Unicef van heel dichtbij

Unicef van heel dichtbij



DAG 1: UNICEF’S WERK IN MOZAMBIQUE
“Via Johannesburg landden we met een klein groepje Djoser- en UNICEFmedewerkers op het vliegveld van Maputo, de hoofdstad van Mozambique. Het was mijn eerste bezoek aan Mozambique en wat mij opviel, is de puurheid van het land”, vertelt Saskia van Rooijen. “Bovendien zijn de mensen er heel relaxed en ademt zelfs de hoofdstad met zo’n 1 miljoen inwoners een ontspannen sfeer uit.” De reis start met uitleg op het UNICEF-kantoor over UNICEF’s werk en de levensomstandigheden van de kinderen in het land. Herman van der Velde: “Mozambique heeft bijvoorbeeld een van de hoogste kindersterftecijfers ter wereld. Van elke duizend baby’s sterven er 138 voor hun vijfde jaar. De belangrijkste oorzaak is malaria, maar ook als gevolg van ondervoeding, eenvoudige kinderziektes en aids overlijden er jaarlijks tienduizenden kinderen. Daarom steunt Djoser de gezondheids-projecten in Mozambique voor een langere periode, zodat we effectief helpen.” 


DAG 2: PROVINCIE TETE

Op de tweede dag gaat de reis naar de stad Tete, in de gelijknamige, afgelegen provincie. Zeventig procent van de Mozambikanen leeft op het platteland en vooral daar zijn de levensomstandigheden heel slecht. Er zijn weinig gezondheidsposten waardoor mensen vaak uren of dagen moeten lopen om zorg te kunnen krijgen, er is een chronisch tekort aan medisch personeel en er is een gebrekkige infrastructuur. Saskia van Rooijen: “We reden hele stukken in the middle of nowhere, het was soms onvoorstelbaar dat er mensen woonden. En ook daar vind je dan weer UNICEF, die komt echt in alle uithoeken. ’s Avonds bezochten we net buiten Tete een Mobile Unit. Een lokale partner van UNICEF heeft er een tent opgezet en een soort openluchtbioscoop gemaakt. Zo wordt er op locatie voorlichting en beperkte gezondheidszorg gegeven. Op dit soort evenementen komen vanuit de verre omgeving honderd tot wel duizend mensen af.” Van der Velde: “Er werden voorlichtingsfilms getoond over huiselijk geweld, seksueel misbruik en ondervoeding, aansluitend werd hierover gezamenlijk gediscussieerd. In de tent konden mensen zich anoniem laten testen op hiv en na een half uur kregen zij de uitslag. Het nadeel hiervan was dat er in de tussentijd niemand anders getest kon worden, waardoor er een enorme wachtrij ontstond. UNICEF gaat nu kijken hoe dit efficiënter kan.”


DAG 3: IN DE BUSH
De reis gaat verder de bush in, een verlaten landschap met hier en daar wat kleine dorpjes met rieten hutten, geiten en kleine akkertjes. In een iets groter dorp staat een school die door UNICEF wordt gesteund. De oude Nhacamba Primary School, een rieten dak op palen, is met hulp van UNICEF vervangen door een stenen schoolgebouw. Deze en andere kindvriendelijke scholen zijn voorzien van de nodige basisvoorzieningen en er wordt degelijk onderwijs gegeven. Van Rooijen: “Er werken geschoolde docenten, er zijn school-kinderen materialen, aparte toiletten voor jongens en meisjes en er is schoon drinkwater en medische zorg. De school betrekt ook de ouders bij het onderwijs en velen zetten zich in als vrijwilliger. Kinderen krijgen op school ook inentingen, zij worden gecontroleerd op ondervoeding en er wordt opgelet of meisjes niet van school wegblijven.” Van der Velde: “Tienerzwangerschappen vormen een groot probleem in Mozambique, daarom geven scholen ook voorlichting over dit soort onderwerpen.”


DAG 4: 1 ARTS OP 180.000 PATIËNTEN
In het noorden van de provincie Tete ligt een Rural Hospital waar dokter Fausto Muzila sinds kort de scepter zwaait. “Fausto is net afgestudeerd en leidt als enige arts het ziekenhuis, dat het epicentrum vormt voor 180.000 mensen in de regio’, vertelt Herman van der Velde. Van Rooijen: “Wat een bewondering heb ik voor zo’n arts! Fausto leidt niet alleen het ziekenhuis, hij traint bijvoorbeeld ook verpleegkundigen die de provincie intrekken en hij behandelt natuurlijk de patiënten. Hij zet zich echt met zoveel kracht en energie in.” Van der Velde: “Het hospitaal is multifunctioneel, het dient onder andere als consultatiebureau maar er worden ook cursussen en voorlichting gegeven aan moeders over hiv en aids, malaria en voeding. Zo leren zij ondervoeding bij hun kinderen te voorkomen door met lokale producten voedzame maaltijden te bereiden. Die voorlichters zijn met hulp van UNICEF opgeleid en de moeders geven op hun beurt de kennis weer door aan familie en dorpsgenoten. Fausto is echt een spin in het web, hij is overal bij betrokken. Ook voor het consultatiebureau, de cursussen en voorlichtingsbijeenkomsten zet hij zich volop in. We hebben in een paar dagen een goed en breed beeld gekregen van het werk van UNICEF in Mozambique. Onze bijdrage helpt echt. Ik heb nu al concrete resultaten gezien, het werk van UNICEF verspreidt zich als een olievlek over het land. Door UNICEF de komende jaren te steunen, helpen we mee ook in de verste uithoeken de faciliteiten als medische zorg en onderwijs te verbeteren. Door kinderen de kans op onderwijs en goede gezondheidszorg te bieden, ontwikkel je een land.”


DJOSERREIZIGERS, BEDANKT!
“Als reisorganisatie genieten wij van de gastvrijheid van een land als Mozambique. Ik vind het belangrijk dat we als Djoser niet alleen toerist zijn en het toerisme in een land stimuleren, het is ook heel mooi om als reisorganisatie echt iets voor een land te kunnen betekenen”, zegt Herman van der Velde, oprichter van Djoser. “Dat doen we graag op een structurele manier, waar we ook onze reizigers bij betrekken. Daarom vragen we al onze klanten bij boeking van een reis een vrijwillige bijdrage van drie euro per persoon aan UNICEF te doneren, wij verdubbelen dat bedrag. We werken op deze manier al bijna twintig jaar samen met UNICEF. In 2011 hebben we met deze en andere acties ruim 100.000 euro voor UNICEF opgehaald!”