Afrikaanse rand. In Namibië wordt er betaald met de Namibische dollar. In Botswana wordt er betaald met de pula. In Zimbabwe wordt er betaald met de Amerikaanse dollar. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.

Pinnen: alleen mogelijk in de grote steden van Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en bij de Victoria watervallen.
Contant: euro's/dollars.
Creditcards: bij banken te gebruiken voor geldopname en in verschillende lodges en activiteitencentra voor betaling. Visacard is de meest geaccepteerde kaart.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 275,- per persoon per week.


Het is gebruikelijk fooien te geven voor verleende diensten. Om te  voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 35,-.

Maaltijden

De lunch is tijdens de excursie naar de Okavangodelta bij de prijs inbegrepen, de overige maaltijden zijn niet inbegrepen.

Het basisgerecht van de landen waar we doorheen reizen is maïspap. In zuidelijk Afrika heet dit sadza. Het wordt meestal gegeten met rund- of geitenvlees of met een saus, ‘relish’ genaamd. Het smaakt het lekkerst wanneer je dit met je handen eet. Een lokale specialiteit in Namibië is mahango, een soort gierst waar men pap van maakt. In wat betere restaurants, in de hotels en lodges en restaurants in de wildparken waar we verblijven kun je vooral westers georiënteerde gerechten krijgen. Frites, pasta's, steaks en andere vleessoorten zijn voorhanden.

De bekendste lokale snack in zuidelijk Afrika is biltong. Dit gezoute, gedroogde vlees van rund of wild wordt meestal als borrelhapje gegeten, maar kan ook als snack je ergste honger tussendoor stillen.

Op de meest plaatsen wordt frisdrank als Cola, Fanta en Sprite verkocht. Ook mineraalwater is overal, al dan niet gekoeld, verkrijgbaar. Wat betreft alcohol zijn niet alleen de lokale biersoorten zeker aan te raden, ook de meestal uit Zuid-Afrika geïmporteerde wijnen zijn van bijzonder goede kwaliteit en zeer betaalbaar.

Gezondheid

Voor deze reis wordt aangeraden:

 • Vaccinaties tegen DTP en hepatitis A
 • Malariatabletten


Het is verstandig enigszins te letten op wat je eet. Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen. De reisbegeleiding is overigens ook in het bezit van een medische set, met daarin steriel medisch hulpmateriaal.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Hotelverlenging

Verlenging mét accommodatie is in Kaapstad, Pretoria en/of Victoria Falls bij te boeken. De prijs in Kaapstad/Pretoria is vanaf € 57,50 op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht, voor een eenpersoonskamer vanaf € 100,- per nacht. De prijs in Victoria Falls is vanaf € 80,- op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht en de prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 125,- per nacht. De prijs is afhankelijk van periode.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Klimaat en geografie

Het gehele jaar kun je prima rondreizen door zuidelijk Afrika. In het algemeen is het zo dat de seizoenen tegengesteld zijn aan de Nederlandse, omdat deze landen op het zuidelijk halfrond liggen. Met name geldt dat voor Zuid-Afrika en Namibië. Juli is de koudste maand, januari de warmste.

Over het algemeen zijn de winters droog met gemiddelde temperaturen die schommelen tussen 15-20°. In de ochtend en avond kan het echter flink afkoelen. In de zomer ligt de gemiddelde temperatuur zo'n tien graden hoger. In Botswana valt het regenseizoen in de periode tussen november en maart. In Zuid-Afrika en Namibië schijnt in deze periode dan juist volop de zon. In Etosha kan het in deze periode vrij warm worden. 

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

FAQ

Hoe reizen we?

We vliegen met British Airways via Londen naar het Afrikaanse continent. Om ons reistijd te besparen, overbruggen we bovendien het traject tussen de Victoriawatervallen en Johannesburg met een korte vlucht. Over land reizen we met een safaritruck, toegerust voor het Afrikaanse wegdek. 

Waar overnachten we?

Kom ik tijdens deze reis de ‘big five’ tegen?

Hoe wordt de reis begeleid?

Welk bedrag wordt er voor de fooienpot geïnd?

Welke entreegelden zijn bij de reissom inbegrepen?

Kan ik mijn kleren wassen tijdens de reis?

Hoeveel bagage mag ik meenemen en zijn koffers toegestaan?

Wat moet ik meenemen?

Wat zijn bijkomende kosten voor excursies?

Wat is de beste reistijd?

Kan ik pinnen in zuidelijk Afrika?

Hoe groot zijn de groepen?

Hoe is de elektriciteitsvoorziening in deze landen?

Kan ik tijdens de reis naar huis bellen of e-mailen?

Welke regels mbt reisdocumenten gelden voor minderjarige kinderen?

Meer informatie over geboorteakte kinderen mee!

Bekijk alle veelgestelde vragen

Reviews

Gemiddelde beoordeling: 8,8

 • Mieke W.

  Prachtig groepsrondreis. Mijn mooiste rondreis tot nu toe. Mooie accommodaties. Mooie truck en geweldige Johanes als chauffeur en een geweldige Evelien als reisleidster. Ik zou graag met deze 2 mensen nog een keer willen rondreizen.

  10,0

  10,0
 • Rik H.

  Afrika is een groot werelddeel met grote landen, dus logisch dat je lange reizen in een bus maakt. Maar als het uitgestrekte landschap steeds weer ziet veranderen, dan verveel je je niet. En dan al die exotische dieren in hun natuurlijke omgeving! En dat in en goed georganiseerde en verzorgde reis.

  9,0

  9,0
 • Saar en Mieke

  Prachtige reis mogen maken, Saar was al eerder geweest maar ik dus niet. Heb 24 dagen onafgebroken genoten van de uitzichten, verschillende landschappen, dieren. Prachtige accommodaties. Leuk gezelschap en een reisleider met heel veel kennis en organisatie vermogen. Was echt een geweldige reis. TOP

  9,0

  9,0
 • Wendy V.

  In één woord geweldig! Wat een fantastische reis is dit. Indrukwekkend, uniek, idyllisch, overweldigend, spectaculair...niet in woorden uit te drukken hoeveel indruk Afrika heeft gemaakt. Een reis die je absoluut moet maken & daarna nooit meer zal vergeten!

  9,0

  9,0
 • Theo K.

  Prachtige veelzijdige rondreis door zuidelijk Afrika, met enkele lange reisdagen. Sommige lodges waren zo mooi dat ik er wat langer had willen blijven.

  8,0

  8,0
 • Jeroen P.

  Fantastische reis. Indrukwekkende route door zeer afwisselende landen en landschappen, goede reisbegeleider en chauffeur, veel mooie lodges en hotels. En ook nog een leuke groep reisgenoten.

  9,0

  9,0
 • Henny B.

  Alles werd onderweg goed geregeld. Ik heb een geweldige reis gehad

  8,0

  8,0
 • Brigit P.

  Een indrukwekkende, afwisselende reis met prachtige natuur en dieren. Reisbegeleider Richard en chauffeur Johannes hebben door hun enthousiaste inzet en kennis deze reis onvergetelijk gemaakt. Aanrader!

  9,0

  9,0
 • Guus M.

  Een prachtige reis, maar zeer vermoeiend, bijna 6000 km in 3 weken maar heel veel mooie dingen gezien en beleefd! Samen met fijne reisgenoten, een prima reisleidster en een geweldige chauffeur een heerlijke vakantie gehad!

  8,0

  8,0
 • Marja M.

  Werkelijk prachtige reis/route. De tocht voert langs vele hoogtepunten in de diverse landen en doet ook de meeste wildparken aan. De accommodatie is goed tot zeer goed, alhoewel een airco en koelkast niet op alle plekken aanwezig is, wat een verbeterpuntje zou kunnen zijn.

  9,0

  9,0
 • Maria O.

  Van hoogtepunt naar hoogtepunt! Een geweldige reis!

  9,0

  9,0
 • Leon V.

  Goede organisatie, aangename reis en verblijf. Zeer goede begeleidster en uitstekende driver (ik weet hem te waarderen, want ik kom van hetzelfde vak).

  9,0

  9,0
 • Monique H.

  Geweldige reis! Goede afwisseling van programma cq activiteiten en optionele activiteiten. Goed vervoer. Goede accommodaties. Eten was ook goed. Top reisleidster (Eveline)! Goede chauffeur (Johannes).

  8,0

  8,0
 • Miep

  Schitterende reis, prachtige natuur, overweldigende hoeveelheid dieren, prima reisgezelschap onder de bezielende leiding van Arno.

  9,0

  9,0
 • Erna K.

  Indrukwekkende, afwisselende, enerverende reis met Arno als goede reisbegeleider.

  9,0

  9,0
 • Leon B.

  Wat een fantastische reis. Starten in Kaapstad met de imposante Tafelberg en via ontelbare hoogtepunten eindigen bij 1 van de 7 natuurlijke wonderen: de Victoria Falls. Een reis die je gemaakt moet hebben. En heb je geluk dan zijn Eveline en Johannes je reisleider en chauffeur. Zou zo weer gaan!

  9,0

  9,0
 • Jamie H.

  Wat een fantastische reis, zoveel geweldige indrukken van landschappen tot het zien van het eerste wild. Optionele excursies maken het echt compleet! Eveline, een geweldige reisbegeleidster, voor alles een oplossing en enorm enthousiast! Samen met chauffeur Johannes een TOP team :) !

  9,0

  9,0
 • Ivonne H.

  Een zeer mooie wild life ervaring opgedaan. De lodges waren meer dan fantastisch. Onze chauffeur Johannes heeft zeer veilig en vakbekwaam gereden op de ruim 5000 km! De reisbegeleiding ter plekke was voldoende. Voor ons een zeer bijzondere vakantie!!!

  8,0

  8,0
 • Paul R.

  Fantastische reis met overwegend uitstekende verblijven op unieke locaties. Wel rekening houden met een paar lange verplaatsingsdagen!

  9,0

  9,0
 • Marianne F.

  Een fantastische reis met Alette als reisbegeleidster, die met hart en ziel voor alle problemen een oplossing had! Een voorbeeld voor iedereen!

  9,0

  9,0
 • Hennie T.

  Interessante rondreis met een uitstekende reisbegeleider.

  7,0

  7,0
 • Gilbert B.

  De reis was fantastisch goeie groep, goeie reisleider, het enige dat minder was zijn de wegen in Namibië en Botswana (grondpad en trrrrilpad) zoals Eveline het verwoorde, maar daar is weinig tegen te beginnen.

  9,0

  9,0
 • Margo D.

  Prachtige reis, geweldige reisbegeleider Eveline en chauffeur Johannes. Voldeed aan mijn verwachtingen en vaak meer dan dat! De soms lange reisdagen werden meer dan goed gemaakt door al het moois wat te zien en te ervaren was. Doen zou ik zeggen

  10,0

  10,0
 • Willem B.

  Mooie reis. Veel auto.

  8,0

  8,0
 • Ger M.

  Fantastische maar inspannende reis door uitermate afwisselende gebieden en landschappen. Een avontuur van ongekende hoogte met mooie flora&fauna.

  8,0

  8,0
 • Marion S.

  Wij hebben een fantastische reis gehad. Veel gezien. De meeste dingen waren heel goed geregeld.

  9,0

  9,0
 • Monique Voogd- van den Broek

  Prachtige reis door mooie landen, onder deskundige begeleiding van Arno onze gids, en Steve onze chauffeur. Mooie lodges/hotels. Leuke groep. Kort om zeer geslaagde vakantie.

  10,0

  10,0
 • Paul A.

  Het was een mooie reis. Namibië was een hoogtepunt

  8,0

  8,0
 • Jessy V.

  Mooie reis en zeer tevreden over de reisbegeleiding.

  9,0

  9,0
 • Lieva M.

  Het was een super mooie reis, we hebben echt genoten van zoveel moois.

  8,0

  8,0
 • Joke H.

  Super mooie reis en wat hadden we het getroffen met ons gidsie Eveline en chauffeur Dumile.

  9,0

  9,0
 • Wilma L.

  Super, vooral de Okavango Delta. De hele reis was fantastisch.

  10,0

  10,0
 • Koen M.

  Geweldige reis met veel afwisselende mooie landschappen en ook de vele dieren zijn de moeite waard. Zeker een aanrader.

  9,0

  9,0
 • Ton Rosbergen

  Een geweldige ervaring. Meer dieren gezien dan verwacht, zoals een gehele leeuwenfamilie. Zeer goede lodges op unieke plekken. Fijne reisbegeleidster met ruime ervaring van het gebied. Als wijndrinker zat ik op de goede plek. Zuid Afrika heeft zeer goede wijnen...Jammer dat het zeewater zo koud is.

  9,0

  9,0
 • Mieke S.

  Het is een prachtige reis, maar alles staat of valt met de reisbegeleider.

  8,0

  8,0
 • Mirjam D.

  Het was een fantastische reis met de grote groene truck. Het ene highlight na het andere. Wel heel veel reizen, met meestal maar een overnachting. Maar dat is ook het enige puntje van kritiek. We hadden in Wilfred een geweldige reisbegeleider en in Moyo een zeer goede chauffeur.

  9,0

  9,0
 • Fred V.

  Prachtige reis door prachtige landen. Het is een reis waar heel veel moois te zien is. Mijn complimenten gaan uit naar Eveline die de reis goed begeleid heeft die de liefde voor dit continent aan ons heeft overgebracht. Samen met Wessel vormden ze perfect team waardoor deze reis zeer geslaagd is.

  9,0

  9,0
 • Wil H.

  Net terug van deze mooie reis door 4 Afrikaanse landen genieten wij nu na van alle indrukken die wij hebben opgedaan. Complimenten aan reisbegeleidster Eveline voor haar enorme inzet en haar liefde voor dit deel van Afrika. Ook aan truckchauffeur Wessel die ons overal veilig naartoe heeft gereden.

  9,0

  9,0
 • Wendy

  Het is een zeer diverse natuurreis. Het is nooit saai, iedere keer verandert het landschap en ook de reisdagen zijn altijd leuk met een bezoek aan de jan van genten, robben, natuurstop onderweg. Wij vonden het een mooie gevarieerde reis. Lichamelijk niet heel actief, wel inspannend door de indrukken

  9,0

  9,0
 • Bertus N.

  Geweldige afwisselende reis. Prima verzorgd en begeleid qua informatie vanuit Djoser. Uitstekende reisbegeleider getroffen in Eveline en een geweldige truckchauffeur met Bjorn die met arendsogen wild spotte. Een echte aanrader voor hen die in het wild levende dieren van dichtbij willen zien.

  9,0

  9,0
 • Karina M.

  Een geweldige rondreis door 4 totaal verschillende landen! De afwisseling in de natuur, de fantastische reisleidster en de ontzettend gezellige groep hebben ervoor gezorgd dat mijn droom is uitgekomen...

  10,0

  10,0
 • Toon N.

  Een fantastische emotionele ervaring met de Afrikaanse natuur, dieren en lokale bevolking; een aanrader!

  9,0

  9,0
Bekijk alle reviews

Plaats een review

Daarom Djoser

 • Overnachting in comfortabele lodges & chalets
 • Vlucht Johannesburg - Victoria Falls
 • Excursie Kaap de Goed Hoop inclusief
 • Excursie per mokoro in Delta inclusief lunch
 • Entreegelden nationale parken t.w.v. € 225 inbegrepen
 • Vervoer per safaritruck
 • 'Gamedrives' Etosha NP inclusief
 • 'Gamecruise' Chobe NP inclusief
 • Nederlandse reisbegeleiding

Klantwaardering

8,8

Prachtig groepsrondreis. Mijn mooiste rondreis tot nu toe. M...
Prachtig groepsrondreis. Mijn mooiste rondreis tot nu toe. Mooie accommodaties. Mooie truck en geweldige Johanes als chauffeur en een geweldige Evelien als reisleidster. Ik zou graag met deze 2 mensen nog een keer willen rondreizen.

Mieke W. - 10,0
Afrika is een groot werelddeel met grote landen, dus logisch...
Afrika is een groot werelddeel met grote landen, dus logisch dat je lange reizen in een bus maakt. Maar als het uitgestrekte landschap steeds weer ziet veranderen, dan verveel je je niet. En dan al die exotische dieren in hun natuurlijke omgeving! En dat in en goed georganiseerde en verzorgde reis.

Rik H. - 9,0
Prachtige reis mogen maken, Saar was al eerder geweest maar...
Prachtige reis mogen maken, Saar was al eerder geweest maar ik dus niet. Heb 24 dagen onafgebroken genoten van de uitzichten, verschillende landschappen, dieren. Prachtige accommodaties. Leuk gezelschap en een reisleider met heel veel kennis en organisatie vermogen. Was echt een geweldige reis. TOP

Saar en Mieke - 9,0

Bekijk hotel reviews op

Het weer in Zuid-Afrika, Namibië, Botswana & Victoria watervallen

Het weer in Zuid-Afrika, Namibië, Botswana & Victoria watervallen

33°C

Terug naar boven
Chat met Djoser