Azië

Gezonder leven op plantages

Hoewel Sri Lanka nu vooral in een adem wordt genoemd met de tsunami, heeft een deel van de bevolking het natuurlijk ook om andere redenen niet makkelijk. Unicef werkt aan een betere gezondheid van (aanstaande) moeders en hun kinderen op de plantages, sinds begin vorig jaar gesteund door Djoser. Een Djoser delegatie zag dat de bijdrage van onze reizigers echt verschil maakt. Een verslag van Trudy van der Velde.

Maandag, onze eerste dag in Sr i Lanka. We bezoeken eerst het kantoor van Unicef in Colombo. Daarna ontmoeten we medewerkers van het ‘Ministry of Plantation’, dat in 1994 speciaal is opgericht om de levensstandaard op de plantages te verbeteren, en vertegenwoordigers van de ‘Plantation Human Development Trust’ (PHDT). Deze organisatie richt zich met name op 425 plantages (57 procent van het totaal) die eigendom zijn van 23 bedrijven. De overige plantages zijn privé-bezit. Unicef financiert een deel van de activiteiten van de Trust, waaronder de inrichting van crèches.
 

gezond01

Dinsdag, woensdag en donderdag bezoeken we enkele regionale kantoren van de PHDT en negen theeplantages. Op de Hapugastennaplantage in Ratnapura loopt sinds een paar maanden het door ons gesteunde project ‘Integrated Early Childhood Development’ (IECD). Speciaal opgeleide vrijwilligers draaien er wisseldiensten: de ene week werken ze op de gezondheidspost, de andere week bezoeken ze alle zwangere vrouwen thuis. Dit betekent dat ze soms 15 km per dag over heuvelige paden moeten lopen (gelukkig krijgen ze binnenkort een brommertje!). Tijdens de zwangerschapscontrole aan huis geven deze vrijwilliger s ook allerlei adviezen over onder meer hygiëne en gezonde voeding.
 

gezond02

In de mannenzaal van het ziekenhuisje, een gebouw van 100 jaar oud, zit Wijayaraj (7) op zijn bed. Hij is geboren met een open ruggetje, is daardoor grotendeels verlamd en heeft geen gevoel in zijn benen. Wijayaraj komt uit een gezin met dr ie kinderen, maar zijn vader heeft het gezin verlaten en zijn moeder is als gastarbeider naar Libanon ver trokken om daar als hulp in de huishouding te werken. We horen later dat dit op de plantages regelmatig voorkomt. Wanneer de omstandigheden op de plantage verbeteren, zullen minder ouders hoeven vertrekken. Wijayaraj heeft al acht maanden niets van zijn moeder gehoord. Opa past op de kinderen. De jongen ligt in het ziekenhuis omdat hij zijn voet verbrand heeft en hij moet eigenlijk naar het grote ziekenhuis zes kilometer verderop. De plantage heeft geen ambulance, maar de plantagemanager belooft te bekijken of hij Wijayaraj kan helpen.
 

In het regionale kantoor van de PHDT zien we allerlei hulpgoederen van Unicef, zoals medicijnen en vaccinaties, opgeslagen in door Unicef geschonken koelkasten. Er staan meubeltjes voor de crèches en een televisie die wordt uitgeleend om voorlichtingsfilmpjes te vertonen. Voor de managers van de plantages liggen er voorlichtingsboekjes en handleidingen.
 

Beste crèche
Het Early Childhood Development Centre op de Ceciltonplantage bestaat sinds 1998 en heeft onlangs de prijs voor de beste crèche gewonnen. De ouders zijn zeer tevreden over de manier waarop de crèche hun leven heeft veranderd en waarop die bijdraagt aan een betere toekomst voor hun kinderen. Zij waarderen de stimulerende werking die de crèche heeft op de ontwikkeling van de kinderen, de goede voeding die ze hier krijgen (met groenten uit het bijbehorende moestuintje), dat zij ingeënt worden én dat hun groei en ontwikkeling worden geregistreerd. Bovendien hebben ‘bewustwordingsbijeenkomsten’ een gunstig effect op de emancipatie want vaders raken hierdoor veel meer betrokken bij de opvoeding.
 

Kraamkliniek
Op Rahagalla Estate wordt ons bezoek aangeg repen om de zojuist gerenoveerde kraamkliniek offi cieel te openen. De ‘couveuse’ blijkt een wiegje met een warmtelamp erboven. Op zaal staan vier bedden met aan het voeteneind kleine kribjes, die bungelen aan twee haken. Het personeel van de kraamkliniek - getraind door Unicef - houdt gegevens als geboortegewicht, voeding en gewichtstoename van de baby’s nauwkeurig bij. Twee vrouwen zijn net bevallen van een zoon, ze worden gestimuleerd om borstvoeding te geven in plaats van de fles en krijgen advies over geboortebeperking.
 

Omdat de traditie voorschrijft dat men tijdens de zwangerschap niets aanschaft voor de baby, uit angst dat het kind overlijdt, hebben de jonge moeders zojuist pas een kraampakket gekocht. Zo’n pakket, gemaakt door andere lokale vrouwen met behulp van een microkrediet, bevat de eerste benodigdheden voor vlak na de geboorte, zoals kraamverband, navelklem, babykleertjes en een nachthemd voor de moeder.
 

Craig Estate, in de Badullaregio, heeft een eigen theefabriek. Hier werkt men acht uur in ploegendiensten: de overdag geplukte theeblaadjes worden ’s nachts gedroogd en de volgende dag verwerkt en verpakt. Tijdens de lunch in zijn huis vertelt de plantagemanager enthousiast over het Unicef-project. Hij erkent dat de vrouwen nu harder werken, omdat hun kinderen goed opgevangen worden in een crèche. Door te zorgen voor meer scholingsmogelijkheden, een betere gezondheidszorg en verbeterde werkomstandigheden is het leefklimaat op de plantage sterk verbeterd. Vroeger werd een werker op de plantage aangesproken met ‘plukker’, nu noemt deze manager zijn werknemers bij hun eigen naam. Het is een uiting van respect en dat stimuleert hun gevoel van eigenwaarde.
 

We hebben nog veel meer indrukken opgedaan tijdens ons bezoek aan het Unicef-project in Sr i Lanka. Het is fantastisch om te zien wat er in de afgelopen negen jaar is bereikt. Op veel theeplantages zijn de leefomstandigheden verbeterd en is de moeder- en kindsterfte gedaald. Meer bevallingen vinden in een ziekenhuis plaats, het geboor tegewicht neemt toe en er worden minder kinderen dood geboren. De bewoner s van de plantages doen aan gezinsplanning en de jonge kinderen ontwikkelen zich veel beter. De bijdrage van Djoser reizigers maakt hier echt een verschil!
  
Aan de informatie in deze artikelen en verhalen kunnen geen rechten ontleend worden.

Daarom Djoser

  • Veel individuele vrijheid
  • Gemak van een groepsreis
  • Kleine groepen
  • Oog voor cultuur & natuur
  • Scherpe prijzen
  • Nederlandstalige reisbegeleiding


Bij Djoser zit je goed!

Lees meer

Terug naar boven