Reis zoeken

Regio

Soort reis

Met oog voor

Onderwerpen

Zwaarte

Vertrekperiode

Vakantieperiode

Prijs

Reisduur

Duurzaam toerisme

Duurzaam toerisme is eigenlijk niets anders dan reisplezier koppelen aan gezond verstand. Bewust reizen is rekening houden met milieu, mensen, dieren, natuur en cultuur, zodat de kwaliteit en de eigenheid van onze vakantiebestemmingen ook voor de toekomst behouden blijven.

Toerisme kan daar wel degelijk een bijdrage aan leveren. Veel nationale parken bijvoorbeeld, kunnen alleen worden onderhouden door inkomsten uit het toerisme. Bovendien zorgt toerisme voor werkgelegenheid, een belangrijk wapen tegen armoede. De reisbranche werkt graag mee aan duurzaam toerisme. Met de instemming van het EU-programma ‘LIFE+Environment’ hebben alle ANVR-reisorganisaties een milieubeleidsplan met praktische maatregelen opgesteld. Daarin beschrijven deze reisorganisaties hoe zij nu en in de toekomst de zorg voor het milieu toepassen in hun bedrijfsvoering en in de aangeboden reizen.
Bij Djoser ziet een daartoe opgeleide milieucoördinator erop toe dat, in het kader van duurzaam toerisme, geen onverantwoorde reisproducten worden aangeboden. Djoser voldoet aan de gestelde verplichtingen conform de eisen van de Stichting Milieuzorg ANVR-Reisorganisatoren. Je kunt onze milieubeleidsverklaring nalezen op www.djoser.nl.

Duurzaam op reis
Djoser biedt je een gratis treinretour aan van elk station in Nederland naar Schiphol. Zo kun je milieuvriendelijk naar Schiphol reizen.
Djoser werkt samen met gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen die vanuit hun thuisbases aan strenge milieueisen moeten voldoen. Zij werken voortdurend aan aanzienlijke beperkingen van de CO2-uitstoot. Zo voeren KLM en Air France een actief milieubeleid door deel te nemen aan het AIRE-project, een samenwerkingsverband van de Europese Unie en de Amerikaanse overheid. Onderzocht wordt hoe tussen beide continenten stiller en milieuefficiënter gevlogen kan worden. Door processen tijdens de vlucht zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen, zouden energieverbruik en CO2-uitstoot kunnen dalen.
Djoser werkt uitsluitend samen met lokale accommodatieverschaffers (geen grote ketens) en ondersteunt daarmee indirect de lokale economie. Samen met agenten ter plaatse geven we voortdurend invulling aan duurzaam toerisme, bijvoorbeeld door moderne bussen in te zetten met uitlaatgasfilters en een zo laag mogelijke uitstoot van CO2 en (roet)deeltjes. Daarnaast neemt Djoser in het reisprogramma geen excursies op die het welzijn van de lokale bevolking in gevaar brengen.

Wat doet Djoser nog meer?
Djoser steunt al jarenlang Unicef, het Kinderfonds van de Verenigde Naties. Met behulp van een vrijwillige klantbijdrage per boeking, die Djoser verdubbelt, komen jaarlijks nieuwe lokale ontwikkelingsprojecten van de grond, die bijdragen aan het welzijn van de lokale bevolking. Vorig jaar doneerde Djoser 100.000 euro aan een project in Sri Lanka. Dit jaar gaat het geld naar projecten in Jemen.
Deze brochure wordt, in opdracht van Djoser, zo duurzaam mogelijk vervaardigd. In diverse stadia van het productieproces worden kostbare en recyclebare elementen teruggewonnen. Dit proces kenmerkt zich door een minimale uitstoot van broeikasgassen en een optimale energiehuishouding. Het gebruikte papier is chloorvrij en de inkt bevat geen zware metalen.

Wat kun je zelf doen?
Duurzaam toerisme is natuurlijk niet alleen een zaak van reisorganisaties. Ook als reiziger vorm je daarin een onmisbare schakel. Enkele tips:
• Neem nooit souvenirs mee die gemaakt zijn van beschermde dieren, (gedroogde) planten of koraal.
• Maak spaarzaam gebruik van schoon water. Neem een douche in plaats van een bad. Gebruik badhanddoeken, indien mogelijk, meerdere malen.
• Doe het licht, de airco, de televisie en/of radio uit wanneer je je hotelkamer verlaat.
• Maak ter plaatse wat vaker gebruik van openbaar vervoer, huurfiets of benenwagen.
• Zorg dat je afval geen zwerfvuil wordt.
• Maak in natuurgebieden uitsluitend gebruik van uitgezette routes, zo blijven flora en fauna gespaard.
• Respecteer de gewoonten en gebruiken van de plaatselijke bevolking. Houd rekening met cultuur en religie en pas waar nodig je kleding aan.
• Fotografeer alleen mensen die dat op prijs stellen of er een kleine vergoeding voor vragen.
• Doe je inkopen waar mogelijk in lokale winkels of uitspanningen, ter ondersteuning van de lokale bevolking.

Maak van jouw stoel een GreenSeat
Vliegen vervuilt, net als autorijden en onnoemelijk veel andere activiteiten die veel energie verbruiken en daarmee het broeikaseffect bevorderen. Daar kan niemand omheen.
Gelukkig worden steeds meer initiatieven voor klimaatcompensatie ontplooid. Een daarvan is GreenSeat van de KlimaatNeutraal Groep.
Djoser biedt je de gelegenheid om met GreenSeat de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren. Je bijdrage wordt dan geïnvesteerd in duurzame energieprojecten en in aanplant en beheer van bossen die CO2 opnemen. De bosprojecten worden continu beoordeeld op duurzaam bosmanagement en de opslagcapaciteit van CO2. Als je van jouw vliegtuigstoel een GreenSeat maakt, ontvang je een certificaat met de hoeveelheid CO2 die is gecompenseerd voor de opgegeven vlucht.
Kijk voor meer informatie op www.greenseat.com