Europa

Volg viking Ingolfur naar IJsland, een andere wereld dichtbij huis

Toen de Noorse viking Ingolfur Arnarson in het jaar 870 het onbekende IJsland in zicht kreeg, vroeg hij de goden hem te wijzen waar hij zich in het nieuwe land moest vestigen. Daartoe gooide hij volgens oud Noors gebruik twee balken overboord.

Ingolfur had zich, nadat hij in Noorwegen al zijn land was kwijtgeraakt bij een twist met een machtige graaf, ingescheept met zijn voltallige familie, slaven en bezittingen. Met zijn ranke vikingschip zette hij koers naar het westen. Op de plaats waar de balken aanspoelden, bouwde Ingolfur zijn nederzetting. Omdat in de omgeving stoom van heetwaterbronnen opsteeg noemde hij zijn nieuwe thuis Reykjavik, wat vrij vertaald rookbaai betekent.

Spektakel
mag16 ijsland1 De Noor Ingolfur, de eerste permanente bewoner van IJsland, maakte kennis met fenomenen die hij uit zijn geboorteland niet kende. Zoals je je nu nog steeds kunt verbazen over dit land waar op een relatief klein oppervlak – het eiland is drie keer groter dan Nederland – een enorme verscheidenheid aan landschappen en natuurfenomenen te zien is, zoals nergens anders in Europa. Dichtbij huis beland je in een andere wereld, van enorme gletsjers, grind- en zandwoestijnen, woeste rivieren en lieflijke fjorden. Maar vooral ook van actieve vulkanen, bubbelende modderpoelen, stoomspuitende bronnen (fumarolen), uitbarstende geisers en uitgestrekte lavavelden. Een reis in IJsland is als een rondleiding door de ontstaansgeschiedenis van de aarde. Het land dankt de alom aanwezige vulkanische en geothermische activiteit aan de ligging op de Midden-Atlantische breuklijn.

Superlatieven
Behalve deze geothermische en vulkanische activiteiten maakt het zeer gevarieerde landschap indruk op vroege en tegenwoordige bezoekers. Nadat Ingolfur zich er had gevestigd, verrezen langs de hele IJslandse kust al snel nederzettingen van tien- tot twintigduizend vikingen. Met de groei van het aantal eilandbewoners ontstond de behoefte aan orde en wetgeving. Daaruit volgde in 930 de oprichting van het ‘Althing’, een openbaar wetgevend parlement dat tevens rechtsprak. Dit uit Noorwegen stammende concept werd uiteindelijk de basis van de IJslandse samenleving. Tegenwoordig vormt een bezoek aan de kloof waar het vroegste parlement bijeenkwam niet alleen een kennismaking met de rijke historie van het eiland, het is ook de plaats waar je de Midden-Atlantische breuklijn goed kunt zien. De vikingen verhaalden in hun sagen al over de indrukwekkende gletsjers, die ruim een tiende van het totale landoppervlakte beslaan, in alle soorten en maten. Sommige zijn vergelijkbaar met de ijskappen op Groenland. Bijzonder is dat de grootste gletsjer van Europa, de Vatnajökull, groter is dan alle gletsjers op het vasteland van Europa samen. Maar er zijn meer superlatieven, zoals de grote hoeveelheid indrukwekkende watervallen, waaronder Gullfoss en Svartifoss. Ook de krachtigste waterval van Europa, Dettifoss, vind je op IJsland. Net als Europa’s grootste canyon, Ásbyrgi, met spectaculaire kliffen.

Buitenaards

mag16 ijsland2 Een rondreis over dit bijzondere, ongerepte land brengt je dan ook van het ene natuurspektakel naar het andere. Reizend over de ringweg, die de spectaculaire kustlijn volgt, mag je een stop bij het gletsjermeer Jökularsalon niet overslaan. Het kleine, 190 meter diepe meer, dat bezaaid is met drijvende stukken ijs, vormde eens het decor van de Bondfilm ‘A View to a Kill’. Maar je kunt het hier ook een stuk rustiger aan doen, een boottochtje op het meer maken of eromheen wandelen. Over wandelen gesproken. IJsland heeft prachtige nationale parken als de Landmannalaugar en Skaftafell waar je over goed aangegeven routes kunt genieten van de omgeving. In het landschap bij Myvatn lijkt het alsof je op een andere planeet bent geland. Unesco heeft het gebied dan ook terecht op de werelderfgoedlijst geplaatst. Dampende en sissende modder- en zwavelpoelen grenzen hier aan bizarre gestolde lavaformaties, explosiekraters en lavavelden. Het terrein is hier zo actief dat je maar beter op de paden kunt blijven. Oplettendheid is ook geboden bij een bezoek aan de steile vogelkliffen langs de kust, die een pleisterplaats vormen voor zeevogels, waaronder de opvallende papegaaiduikers.

De meeste vogelsoorten in IJsland zijn opvallend makkelijk te benaderen en vormen dan ook een geliefd fotografisch onderwerp. Meer speurwerk vergt het opzoeken van de walvissen die gedurende de zomermaanden voor de kust voorkomen. Daartoe worden vanuit Husavik dagelijkse boottochten georganiseerd.

Rookbaai
Natuurlijk hoort bij een reis door IJsland ook een bezoek aan de hoofdstad Reykjavik. Hier woont het merendeel van de bevolking. Vanaf de moderne Hallgrimskirkja heb je een goed uitzicht over de stad. In het centrum vind je enkele historische gebouwen en treed je letterlijk in de voetsporen van eerste bewoner Ingolfur. Tegenwoordig houdt men de herinnering op verschillende manieren levend. Op een kleine heuvel, niet ver van de haven, glinstert zijn bronzen standbeeld. Op koude dagen ziet Reykjavik er nog steeds uit als een rookbaai, maar tegenwoordig komt de stoom uit de warme buitenzwembaden van welgestelde IJslanders.

Op reis met Djoser in IJsland krijg je in 13 dagen een uitstekende indruk van dit fascinerende eiland. Of kies voor een 11-daagse wandelreis.

  
Aan de informatie in deze artikelen en verhalen kunnen geen rechten ontleend worden.

Daarom Djoser

  • Veel individuele vrijheid
  • Gemak van een groepsreis
  • Kleine groepen
  • Oog voor cultuur & natuur
  • Scherpe prijzen
  • Nederlandstalige reisbegeleiding


Bij Djoser zit je goed!

Lees meer

Terug naar boven