Zijderoute

Zijderoute

De zijderoute loopt door onder andere Iran, Turkmenistan, Oezbekistan, Kazachstan en Kirgizië. Treed in de voetsporen van Marco Polo, Alexander de Grote en Dzjengis Khan en ontdek de nalatenschap van Timoer Lenk op een belangrijk deel van de oude Zijderoute. Je ziet legendarische, rijke karavaansteden als Samarkand en Boeghara in een steeds wisselend en imposant decor van ruige berglandschappen tot vriendelijke groene oases. Djoser biedt twee 21-daagse reizen aan over de zijderoute, een reis door Iran, Turkmenistan en Oezbekistan én een reis door Turkmenistan, Oezbekistan, Kazachstan en Kirgizië.

Lees meer

Meer over Zijderoute

Hoogtepunten van de Zijderoute

Bekijk alle hoogtepunten van de Zijderoute

Goed verzorgde rondreizen
Tijdens de reis overnachten we in goede middenklasse hotels, waar kamers geboekt zijn met een badkamer. In de meeste steden maken we gebruik van centraal gelegen hotels, waardoor je makkelijk naar de bezienswaardigheden loopt. In de meer afgelegen gebieden verblijven we op bijzondere locaties, waarbij je in een aantal gevallen kunt genieten van een mooie fruittuin.
Een enkele keer overnachten we in authentieke Sovjet stijl. In Djeti Oghuz slapen we zoals echte Kirgiezen slapen, in een traditionele yurt. Je overnacht samen met een deel van de groep en deelt de sanitaire voorzieningen. Ook in Tamga is er gedeeld sanitair.

Waarom Djoser?

De rondreis langs de zijde route is erop gericht je optimaal te laten genieten en het echte Centrale Azië te leren kennen. We stippelen de mooiste routes voor je uit en zorgen voor goede faciliteiten onderweg. Een rondreis langs de zijderoute laat je zowel de fascinerende cultuur, als de fantastische natuur zien. Je bepaalt zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken.
 

Terug naar boven

Landinformatie Zijderoute

Landinformatie Zijderoute

  • Hoofdsteden: Ashgabat, Tasjkent en Bishkek
  • Andere bekende steden: Almaty, Boechara en Samarkand
  • Talen: Turkmeens, Oezbeeks, Kirgizisch en Kazachs
  • Munteenheden: Turkmeense manat, Oezbeekse sum, Kirgizische som en Kazachse tenge
  • Tijdsverschil: De Zijderoute loopt door verschillende tijdzones. Tijdens de reis is het 3 tot 6 uur later dan in Nederland.
  • Beste reistijd: maart, april, mei en september
  • Geografie: De Zijderoute is oorspronkelijk een handelsroute, die vanuit Europa en het Midden-Oosten naar China leidde. Deze wegen liepen via een aantal landen in Centraal-Azië, die wij aandoen tijdens deze reis. De route leidt door rivieren, over bergen en langs de legendarische stad Samarkand. Deze stad was tijdens de middeleeuwen het een van de grootste steden ter wereld.

Terug naar boven

Beste reistijd Zijderoute

Beste reistijd Zijderoute

De landen van Centraal-Azië kennen een landklimaat met enorme temperatuurverschillen tussen de zomer- en wintermaanden. Daarnaast zijn er uiteraard ook grote verschillen in klimaat tussen de woestijn- en berggebieden. ’s Zomers kunnen de temperaturen in alle landen oplopen tot boven de 35°C. De hoge temperaturen zijn echter goed te verdragen vanwege de lage luchtvochtigheid in de meeste gebieden. Voornamelijk in Kirgizië en Kazachstan hangen de temperaturen af van de hoogte waar je verblijft. In de hoger gelegen gebieden zijn de temperaturen in de zomer bijzonder aangenaam, rond 25°C.
De beste periode om Centraal-Azië te bezoeken is het voorjaar en de maand september. De zomermaanden zijn gunstig om in de berggebieden wandelingen te maken.
Zonder dat er sprake is van een regenperiode valt in het voor- en najaar de meeste neerslag, maar ook in de zomermaanden kun je hier en daar op een bui rekenen. De regen kan invloed hebben op de gesteldheid van de wegen. Het kan betekenen dat wegen tijdelijk geblokkeerd kunnen zijn. Vanwege de koude temperaturen en de onbegaanbare passen wordt de reis niet in de wintermaanden uitgevoerd.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden Zijderoute

Bezienswaardigheden Zijderoute

De Zijderoute
Met de Zijderoute neemt Djoser je mee op een indrukwekkende reis door Centraal Azië. De Zijderoute was een populaire handelsroute tussen het oude China en de westerse wereld.  Naast de handel in exotische goederen zorgde de Zijderoute dat verschillende culturen nauw met elkaar in contact kwamen. Waardoor naast handel in goederen, ook verscheidende ideeën over religie en filosofie werden uitgewisseld.

Ashgabat 
Ashgabat Turkmenistan pleinDe Turkmeense hoofdstad Ashgabat ligt te midden van de Karakum-woestijn en aan de voet van het Kopet-dag gebergte.  In de negentiende eeuw nadat de stad onder het bestuur van het Russische keizerrijk kwam, begon de stad zich razend snel te ontwikkelen. Na de verwoestende aardbeving van 1948 is de stad opnieuw opgebouwd en zijn er miljarden uitgegeven om van Ashgabat een uniek pronkstuk te maken. Geen enkele stad op de wereld valt te vergelijken met Ashgabat met zijn hoge wit marmeren gebouwen in contrast met de droge vallei waarin Ashgabat gelegen is.
De musea, stadsparken en paleizen zorgen er voor dat er genoeg te doen en te zien is in de stad. Een echte uitblinker is het Ashgabat National Museum of History. In dit museum worden maar liefst 500.000 objecten tentoongesteld. Je kunt hier archeologische opgravingen bewonderen zoals schilderijen, sculpturen, kleding, muziekinstrumenten, wapens en juwelen.

Boechara
Boechara ZijderouteBoechara een oude heilige stad aan de Zijderoute kent een ruig verleden met oorlogen en veroveringen. Toch is er gelukkig veel van de historisch oude stad in stand gebleven. Unesco heeft dan ook niet voor niets het historische centrum tot werelderfgoed verklaard. Boechara is een stad waar je nog echt de sfeer kunt proeven van weleer, hier heerst nog de sfeer van een oude woestijnstad gedurende de hoogtijdagen van handel aan de Zijderoute. In Boechara kun je talloze religieuze gebouwen bezoeken, maar één van de meest indrukwekkende is het beklimmen van de Kalyanminarte, ook bekend als de ‘toren des doods’. De toren is 45 meter hoog en overal vanuit de stad te zien. De Kalyanminarte roept de moslims op tot bidden. Na het beklimmen van de wenteltrap met 104 treden heb je een prachtig uitzicht over de blauwe ronde daken van de stad.

Samarkand

Plein Registan Samarkand OezbekistanSamarkand staat bekend als een van de hoogtepunten van de Zijderoute. Samarkand had een centrale positie aan de Zijderoute en is uitgeroepen door Unesco als werferfgoed en befaamd als kruispunt van culturen. Het is één van de mooiste steden van Oezbekistan. De stad is rijk aan prachtig versierde koepels en minaretten met mozaïek. Ga zeker een kijkje nemen op het Registanplein. Het zeer indrukwekkende me marmer betegelde plein wordt omringd door grote madrassa’s . Het klinkt misschien wat tegenstrijdig maar een zeer romantisch plek in de stad is de begraafplaats Sjahi-Zinda. De begraafplaats is uitgestrekt over een groot  gebied en telt vele kleurrijke koepels

 

Terug naar boven

Klantwaardering

8,6

Zeer interessante reis door Iran, Turkmenistan en Uzbekistan...
Zeer interessante reis door Iran, Turkmenistan en Uzbekistan. Uitstekende reisbegeleiding. Hotels zouden wat mij betreft iets luxer mogen. De omschrijving goede middenklasse hotels is iets te rooskleurig. Desondanks een ervaring om nooit te vergeten!

Bob H. - 8,0
Terug naar boven
Chat met Djoser