Wandelvakantie Marokko, 14 dagen

In het ruige Atlasgebergte maken we tijdens deze wandelreis kennis met Berbers en hun kleine bergdorpjes, waar we overnachten in berghutten en gastenverblijven. Het landschap varieert van prachtige valleien tot hoge bergpieken, waarvan je er twee kunt beklimmen: de Jebel Toubkal op 4.167 meter en de Jebel Oukaimeden op 3.262 meter. In Marrakech heb je aan het einde van je reis nog de tijd om het centrale plein Djemaa el-Fna en de bazaar te bezoeken.

Bewaar als favoriet
Stuur door
Van:
Aan:


Reisschema

 1. Amsterdam - Casablanca
 2. Casablanca - Imlil - Aremd
 3. Aremd, begin trekking Atlasgebergte - Ouanskera
 4. Ouaneskra - Tachedirt - Labessene
 5. Labessene - Oukaimeden
 6. Oukaimeden, beklimming Jebel Oukaimeden
 7. Oukaimeden - Aguersioual
 8. Aguersioual - Tizi Oussem
 9. Tizi Oussem - Aremd
 10. Aremd - berghut Neltner
 11. beklimming Jebel Toubkal
 12. berghut Neltner - Aremd einde trekking - Asni - Marrakech
 13. Marrakech
 14. Marrakech - Casablanca - Amsterdam
Routekaart Wandelvakantie Marokko, 14 dagen

Route op datum:

Beschrijving

Tijdens Djoser wandelreizen maak je dagwandelingen vanuit een verblijfplaats of een meerdaagse trekking. Er is geen sprake van een strak gepland reisschema. Op rustdagen kun je extra wandelingen maken of andere dingen gaan ondernemen. De reisbegeleider kan je hierover altijd tips en suggesties geven. Je bent natuurlijk niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Door het karakter van onze reizen en de plaatselijke omstandigheden kunnen zich onverwachte situaties voordoen. Hierdoor kan het voorkomen dat een bepaalde wandeling of activiteit niet door kan gaan of aangepast dient te worden. We reizen in groepen van gemiddeld 12 en maximaal 18 personen.


Dag 1 Amsterdam - Casablanca
Dag 2 Casablanca - Imlil - Aremd 

We vliegen rechtstreeks naar Casablanca en reizen de volgende dag door in zuidelijke richting naar het Atlasgebergte. Hier begint ons wandelavontuur. Muildieren dragen de bagage en een meereizende kok verzorgt de maaltijden. We overnachten in berghutten en in gastenverblijven bij Berbers.

Wandelvakantie Djoser Imlil MarokkoHet ruige Atlasgebergte is de hoogste bergketen van Noord-Afrika met toppen tot boven de 4.000 meter. Het gevarieerde, paradijselijke landschap wordt gekenmerkt door hoge bergkammen en diep ingesneden dalen. Er lopen vrijwel geen wegen door het gebergte en in de valleien tref je kleine geïsoleerd gelegen dorpjes. Hier leven de Berbers een hard bestaan. Berbers hebben een eigen taal, literatuur en muziek. Deze oorspronkelijke bewoners vormen 40% van de Marokkaanse bevolking. Hun moedertaal, het Berbers, komt voort uit een orale traditie, zonder schrift, en wordt gesproken in de bergen en op het platteland. Tijdens de reis maak je kennis met de traditionele Berber gastvrijheid. Met handen en voeten kun je een hele conversatie hebben. Het persoonlijke contact met de lokale bevolking maakt je wandelreis tot een bijzondere ervaring. In het gehucht Imlil (1740 meter) laten we vandaag het gemotoriseerd vervoer achter ons en wandelen we in ongeveer een uur naar het bergdorpje Aremd dat op 1940 meter ligt. We overnachten in een Gite d'Etape.

 • Wandelduur: 1 uur
 • Hoogteverschil: 200 meter stijgen

Dag 3 Aremd - Ouanskera
Wandelvakantie Djoser IabesseneVandaag begint de ontdekkingstocht in het Atlasgebergte pas echt. In het algemeen wandelen we in het gebied ten noorden van Aremd naar de minder bekende dorpjes. De eerste, vijf uur durende, pittige wandeling met een klim voert over de Tizi n’Tamertert (2.280 meter) in de Imenanevallei waar we in Ouanskera  (2.200 meter) overnachten in een eenvoudig gastenverblijf. In de middag kunnen liefhebbers nog een mooie wandeling in de vallei maken. De meereizende kok zorgt voor een smakelijke maaltijd.

 • Wandelduur: 5 uur
 • Hoogteverschil: + 350 meter stijgen en 100 meter dalen


Dag 4 Ouanskera - Tachedirt - Labessene
De volgende ochtend begint vroeg met een pittige maar mooie klim over een pas van 3150 meter. Onze weg voert ons langs de bergdorpen Tachedirt en Tizi n’Tachedirt. Deze afgelegen bergdorpjes  zijn de hoogstgelegen dorpjes in de Rhirhaia vallei en tellen maar weinig bewoners. We dalen af naar het dorpje Labessene waar we na ongeveer zeven uur aankomen. We zijn dan weer op een hoogte van 2300 meter gekomen.

 • Wandelduur: 7 uur
 • Hoogteverschil: + 1.000 meter stijgen en 900 meter dalen

 

Dag 5 Labessene - Oukaimeden (2.600 meter)
Wandelvakantie Marokko pas OukaimedenWe tuigen de muildieren op voor een tocht door de alpine valleien van Ourika. In de wintermaanden wordt hier veel geskied. Na ongeveer zeven uur wandelen, via Tizi Mzlee (2600 meter), Agounss (2.300 meter) en Tizi n’Ouatter (3.130 meter), is het goed toeven in het skidorp Oukaimeden(2.600) waar we twee nachten doorbrengen. Dit skistation is het hoogste station in Afrika en heeft wel 15 pistes.

 • Wandelduur: 7 uur
 • Hoogteverschil: + 1.100 meter stijgen en 800 meter dalen


Dag 6 Oukaimeden,  optionele beklimming Jebel Oukaimeden
Vandaag kun je een klim en afdaling maken van ongeveer vier uur naar de top van Jebel Oukaimeden (3.262 meter). Vanaf de top wacht de beloning van een prachtig uitzicht over de vallei. Doe je het liever wat rustiger aan, wandel dan naar de kam achter de berghut om de zon te zien ondergaan.

 • Wandelduur: 4 uur
 • Hoogteverschil: + 700 meter stijgen en dalen 

 

Dag 7 Oukaimeden (2.600 meter) - Amskere (1.740 meter) - Aguersioual (1.600 meter)

Wandelvakantie Marokko lunch bergenWe wandelen ongeveer zeven uur voornamelijk bergafwaarts via een mooie route naar het Berberdorpje Amskere, gelegen op 1740 meter. Onderweg zie je in de okerkleurige valleien veel jeneverbes bomen. Na de lunch in het rivierdal bij Amskere, komen we middels een korte klim over de Tizi n'Aguersioual (2050 meter) aan in ons gastenhuis in Agersioual. We zijn dan weer een stukje gedaald naar 1.600 meter.


 • Wandelduur: 7 uur
 • Hoogteverschil: + 400 meter stijgen en + 1.400 meter dalen


Dag 8 Aguersioual  - Tizi Oussem
Wandelreis Marokko huizen DjoserDe volgende dag steken we de pas Tizi Oudite (2.219 meter) over en lopen in ongeveer vijf uur naar de Gite d'Etape in Tizi Oussem. Onderweg is het weer genieten van de prachtige natuur, de berber nederzettingen en natuurlijk de picknick lunch.

 • Wandelduur: 5 uur
 • Hoogteverschil: + 600 meter stijgen en + 400 meter dalen

 

Dag 9 Tizi Oussem - Tizi Mazzik - Aremd
De wandeling van vandaag voert ons terug naar het beginpunt van de trekking, Aremd. De aankomst is rond het middaguur zodat je de rest van de dag kunt uitrusten.

 • Wandelduur: 5 uur
 • Hoogteverschil: + 650 meter stijgen en + 550 meter dalen


Dag 10 Aremd - berghut Neltner (3.210 meter)
Wandelreis Marokko mannen op ezels en paarden DjoserDe volgende dag volgen we een oude pelgrimsroute van vijf uur door de Mizanevallei naar de Neltner-berghut. Hier wanen we ons terecht in het oude Marokko en ook wel een beetje als echte bergbeklimmers. De eenvoudige overnachtingsplaats in combinatie met de indrukkende natuur draagt bij aan dit gevoel.

 • Wandelduur: 5 uur
 • Hoogteverschil: + 650 meter stijgen en + 550 meter dalen


Dag 11 beklimming Jebel Toubkal

In alle vroegte bereid je je voor op de ongeveer vier uur durende beklimming van Noord Afrika’s hoogste berg, Jebel Toubkal (4.167 m). De klim naar de top is technisch niet veeleisend, maar wel inspannend, met soms zeer steile hellingen. Je inspanningen worden beloond met een fantastisch uitzicht over de Hoge Atlas. In de namiddag, na een afdaling van ca. 2 uur, komt de berghut weer in zicht.

 • Wandelduur: 6 uur
 • Hoogteverschil: + 950 meter stijgen en dalen


Dag 12 berghut Neltner - Imlil, einde trekking - Asni - Marrakech
Wandelreis Marokko RustpauzeDe laatste dag van de trekking wandelen we in ongeveer vier uur naar Imlil. Na de lunch staat de bus klaar en rijden we via Asni, een dorp met een prachtige ligging aan de voet van de Atlas, terug naar het sprookjesachtige Marrakech.

 • Wandelduur: 4 uur
 • Hoogteverschil: + 1.450 meter dalen

 

Dag 13 Marrakech
In Marrakech kunnen we nagenieten van de mooie trekking die we gemaakt hebben. In het hotel met zwembad kunnen de vermoeide leden maten weer tot rust komen want natuurlijk wil iedereen er nog op uit om de stad de beleven. Het plein Djemaa el-Fna is het hart van de stad; 's ochtends kun je er de meest kleurrijke markt van Marokko bezoeken, in de middag verandert het plein in een grote attractie. Goochelaars, slangenbezweerders, waarzeggers en bedelaars mengen zich tussen de verkopers en bieden een fascinerend schouwspel. Dichtbij het plein staat de markante Koutoubia-moskee met een vierkante toren.

Wandelvakantie Djoser Marrakech pleinAls je alles al gezien hebt rondom het centrale plein dan is een bezoek aan een van de kleine musea misschien een idee. Ook de beroemde tuin van Yves Saint Laurent, le Jardin de Majorelle is zeker de moeite waard.   

Dag 14 Marrakech - Casablanca - Amsterdam

We gaan per eigen touringcar terug naar Casablanca voor de rechtstreekse vlucht naar Amsterdam.

Lees de volledige beschrijving

Vertrekdata/prijs

Boek en reis met Djoser zekerheid Boek en reis met Djoser zekerheid

Vertrekdata 2021

Start - einde
Beschikbaarheid
Prijs
Start - einde
22 apr - 05 mei V
Vertrek informatie i
Beschikbaarheid
voldoende
Prijs € 1.145,-
Start - einde
20 mei - 02 jun V
Vertrek informatie i
Beschikbaarheid
voldoende
Prijs € 1.045,-

Inclusief

 • Vliegreis
 • Ruimbagage
 • Alle vluchttoeslagen
 • Vervoer van en naar luchthaven
 • Vervoer van en naar begin- en eindpunt van de wandeltocht
 • Overnachtingen in hotels Casablanca en Marrakech met ontbijt
 • Overnachtingen in berghutten en gastenverblijven
 • Maaltijden tijdens trekking
 • Excursies volgens programma
 • Wandelingen door prachtige bergdorpjes
 • Wandeltocht door Alpine valleien
 • Lokale Engelssprekende gids
 • Bagagevervoer per muildier

Exclusief

Reisverzekering, overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 35,-, etc.

Wijzigingen voorbehouden.

Landarrangement

De prijs van de reis zonder de internationale vluchten bedraagt vanaf €845,-.

Houd bij het boeken van een landarrangement, waarbij je zelf je vliegtickets boekt, er rekening mee dat er voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers nodig is.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een ander groepslid, dan kun je een eenpersoonskamer boeken in Marrakech en tegen de daarvoor geldende toeslag. Voor deze reis bedraagt de toeslag vanaf € 67,-.

Tijdens de trek is het niet mogelijk een eenpersoonskamer te reserveren.

Omdat het in deze tijd prettig is om een eigen kamer te hebben tijdens je reis bieden we 30% korting aan op álle eenpersoonskamers als je voor 30 september 2020 boekt. Deze korting is reeds verwerkt in de hiervoor genoemde vanaf prijs.

Hotelverlenging

Verlenging mét accommodatie in Marrakech in een centraal gelegen hotel bij te boeken. De prijs is vanaf € 30,- per persoon per nacht op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 45,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven (let op: dit kan Casablanca zijn, afhankelijk van de reis).
 

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. In de gepubliceerde reissom is een totaalbedrag voor deze toeslagen opgenomen. Deze bedragen zijn frequent onderhevig aan veranderingen door nieuwe belastingen/toeslagen en wijzigingen in de kosten van brandstof. Indien van toepassing berekent Djoser een verhoging alsnog door. Voor deze reis is in de reissom een totaalbedrag aan luchthavenbelastingen/toeslagen opgenomen van ongeveer €160,-

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit een zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 12 deelnemers, het maximum is meestal 18.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 8.

Bij een aantal vertrekdata zie je 'Vertrek Gegarandeerd' of 'Vertrek Informatie' vermeld staan. Voor meer informatie over doorgang van de reis en gegarandeerd vertrek: V

Vertrek informatie

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren. Dit op basis van eerdere ervaringen en boekingen in dit reisseizoen.

Om een groepsreis te garanderen en uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling en groepsgrootte'. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om een gewenste alternatieve reis en/of vetrekdatum aan te bieden, waarbij je per persoon eenmalig € 50,- korting krijgt. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. In het geval dat een reis niet kan doorgaan als gevolg van een overmachtsituatie kunnen er andere voorwaarden gelden waarbij geen volledige restitutie mogelijk is.

Praktische informatie

Accommodatie

In Marrakech en Casablanca overnachten we in een middenklasse hotel met standaardfaciliteiten. De kamers zijn schoon en voorzien van eigen douche en toilet. Tijdens de trekking in de bergen zijn de accommodaties een stuk eenvoudiger. Je overnacht in eenvoudige berghutten en deelt de kamers en faciliteiten (douche & toilet) met meerdere reisgenoten. Ook overnachten we in gastenhuizen; hier deel je de kamers wederom met meerdere reisgenoten. Je slaapt op een matje of matrasje op de grond in je eigen slaapzak. Houd er rekening mee dat zo hoog in de bergen alles te voet aangevoerd moet worden waardoor de faciliteiten eenvoudig zijn. Maar een prachtig uitzicht is gegarandeerd aanwezig.


Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een ander groepslid, dan kun je een eenpersoonskamer boeken in Marrakech en tegen de daarvoor geldende toeslag. Voor deze reis bedraagt de toeslag vanaf € 67,-.

Tijdens de trek is het niet mogelijk een eenpersoonskamer te reserveren.

Omdat het in deze tijd prettig is om een eigen kamer te hebben tijdens je reis bieden we 30% korting aan op álle eenpersoonskamers als je voor 30 september 2020 boekt. Deze korting is reeds verwerkt in de hiervoor genoemde vanaf prijs.

Vliegreis

Royal Air Maroc

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Kies een datum voor eventuele afwijkende vluchtschema's. Alle schema's zijn onder voorbehoud van wijzigingen. De deelnemers ontvangen ongeveer 8 weken voor vertrek een voorlopig vluchtschema.

Kies vertrekdatum:

 • Vlucht met

  Royal Air Maroc

  Traject

  Amsterdam - Casablanca

  Vertrek

  18:40

  Aankomst

  21:20

 • Vlucht met

  Royal Air Maroc

  Traject

  Casablanca - Amsterdam

  Vertrek

  13:15

  Aankomst

  17:40


Tijdverschil: In de zomer is het twee uur vroeger en in de wintermaanden één vroeger dan in Nederland.

CO2-compensatie

Reizen is verrijkend, maar het transport dat nodig is om nieuwe bestemmingen te ontdekken laat zijn sporen achter in de vorm van broeikasgassen, waaronder CO2. Door de CO2-uitstoot van de reis te compenseren kan ergens anders ter wereld dezelfde hoeveelheid CO2 worden voorkomen. Samen met de ANVR hebben we gekozen voor een samenwerking met de South Pole Group, de wereldmarktleider in het uitvoeren van CO2-reductie projecten. Wij steunen een project in Thailand dat bestaat uit het installeren van zonnepanelen waardoor geen kolen meer hoeven worden te verbrand om elektriciteit op te wekken. Met CO2-compensatie doen we met elkaar dus iets terug voor het klimaat én voor de lokale bevolking. Compenseer daarom je reis: dit is mogelijk voor slechts € 5,-. Vanzelfsprekend compenseren wij als Djoser ook alle reizen van onze medewerkers.

Landarrangement

De prijs van de reis zonder de internationale vluchten bedraagt vanaf €845,-.

Houd bij het boeken van een landarrangement, waarbij je zelf je vliegtickets boekt, er rekening mee dat er voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers nodig is.

Vervoer

Voor het vervoer van en naar de luchthaven en naar het begin- en eindpunt van onze trekking maken we gebruik van eigen busjes. Tijdens de trekking worden we bijgestaan door muildieren die de bagage dragen. Bagage die je tijdens de trekking niet nodig hebt, kun je in het hotel in Marrakech achterlaten.

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis
 • Ruimbagage
 • Alle vluchttoeslagen
 • Vervoer van en naar luchthaven
 • Vervoer van en naar begin- en eindpunt van de wandeltocht
 • Overnachtingen in hotels Casablanca en Marrakech met ontbijt
 • Overnachtingen in berghutten en gastenverblijven
 • Maaltijden tijdens trekking
 • Excursies volgens programma
 • Wandelingen door prachtige bergdorpjes
 • Wandeltocht door Alpine valleien
 • Lokale Engelssprekende gids
 • Bagagevervoer per muildier

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken, naast de wandeltochten die tijdens de reis gemaakt worden. De een bekijkt graag nog een museum, terwijl de ander liever een markt bezoekt. Vanuit onze accommodaties kun je zelf eenvoudig te voet  of met lokaal vervoer de mogelijkheden aan je voorkeur aanpassen.

Sommige bezienswaardigheden mag je echt niet missen of liggen op de route. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Hiervoor geldt dat eventuele entreegelden exclusief zijn.

Tijdens de wandelreis Marokko zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen: 

 • Trektocht van dag 2 tot en met dag 12 met Engelssprekende lokale gids inclusief maaltijden


Ter plaatse zijn er in Marrakech ook andere excursies mogelijk. De lokale gids kan je hierover adviseren en regelt eventueel een excursie voor de groep. Het is mogelijk om een stadstoer te maken door Marrakech met lokale gids of een bezoek te brengen aan een Hammam.

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek. 
 • Paspoort, dat nog minimaal 3 maanden geldig is bij vertrek uit Marokko.

Geldzaken

In Marokko wordt er betaald met de Marokkaanse dirham. Kijk voor de actuele koers op oanda.com.

Pinnen: in de grotere plaatsen zijn geldautomaten (tijdens de trekking is het niet mogelijk om te pinnen)
Contanten: euro’s
Reischeques: in euro’s of US dollars
Creditcard: wordt op veel in Marrakech geaccepteerd

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven, geldt een minimum van € 125,- per persoon per week.

Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald.

Maaltijden

In het hotel in Marrakech is het ontbijt inbegrepen in de reissom. Ook zijn de maaltijden tijdens de trekking bij de reis inbegrepen. De meereizende kok verzorgt dan de maaltijden. Enige hulp bij het koken wordt altijd gewaardeerd. Overige maaltijden zijn niet bij de reissom inbegrepen. 

Beroemd in Marokko is de Marokkaanse tajine, een stoofschotel van vlees en groente; je kunt het voor weinig geld in ieder restaurant en op ieder terras eten. Ook couscous kom je in alle variëteiten en prijsklassen tegen. Daarnaast heeft de Franse koloniale overheersing haar sporen nagelaten in het menu. Naast stokbrood bij het ontbijt wordt de ‘Salade Nicoise’ veel geserveerd. Typisch Arabisch zijn de vele salades, die vaak als bijgerecht geserveerd worden. Populair zijn ook spiesjes met vlees, een soort Marokkaanse saté. Het kraanwater in Marokko smaakt niet erg lekker. We raden je dan ook aan om water uit flessen als drinkwater te gebruiken. Deze zijn overal te verkrijgen.

Gezondheid

Voor deze reizen wordt aangeraden:

 • Vaccinaties tegen DTP
 • Hepatitis A


Het is verstandig enigszins te letten op wat je eet. We raden je aan een kleine reisapotheek mee te nemen met o.a. pijnstillers en een middel tegen darmstoornissen. De reisbegeleiding beschikt voor noodgevallen overigens ook over een medische set, met daarin steriel hulpmateriaal.

Houd er rekening mee dat reizen vermoeiend kan zijn. Het is verstandig in een goede conditie en uitgerust op reis te gaan. Zorg er tijdens de reis voor dat je goed eet, veel drinkt en steeds voldoende rust neemt.

Tijdens deze reis loop je op een hoogte rond de 2.450 meter en op een maximale hoogte van 4.167 meter als je Jebel Toubkal beklimt. Lichte verschijnselen van hoogteziekte kunnen optreden; hoofdpijn, slapeloosheid of verminderde eetlust. Het is raadzaam om de voorgenomen reis met je huisarts of de plaatselijke GGD te bespreken. Zij kunnen je inlichten over het reizen op grote hoogte, tips geven en eventueel aanwijzingen over medicijngebruik. Reizigers met hart- en/of longaandoeningen en personen ouder dan zestig raden we in ieder geval aan om de reisplannen te bespreken met de huisarts.

Voor eventuele gevallen waarbij directe medische hulp noodzakelijk is, zijn onze reisbegeleiders en de lokale begeleiding voldoende geïnstrueerd om je op de juiste wijze te begeleiden.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.


Reizen en Covid-19

Natuurlijk reizen wij ook in coronatijd en zijn wij ervan overtuigd dat we met de benodigde aanpassingen veilig en verantwoord op reis kunnen gaan. Daarbij volgen we altijd het advies en richtlijnen van het RIVM en het ministerie van Buitenlandse Zaken. De reis gaat door als de bestemming code groen of geel heeft, we reizen dus niet naar een land of gebied met een negatief reisadvies (code oranje: "alleen noodzakelijke reizen"). Uiteraard hebben we ook veel contact met onze lokale agent, waardoor we goed op de hoogte zijn van de lokale omstandigheden en regels. Met deze lokale assistentie, onze 24/7 hulp en bijstand en de aanwezigheid van een lokale reisbegeleider die extra goed is voorbereid, reis je met een gerust gevoel. Verrassingen onderweg kunnen we zo prima ondervangen. Na boeking houden wij je via "Mijn Djoser" op de hoogte van de laatste informatie.

Hotelverlenging

Verlenging mét accommodatie in Marrakech in een centraal gelegen hotel bij te boeken. De prijs is vanaf € 30,- per persoon per nacht op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 45,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven (let op: dit kan Casablanca zijn, afhankelijk van de reis).
 

Klimaat en geografie

Marokko heeft een gematigd klimaat met koele winters en warme zomers. In de bergen verschilt de temperatuur van die in het binnenland: in de bergen is het koeler. In voor- en najaar kan het in de bergen fris zijn. In mei en juni kun je hier bergbloemen aantreffen. De zomers zijn warm, maar ook droog; in de bergen ook koel waardoor je hier altijd een trui nodig hebt. In september en oktober kan het alweer licht gaan sneeuwen.

Zwaarte van de reis

 • Zwaarte wandelreis
 • Zwaarte wandelreis
 • Zwaarte wandelreis

We hebben de reizen gerangschikt naar zwaarte. Hierbij is rekening gehouden met de duur van de tochten, de niveauverschillen, de hoogten waarop we wandelen en de verhouding van rust- en wandeldagen. Dit blijft natuurlijk een inschatting. Bovendien zal je persoonlijke beleving mede afhankelijk zijn van factoren als weersomstandigheden en je fysieke gesteldheid.

Laagste punt wandeltocht: 1.500 meter
Hoogste punt wandeltocht: 4.167 bij beklimming Jebel Toubkal
Maximaal stijgen: 1.250 meter bij beklimming Jebel Toubkal
Maximaal dalen: 1.450 meter bij afdaling Jebel Toubkal naar Imlil
Gemiddelde wandelduur: 6 uur


Tijdens deze reis loop je op een hoogte tussen de 1.500 meter en een maximale hoogte van 4.167 meter als je Jebel Toubkal beklimt. Je loopt gemiddeld op een hoogte van circa 2450 meter. De totale trekking is 10 dagen, waarvan 8 wandeldagen en 2 dagen waarbij je een bergtop kunt beklimmen. Deze 2 dagen kun je dus ook gebruiken als rustdag. De beklimming van Jebel Toubkal is een pittige klim met een aantal steile hellingen. De klim is technisch niet veeleisend maar wel inspannend. Je stijgt en daalt circa 950 meter! Je kunt deze dag ook gebruiken om in de berghut Neltner uit te rusten of in de omgeving wat te wandelen. Ook de mogelijke beklimming van Jebel Oukaimeden is pittig. Je stijgt en daalt zo’n 750 meter. Doe je liever rustig aan, dan kun de ook een korte wandeling maken achter de berghut of gewoon de dag gebruiken om uit te rusten. De wandelingen lopen uiteen van 4 tot 7 uur per dag. Je loopt over goed begaanbare muildierpaden en over ruigere bergpaden.

Voor exacte informatie over de duur van de wandelingen en de hoogteverschillen verwijzen we je naar de dag-tot-dag beschrijving van deze route. 

Vanaf een hoogte vanaf ongeveer 3.000 meter bestaat de mogelijkheid dat je last krijgt van de hoogte. Lichte verschijnselen van hoogteziekte kunnen optreden; hoofdpijn, slapeloosheid, of een verminderde eetlust.

Ga goed voorbereid op reis!
Zorg ervoor dat je goed voorbereid op reis gaat. Houd of breng de maanden voorafgaand aan je reis je conditie op peil en probeer uitgerust aan je wandelreis te beginnen. Zo heb je meer plezier van je vakantie. Een goede uitrusting is ook van belang. Zorg altijd voor goed ingelopen schoenen en neem de juiste kleding mee. Niets is zo vervelend als gebrekkig materiaal.

Reisbegeleiding en gidsen

De groep wordt begeleid door een enthousiaste lokale Engelssprekende gids, in dienst van ons agentschap in Marokko. Deze gidsen zijn zeer ervaren wandelaars en vertellen uitgebreid over het land, de geschiedenis, de religieuze invloeden of de culturele achtergronden, maar natuurlijk ook over de lokale gebruiken en de alledaagse zaken in het leven.

Ze verschaffen zoveel mogelijk praktische informatie over de wandelingen, zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie voor wandelen, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit. Tijdens de trekking reist er een kok mee en muildieren (bijgestaan door muildierbegeleiders) dragen onze bagage.

FAQ

Hoe zwaar is de reis?

Tijdens deze reis lopen we gemiddelde en pittige tochten van 4 tot 8 uur in bergachtig gebied. Een goede conditie en enig doorzettingsvermogen zijn op deze reizen een vereiste. Tijdens deze reis zijn er meerdere beklimmingen ingepland en soms wandel je een aantal dagen achter elkaar. Optioneel is het ook mogelijk om het rustiger aan te doen. Tijdens deze reis loop je op een hoogte tussen de 1500 meter en een maximale hoogte van 4165 meter als je Jebel Toubkal beklimt. Je loopt gemiddeld op een hoogte van circa 2450 meter.

Houd er rekening mee dat vanaf een hoogte vanaf ongeveer 3000 meter de mogelijkheid bestaat dat je last krijgt van de hoogte. Lichte verschijnselen van hoogteziekte kunnen optreden; hoofdpijn, slapeloosheid, verminderde eetlust, onregelmatige ademhaling in de slaap en een algeheel malaise gevoel. Zorg ervoor dat je goed voorbereid op reis gaat. Houd of breng de maanden voorafgaand aan je reis je conditie op peil en probeer uitgerust aan je wandelreis te beginnen. Zo heb je meer plezier van je vakantie.

De totale trekking is 10 dagen, waarvan 8 wandeldagen en 2 dagen waarbij je optioneel een bergtop kunt beklimmen of uit kunt rusten.

Voor exacte informatie over de lengte, wandelduur en stijging/daling, zie de dag-tot-dag-beschrijving op deze website.

Moet ik mijn eigen bagage dragen tijdens de wandeltochten?

Je draagt tijdens de wandelingen alleen je eigen dagrugzak met water, fototoestel, lunchpakket, regenkleding etc. De benodigde bagage wordt gedragen door muildieren. De rest van de bagage laten we achter in het hotel in Marrakech.

Wat voor soort reistas kan ik het beste meenemen?

Het is belangrijk dat je bagage niet te groot is, vanwege de beperkte opslagruimte in de bussen. Harde koffers raden wij om deze reden af. We verzoeken je om maximaal 12kg mee te nemen.

Tijdens de trekking adviseren wij niet meer dan 10 kilo mee te nemen inclusief een slaapzak. Deze bagage wordt gedragen door muildieren en kun je meenemen in een weekendtas of plunjezak. De overige bagage kun je in het hotel in Marrakech achterlaten.

Leggen we alle afstanden wandelend af?

Niet alle afstanden leggen we wandelend af. Voor het vervoer van en naar de luchthaven en naar het begin- en eindpunt van onze trekking maken we gebruik van eigen comfortabele busjes.

Hebben we vrije tijd om er zelf op uit te trekken?

Djoser hanteert het ‘vrijheid blijheid’ principe, dit betekent dat er tijd is vrijgemaakt om er zelf op uit te trekken of gewoon wat rust te nemen. Op de meeste dagen staan er wandeltochten op het programma, daarnaast is er af en toe tijd om zelf de omgeving te ontdekken of deel te nemen aan facultatieve excursies. Op dag 2 en 13 staat er geen wandeling op het programma, maar kan je zelf Marrakech ontdekken of een optionele excursie doen.

Hoe zijn de overnachtingen, met name tijdens de trekking?

In Marrakech en in Casablanca overnachten we in een middenklasse hotel met standaardfaciliteiten. De kamers zijn schoon en voorzien van eigen douche en toilet. Tijdens de trekking in de bergen zijn de accommodaties een stuk eenvoudiger. Je overnacht in eenvoudige berghutten en deelt de kamers en faciliteiten (douche & toilet) met meerdere reisgenoten. Ook overnachten we in gastenhuizen; hier deel je de kamers wederom met meerdere reisgenoten. Je slaapt op een matje of matrasje op de grond in je eigen slaapzak.

Is er wifi aanwezig tijdens de reis?

In het hotel in Marrakech en Casablanca kun je gebruik maken van wifi. De rest van de reis is er geen wifi beschikbaar.

Is het mogelijk om een éénpersoonskamer te boeken?

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een ander groepslid, dan kun je een eenpersoonskamer boeken in Marrakech en Casablanca tegen de daarvoor geldende toeslag. Deze meerprijs is te vinden onder het tabblad VERTREKDATA/PRIJS. Tijdens de trekking worden de kamers gedeeld met andere deelnemers.

Waar bestaan de maaltijden tijdens de trekking uit?

De maaltijden tijdens de trekking zijn bij de reis inbegrepen. De meereizende kok verzorgt dan de maaltijden. Het ontbijt bestaat meestal uit brood, eieren en fruit. Je eet vaak typische Berbergerechten als tajine (een stoofschotel van vlees en groente en couscous). Enige hulp bij het koken wordt altijd gewaardeerd.

Hoe is de begeleiding tijdens de trekking?

De groep wordt begeleid door een lokale Engelssprekende gids die je bij aankomst in Marrakech opwacht en de groep gedurende de gehele reis assisteert. De gids kent zijn eigen land en het berggebied goed en verschaft zoveel mogelijk praktische informatie over de wandeling en de route. Tijdens de trekking reist er een kok mee en muildieren (bijgestaan door muildierbegeleiders) dragen onze bagage.

Uit hoeveel deelnemers bestaan de groepen?

De groepen op deze wandelreizen bestaan uit maximaal 18 personen. Gemiddeld bestaat de groep uit 12-14 reizigers.

Kan ik deze reis vervroegen of verlengen?

Je kunt via Djoser de heen- of terugvlucht wijzigen, dit is op aanvraag. Wijzigingskosten bedragen € 50,- exclusief eventuele kosten die de luchtvaartmaatschappij in rekening brengt.

Voor de vervroeging of verlenging kan de accommodatie in Marrakech worden bijgeboekt. De prijs hiervoor kunt u vinden onder het tabblad VERTREKDATA/PRIJS.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven. Deze kan eenvoudig ter plaatse geregeld worden.

Wat is het voltage in Marokko?

De netspanning is 220 volt, volt de stopcontacten zijn gelijk aan die Nederland.

Kan ik mijn batterijen/telefoon opladen?

Tijdens de trekking is het op verschillende plaatsen mogelijk om je batterijen op te laden. Wij raden je wel aan extra batterijen mee te nemen of bijv. een powerbank. In de grote steden is er altijd de mogelijkheid tot opladen in de hotels.

Hoe kan ik betalen in Marokko?

In Marokko wordt er betaald met de Marokkaanse dirham. In de grote plaatsen zijn geldautomaten aanwezig. Ook kan je op veel plaatsen creditcards gebruiken. Daarnaast is het verstandig om contante Euro's of Dollars mee te nemen, deze kan je ter plaatse omwisselen.

Tot welke hoogte ga ik en krijg ik last van de hoogte?

Tijdens deze reis loop je op een hoogte rond de 2450 meter en op een maximale hoogte van 4165 meter als je Jebel Toubkal beklimt. Lichte verschijnselen van hoogteziekte kunnen optreden (bij de beklimming van Jebel Toubkal); hoofdpijn, slapeloosheid, verminderde eetlust, onregelmatige ademhaling in de slaap en een algeheel malaise gevoel.

Zijn er speciale kledingvoorschriften?

Marokko is een islamitisch land en zeker op het platteland wordt gepaste kleding op prijs gesteld. Dit betekent voor zowel mannen als vrouwen: kleding die de schouders, bovenarmen en knieën bedekt.

Wat is de beste reistijd?

Marokko is het gehele jaar door goed te bereizen. Je moet zeker in het voor- en najaar rekening houden met kouder weer, zeker op grotere hoogte.

Bekijk alle veelgestelde vragen

Prijs vanaf € 1.045,-

14 dagen v.a. € 1.045,-

Tel: 071 5126400

31° 31°

Daarom Djoser

 • Maaltijden tijdens trekking inclusief
 • Bagagevervoer per muildieren
 • Lokale professionele berggids 
 • Veel contact met lokale bevolking
 • Overnachting in berghutten en gites
 • Verblijf in hotel Marrakech inclusief zwembad

i Dit cijfer is een gemiddelde waardering van onze reizigers. Klantwaardering: 8,6

Een fantastische trekking gemaakt door de Hoge Atlas onder l...
Een fantastische trekking gemaakt door de Hoge Atlas onder leiding van gids Omar; hij zorgde dat iedereen zich veilig voelde en was altijd positief en behulpzaam. Alles was uitstekend geregeld, het eten voortreffelijk. Als je van uitdaging en ruige landschappen houdt is deze reis zeker aan te raden!

Naam: Marysia Q.
Cijfer: 9
Wat een prachtige ervaring om 14 dagen in Marokko te mogen v...
Wat een prachtige ervaring om 14 dagen in Marokko te mogen verblijven. Een geweldige gids Omar die alle vragen en probleempjes met de glimlach opgelost heeft. Een brede waaier aan locaties om te slapen! Het verse eten en de overvloed aan thee werden elke keer weer gesmaakt! Een aanrader!!!!

Naam: Marc N.
Cijfer: 9

Reviews

Gemiddelde beoordeling: 8,6

 • 9,0

  Marysia Q.

  Een fantastische trekking gemaakt door de Hoge Atlas onder leiding van gids Omar; hij zorgde dat iedereen zich veilig voelde en was altijd positief en behulpzaam. Alles was uitstekend geregeld, het eten voortreffelijk. Als je van uitdaging en ruige landschappen houdt is deze reis zeker aan te raden!

 • 9,0

  Marc N.

  Wat een prachtige ervaring om 14 dagen in Marokko te mogen verblijven. Een geweldige gids Omar die alle vragen en probleempjes met de glimlach opgelost heeft. Een brede waaier aan locaties om te slapen! Het verse eten en de overvloed aan thee werden elke keer weer gesmaakt! Een aanrader!!!!

 • 8,0

  Ayhan A.

  De vakantie in de hoge atlas in Marokko was prachtig. Het ruige landschap, de natuur(de dieren, de bomen en de bloemen) en het eten was heerlijk. We hebben erg gelukkig gehad met het weer want het was niet te warm. Waardoor de wandelingen niet te pittig waren. Deze vakantie is echt een aanrader.

 • 8,0

  Lisa J.

  Een mooi opgebouwde reis. Elke dag een wandeling, een paar keer een pas over van 3200 m om te wennen aan de hoogte. Met als kers op de taart de beklimming van de Toubkal (4167 m). Met het vele klimmen en dalen is een goede conditie aan te raden.

 • 9,0

  Jeannette B.

  Het was een topvakantie met als hoogte punt de pittige beklimming en daling van de Jebel Toubkal. onderweg prachtige uitzichten. De prima gids stond 24/7 klaar en hield het tempo goed in de gaten. De gite's waren wisselend, eenvoudig. Het eten was gezond en voedzaam. Een goede conditie heb je nodig

 • 10,0

  Kees L.

  Een fantastische tocht die zeer goed overeenkomt met de beschrijving op de Djoser site. Met name dankzij de gidsen (Moha en Mohammed), twee wandelende reisgidsen. Voortreffelijke gastheren voor hun land, boeiende gesprekspartners en berggidsen die van wanten weten als het even allemaal niet meezit.

 • 8,0

  George S.

  Het was een mooie goed verzorgde reis. Alle dagen mooie bergwandelingen die goed waren ingedeeld. We starten op 1940m en per wandeldag werd er een schepje hoger op gedaan. Topper de Toubkal 4167m. Met een goeie conditie, zeker de drie schoentjes, kom je overal boven. Mede door de prima gids, Boubker.

 • 9,0

  Peter M.

  Een geweldige reis, pittige bergwandelingen, veel contact met de plaatselijke bevolking. een prettige goed Engels sprekende Marrokaanse gids. Lekker en goed verzorgd eten.

 • 7,0

  Maurice

  Het is een mooie reis, waarin je een bijzonder deel van Marokko ziet. De gidsenbegeleiding was erg goed. Het wandelen is best pittig; houd rekening met stevig stijgen en dalen. Zelf de optionele wandelingen geskipt. Landschap in de dalen en dorpjes erg mooi; maar op de bergen zelf wat eentonig.

 • 8,0

  Klink

  Een leuke fysieke vakantie, dagelijks heerlijk eten bereid door eigen kok en een prachtig land. Zeker een aanrader als je van wandelen en pure cultuur houdt.

 • 8,0

  Thijs K.

  Hoewel de conditie van de 14 groepsleden nogal uiteenliep, was het een mooie ervaring om te zien dat individuen snel tot team groeide. Juist door de moeilijkheid van de tocht, was het nodig om op- en met elkaar af te stemmen en waar nodig te helpen. De tocht naar de Toubkal was de kers op de taart!

 • 8,0

  Ronnie T.

  Pittige wandelingen in een prachtig landschap, slapen in eenvoudige onderkomens op unieke plekjes. Al met al een waardevolle ervaring. Neem wel voldoende kleingeld mee, met briefjes 100 dh of meer kan in de bergen bijna nergens worden betaald !!

 • 10,0

  Nancy T.

  De combinatie van het drukke Marrakech en de stilte van de bergen, heerlijk! Goed georganiseerd. Geweldige gids. Accomodaties van goed tot zeer primitief, maar wat een ervaring! De wandeling op zich best zwaar maar in zulke mooie natuur is dat alles de moeite waard. Ik vond het een supervakantie!!!

 • 9,0

  Mieke B.

  Een uitdagende, pittige wandelreis langs de ruige en woeste natuur van de hoge Atlas, overnachten in Gites en eten volgens Marokkaans recept. Een aanrader voor de ervaren wandelaar op zoek naar iets nieuws.

 • 8,0

  Jan Vonk

  Het was een hele mooie gevarieerde wandelreis door het atlas gebergte,de zwaarte van de reis viel mij mee omdat ik goed getraind had voor deze reis.Het looptempo werd bepaald door de gids,er was voldoende tijd om te acclimatiseren aan de hoogte. Het was een uitstekende gids!

 • 10,0

  Simon K.

  Fantastische wandelreis door de spectaculaire bergen van de Hoge Atlas in Marokko. Met de groep reis je door groene valleien en ruige passen, vergezeld door twee gidsen, een kok en muilezels. Een onvergetelijke ervaring met als hoogtepunt de beklimming van de Toubkal Mountain!

Bekijk alle reviews
Review plaatsen