ANVR

SGR

Calamiteitenfonds

Reis zoeken

Soort reis

Regio

Prijs

Met oog voor

Vertrekperiode

Reisduur

Rondreis Cuba 10 dagen

De koloniale architectuur van Havana is beroemd, maar Cuba heeft ook dichtbeboste gebergten, tropische vegetatie en verrukkelijke witte zandstranden. Verder is Cuba natuurlijk het land van de salsa, sigaren en Hemingway. Je maakt makkelijk contact met de vrolijke, kleurrijke Cubanen met indiaanse, Europese, Afrikaanse en Aziatische wortels.

Prijs vanaf € 1.495,-

Boek deze reis Brochure aanvragen
28°
Stuur door
Van:
Aan:

Reisschema

 1. Amsterdam - Havana
 2. Havana, stadswandeling door oud-Havana
 3. Havana - Pinar del Rio
 4. Pinar del Rio, optioneel bezoek sigarenfabriek
 5. Pinar del Rio - Varkensbaai - Cienfuegos
 6. Cienfuegos, bezoek aan Trinidad
 7. Cienfuegos - Santa Clara - Tarará
 8. Tarará
 9. Tarará - Amsterdam
 10. aankomst Amsterdam

Beschrijving

Print reisbeschrijving

Havana

Dag 1 Vlucht Amsterdam - Havana
Dag 2 Havana

Balkon Havana Cuba DjoserDe hoofdstad van Cuba is gesticht in 1519. Het oudste deel (Habana Vieja) is in 1982 door UNESCO erkend als werelderfgoed. Havana Vieja wordt daarom volledig gerestaureerd. Er zijn veel monumenten uit de koloniale periode: het Real Fuerza Fort uit 1558 is het oudste. Later zijn bij de monding van de baai nog drie forten gebouwd, die allen een mooi uitzicht bieden op de stad. Aan de Plaza de Armas staat het Paleis van de Capitanes Generales, nu het stadsmuseum. Aan de beroemde winkelstraat ‘Obispo’ is een eeuwenoude apotheek gevestigd. 's Middags kun je genieten van een lekkere ‘mojito’ op het terras van de beroemde bar ‘Bodeguita del Medio’. De mix van rum, limoensap, mineraalwater en mintblaadjes was de lievelingsdrank van Hemingway. Onder begeleiding van onze lokale gids maken we een stadswandeling door dit oude deel van Havana.

amerikaanse auto Havana Cuba DjoserOpvallend aanwezig in het straatbeeld van Cuba zijn de schitterende Amerikaanse auto’s uit de jaren vijftig. De benzineslurpende monsters worden door hun eigenaren vertroeteld en opgepoetst. De kans is groot dat je een Nederlandse bus ziet rijden de met eindbestemming Rotterdam Centraal nog boven de voorruit. In het vroegere presidentielepaleis is nu het ‘Museo de la Revolucion’ gevestigd. In de tuin ligt, in een glazen kist, de Granma, het jacht, waarmee Fidel met zijn makkers in 1956 uit Mexico kwam varen. Aan de rand van de oude stad ligt het Capitolio, een protserig bouwwerk uit 1929, dat vroeger parlementsgebouw was. Het imposante interieur is bedekt met bladgoud. 's Avonds kun je heerlijk flaneren over de zeeboulevard Malecón; het trefpunt voor veel Cubanen op zoek naar vertier

Pinar del Rio Vallei van Viñales


Dag 3 Havana – Pinar del Rio
Dag 4 Pinar del Rio
Dag 5 Pinar del Rio - Cienfuegos

Na onze tijd in de hoofdstad Havana rijden we naar de Vallei van Viñales, gelegen in de heuvelachtige provincie Pinar del Río, het centrum van de tabaksteelt. Deze vallei is een van de mooiste stukjes van Cuba, waar uit het vlakke land de Mogotes oprijzen, dichtbegroeide kalkstenen heuvels. Het landschap nodigt uit tot het maken van lange wandelingen of een paardrijdtocht. Ook is een bezoek aan een sigarenfabriek de mogelijkheid.

uitzicht vinalez Pinar Del Rio Cuba DjoserIn de kalkachtige ondergrond zijn vele grotten uitgesleten, waaronder de mooie ‘Cueva del Indo’. De grot werd vroeger als schuilplaats gebruikt door Indianen en gevluchte slaven. Het herbergt naast kalksteenformaties ook een ondergrondse rivier. Het plaatsje Viñales heeft een landelijke sfeer en een levendig straatleven, is zeker het ontdekken waard.

We vervolgen onze weg naar de havenstad Cienfuegos, een grote haven met een fraai gerestaureerd centraal plein. Het Tomas Terry-theater uit 1889 en het Valle paleis uit 1917, nu een sjiek restaurant, zijn interessante bezienswaardigheden. We overnachten in Guajimico een plek aan de kust waar je kunt snorkelen, duiken of catamaranzeilen. De rotsachtige kust biedt ook mogelijkheden om kalkstenen grotten te bezoeken.

Cienfuegos, Trinidad


Dag 6 Cienfuegos, excursie naar Trinidad
Dag 7 Cienfuegos – Santa Clara - Tarara

Old timer Cienfuegos Cuba DjoserVanuit Cienfuegos maken wij een excursie naar het plaatsje Trinidad. Trinidad staat sinds 1988 op de UNESCO werelderfgoedlijst. In de 19e eeuw zorgden slavenhandel en suikerrietproductie ervoor dat dit een rijke stad werd. Het verdiende geld werd besteed aan de architectuur van de stad.

Nu is het een museumstad met een sfeervol centrum. Steegjes bestraat met kleien slingeren tussen uitbundig gekleurde huizen en gebouwen door. Rond het centrale plein staan koloniale woonhuizen, nu meestal musea. In het nabij gelegen Valle de los Ingenios zijn, temidden van suikerrietvelden, de oude suikerfabrieken te bezoeken. Uiteraard mag ook een bezoek aan een sigarenfabriek niet ontbreken. Net buiten Trinidad ligt het strand Ancon dat geschikt is om te genieten van strand, zon en zee.
 

Tarará

Dag 8 Tarará
Dag 9 Tarará - Amsterdam
Dag 10 Aankomst Amsterdam

De laatste dagen van deze reis door Cuba brengen we door in Tarará wat ten oosten ligt van Havana. Ons hotel ligt op loopafstand van de oceaan. Neem nog een paar verfrissende duiken in de golven van Atlantische Oceaan en geniet van de Cubaanse zon. De weelderige buitenverblijven zijn inmiddels omgetoverd tot prachtige huisjes. Voor wie liever nog wat wilt rondstruinen door de stad kan op eigen gelegenheid naar Havana. Na het verblijf in Tarará vliegen wij vanuit Havana terug naar Amsterdam.


 

Vertrekdata/prijs

Vertrekdata 2015

Datum   Beschikbaarheid     Prijs  
07 Februari beperkt

Vertrek gegarandeerd!

€ 1.495,- Boek nu
04 April vol € 1.595,-
18 April vol € 1.595,-

Inclusief

Vliegreis, luchthavenbelasting, veiligheidstoeslag, brandstoftoeslag, vliegbelasting, vervoer, hotelovernachtingen op basis van logies en ontbijt, Nederlandse reisbegeleiding, lokale gids.

Exclusief

Reisverzekering, maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, reserveringskosten € 20,-, bij 2 of meer personen € 30,-, etc.

Wijzigingen voorbehouden.

Landarrangement

De prijs van de reis zonder de internationale vluchten bedraagt vanaf €795,-.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 125,-.

Hotelverlenging

Hotelverlenging is in Havana bij te boeken. In Havana is de prijs voor een tweepersoonskamer op basis van logies/ontbijt vanaf € 47,50,- per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer bedraagt vanaf € 65,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht. De transfer van en naar de luchthaven is voor eigen kosten en organisatie. De reisbegeleider kan u assisteren met het regelen van een taxi.
 

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. In de gepubliceerde reissom is een totaalbedrag voor deze toeslagen opgenomen. Deze bedragen zijn frequent onderhevig aan veranderingen door nieuwe belastingen/toeslagen en wijzigingen in de kosten van brandstof. Indien van toepassing berekent Djoser een verhoging alsnog door. Voor deze reis is in de reissom een totaalbedrag aan luchthavenbelastingen/toeslagen opgenomen van ongeveer €400,-

Groepssamenstelling

Onze groepen bestaan uit een goede mix van samenreizenden en alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers. Het minimum aantal deelnemers is meestal 8, het maximum 20.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.
 

Praktische informatie

Accommodatie

We overnachten in middenklasse hotels die zorgvuldig zijn geselecteerd op hun ligging en kwaliteiten, dan wel op faciliteiten zoals bijvoorbeeld een zwembad. In Havana slapen we in centraal gelegen, sfeervolle koloniale hotels. In Pinar del Rio en Cienfuegos verblijven we op gunstige locaties ten opzichte van de nabijgelegen natuurparken. Deze accommodaties bieden elke iets unieks, van paardenverhuur en een mooi zwembad, tot fantastische livemuziek en de nabijheid van een strand.

Bekijk hotelreviews op

Havana Park View Hotel
Pinar del Rio/Vinales Villa Aguas Claras


Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden op een kamer met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag. Voor deze reis bedraagt deze toeslag € 125,-.

Terug naar boven

Vliegreis

De vluchten worden uitgevoerd met Air Europa. De deelnemers ontvangen ongeveer 8 weken voor vertrek een voorlopig vluchtschema. Het meest voorkomende vluchtschema ziet er als volgt uit, onder voorbehoud van wijzigingen:

Amsterdam - Madrid   11:05 - 13:35
Madrid - Havana   15:00 - 19:45
     
Havana - Madrid   21:45 - 12:45*
Madrid - Amsterdam   15:00 - 17:25

*aankomst volgende dag

Tijdsverschil: ´s zomers 5 uur vroeger dan in Nederland, in de winter 6 uur vroeger.

Landarrangement

De prijs van de reis zonder de internationale vluchten bedraagt vanaf €795,-.

Terug naar boven

Vervoer

Gedurende de hele reis maken wij gebruik van een eigen comfortabele bus. De wegen buiten Havana zijn rustig en vrij goed zodat het reizen door Cuba redelijk comfortabel is. Je kunt in de steden gebruik maken van taxi's, vaak zijn dit oude Amerikaanse auto's en soms koetsjes of fietstaxi's.

Terug naar boven

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis met Air Europa
 • Luchthavenbelasting, veiligheidstoeslag & brandstoftoeslag
 • Seizoenstoeslag luchtvaartmaatschappij
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Lokale gids
 • Vervoer per airconditioned bus
 • Overnachtingen in sfeervolle hotel mét ontbijt
 • Strandverblijf in Tarará
 • Stadwandeling door Oud Havana o.l.v.lokale gids
 • Bezoek beroemde Varkensbaai
 • Wandeling vallei van Vinales o.l.v.gids
 • Bezoek Trinidad (UNESCO wereld erfgoed)
 • Diensten Djoser servicebalie Schiphol
Terug naar boven

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een struint graag over de markt op zoek naar koopjes, de ander wil op zijn gemak rondkijken bij een museum of strijkt neer op het terras, om onder het genot van een drankje, het dagelijks leven gade te slaan. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer erop uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen ‘’en route’’ naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Ook bij alle excursies die bij het programma inbegrepen zijn, geldt dat het entreegeld exclusief is.
 
De volgende excursies zijn in het programma inbegrepen:
 
 • Stadswandeling door Old Havana waar we zeker Parque Central, Plaza Vieja en Plaza de Armas zullen bezoeken.
 • Stadsrondrit per bus door Modern Havana en hier zullen we stoppen bij de Plaza de Revolution, hotel Nacional en de Malecon.

Onderweg stopt onze bus bij een aantal bezienswaardigheden;
 
 • Op weg naar Pinar del Rio stoppen we in Soroa waar er een optioneel bezoek brengen aan de Orchideeën tuinen en de watervallen.
 • Optioneel bezoek aan een sigaren fabriek
 • Op weg naar Guajimico stoppen we in Zapata NP waar we een optioneel bezoek brengen aan een krokodillen farm en ook het bezoek aan de Varkensbaai staat op het programma.
 • Vanuit Guajimico vertrekken we naar Santa Clara voor het bezoek aan het Che Guevara Mausoleum.
Terug naar boven

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je 2 weken voor vertrek.
 • Paspoort, dat na vertrek uit Cuba nog minimaal 6 maanden geldig is.
 • Visum: Toeristenkaart (Carta Turistica), kosten € 22, deze kun je vanaf 4 weken voor vertrek aanvragen. 4 weken voor vertrek ontvang je een e-mail met meer informatie over de aanvraag.
 • Verzekeringsbewijs medische kosten (zie Nieuws voor meer info)


Je kunt de visumaanvraag zelf regelen bij de betreffende ambassade, maar je kunt dit ook laten verzorgen door Visumburo/CIBT. In dit geval brengen we naast de kosten van de toeristenkaart € 30,- bemiddelingskosten per visum in rekening. Een kopie van het paspoort dien je dan op te sturen naar het Visumburo/CIBT. Je ontvangt ongeveer 6 weken voor vertrek een e-mail met meer informatie over de visumaanvraag.

Je kunt de aanvraag ook zelf regelen bij het consulaat van Cuba in Rotterdam. Het is mogelijk om de toeristenkaart dezelfde dag nog op te halen. We raden je aan de toeristenkaart niet eerder dan één maand voor vertrek van je reis aan te vragen i.v.m. de geldigheidsduur. Bij het zelf regelen dient u uw originele paspoort mee te nemen, een kopie is dan helaas niet voldoende.

Terug naar boven

Geldzaken

Enige tijd geleden heeft de Cubaanse regering aangekondigd dat de Amerikaanse dollar niet meer geldig is als betaalmiddel. In plaats van de dollar is nu de zgn. 'peso convertible' het betaalmiddel.

Pinnen: is in heel Cuba niet mogelijk.
Contanten: euro's (in kleine coupures) kan men ter plaatse omwisselen. Zorg voor onbeschadigde biljetten.
Creditcard: In de grote steden. Neem contact op met je creditcard maatschappij voor de bankkosten.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 350,- per persoon per week. Cuba is geen goedkoop land, houd rekening met de vele excursies die mogelijk zijn en zorg dat je altijd wat extra te besteden hebt.
 
De vertrekbelasting is 25 peso convertibles p.p.

Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld van ongeveer 25 CUC p.p. bij een volle groep, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, de lokale gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald.

Terug naar boven

Maaltijden

Het ontbijt is inbegrepen. Voor lunch en diner kun je zelf bepalen waar je, al dan niet met anderen, gaat eten. De reisbegeleid(st)er kan je ook tips voor leuke restaurantjes geven. De eenvoudige, maar betrouwbare restaurantjes doen vaak in kwaliteit niet onder voor de meer luxe restaurants. Heel populair zijn de paladares, privé-restaurantjes bij mensen thuis. De kosten van een maaltijd liggen rond de € 10,- 

Terug naar boven

Gezondheid

Voor deze reis worden vaccinaties tegen DTP en hepatitis A aangeraden.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Meditel. Je kunt bij Meditel gemakkelijk online een afspraak maken en ben je aanvullend verzekerd bij Zilveren Kruis, Avéro of Agis, dan dient Meditel de rekening in en hoef je niets voor te schieten. Voor andere verzekeraars krijg je een factuur achteraf en hoef je dus niet ter plaatse af te rekenen. Informeer in elk geval bij je huisarts of de plaatselijke GGD, die op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.


De hygiënische omstandigheden in het land zijn beduidend minder dan de westerse standaard. Wees voorzichtig met voedsel, reinig de handen, neem een middel tegen darmstoornissen mee en een zoutoplossing (als ORS) tegen uitdroging. Het is ook verstandig goed te letten op wat je eet. Neem in de eerste dagen de tijd om te acclimatiseren, te wennen aan de andere temperatuur en de vele nieuwe indrukken. Het leidingwater is niet veilig om te drinken, mineraalwater is voor een klein bedrag overal in hele en halve literflessen te koop.

Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine. De reisbegeleiding is overigens ook in het bezit van een medische set, met daarin steriel medisch hulpmateriaal.

Terug naar boven

Hotelverlenging

Hotelverlenging is in Havana bij te boeken. In Havana is de prijs voor een tweepersoonskamer op basis van logies/ontbijt vanaf € 47,50,- per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer bedraagt vanaf € 65,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht. De transfer van en naar de luchthaven is voor eigen kosten en organisatie. De reisbegeleider kan u assisteren met het regelen van een taxi.
 

Terug naar boven

Klimaat en geografie

Cuba ligt op de rand van de tropen. Het hele jaar door is de temperatuur zeer aangenaam en komt maar zelden onder de 25°C. De droge periode zijn onze wintermaanden, van oktober tot april. Tijdens de zomermaanden van mei tot augustus kan het af en toe regenen. De kans op zo'n kort maar hevig tropisch regenbuitje is eigenlijk vooral aanwezig in het zuidoosten van het eiland. Het klimaat op de strandlocaties aan de noordkust is vrijwel het hele jaar door zeer aangenaam.

Cuba is met 115.000 km² het grootste eiland van de Antillen en is drie keer zo groot als Nederland. Geografisch gezien ligt het eiland slechts 180 km ten zuiden van de Amerikaanse staat Florida. Het landschap op Cuba is zeer gevarieerd. Het oosten wordt beheerst door de onherbergzame Sierra Maestra, de hoogste bergketen van het eiland. De natuur in het westen wordt gekenmerkt door de mysterieuze nevelwouden van de Sierra del Escambray en de kalkstenen heuvels rond Viñales. Veel bossen op Cuba hebben inmiddels moeten wijken voor suikerrietplantages die je over het hele eiland tegenkomt. De mooiste zandstranden vind je bij Varadero, aan de noordkust.

Terug naar boven

Reisbegeleiding en gidsen

Tijdens de gehele reis is er een enthousiaste Nederlandse reisbegeleiding en een lokale gids (tot Varadero) aanwezig,  die samen met onze lokale agent verantwoordelijk zijn voor een soepel verloop van de reis en bieden de meeste dagen een programma en/of excursies aan. Je kunt bij de reisbegeleiding terecht voor advies en hij of zij wijst je de mooiste plaatsen en lekkerste eethuisjes, maar is geen gids. Verder geven ze praktische tips voor het bezoeken van bezienswaardigheden.

Terug naar boven

FAQ

Hoe zijn de overnachtingen geregeld op de reis?

We overnachten in goede middenklasse hotels die zorgvuldig zijn geselecteerd op hun ligging en kwaliteiten, dan wel faciliteiten. De meeste hotels beschikken over een zwembad. We slapen in tweepersoonskamers met douche en toilet op de kamer. In Havana slapen we in centraal gelegen, sfeervolle koloniale hotels. In Pinar del Rio en Cienfuegos verblijven we op gunstige locaties ten opzichte van de nabijgelegen natuurparken. Deze accomodaties bieden elk iets unieks, van paardenverhuur en een mooi zwembad, tot fantastische livemuziek en de nabijheid van een strand.

Tijdens de reis is een 3 persoonskamer niet mogelijk.

Hoe groot zijn de groepen?

De groepen naar Cuba bestaan uit gemiddeld 16 personen, de maximale groepsgrootte is 20 personen.

Beschikken de hotels over een zwembad?

Tijdens deze reis beschikken we over een hotel met zwembad in Pinar del Rio, Cienfuegos en Varadero.

Heb ik een visum nodig voor een bezoek aan Cuba?

Voor Cuba heb je een visum nodig. Deze wordt verstrekt in de vorm van een ‘toeristenkaart’ en kost € 22,- per persoon. Het is mogelijk om de aanvraag door Djoser te laten verzorgen. In dit geval bedragen de extra administratiekosten € 28,- per toeristenkaart. Vraag het visum niet eerder dan 4 weken voor vertrek aan ivm de geldigheid van het visum. Het visum is na binnenkomst in Cuba 30 dagen geldig. Ook kan je het visum zelf regelen, je dient deze dan zelf bij het consulaat in Rotterdam op te halen, waar je op de uitgifte kunt wachten. Voor de toeristenkaart hoef je geen visumformulier in te vullen; een kopie van je paspoort is voldoende. Je kunt dus ook iemand anders met een kopie van jouw paspoort naar het consulaat laten gaan. Het paspoort moet na vertrek uit Cuba nog minimaal zes maanden geldig zijn.

Hoe is het vervoer geregeld tijdens deze reis?

Gedurende de reis door Cuba maken we gebruik van onze uitstekende, comfortabele eigen bus met airconditioning. Het voordeel van reizen met een eigen bus is dat ons de mogelijkheid geeft om te stoppen op de plaatsen waar we willen. Dit kan zijn voor een fotostop, een mooi dorp of een sanitaire onderbreking. Voor een impressie kun je kijken op: www.vervoer.djoser.nl
 

Is een verlenging in Varadero of Havana mogelijk?

Ja in Varadero en in Havana is het mogelijk om te verlengen. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de practische informatie.

Wat is de beste reistijd?

Cuba ligt op de rand van de tropen. Het hele jaar door is de temperatuur zeer aangenaam en komt maar zelden onder de 25°C. De droge periode valt in onze wintermaanden, van oktober tot april. Tijdens de zomermaanden van mei tot augustus kan het af en toe regenen. De kans op zo'n kort maar hevig tropisch regenbuitje is eigenlijk vooral aanwezig in het zuidoosten van het eiland. Het klimaat op de strandlocaties aan de noordkust is vrijwel het hele jaar door zeer aangenaam.

Cuba is met 115.000 km² het grootste eiland van de Antillen en is drie keer zo groot als Nederland. Geografisch gezien ligt het eiland slechts 180 km ten zuiden van de Amerikaanse staat Florida. Het landschap op Cuba is zeer gevarieerd. Het oosten wordt beheerst door de onherbergzame Sierra Maestra, de hoogste bergketen van het eiland. De natuur in het westen wordt gekenmerkt door de mysterieuze nevelwouden van de Sierra del Escambray en de kalkstenen heuvels rond Viñales. Veel bossen op Cuba hebben inmiddels moeten wijken voor suikerrietplantages die je over het hele eiland tegenkomt. De mooiste zandstranden vind je bij Varadero, aan de noordkust.
 

Welk betaalmiddel kan ik het beste meenemen naar Cuba, kan ik bijvoorbeeld geld pinnen?

Op Cuba is het NIET mogelijk om te pinnen. Wij raden je aan om contante Euro's mee te nemen, deze kunnen ter plaatse worden omgewisseld voor de peso convertible. In veel gevallen worden beschadigde, beschreven en/of gescheurde bankbiljetten niet geaccepteerd. Contante dollars worden niet geaccepteerd. In de plaatsen Havana, Viñales, Trinidad en Varadero is er gelegenheid om bij de bank contant geld op te nemen met een creditcard. Bij het opnemen van geld via de creditcard wordt in Cuba een commissie berekend en transactie kosten. Deze hoogte van deze kosten is afhankelijk van het soort credit card.

Cuba is een duur land, houd rekening met de vele excursies die mogelijk zijn en zorg dat je altijd wat extra te besteden hebt.

Hoe is het eten in Cuba?

Cuba kent geen hoogstaande eetcultuur, toch bestaat er een mix van de Spaanse en Franse keuken. Je eet dan ook vooral veel kip, varkensvlees of vis gecombineerd met bonen en rijst. Het eten in Cuba wordt vooral lauw warm opgediend.

Is het mogelijk om tijdens de reis in een Paladar te eten?

Paladares zijn particuliere familierestaurants, je eet hier bij de mensen thuis (of wel in de woonkamer of op de patio). Het is erg leuk om op deze manier in contact te komen met de lokale bevolking. Het eten is vaak van erg goede kwaliteit.

Kan ik kraanwater drinken op Cuba?

Het kraanwater is op vele plaatsen niet goed drinkbaar. Het is daarom aan te raden altijd mineraalwater te kopen bij de supermarkt of in je hotel.

Kan ik zwemmen met dolfijnen?

In Cienfuegos en In Varadero is het mogelijk om te zwemmen met dolfijnen in het dolfinarium. Dit dien je aan het begin van de reis te reserveren. De reisbegeleider kan dit eventueel voor je reserveren. (uiteraard onder voorbehoud van plaatsen).
 

Kan ik een Salsa les nemen?

In het hotel in Havana en in Pinar del Rio is het mogelijk om een salsa les te nemen.
 

Zijn er duikmogelijkheden tijdens deze reis?

Nabij Cienfuegos verblijven we in een resort waar vele watersporten beoefend kunnen worden. De accommodatie heeft een eigen duikschool, waar zowel duik- als snorkelspullen gehuurd kunnen worden.
 

Dienen wij een klamboe mee te nemen?

Nee, het is niet nodig om een klamboe mee te nemen.

Hoe kan ik tijdens de reis naar huis bellen of emailen?

Bellen met Cuba gaat moeizaam. In een grote stad als Havana zijn meer mogelijkheden dan op het platteland. Mobiel bellen is sterk afhankelijk van je Nederlandse provider, dus informeer daar even naar hun contracten. Internet cafés zijn aanwezig in de grote steden maar de verbinding is vaak erg slecht.
 

Heb ik wandelschoenen nodig tijdens deze reis?

Tijdens de reis heb je diverse wandelmogelijkheden. Zo kun je in  de vallei van Viñales onder begeleiding van een gids een mooie wandeling in de omgeving maken. Je bezoekt dan een aantal lokale boeren die leven van o.a. de tabaksindustrie. Vanuit Trinidad heb je de mogelijkheid om naar de nabijgelegen Topes de Collantes te gaan. Het is aan te raden om prettig zittende schoenen met een goed profiel mee te nemen. Dit hoeven niet perse professionele wandelschoenen te zijn.

Wat is het voltage in Cuba?

De netspanning is meestal 110 volt, in sommige hotels 220 volt. Op de stopcontacten passen stekkers met platte poten, Amerikaans model.

Stel hier je eigen vraag

Foto's en video

Reviews

"Een geweldige ervaring en interessante beleving."

"Een indringende beleving van Caribische natuur en cultuur die soms aanvoelt als een reis back to the sixties."

"Heerlijk, heb het gevoel even helemaal weg van alles te zijn geweest."

Review plaatsen

Waarom Djoser?

 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Ontbijt inbegrepen
 • Hotels met zwembad
 • Verlenging Tarara mogelijk
 • Hoogtepunten van Cuba
 • Combinatie Cubaanse cultuur en strand
 • Facultatieve excursies te boeken (snorkelen, duiken en zwemmen met dolfijnen)

i Dit cijfer is een gemiddelde waardering van onze reizigers. Klantwaardering: 9,1

"Een geweldige ervaring en interessante beleving."
"Een geweldige ervaring en interessante beleving."

"Een indringende beleving van Caribische natuur en cultuur d...
"Een indringende beleving van Caribische natuur en cultuur die soms aanvoelt als een reis back to the sixties."

"Heerlijk, heb het gevoel even helemaal weg van alles te zij...
"Heerlijk, heb het gevoel even helemaal weg van alles te zijn geweest."

ANVR

SGR

Calamiteitenfonds