Reisblog Libanon

Reisblog Libanon

Door Djoser reiziger Hans.

In 1982 mocht ik in dienst van en op kosten van Hare Majesteit een halfjaar doorbrengen in het uiterste zuiden van Libanon. Van Libanon zelf heb ik toen nauwelijks iets gezien. De dia’s die ik toentertijd gemaakt heb kunt u vinden op mijn site onder het kopje ‘Libanon’. Sowieso heb ik wel iets met Libanon en heb altijd wel een keer terug willen gaan.

Helaas was de situatie jarenlang onrustig en was het niet verstandig om naar Libanon te reizen. Sinds september 2019 organiseert Djoser reizen naar Libanon en het is daar momenteel (relatief) veilig. Het programma van Djoser ziet er goed uit en we hebben geboekt voor de reis van 6 mei 2020. Maar helaas… deze reis werd gecanceld door Djoser vanwege de corona-crisis.

Meteen omgeboekt voor de reis van 14 april 2021. Maar… ook deze reis werd gecanceld vanwege corona. De overgemaakte ‘centjes’ kregen we zonder mankeren terug van Djoser, waarvoor onze dank.

In 2022 vonden wij de corona-situatie nog te ongewis, dus durfden we niet te boeken. Maar nu in 2023 ziet de corona-situatie er eindelijk weer redelijk uit. We hebben dus geboekt voor de reis van woensdag 3 mei 2023.

Maar ja, gaat onze reis wel door?
Vrijdag 28 april hebben zeker tweeduizend passagiers van Transavia een claim ingediend omdat hun vlucht gecanceld is. Twee weken geleden kondigde de luchtvaartmaatschappij al aan dat er in april en mei 5 procent minder vluchten zijn vanwege een tekort aan toestellen.

Woensdag 3 mei 2023
Amsterdam – Beiroet
Van Djoser kregen we een mail dat we drie uur voor vertrek moeten inchecken. Ai, tot heden gaat de reis dus door, maar ik geloof het pas als we in Beiroet zijn. Ruim op tijd gaan we van huis. Hm, ’t is zonnig, maar slechts 9 graden in de plus. Gewoon fris dus. De treinreis verloopt voorspoedig en om 10.00 uur staan we voor de incheckbalie.

Beiroet staat (nog) niet op het informatiebord, maar we proberen het gewoon. Er staat 1 (één) persoon voor ons en na vijf minuutjes zijn wij aan de beurt. Mooi, onze koffers zijn we ‘kwijt’ en de instapkaarten klemmen we in onze knuistjes.

Door naar de security. Ook daar staat tot mijn verbazing geen rij. ’t is toch meivakantie? Tot heden moesten we altijd onze rugzakjes volledig uitpakken, maar nu komen ze zonder problemen door de scan. Is de software van de scan aangepakt? Of geloven ze ons – onschuldige toeristen – zo wel? Update: ik lees dat er nieuwe scanapparatuur is geplaatst op Schiphol.

Om half elf staan we voor de paspoortcontrole. Tja, we gaan de EU uit. Denkt u eraan om internet op uw mobiel uit te zetten! De providers buiten de EU schrijven de rekening met een vork! Voor de paspoortcontrole moeten we een minuutje of tien in de rij. Dat scannen van het paspoort duurt gewoon erg lang. Ok, we staan in vertrekhal 3.

Lees hier het volledige blog over de reis naar Libanon, met héél veel foto's!

Bekijk de reis naar Libanon hier.