Azië

Djoser en Unicef in Sri Lanka

Sri Lanka, het groene eiland met de glooiende theeplantages. De arbeiders op die plantages hebben een hard bestaan, zwangere vrouwen eten niet genoeg gezonde voedingsmiddelen en veel kinderen zijn ondervoed. Om daar iets aan te doen steunt Djoser samen met reizigers sinds 2004 een Unicef-project voor werkende (aanstaande) moeders en hun kinderen.

unicef

Op de plantages in Sri Lanka wordt keihard en lang gewerkt, ook door zwangere vrouwen. Ze krijgen onvoldoende rust en komen vaak essentiële voedingsstoffen zoals ijzer tekort. Daardoor is hun lichaam vaak verzwakt wanneer zij bevallen. Op de plantages sterven dan ook twee keer zoveel moeders in het kraambed als in de rest van het land.
 

Ook de kindersterfte is op de plantages hoger dan in de rest van het land. De moeders weten vaak niet dat borstvoeding hun baby voorziet van belangrijke afweerstoffen. Doordat de vrouwen zeer snel na de bevalling weer aan het werk gaan, geeft 40% van de moeders op de plantages hun pasgeboren kroost poedermelk in plaats van borstvoeding. Daardoor missen deze baby’s afweerstoffen en zijn ze zwak. Of ze worden ziek, doordat het melkpoeder wordt aangelengd met vervuild water.
 

Early Childhood Development
In de eerste drie levensjaren legt een kind het fundament voor de fysieke, emotionele en sociale ontwikkeling, het leert denken en praten. Goede voeding levert cruciale bouwstenen en ook aandacht en stimulering tot ontwikkeling zijn belangrijk. Unicef besteedt daar wereldwijd aandacht aan via ‘Early Childhood Development’.
 

Zo ook op de plantages in Sri Lanka: hier worden ‘Early Childhood Development Centres’ (ECDC) opgezet. Zo’n centrum fungeert min of meer als een crèche, waar kinderen zich ontwikkelen en leren samen te spelen. Daarnaast wordt van de bezoekertjes jonger dan vijf jaar de groei en ontwikkeling in de gaten gehouden, zodat eventuele ondervoeding en achterstand bijtijds worden ontdekt.
 

Speelgoed
Een ECDC werkt bovendien als voorlichtingscentrum waar de lokale bevolking leert hoe zij zelf de gezondheid van de kinderen kan verbeteren. Bijvoorbeeld door juiste voeding. Want de oorzaak van ondervoeding is niet altijd dat kinderen te weinig te eten hebben, maar vaak krijgen ze niet de juiste voedingstoffen binnen. En zwangere vrouwen leren dat zij extra voedingsstoffen nodig hebben en niet te lang moeten doorwerken.
 

Mensen uit de gemeenschap geven zelf de voorlichting. Zij worden, net als de leidsters van de crèches, getraind door Unicef. Unicef zorgt ook voor cursus- en voorlichtingsmateriaal en voor speelgoed in de crèches. Ook de omgeving waarin de kinderen opgroeien is belangrijk: die moet schoon en veilig zijn. Daarom wordt er gezorgd voor schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen.
 

Werkgevers
Voor het project is een veertigtal plantages aangewezen in onder meer de regio’s Nuwara Eliya, Badulla, Kandy en Ratnapura. Op de eerste tien plantages waar met de uitvoering is begonnen, gaat het al een stuk beter. Een voorbeeld: het gemiddelde gewicht van pasgeboren baby’s is toegenomen en meer vrouwen bevallen onder professionele begeleiding. In 200 crèches worden 6.000 kinderen goed gevoed en ongeveer 5.000 kinderen krijgen er aandacht en worden gestimuleerd in hun spel.
 

Daarnaast zijn er minder meetbare, maar zeer belangrijke resultaten. Zo’n zestig plantagemanagers hebben bijeenkomsten bezocht, waar zij het belang leren inzien van de eerste levensjaren van het kind. Het is essentieel dat zij worden betrokken bij het project, zij zijn immers de werkgevers. Nu al is gebleken dat de boodschap goed is overgekomen: zij denken en praten mee over het project.
 

Tijdens een zestigtal
voorlichtingsrondes met ouders, leidsters van crèches, religieuze leiders en mensen met een belangrijke rol in de gemeenschap, was per bijeenkomst telkens 80% van de genodigden aanwezig. Een teken dat de betrokkenen geloven in het project en het ook willen dragen!
 

Uitbreiding van het programma biedt straks 28.000 gezinnen, waarvan 40.000 kinderen onder de vijf jaar, een beter leven. Boek je een reis bij Djoser, doneer dan, zoals bijna al onze reizigers, drie euro aan Unicef. Djoser verdubbelt dit bedrag! De opbrengst gaat ook dit jaar naar het project op de plantages in Sri Lanka.Wil je meer bijdragen, lees dan de bijgevoegde brief.
 

Geschiedenis van de plantages
Het Aziatische eiland Sri Lanka - het voormalige Ceylon - ligt in de Indische Oceaan, ten zuiden van India. Het is anderhalf keer zo groot als Nederland en telt ongeveer 19 miljoen inwoners. Het grootste deel van het land bestaat uit natuur en landbouwgrond, waarvan ruim eenderde plantages met thee, rubber en kokosnoot, belangrijke producten voor de economie van het land. De plantages liggen in de regio’s Kandy, Nuwara Eliya, Hatton, Galle, Kegalle, Ratnapura en Badulla.
 

Op de plantages wonen en werken ongeveer een miljoen mensen, voornamelijk Tamils. Zij werden in de negentiende eeuw als slaven vanuit India naar de plantages gebracht door de Engelsen, die India en Sri Lanka koloniseerden. De Tamils moesten keihard werken, kregen geen onderwijs, woonden in slechte huizen en hadden geen sanitaire voorzieningen. Anno 2005 is het leven op de plantages nog verre van goed: de helft van de kinderen jonger dan vijf jaar is chronisch ondervoed en zwangere vrouwen zijn gemiddeld 2,5 kilo te licht. Eenderde van de arbeiders op de plantages heeft geen schoon drinkwater, een kwart beschikt niet over toiletten.
  
Aan de informatie in deze artikelen en verhalen kunnen geen rechten ontleend worden.

Daarom Djoser

  • Veel individuele vrijheid
  • Gemak van een groepsreis
  • Kleine groepen
  • Oog voor cultuur & natuur
  • Scherpe prijzen
  • Nederlandstalige reisbegeleiding


Bij Djoser zit je goed!

Lees meer

Terug naar boven