Midden- en Zuid-Amerika

Suriname, Switi Sranan

Ondanks de historische banden, is Suriname bij Nederlanders betrekkelijk onbekend. Verbazingwekkend, want dit mooie land, schoolvoorbeeld van de multiculturele samenleving, is grotendeels bedekt met ongerept tropisch regenwoud. Prettige bijkomstigheid: je kunt hier terecht in je moerstaal.

Brownsberg
Het natuurpark Brownsberg ligt op een plateau dat een prachtig uitzicht biedt over het Brokopondomeer. Het park, voornamelijk tropisch regenwoud met een bijzondere flora en fauna, staat onder toezicht van Stichting Natuurbehoud gSuriname (STINASU). Tijdens mooie wandelingen dwars door de jungle wijst de ids je op vogels, brulapen en felgekleurde kikkers. Enkele paden leiden naar verscholen watervallen.

Galibi
Vanaf februari tot en met juli leggen zeeschildpadden hun eieren op de mooie zandstranden Babunsanti en Eilanti bij Galibi. Ter bescherming van deze stranden is in 1969 het Galibi natuurreservaat ingesteld. Je maakt hier kans de verschillende schildpadsoorten Aitkanti, Krapï en Warana te zien die ’s nachts hun eieren op het strand achterlaten. Overdag kun je kennismaken met de Caraïbenindianen die de dorpen Christiaankondre en Langamankondre bewonen.

Paramaribo
De typische architectuur van Paramaribo kenmerkt zich door de fraaie houten
gebouwen. Die hebben de stad de bijnaam ‘de houten stad van de Caraïben’ bezorgd. De uiteenlopende culturele achtergronden van de bevolking ervaar je
al meteen tijdens een korte wandeling. In de stad kom je Creoolse, Hindoestaanse, Chinese, Joodse en Javaanse invloeden tegen.
Ook het koloniale Nederlandse stempel is nog overal te herkennen. Alle Surinaamse bevolkingsgroepen koesteren hun eigen taal en cultuur en leven in harmonie met elkaar samen. Ter illustratie: de synagoge en de moskee grenzen bijna aan elkaar.

Eten
Zo gemêleerd als de samenleving is ook de Surinaamse keuken. De gerechten van de Hindoestanen zijn veelal van Indiase herkomst en in de Javaanse keuken
herkennen wij de Indonesische basis. De mengeling van de verschillende culturen en invloeden maakt de gerechten typisch Surinaams. Favoriet zijn eenpansgerechten als moksi alesi en stoofschotels: stofoes. De
bekendste stofoe is pom, een ovenschotel van kip en groenten, bedekt met een puree van tajer, een inheemse wortel. Vaak gaat er in de eenpansgerechten een combinatie van vlees en vis, met als typische smaakmakers zoutvlees: rundvlees bewaard in pekelwater, bakkeljauw: gedroogde vis, of gedroogde garnalen. Madam
Janet-pepertjes zorgen voor extra pit. Rijst of bonen vormen meestal de basis van de maaltijd.

Bosnegers
Tien procent van de slaven op de plantages was daar rond 1750 weggelopen, vooral jonge mannen die net uit Afrika waren aangevoerd. Weg van de plantages wachtte een harde strijd tegen het onbekende, dichte regenwoud. Omdat op het vluchten zware, wrede straffen stonden, verborgen de weggelopen slaven zich diep
in het binnenland, voorbij de krachtige stroomversnellingen. In de dorpen die zij hier stichtten, hielden zij grotendeels vast aan hun oorspronkelijke Afrikaanse cultuur. Op reis met Djoser in Suriname maak je kennis met deze markante bewoners.


 

Daarom Djoser

  • Veel individuele vrijheid
  • Gemak van een groepsreis
  • Kleine groepen
  • Oog voor cultuur & natuur
  • Scherpe prijzen
  • Nederlandstalige reisbegeleiding


Bij Djoser zit je goed!

Lees meer

Terug naar boven