Bekijk de Wandel- & Fietsreis Azoren - Portugal, 14 dagen van Djoser

Wandel- & Fietsreis Azoren - Portugal 14 dagen

Te voet en te fiets over vier eilanden

Vanaf € 2.495,- Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

De eerste week overnachten we op het grootste eiland Sao Miguel waar we verschillende wandel- en fietstochten maken. Het volgende eiland is het mooie Sao Jorge. De prachtige natuur en ongereptheid hier leent zich uitstekend voor afwisselende wandeltochten. Vanuit Sao Jorge varen we naar Faial voor de laatste nachten. Op het programma staat een wandeling bij de Capelinhos-vulkaan en een dagtocht naar het buureiland Pico, vernoemd naar de gelijknamige vulkaan.

Daarom Djoser

 • Unieke combinatiereis van wandelen en fietsen
 • Bezoek aan vier verschillende eilanden
 • Overnachtingen in comfortabele hotels inclusief ontbijt
 • Indrukwekkend vulkanisch landschap
 • Fietsen langs de kraterrand met uitzichten op Lagoa Azul en Lagoa Verde
 • Wandeling naar het 'Vuurmeer'
 • Wandeling in het vulkaangebied bij Capelinho
 • Nederlandse reisbegeleider

Route en kaart

Routekaart Wandel- & Fietsreis Azoren - Portugal, 14 dagen
 1. Amsterdam - Ponta Delgada (Sao Miguel)
 2. Ponta Delgada, fietstocht Sete Cidades
 3. Ponta Delgada - Vila Franca do Campo, wandeling Lagoa do Fogo
 4. Ponta Delgada/Vila Franca do Campo*, fietstocht Furnas
 5. Ponta Delgada/Vila Franca do Campo*, wandeling Faial da Terra
 6. Ponta Delgada/Vila Franca do Campo*, wandeling theeplantages en fietstocht Ribeira Grande - Ponta Delgada
 7. Ponta Delgada
 8. Ponta Delgada - vlucht naar Velas (Sao Jorge), wandeling Ponta dos Rosais
 9. Velas
 10. Velas, wandeling Fajã do Ouvidor
 11. Velas - ferry naar Horta (Faial)
 12. Horta, excursie naar Pico
 13. Horta, wandelingen Caldeira en Capelinho
 14. Horta - Amsterdam

Reisbeschrijving

Tijdens Djoser wandel- en fietsreizen maak je dagwandelingen en fietstochten vanuit een verblijfplaats of een meerdaagse trekking. Er is geen sprake van een strak gepland reisschema. Op rustdagen kun je extra wandelingen of fietstochten maken of andere dingen gaan ondernemen. Door het karakter van onze reizen en de plaatselijke omstandigheden kunnen zich onverwachte situaties voordoen. Hierdoor kan het voorkomen dat een bepaalde wandeling, fietstocht of activiteit niet door kan gaan of aangepast dient te worden. We reizen in groepen van gemiddeld 12 en maximaal 18 personen.

Onze wandelreizen worden ingedeeld in categorieën van één tot vijf schoentjes, waarbij één schoentje eenvoudig is en vijf zwaar, voor de ervaren wandelaar. Drie schoentjes/fietsjes is voor iedereen met een goede conditie, die regelmatig wandelt, goed te doen. Deze reis krijgt drie schoentjes/fietsjes. Meer informatie over de wandelduur per dag vind je hieronder in de dag-tot-dagbeschrijving en een toelichting over de zwaarte lees je in de praktische informatie. De zwaarte van de reis wordt uitgebreid uitgelegd op de pagina wandel en fiets zwaarte.

Start van de reis: Sao Miguel

Dag 1 Amsterdam - Ponta Delgada (Sao Miguel)
Sao Miguel is het grootste eiland van de archipel en de eerste week van deze actieve reis brengen we dan ook op dit eiland door. De eerste dagen op vulkanische bodem verblijven we in de hoofdstad, Ponta Delgada. Ponta Delgada is een bruisende mix van oud en nieuw. Het heeft een gezellige boulevard met veel terrasjes en restaurantjes waar je heerlijk kunt eten, groene parken, leuke winkeltjes en oude monumenten. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de prachtige kerk Igreja Matriz de Sao Sebastiao, het schitterende plein Praca Goncalo Velho Cabral of de 18-eeuwse poorten met sierlijke bogen, genaamd Portas da Cidada.


Prachtige blauwe en groene kratermeren

Dag 2 Ponta Delgada, fietstocht Sete Cidades
Wandel en fiets Azoren Ponta DelgadaDe eerste fietstocht start bij Lagoa do Canário en leidt ons onder andere via de kraterrand om Lagoa Azul en Lagoa Verde, de prachtige blauwe en groene kratermeren. Ook fietsen we langs het uitzichtpunt Visto do Rei (uitzicht van de koning). De naam verwijst naar koning Karel I en koningin Amalia van Portugal. Zij bezochten dit uitzichtpunt in 1901, toen Portugal nog een monarchie was. Vanaf deze plek heb je het beste uitzicht op dit bijzondere gebied en wordt daarom het ‘koninklijke’ uitzichtpunt genoemd. Het hele gebied is bezaaid met oude vulkanen en weelderig begroeide kraters. De dagtocht eindigt in Sete Cidades, een klein dorp aan de oevers van een van de grootste kratermeren van Europa.

 • Afstand: 20 kilometer
 • Hoogteverschil: 430 meter dalen en 100 meter stijgen over deels onverharde weg


Door de natuur in Villa Franca do Campo

Dag 3 Ponta Delgada - Villa Franca do Campo, wandeling Lagoa do Fogo* 
Azoren Sao Miguel Lagoa do Fogo vuurmeerWe verlaten met de bus Ponta Delgada en rijden oostwaarts naar het plaatsje Villa Franca do Campo, waar we 3 nachten verblijven. We maken vanuit hier twee wandeltochten en een fietstocht. Onze eerste wandeling voert ons naar het Lagoa do Fogo, 'het Vuurmeer’. Het meer is in de 16e eeuw ontstaan als gevolg van een uitbarsting van de vulkaan. De wandeltocht van ongeveer 4,5 uur voert deels langs een levada en gaat voor een groot deel door een beschermd natuurgebied. Bij goed weer is het heerlijk picknicken aan de oever van dit prachtige kratermeer en het water is zo helder en schoon dat je er zelfs in kunt zwemmen.

 • Afstand: 10 kilometer
 • Wandelduur: ca. 4,5 uur
 • Hoogteverschil: 350 meter dalen en stijgen


Fietsen door het kratergebied

Dag 4 Villa Franca do Campo, fietstocht Furnas*
Wandelfiets Azoren Fietsen onverharde weg DjoserNa het ontbijt stappen we op onze fietsen. Een mooie tocht door het kratergebied bij het Furnasmeer staat op het programma. De stomende geisers en borrelende bronnen met zwavelhoudend water verraden de grote vulkanische activiteit onder de grond. Na de fietstocht is er gelegenheid de mooie botanische tuin Parque Terra Nostra te bekijken. De botanische tuin werd in de 18e/19e eeuw aangelegd en is een van de meest populaire locaties op het eiland. De tuin is prachtige gelegen en heeft een verscheidenheid aan exotische planten. Je kunt ook ter ontspanning een thermaal bad nemen. In Furnas zijn ruim 20 zwavel- en ijzerhoudende bronnen te vinden. De lokale bewoners weten je zelfs te zeggen welke bron tegen welke aandoening helpt.

 • Afstand: 18 kilometer
 • Fietsduur: 2,5 uur over een deels onverharde weg


Dag 5 Villa Franca do Campo, wandeling Faial da Terra*
Op de laatste dag in Villa Franca do Campo maken we een wandeling van ca. 2 uur bij Faial da Terra. We nemen de tijd voor deze middelzware wandeltocht omhoog naar de waterval van Salto do Prego en het verlaten dorp Sanguinho met typisch traditionele gebouwen. In de namiddag is het heerlijk vertoeven aan het strand of zwembad bij ons hotel of je kunt optioneel een boottochtje maken naar het kratereilandje Ilheu da Vila Franca dat voor de kust ligt.

 •    Afstand: 4 kilometer
 •    Wandelduur: ca. 2 uur
 •    Hoogteverschil: 250 meter stijgen en dalen


Europa's oudste theefabriek

Dag 6 Villa Franca do Campo, wandeling theeplantages en fietstocht Ribeira Grande - Ponta Delgada*
Wandelfietsreis Azoren Fietsen Kust DjoserWe verlaten Villa Franca do Campo en rijden naar de noordkust van het eiland. Bij de theefabriek van Gorreana stappen we uit de bus. Gorreana is Europa’s oudste theefabriek en produceert al sinds 1883 een zeer goede thee. Je kunt hier het hele proces van theeplant tot theezakje zien en we weten zeker dat de thee daarna anders zal smaken! We maken een wandeling door de theeplantages van dit gebied. Na de lunch stappen we op de fiets voor een tocht met prachtige uitzichten over de kustlijn van Sao Miguel en via verschillende dorpjes richting Ribeira Grande.

 • Afstand wandeltocht: ca. 4 kilometer
 • Wandelduur: 1 uur
 • Hoogteverschil: 290 meter
 • Afstand fietstocht: 16 kilometer
 • Fietsduur: 2 uur
   

Dag 7 Ponta Delgada
De laatste dag in Ponta Delgada is ter vrije besteding. Een boottocht op zoek naar walvissen behoort hier tot de mogelijkheden. Ook een bezoek aan een ananasplantage, de Faijaxa de Baixo, is leuk én lekker want je kunt daar de heerlijke zoete en geurige ananas natuurlijk proeven.


Op naar Sao Jorge

Dag 8 Ponta Delgada - vlucht naar Velas (Sao Jorge), wandeling Ponta dos Rosais
Wandel en fietsreis Azoren Sao Miguel Djoser Een korte vlucht brengt ons naar het volgende eiland, Sao Jorge. Sao Jorge is net als de andere eilanden ontstaan door een reeks opeenvolgende vulkaanuitbarstingen. Het eiland is eeuwenlang geïsoleerd gebleven. Het hoogste punt van het eiland is de Pico da Esperança op 1.053 meter. Deze vormt samen met de andere bergen één rechte lijn over de volle lengte van het eiland. We overnachten in de buurt van het authentieke plaatsje Velas, aan de voet van de vulkaan Morro Grande.

We nemen de bus naar Sete Fontes voor een wandeling van ongeveer drie uur naar de vuurtoren bij Ponta dos Rosais, op de westpunt van het eiland. Onderweg geniet je van prachtige uitzichten op zee en het heuvelachtige gebied. Sete Fontes is een bosgebied, waarbij de vegetatie bestaat uit azalea’s, reuzenvarens en Japanse ceders naast andere planten- en bomensoorten.

 • Afstand: 10 kilometer
 • Wandelduur: ca. 3 uur
 • Hoogteverschil: ca. 200 meter stijgen en dalen
   

Dag 9 Velas
Azoren Sao Jorge VelasVandaag staat er niets op het programma, wel zijn er verschillende mogelijkheden zodat je vrij bent om je eigen programma in te vullen. Je kunt bijvoorbeeld een trip maken naar het oostelijke gedeelte van het eiland. Je doorkruist betoverende vulkanische landschappen en rijdt door bloemrijke dorpjes als Urzelina en Manadas. Hier staat ook het oudste kerkje van de Azoren, de Igreja de Santa Barbara. Tussen de rotsen aan de steile noordkust bevinden zich een opvallend natuurverschijnsel, de ‘fajãs’. Dit zijn vlakke, vruchtbare landtongen aan de voet van de kliffen die zijn ontstaan uit lavastromen die zich van de steile kliffen de oceaan instortten, waar het water ze deed stollen. Je kunt o.a. de Fajã dos Cubres bezoeken. ’s Middags is het heerlijk om door de nauwe straten te slenteren en de lokale keuken te proberen in een van de vele ‘casas de pasto’, kleine eettentjes met een beperkte maar vaak uitstekende kaart. Het stadje heeft naast mooie oude herenhuizen een eigen strand, een natuurlijk zwembad en de haven zorgt voor een levendige sfeer.


Wandelen langs de toppen van Sao Jorge

Dag 10 Velas, wandeling Fajã do Ouvidor
Azoren Wandelen Berg DjoserOp de laatste dag op Sao Jorge maken we een prachtige wandeltocht langs de toppen van het eiland. Je loopt hier door een landschap met vulkanen, kraters en kratermeertjes en bij mooi weer heb je spectaculaire uitzichten. De wandeling begint aan de voet van de Pico do Pedro op 750 meter hoogte en je kunt het hoogste punt van eiland, Pico da Esperança, meepakken en een rondje langs de kraterrand wandelen. Onderweg heb je mooie uitzichten over het plateau van Sao Jorge en over het eiland Pico. Via de Pico do Carvão dalen we af naar het kleine vissershaventje Fajã do Ouvidor, schitterend gelegen op een vulkanische uitloper. Fajã do Ouvidor wordt vooral gebruikt als zwembassin waar wij, als de tijd het toelaat, gebruik van kunnen maken.

 • Afstand: 20 kilometer
 • Wandelduur: ca. 5 uur
 • Hoogteverschil: 250 meter stijgen en 1.050 meter dalen


Dag 11 Velas - ferry naar Horta (Faial) 
We steken per boot over naar het eiland Faial. Het eiland is bekend onder zeilers, die hier aanleggen halverwege de Trans-Atlantische oversteek. We verblijven 3 nachten in een comfortabel hotel in het stadje Horta. In en rond de haven heerst een gezellige sfeer en er zijn veel verschillende restaurants. Wie wil kan vanuit Horta een optionele boottocht maken op zoek naar dolfijnen en potvissen.
 

Het hoogste punt van Portugal: Pico Alto

Dag 12 Horta, excursie naar Pico
Azoren Wandel Groep Berg Op het programma staat een bezoek aan het nabijgelegen eiland Pico. Dit eiland is vernoemd naar de gelijknamige vulkaan Pico Alto, met de top op 2.350 meter en tevens het hoogste punt van Portugal. De vulkaan heb je vanuit Sao Jorge al zien liggen. Wie wil kan deze dag gebruiken om optioneel de Pico te beklimmen, een mooie maar lange wandeltocht. Je begint dan halverwege de Pico, vanaf hier heb je mooi uitzicht op de Straat van Faial, terwijl achter je de piek van de vulkaan in de wolken is gehuld. Aan de voet van de vulkaan zijn verschillende oude vulkaankegels, kleine kraters en grotten ontstaan door de lavastroom. 

Geef je er de voorkeur aan andere dingen op het eiland te zien, dan kun je meegaan met de busexcursie die ons langs mooie plekjes voert, ons de gelegenheid geeft om het walvismuseum te bekijken en waarbij je de mogelijkheid hebt om twee prachtige wandelingen langs de noord- en westkust te maken. De eerste wandeltocht duurt ongeveer 3 uur en gaat aan de noordkant van het eiland langs de uitgevloeide lava van de Pico Alto en door pittoreske dorpjes. De tweede wandeling loopt langs de westkant van het eiland en gaat deels door het wijngaardenlandschap dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Wandeling 1

 • Afstand wandeltocht: 8,7 kilometer
 • Wandelduur: ca. 3 uur
 • Hoogteverschil: 100 meter stijgen en dalen

Wandeling 2

 • Afstand wandeltocht: 9,5 kilometer
 • Wandelduur: ca. 2,5 uur
 • Hoogteverschil: 50 meter stijgen en dalen


Wandelen op de Caldeira en vulkanisch Capelinhos

Dag 13 Horta, wandelingen Caldeira en Capelinhos

Op de laatste wandeldag gaan we 's ochtends naar grote hoogte voor een wandeling op de Caldeira van Faial. Het schouwspel van voorbij drijvende wolken afgewisseld met prachtige uitzichten over het eiland en haar omgeving is een feest voor fotografie-liefhebbers. In de middag dalen we af met onze touringcar naar Capelinhos aan de westkust. Het vulkanisch gebied is een nieuw stuk land dat is ontstaan na de eruptie van de vulkaan in 1957-1958. Het is hier net alsof je op de maan staat! We maken een onvergetelijke laatste wandeling alvorens we terug naar ons hotel in Horta gaan.


Dag 14 Horta - Amsterdam

Helaas zit de vakantie er weer op, we pakken onze wandelschoenen en fietskleding weer in en vanaf Faial vliegen we, via Lissabon, weer terug naar Amsterdam.

Tap Air Portugal

Vertrekdata 2024

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
06 sep - 19 sep
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.795,-

Start - einde
13 sep - 26 sep
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
beperkt beschikbaar

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.695,-

Vertrekdata 2025

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
09 mei - 22 mei
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.745,-

Start - einde
23 mei - 05 jun
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.495,-

Start - einde
07 jun - 20 jun
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.495,-

Inclusief

 • Vliegreis met Tap Air
 • Ruimbagage voor alle vluchten
 • Alle vluchttoeslagen
 • Binnenlandse vlucht Sao Miguel - Sao Jorge
 • Ferry Sao Jorge - Faial
 • Ferry Faial - Pico
 • Vervoer van en naar luchthaven
 • Vervoer met eigen bus tussen de wandel- en fietstochten
 • Fietshuur tijdens fietstochten
 • Hotelovernachtingen in comfortabele hotels
 • Ontbijt tijdens alle overnachtingen
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Fietstocht naar Sete Cidades
 • Prachtig uitzicht op het Vuurmeer
 • Fietstocht door het kratergebied bij het Furnasmeer
 • Wandeltocht naar de waterval van Salto do Prego
 • Bezoek aan theefabriek Gorreana
 • Fietstocht richting Ribeira Grande
 • Wandeling naar de vuurtoren van Ponta dos Rosais
 • Wandeling langs de toppen van het eiland Sao Jorge
 • Excursie naar het eiland Pico

Exclusief

Overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fietshelm, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, etc.
Reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 40,-. Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking. 

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €2.095,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag. Voor deze reis bedraagt deze toeslag vanaf € 695,-. 

Hotelverlenging

Het is mogelijk om je reis te vervroegen en accommodatie bij te boeken in Ponta Delgada (Sao Miguel). De prijs is vanaf € 86,- per persoon per nacht op basis van logies in een tweepersoonskamer. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 160,- per nacht.

Het is ook mogelijk om je reis te verlengen en accommodatie bij te boeken in Horta (Faial). In Horta is de prijs vanaf € 86,- per persoon per nacht op basis van logies in een tweepersoonskamer. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 165,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 20.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 9.

Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

V

Vertrek informatie

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren. Dit op basis van eerdere ervaringen en boekingen in dit reisseizoen.

Om een groepsreis te garanderen en uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling en groepsgrootte'. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om een gewenste alternatieve reis en/of vertrekdatum aan te bieden. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. In het geval dat een reis niet kan doorgaan als gevolg van een overmachtsituatie kunnen er andere voorwaarden gelden waarbij geen volledige restitutie mogelijk is.

G

Vertrek gegarandeerd

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Het kan soms voorkomen dat deelnemers van een reis moeten annuleren of omboeken, waardoor de groepsgrootte onder het vereiste minimum aantal deelnemers daalt. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren per e-mail, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om er voor te zorgen dat je de gewenste reis op de geboekte vertrekdatum kunt gaan maken, ook indien het minimale aantal deelnemers niet is bereikt. In dat geval bekijken we de mogelijkheid om, al dan niet tegen bijbetaling, de reis mogelijk te maken met bijvoorbeeld aangepast vervoer en/of lokale Engelssprekende reisbegeleiding. Het karakter van een groepsreis kan hierbij dusdanig veranderen dat wij er begrip voor hebben dat je liever een alternatief kiest.

Uiteraard is het ook mogelijk een nieuwe reis of vertrekdatum te boeken. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk.

Reviews Wandel- & Azoren - Portugal, 14 dagen

Gemiddelde beoordeling: 8,9

 • Azoren fiets- en wandelvakantie sept 2023: PICO BELLO!

  10,0

 • Mooie bestemming en boeiende reis een aanrader - mooie eilanden en vriendelijk volk. Lekker actief en goede reisleider. Verbeter punten: 1 hotel was over de datum. Prima ligging maar slecht ontbijt. Programma is flink vol en mag van ons 3 tot 5 dagen langer (vrije tijd). Directe vlucht kan ook

  8,0

 • Mooi actieve reis. De Azoren zijn prachtige eilanden met een heerlijk klimaat. De fiets- en wandeltochten zijn mooi, maar zwaar, vond ik. De laatste dagen heb ik een eigen programma gedaan met meer zwembad, strand, zee en museum. Tip: plak een weekje rust op Horta-Faial erachteraan.

  8,0

 • Een fantastische reis met fietsen en wandelen over 4 eilanden. Dankzij onze geweldige reisleider Rob, die alles perfect geregeld had, was het een reis om niet snel te vergeten. Prachtige groene eilanden, vriendelijke mensen, leuke gids tijdens de fietstochten en de natuur is overweldigend.

  9,0

Praktische informatie

Accommodatie

We overnachten in goede hotels die centraal gelegen zijn. Alle kamers zijn voorzien van een eigen douche en toilet. De hotels liggen meestal op loopafstand van de binnensteden, zodat je eenvoudig een terrasje of restaurantje opzoekt, of ze zijn gunstig gelegen ten opzichte van de wandelroutes of ferry's die we tijdens deze reis meermaals nemen. Meerdere hotels hebben een zwembad voor een verfrissende duik: heerlijk na een inspannende wandeldag! 

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Ponta Delgada (Sao Miguel) Hotel Comfort Inn
Villa Franca do Campo Hotel Vinha d'Areia
Velas Hotel Cantinho das Buganvilias
Horta (Faial) Hotel Horta


Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag. Voor deze reis bedraagt deze toeslag vanaf € 695,-. 

 • Azoren Ponta Delgada Hotel Comfort Inn

  De kamers hebben een eigen douche en toilet

 • Azoren Velas Hotel Sao Jorge Graden buitenaanzicht
 • Hotel Vinha d'Areia Villa Franco do Campo Twin room
 • Hotel Cantinho das Buganvilias buitenkant Velas Sao Jorge Azoren Djoser
 • Hotel Cantinho das Buganvilias Double Velas Sao Jorge Azoren Djoser
 • Hotel Cantinho das Buganvilias zwembad Velas Sao Jorge Azoren Djoser
 • Hotel Horta Faial Azoren restaurant Djoser
 • Hotel Horta Faial Azoren Twin kamer Djoser
 • Hotel Horta Faial Azoren zwembad Djoser

Vliegreis

Tap Air Portugal

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

 • Vlucht met

  TAP Air Portugal

  Traject

  Amsterdam - Lissabon

  Vertrek

  13:55 - 16:00

 • Vlucht met

  TAP Air Portugal

  Traject

  Lissabon - Ponta Delgada

  Vertrek

  17:15 - 18:40

 • Vlucht met

  TAP Air Portugal

  Traject

  Horta - Lissabon

  Vertrek

  10:25 - 13:55

 • Vlucht met

  TAP Air Portugal

  Traject

  Lissabon - Amsterdam

  Vertrek

  18:25 - 22:20


Tijdsverschil: Op de Azoren is het 2 uur vroeger dan in Nederland en België.

TAP Portugal is dé nationale luchtvaartmaatschappij van Portugal en heeft haar basis in Lissabon. De vloot is modern en innovatief, met onder andere de nieuwe Airbus A330 Neo. Afhankelijk van de vluchtduur ontvang je een voortreffelijke snack of warme maaltijd met een drankje naar keuze. Het cabinepersoneel zorgt ervoor dat je je volkomen thuis voelt aan boord. In andere woorden: je vakantie begint goed met TAP.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €2.095,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Vervoer

Bus
Voor de transfer van en naar de luchthavens maken we gebruik van een bus. Op de eilanden verplaatsen we ons naar het beginpunt en vanaf het eindpunt van de wandeling of fietstocht met onze eigen bus. Er zijn op de eilanden taxi's die je naar het beginpunt van een optionele wandeling kunnen brengen en aan het einde van de wandeling weer op kunnen halen. Ook kun je gebruik maken van de lokale bus.

Fietsen
De reis is inclusief het gebruik van een gehuurde fiets tijdens de fietstochten. We maken tijdens deze reis gebruik van een mountainbike met versnellingen.

 • Tap Air portugal Azoren luchtvaartmaatschappij Djoser
 • Wandel en fietsreis azoren mountainbike Djoser

  We maken gebruik van een mountainbike met versnellingen

 • Azoren binnenlandse vlucht SATA
 • Azoren ferry boot

  We maken een ferry overtocht naar Faial en Pico

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis met Tap Air
 • Ruimbagage voor alle vluchten
 • Alle vluchttoeslagen
 • Binnenlandse vlucht Sao Miguel - Sao Jorge
 • Ferry Sao Jorge - Faial
 • Ferry Faial - Pico
 • Vervoer van en naar luchthaven
 • Vervoer met eigen bus tussen de wandel- en fietstochten
 • Fietshuur tijdens fietstochten
 • Hotelovernachtingen in comfortabele hotels
 • Ontbijt tijdens alle overnachtingen
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Fietstocht naar Sete Cidades
 • Prachtig uitzicht op het Vuurmeer
 • Fietstocht door het kratergebied bij het Furnasmeer
 • Wandeltocht naar de waterval van Salto do Prego
 • Bezoek aan theefabriek Gorreana
 • Fietstocht richting Ribeira Grande
 • Wandeling naar de vuurtoren van Ponta dos Rosais
 • Wandeling langs de toppen van het eiland Sao Jorge
 • Excursie naar het eiland Pico

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken, naast de wandel- en fietstochten die tijdens de reis gemaakt worden. De een bezoekt graag een ananasplantage, terwijl de ander liever een boottocht maakt waarbij hij op zoek gaat naar walvissen. Vanuit onze accommodaties kun je zelf eenvoudig te voet of met lokaal vervoer de mogelijkheden aan je voorkeur aanpassen.

Sommige bezienswaardigheden mag je echt niet missen of liggen op de route. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Hiervoor geldt dat eventuele entreegelden exclusief zijn.

Tijdens de wandel- en fietsreis op de Azoren zijn de volgende excursies, fietstochten en wandelingen in het reisprogramma inbegrepen:

 • Vanuit Lagoa do Canário fietsen we naar Sete Cidades. We fietsen langs Visto do Rei van Lagoa do Fogo / vuurmeer Azoren waaruit we een prachtig uitzicht hebben op de prachtige blauwe en groene kratermeren
 • Tijdens de wandeling door verlaten vulkanisch landschap heb je een prachtig uitzicht op het Vuurmeer
 • We fietsen door het kratergebied bij het Furnasmeer. Een indrukwekkend gebied met stomende geisers en borrelende bronnen met zwavelhoudend water
 • We maken een wandeling van ongeveer 2 uur bij Faial da Terra. We lopen naar de waterval van Salto do Prego en bezoeken het verlaten dorp Sanguinho
 • We brengen een bezoek aan de theefabriek Gorreana. Je kunt hier het hele proces van theeplant tot theezakje zien. Na het bezoek maken we een wandeling door de theeplantages
 • We maken per fiets een tocht met prachtige uitzichten over de kustlijn van Sao Miguel richting Ribeira Grande
 • Op het eiland Sao Jorge maken we een wandeling naar de vuurtoren bij Ponta dos Rosais
 • We maken een prachtige wandeltocht langs de toppen van het eiland Sao Jorge. Je loopt hier door een landschap met vulkanen, kraters en kratermeertjes en bij mooi weer heb je spectaculaire uitzichten
 • Vanaf Faial maken we een excursie naar het eiland Pico
 • We maken een wandeling op de Caldeira van Faial en in het vulkaangebied bij CapelinhoTijdens de wandel- en fietsreis op de Azoren zijn de volgende excursies optioneel: 
Walvisexcursie Azoren Djoser

 • Bezoek aan de prachtige kerk Igreja Matriz de Sao Sebastiao  
 • Bezoek aan de botanische tuin Parque Terra Nostra in Furnas 
 • Bezoek aan ananasplantages
 • Boottocht op zoek naar walvissen 
 • Beklimming van de vulkaan Pico Alto

Reisdocumenten

 • Geldig paspoort of Europese identiteitskaart
 • E-ticket: ongeveer 7 dagen voor vertrek ontvang je je e-ticket

Geldzaken

Op de Azoren wordt er betaald met de euro.

Pinnen: op alle eilanden zijn geldautomaten aanwezig
Creditcard: wordt in grotere restaurants en winkels geaccepteerd

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 250,- per persoon per week.

Het is op de Azoren gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. Daarnaast staat het je vrij om als blijk van waardering een fooi aan de reisbegeleider te geven.

Maaltijden

Het ontbijt is tijdens de reis inbegrepen, de overige maaltijden niet. Je kunt zelf bepalen waar je wilt lunchen en 's avonds gaat eten. In Ponta Delgada is een flink aantal restaurants waaruit je kunt kiezen, in de kleinere plaatsen is de keus wat beperkter. Naast restaurants met de gewone Europese gerechten zijn er ook enkele internationale restaurants.

Cozida das Furnas Sao Miguel Azoren

Op de Azoren ziet men maaltijden als een sociale gebeurtenis, zodat het op etenstijden  extra gezellig is in de restaurantjes. Casas de pasto zijn favoriete kleine eettentjes waar een beperkte kaart met vaak uitstekende gerechten aanwezig is. Natuurlijk is er vis in alle soorten en maten te krijgen. Ook is de lokale bevolking verzot op de, in onze ogen, redelijk smakeloze kaas, die pas echt lekker wordt met de heerlijke Piri Piri-saus. Op Sao Miguel wordt er gekookt in de vulkanische grond, lees er meer over in deze blog.

Gezondheid

We raden je aan een kleine reisapotheek mee te nemen met hierin o.a. aspirine en eventueel een middel ter preventie van zeeziekte in verband met de ferry's. Het is verstandig in een goede conditie en uitgerust op reis te gaan. Zorg er tijdens de reis voor dat je goed eet, veel drinkt en steeds voldoende rust neemt.

Hotelverlenging

Het is mogelijk om je reis te vervroegen en accommodatie bij te boeken in Ponta Delgada (Sao Miguel). De prijs is vanaf € 86,- per persoon per nacht op basis van logies in een tweepersoonskamer. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 160,- per nacht.

Het is ook mogelijk om je reis te verlengen en accommodatie bij te boeken in Horta (Faial). In Horta is de prijs vanaf € 86,- per persoon per nacht op basis van logies in een tweepersoonskamer. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 165,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Klimaat en geografie

We voeren de reizen naar de Azoren uit van mei tot en met september. Door de ligging binnen de warme golfstroom is het klimaat redelijk stabiel. Overdag ligt de temperatuur rond de 24°C. In de avond, nacht en vroeg in de ochtend is het iets koeler. In de zomermaanden is het vrijwel elke dag zonnig, maar natuurlijk kan er ook af en toe een bui vallen. De Azoren hebben een vulkanische oorsprong en zijn landschappelijk zeer divers. Van uitgestrekte glooiende weidevelden tot lavavelden en stomende vlakten en scherpe kraterranden.

Zwaarte van de reis

 • Zwaarte fietsreis
 • Zwaarte fietsreis
 • Zwaarte fietsreis

We hebben de reizen gerangschikt naar zwaarte. Hierbij is rekening gehouden met de duur van de tochten, de niveauverschillen, de hoogten waarop we wandelen en de verhouding van rust- en wandeldagen. Dit blijft natuurlijk een inschatting. Bovendien zal je persoonlijke beleving mede afhankelijk zijn van factoren als weersomstandigheden en je fysieke gesteldheid. Klik hier voor meer informatie over zwaarte indeling van de reizen.

Voor exacte informatie over lengte, wandelduur en hoogteverschillen per dag verwijzen we je naar de dag-tot-dag beschrijving op deze website.

Deze reis bestaat uit een aantal wandelingen en een aantal fietstochten. De tochten vallen binnen de categorie 3 schoentjes/fietsjes. Gemiddeld genomen duren de wandelingen ca. 3,5 uur. De optionele beklimming van de Pico Alto is een tocht van 7 à 8 uur. Dit is een zware wandeling waarbij een goede conditie en ervaring met wandelingen in de bergen nodig is en valt te categoriseren als 4 schoentjes. Gemiddeld genomen wordt bij de fietstochten ongeveer 18 kilometer per keer volbracht. Een aantal fietstochten voert over onverharde/gravelwegen.

Ga goed voorbereid op reis!
Zorg ervoor dat je goed voorbereid op reis gaat. Houd of breng de maanden voorafgaand aan je reis je conditie op peil en probeer uitgerust aan je wandelreis te beginnen. Ervaring met mountainbiken is een vereiste tijdens deze reis. Heb je dit niet, dan raden we aan een training te doen om de juiste techniek onder de knie te krijgen. Zo heb je meer plezier van je vakantie. Een goede uitrusting is ook van belang. Zorg altijd voor goed ingelopen schoenen en neem de juiste kleding mee. Niets is zo vervelend als gebrekkig materiaal.

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij begeleiden de wandel- en fietstochten, zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie voor wandelen en fietsen, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

Veelgestelde vragen

Hoe zwaar is deze wandel- en fietsreis?

We fietsen gemiddeld 13 kilometer per dag. De langste fietstocht is 20 kilometer. Tijdens de fietstochten hebben we te maken met hoogteverschillen. We hebben de tochten zo gepland dat er niet veel geklommen hoeft te worden, maar dat we vaker dalen. Een aantal fietstochten voert over onverharde/gravelwegen. Het is van belang dat je weet hoe je moet schakelen op een mountainbike, anders is het aan te raden om in Nederland eerst te oefenen of een cursus te volgen.

De wandeltochten zijn gemiddeld 12 kilometer. Eenvoudige dagwandelingen op vlak terrein met geringe hoogteverschillen, geschikt voor iedereen die beschikt over een goede conditie en gezondheid. Alleen op dag 10 is er een afdaling van 1.050 meter.

De optionele beklimming van de Pico Alto is een tocht van 7 à 8 uur. Dit is een zware wandeling waarbij een goede conditie en ervaring met wandelingen in de bergen nodig is en valt te categoriseren als 4 schoentjes. 

Voor exacte informatie over lengte, wandelduur en hoogteverschillen per dag verwijzen we je naar de dag-tot-dag beschrijving op deze website.

Dien ik een helm te dragen tijdens de fietstochten?

Voor je eigen veiligheid stellen wij het gebruik van een helm tijdens de fietstochten verplicht, vanwege het heuvelachtige karakter van de routes. Deze dien je zelf mee te nemen. Ter plaatse zijn een beperkt aantal helmen te leen (kosteloos). Mocht je echter zeker willen zijn van een goed passende helm, dan raden wij je aan om zelf een helm mee te nemen.  

Moet ik mijn eigen bagage dragen tijdens de wandel- en fietstochten?

Tijdens de fietstochten wordt je bagage in de meereizende bus vervoert, als we deze niet achterlaten in het hotel. Je draagt dus alleen je dagrugzak of stuurtas op de fiets. Zo kan je bijvoorbeeld je fototoestel en lunch/tussendoortjes makkelijk bij de hand houden.

Tijdens de wandelingen draag je alleen je eigen dagrugzak met water, fototoestel, lunchpakket, regenkleding etc. De grote bagage blijft achter in het hotel of de bus.

Wat voor soort reistas kan ik het beste meenemen?

Het is belangrijk dat je bagage niet te groot is, vanwege de beperkte opslagruimte in de bussen en tijdens de binnenlandse vlucht. Harde koffers raden wij om deze reden af. We verzoeken je om maximaal 15 tot 20 kg mee te nemen.

Leggen we alle afstanden met de fiets/wandelend af?

Niet alle afstanden worden te voet of met de fiets afgelegd. Een gedeelte van de routes leggen we af met onze eigen bus of met lokale taxi's. Ook bestaat er de mogelijkheid, indien je dit wenst, om gedeeltes met de volgwagen mee te gaan waar een fietstocht op het programma staat.

Hoe vaak gaan we wandelen en hoe vaak gaan we fietsen?

De reis is inclusief 3 fietstochten en 6 wandeltochten. De tochten zijn goed verdeeld over de twee weken.

Hebben we vrije tijd om er zelf op uit te trekken?

Djoser hanteert het ‘vrijheid blijheid’ principe, dit betekent dat er voldoende tijd is vrijgemaakt om er zelf op uit te trekken of gewoon wat rust te nemen. Op de meeste dagen staan er fietstochten of wandeltochten op het programma, daarnaast is er af en toe tijd om zelf de omgeving te ontdekken of deel te nemen aan facultatieve excursies. Mogelijkheden zijn bijvoorbeeld het zwemmen in de rotspoelen, bezoek aan interessante stadjes met mooie architectuur en het informatiecentrum/museum over de walvisvaart. Ook kun je een boottocht maken op zoek naar potvissen en dolfijnen. Er is tijdens de wandelingen en fietstochten voldoende tijd om te genieten van de omgeving, het is ook belangrijk om je eigen tempo aan te houden, zodat je volop kunt genieten.

Hoe zijn de overnachtingen tijdens deze reis?

Op de Azoren overnachten we in goede, comfortabele hotels, voorzien van alle benodigde faciliteiten. De hotels liggen op loopafstand van de binnensteden of van bezienswaardigheden. Bij een aantal hotels is een zwembad aanwezig.

Is er wifi aanwezig in het hotel?

In de meeste hotels kun je van wifi gebruik maken, dan wel tegen betaling. Ook is het vaak mogelijk bij restaurantjes en cafés wifi te ontvangen.

Hoe is de begeleiding tijdens de wandel- en fietstochten?

Deze reis wordt begeleid door een Nederlandssprekende reisbegeleider die je bij aankomst op Sao Miguel opwacht en de groep gedurende de gehele reis assisteert. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit. De reisbegeleiders zijn enthousiaste wandelaars/fietsers en doen er alles aan om van je wandel- en fietsreis een succes te maken.

Hoe groot zijn de groepen?

De wandel- en fietsreizen bestaan gemiddeld uit 12 personen. De maximale groepsgrootte is 18 personen. Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Kan ik deze reis vervroegen of verlengen?

Je kunt via Djoser de heen- of terugvlucht wijzigen, dit is op aanvraag. Wijzigingskosten bedragen € 50,- exclusief eventuele kosten die de luchtvaartmaatschappij in rekening brengt. Voor de vervroeging of verlenging kan de accommodatie in Ponta Delgada en Horta worden bijgeboekt. De prijs hiervoor kunt u vinden onder het tabblad VERTREKDATA/PRIJS.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven. Deze kan eenvoudig ter plaatse geregeld worden.

Wat is de beste reistijd?

De beste tijd om deze reis te maken is van mei tot en met september. Door de invloed van de warme golfstroom is de temperatuur dan aangenaam en er valt relatief weinig regen, waardoor alle wandel- en fietspaden goed begaanbaar zijn.

Hoeveel eilanden bezoek ik tijdens deze wandel- en fietsreis met Djoser?

Bij deze 14-daagse wandel- en fietsreis bezoek je 4 van de 9 bewoonde eilanden. We maken gebruik van een binnenlandse vlucht tussen Sao Miguel en Sao Jorge. Tussen de andere eilanden nemen we de ferry waarbij je vanaf de boot geniet van de uitzichten op de eilanden.

Welke wandelschoenen kan ik heb beste dragen tijdens deze reis?

We adviseren stevige en goed ingelopen wandelschoenen met voldoende profiel. Zo heb je voldoende steun en goede grip en door het gebruik van ingelopen schoenen voorkom je blaren tijdens de reis.

Bij een buitensportzaak kun je vragen naar wandelschoen ‘categorie A/B of B’.

Foto's en video