Azië

Werelderfgoed op reis met Djoser (Vietnam: Halong baai)

Unesco’s werelderfgoedlijst telt 830 culturele en natuur monumenten. Veel van die plaatsen kun je op reis met Djoser bewonderen.

Vietnam: Halong Bay
De uitgestrekte baai van Halong ligt in de Golf van Tonkin, 164 km oostelijk van Hanoi. Dit spectaculaire waterlandschap vol kalkstenen pilaren en eilandjes bestrijkt 434 vierkante kilometer. De meeste van de 1600 eilanden zijn grillig en steil en daardoor nauwelijks door de mens aangetast. Het gebied is niet alleen landschappelijk fraai, maar ook van groot biologisch en geologisch belang.
Halongbaai is eigenlijk een verdronken karstlandschap waar de zee een
doorslaggevende rol speelt. In een dergelijk landschap op het droge zijn vooral de top en zijkanten van de kalkstenen rotsen aan erosie onderhevig. Hier werkt het
herhaaldelijk overstromende en weer terugtrekkende zeewater vooral ook in op de
basis van de rotsen. Daardoor blijven ze steil met zo goed als verticale wanden.
De torenvormige, alleenstaande kalkrotsen (fenglin) variëren in hoogte
van 50 tot 100 meter. Op de grotere eilanden komen groepjes conische karstrotsen voor, de fengcong, die gemiddeld 100 meter boven zeeniveau uitsteken met uitschieters tot 200 meter. Op deze eilanden liggen opvallend veel meren. Dau Be bijvoorbeeld telt er zes. In de rotswanden van de grillig ingesneden kustlijn zijn op veel plaatsenspelonken, bogen en druipsteengrotten uitgesleten. Het uitgebreide assortiment aan kalksteenvormen, onder en boven water en in leeftijd variërend van fossiel tot jong, levert een schat aan gegevens op over de complexe wisselwerking van geologische en klimatologische processen. Halong heeft een gevarieerde fl ora, met op sommige plaatsen primair tropisch woud. Zoogdieren, reptielen en vogels bewonen de eilanden en in zee komen naar schatting duizend soorten vis voor. Het gebied telt talloze archeologische vindplaatsen. De oudste sporen zijn achtergelaten door de tienduizend jaar oude Hoa Binh-cultuur.
Vondsten uit de late steentijd zijn zo talrijk en typerend voor de Vietnamese
noordkust dat ze een zelfstandige categorie vormen onder de naam Halong-cultuur. In de prehistorie was Halong een belangrijke haven op de handelsroutes tussen China, Japan en Zuidoost-Azië. Halongbaai is niet het enige verdronken karstlandschap, zeker niet in Zuidoost-Azië. Maar het staat bekend als het grootste en best ontwikkelde door de zee gedomineerde fengcong- en
fenglin- gebied ter wereld.


 

Daarom Djoser

  • Veel individuele vrijheid
  • Gemak van een groepsreis
  • Kleine groepen
  • Oog voor cultuur & natuur
  • Scherpe prijzen
  • Nederlandstalige reisbegeleiding


Bij Djoser zit je goed!

Lees meer

Terug naar boven