Reis zoeken

Soort reis

Regio

Land

Reisduur

Vertrekperiode

Prijs

Prijs vanaf € 2.195,-

Boek deze reis Brochure aanvragen

Rondreis Zuid-Afrika 15 dagen

Rondreis beginnend of eindigend in Kaapstad of Pretoria. Deze rondreis geeft een goed overzicht wat Zuid-Afrika te bieden heeft. Robbeneiland en Tafelberg, de schitterende tuinroute, de (wijn)cultuur rondom Swellendam en Oudtshoorn. Met een binnenlandse vlucht overbrug je de langste afstand, zodat je zowel van het mooie zuiden als het Krugerpark kunt genieten.

22°
Stuur door
Van:
Aan:

Beschrijving

Print reisbeschrijving

Onderstaand volgt eerst de beschrijving van de route van Kaapstad naar Pretoria, daarna volgt de omgekeerde route van Pretoria naar Kaapstad.

Van Kaapstad naar Pretoria

Kaapstad, Kaap de Goede Hoop

Dag 1 Amsterdam - Kaapstad
Dag 2 Kaapstad
Dag 3 Kaapstad, excursie Kaap de Goede Hoop en Stellenbosch

Zuid Afrika Kaapstad Waterfront DjoserDe beroemde Tafelberg bepaalt het gezicht van Kaapstad. Waar je ook staat in de stad, altijd zie je de imposante steile bergwanden oprijzen. Vaak ligt er een 'tafelkleed' over de berg; een dunne deken van wolken of mistflarden. Een makkelijke en leuke manier om je naar boven te laten vervoeren is per kabelbaan. Boven op de Tafelberg zijn mooie wandelingen uitgezet en de echte wandelaar loopt in drie uur naar beneden. In de stad is veel te zien. De Grand Parade, het exercitieveld van de Hollanders in de 17e eeuw leidt naar het oude fort.

Het is ook de plaats waar ooit grote anti-apartheidsdemonstraties werden gehouden en Nelson Mandela na zijn vrijlating de menigte toesprak. Met een taxi, wandelend of met het openbaar vervoer kun je de Compagniestuinen en Kasteel de Goede Hoop bezoeken, overblijfselen uit de Nederlandse tijd. Op Loop en Kloof Street vind je vele gezellige antiekwinkeltjes en op Green Market Square is er elke werkdag een gezellige markt.

De boot naar Robbeneiland, lange tijd de gevangenis van Nelson Mandela, vertrekt vanuit de oude haven: het Victoria en Alfred Waterfront. De kleurige Victoriaanse huizen aan het water zijn gerestaureerd en bieden nu plaats aan talloze restaurants, jazzcafés en andere uitgaansgelegenheden. Met name in het weekend heerst er hier een levendige sfeer.

De reisbegeleiding organiseert een excursie naar Kaap de Goede Hoop. Natuurlijk rijden we een gedeelte via de Chapman’s Peak Drive, een route die langs baaien en rotspartijen voert en niet voor niets als één van de mooiste op aarde te boek staat. Een enkele keer is deze weg gesloten en volgen we een alternatieve route. Onderweg doen we enkele schilderachtige plaatsjes aan, zoals Houtbaai en Simon's Town. Het laatste plaatsje staat bekend om de aanwezigheid van een kolonie pinguïns. Kaap de Goede Hoop zelf is een natuurreservaat met vele dieren en een begroeiing die typerend is voor deze streek, het zogenaamde 'fynbos'. Op de meest zuidwestelijke punt van Afrika zie je in het oosten de Indische Oceaan en westelijk de Atlantische. Neem je verrekijker mee! In de maanden augustus t/m oktober zie je hier walvissen voor de kust.

Zuid Afrika wijnboerderij DjoserDe excursie gaat verder naar het plaatsje Stellenbosch. Onderweg rijden we langs de vele akkers met wijnranken. De wijnboerderijen in deze streek ontvangen graag bezoekers. Ze laten je zien hoe de wijn geproduceerd wordt en uiteraard kun je de huiswijn ook proeven. In deze stad, in 1679 gesticht door Simon van der Stel van de V.O.C., herinneren de Braak, het V.O.C.-kruithuis en de vele witte Kaap-Hollandse huizen aan de Hollandse tijd; de plaats is als het ware een openluchtmuseum.

De Hoop Nature Reserve, Swellendam, Oudtshoorn

Dag 4 Kaapstad - De Hoop Nature Reserve - Swellendam
Dag 5 Swellendam - Oudtshoorn
Dag 6 Oudtshoorn, Cangogrotten en struisvogelfarm 

Onderweg naar Swellendam brengen we eerst een bezoek aan het nog weinig bezochte 'De Hoop Nature Reserve'. In De Hoop NR vinden we o.a. zebra’s en bontebokken. De wandelmogelijkheden zijn hier fantastisch en tijdens de maanden juni tot oktober is dit één van de betere plekken om walvissen te zien. Het vruchtbare landschap van de Kaapprovincie gaat vrij plotseling over in de Kleine Karoo-woestijn.

Zuid Afrika struisvogel Oudtshoorn DjoserVia schitterende bergpassen rijden we naar Oudtshoorn. Onderweg kun je duidelijk zien hoe bergen het klimaat beïnvloeden: de hoge bergruggen houden alle regenwolken tegen. Tussen de taaie struiken scharrelen duizenden struisvogels hun kostje bij elkaar. Onderweg zie je grote boerderijen, waar de struisvogels gefokt worden die Oudtshoorn naam en faam gaven. De reisbegeleider neemt je mee naar zo'n farm waarbij we een complete uitleg krijgen en de dieren en hun leefomstandigheden van dichtbij bekijken. De liefhebbers kunnen hier ook de lokale wijn proeven en een echt struisvogelbuffet nuttigen.

We bekijken tevens de beroemde Cango-grotten. Deze grotten zijn fameus om hun mooie druipsteenformaties. Een gids leidt je door verrassend grote ruimtes met stalagmieten in alle vormen en maten.

Plettenberg Bay, Addo Elephant nationaal park

Dag 7 Oudtshoorn - Plettenberg Bay
Dag 8 Plettenberg Bay, Tsitsikamma nationaal park
Dag 9 Plettenberg Bay - Addo Elephant national park

Vanuit Oudtshoorn volgen we een mooie weg door de bergen en rijden in de richting van de kust. Plettenberg Bay is vanwege zijn bergen, witte stranden en helderblauwe zee ook bij Zuid-Afrikanen zelf een geliefd vakantieoord.

Zuid Afrika Tsitsikamma nationaal park DjoserHiervandaan maken we een excursie naar het Tsitsikamma nationaal park. Dit nationale park beschermt de 100 km lange kustlijn tussen Plettenberg Bay en Humansdorp. Wandelaars kunnen een stuk van de beroemde 'Otter Trail' volgen, die schitterende uitzichten biedt over de steile klippen en bossen. Ook is het mogelijk te wandelen naar de monding van de Stormrivier, die door een metalen hangbrug wordt overspannen. Het pad na de hangbrug gaat stijl omhoog via slingerpaadjes naar een uitzichtpunt, waar je een fantastisch gezicht hebt op de Indische Oceaan.

Zuid Afrika Addo Elephant nationaal park DjoserIn de middag of vroeg in de ochtend is er de mogelijkheid om te ontspannen of om deel te nemen aan een facultatieve walvissentocht (juni-oktober), waar je met enig geluk een blik kunt werpen op de grootste zoogdieren ter wereld.

In het Addo Elephant nationaal park kun je naast de Afrikaanse olifant ook antilopensoorten en zebra's. Met onze eigen bus kunnen we een gamedrive maken op zoek naar het Afrikaanse wild. Houd verrekijker en fotocamera in de aanslag, want voor je het weet sta je oog in oog met de fameuze olifant.

Kruger Park & Blyde Rivier Canyon

Dag 10 Addo Elephant nationaal park - Port Elisabeth, vlucht Johannesburg - Kruger nationaal park
Dag 11 Kruger nationaal park
Dag 12 Kruger nationaal park, gamedrive per jeep

Een binnenlandse vlucht brengt je vanuit Port Elisabeth naar Johannesburg. Vanaf hier gaan we op weg naar het wereldberoemde Kruger Park. Je krijgt vast de gelegenheid om wild te zien, wanneer we langzaam naar onze accommodatie rijden. Het park is uniek door de omvang, opzet en grote verscheidenheid aan dieren die hier leven.

Zuid Afrika Krugerpark gamewalk DjoserIn het Kruger Park maken we een dagexcursie die is inbegrepen in de reissom. We maken deze dag een zgn. ‘gamedrive’ waarbij giraffen, zebra's, buffels, talloze impala's en vele kleurrijke vogels je pad kruisen en we proberen de plaatsen te vinden waar olifanten en leeuwen zich ophouden. Er zijn afgebakende observatieposten, waar je de jeep uit kunt stappen en rustig kunt blijven kijken. Opvallend is dat de dieren in het park nauwelijks schuw zijn; ze hebben de auto nooit als hun natuurlijke vijand leren kennen. Uitstappen is echter absoluut onmogelijk.

Ook 's avonds worden ritten door het park georganiseerd, die een absolute aanrader zijn; tijdens deze tochten zie je namelijk dieren die zich overdag schuilhouden! Een andere mogelijkheid is het maken van een 'gamewalk'; een voettocht op zoek naar wild onder leiding van een 'ranger', een ervaren parkwachter. Aan de hand van sporen weet hij precies te vertellen welke dieren zich in de buurt ophouden.

De laatste nacht overnachten we aan de rand van het Krugerpark.

Pretoria

Dag 13 Kruger nationaal park - Blyderivier Canyon - Pretoria
Dag 14 Pretoria - Amsterdam
Dag 15 aankomst in Amsterdam

Zuid Afrika Blyde River Canyon DjoserDe laatste bestemming van de reis is Pretoria. We doen er bijna een hele dag over om bij onze accommodatie te komen omdat we via de Panoramaroute rijden. Onderweg zijn hier zoveel prachtige plaatsen om even te stoppen. Door ‘Gods Window’ een blik werpen op Zuid-Afrika’s prachtige landschap is al net zo adembenemend als de uitzichten op de Blyderivier Canyon. In Pretoria kun je een kijkje nemen bij het beroemde Voortrekkermonument, waar de geschiedenis van de Afrikaner boer in zandsteen is uitgehouwen.

Een bezoek aan de Union Buildings, de Zuid-Afrikaanse regeringsgebouwen alsmede het huis van Paul Kruger zijn een bezoek waard.

Een bezoek aan Soweto, de township in het Zuid-Westen van Johannesburg is eveneens intrigerend. Het is volkomen veilig als je er met een gids naar toe gaat. De reisbegeleider informeert je graag over de mogelijkheden. 's Avonds vertrek je weer naar Nederland.


Van Pretoria naar Kaapstad

Pretoria

Dag 1 Amsterdam - Pretoria
Dag 2 Pretoria

Zuid Afrika leeuw DjoserOnze reis begint in Pretoria. In Pretoria kun je een kijkje nemen bij het beroemde Voortrekkermonument, waar de geschiedenis van de Afrikaner boer in zandsteen is uitgehouwen. Een bezoek aan de Union Buildings, de Zuid-Afrikaanse regeringsgebouwen alsmede het huis van Paul Kruger zijn een bezoek waard. Een bezoek aan Soweto, de township in het Zuid-Westen van Johannesburg is eveneens intrigerend. Het is volkomen veilig als je er met een gids naar toe gaat. De reisbegeleider informeert je graag over de mogelijkheden.

Blyde Rivier Canyon en Kruger Nationaal Park

Dag 3 Pretoria - Blyderiviercanyon - Kruger NP
Dag 4 Kruger nationaal park, gamedrive per jeep
Dag 5 Kruger nationaal park

We doen er bijna een hele dag over om bij onze accommodatie te komen omdat we via de Panoramaroute rijden. Onderweg zijn hier zoveel prachtige plaatsen om even te stoppen. Door ‘Gods Window’ een blik werpen op Zuid-Afrika’s prachtige landschap is al net zo adembenemend als de uitzichten op de Blyderivier Canyon. Uiteindelijk bereiken we het Kruger Nationaal Park, wat uniek is door de omvang, opzet en grote verscheidenheid aan dieren die hier leven. We verblijven tijdens de reis in twee verschillende accommodaties zodat we een groter gebied bestrijken. We overnachten twee nachten in het Kruger Park en één nacht aan de rand van het park. De eerste nacht is dit aan de rand van het Krugerpark.

Zuid Afrika Krugerpark olifant DjoserIn het Kruger Park maken we een dagexcursie die is inbegrepen in de reissom. We maken deze dag een zgn. ‘gamedrive’ waarbij giraffen, zebra's, buffels, talloze impala's en vele kleurrijke vogels je pad kruisen en we proberen de plaatsen te vinden waar olifanten en leeuwen zich ophouden. Er zijn afgebakende observatieposten, waar je de jeep uit kunt stappen en rustig kunt blijven kijken. Opvallend is dat de dieren in het park nauwelijks schuw zijn; ze hebben de auto nooit als hun natuurlijke vijand leren kennen.

Uitstappen is echter absoluut onmogelijk. Ook 's avonds worden ritten door het park georganiseerd, die een absolute aanrader zijn; tijdens deze tochten zie je namelijk dieren die zich overdag schuilhouden! Een andere mogelijkheid is het maken van een 'gamewalk'; een voettocht op zoek naar wild onder leiding van een 'ranger', een ervaren parkwachter. Aan de hand van sporen weet hij precies te vertellen welke dieren zich in de buurt ophouden.

Addo Elephant Nationaal Park en Plettenberg Bay

Dag 6 Kruger NP - Johannesburg, vlucht Port Elisabeth - Addo Elephant NP
Dag 7 Addo Elephant NP - Plettenberg Bay
Dag 8 Plettenberg Bay, Tsitsikamma nationaal park

We verlaten het Krugerpark en rijden terug naar Johannesburg. Een binnenlandse vlucht brengt je vanuit Johannesburg naar Port Elisabeth. Vanaf hier gaan we op weg naar het Addo Elephant Nationaal park. In het Addo Elephant nationaal park kun je naast de Afrikaanse olifant ook antilopensoorten en zebra's aantreffen. Met onze eigen bus kunnen we een gamedrive maken op zoek naar het Afrikaanse wild. Houd verrekijker en fotocamera in de aanslag, want voor je het weet sta je oog in oog met de fameuze olifant.

Zuid Afrika Plettenberg Bay kust DjoserPlettenberg Bay is vanwege zijn bergen, witte stranden en helderblauwe zee ook bij Zuid-Afrikanen zelf een geliefd vakantieoord. Hiervandaan maken we een excursie naar het Tsitsikamma nationaal park. Dit nationale park beschermt de 100 km lange kustlijn tussen Plettenberg Bay en Humansdorp. Hier kunnen wandelaars een stuk van de beroemde 'Otter Trail' volgen, die schitterende uitzichten biedt over de steile klippen en bossen. Ook is het mogelijk te wandelen naar de monding van de Stormrivier, die door een metalen hangbrug wordt overspannen. Het pad na de hangbrug gaat stijl omhoog via slingerpaadjes naar een uitzichtpunt, waar je een fantastisch gezicht hebt op de Indische Oceaan.

In de middag of vroeg in de ochtend is er de mogelijkheid om te ontspannen of om deel te nemen aan een facultatieve walvissentocht (juni-oktober), waar je met enig geluk een blik kunt werpen op de grootste zoogdieren ter wereld.

Oudtshoorn, Swellendam, De Hoop Nature Reserve

Dag 9 Plettenberg Bay - Oudtshoorn
Dag 10 Oudtshoorn, Cangogrotten en struisvogelfarm
Dag 11 Oudtshoorn - Swellendam
Dag 12 Swellendam - De Hoop Nature Reserve - Kaapstad

We verlaten Plettenberg Bay en via een mooie weg door de bergen rijden we het binnenland in.

Zuid Afrika Oudtshoorn struisvogel DjoserOnderweg naar Oudtshoorn zie je grote boerderijen, waar de struisvogels gefokt worden die Oudtshoorn naam en faam gaven. De reisbegeleider neemt je mee naar zo'n farm waarbij we een complete uitleg krijgen en de dieren en hun leefomstandigheden van dichtbij bekijken. De liefhebbers kunnen hier ook de lokale wijn proeven en een echt struisvogelbuffet nuttigen.

We brengen tevens een bezoek aan de beroemde Cango-grotten te bezoeken. Deze grotten zijn fameus om hun mooie druipsteenformaties. Een gids leidt je door verrassend grote ruimtes met stalagmieten in alle vormen en maten.

Via schitterende bergpassen rijden we naar Swellendam. De kleine Karoo-woestijn gaat vrij plotseling over in het vruchtbare landschap van de Kaap-provincie. Na het bezoek aan Swellendam brengen we een bezoek aan het nog weinig bezochte De Hoop Nature Reserve voordat we ons einddoel Kaapstad bereiken. In De Hoop NR vinden we o.a. zebra’s en bontebokken. De wandelmogelijkheden zijn hier fantastisch en tijdens de maanden juni tot oktober is dit één van de betere plekken om walvissen te zien.

Kaapstad

Dag 13 Kaapstad, excursie Stellenbosch en Kaap de Goede Hoop
Dag 14 Kaapstad - Amsterdam
Dag 15 aankomst Amsterdam

De beroemde Tafelberg bepaalt het gezicht van Kaapstad. Waar je ook staat in de stad, altijd zie je de imposante steile bergwanden oprijzen. Vaak ligt er een 'tafelkleed' over de berg; een dunne deken van wolken of mistflarden. Een makkelijke en leuke manier om je naar boven te laten vervoeren is per kabelbaan. Boven op de Tafelberg zijn mooie wandelingen uitgezet en de echte wandelaar loopt in drie uur naar beneden.

Zuid Afrika Kaapstad DjoserIn de stad zelf wemelt het van de historisch interessante plaatsen. De Grand Parade, het exercitieveld van de Hollanders in de 17e eeuw leidt naar het oude fort, het is ook de plaats waar ooit grote anti-apartheidsdemonstraties werden gehouden en Nelson Mandela na zijn vrijlating de menigte toesprak. Met een taxi, wandelend of met het openbaar vervoer kun je de Compagniestuinen en Kasteel de Goede Hoop bezoeken, overblijfselen uit de Nederlandse tijd. Op Loop en Kloof Street vind je vele gezellige antiekwinkeltjes en op Green Market Square is er elke werkdag een gezellige markt.

De boot naar Robbeneiland, lange tijd de gevangenis van Nelson Mandela, vertrekt vanuit de oude haven: het Victoria en Alfred Waterfront. De kleurige Victoriaanse huizen aan het water zijn gerestaureerd en bieden nu plaats aan talloze restaurants, jazzcafés en andere uitgaansgelegenheden. Met name in het weekend heerst er hier een levendige sfeer.

Zuid Afrika Kaapstad Camps Bay DjoserDe reisbegeleiding organiseert een excursie naar Kaap de Goede Hoop. Natuurlijk rijden we een gedeelte via de Chapman’s Peak Drive, een route die langs baaien en rotspartijen voert en niet voor niets als één van de mooiste op aarde te boek staat. Een enkele keer is deze weg afgesloten en volgen we een alternatieve route. Onderweg doen we enkele schilderachtige plaatsjes aan, zoals Houtbaai en Simon's Town. Het laatste plaatsje staat bekend om de aanwezigheid van een kolonie pinguïns. Kaap de Goede Hoop zelf is een natuurreservaat met vele dieren en een begroeiing die typerend is voor deze streek, het zogenaamde 'fynbos'.

Op de meest zuidwestelijke punt van Afrika zie je in het oosten de Indische Oceaan en westelijk de Atlantische. Neem je verrekijker mee! In de maanden augustus t/m oktober zie je hier meestal walvissen voor de kust.

De excursie gaat verder naar het plaatsje Stellenbosch. Onderweg rijden we langs de vele akkers met wijnranken. De wijnboerderijen in deze streek ontvangen graag bezoekers. Ze laten je zien hoe de wijn geproduceerd wordt en uiteraard kun je de huiswijn ook proeven. In deze stad, in 1679 gesticht door Simon van der Stel van de V.O.C., herinneren de Braak, het V.O.C.-kruithuis en de vele witte Kaap-Hollandse huizen aan de Hollandse tijd; de plaats is als het ware een openluchtmuseum. Na het bezoek aan Kaapstad, zullen we terugkeren naar Amsterdam.


Op weg met Djoser

Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisbegeleiding ingevuld. De reisbegeleiding biedt de meeste dagen wel een programma aan en een aantal excursies is inbegrepen, maar je bent zeker niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Zo leer je een land tenslotte het beste kennen. Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers. De maximale groepsgrootte is 20 personen.

Reisschema

 1. Amsterdam - Kaapstad
 2. Kaapstad
 3. Kaapstad, Kaap de Goede Hoop en Stellenbosch
 4. Kaapstad - De Hoop natuurreservaat - Swellendam
 5. Swellendam - Oudtshoorn
 6. Oudtshoorn, Cangogrotten en struisvogelfarm
 7. Oudtshoorn - George - Knysna - Plettenberg Bay
 8. Plettenberg Bay, Tsitsikamma nationaal park
 9. Plettenberg Bay - Addo Elephant nationaal park
 10. Addo Elephant NP - Port Elisabeth, vlucht Johannesburg - Kruger nationaal park
 11. Kruger NP
 12. Kruger NP, gamedrive per jeep
 13. Kruger NP - Blyde River Canyon - Pretoria
 14. Pretoria - Johannesburg - Amsterdam
 15. aankomst Amsterdam
Routekaart Rondreis Zuid-Afrika, 15 dagen

Vertrekdata/prijs

Vertrekdata 2016

Datum   Beschikbaarheid     Prijs  
04 Juni vol € 2.195,-
09 Juli
Vertrek gegarandeerd
7 plaatsen vrij

Vertrek gegarandeerd!

€ 2.395,- Boek nu
18 Juli

Info

Deze reis start in Pretoria. De reis wordt uitgevoerd in omgekeerde volgorde
vol

Vertrek gegarandeerd!

€ 2.495,-
30 Juli vol

Vertrek gegarandeerd!

€ 2.495,-
16 Sep­tember
Vertrek gegarandeerd
voldoende

Vertrek gegarandeerd!

€ 2.295,- Boek nu
01 Oktober
Vertrek gegarandeerd

Info

Deze reis start in Pretoria. De reis wordt uitgevoerd in omgekeerde volgorde
nog plaatsen beschikbaar

Vertrek gegarandeerd!

€ 2.195,- Boek nu
08 Oktober
Vertrek gegarandeerd
nog plaatsen beschikbaar

Vertrek gegarandeerd!

€ 2.195,- Boek nu
22 Oktober
Vertrek gegarandeerd

Info

Deze reis start in Pretoria. De reis wordt uitgevoerd in omgekeerde volgorde
5 plaatsen vrij

Vertrek gegarandeerd!

€ 2.295,- Boek nu
04 November
Vertrek gegarandeerd
beperkt

Vertrek gegarandeerd!

€ 2.295,- Boek nu
17 November
Vertrek gegarandeerd

Info

Deze reis start in Pretoria. De reis wordt uitgevoerd in omgekeerde volgorde
voldoende

Vertrek gegarandeerd!

€ 2.195,- Boek nu
12 December
Vertrek gegarandeerd

Info

Deze reis start in Pretoria. De reis wordt uitgevoerd in omgekeerde volgorde
voldoende

Vertrek gegarandeerd!

€ 2.295,- Boek nu
23 December vol

Vertrek gegarandeerd!

€ 2.695,-
25 December
Vertrek gegarandeerd

Info

Deze reis start in Pretoria. De reis wordt uitgevoerd in omgekeerde volgorde
voldoende

Vertrek gegarandeerd!

€ 2.495,- Boek nu

Vertrekdata 2017

Datum   Beschikbaarheid     Prijs  
07 Januari
Vertrek gegarandeerd

Info

Deze reis start in Pretoria. De reis wordt uitgevoerd in omgekeerde volgorde
voldoende

Vertrek gegarandeerd!

€ 2.195,- Boek nu
18 Februari
Vertrek gegarandeerd
voldoende

Vertrek gegarandeerd!

€ 2.195,- Boek nu
04 Maart
Vertrek gegarandeerd

Info

Deze reis start in Pretoria. De reis wordt uitgevoerd in omgekeerde volgorde
voldoende

Vertrek gegarandeerd!

€ 2.195,- Boek nu
08 April
Vertrek gegarandeerd

Info

Deze reis start in Pretoria. De reis wordt uitgevoerd in omgekeerde volgorde
voldoende

Vertrek gegarandeerd!

€ 2.195,- Boek nu
21 April
Vertrek gegarandeerd
voldoende

Vertrek gegarandeerd!

€ 2.195,- Boek nu
22 April voldoende € 2.195,- Boek nu

Inclusief

 • Rechtstreekse vlucht met KLM
 • Alle vluchttoeslagen
 • Binnenlandse vlucht Port Elisabeth - Johannesburg
 • Nederlands/Afrikaanssprekende reisbegeleiding
 • Vervoer per comfortabele touringcar
 • Hotel/chalet overnachtingen
 • Excursies Kaap de Goede Hoop via Chapmans peakdrive & Stellenbosch
 • Excursie De Hoop natuurreservaat
 • Bezoek Tsitsikamma nationaal park
 • Bezoek Addo Elephant nationaal park
 • Excursie Cangoogrotten en struisvogelfarm
 • Bezoek Panoramaroute en Blyde river canyon
 • 'Gamedrive' (wildspeurtocht) met open voertuig in Kruger nationaal park
 • Diensten service balie Djoser in vertrekhal Schiphol

Exclusief

Reisverzekering, maaltijden, alle entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, reserveringskosten € 20,-, bij 2 of meer personen € 30,-, etc.

Wijzigingen voorbehouden.

Landarrangement

De prijs van de reis zonder de internationale vluchten bedraagt vanaf €1.395,-.

Eenpersoonskamer

 Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 245,-. Houd er rekening mee dat je in de chalets wel de beschikking hebt over een eenpersoons slaapkamer maar dat je de sanitaire voorzieningen en zitkamer deelt met andere reizigers.

Hotelverlenging

Verlenging mét accommodatie in Kaapstad en Pretoria bij te boeken. In beide steden verblijf je voorafgaand aan je reis, en/of aan het einde, in een centraal gelegen accommodatie. De prijs voor Kaapstad is vanaf € 35,- en in Pretoria is vanaf € 40,- op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht.

De prijs voor een eenpersoonskamer in Kaapstad bedraagt € 55,- per nacht en in Pretoria € 75,- per nacht. De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.
 

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. In de gepubliceerde reissom is een totaalbedrag voor deze toeslagen opgenomen. Deze bedragen zijn frequent onderhevig aan veranderingen door nieuwe belastingen/toeslagen en wijzigingen in de kosten van brandstof. Indien van toepassing berekent Djoser een verhoging alsnog door. Voor deze reis is in de reissom een totaalbedrag aan luchthavenbelastingen/toeslagen opgenomen van ongeveer €315,-

Groepssamenstelling

Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Bij een aantal vertrekdata zie je ‘vertrek gegarandeerd’ vermeld staan. Voor meer informatie over doorgang van de reis en gegarandeerd vertrek, klik hier.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 20.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 10.

Praktische informatie

Accommodatie

We maken in Zuid-Afrika gebruik van verschillende vormen van accommodatie. In de grote plaatsen slapen we in goede middenklasse hotels. Daarnaast overnachten een enkele keer in appartementen en chalets, 'rondavels' genoemd. Dit zijn losstaande of aan elkaar geschakelde huisjes, waarin je een eigen slaapkamer hebt, maar waar je de zitkamer en sanitaire voorzieningen deelt met reisgenoten uit de andere slaapkamer. Vaak is er een keukentje waar je koffie en thee kunt zetten of zelfs een complete maaltijd kunt bereiden. Regelmatig is er ook een patio met een zitje. De chalets hebben meestal een eigen terras en een 'braai'. Twee nachten in het Kruger nationaal park overnachten we in een eenvoudige rondavel waarbij de sanitaire faciliteiten gemeenschappelijk zijn.

Bekijk hotelreviews op

Kaapstad   Lady Hamilton Hotel
Swellendam   Aanhuizen Guest House
Oudtshoorn   Swartberg Country Manor
Plettenberg Bay   Bayview Hotel 
Addo Elephant NP   Zuurberg Mountain Inn
Kruger NP   Pretoriuskop Restcamp
Kruger NP   Shalati Adventure Lodge
Pretoria   Court Classique Hotel 


Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.
 


Eenpersoonskamer

 Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 245,-. Houd er rekening mee dat je in de chalets wel de beschikking hebt over een eenpersoons slaapkamer maar dat je de sanitaire voorzieningen en zitkamer deelt met andere reizigers.

Terug naar boven

Vliegreis

De vluchten worden uitgevoerd met KLM. De deelnemers ontvangen ongeveer 8 weken voor vertrek een voorlopig vluchtschema. Het meest voorkomende vluchtschema ziet er als volgt uit, onder voorbehoud van wijzigingen:

Bij start in Kaapstad:

Amsterdam - Kaapstad 10:05 - 21:35
   
Johannesburg - Amsterdam 23:15 - 10:20*

*aankomst volgende dag

Bij start in Johannesburg:

Amsterdam - Johannesburg 10:20 - 21:15
   
Kaapstad - Amsterdam 23:25 - 10:50*

*aankomst volgende dag

Tijdens de zomertijd is er geen tijdsverschil met Zuid-Afrika maar in de wintertijd is het er één uur later.

Landarrangement

De prijs van de reis zonder de internationale vluchten bedraagt vanaf €1.395,-.

Terug naar boven

Vervoer

In Zuid-Afrika reizen we met een eigen bus zodat we overal kunnen stoppen waar we willen. De wegen zijn in uitstekende staat. Meestal rijd je in vier tot zeven uur naar de volgende plaats, maar als er onderweg veel te zien is, doen we er ook wel eens langer over. De uitzichten vanaf de bergpassen maken tijdens de langere reisdagen veel goed!

Een binnenlandse vlucht brengt ons van Port Elizabeth naar Johannesburg en v.v.

Terug naar boven

Bij de reis inbegrepen

 • Rechtstreekse vlucht met KLM
 • Alle vluchttoeslagen
 • Binnenlandse vlucht Port Elisabeth - Johannesburg
 • Nederlands/Afrikaanssprekende reisbegeleiding
 • Vervoer per comfortabele touringcar
 • Hotel/chalet overnachtingen
 • Excursies Kaap de Goede Hoop via Chapmans peakdrive & Stellenbosch
 • Excursie De Hoop natuurreservaat
 • Bezoek Tsitsikamma nationaal park
 • Bezoek Addo Elephant nationaal park
 • Excursie Cangoogrotten en struisvogelfarm
 • Bezoek Panoramaroute en Blyde river canyon
 • 'Gamedrive' (wildspeurtocht) met open voertuig in Kruger nationaal park
 • Diensten service balie Djoser in vertrekhal Schiphol
Terug naar boven

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een wil graag de Tafelberg op en de ander gaat liever eerst naar Robbeneiland en daarna naar de Tafelberg. De een wil graag een walvissentocht maken vanuit Plettenberg Bay en de ander wil daar gaan kayakken. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer erop uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen ‘en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Ook bij alle excursies die bij het programma inbegrepen zijn, geldt dat het entreegeld exclusief is.

Tijdens deze reis door Zuid-Afrika zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

 • Een bezoek aan het Kaaps Schiereiland met Kaap de Goede Hoop als einddoel. Je bezoekt het meest zuidwestelijke punt van Afrika. Onderweg stoppen we in Houtbaai en Simon's Town waar je bij Boulders beach een kolonie pinguins treft. We rijden via de Chapman's Peak Drive.
 • Een bezoek aan de Cangogrotten, bekend om de druipsteenformaties en een struisvogelboerderij waar je meer te weten komt over de struisvogels en de lokale wijn kunt proeven
 • Vanuit Plettenberg Bay rijden we naar het Tsitsikamma nationaal park. Hier kun je een korte of iets langere wandeltocht maken
 • In het Addo Elephant nationaal park kunnen we met onze eigen bus een gamedrive maken
 • Een gamedrive met jeeps tussen onze twee overnachtingsplaatsen in en aan de rand van het Krugerpark. Je speurt samen met de lokale gids naar het wild en wie weet kom je de big five tegen!
   

Onderweg stopt onze bus op een aantal plaatsen, waarvoor je uitsluitend nog eventuele entreegelden hoeft te betalen:

 • Bezoek aan een wijnboerderij bij Stellenbosch
 • Bezoek aan De Hoop Nature Reserve waar je een wandeling kunt maken
 • Route via George en Knysna
 • We rijden via de beroemde Panoramaroute van het Krugerpark naar Johannesburg. Er zijn vele stops onderweg mogelijk bij bekende uitkijkpunten als God's Window en Drie Rondavels


Ter plaatse zijn er veel andere excursies mogelijk.

In Kaapstad kun je Robbeneiland bezoeken en met een kabelbaan de Tafelberg op. In Plettenberg Bay kun je een walvissen of dolfijnentocht maken of je kunt zeekayakken. In het Addo Elephant nationaal park kun je een gamedrive maken met jeeps op zoek naar wild. In het Krugerpark kun je naast de gamedrive die is inbegrepen, extra gamedrives boeken. Bijvoorbeeld een gamedrive aan het einde van de dag/begin van de avond, waarbij je weer hele andere dieren kunt tegenkomen in het donker. 

Terug naar boven

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Paspoort dat nog minimaal een maand na vertrek uit Zuid-Afrika geldig is.
 • Voor kinderen onder de 18 jaar vanaf 1 juni 2015 een geboortecertificaat. Klik hier voor meer informatie.
Terug naar boven

Geldzaken

In Zuid-Afrika wordt er betaald met de Zuid-Afrikaanse rand. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.

Pinnen: overal zijn geldautomaten.
Contant: euro’s.
Creditcards: veelvuldig te gebruiken.
Reischeques: op veel plaatsen in te wisselen, maar is vaak tijdrovend.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt voor deze reis minimaal € 400,- per persoon per week. De toegang van de nationale parken is niet bij de reissom inbegrepen.

Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 30,-.

Als je op vakantie gaat buiten de eurozone, is het handig om alvast wat lokale valuta mee te nemen zodat je bij aankomst niet direct hoeft te pinnen. Bij GWK Travelex bestel je makkelijk en snel je buitenlands geld tegen 0% provisie en een goede koers.

Terug naar boven

Maaltijden

De maaltijden zijn niet bij de reissom inbegrepen, zodat je zelf kunt bepalen waar en met wie je gaat eten. Bij enkele afgelegen overnachtingsplaatsen is er bij de accommodatie een restaurant. Dit is dan ook de enige mogelijkheid om te eten.

Veel gerechten in de Zuid-Afrikaanse keuken hebben hun oorsprong in India of Maleisië. Er staan echter ook veel typerend Afrikaanse specialiteiten op de menukaart: bobotie bijvoorbeeld, en miliepap en biltong. Bobotie is een verrukkelijk gehaktmengsel met gele rijst en kokos. Biltong wordt vooral als borrelhapje of snack tussendoor gegeten. Het is in reepjes of stukjes gedroogd vlees, dat van een grote variëteit aan dieren gemaakt wordt - van buffel tot struisvogel.

Een geliefde bezigheid van Zuid-Afrikanen is het houden van een 'braai', onze barbecue. Tijdens de overnachtingen in een chalet kun je je eigen 'braaivleis' bereiden: een barbecue ontbreekt namelijk nooit.
Fruit vind je in Zuid-Afrika in overvloed, dankzij het milde klimaat. Vers fruit en vruchtensappen zijn dan ook overal te krijgen.

Het ontbijt is vaak een keuze uit eieren met spek of 'boerewors', broodjes met jam of kaas en de traditionele miliepap, gemaakt van maïsmeel.

Wat betreft alcohol zijn niet alleen de lokale biersoorten zeker aan te raden, ook Zuid-Afrikaanse wijnen zijn van bijzonder goede kwaliteit en zeer betaalbaar.
 

Terug naar boven

Gezondheid

Voor deze reis wordt aangeraden:

 • vaccinaties tegen DTP en hepatitis A
 • malariatabletten. In de periode september tot en met mei is alleen het Kruger Park malariagebied.


Zuid-Afrika is op medisch gebied een modern land met uitstekende voorzieningen. Het kraanwater is overal drinkbaar en restaurants zijn goed en schoon. Het blijft echter aan te bevelen om water uit flessen te drinken. Het is wel verstandig enigszins te letten op wat je eet. Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Meditel. Je kunt bij Meditel gemakkelijk online een afspraak maken en ben je aanvullend verzekerd bij Zilveren Kruis of Avéro, dan dient Meditel de rekening in en hoef je niets voor te schieten. Voor andere verzekeraars krijg je een factuur achteraf en hoef je dus niet ter plaatse af te rekenen. Informeer in elk geval bij je huisarts of de plaatselijke GGD, die op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.


 

Terug naar boven

Hotelverlenging

Verlenging mét accommodatie in Kaapstad en Pretoria bij te boeken. In beide steden verblijf je voorafgaand aan je reis, en/of aan het einde, in een centraal gelegen accommodatie. De prijs voor Kaapstad is vanaf € 35,- en in Pretoria is vanaf € 40,- op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht.

De prijs voor een eenpersoonskamer in Kaapstad bedraagt € 55,- per nacht en in Pretoria € 75,- per nacht. De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.
 

Terug naar boven

Klimaat en geografie

Je kunt het hele jaar door goed rondreizen in Zuid-Afrika. Omdat het land op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen tegengesteld aan de Nederlandse; juli is de koudste maand, januari de warmste. Het land kent een gematigd klimaat; de winters zijn mild, de zomers warm. In de berggebieden kan het wel flink afkoelen. In de wintermaanden van juni tot augustus kan het overdag in het noorden zo'n 20°C en zonnig zijn, terwijl het in hoger gelegen gebieden als Lesotho en de Drakensbergen met name 's nachts koud kan worden.

In het zuiden langs de kust is de weerssituatie grilliger. Het ene moment is het door een bries buitengewoon fris te noemen, de dag erna kan het aangenaam weer zijn. 's Nachts daalt de temperatuur echter niet noemenswaardig. Het voor- en najaar heeft aangename temperaturen, vergelijkbaar met onze zomer. De zomer zelf is lang en heerlijk warm, met strakblauwe luchten en temperaturen variëren meestal tussen de 25°C en 35°C. Ook in de zomerperiode kan het wel vrij fris worden in plaatsen die meer landinwaarts en hoger liggen. Er is geen duidelijke regenperiode aan te wijzen; elk gebied kent zijn eigen nattere en drogere seizoenen.

Terug naar boven

Reisbegeleiding en gidsen

De groep wordt begeleid door een lokale Nederlands/Afrikaanssprekende reisbegeleider, in dienst van ons agentschap in Zuid-Afrika. Deze wacht de groep bij aankomst op de luchthaven in Kaapstad of Johannesburg op en gaat de gehele reis met de groep mee.

De reisbegeleiding verschaft zoveel mogelijk praktische informatie over de reis, de route en de andersoortige activiteiten tijdens rustdagen. Omdat ze woonachtig zijn in Zuid-Afrika kunnen ze meer vertellen over het dagelijkse leven en de verschillende gewoontes van het land. Voor eventuele vragen, opmerkingen of problemen kun je altijd bij de reisbegeleiding terecht.
 

Maak kennis met onze reisbegeleiders.

Terug naar boven

FAQ

Van welk vervoer maken wij gebruik in Zuid-Afrika?

We beschikken over eigen comfortabele bussen, zodat we onderweg altijd kunnen stoppen waar we willen. De bussen hebben airconditioning en de wegen in Zuid-Afrika zijn in uitstekende staat. Meestal rijden we in vier tot zeven uur naar de volgende plaats, maar als er onderweg veel te zien is, doen we er ook wel eens langer over.
 

Waar overnachten we in Zuid-Afrika?

We overnachten in uiteenlopende prima accommodaties. In de meeste plaatsen overnacht je in een comfortabel hotel, in kamers met douche en toilet. Een enkele keer overnacht je in een chalet, appartement of lodge met twee tweepersoonskamers. De woonkamer en het sanitair deel je dan met maximaal drie andere reizigers. Twee nachten in het Kruger nationaal park overnachten we in een eenvoudige rondavel waarbij de sanitaire faciliteiten gemeenschappelijk zijn.

Welke excursies zijn bij de reis inbegrepen?

De excursie naar Kaap de Goede Hoop en Stellenbosch, bezoek aan Tsitsikamma Nationaal Park, bezoek aan Cangogrotten en struisvogelboerderij in Oudtshoorn, gamedrive met eigen bus in Addo Elephant Nationaal Park, gamedrive per jeep in Kruger Nationaal Park. Bij deze excursies zijn de entreegelden niet inbegrepen en dienen ter plaatse betaald te worden.

Maakt het iets uit of de reis begint in Kaapstad of in Johannesburg?

De reisvolgorde maakt geen verschil. We bezoeken dezelfde plaatsen en bezienswaardigheden. Op deze website kun je bij Reisbeschrijving/route een routekolom op maat en in omgekeerde volgorde bekijken. Ook de dag-tot-dag beschrijvingen staat in beiden richtingen vermeld.

Is er veel verschil tussen de hotel/chaletreizen en de kampeerreis?

De routes door Zuid-Afrika komen in grote lijnen overeen. Het verschil zit vooral in het karakter van de reizen. De kampeerterreinen waar we tijdens de kampeerreis onze tenten opslaan, liggen vaak in de nationale parken, terwijl je gedurende de 15 en 21-daagse reis overnacht in lodges en chalets net buiten de parken. De kampeerreis voeren we uit met een volledig uitgeruste safaritruck, de andere reizen met een comfortabele bus.

Kan ik mijn kleren wassen tijdens de reis?

Het is mogelijk om gedurende de reis je was te doen. In verschillende accommodaties is het mogelijk om je was te laten doen of gebruik te maken van een wasserette in de buurt van chalet/lodge.

Hoeveel bagage mag ik meenemen?

Gezien de vaak beperkte bagageruimte in de bussen verzoeken wij u vriendelijk om de bagage te beperken tot zo’n 12-15 kg per persoon. We verzoeken daarnaast om een weekendtas, rugzak of kleine koffer mee te nemen. Deze zijn gemakkelijker op te bergen in onze bussen.

Moet ik een klamboe meenemen?

Je hoeft geen klamboe mee te nemen. De accommodaties hebben - waar nodig - airconditioning of een ventilator.

Moet ik een handdoeken meenemen op reis?

Het is niet noodzakelijk om handdoeken mee te nemen op reis. Deze zijn in de hotels/chalets/lodges aanwezig. Wij adviseren wel om in ieder geval één handdoek mee te nemen.

Heb ik malariapillen nodig?

Malariapillen zijn alleen nodig in de periode september - mei, voor het verblijf in/bij het Krugerpark. Raadpleeg voor de meest actuele informatie de plaatselijke GGD of je huisarts.

Welk betaalmiddel kan ik het beste meenemen?

In Zuid-Afrika kun je overal pinnen. Daarnaast is het handig om je creditcard mee te nemen. Verder kun je ook contante euro’s wisselen tegen Zuid-Afrikaanse rands.

Uit hoeveel personen bestaan de groepen?

De Djoser groepen op deze reizen bestaan uit gemiddeld 16 personen. De maximale groepsgrootte is 20.

Wat zijn de extra kosten voor facultatieve excursies?

In Zuid-Afrika zijn veel excursiemogelijkheden. Om je een idee te geven van de prijzen noemen we hier een aantal mogelijkheden:
 
* Kabelbaan naar de Tafelberg 225 rand volwassenen (retour ticket)/110 rand kinderen
* Wijnproeferij ca. 50 rand;
* Entree Cangogrotten in Oudtshoorn 80 rand volwassenen/45 kinderen;
* Entree struisvogelboerderij ca. 40 rand / 270 rand incl. diner;

De entreegelden zijn niet inbegrepen. Deze zijn voor de belangrijkste (nationale) parken als volgt:
- Kaap de Goede Hoop 110 rand volwassenen/55 kinderen;
- Pinguïns bij Boulders Beach 60 rand volwassenen/30 kinderen
- Tsitsikamma NP ca. 80 rand/40 kinderen (6 uur) of 55 rand (4 uur);
- Addo Elephan NP 200 rand
- Kruger NP  264 rand (per dag) volwassenen/132 rand kinderen

Alle hierboven genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Voor overige uitgaven tijdens de reis moet je rekenen op ongeveer € 400,- per week. Als je aan de meeste excursies deelneemt en uit eten gaat, kan het oplopen tot ca. € 500,- per week. Uiteraard kun je het zo duur maken als je zelf wilt.
 

Hoe is de elektriciteitsvoorziening in Zuid-Afrika?

De netspanning is 220 Volt, voor de stopcontacten heb je driepolige stekkers met ronde pinnen nodig. Deze zijn in Nederland moeilijk verkrijgbaar, dus je kunt ze het beste in Zuid-Afrika aanschaffen.

Kan ik tijdens de reis naar huis bellen of e-mailen?

Telefoneren via het vaste net is overal mogelijk en in de meeste plaatsen zijn internetcafés. Zuid-Afrika heeft een uitgebreide dekking voor mobiele telefonie, maar of je er mobiel kunt bellen is sterk afhankelijk van je Nederlandse provider. Informeer daar dus even, voor vertrek.

Welke regels mbt reisdocumenten gelden voor minderjarige kinderen?

Geldig vanaf 1 juni 2015!

Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Zuid-Afrika heeft de immigratiewetten aangescherpt. Een belangrijke verandering in deze wetswijziging is de nieuwe plicht voor reizende ouders met minderjarige kinderen om in het bezit te zijn van een origineel geboorteakte van hun kinderen.

Volgens immigratiewet 6(12)(a) moeten ouders die met hun minderjarige kinderen willen reizen in het bezit zijn van een origineel geboortecertificaat van hun kind, waarop de gegevens van de ouders zijn vermeld. Het betreft hier niet het gemeentelijke uittreksel, maar de officiële geboorteakte.

In het kort omvat de nieuwe regelgeving het volgende:
•    Ouders die met kinderen reizen moeten naast hun paspoorten en tickets ook een origineel geboortecertificaat van het reizende kind(eren) kunnen tonen (vertaald in het Engels);
•    Wanneer kinderen zonder hun ouders reizen (maar met een familielid, kennis of andere begeleider), dan moeten zij een officiële verklaring bij zich hebben waarin beide ouders toezeggen dat het kind toestemming heeft om te reizen, evenals kopieën van de paspoorten van de ouders of de wettelijke voogd van het reizende kind;
•    Als slechts een van de ouders met het kind meereist, dan moet hij/zij naast het geldige geboortecertificaat een schriftelijke verklaring van de andere ouder hebben, die het kind toestemming geeft om te reizen;
•    Indien nodig een officieel bewijs dat deze alleenstaande ouder volledige voogdij en ouderlijke zeggenschap over het reizende kind heeft, dan wel een officiële overlijdensakte van de andere ouder van het kind.

Je vraag het certificaat aan in de gemeente van geboorte. Om het geboortecertificaat aan te vragen heb je een geldig legitimatiebewijs van zowel jezelf als het kind nodig. Het officiële geboortecertificaat moet niet alleen de gegevens van het kind maar ook de gegevens van de ouders bevatten. Neem indien nodig contact op met je gemeente voor de procedure.

De wetswijziging gaat 1 juni 2015 in. Met dit initiatief hoopt Zuid-Afrika kinderhandel en ontvoeringen sterk te verminderen.

Zie ook Meer informatie over geboorteakte kinderen mee!
 

Meer informatie over geboorteakte kinderen mee!

Nieuwe wetgeving vanaf 1 juni 2015!

V: Gelden de nieuwe regels alleen voor reizen in Zuid-Afrika?
A: De regels gelden voor zowel reizen in en naar Zuid-Afrika als voor een transit in Zuid-Afrika.

V: Tot welke leeftijd gelden de nieuwe regels?
A: De regels gelden voor kinderen tot 18 jaar.

V: Moeten reizende ouders met hun kinderen een originele geboorteakte bij zich hebben?
A: Nee, een gecertificeerd kopie van het origineel voldoet ook. Deze is verkrijgbaar bij de gemeente waarin iemand is geboren.
(vertaald in het Engels)

V: Welke documenten hebben reizigers nodig als ze:
1: alleenstaand ouder zijn die met een kind reist?
A: Een volledige geboorteakte en:
1.1) Toestemming in de vorm van een getekende verklaring van de andere geregistreerde ouder die vermeld staat op de geboorteakte van het kind waarin verklaard wordt dat het kind met toestemming reist met de betreffende persoon;
1.2) Een officieel document waarin staat dat de ouder de wettelijke voogdij heeft over het betreffende kind, of;
1.3) Indien van toepassing, een overlijdensakte van de andere ouder die geregistreerd staat als ouder van het betreffende kind op de geboorteakte.

2: Een volwassene zijn, die met een kind reist waarvan ze niet de biologische ouder is?

2.1) Een gecertificeerde kopie van de volledige geboorteakte;
2.2) Een verklaring van de ouders of wettelijke voogd van het kind waaruit blijkt dat er toestemming is om te reizen met het betreffende kind;
2.3) Kopieën van de identiteitsdocumenten van de ouder of wettelijke voogd van het kind en;
2.4) De contactgegevens van de ouders of wettelijke voogd van het kind.

3: Een alleenstaande minderjarige is?
3.1)  Een bewijs van toestemming van een van of beide ouders of de wettelijke voogd van het betreffende kind. Dit kan in de vorm van een brief of beëdigde verklaring dat het kind af mag reizen naar het land. Als het gaat om toestemming van één ouder, moet er ook een kopie aanwezig zijn van een officieel document waarin staat dat de ouder de wettelijke voogdij heeft over het betreffende kind.
3.2) Een brief van de persoon die het kind ontvangt in Zuid-Afrika, met zijn of haar woonadres en contactgegevens.
3.3) Een kopie van de identiteitsdocumenten en visum of verblijfsvergunning van de persoon die het kind ontvangt.
3.4) De contactgegevens van de ouders of wettelijke voogd van het kind.

V: Hoe controleren de douane ambtenaren in Zuid-Afrika de Nederlandse papieren?
A: De volledige geboorteakte is er om er zeker van te zijn dat het kind reist met de juiste ouders of wettelijke voogd. Mocht het kind niet met beide ouders reizen, of met iemand anders mee zijn, dan moeten de juiste papieren meegenomen worden (zie hierboven). Die papieren moeten wel allemaal Engels zijn.

V: Waar vraag ik het geboortecertificaat aan en hoe lang duurt het?
A: Je vraag het certificaat aan in de gemeente van geboorte. Om het geboortecertificaat aan te vragen heb je een geldig legitimatiebewijs van zowel jezelf als het kind nodig. Het officiële geboortecertificaat moet niet alleen de gegevens van het kind maar ook de gegevens van de ouders bevatten. Neem indien nodig contact op met je gemeente voor de procedure.
De duur zal per aanvraag en gemeente verschillen. Neem hiervoor contact op met je gemeente
 

Stel hier je eigen vraag

Foto's en video

Reviews

Gemiddelde beoordeling: 8,6

De 15-d reis door Z-Afrika met Djoser was een unieke & rijke ervaring, mede dankzij onze locale supergids Henning. Het land heeft een verscheiden (en gedeeld) verleden en een overweldigende natuur. Gelukkig klinken er ook positieve maatregelen op soc.-econ. terrein door, al gaan die helaas langzaam.

Naam: Dirk M.

Cijfer: 8

Uitstekende reisleiding. Gevarieerd gezelschap van 29 jaar tot 79 jaar en het mixte uitmuntend! Al met al mooie, goeie reis en 'n bijzondere kennismaking met Zuid-Afrika,de bewoners ook met hen die in de townships leven en wonen en met hun kerkdiensten. De dieren en de natuur waren overweldigend!!

Naam: Irene M.

Cijfer: 8

Zeer veel indrukken opgedaan door de vele met elkaar verschillende bezienswaardigheden met als hoogtepunten, zonder de rest tekort te doen, natuurlijk het Krugerpark met z'n vele wild (de Big Five gespot!) en de Tafelberg met z'n prachtige vergezichten. Voor ons was de reis zeker geslaagd!

Naam: Peter V.

Cijfer: 9

Mooi land en een prachtige reis in afwisselende omgeving. De reis is wel intensief. Vol programma, waardoor je weinig individuele vrijheid hebt. Maar dan zien je wel de highlights van Zuid-afrika.. Aan te raden om na de vakantie nog wel een paar dagen vrij te hebben om bij te komen!

Naam: Linda H.

Cijfer: 7

Een reis vol prachtige en indrukwekkende flora en fauna in een land vol tegenstellingen!

Naam: Floor H.

Cijfer: 8

Een geweldige reis, Een reis om nooit meer te vergeten. Mooie natuur, vooral Krugerpark. Walvissen gezien, ondanks dat het walvisseizoen over was. Tafelberg was erg geweldig, met de kabelbaan naar boven en lopend naar beneden, wat een belevenis.

Naam: Hans J.

Cijfer: 10

De reis met Djoser was een reis om nooit meer te vergeten. Met de reisleidster Mariana hadden we het meer dan getroffen. Tot in de puntjes word je ontzorgd en ik zou dan ook eenieder aanraden om dit prachtige, schone land met een heerlijke keuken en rijke historie / natuur te bezoeken.

Naam: Deborah T.

Cijfer: 9

Een onvergetelijke reis in het paradijs dat Zuid-Afrika heet. Het land van de eeuwige lach en waar men echt nog geniet van het leven. Ik ben er helemaal door gebeten en zal zeker nog terug gaan. Echt een aanrader!

Naam: Stephanie Van der Stuyft

Cijfer: 10

"Een mooie combinatie van cultuur en flora en fauna in een land met vriendelijke mensen en heerlijk eten."  

"Een mooie reis in een mooi land."

"Intens, veel gezien, eruit gehaald wat erin zat."

Review plaatsen

Waarom Djoser?

 • Binnenlandse vlucht Port Elisabeth -Johannesburg
 • Combinatie van Tuinroute en Krugerpark
 • Gamedrive in open safarivoertuig in Kruger inclusief
 • Excursie naar Kaap de Goede Hoop inclusief
 • Rechtstreekse vlucht met KLM
 • Lokale Nederlands/Afrikaans sprekende reisbegeleiding
 • Verlenging in Kaapstad of Pretoria mogelijk
 • Comfortabele eigen bus
 • Overnachtingen in goede hotels/chalets

i Dit cijfer is een gemiddelde waardering van onze reizigers. Klantwaardering: 8,6

De 15-d reis door Z-Afrika met Djoser was een unieke & rijke...
De 15-d reis door Z-Afrika met Djoser was een unieke & rijke ervaring, mede dankzij onze locale supergids Henning. Het land heeft een verscheiden (en gedeeld) verleden en een overweldigende natuur. Gelukkig klinken er ook positieve maatregelen op soc.-econ. terrein door, al gaan die helaas langzaam.

Naam: Dirk M.
Cijfer: 8
Uitstekende reisleiding. Gevarieerd gezelschap van 29 jaar t...
Uitstekende reisleiding. Gevarieerd gezelschap van 29 jaar tot 79 jaar en het mixte uitmuntend! Al met al mooie, goeie reis en 'n bijzondere kennismaking met Zuid-Afrika,de bewoners ook met hen die in de townships leven en wonen en met hun kerkdiensten. De dieren en de natuur waren overweldigend!!

Naam: Irene M.
Cijfer: 8
Zeer veel indrukken opgedaan door de vele met elkaar verschi...
Zeer veel indrukken opgedaan door de vele met elkaar verschillende bezienswaardigheden met als hoogtepunten, zonder de rest tekort te doen, natuurlijk het Krugerpark met z'n vele wild (de Big Five gespot!) en de Tafelberg met z'n prachtige vergezichten. Voor ons was de reis zeker geslaagd!

Naam: Peter V.
Cijfer: 9