Bekijk de Wandelreis Andorra, 8 dgn van Djoser

Wandelreis Andorra 8 dgn

Wandelen door het machtige Pyreneeënlandschap

Vanaf € 1.195,- Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Andorra wordt omringd door de machtige Pyreneeën en ligt op de grens van Frankrijk en Spanje. Het kleine bergdorpje Soldeu is een week lang onze uitvalsbasis voor diverse wandeltochten. Zo gaan we eropuit in de door UNESCO beschermde gletsjervallei van Madriu-Perafita-Claror en de Sorteny-vallei, die meer dan 700 soorten bloemen en planten herbergt.

Daarom Djoser

 • Rechtstreekse vlucht naar Barcelona
 • Wandeling door de flora vallei Sorteny 
 • Unieke wandeling in de door UNESCO beschermde Madriu-Perafita-Claror-vallei
 • Bezoek aan de hoofdstad Andorra la Vella mogelijk
 • Middeleeuwse sferen
 • Optionele excursie met 4WD
 • Nederlandssprekende reisbegeleiding
 • Hotelovernachtingen inclusief ontbijt

Route en kaart

Routekaart Wandelreis Andorra, 8 dgn
 1. Amsterdam - Barcelona - Soldeu
 2. Soldeu, Cami de Gall
 3. Soldeu, Madriu-Perafita-Claror-vallei
 4. Soldeu, Vall de Riu
 5. Soldeu, vrije dag
 6. Soldeu, Sorteny-vallei en Estanyómeer
 7. Soldeu, Incles-vallei en Siscarómeer
 8. Soldeu - Barcelona - Amsterdam

Reisbeschrijving

Tijdens Djoser wandelreizen maak je dagwandelingen vanuit een verblijfplaats of een meerdaagse trekking. Er is geen sprake van een strak gepland reisschema. Op rustdagen kun je extra wandelingen maken of andere dingen gaan ondernemen. De reisbegeleider kan je hierover altijd tips en suggesties geven. Je bent natuurlijk niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Door het karakter van onze reizen en de plaatselijke omstandigheden kunnen zich onverwachte situaties voordoen. Hierdoor kan het voorkomen dat een bepaalde wandeling of activiteit niet door kan gaan of aangepast dient te worden. We reizen in groepen van gemiddeld 12 en maximaal 18 personen.

Onze wandelreizen worden ingedeeld in categorieën van één tot vijf schoentjes, waarbij één schoentje eenvoudig is en vijf zwaar, voor de ervaren wandelaar. Drie schoentjes is voor iedereen met een goede conditie, die regelmatig wandelt, goed te doen. Deze reis krijgt drie schoentjes. Meer informatie over de wandelduur per dag vind je hieronder in de dag-tot-dagbeschrijving en een toelichting over de zwaarte lees je in de praktische informatie. De zwaarte van de reis wordt uitgebreid uitgelegd op de pagina wandel en fiets zwaarte.

 


Naar het hart van de Pyreneeën

Dag 1 Vlucht Amsterdam - Barcelona en verplaatsing naar het bergdorpje Soldeu

Na aankomst in Barcelona rijden we naar het kleine bergdorpje Soldeu, diep in het hart van de Andorrese Pyreneeën. Soldeu ligt op circa 1.710 meter boven zeeniveau en is in de winter een populair skioord. Als er tijd is, maken we in Soldeu een korte wandeling door het dorp. Er zijn leuke restaurants, terrasjes en café’s.

Dag 2 Soldeu, wandeling Madriu-Perafita-Claror-vallei

Na het ontbijt pakken we de lokale bus naar Merixtell, het religeuze centrum van Andorra. Onze-Lieve-Vrouw van Meritxell is de patroonheilige van Andorra. Zij wordt aanbeden in dit speciale heiligdom in Merixtell. Van hieruit starten we onze wandeling terug naar Soldeu via de oude Cami del Gall route. Deze wordt gemarkeerd door een symbool van een rode haan. Deze verwijst naar de Auerhoen die ooit in deze omgeving leefde. Langzaam dalen we af door afwisselende bossen, langs riviertjes en watervallen. We volgen de vallei van de Valira rivier, deze doorkruist Andorra van oost naar west. 

 • Afstand: 10 kilometer
 • Wandelduur: ca. 3 a 4 uur
 • Hoogteverschil: ca. 600 meter stijgen en 150 meter dalen

Picknicken in ongeschonden berglandschappen

Dag 3 Soldeu, wandeling Madriu-Perafita-Claror-vallei

Claror vallei AndorraVandaag verkennen we de onaangetaste wildernis van de mooie en desolate Madriu-Perafita-Claror-vallei, Andorra’s enige vermelding op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het gebied beslaat bijna 50 hectare en is één van de meest authentieke en verrassende wandelgebieden van het vorstendom. Madriu, van het Latijnse ‘madre río’, was oorspronkelijk een gletsjer, vandaar de u-vorm die zo typisch is voor valleien die ontstaan zijn uit ijs. De vallei ligt op 1.200 meter hoogte en de hoogste flanken reiken tot 2.500 meter. We rijden naar het gehucht Sant Miquel d’Engolasters en wandelen dan naar de op 1.880 meter hoogte gelegen berghut van Fontverd. Hier stoppen we om van een picknicklunch te genieten om daarna met de bus terug te keren naar Soldeu.

 • Afstand: 10 kilometer
 • Wandelduur: ca. 4 uur
 • Hoogteverschil: ca. 180 meter stijgen en dalen

Middeleeuwse sferen in Canillo

Dag 4 Soldeu, wandeling Vall de Riu

Djoser Andorra wandelenEen korte rit brengt ons in het naburige plaatsje Ransol, waar we onze wandeling in Vall de Riu beginnen. Omringd door enorme bergen wandelen we in drie uur naar de berghut aan de voet van de Vall de Riu. Daar vandaan beginnen we aan de terugweg van ca. drie uur aan de andere kant van Vall de Riu naar het bergdorpje Canillo, dat een middeleeuwse sfeer ademt. Hier vind je nog traditionele huizen gemaakt van steen en hout, typerend voor het hooggebergte. De kerktoren hier is één van de hoogste van Andorra.

 • Afstand: 11 kilometer
 • Wandelduur: ca. 4,5 uur
 • Hoogteverschil: ca. 310 meter stijgen en 630 meter dalen


Dag 5 Soldeu, optioneel bezoek Andorra la Vella

Santa Coloma kerk AndorraVandaag staan er geen wandelingen op het programma. Wie wil kan een bezoek brengen aan de hoofdstad Andorra la Vella. Het is een stadje met maar 23.000 inwoners, maar het is er altijd een drukte van belang. Dit komt doordat veel dagjesmensen en toeristen komen voor de vele belastingvrije winkels. Er zijn ook enkele pareltjes van de romaanse kunst te bewonderen, zoals de kerk van Santa Coloma of de brug van Margineda. In het Casa de la Vall, een gebouw van groot historisch belang, zetelt de Algemene Raad van de Valleien van Andorra. Enkele minuten buiten het centrum bevind je je meteen in de vrije natuur. Uiteraard kun je de dag ook doorbrengen in Soldeu en daar een wandeling maken.

Prachtige flora in Sorteny-natuurreservaat

Dag 6 Soldeu, wandeling Sorteny-vallei en Estanyómeer

Ordino AndorraIn de ochtend brengt een korte rit met de bus ons naar het Sorteny-natuurreservaat. Dit ligt in de vruchtbare vallei van noordoost Andorra. Het reservaat is bekend vanwege de enorme hoeveelheid en diversiteit aan plantensoorten. Er komen meer dan 700 florasoorten voor en er groeien en leven enkele heel speciale soorten die nergens anders ter wereld voorkomen: de gele lelie, de Pyrenese bergsalamander en de Andorra berghagedis. De trail die we vandaag lopen, brengt ons naar het Estanyómeer op 2.390 meter hoogte en voert door een alpenlandschap met wilde zwijnen, gemzen en sneeuwhoenderen. Op de weg terug naar Soldeu kunnen we even stoppen in het mooie bergdorpje Ordino. Ordino kenmerkt zich door de vele typische huisjes met smeedijzeren balkonnetjes.

 • Afstand: 10 kilometer
 • Wandelduur: ca. 4 uur
 • Hoogteverschil: ca. 550 meter stijgen en dalen

Dwalen door Gletsjerlandschappen

Dag 7 Soldeu, wandeling Incles-vallei en Siscarómeer

Incles vallei AndorraOnze wandeling voert ons door het prachtige gletsjerlandschap van de Incles-vallei. De vallei heeft verschillende wandelpaden en is daarom geliefd bij wandelaars, mede vanwege de prachtige uitzichten die je onderweg hebt. In de winter wordt deze plek veelvuldig gebruikt voor wintersportactiviteiten. De Incles-vallei is het thuis van de grove dennenboom, de Pyrenese gems en één van de grootste alpinemeren in Andorra. De wandeling begint rustig en we volgen de loop van de rivier tot aan het Siscarómeer. Het meer ligt op een hoogte van 2.290 meter en vormt een ideaal decor voor onze picknicklunch. Misschien hebben we nog kans om een stukje verder te wandelen richting de Incles-pas, voordat we teruglopen naar ons hotel.

 • Afstand: 14 kilometer
 • Wandelduur: ca. 5,5 uur
 • Hoogteverschil: ca. 550 meter stijgen en dalen

Dag 8 Soldeu - Barcelona - Amsterdam

Helaas is onze reis tot een einde gekomen. We stappen met mooie herinneringen in de bus naar Barcelona voor de terugvlucht naar Amsterdam.

Vertrekdata 2024

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
06 jul - 13 jul
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
2 plaatsen vrij

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 1.295,-

Start - einde
10 aug - 17 aug
i

Geen eenpersoonskamer meer beschikbaar

Beschikbaarheid
vol

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 1.295,-

Start - einde
14 sep - 21 sep
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
nog 2 deelnemers nodig

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 1.195,-

Vertrekdata 2025

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
14 jun - 21 jun
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 1.195,-

Start - einde
21 jun - 28 jun
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 1.195,-

Inclusief

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Hotelovernachtingen
 • Ontbijt
 • Vervoer per bus
 • Nederlandssprekende reisbegeleiding
 • Wandeling in Vall de Riu
 • Wandeling naar het Estanyómeer 
 • Bezoek aan het bergdorpje Ordino
 • Wandeling door het gletsjerlandschap van de Incles-vallei
 • Bezoek aan het Siscarómeer
 • Wandeling door de Madriu-Perafita-Claror-vallei

Exclusief

Overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, etc.
Reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 40,-. Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking. 

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.095,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 155,-.

Hotelverlenging

Het is mogelijk om de reis in Soldeu te vervroegen of te verlengen. De prijs voor een tweepersoonskamer met ontbijt is vanaf € 36,- per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 48,- per nacht.

Het is ook mogelijk om te vervroegen of verlengen in Barcelona. Je moet dan zelf een hotel regelen.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. De deelnemers zijn Nederlands en Belgisch. Het kan bij deze reis naar Andorra ook voorkomen dat zich enkele belangstellenden uit Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland hebben aangemeld.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 12 deelnemers, het maximum is 18.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 6.

Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

V

Vertrek informatie

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren. Dit op basis van eerdere ervaringen en boekingen in dit reisseizoen.

Om een groepsreis te garanderen en uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling en groepsgrootte'. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om een gewenste alternatieve reis en/of vertrekdatum aan te bieden. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. In het geval dat een reis niet kan doorgaan als gevolg van een overmachtsituatie kunnen er andere voorwaarden gelden waarbij geen volledige restitutie mogelijk is.

G

Vertrek gegarandeerd

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Het kan soms voorkomen dat deelnemers van een reis moeten annuleren of omboeken, waardoor de groepsgrootte onder het vereiste minimum aantal deelnemers daalt. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren per e-mail, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om er voor te zorgen dat je de gewenste reis op de geboekte vertrekdatum kunt gaan maken, ook indien het minimale aantal deelnemers niet is bereikt. In dat geval bekijken we de mogelijkheid om, al dan niet tegen bijbetaling, de reis mogelijk te maken met bijvoorbeeld aangepast vervoer en/of lokale Engelssprekende reisbegeleiding. Het karakter van een groepsreis kan hierbij dusdanig veranderen dat wij er begrip voor hebben dat je liever een alternatief kiest.

Uiteraard is het ook mogelijk een nieuwe reis of vertrekdatum te boeken. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk.

Reviews Andorra, 8 dgn

Gemiddelde beoordeling: 9,1

 • Hotel was niet geweldig. Ontbijt eenvoudig

  9,0

 • Heel mooie wandelreis in een relatief onbekend maar prachtig land. Vijf dagen heerlijk wandelen en klimmen in elke dag weer een ander landschap van de Pyreneeën van Andorra en een rustdag in Canillo met de spectaculaire Tibetaanse brug. Heel goede gids, goed hotel, leuke groep en lekker eten.

  10,0

 • Geweldige wandeltochten in de adembenemende bergen met een gevarieerde groep waarbij elk kon op eigen tempo gaan, tussenin 2 rustdagen waarin je je zin kon doen. Goede begeleiding door een ervaren reisbegeleider. Lekker gegeten 's avonds in zelf te kiezen restaurant. De reis was eigenlijk te kort.

  8,0

 • Fijne wandelreis in fraaie natuur. De wandelingen zijn gebalanceerd, en gevarieerd, en voeren naar prachtige plekjes in het bergland van Andorra. Ze zijn niet al te zwaar. Stokken mee! Zeer goede reisbegeleiding van Bert, die deelnemers ook alternatieve routes biedt mocht het hen toch te zwaar zijn.

  10,0

Praktische informatie

Accommodatie

We overnachten in een goed middenklasse hotel in Soldeu, wat onze standplaats is tijdens deze reis. De rustieke kamers zijn voorzien van een eigen douche en toilet. Soldeu is gunstig gelegen ten opzichte van de mooiste wandelroutes in de Andorrese bergen. Het hotel heeft gratis WiFI voor haar klanten en staat bekend om het goede restaurant met lokale gerechten. Het buitenterras leent zich goed om heerlijk na te genieten van een mooie wandeldag. 

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Soldeu Hotel Soldeu Maistre

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 155,-.

 • Hotel Soldeu Maistre

  We overnachten de gehele reis in Soldeu

 • Hotel Soldeu Maistre lobby
 • Hotel Soldeu Maistre kamer
 • Hotel Soldeu Maistre cafe

  Na de wandeling kun je een drankje doen in het café

 • Hotel Soldeu Maistre kamer
 • Hotel Soldeu Maistre terras
 • Hotel Soldeu Maistre restaurant

  Het ontbijt is inbegrepen

Vliegreis

KLM

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

 • Vlucht met

  KLM

  Traject

  Amsterdam - Barcelona

  Vertrek

  06:00 - 08:10

 • Vlucht met

  KLM

  Traject

  Barcelona - Amsterdam

  Vertrek

  15:20 - 17:45


Er is geen tijdsverschil met Andorra.

KLM, Nederlands nationale trots, bestaat al meer dan 100 jaar en is hiermee de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld. De vloot is hypermodern. Zo zijn de Boeing 787-9 en 10  voorzien van de laatste technische hoogstandjes, zoals speciale moodlighting. De nieuwste generatie luchtfiltersystemen zorgt ervoor dat je minder vermoeid aankomt op de bestemming. Bovendien stoten deze nieuwe vliegtuigen minder broeikasgassen uit. Aan boord ontbreekt het je aan niets: op elke vlucht word je voorzien van een snack en een drankje en op intercontinentale vluchten krijg je uiteraard een warme maaltijd. KLM biedt (behalve in Europa) een persoonlijk in-flight entertainment systeem aan, voorzien van talloze films, series en games. Zo hoef je je niet te vervelen. Wil je tijdens de vlucht extra beenruimte, dan kun je tegen bijbetaling upgraden naar 'economy comfort'.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.095,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Vervoer

We reizen met een eigen bus van en naar de luchthaven van Barcelona, naar de beginpunten van onze wandelingen en vanaf de eindpunten weer terug naar de accommodatie.

 • KLM vliegtuig
 • Bus groot wandelreis Andorra

  We maken gebruik van onze eigen bussen

 • Bus klein wandelreis Andorra

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Hotelovernachtingen
 • Ontbijt
 • Vervoer per bus
 • Nederlandssprekende reisbegeleiding
 • Wandeling in Vall de Riu
 • Wandeling naar het Estanyómeer 
 • Bezoek aan het bergdorpje Ordino
 • Wandeling door het gletsjerlandschap van de Incles-vallei
 • Bezoek aan het Siscarómeer
 • Wandeling door de Madriu-Perafita-Claror-vallei

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken, naast de wandeltochten die tijdens de reis gemaakt worden. De maakt liever nog een extra wandeling, terwijl de ander liever een bezoek brengt aan de hoofdstad Andorra la Vella. Vanuit onze accommodatie kun je zelf eenvoudig te voet of met lokaal vervoer de mogelijkheden aan je voorkeur aanpassen.

Sommige bezienswaardigheden mag je echt niet missen of liggen op de route. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Hiervoor geldt dat eventuele entreegelden exclusief zijn.

Tijdens deze reis zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

 • Vanuit het plaatsje Ransol maken we een wandeling in Vall de Riu
 • We wandelen door de Sorteny-vallei, waar meer dan 700 florasoorten voorkomen. De wandeling eindigt bij het Estanyómeer op 2.390 meter hoogte
 • We brengen een bezoek aan het mooie bergdorpje Ordino
 • Een wandeling door het prachtige gletsjerlandschap van de Incles-vallei. In zo'n 5 uur loop je naar het Siscarómeer
 • We wandelen door de onaangetaste wildernis van de mooie en desolate Madriu-Perafita-Claror-vallei, Andorra’s enige vermelding op de werelderfgoedlijst van UNESCO


Tijdens de reis zijn de volgende excursies en bezoeken van bezienswaardigheden optioneel:

 • Je kunt een bezoek brengen aan de hoofdstad Andorra de Vella, waar je o.a. kunt winkelen in een van de belastingvrije winkels
 • Met een 4WD kun je de Spaanse grens oversteken naar het middeleeuwse Tor. Je passeert hierbij de 2.328 meter hoge bergpas Port de Cabús

Reisdocumenten

 • Geldig paspoort of Europese identiteitskaart
 • E-ticket: ongeveer 7 dagen voor vertrek ontvang je je e-ticket

Geldzaken

In Andorra wordt er betaald met de euro.

Pinnen: op de luchthaven van Barcelona en in het plaatsje Soldeu
Contant: euro’s
Creditcards: te gebruiken in grotere restaurants en winkels.

De hoofdstad Andorra la Vella heeft zich gespecialiseerd in de verkoop van belastingvrije producten, zoals elektronica en luxeartikelen. Ook andere producten zijn er goedkoop. De supermarkten zijn gemiddeld 20 tot 30% goedkoper.

Het richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven is minimaal € 250,-  per persoon per week.

Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. Daarnaast staat het je vrij om als blijk van waardering een fooi aan de reisbegeleider te geven.

Maaltijden

Het ontbijt is inbegrepen tijdens de reis. Alle overige maaltijden zijn niet inbegrepen. Je kunt dan zelf bepalen, waar, wanneer en met wie je gaat eten.

De rivierforel, de jacht, vlees op steen en geroosterd op houtskool, knoflookmayonaise, charcuterie (donja, bringuera (een grote zwoerdworst), bull (bloedworst) of bisbe (andouille)), galettes, champignons en proeverijen van tapas en wijnen zijn enkele specialiteiten die horen bij de verfijnde keuken van Andorra.

In de 'borda' (oude berghuizen) vind je een typische keuken voor lekkerbekken. Hier worden specialiteiten zoals de 'Trinxat', een gerecht op basis van kool, aardappelen en spek geserveerd. Of 'Pan con tomate', brood ingewreven met tomaat en olie. Er is ook een keur aan diverse soorten vlees: hazenpeper of everzwijnragout, de 'coca madegada'. Uiteraard gaan al deze heerlijke gerechten gepaard met een lekkere landwijn, die ze in Andorra drinken uit een fles met een dunne zijtuit, een porró. Het wordt afgeraden kraanwater te drinken.

Gezondheid

Voor deze reis gelden geen specifieke gezondheid risico’s en de medische voorzieningen zijn goed. In het algemeen raden wij altijd aan om een kleine reisapotheek mee te nemen op reis. Meer tips en informatie hierover ontvang je via Mijn Djoser, na boeking. Omdat er op reis altijd iets kan gebeuren en sommige kosten hoog kunnen oplopen, stellen wij het verplicht aan onze reizigers om een reisverzekering af te sluiten. De wandel- en fietsreizen van Djoser zijn geschikt voor iedereen met een normale goede conditie die goed ter been is en in het geval van fietsreizen met enige regelmaat fietst. Kijk voor het maken van een goede afweging of de reis voor jou passend is bij ‘Zwaarte van de reis’. Neem bij twijfel gerust contact op.

Hotelverlenging

Het is mogelijk om de reis in Soldeu te vervroegen of te verlengen. De prijs voor een tweepersoonskamer met ontbijt is vanaf € 36,- per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 48,- per nacht.

Het is ook mogelijk om te vervroegen of verlengen in Barcelona. Je moet dan zelf een hotel regelen.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Klimaat en geografie

Andorra heeft een mediterraan bergklimaat met warme, droge zomers en koude winters met overvloedige sneeuwval. De temperaturen kunnen verschillen met 4 tot 5°C tussen de minder hoog gelegen gebieden en de hogere gebieden. In de dalen wordt gemiddeld gedurende vier maanden per jaar overdag vorst geregistreerd. De gemiddelde laagste temperatuur bedraagt -2°C en de gemiddelde hoogste temperatuur ongeveer 24°C. De neerslag valt voornamelijk tussen oktober en mei; in de winter in de vorm van sneeuw en vooral aan het eind van de herfst in de vorm van regen (tussen de 700 en 1.000 millimeter per jaar).

Zwaarte van de reis

 • Zwaarte wandelreis
 • Zwaarte wandelreis
 • Zwaarte wandelreis

We hebben de reizen gerangschikt naar zwaarte. Hierbij is rekening gehouden met de duur van de tochten, de niveauverschillen, de hoogten waarop we wandelen en de verhouding van rust- en wandeldagen. Dit blijft natuurlijk een inschatting. Bovendien zal je persoonlijke beleving mede afhankelijk zijn van factoren als weersomstandigheden en je fysieke gesteldheid.

Laagste punt wandeltocht: 1.710 meter
Hoogste punt wandeltocht: 2.390 meter
Maximaal stijgen: 600 meter
Maximaal dalen: 700 meter
Totaal aantal km wandelen: ca. 44 kilometer
Gemiddelde wandelduur: 5 uur


Voor meer informatie over de wandelduur en hoogteverschillen verwijzen we je graag naar de dag-tot-dagbeschrijving van deze route. De zwaarte van de reis wordt uitgebreid uitgelegd op de pagina wandel en fiets zwaarte.

De wandelreis Andorra bestaat uit wandelingen vanuit één accommodatie in bergachtig gebied. We wandelen tussen de 5 en 6 uur per dag. De wandelingen gaan soms over goed begaanbare paden, maar er zal ook moeten worden geklauterd en er zijn wandelingen waar de paden dwars door de natuur gaan en minder goed begaanbaar zijn. Daarnaast zit er soms een pittige klim of afdaling tussen. De meeste wandelingen stijg je ca. 500 meter.
Een goede wandelconditie is vereist, daarnaast kun je er iedere dag zelf voor kiezen of je wel of niet met een wandeling meegaat.

Ga goed voorbereid op reis!
Zorg ervoor dat je goed voorbereid op reis gaat. Houd of breng de maanden voorafgaand aan je reis je conditie op peil en probeer uitgerust aan je wandelreis te beginnen. Zo heb je meer plezier van je vakantie. Een goede uitrusting is ook van belang. Zorg altijd voor goed ingelopen schoenen en neem de juiste kleding mee. Niets is zo vervelend als gebrekkig materiaal.

Reisbegeleiding en gidsen

Deze reis wordt begeleid door een lokale Nederlandssprekende reisbegeleider* die je bij aankomst op de luchthaven opwacht en de groep tijdens de wandelingen begeleidt. De reisbegeleider verschaft zoveel mogelijk praktische informatie over de wandelingen, de route en de andersoortige activiteiten tijdens rustdagen. Daarnaast vertelt de begeleider iets over het dagelijkse leven en de verschillende gewoontes van het land.

* In een enkel geval kan het voorkomen dat de Nederlandstalige reisbegeleider wordt vervangen door een Engelstalige reisbegeleider.

Veelgestelde vragen

Hoe zwaar is de reis?

De wandelreis Andorra bestaat uit wandelingen vanuit één accommodatie in bergachtig gebied. We wandelen tussen de 5 en 6 uur per dag. De wandelingen gaan over goed begaanbare paden en kennen soms een pittige klim of afdaling. De meeste wandelingen stijg je ca. 500 meter.
De wandelingen zijn voor iedereen met een normale conditie goed te doen en je kunt er iedere dag zelf voor kiezen of je wel of niet met een wandeling meegaat. Voor exacte informatie over de lengte, wandelduur en stijging/daling, zie de dag-tot-dag-beschrijving op deze website.

Moet ik mijn eigen bagage dragen tijdens de wandelingen?

Je draagt tijdens de wandelingen alleen je eigen dagrugzak met water, fototoestel, lunchpakket, regenkleding etc. De grote bagage blijft achter in het hotel.

Wat voor soort reistas kan ik het beste meenemen?

Het is belangrijk dat je bagage niet te groot is, vanwege de beperkte opslagruimte in de bussen. Harde koffers raden wij om deze reden af. We verzoeken je om maximaal 12 tot 15 kg mee te nemen.

Leggen we alle afstanden wandelend af?

Niet alle afstanden leggen we wandelend af. Vanuit het vliegveld in Barcelona worden we opgehaald met onze eigen, comfortabele bus. Deze brengt ons naar ons vaste hotel in Soldeu van waaruit we dagtochten maken. De bus zet ons op bepaalde punten af, waar wij onze wandelroute beginnen, en haalt ons vervolgens aan het eind van de tocht weer op (als we niet door wandelen naar onze accommodatie).

Wandelen we in Andorra in het skigebied?

Nee, onze routes doorkruisen in geen geval skigebied. Alle wandelroutes zijn in fantastische natuurgebieden, ver van alle skipistes. We verblijven de gehele week in het skidorp Soldeu, waar je op je vrije dag optioneel met de skilift (teleferico) de skipistes kunnen bezoeken. Er is op de vrije dag ook de optie om een korte wandeling van 6 kilometer te maken die van Soldeu naar Canillo voert en die op twee plaatsen skipistes doorkruist.

Hebben we vrije tijd om er zelf op uit te trekken?

Djoser hanteert het ‘vrijheid blijheid’ principe, dit betekent dat er is voldoende tijd vrijgemaakt om er zelf op uit te trekken of gewoon wat rust te nemen. Ook is het mogelijk extra facultatieve wandeltochten en excursies te maken. Op dag 4 en dag 7 is er geen programma. Op dag 4 kun je facultatief de hoofdstad Andorra la Vella bezoeken en op dag 7 heb je de mogelijkheid om optioneel met 4WD’s de grens met Spanje over te steken naar het middeleeuwse gehucht Tor.

Hoe zijn de overnachtingen tijdens deze wandelreis?

We overnachten in een centraal gelegen middenklasse hotel in Soldeu. De kamers zijn voorzien van douche en toilet, haardroger, kabel tv en kluisje.

Is er wifi aanwezig in het hotel?

In het hotel kun je van wifi gebruik maken, dan wel tegen betaling. Ook is het vaak mogelijk bij restaurantjes en cafés wifi te ontvangen.

Is het mogelijk om een éénpersoonskamer te boeken?

Alleenreizenden worden ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een éénpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag. Deze meerprijs is te vinden onder het tabblad VERTREKDATA/PRIJS.

Hoe is de begeleiding geregeld tijdens deze reis?

Deze reis wordt begeleid door een lokale Nederlandssprekende reisbegeleider die je bij aankomst in Barcelona opwacht en de groep gedurende de gehele reis assisteert. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit. De reisbegeleiders zijn enthousiaste wandelaars en doen er alles aan om van je wandelreis een succes te maken.

Hoe groot zijn de groepen?

De groepen op deze wandelreizen bestaan uit maximaal 18 deelnemers. Gemiddeld gaan er 12-14 personen mee. Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Kan ik deze reis vervroegen of verlengen?

Je kunt via Djoser de heen- of terugvlucht wijzigen, dit is op aanvraag. Wijzigingskosten bedragen € 50,- exclusief eventuele kosten die de luchtvaartmaatschappij in rekening brengt.

De prijzen zijn zonder de transfer van/naar de luchthaven. Deze kan eenvoudig ter plaatse geregeld worden. Houd er wel rekening mee dat de transfertijd van Barcelona naar Soldeu in Andorra ca. 3,5 uur bedraagt.

Welke wandelschoenen kan ik het beste dragen tijdens deze reis?

We adviseren stevige en goed ingelopen wandelschoenen met voldoende profiel. Zo heb je voldoende steun en goede grip en door het gebruik van ingelopen schoenen voorkom je blaren tijdens de reis.

Bij een buitensportzaak kun je vragen naar wandelschoen ‘categorie A/B of B’.

Foto's en video