Europa

De andere manier van reizen naar Griekenland

Griekenland is voor veel mensen gelijk aan zonover goten stranden. Maar er is veel meer. Laat je verrassen: maak een tocht langs de mooiste eilanden, ontdek oorspronkelijke dorpen of wandel over ezelpaden in ruige landschappen. En natuurlijk sla je de indrukwekkende erfenis van de klassieke Grieken niet over.

Omdat je Griekenland op verschillende manieren kunt ontdekken heb je bij Djoser de keus uit vier soorten reizen naar deze mooie bestemming. En, welke reis je ook kiest, in Griekenland zijn de Middellandse Zee en een aangenaam terrasje nooit ver weg.

1: Vasteland: natuur en cultuur
Athene is een stad vol contrasten. In het fantastische Archeologisch Museum krijg je al een goede indruk van de klassieke Grieken, net als op de Akropolis met zijn tempels in het groen. De hoofdstad heeft ook winkels van ambachtelijk tot chic en na de kronkelige steegjes van de oude wijk Plaka kun je zomaar in een modern café belanden. We trekken met onze eigen bus het land in. Beroemde plaatsen als Delphi - van het orakel - en de ‘zwevende’ Meteorakloosters, hebben ook nog eens hun ligging mee: hellingen vol pijnbomen en cipressen, steile rotspunten en
sublieme uitzichten. Na de oosterse stad Ioannina aan het Pamvotismeer en de spectaculaire Vikoskloof rijden we naar het schiereiland Peloponnesus. Ook hier wisselen rijk natuurschoon en belangrijke cultuurschatten uit uiteenlopende tijdvakken elkaar af. Via Olympia volgen we de kust naar het zuiden waar je even kunt uitblazen aan het strand. Na het verlaten Byzantijnse stadje Mystras, het roemruchte Sparta en Mycene met zijn duizenden jaren oude Leeuwenpoort, bereiken we Nafplion, aan de oostkust. Dit oude Venetiaanse stadje is een ideale uitvalsbasis voor de beroemde opgravingen in de omgeving, zoals het antieke theater in Epidaurus. Via Korinthe rijden we terug naar Athene. Je kunt deze afwisselende 15-daagse rondreis verlengen met vijf dagen op Aegina, een van de minder toeristische eilanden in de Saronische Golf.

2: Eilandhoppen
De Cycladen voldoen aan het idyllische beeld van een Grieks eiland: ruig bergachtig binnenland, witgeverfde huisjes, kapelletjes met helderblauwe koepels en gerimpelde vissers die aan de haven hun netten boeten. De veerboot, vaak met zonnedek, is dé manier om deze mooie eilanden te bezoeken. In Athene schepen we in voor de overtocht naar Syros. Je vindt hier nauwe middeleeuwse straatjes met typische witgekalkte huisjes, mooie stranden en de resten van een dorp uit 2500 voor Christus. Ook de andere Cycladen op het programma, Mykonos, Naxos en Santorini, hebben een eigen karakter. Daarna reizen we naar Kreta, het grootste Griekse eiland. Hier mag je het koninklijke Minoïsche paleis van Knossos niet overslaan. Sportievelingen kunnen de wandelschoenen aantrekken voor de 16 kilometer lange wandeling door de Samariakloof. Relaxen aan het strand kan natuurlijk ook. We nemen de nachtboot naar Athene, waar je nog een volle dag hebt om rond te kijken.

3: Wandelen op de Peloponnesus
In de streek Mani, in het diepe zuiden van de Peloponnesus, vind je het oorspronkelijke Griekenland. Je wandelt in het ruige landschap en loopt door historische plaatsjes. Geniet bovendien van het fraaie kustlandschap met idyllische baaitjes en gezellige visserdorpen. Via het aantrekkelijke stadje Nafplion rijden we naar Kardamýli, een mooi kustplaatsje dat uitkijkt op het azuurblauwe zeewateren de bergen en olijfgaarden landinwaarts. Van hieruit maken we een dagwandeling door de Viroskloof en de volgende dag lopen we langs kerken en kastelen, over eeuwenoude muilezelpaden en door kustlandschappen. Over de mooie kustroute rijden we langs dorpjes met Byzantijnse kerken en door een steeds ruiger landschap, naar het plaatsje Geroliménas, aan een idyllische baai. Na een wandeling naar de eenzame vuurtoren van Kaap Tenaron op het zuidelijke puntje van Mani rijden we via het spectaculaire torendorp Vathia en het vissersplaatsje Gythion naar Sparta. Vanuit de oude Byzantijnse stad Mystras wandel je over de lagere hellingen van het Taygetosgebergte, door dorpen, langs kerkjes en Byzantijnse ruïnes. In Athene wacht het klassieke hoogtepunt: de beklimming van de Akropolis.

4: Griekenland met Djoser Junior
In Athene kunnen ouders die hun kroost in aanraking willen brengen met de klassieke cultuur, al meteen uitstekend terecht. Maar de hoofdstad biedt natuurlijk ook volop andere mogelijkheden. Bijvoorbeeld het park Ethnikos Kipos, even ten westen van de Akropolis, bij de Tempel van de Olympische Zeus. Deze oase van rust is een soort mengeling van dierenpark en kasteeltuin. Op het schiereiland Peloponnesus verblijven we een paar dagen in het vissersplaatsje Tolo, een ideale uitvalsbasis voor de sfeervolle oude stad Nafplion of het openluchttheater van Epidaurus. Ga je liever een fi ets- of boottochtje maken, snorkelen of lekker luieren op het strand, dan kan dat natuurlijk ook. Via Sparta, ooit een van Griekenlands machtigste steden, en het Byzantijnse spookstadje Mystras rijden we naar de druipsteengrotten van Dyros waar skeletten, oud gereedschap, juwelen en kleipotten zijn gevonden. In het typisch mediterrane kustplaatsje Methoni ervaar je dat de ezel in dit deel van Griekenland nog een veelgebruikt vervoermiddel is. In Olympia zijn de Olympische Spelen geboren, waarschijnlijk al rond 1370 voor Christus. Het stadion uit die tijd biedt plaats aan 40.000 toeschouwers. We steken met de veerboot over naar Nafpaktos en rijden naar Delphi waar het orakel zetelde in de Apollotempel, een complex dat mooie vergezichten biedt over de begroeide hellingen van het Parnassusgebergte. Aegina, een van de minder toeristische eilanden in de Saronische Golf heeft een grote haven en een levendige vismarkt. Je kunt genieten van de zon, fi etsen tussen de pistacheboomgaarden of de tempel
van Afaia bekijken voor je weer naar huis reist.

1. 15/20 dagen Griekenland, vanaf € 1.295,-
2. 15 dagen Griekse eilanden, vanaf € 1.395,-
3. 8 dagen wandelreis Peloponnesus, vanaf € 1.095,-
4. 18 dagen Juniorreis Griekenland, vanaf € 1.495,-
(kinderen t/m 11 jaar vanaf € 1.345,-)

Daarom Djoser

  • Veel individuele vrijheid
  • Gemak van een groepsreis
  • Kleine groepen
  • Oog voor cultuur & natuur
  • Scherpe prijzen
  • Nederlandstalige reisbegeleiding


Bij Djoser zit je goed!

Lees meer

Terug naar boven