Azië

En toen werd het licht…

Peter C. van Dijk begeleidt al jaren reizen voor Djoser en heeft inmiddels alles wel gezien en meegemaakt. Maar de eclips, die vond hij écht bijzonder. Een verslag uit India.

“Na een enerverende rit met de tuctuc bereiken we de Ganges en stappen in ons bootje. De speciale eclipsbrillen worden uitgedeeld en we leggen aan, een kleine 20 meter van de oever vandaan. Zo hebben we aan de voorkant uitzicht op de zon en zien we achter ons de gigantische menigte die nog steeds aanzwelt. We concentreren ons op de zon, als die nu maar gaat schijnen! Maar dan, alsof de goden hebben besloten om ons, nederige mensen, de eclips te gunnen, breekt de hemel open. Om 5.26 uur begint de eclips.
Langzaam schuift de maan tussen de zon en de aarde en in een uur tijd is de zon geheel verdwenen, wat geweldig! Ondertussen kijken we regelmatig om naar de mensenmassa die inmiddels is gegroeid tot wel 50.000 mensen, die straks allemaal willen baden in de Ganges. Ik houd mijn hart vast, niets is er georganiseerd, er is niemand om de massa in toom te houden, als dat maar goed gaat...

Een uur later is de zon verdwenen. De massa komt niet tot stilte, maar er ontstaat een bijzondere atmosfeer die niet te beschrijven is. Een donkergrijs licht neemt de stad in haar greep en iets meer dan 4 minuten later verschijnt daar een prachtig, ongelofelijk licht links boven de donkere maan. Er breekt een oorverdovend gejoel uit. Ook wij doen mee, een ervaring die met geen pen is te beschrijven. Het voelt bijna bovennatuurlijk , je voelt de vibratie en spiritualiteit als een wind door de stad gaan. Tranen wellen op in onze ogen, ook,bij de hardcore eclipsreizigers in de groep die al meerdere zonsverduisteringen hebben meegemaakt.

Na ruim een uur is de zon weer helemaal te zien en draaien we ons weer eens om naar de mensenmassa die zich naar voren dringt om een bad te nemen; er wordt getrokken en geduwd, jong en oud wil die heilige rivier, de oorsprong van het leven, in om een bad te nemen. Oude vrouwen en jonge kinderen die niet kunnen zwemmen worden bijna omver gelopen en lijken te verdrinken, maar iedereen steekt een handje uit en ze worden snel weer op de wal getrokken. Het is eng, maar ook zo’n bijzonder moment; devoot en beangstigend tegelijk, hoe paradoxaal kan het leven zijn. Als we teruggaan naar ons hotel zien we kilometers lange rijen mensen die hebben gebaad en nu op weg zijn naar de gouden tempel, waar ze allemaal willen bidden tot de god Shiva. Geduldig staan ze te wachten, in toom gehouden door een massa politieagenten (waar waren jullie vanochtend?). Na ruim een uur arriveren we in ons hotel, een waanzinnige ervaring rijker. Nooit gedacht dat dit zo bijzonder zou kunnen zijn!

De volgende dag blijkt dat onze Djosergroep op een foto opde voorpagina van de nationale krant de Times of India staat, met op de achtergrond de gigantische mensenmenigte. Een exemplaar van de krant neem ik natuurlijk mee naar huis, als tastbare herinnering aan een emotioneel moment.”

Daarom Djoser

  • Veel individuele vrijheid
  • Gemak van een groepsreis
  • Kleine groepen
  • Oog voor cultuur & natuur
  • Scherpe prijzen
  • Nederlandstalige reisbegeleiding


Bij Djoser zit je goed!

Lees meer

Terug naar boven