Fietsvakantie Catalonië - Spanje 8 dagen

Catalonië is dankzij de groene, landelijke omgeving heerlijk om doorheen te fietsen! De Vías Verdes, ofwel ‘groene routes’ zijn oude Spaanse spoorwegen die niet meer in gebruik zijn. Deze oude spoorwegen lenen zich perfect om over te fietsen dankzij de vlakke, makkelijk begaanbare paden. 

Reisschema

 1. Amsterdam - Girona
 2. Girona, vallei van Llemena
 3. Girona - Palamós
 4. Palamós - Gola del Ter
 5. Gola del Ter, vrije dag: mogelijkheid bezoek Pals
 6. Gola del Ter - Montgrímassief - Aiguamolls de l’Empordà - Peralada
 7. Peralada, Alberesgebergte en Figueres
 8. Peralada - Girona - Amsterdam
Routekaart Fietsvakantie Catalonië - Spanje 8 dagen

Route op datum:

Beschrijving

Dag 1 Amsterdam - Girona

Na aankomst in Girona rijden we direct naar het hotel waar we de komende twee nachten zullen verblijven. Het hotel ligt midden in het centrum van Girona en op een paar stappen vind je de kathedraal. Omdat Girona wat kleinschaliger is dan zijn bekende broertje Barcelona, is het een fijne plek om de reis rustig te beginnen. De stad staat bol van de kwalitatief goede restaurantjes en de inwoners zijn hier met recht trots op. Vanaf de rivier Onyar kun je dwalen door labyrintische oude stadsstraten, waarbij je een boeiende mix van architectonische stijlen ziet.

Dag 2 Girona; vallei van Llemena

We beginnen de dag met een bezoek aan het oude stadscentrum, met onderweg genoeg mooie fotomomenten van de bontgekleurde huizen aan het water. De stad is beroemd vanwege de gotische architectuur en vanwege de goed bewaard gebleven Joodse wijk. Een aanrader is een wandeling over de historische stadsmuur.


Na de lunch staat de eerste fietstocht op het programma. In de vallei van Llemena, misschien wel een van de best bewaarde natuurgebieden van Catalonië, kun je meerdere fietsroutes volgen. Het landschap wisselt af tussen weilanden, beekjes, bossen en historische dorpjes, een prachtig gebied!

Fietsafstand: +/- 20 km; hoogteverschil: circa +/- 70 m.

Dag 3 Girona - Palamós

We stappen op de fiets en rijden naar Palamós, de belangrijkste haven van de provincie Girona aan de Costa Brava. Het is een makkelijke fietstocht waarbij de eerste 25 km rustig verloopt. We klimmen een beetje als we naar het dorpje Romanyá de la Selva rijden in de bergen van Gavarres. Je rijdt langs met kurk- en steeneiken bedekte berghellingen en de panoramische uitzichten zijn echt fenomenaal. Het dorpje Romanyá is bekend vanwege de Catalaanse schrijfster Mercé Rodoreda die hier tot aan haar dood gewoond heeft. Je kunt in dit plaatsje ook nog de kerk van Sant Martí bewonderen. Hierna dalen we zo’n 10 km af naar Palamós waar je op het strand kunt relaxen en terwijl de vissersboten in de namiddag met hun vangst terugkeren. We overnachten in deze mooie badplaats.

Fietsafstand: +/- 55 km. stijgen: +/- 350 m., dalen: +/- 450 m.

Dag 4 Palamós - Gola del Ter

We vervolgen onze weg zo’n 40 km naar het noorden door de glooiende heuvels van de Empordà-regio waarbij we rijden langs prachtige baaien, rijstvelden en ommuurde, middeleeuwse steden. Een lust voor het oog! Het wordt niet voor niets het Toscane van Spanje genoemd. We eindigen de dag in de kustplaats Gola del Ter, onze uitvalsbasis voor de komende twee nachten.

Fietsafstand: +/- 40 km; hoogteverschil: circa +/- 150 m.

Dag 5 Gola del Ter; vrije dag, mogelijkheid bezoek Pals

Tijd om te ontspannen! De komende dag staat er geen fietstocht op het programma, dus je kunt genieten van het strand, een plons nemen in het zwembad of een beetje rondwandelen in het centrum. Maar het is ook mogelijk om deze regio nog verder op de fiets te verkennen. Rijd bijvoorbeeld naar het historische Pals met een mooi middeleeuwse centrum. Onderweg kom je bovendien langs een grote wijngaard waar je nog deel kunt nemen aan een proeverij.

Optionele fietstoct: fietsafstand: +/- 35 km; hoogteverschil: circa +/- 150 m.

Dag 6 Gola del Ter - Montgrímassief - Aiguamolls de l’Empordà - Peralada


Vandaag staat in het teken van het Montgrímassief (vertaald: grijze berg). Dit karstgebergte heeft toppen van zo’n 300 meter hoog en op een van deze toppen ligt het kasteel van Montgrí, gebouwd aan het einde van de 13e eeuw. Je kunt kiezen voor een rustige tocht om het massief heen, of voor de ietwat uitdagendere route over de berg. Aan de andere kant van de berg ligt de baai van Roses, die ook wel een van de mooiste baaien ter wereld wordt genoemd.  

Roses was in 776 voor Christus een Griekse kolonie, en daarna is het bezet geweest door de Romeinen, waardoor je er ook nu nog veel historische overblijfselen treft. We rijden door het nationaal park Aiguamolls de l’Empordà, een 5000 hectare groot moerasgebied waar vele vogelsoorten voorkomen, en stoppen in het stadje Castelló d'Empúries. Het eindpunt van vandaag is echter Peralada, een stadje aan de voet van de Pyreneeën dat bekend staat om zijn cavaproductie.

Fietsafstand: +/- 55 km; stijgen: +/- 250 m., dalen: +/- 150 m

Dag 7 Peralada; Alberesgebergte, Figueres


Tijd om het Catalaanse Toscane verder te ontdekken op de fiets! We rijden door olijf- en wijngaarden en gaan op ontdekkingstocht in het oostelijke puntje van de Pyreneeën, het Alberesgebergte. Het is een rotsachtige wildernis, waar veel interessante bloemen en planten te vinden zijn zoals het zilverkruiskruid, vlinderbloemen, wolfsmelk, struikmalva, Iris lutescens, de spinnenorchis, meerdere varensoorten én de enige inheemse palm van Europa, de Europese dwergpalm. Ook kom je onderweg koeien tegen van een ongewoon ras en meerdere typisch mediterrane vogels  zoals de vale gierzwaluw, de blauwe rotslijster, de zwarte tapuit, Bonelli’s adelaar en de kleine zwartkop.

Stop in deze regio ook ergens voor een wijn- of cavaproeverij, Catalonië is immers dé plek waar het gemaakt wordt, en breng een bezoek aan de geboorteplaats van Salvador Dalí: Figueres. In Figueres staat het Teatre Museu Dalí, waar je een uitgebreide collectie van meer dan 1500 kunstwerken van Dalí kunt bewonderen. Ook ligt het gebalsemde lichaam van de excentrieke  kunstenaar hier in zijn eigen tombe.

Fietsafstand: +/- 40 km; hoogteverschil: circa +/- 200 m.

Dag 8 Peralada - Girona - Amsterdam


De laatste dag hebben we nog een ochtend de tijd om souvenirs te kopen, of bezienswaardigheden te bekijken voordat we terugrijden naar Girona, waar we het vliegtuig pakken naar Amsterdam.
Lees de volledige beschrijving

Vertrekdata/prijs

Vertrekdata 2019

Start - einde
Meer informatie
Beschikbaarheid
Prijs
 
Start - einde
13 apr - 21 apr
Vertrek gegarandeerd i
Beschikbaarheid
voldoende
Prijs
€ 1.195,-
Start - einde
11 mei - 19 mei
Vertrek gegarandeerd i
Beschikbaarheid
voldoende
Prijs
€ 1.145,-

Inclusief

 • Vliegreis
 • Ruimbagage
 • Alle vluchttoeslagen
 • Hotelovernachtingen met ontbijt
 • Vervoer ter plaatse met bus en fiets
 • Fietstochten volgens programma
 • Lokale Nederlandssprekende reisbegeleiding
 • Diensten Djoserservicebalie Schiphol

Exclusief

Reisverzekering, overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 35,-, bagagekosten Transavia,

Wijzigingen voorbehouden.

Landarrangement

De prijs van de reis zonder de internationale vluchten bedraagt vanaf €1.045,-.

Houd bij het boeken van een landarrangement, waarbij je zelf je vliegtickets boekt, er rekening mee dat er voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers nodig is.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een ander groepslid, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 195,-.

Vanwege de beperkte capaciteit in de hotels, dient een eenpersoonskamer altijd aangevraagd te worden.

Groepssamenstelling

Onze groepen bestaan uit een zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Bij een aantal vertrekdata zie je ‘vertrek gegarandeerd’ vermeld staan. Voor meer informatie over doorgang van de reis en gegarandeerd vertrek, klik hier.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 12 deelnemers, het maximum is meestal 16.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 8.

Praktische informatie

Accommodatie

We overnachten in lokale, centraal gelegen hotels. De kamers zijn voorzien van een eigen douchegelegenheid. De ontbijten zijn inbegrepen.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Girona Hotel Peninsular
Palamos Hotel Ancora
Gola del Ter Hotel Picasso
Peralada Hotel de la Font

Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.


Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een ander groepslid, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 195,-.

Vanwege de beperkte capaciteit in de hotels, dient een eenpersoonskamer altijd aangevraagd te worden.

Vliegreis

Luchtvaartmaatschappij

De vluchten worden uitgevoerd met Transavia. De deelnemers ontvangen ongeveer 8 weken voor vertrek een voorlopig vluchtschema. Het meest voorkomende vluchtschema ziet er als volgt uit, onder voorbehoud van wijzigingen:
 

Amsterdam - Girona 19:20 - 21:20
   
Girona - Amsterdam 21:55 - 00:05*


*aankomst volgende dag

Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Girona.

Landarrangement

De prijs van de reis zonder de internationale vluchten bedraagt vanaf €1.045,-.

Houd bij het boeken van een landarrangement, waarbij je zelf je vliegtickets boekt, er rekening mee dat er voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers nodig is.

Vervoer

Tijdens de reis wordt gebruik gemaakt van verschillende vervoersmiddelen. We reizen met een eigen bus van en naar de luchthaven van Girona. 

Fietsen
De reis is inclusief het gebruik van een goede huurfiets. Je dient zelf een helm mee te nemen. Tegen een meerprijs à € 180,-  (inclusief € 30,- drop-off fee) is het mogelijk een E-bike te huren (beperkt beschikbaar). We fietsen tussen de 45 en 5 kilometer per dag over goed begaanbare wegen.

Elektrische fiets (e-bike)

Het is voor deze fietsreis mogelijk om een elektrische (e-bike) fiets te reserveren. De elektromotor van een elektrische fiets geeft je net dat duwtje in de rug, waardoor het heuvel op ook aangenaam fietsen is. Je bepaalt zelf hoeveel ondersteuning je wil. De toeslag voor een elektrische fiets is € 180,-  (inclusief € 30,- drop-off fee)  voor de gehele reis. De minimale lengte om gebruik te kunnen maken van elektrische fiets is 163cm. Heb je interesse, informeer er dan naar, dan reserveren wij deze e-bike voor je. Voor deze reis zijn maximaal 2 e-bikes per vertrekdatum beschikbaar.

E-bike

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis
 • Ruimbagage
 • Alle vluchttoeslagen
 • Hotelovernachtingen met ontbijt
 • Vervoer ter plaatse met bus en fiets
 • Fietstochten volgens programma
 • Lokale Nederlandssprekende reisbegeleiding
 • Diensten Djoserservicebalie Schiphol

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken, naast de fietstochten die tijdens de reis gemaakt worden. De een maakt graag nog een wandeling door een historisch stadscentrum, terwijl de ander liever een museum bezoekt. Vanuit onze accommodaties kun je zelf eenvoudig te voet of met lokaal vervoer de mogelijkheden aan je voorkeur aanpassen.

Sommige bezienswaardigheden mag je echt niet missen of liggen op de route. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Hiervoor geldt dat eventuele entreegelden exclusief zijn.

Tijdens de fietsreis Vias Verdes zijn de volgende excursies in het reisprogramma mogelijk (naast de fietstochten die gemaakt worden):

 • Bezoek Theater-Museum van Dalí in Figueres
 • Bezoek coöperatie van lokale wijn/olijfolieproducenten in Espolla met wijn/cava-proeverij.

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Geldig paspoort of Europese identiteitskaart. 
   

Geldzaken

In Spanje is de euro het betaalmiddel.

Pinnen: op de luchthaven van Malaga en in de buurt van El Burgo
Contant: euro’s
Creditcards: te gebruiken in grotere restaurants en winkels.

Het richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 250,-  per persoon per week.

Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, evt. gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. 

Maaltijden

In de reissom is het ontbijt inbegrepen. Alle overige maaltijden zijn niet inbegrepen. Je kunt dan zelf bepalen, waar, wanneer en met wie je gaat eten.

De keuken in Catalonië waar deze reis naar toe gaat kent vele lokale streekgerechten met een voorkeur voor verse producten van goede kwaliteit. De bevolking is met recht trots op de eigen keuken en de steden zitten vol betaalbare kwaliteitsrestaurants. De tapas zijn uiteraard ook bekend en worden vanaf begin van de middag tot laat op de avond geserveerd. De lunch is een belangrijke maaltijd in Spanje en het ontbijt is vaak klein.

Gezondheid

Voor Spanje wordt geen vaccinaties aangeraden. Wel is het verstandig enigszins te letten op wat je eet.

Houd er rekening mee dat reizen en fietsen vermoeiend kan zijn. Het is verstandig in een goede conditie en uitgerust op reis te gaan. Zorg er tijdens de reis voor dat je goed eet, veel drinkt en steeds voldoende rust neemt.
 

Klimaat en geografie

Spanje kent verschillende klimaatzones, afhankelijk van breedteligging, hoogte, afstand van de zee etc. In het algemeen kun je zeggen dat het klimaat van het noorden naar het zuiden een overgang vormt van het zachte en regenrijke klimaat van West-Europa naar het hete, droge Afrika. De zomers zijn over het algemeen warm. In het Noord-oosten van Spanje waar deze reis naar toegaat zijn er warme tot hete zomers. In de bergen ligt de temperatuur een aantal graden lager. Met name het voor- en najaar zijn erg geschikte periodes om in dit gebied te fietsen waarbij je kunt genieten van een aangename temperatuur. De temperaturen kunnen dan oplopen tot ca. 22°C.

Zwaarte van de reis

 • Zwaarte fietsreis

De fietsreizen zijn geschikt voor iedereen die een goede conditie en gezondheid heeft en regelmatig op de fiets stapt. We hebben de reizen gerangschikt naar zwaarte. Hierbij is rekening gehouden met de hoogten waarop we fietsen en de hoogteverschillen die we overbruggen en de duur van de fietstochten. Dit blijft natuurlijk een inschatting. Bovendien zal je persoonlijke beleving mede afhankelijk zijn van factoren als weersomstandigheden en je fysieke gesteldheid.

De reizen met één fietsje gaan over vlak tot heuvelachtig terrein. Bij reizen met drie fietsjes fietsen we in bergachtig gebied met steilere afdalingen. Regelmatig wordt de groep met de bus op de top van een pas afgezet om vervolgens met de fiets af te dalen. Liefhebbers kunnen er uiteraard ook voor kiezen om de uitdaging omhoog aan te gaan. Bij iedere fietsreis rijdt een bus mee, zodat je een fietstocht kunt onderbreken. Bij veel reizen kunnen we ter plaatse, afhankelijk van de wensen van de groep, de fietstochten inkorten of verlengen.

Tijdens de fietsreis in Spanje maken we fietstochten van 45 tot 55 kilometer per dag. Hoogteverschillen komen voor tijdens deze reis, de hoogtes staan specifiek aangegeven in de reisbeschrijving. Over het algemeen zal deze reis voor iedereen met een goede conditie goed te doen zijn.

Ga goed voorbereid op reis!
Zorg ervoor dat je goed voorbereid op reis gaat. Houd of breng de maanden voorafgaand aan je reis je conditie op peil en probeer uitgerust aan je fietsreis te beginnen. Zo heb je meer plezier van je vakantie.

Reisbegeleiding en gidsen

Deze reis wordt begeleid door een lokale Nederlandssprekende reisbegeleid(st)er die je bij aankomst op de luchthaven van Girona opwacht en de groep tijdens de fietstochten begeleidt. De reisbegeleider verschaft zoveel mogelijk praktische informatie over het fietsen, de route en de andersoortige activiteiten tijdens rustdagen. Daarnaast vertelt de begeleider iets over het dagelijkse leven en de verschillende gewoontes van het land.

Prijs vanaf € 1.145,-

8 dagen v.a. € 1.145,-

Boek deze reis Boek deze reis

Tel: 071 5126400

Stuur door
Van:
Aan:
Bewaar als favoriet
21° 21°

Waarom Djoser?

 • Rechtstreeks vlucht
 • Lokale Nederlandssprekende reisbegeleider
 • Goed uitgekiende fietsroutes
 • Inclusief huurfiets
 • E-bike huren mogelijk
 • Fietstochten over Vias Verdes

i Dit cijfer is een gemiddelde waardering van onze reizigers. Klantwaardering: 8,0

Prachtige fietsreis door mooi landschap. Superfijne fietsen,...
Prachtige fietsreis door mooi landschap. Superfijne fietsen, dus de lichte heuvels zijn geen probleem. Middeleeuwse stadjes, strand, Dali museum. Lekkere lunches onderweg met cava! Onder begeleiding van Dago en de chauffeur Lluiz was het een heerlijke week.

Naam: José S.
Cijfer: 8
We hebben onder een zonovergoten hemel door een fraai lenteg...
We hebben onder een zonovergoten hemel door een fraai lentegroen landschap, met hier en daar een stokoud stadje, gefietst. De Cataloniërs hebben als welkom voor ons een traditioneel feest in Girona georganiseerd. Heel attent ! De Engelstalige gids en het eten waren zeker okay.

Naam: Johan M.
Cijfer: 8

Bekijk ook...

Reviews

Gemiddelde beoordeling: 8,0

 • 8,0

  José S.

  Prachtige fietsreis door mooi landschap. Superfijne fietsen, dus de lichte heuvels zijn geen probleem. Middeleeuwse stadjes, strand, Dali museum. Lekkere lunches onderweg met cava! Onder begeleiding van Dago en de chauffeur Lluiz was het een heerlijke week.

 • 8,0

  Johan M.

  We hebben onder een zonovergoten hemel door een fraai lentegroen landschap, met hier en daar een stokoud stadje, gefietst. De Cataloniërs hebben als welkom voor ons een traditioneel feest in Girona georganiseerd. Heel attent ! De Engelstalige gids en het eten waren zeker okay.

Review plaatsen