Kenia, Tanzania & Kilimanjaro

Rondreis Kenia, Tanzania & Kilimanjaro21 dagen kampeerreis

Een bijzondere reis met vele hoogtepunten. Letterlijk wel te verstaan. We bezoeken de prachtige wildparken Nakurumeer, de savannes van de Serengeti en de Ngorongorokrater. Vogelaars kunnen hun hart ophalen bij het Naivasha- en Victoriameer. De beklimming van de indrukwekkende Kilimanjaro vormt het spectaculaire einde van deze safari.

Van:
Aan:
Routekaart Rondreis Kenia, Tanzania & Kilimanjaro, 21 dagen kampeerreis
 1. Amsterdam - Nairobi
 2. Nairobi - Naivashameer
 3. Naivashameer
 4. Lake Naivasha - Nakurumeer nationaal park
 5. Nakurumeer NP
 6. Nakurumeer NP - Kericho
 7. Kericho - Musoma (Victoriameer)
 8. Musoma (Victoriameer)
 9. Musoma (Victoriameer) - Serengeti nationaal park
 10. Serengeti NP
 11. Serengeti NP - Ngorongorokrater - Karatu
 12. Karatu - Mto Wa Mbu
 13. Mto Wa Mbu - Moshi
 14. Moshi - Mandarahut (beklimming Kilimanjaro)
 15. Horombohut (beklimming Kilimanjaro)
 16. Horombohut - Kibohut (beklimming Kilimanjaro)
 17. Kibohut - Uhurupiek - Horombohut (beklimming Kilimanjaro)
 18. Horombohut - Marangu - Moshi
 19. Moshi - Nairobi
 20. Nairobi - Amsterdam
 21. aankomst Amsterdam

Route op datum:

Reisbeschrijving

Nairobi en Naivashameer

Dag 1  Amsterdam - Nairobi
Dag 2  Nairobi - Naivashameer
Dag 3  Naivashameer, optionele beklimming Longonot

Een vlucht met Lufthansa brengt je naar de Keniaanse hoofdstad Nairobi. We arriveren hier in de avond en worden opgewacht door onze safaritruck en crew. Het huidige Nairobi, met bijna drie miljoen inwoners, is een bestuurlijk, cultureel en commercieel centrum dat zijn gelijke in Afrika niet kent.

Lake Naivasha KeniaDe dag na aankomst beginnen we direct aan de rondreis. We reizen naar het meer van Naivasha en zetten hier voor de eerste keer onze tenten op aan de oevers. Het Naivasha meer is een van de zoetwatermeren in de Rift-vallei. Je kunt 's middags met een boot het meer op om de nijlpaarden van dichtbij te observeren. Een traditionele high tea in het huis waar Elsa de Leeuwin is grootgebracht is zeker ook een aanrader. Voor de echte sportievelingen is er de mogelijkheid om de volgende dag deel te nemen aan de beklimming van de uitgedoofde vulkaan Mount Longonot. Dit als een voorproefje op de Kilimanjaro.


Nakurumeer

Dag 4  Naivashameer - Nakurumeer nationaal park
Dag 5 Nakurumeer NP 
Dag 6 Nakurumeer NP - Kericho, bezoek theeplantage

Lake Nakuru - witte neushoorn DjoserVanuit Naivasha reizen we verder naar het nationaal park Nakurumeer, waar een ondiep sodameer de pleisterplaats vormt voor duizenden flamingo’s en andere watervogels. Hier maken we uiteraard een mooie gamedrive met onze eigen truck. Aan de oever van het meer kun je de vreemde lucht van het brakke, mineraalhoudende water opsnuiven. Ook is dit het leefgebied van grote kuddes buffels, tientallen witte en zwarte neushoorns en katachtigen zoals het luipaard en de leeuw. Sinds 1986 kent Nakurumeer nationaal park het 'Rhino Rescue', een gebied speciaal ingesteld om de neushoorns voor uitsterven te behoeden. De kans om neushoorns aan te treffen is in dit nationale park dan ook heel groot.

We vervolgen onze weg naar Kericho. Deze plaats staat bekend als de ‘theehoofdstad’ van Kenia. Dit stadje staat bekend om de thee die er geproduceerd wordt en in Nederland ook verkrijgbaar is. De grond en het klimaat zijn hier uitermate geschikt voor het verbouwen van theestruiken. In de namiddag bezoeken we een theeplantage.

Victoriameer en Serengeti nationaal park

Dag 7   Kericho - Musoma (Victoriameer)
Dag 8   Musoma (Victoriameer)
Dag 9   Musoma (Victoriameer) - Serengeti nationaal park
Dag 10  Serengeti NP

Lake Victoria nijlpaardVandaag rijden we naar buurland Tanzania. In de namiddag komen we aan bij het beroemde Victoriameer, het grootste meer van Afrika, waar we onze tenten aan de oevers opslaan. Bij het meer komen verschillende vogelsoorten voor. Het is mogelijk om de volgende dag een tochtje over het meer te maken. De lokale vissers kunnen je honderduit vertellen over het leven in en op het water. Met een beetje geluk wordt er verse vis gevangen waarvan we 's avonds kunnen genieten. Wat is er nu mooier dan bij zonsondergang smullen van een versgebakken stukje vis? Ook is het mogelijk alleen of onder begeleiding in de omgeving te mountainbiken.

Vervolgens rijden we naar Serengeti, waar we de tenten opzetten bij Seronera. Van hieruit maken we de volgende dag twee ’gamedrives’ (speurtochten naar wild). Aangezien wild vooral 's ochtends vroeg en laat in de middag het meest actief is, zijn dat ook de tijdstippen waarop we het park in rijden om wild te gaan zoeken.

Serengeti giraffes DJoserDit grootste en meest bekende park van Tanzania beslaat een oppervlakte van 14.500 km² en kent een spectaculaire dichtheid aan wild. Ook de vogelaar kan in de Serengeti zijn hart ophalen. Het merendeel van de Serengeti bestaat uit uitgestrekte open grasvlakten met hier en daar karakteristieke rotspartijen, 'kopjes' genaamd. Maar ook komen er acacia en savanne woodlands, beboste gebieden langs rivieren en zo hier en daar een meertje en zelfs moerasgebieden voor.

Naast de bekende kuddes gnoes, zebra's en gazelles is de Serengeti ook bekend om haar leeuwenpopulatie. Zo is het geen uitzondering als je op een dag meerdere malen leeuwen en cheeta's ziet, inclusief de zwart gemaande oude mannelijke exemplaren. Ook het luipaard komt hier (rond de 'kopjes') relatief veel voor en is overdag rustend in bomen te vinden.

Masai Serengeti Tanzania DjoserDe spectaculaire jaarlijkse trek van de gnoes en de zebra's verloopt in een grote cirkel, waarbij ook de Masai Mara in Kenia wordt betrokken. In de periode december-januari bevindt de grote kudde zich in het uiterste zuiden van de Serengeti. Vanaf maart beginnen de dieren zich in noordelijke richting te verplaatsen. Tussen mei en juli bevinden de meeste dieren zich in het noorden en westen van het park. Gedurende de periode augustus-september zijn de kuddes in de Masai Mara, waarna ze vanaf oktober weer naar het zuiden trekken.

Het is natuurlijk wel zo dat de dieren zich niet houden aan deze richtlijn. Alles bepalend is de hoeveelheid neerslag die er valt en vooral de locatie waar die neerslag valt. Het kan dus heel goed voor komen dat de kudde reeds in september al weer in het midden van de Serengeti te vinden is.

Ngorongorokrater en Mto wa Mbu

Dag 11 Serengeti NP - Ngorongorokrater - Karatu
Dag 12 Karatu - Mto wa Mbu

Ngorongoro Krater Tanzania DjoserWe gaan in de ochtend op weg naar de spectaculaire Ngorongorokrater. De Ngorongoro Conservation Area is een van Afrika's meest spectaculaire natuurgebieden, niet alleen omdat het één van de grootste kraters van de wereld is (264 km²) maar zeker ook vanwege de grote diversiteit en dichtheid aan wild. Op de bodem van de krater bevinden zich alle leden van de zogenaamde ‘big five’ (olifant, leeuw, neushoorn, luipaard en buffel). Ook voor de liefhebber van vogels heeft de Ngorongoro-krater veel te bieden.

De volgende dag rijden we richting Mto wa Mbu, een prachtige rit. Grillig gevormde apenbroodbomen en het uitzicht op het Manyarameer leveren fotogenieke beelden op. In het plaatsje Mto wa Mbu kun je ’s avonds in de bar gezellig iets drinken en een spelletje pool spelen met de lokale bevolking. In de landelijke omgeving met veel bananenplantages kun je tijdens een wandeling of fietstocht de vriendelijke bevolking leren kennen.

Moshi, Kilimanjaro en Mandarahut

Dag 13 Mto wa Mbu - Moshi
Dag 14 Moshi - Marangu - Mandarahut

Kilimanjaro Tanzania DjoserDe volgende dag reizen we per bus vanuit Mto wa Mbu naar het provinciale dorpje Moshi in Tanzania. Dit dorpje is gelegen aan de voet van de Kilimanjaro. Onderweg kun je bij helder weer al van ver een eerste glimp van de Kilimanjaro opvangen. We passeren uitgestrekte vlaktes met kleine nederzettingen van de Masai, die in kleurrijke gewaden met hun kuddes vee langs de wegen lopen.

De beklimming van de Kilimanjaro begint, na een korte busrit, bij de Marangugate op 1800 m. Het eerste traject voert voornamelijk door weelderig groen regenwoud, langs boomvarens en met mos bedekte bomen waar je soms apen tegenkomt. In de omgeving van de overnachtingsplaats is nog een schitterende krater, goed om even naar toe te lopen als acclimatisatie voor de nacht.

Na een overnachting in de Mandarahut (2700 m) laten we het bos achter ons en bereiken we alpineweiden en heidegebieden, waar je reuzenlobelia’s en groundsels, typische Afro-alpine vegetatie, tegenkomt. Hier loop je vaak letterlijk en figuurlijk met je hoofd in de wolken en waan je je in een sprookjesfilm als de mistflarden optrekken en de witte pieken van de Kilimanjaro tevoorschijn komen.

Kilimanjaro, Horombohut en Kibohut

Dag 15 Mandarahut - Horombohut
Dag 16 Horombohut
Dag 17 Horombohut - Kibohut

We verblijven twee nachten in de Horombohut op 3700 m om te acclimatiseren. Voel je je sterk genoeg dan kun je deelnemen aan een optionele ’hike’ van ongeveer zes uur via de Zebrarots naar ‘het Zadel’ (4350 m). Het is belangrijk om op deze dag in ieder geval een wandeling te maken naar een hoogte rond de 4000 meter, zodat je goed acclimatiseert voor je verder gaat stijgen.

’s Avonds is het altijd gezellig om met de andere Kilimanjaro-beklimmers ervaringen uit te wisselen onder het genot van de vele kopjes thee die je moet drinken op deze hoogte.

Kilimanjaro beklimming Tanzania DjoserOp de vierde dag van de trekking zien we de zon opkomen achter de Mawenzipiek. Het landschap wordt steeds kaler en begint steeds meer op een maanlandschap te lijken. De hoogte maakt het ademen moeilijker, maar gelukkig is het eerste deel van de dag 'vals plat' en als je gewoon rustig blijft lopen gaat het prima. Soms zie je elandantilopen in dit ruige droge landschap. De weersomstandigheden en temperaturen kunnen plotseling veranderen en af en toe maakt sterke wind de voortgang moeilijk.

Na enkele uren over het plateau bereiken we uiteindelijk de hut bij Kibo (4703 m). Ook hier is het belangrijk om lekker veel thee te drinken en weer een stukje hoger te lopen dan de slaaphut, dat vergemakkelijkt de acclimatisatie en je slaapt er beter van. Zodra de zon hier ondergaat kan de temperatuur dalen tot onder het vriespunt en aangezien je zeer vroeg uit de veren moet om de top te bereiken lig je hier meestal vroeg in je warme slaapzak.

Kilimanjaro en Uhurupiek

Dag 18 Kibohut - Uhurupiek - Horombohut
Dag 19 Horombohut - Marangu - Moshi
Dag 20 Moshi - Nairobi - Amsterdam
Dag 21 aankomst Amsterdam

Midden in de nacht maken we ons op voor een poging naar de top. We beklimmen eerst in het donker een steile helling en passeren vervolgens gletsjers en enorme rotsblokken voordat we de laatste rand bereiken. Op deze hoogte zul je na elke tien stappen op adem moeten komen. In enkele uren stijg je verder naar het op de kraterrand gelegen Gilmans Point (5660 m). Hier worden je inspanningen bij helder weer beloond met een geweldig uitzicht op de Riftvallei, Amboseli, Mount Meru en Tsavo.

Kilimanjaro top Tanzania DjoserOok dit wordt gezien als het bereiken van de top. Maar de echte sportievelingen gaan vanaf Gillman’s Point nog rond de kraterrand naar het hoogste punt van Afrika, de Uhurupiek (5895 m) om zich te laten vereeuwigen met het beroemde bord en de Kibokrater op de achtergrond. Na zonsopgang keren we terug naar Kibohut om uit te rusten en vervolgen dezelfde dag de afdaling naar Horombohut waar we de nacht doorbrengen.

De volgende dag kun je je weer koesteren in warme lucht en dalen we verder af naar de parkuitgang. Vanaf hier brengt een bus ons naar Moshi. Hier kunnen we uitrusten van de klim. Bij goed weer word je wellicht nog getrakteerd op mooie uitzichten op de Kilimanjaro. Na een laatste overnachting in Moshi rijden we naar de luchthaven van Nairobi voor de terugvlucht naar Amsterdam.

Op weg met Djoser

Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. De chauffeur biedt de meeste dagen wel een programma aan, maar je bent zeker niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Uiteraard zijn er uit veiligheidsoverwegingen wel beperkingen aan je vrijheid wanneer we in een wildpark zijn. Houd er wel rekening mee dat er zich, door het karakter van onze reizen en de plaatselijke omstandigheden, onverwachte situaties kunnen voordoen. Hierdoor kan een bepaalde excursie of activiteit niet doorgaan of aangepast worden. Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers. De maximale groepsgrootte is 20 personen.

Lees de volledige beschrijving

Vertrekdata 2018

Start - einde

Beschikbaarheid

Prijs

Start - einde

19 jul - 08 aug
V
Vertrek gegarandeerd i

Beschikbaarheid

voldoende
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.995,-

Start - einde

20 sep - 10 okt

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 3.895,-

Start - einde

11 okt - 31 okt
V
Vertrek gegarandeerd i

Beschikbaarheid

voldoende
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.795,-

Vertrekdata 2019

Start - einde

Beschikbaarheid

Prijs

Start - einde

17 jan - 06 feb

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 3.695,-

Voorwaarden gegarandeerd vertrek

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en stellige verwachting deze ook uit te voeren. Dit op basis van eerdere resultaten en ervaringen en op basis van een minimum aantal deelnemers.

Om het karakter van een groepsreis te garanderen en de reis fysiek uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling'.

Conform artikel 4 lid 2 van de ANVR-reisvoorwaarden behouden wij ons het recht voor de overeenkomst met onmiddellijke ingang op te zeggen, indien het aantal aanmeldingen kleiner is dan het vereiste minimum aantal.

Het kan voorkomen dat (definitieve) deelnemers van een reis met 'vertrek gegarandeerd' moeten annuleren, waardoor de groepsgrootte onder het vereiste minimum aantal deelnemers daalt. De vertrekgarantie vervalt op dat moment.

Daarnaast behoudt Djoser zich het recht voor om in onvoorziene, gewichtige omstandigheden en of overmacht situaties de reis te annuleren en geen doorgang te laten vinden.

In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoort u dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. In dat geval komt de huidige boeking te vervallen en kunt u een nieuwe reis of vertrekdatum boeken, waarbij u per persoon eenmalig € 100,- korting krijgt. Restitutie van de reissom (met uitzondering van eventuele kosten van visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk.

Inclusief

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Engelssprekende chauffeur/reisbegeleider
 • Professionele gids tijdens beklimming Kilimanjaro
 • Dragers tijdens beklimming
 • Vervoer per safaritruck
 • Overnachtingen in tent/hotel en berghutten op de Kilimanjaro
 • Entreegelden nationale parken: Lake Nakuru, Serengeti, Ngorongoro & Kilimanjaro
 • Diensten meereizende campcourier/kok
 • Maaltijden tijdens de kampeersafari (dag 2 t/m lunch dag 13)
 • Maaltijden tijdens beklimming Kilimanjaro
 • Conservation en rescuefee Kilimanjaro
 • Trekking permit voor Kilimanjaro nationaal park
 • Excursie per terreinwagen in Ngorongoro krater
 • Gamedrives volgens programma
 • Entreegelden, climbingpermit, rescuefee & maaltijden tijdens safari en beklimming t.w.v. € 795,-
 • Diensten Djoser servicebalie Schiphol

Exclusief

Reisverzekering, overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, reserveringskosten € 20,-, bij 2 of meer personen € 30,-, etc.

Wijzigingen voorbehouden.

Landarrangement

De prijs van de reis zonder de internationale vluchten bedraagt vanaf €3.295,-.

Houdt bij het boeken van een landarrangement, waarbij je zelf je vliegtickets boekt, er rekening mee dat er voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers nodig is.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een éénpersoonskamer/tent boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 235,-.

Tijdens de beklimming van de Kilimanjaro is het niet mogelijk in een eenpersoonshut te verblijven.

Hotelverlenging

Vervroeging of verlenging mét accommodatie is in Nairobi bij te boeken. We verblijven in een sfeervol tented camp in de wijk Karen. De prijs is vanaf € 45,- op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer bedraagt € 75,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Groepssamenstelling

Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Bij een aantal vertrekdata zie je ‘vertrek gegarandeerd’ vermeld staan. Voor meer informatie over doorgang van de reis en gegarandeerd vertrek, klik hier.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 20.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 10.

Praktische informatie

Accommodatie

Bij aankomst in Nairobi overnacht je in een sfeervol tented camp. De permanente tenten zijn voorzien van comfortabele bedden en sanitair.

Tijdens de kampeersafari wordt overnacht in ruime tweepersoons canvas koepeltenten, die je zelf opzet. Behalve een warme slaapzak hoef je hiervoor niets extra's mee te nemen: voor tenten met muskietengaas, kookgerei en schuimrubber matrasjes wordt gezorgd. In alle gevallen gebruiken we officiële kampeerplaatsen in de natuurparken, waar (koude) douches en eenvoudige sanitaire voorzieningen aanwezig zijn.

In Moshi overnacht je twee maal (voor en na de beklimming) in een middenklasse hotel met eigen sanitair op je kamer. Tijdens de beklimming van de Kilimanjaro overnachten we in meer persoonshutten (met stapelbedden) waar je je eigen warme slaapzak gebruikt op de aanwezige matrassen. Er zijn eenvoudige sanitaire voorzieningen.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor 

Nairobi Wildebeest Ecocamp

Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een éénpersoonskamer/tent boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 235,-.

Tijdens de beklimming van de Kilimanjaro is het niet mogelijk in een eenpersoonshut te verblijven.

 • Accommodatie 1
 • Accommodatie 2
 • Accommodatie 3
 • Accommodatie 4
 • Accommodatie 5
 • Accommodatie 6
 • Accommodatie 7
 • Accommodatie 8
 • Accommodatie 9
 • Accommodatie 10

Vliegreis

Lufthansa

De vluchten worden uitgevoerd met Lufthansa. De deelnemers ontvangen ongeveer 8 weken voor vertrek een voorlopig vluchtschema. Het meest voorkomende vluchtschema ziet er als volgt uit, onder voorbehoud van wijzigingen:
 

Amsterdam - Frankfurt 08:05 - 09:10
Frankfurt - Nairobi 11:10 - 20:20
   
Nairobi - Frankfurt 22:15 - 05:40*
Frankfurt - Amsterdam 08:20 - 09:30

*aankomst volgende dag

Tijdsverschil: ’s zomers een uur later, in de winter is het 2 uur later.     

Landarrangement

De prijs van de reis zonder de internationale vluchten bedraagt vanaf €3.295,-.

Houdt bij het boeken van een landarrangement, waarbij je zelf je vliegtickets boekt, er rekening mee dat er voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers nodig is.

Vervoer

Tijdens de reis maken wij gebruik van speciaal voor safari's uitgeruste trucks. Dit zijn praktisch uitgeruste vrachtauto’s met bergruimte voor bagage, kampeeruitrusting en voorraden. Tijdens de safari in de Ngorongoro krater maken we gebruik van vierwiel aangedreven auto’s. Sommige stukken weg tijdens deze reis zijn onverhard, met name in Tanzania en in de wildparken tref je geen geasfalteerde wegen aan.

In grote steden als Moshi en Nairobi staat ons vervoer niet tot je beschikking. De terugreis van Moshi naar Nairobi zal worden uitgevoerd met een lokale shuttlebus.

 • Vervoer 1
 • Vervoer 2
 • Vervoer 3
 • Vervoer 4
 • Vervoer 5

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Engelssprekende chauffeur/reisbegeleider
 • Professionele gids tijdens beklimming Kilimanjaro
 • Dragers tijdens beklimming
 • Vervoer per safaritruck
 • Overnachtingen in tent/hotel en berghutten op de Kilimanjaro
 • Entreegelden nationale parken: Lake Nakuru, Serengeti, Ngorongoro & Kilimanjaro
 • Diensten meereizende campcourier/kok
 • Maaltijden tijdens de kampeersafari (dag 2 t/m lunch dag 13)
 • Maaltijden tijdens beklimming Kilimanjaro
 • Conservation en rescuefee Kilimanjaro
 • Trekking permit voor Kilimanjaro nationaal park
 • Excursie per terreinwagen in Ngorongoro krater
 • Gamedrives volgens programma
 • Entreegelden, climbingpermit, rescuefee & maaltijden tijdens safari en beklimming t.w.v. € 795,-
 • Diensten Djoser servicebalie Schiphol

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een struint graag over de markt op zoek naar koopjes, de ander wil op zijn gemak rondkijken bij een museum of strijkt neer op het terras. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer op uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Bij een onvermijdelijk entree, zoals van een nationaal park waarin je verblijft of bezoekt, is dat toegangsgeld inbegrepen. In andere gevallen is dit entreegeld exclusief.

Tijdens deze reis door Kenia en Tanzania zijn de volgende excursies, gamedrives én de entreegelden van de nationale parken in het reisprogramma inbegrepen:
 

 • Entreegeld en twee 'gamedrives' in Nakuru nationaal park met onze eigen truck
 • Bezoek theeplantage
 • Entreegeld en twee gamedrive's met eigen truck in Serengeti nationaal park
 • Entreegeld en een gamedrive met vier wiel aangedreven auto’s in Ngorongorokrater
 • Entreegeld en klimvergunning (en rescuefee) voor Kilimanjaro nationaal park

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek
 • Paspoort dat bij aankomst nog minimaal een half jaar geldig is.
 • Visum voor Kenia en Tanzania voor vertrek nodig. De kosten voor het e-visum van Kenia bedragen USD 51,- en voor Tanzania  € 50,-. Voor Kenia dien je zelf online een visum aan te vragen. Je kunt de visumaanvraag voor Tanzania zelf voor vertrek regelen bij de betreffende ambassade, maar je kunt dit ook laten verzorgen via Djoser en het Visumburo. In dit laatste geval brengen we naast de kosten van het visum € 30,- bemiddelingskosten per visum in rekening. Je paspoort dien je dan op te sturen naar het Visumburo. In beide gevallen ontvang je ongeveer 6 weken voor vertrek een e-mail met meer informatie over de visumaanvraag.
   

Geldzaken

Zowel in Kenia als in Tanzania is de lokale shilling het betaalmiddel. Voor de actuele koersen van deze valuta kijk op oanda.com.

Het is niet toegestaan deze valuta in te voeren. Aan de grens en op enkele andere plaatsen kan gemakkelijk gewisseld worden, het is handig om een klein bedrag in Amerikaanse dollars in contanten mee te nemen.

Pinnen: mogelijk bij aankomst, in
Nairobi, Nakuru, Arusha en Moshi.
Contant: euro’s en dollars.
Creditcards: worden op enkele plaatsen geaccepteerd.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, overige entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 175,- per persoon per week. Alle entreegelden voor de nationale parken zijn inbegrepen in de reissom.


Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten van chauffeurs, gidsen, campcourier e.d. De richtlijn voor deze reis is een bedrag van € 60,-.

Maaltijden

Alle maaltijden tijdens de kampeersafari en de beklimming van de Kilimanjaro zijn bij de prijs inbegrepen.

Het ontbijt en de lunch tijdens de safari bestaan meestal uit een broodmaaltijd met vleeswaren, salades, koffie en thee. Het avondeten bestaat gewoonlijk uit een gevarieerde westerse maaltijd. Bij al deze reizen vragen wij van onze deelnemers een helpende hand bij de bereiding van de maaltijden en de afwas.

In Nairobi en Moshi dien je zelf je eten te betalen. Hier heb je alle vrijheid in de keuze van een restaurant. Op sommige plekken in Nairobi wordt uitsluitend de Afrikaanse keuken geserveerd, zoals in de wijk ten zuiden van Moi Avenue. In verschillende hotels in het centrum wordt wekelijks een Afrikaans buffet georganiseerd, waar je tegen een redelijke prijs allerlei gerechten kunt proeven. Verder zijn er veel Indiase restaurants en tegenwoordig ook Chinese en Italiaanse. Even buiten de stad ligt de 'Carnivore', dat bekend staat als restaurant waar veel wild wordt geserveerd.

Gezondheid

Voor deze reizen wordt aangeraden:
 

 • vaccinaties tegen DTP, hepatitis A en gele koorts.
 • malariatabletten

Vaccinatie tegen gele koorts is verplicht voor Tanzania. Neem uw vaccinatieboekje mee op reis. Hier kan aan de grens naar voren gevraagd.

De hygiënische omstandigheden in Kenia en Tanzania zijn matig. Het is verstandig goed te letten op wat je eet. Het is altijd goed om een middel tegen darmstoornissen mee te nemen, maar bedenk dat alleen een stopmiddel de klachten niet verhelpt. Een zoutoplossing (ORS) verhelpt uitdrogingsverschijnselen. De reisbegeleiding heeft een medische set bij zich met steriel hulpmateriaal voor noodgevallen.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Meditel. Je kunt bij Meditel gemakkelijk online een afspraak maken en ben je aanvullend verzekerd bij Zilveren Kruis of Avéro, dan dient Meditel de rekening in en hoef je niets voor te schieten. Voor andere verzekeraars krijg je een factuur achteraf en hoef je dus niet ter plaatse af te rekenen. Informeer in elk geval bij je huisarts of de plaatselijke GGD, die op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Meditel logo site

Hotelverlenging

Vervroeging of verlenging mét accommodatie is in Nairobi bij te boeken. We verblijven in een sfeervol tented camp in de wijk Karen. De prijs is vanaf € 45,- op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer bedraagt € 75,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Klimaat en geografie

Door de geografische verscheidenheid in Kenia en Tanzania zijn er ook vrij grote klimatologische verschillen. In Nairobi, gelegen op 1670 meter hoogte, bedraagt de gemiddelde jaartemperatuur 17°C. In Mombasa, aan de kust, is dit 27°C. In het algemeen komt de temperatuur overdag niet onder de 24°C, terwijl het op sommige plaatsen 's nachts kan afkoelen tot ongeveer 10°C. Het is dus aan te bevelen warme kleding mee te nemen voor de avonden.

De regen valt in de 'lange regentijd' van maart tot mei en in de ‘korte regentijd’ tussen medio oktober en december. Regenbuien vallen meestal tegen de avond, zijn kort en hevig en vormen zeker geen belemmering om in deze periode te reizen. Het kustgebied heeft een vochtig tropisch klimaat en de temperatuur schommelt hier het hele jaar rond 30°C. Hoewel het traditionele safariseizoen in december/januari valt, is het gehele jaar mogelijk door Kenia en Tanzania te reizen. In de bergen is het 's ochtends vaak helder en mooi weer. Aan het begin van de middag begint het vaak dicht te trekken en kan het mistig en regenachtig worden. 's Avonds klaart het dan weer op. Op de top van de Kilimanjaro vriest het vijftien graden. Per 300 meter klimmen daalt de temperatuur gemiddeld een graad.

Zwaarte van de reis

De beklimming

De wandeldagen op deze reis bestaan uit een zesdaagse trekking met een hoogteverschil per dag dat kan oplopen tot ruim 2.000 meter (dag van de toppoging). In het regenwoud zijn de paden goed onderhouden maar vaak glibberig door regen of mist, tevens zijn er veel boomwortels die het pad overwoekeren. De meeste trajecten zijn goed onderhouden en licht stijgend met af en toe een steilere klim. Vanaf Kibohut naar boven wordt het zwaarder. De klim is steil en je loopt zigzaggend over een soort grind. Er ligt op dit traject ook regelmatig sneeuw. Naast de hoogte zijn het vooral de weersomstandigheden die van dit laatste traject een echte uitdaging maken. De temperaturen kunnen dalen tot ver onder het vriespunt en de ijskoude wind maakt dat de belevingstemperatuur nog lager is.

Ga goed voorbereid op reis!

Zorg ervoor dat je goed voorbereid op reis gaat. Houd of breng de maanden voorafgaand aan je reis je conditie op peil en probeer uitgerust aan je wandelreis te beginnen. Zo heb je meer plezier van je vakantie. Een goede uitrusting is ook van belang. Zorg altijd voor goed ingelopen schoenen en neem de juiste kleding mee. Niets is zo vervelend als gebrekkig materiaal.

Reisbegeleiding en gidsen

Deze reis wordt begeleid door een lokale Engelssprekende crew. Deze crew bestaat uit een ervaren chauffeur en een reisbegeleider/‘campcourier’ die verantwoordelijk is voor de organisatorische en technische aspecten van de reis. Hun uitgebreide reiservaring en deskundigheid geeft een meerwaarde aan de Djoserreis. De reisbegeleider/campcourier verzorgt tevens de boodschappen en de maaltijden. Er wordt van je verwacht dat je bij toerbeurt helpt met koken en afwassen.

FAQ

Hoe reizen we?

Er wordt met Lufthansa via Frankfurt naar Nairobi gevlogen. We reizen door Kenia en Tanzania met een eigen, speciaal uitgeruste safaritruck die ook de onverharde wegen goed aan kan. In deze moderne trucks zit je hoog en heb je uitstekend zicht op het wild. Voor het bezoek aan de Ngorongorokrater gebruiken we kleinere terreinwagens. Kijk voor een beeld van het vervoer op www.vervoer.djoser.nl

Waar overnachten we?

Welke entreegelden zijn tijdens de safari inbegrepen?

Welke maaltijden zijn inbegrepen bij de reissom?

Welk bedrag moet er worden gestort in de etenspot?

Wie begeleidt de reis?

Wat is de beste reistijd voor Kenia en Tanzania?

Wat is het meest praktisch om je bagage in te vervoeren?

Wat moet ik voor deze reis meenemen?

Is een klamboe noodzakelijk om mee te nemen?

Hoe verkrijg ik de visa voor Kenia en Tanzania?

Kan ik onderweg de batterijen/accu van mijn digitale camera of video opladen?

Hoe is de elektriciteitsvoorziening in Kenia en Tanzania?

Kan ik tijdens de reis naar huis bellen of e-mailen?

Wat is de beste reisperiode voor de gnoe-trek?

Hoe is de begeleiding tijdens de beklimming van Kilimanjaro?

Hoe zwaar zijn de wandelingen?

Wat is hoogteziekte?

Krijg ik een certificaat als ik de beklimming van de Kilimanjaro met goed resultaat heb afgelegd?

Kan je tijdens de beklimming je eigen tempo lopen?

Via welke route beklimmen we de Kilimanjaro?

Is het gebruikelijk fooien te geven tijdens de beklimming van de Kilimanjaro?

Bekijk alle veelgestelde vragen

Daarom Djoser

 • Unieke combinatie van safari en beklimming Kilimanjaro
 • Excursie per terreinwagen in Ngorongorokrater
 • Entreegelden parken, klimvergunning, rescuefee & maaltijden tijdens safari en beklimming t.w.v. € 795,- inbegrepen
Terug naar boven
Chat met Djoser