Wandelreis Marokko, 8 dagen

Ontdek het Atlasgebergte vanuit de Bougmez Vallei

De Bougmez-vallei is misschien wel het best bewaard gebleven geheim in Marokko. De groene, vruchtbare vallei in het hart van het Atlasgebergte wordt ook wel de ‘Happy Valley’ genoemd. Tijdens deze wandelreis ontdek je al snel waarom de vallei in de Hoge Atlas deze bijnaam verdient en maak je kennis met het dagelijks leven van de lokale berberbevolking en hun cultuur.

Bewaar als favoriet
Stuur door
Van:
Aan:


Reisschema

 1. Amsterdam - Marrakech
 2. Marrakech - Ikfn N'Ighir (Bougmez-vallei), Tabant
 3. Ikfn N'Ighir, Ahbak-vallei
 4. Ikfn N'Ighir, Sidi Moussa
 5. Ikfn N'Ighir - Lake Izourar - Zawyat Oulmzi
 6. Zawyat Oulmzi - Ikfn N'Ighir
 7. Ikfn N'Ighir - Agouti - Marrakech
 8. Marrakech - Amsterdam
Routekaart Wandelreis Marokko, 8 dagen

Route op datum:

Beschrijving

Tijdens Djoser wandelreizen maak je dagwandelingen vanuit een verblijfplaats of een meerdaagse trekking. Er is geen sprake van een strak gepland reisschema. Op rustdagen kun je extra wandelingen maken of andere dingen gaan ondernemen. De reisbegeleider kan je hierover altijd tips en suggesties geven. Je bent natuurlijk niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Door het karakter van onze reizen en de plaatselijke omstandigheden kunnen zich onverwachte situaties voordoen. Hierdoor kan het voorkomen dat een bepaalde wandeling of activiteit niet door kan gaan of aangepast dient te worden. We reizen in groepen van gemiddeld 12 en maximaal 16 personen.

Onze wandelreizen worden ingedeeld in categorieën van een tot drie schoentjes, waarbij een fietsje eenvoudig is en drie pittig. Twee schoentjes is voor iedereen met een normale conditie goed te doen. Deze reis krijgt twee schoentjes. Meer informatie over de wandelduur per dag vind je hieronder in de dag-tot-dagbeschrijving en een toelichting over de zwaarte lees je in de praktische informatie.

Het imposante Marrakech

Dag 1 Amsterdam - Marrakech
Wandelvakantie Djoser MarrakechDe stad Marrakech is het beginpunt van de reis. De eerste avond kun je al even kennismaken met deze boeiende stad. De stad is beroemd om zijn oude medina en het levendige Djemaa-el-Fna, het grootste en bekendste plein in het hart van de stad. In de middag en avond verandert het plein in een grote attractie. Goochelaars, slangenbezweerders, waarzeggers en bedelaars mengen zich tussen de verkopers en bieden een fascinerend schouwspel. De medina telt ontelbaar veel straatjes met elk een eigen specialiteit. In een straat koop je alleen maar groente en fruit en in een ander straatje zijn alleen tapijten te koop. 


De Hoge Atlas in & overnachten in 'mini kashba's'

Dag 2 Marrakech - Ikfn N’Ighir (Bougmez-vallei), Tabant
Wandelreis marokko Bougmez Djoser We verlaten Marrakech op tijd en rijden de Hoge Atlas in waar we verschillende passen op hoogtes rond de 2.000 meter passeren. Na ongeveer vier uur rijden komen we aan in Aït Bougmez. De zeer groene en vruchtbare vallei wordt omgeven door prachtig berggebied dat als een amfitheater om je heen schittert. De bevolking onderhoudt het gebied erg goed. Je treft er fruitplantages, graanvelden en waterstroompjes. De wandelpaden en ezelspaden verbinden de clusters van de rode, architectonische kleihuizen met elkaar. Een aantal van deze ‘mini kasbahs’ is omgebouwd tot gastenverblijven waar wij overnachten. Ons logeeradres staat in Ikfn N’Ighir, een klein boerendorp in het midden van de vallei op 1.850 meter hoogte.

Op zondag treffen de Berbers uit de weide omgeving en de nomaden elkaar op de markt in Tabant. De souk in Tabant, het administratieve centrum van de Bougmez-vallei, is een schouwspel van kleuren, geuren en mensen. Hier worden schapen, geiten en ezels verhandeld en etenswaren ingeslagen. Een bezoek aan de markt is onderdeel van onze wandeltocht. We lopen hiervoor dwars door de vallei, over oude karavaanroutes en via het dorp Aït Imi. We lopen in ongeveer twee uur naar onze accommodatie. In het dorpje worden we met open armen ontvangen en al snel begrijp je waar de vallei zijn bijnaam ‘Happy Valley’ aan dankt. Een kok bereidt voor ons de heerlijkste Marokkaanse maaltijden (inbegrepen in de reissom).

 • Wandelduur: 2 uur
   

Dag 3 Ikfn N’Ighir, Ahbak-vallei
Wandelvakantie Djoser Marokko BougmezDe tweede dag staat een wandeling van vier uur op het programma naar de nabijgelegen, smalle Ahbak-vallei. We volgen de paden langs de gecultiveerde velden. In deze vallei zie je dat de bevolking terrassen heeft aangelegd om zo meer ruimte te creëren voor landbouw.

 • Wandelduur: 4 uur 
 • Hoogteverschil: ca. 200 meter stijgen en dalen
   

Dag 4 Ikfn N’Ighir, Sidi Moussa
We wandelen op de derde dag in de vallei naar Sidi Moussa, een oude graanschuur op de top van een heuvel midden in de vallei. Hier ligt ook de Marabout (heilige man) begraven waar de lokale gids ons van alles over kan vertellen. Vanaf de top heb je een goed uitzicht op de vallei, de dorpjes en de bergen om je heen.

 •   Wandelduur: 4 uur

Dag 5 Ikfn N’Ighir - Lake Izourar - Zawyat Oulmzi
We verlaten ons dorp voor een dag en een nacht en worden door een taxi aan het einde van de Bougmez-vallei afgezet. Hier start de wandeling omhoog, naar Lake Izourar. In de zomermaanden trekken de nomaden uit Zuid-Marokko en de Sahro naar dit gebied om hun veestapel te laten grazen rond het op 2.540 meter hoogte gelegen meer. Na een wandeling van zo’n vijf uur dalen we af naar onze gîte in Zawyat Oulmzi.

 • Wandelduur: 5 uur
 • Hoogteverschil: ca. 690 meter stijgen en dalen


Dag 6 Zawyat Oulmzi - Ikfn N’Ighir

Wandelvakantie zwayat Marokko Djoser Vandaag passeren we graan-, maïs- en aardappelvelden, walnoot- en appelbomen en we doorkruisen dorpen waar de bevolking bezig is met de dagelijkse activiteiten. Mannen werken op het land, kleurrijk geklede vrouwen wassen kleding in de waterstroompjes en kinderen sprokkelen brandhout. De architectuur van de berberhuizen is verbazingwekkend. Er staan huizen die zelfs hoger zijn dan 20 meter. Onze bagage wordt gedragen door muildieren of vervoerd door een taxi. Aan het einde van de middag, na een wandeling van ongeveer vijf uur, komen we terug bij ons verblijf in Ikfn N’Ighir.

 • Wandelduur: 5 uur
 • Hoogteverschil: ca. 300 meter stijgen en dalen


Langs groene velden terug naar Marrakech

Dag 7 Ikfn N’Ighir - Agouti - Marrakech
wandelvakantie Marokko Ikfn N'lghir Djoser Vandaag nemen we afscheid van ons gastenverblijf en lopen naar het dorp Aguerd n’Ouzrou, dat bekend staat om de voetafdrukken van dinosaurussen die dateren van miljoenen jaren geleden. Via een mooie wandelroute van drie uur langs groene velden komen we aan in Agouti, waar busjes ons na de lunch terugbrengen via de watervallen van Ouzoud naar Marrakech. In de namiddag en avond heb je nog tijd om je laatste inkopen te doen en nog meer van de sfeer van Marrakech te ontdekken. Je kunt bijvoorbeeld de Koutoubia moskee bezoeken, of wandelen in één van de mooie parken zoals de Jardin de Majorelle.

 • Wandelduur: 3 uur


Dag 8 Marrakech - Amsterdam
Afhankelijk van het vliegschema hebben we vandaag nog tijd om ons nog een keer onder te dompelen in de levendigheid van een van de souks, of bijvoorbeeld een heerlijk ontspannen massage te nemen in een van de authentieke badhuizen. Melaas is uiteindelijk toch de tijd gekomen om onze wandelschoenen en souvenirs in te pakken. Gelukkig kunnen we mooie herinneringen meenemen als we vanuit Marrakech weer terugvliegen naar Amsterdam.

Lees de volledige beschrijving

Vertrekdata/prijs

Boek en reis met Djoser zekerheid Boek en reis met Djoser zekerheid

Vertrekdata 2022

Start - einde
Beschikbaarheid
Prijs
Start - einde
19 mrt - 27 mrt V
Vertrek informatie i
Beschikbaarheid
nog 1 deelnemer nodig
Prijs € 895,-
Start - einde
13 apr - 21 apr V
Vertrek informatie i
Beschikbaarheid
voldoende
Prijs € 895,-
Start - einde
07 mei - 15 mei V
Vertrek informatie i
Beschikbaarheid
voldoende
Prijs € 895,-
Start - einde
10 sep - 18 sep V
Vertrek informatie i
Beschikbaarheid
voldoende
Prijs € 995,-
Start - einde
19 okt - 27 okt V
Vertrek informatie i
Beschikbaarheid
voldoende
Prijs € 995,-

Vertrekdata 2023

Start - einde
Beschikbaarheid
Prijs
Start - einde
18 mrt - 26 mrt V
Vertrek informatie i
Beschikbaarheid
voldoende
Prijs € 895,-
Start - einde
05 apr - 13 apr V
Vertrek informatie i
Beschikbaarheid
voldoende
Prijs € 945,-
Start - einde
06 mei - 14 mei V
Vertrek informatie i
Beschikbaarheid
voldoende
Prijs € 995,-

Inclusief

 • Vliegreis met Transavia
 • Ruimbagage
 • Alle vluchttoeslagen
 • CO2 compensatie vliegreis
 • Vervoer van en naar luchthaven
 • Vervoer van en naar begin- en eindpunt van de wandeltocht in de Bougmez-vallei
 • Bagagevervoer per muildier
 • Hotelovernachtingen in Marrakech met ontbijt
 • Overnachtingen in gastenverblijf en gîte tijdens trekking inclusief maaltijden
 • Lokale Engelssprekende gids
 • Wandeling door de Bougmez-vallei
 • Bezoek aan de markt in Tabant
 • Wandeling door de Ahbak-vallei
 • Wandeltocht in de vallei naar Sidi Moussa
 • Wandeling naar Lake Izourar
 • Wandeling vanuit Zawyat Oulmzi
 • Wandeltocht naar het dorp Aguerd n’Ouzrou

Exclusief

Overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, etc.
Reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 40,-. Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking. 

Landarrangement

De prijs van de reis zonder de internationale vluchten bedraagt vanaf vanaf €645,-.

Houd bij het boeken van een landarrangement, waarbij je zelf je vliegtickets boekt, er rekening mee dat er voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers nodig is.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je voor Marrakech een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 55,-. Je bent dan in Marrakech verzekerd van een eenpersoonskamer. Tijdens het verblijf in de Bougmez-vallei is het niet mogelijk om een eenpersoonskamer te reserveren. 

Hotelverlenging

Het is mogelijk om de reis in Marrakech te vervroegen of te verlengen. De prijs voor een tweepersoonskamer met ontbijt is vanaf € 30,- per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 45,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen. Bij een tussentijdse verhoging van de toeslagen door de luchtvaartmaatschappijen berekent Djoser deze kosten niet door. Je komt dus achteraf nooit voor verrassingen te staan.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit een zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 12 deelnemers, het maximum is meestal 18.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 6.

Bij een aantal vertrekdata zie je 'Vertrek Gegarandeerd' of 'Vertrek Informatie' vermeld staan. Voor meer informatie over doorgang van de reis en gegarandeerd vertrek: V

Vertrek informatie

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren. Dit op basis van eerdere ervaringen en boekingen in dit reisseizoen.

Om een groepsreis te garanderen en uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling en groepsgrootte'. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om een gewenste alternatieve reis en/of vetrekdatum aan te bieden, waarbij je per persoon eenmalig € 50,- korting krijgt. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. In het geval dat een reis niet kan doorgaan als gevolg van een overmachtsituatie kunnen er andere voorwaarden gelden waarbij geen volledige restitutie mogelijk is.

Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 7 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

Praktische informatie

Accommodatie

In Marrakech overnachten we in een goed middenklasse hotel. De kamers zijn voorzien van een eigen douche en toilet. Vanuit ons hotel  bezoek je eenvoudig de levendige arabische medina, vol met sfeervolle steegjes en souks, maar ook wandel je zo de 'Franse wijk' in met statige lanen of bezoek je een van de koningspaleizen. In de Bougmez-vallei overnachten we in een gîte en in een gastenverblijf die gunstig gesitueerd zijn voor de meest prachtige wandelingen. Je deelt de eenvoudige kamers en de faciliteiten (douche & toilet) met meerdere reisgenoten. Voor het verblijf in de gîte en het gastenverblijf dien je zelf een slaapzak mee te brengen.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Marrakech Hotel Le Grand Imilchil

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je voor Marrakech een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 55,-. Je bent dan in Marrakech verzekerd van een eenpersoonskamer. Tijdens het verblijf in de Bougmez-vallei is het niet mogelijk om een eenpersoonskamer te reserveren. 

De hotelkamers in Marrakech hebben een eigen douche en toilet

Ons hotel in Marrakech is voorzien van een zwembad

In de Bougmez-vallei verblijven we in een gastenverblijf

De hotelkamers in Marrakech hebben een eigen douche en toilet

Ons hotel in Marrakech is voorzien van een zwembad

In de Bougmez-vallei verblijven we in een gastenverblijf

De hotelkamers in Marrakech hebben een eigen douche en toilet

Ons hotel in Marrakech is voorzien van een zwembad

In de Bougmez-vallei verblijven we in een gastenverblijf

De hotelkamers in Marrakech hebben een eigen douche en toilet

Ons hotel in Marrakech is voorzien van een zwembad

In de Bougmez-vallei verblijven we in een gastenverblijf

Vliegreis

Transavia

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

Kies vertrekdatum:

 • Vlucht met

  Transavia

  Traject

  Amsterdam - Marrakech

  Vertrek

  15:55

  Aankomst

  19:40

 • Vlucht met

  Transavia

  Traject

  Marrakech - Amsterdam

  Vertrek

  20:25

  Aankomst

  00:25*

* aankomst volgende dag


Tijdverschil: In de zomer is het twee uur vroeger en in de wintermaanden één vroeger dan in Nederland.


 

Transavia is opgericht in 1965 en al meer dan 55 jaar een dochteronderneming van KLM. De vloot bestaat voornamelijk uit de nieuwste en efficiëntste vliegtuigen van Boeing. De vluchten zijn zonder overstap. Aan boord is een grote selectie van dranken en snacks beschikbaar, die je gemakkelijk kunt betalen met je creditcard of bankpas. Bij Djoser is standaard 15 kilo ruimbagage en 10 kilo handbagage inclusief.

Djoser compenseert de CO2-uitstoot van je vlucht

Reizen is verrijkend, maar laat ook zijn sporen achter in de vorm van broeikasgassen, waaronder CO2. Door de CO2-uitstoot van de vlucht te compenseren kan ergens anders ter wereld dezelfde hoeveelheid CO2 worden voorkomen, want de vliegreis naar je bestemming is veruit het meest belastend voor ons milieu. Samen met de Southpole Group, de wereldmarktleider in het uitvoeren van CO2-reductie projecten, en de ANVR hebben we gekozen voor verschillende projecten in Thailand en Indonesië.

Met CO2-compensatie doen we dus iets terug voor het klimaat én voor de lokale bevolking. Djoser compenseert alle vluchten van de Djoserreizigers en ook de vliegreizen van haar medewerkers.

Landarrangement

De prijs van de reis zonder de internationale vluchten bedraagt vanaf vanaf €645,-.

Houd bij het boeken van een landarrangement, waarbij je zelf je vliegtickets boekt, er rekening mee dat er voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers nodig is.

Vervoer

Voor het vervoer van en naar de luchthaven en van en naar de Bougmez-vallei, maken we gebruik van eigen busjes. Een taxi brengt ons op dag 5 naar het beginpunt van de wandeltocht. Tijdens de trekking worden we bijgestaan door muildieren die de bagage dragen. Bagage die je tijdens de trekking niet nodig hebt, kun je in het hotel in Marrakech achterlaten.
 

We vliegen naar Marokko met Transavia

Tijdens de trekking wordt de bagage gedragen door muildieren

We vliegen naar Marokko met Transavia

Tijdens de trekking wordt de bagage gedragen door muildieren

We vliegen naar Marokko met Transavia

Tijdens de trekking wordt de bagage gedragen door muildieren

We vliegen naar Marokko met Transavia

Tijdens de trekking wordt de bagage gedragen door muildieren

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis met Transavia
 • Ruimbagage
 • Alle vluchttoeslagen
 • CO2 compensatie vliegreis
 • Vervoer van en naar luchthaven
 • Vervoer van en naar begin- en eindpunt van de wandeltocht in de Bougmez-vallei
 • Bagagevervoer per muildier
 • Hotelovernachtingen in Marrakech met ontbijt
 • Overnachtingen in gastenverblijf en gîte tijdens trekking inclusief maaltijden
 • Lokale Engelssprekende gids
 • Wandeling door de Bougmez-vallei
 • Bezoek aan de markt in Tabant
 • Wandeling door de Ahbak-vallei
 • Wandeltocht in de vallei naar Sidi Moussa
 • Wandeling naar Lake Izourar
 • Wandeling vanuit Zawyat Oulmzi
 • Wandeltocht naar het dorp Aguerd n’Ouzrou

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken, naast de wandeltochten die tijdens de reis gemaakt worden. De een bezoekt graag het levendige Djemaa-el-Fna in Marrakech, terwijl de ander liever één van de mooie parken in de stad bezoekt. Vanuit onze accommodatie kun je zelf eenvoudig te voet of met lokaal vervoer de mogelijkheden aan je voorkeur aanpassen.

Sommige bezienswaardigheden mag je echt niet missen of liggen op de route. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Hiervoor geldt dat eventuele entreegelden exclusief zijn.

Tijdens deze wandelreis zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

 • Wandeling door de Bougmez-vallei
 • Bezoek aan de markt in Tabant
 • Wandeling door de Ahbak-vallei
 • Wandeltocht in de vallei naar Sidi Moussa
 • Wandeling naar Lake Izourar
 • Wandeling vanuit Zawyat Oulmzi
 • Wandeltocht naar het dorp Aguerd n’Ouzrou


Tijdens de reis zijn de volgende excursies en bezoeken van bezienswaardigheden optioneel:

 • Maak een stadstour door Marrakech met een lokale gids
 • Breng een bezoek aan een hammam
 • Bezoek het Djemaa-el-Fna-plein en de souks
 • Wandel door één van de prachtige parken en tuinen in Marrakech

Reisdocumenten

 • E-ticket: meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 10 dagen voor vertrek
 • Paspoort dat nog minimaal 3 maanden geldig is bij vertrek uit Marokko

Geldzaken

In Marokko wordt er betaald met de Marokkaanse dirham. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.

Pinnen: is mogelijk in Marrakech
Contant: euro’s in kleine coupures die je ter plaatse omwisselt naar de lokale valuta
Creditcard: bruikbaar in Marrakech

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 125,- per persoon per week.

Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. Daarnaast staat het je vrij om als blijk van waardering een fooi aan de reisbegeleider te geven. 

Maaltijden

In het hotel in Marrakech is het ontbijt inbegrepen. Tijdens de overnachting in de Bougmez-vallei zijn het ontbijt, lunch en diner inbegrepen. De meereizende kok verzorgt hier de maaltijden in de gite en het gastenverblijf en maakt de lunches onderweg klaar. De enige maaltijden die dus niet zijn inbegrepen tijdens de reis zijn de lunches en diners tijdens het verblijf in Marrakech.

Beroemd in Marokko is de Marokkaanse tajine, een stoofschotel van vlees en groente; je kunt het voor weinig geld in ieder restaurant en op ieder terras eten. Ook couscous kom je in alle variëteiten en prijsklassen tegen. Daarnaast heeft de Franse koloniale overheersing haar sporen nagelaten in het menu. Naast stokbrood bij het ontbijt wordt de ‘Salade Nicoise’ veel geserveerd. Typisch Arabisch zijn de vele salades, die vaak als bijgerecht geserveerd worden. Populair zijn ook spiesjes met vlees, een soort Marokkaanse saté. Het kraanwater in Marokko smaakt niet erg lekker. We raden je dan ook aan om water uit flessen als drinkwater te gebruiken. Deze zijn overal te verkrijgen.

Gezondheid

Voor deze reis worden vaccinaties aangeraden tegen:

 • DTP
 • Hepatitis A

In het algemeen raden wij altijd aan om een kleine reisapotheek mee te nemen op reis. Meer tips en informatie hierover ontvang je via Mijn Djoser, na boeking. Omdat er op reis altijd iets kan gebeuren en sommige kosten hoog kunnen oplopen, stellen wij het verplicht aan onze reizigers om een reisverzekering af te sluiten. De wandel- en fietsreizen van Djoser zijn geschikt voor iedereen met een normale goede conditie die goed ter been is en in het geval van fietsreizen met enige regelmaat fietst. Kijk voor het maken van een goede afweging of de reis voor jou passend is bij ‘Zwaarte van de reis’. Neem bij twijfel gerust contact op.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.


Reizen en Covid-19

We kunnen naar steeds meer landen veilig en verantwoord op reis. Uiteraard voeren we reizen uit naar landen met een groen of geel reisadvies, maar ook zijn reizen naar een aantal landen met een oranje reisadvies mogelijk. Een overzicht van landen waar je nu met Djoser naar toe kan vind je hier. Voor actuele informatie over inreisbeperkingen en voorwaarden adviseren wij je de website met de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te raadplegen. Om deel te kunnen nemen aan een Djoserreis moet je volledig gevaccineerd zijn, voor de veiligheid en een soepel verloop van de reis.

Uiteraard hebben we frequent contact met onze agentschappen. Hierdoor zijn we goed op de hoogte van de lokale omstandigheden en regels. Houd er rekening mee dat lokale regelgeving aan verandering onderhevig kan zijn. Na boeking houden wij je over deze regels en voorwaarden via "Mijn Djoser" op de hoogte.

Met onze lokale vertegenwoordiger, onze 24/7 bereikbaarheid/bijstand én de aanwezigheid van een reisbegeleider, reis je met Djoser met een gerust gevoel.

Hotelverlenging

Het is mogelijk om de reis in Marrakech te vervroegen of te verlengen. De prijs voor een tweepersoonskamer met ontbijt is vanaf € 30,- per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 45,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Klimaat en geografie

Marokko heeft een gematigd klimaat met koele winters en warme zomers. In de bergen verschilt de temperatuur van die in het binnenland: in de bergen is het koeler. In voor- en najaar kan het in de bergen fris zijn. In mei en juni kun je hier bergbloemen aantreffen. De zomers zijn warm, maar ook droog; in de bergen ook koel waardoor je hier altijd een trui nodig hebt. In september en oktober kan het alweer licht gaan sneeuwen.

Zwaarte van de reis

 • Zwaarte wandelreis
 • Zwaarte wandelreis

We hebben de reizen gerangschikt naar zwaarte. Hierbij is rekening gehouden met de duur van de tochten, de niveauverschillen, de hoogten waarop we wandelen en de verhouding van rust- en wandeldagen. Dit blijft natuurlijk een inschatting. Bovendien zal je persoonlijke beleving mede afhankelijk zijn van factoren als weersomstandigheden en je fysieke gesteldheid.

Laagste punt wandeltocht: 1808 meter
Hoogste punt wandeltocht: 2540 meter
Maximaal stijgen: 600 meter
Maximaal dalen: 390 meter
Gemiddelde wandelduur: 4,5 uur


De 8-daagse wandelreis Marokko bestaat uit wandelingen vanuit een accommodatie waar je aan het einde van de middag ook weer terugkomt, met uitzondering van één nacht. Dit is de overnachting in Zwayat Oulmzi. We wandelen zo’n 4 à 5 uur per dag. Voor iedereen met een normale conditie is deze wandelreis goed te doen. De hoogteverschillen die we soms overbruggen zijn minimaal. Ikfn N’Ighir, waar we 4 nachten overnachten, ligt op 1850 meter. Voor de wandeltocht naar de Ahbak-vallei overbruggen we 200 meter, stijgend en dalend. De Ahbak-vallei ligt op 2050 meter. De wandeltocht naar Zwayat Oulmzi via Lake Izourar is de zwaarste van de reis. Het hoogteverschil dat we overbruggen is op deze dag 690 meter. We hebben voldoende tijd voor de wandeltocht. Vanaf Zwayay Oulmzi op 2150 meter dalen we weer af naar 1850 meter op dag 6. Voor meer informatie over de wandelduur en hoogteverschillen verwijzen we je graag naar de dag-tot-dagbeschrijving van deze route. 

Ga goed voorbereid op reis!
Zorg ervoor dat je goed voorbereid op reis gaat. Houd of breng de maanden voorafgaand aan je reis je conditie op peil en probeer uitgerust aan je wandelreis te beginnen. Zo heb je meer plezier van je vakantie. Een goede uitrusting is ook van belang. Zorg altijd voor goed ingelopen schoenen en neem de juiste kleding mee. Niets is zo vervelend als gebrekkig materiaal.

Reisbegeleiding en gidsen

De groep wordt begeleid door een enthousiaste lokale Engelssprekende gids, in dienst van ons agentschap in Marokko. Deze gidsen zijn zeer ervaren wandelaars en vertellen uitgebreid over het land, de geschiedenis, de religieuze invloeden of de culturele achtergronden, maar natuurlijk ook over de lokale gebruiken en de alledaagse zaken in het leven. Ze verschaffen zoveel mogelijk praktische informatie over de wandelingen, zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie voor wandelen, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

Veelgestelde vragen

Hoe zwaar is deze wandelreis?

De 8-daagse wandelreis Marokko bestaat uit wandelingen vanuit een accommodatie waar je aan het einde van de middag ook weer terugkomt, met uitzondering van één nacht. Dit is de overnachting in Zawyat Oulmzi. We wandelen zo’n 4 à 5 uur per dag. Voor iedereen met een normale conditie is deze wandelreis goed te doen. De hoogteverschillen die we soms overbruggen zijn minimaal. Het grootste hoogteverschil is een kleine 700 meter, verspreid over de totale wandelduur van 5 uur. Voor exacte informatie over de lengte, wandelduur en stijging/daling, zie de dag-tot-dag-beschrijving.

Moet ik mijn eigen bagage dragen?

De bagage wordt naar de accommodatie in de Bougmez-vallei gebracht. Tijdens de tweedaagse trektocht naar Zawyat Oulmzi wordt de bagage vervoerd door muildieren. Je hoeft de bagage dus niet te dragen, met uitzondering van een eigen dag(rug)zak.

Wat voor soort reistas kan ik het beste meenemen?

Het is belangrijk dat je bagage niet te groot is, vanwege de beperkte opslagruimte in de taxi's en bussen. Harde koffers raden wij om deze reden af. We verzoeken je om maximaal 10 tot 15 kilo mee te nemen. Tijdens de trekking wordt de bagage gedragen door muildieren. Deze bagage dien je in een weekendtas of plunjezak mee te nemen. De overige bagage kan je achterlaten in het hotel.

Leggen we alle afstanden wandelend af?

Niet alle afstanden leggen we wandelend af. Een gedeelte van de routes leggen we af met comfortabele mini busjes en taxi's. Deze zetten ons op bepaalde punten af, waar wij onze wandelroute beginnen, en haalt ons vervolgens aan het eind van de tocht weer op.

Hebben we vrije tijd om er zelf op uit te trekken?

Djoser hanteert het ‘vrijheid blijheid’ principe, dit betekent dat er voldoende tijd is vrijgemaakt om er zelf op uit te trekken of gewoon wat rust te nemen. Op de meeste dagen staan er wandeltochten op het programma, daarnaast is er af en toe tijd om zelf de omgeving te ontdekken of deel te nemen aan facultatieve excursies in Marrakech.

Hoe zijn de overnachtingen?

In Marrakech overnachten we in een goed middenklasse hotel. De kamers zijn voorzien van een eigen douche en toilet. In de Bougmez-vallei overnachten we in een gîte en in een gastenverblijf. Je deelt de eenvoudige kamers en faciliteiten (douche & toilet) met meerdere reisgenoten. Voor het verblijf in de gîte en het gastenverblijf dien je zelf een slaapzak mee te brengen.

Is er wifi aanwezig tijdens de reis?

In het hotel in Marrakech kun je gebruik maken van wifi. De rest van de reis is er geen wifi aanwezig.

Is het mogelijk om een éénpersoonskamer te boeken?

Alleenreizenden worden ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je voor Marrakech een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag. Je bent dan in Marrakech verzekerd van een eenpersoonskamer. Tijdens het verblijf in de Bougmez-vallei is het niet mogelijk om een eenpersoonskamer te reserveren.

Waar bestaan de maaltijden uit tijdens de wandeldagen?

De maaltijden tijdens de trekking zijn bij de reis inbegrepen. De meereizende kok verzorgt dan de maaltijden. Het ontbijt bestaat meestal uit brood, eieren en fruit. Je eet vaak typische Berbergerechten als tajine (een stoofschotel van vlees en groente) en couscous. Enige hulp bij het koken wordt altijd gewaardeerd.

Hoe is de begeleiding tijdens deze reis?

De groep wordt begeleid door een Engelssprekende lokale gids die je bij aankomst in Marrakech opwacht en de groep gedurende de gehele reis assisteert. De gids kent zijn eigen land goed en verschaft zoveel mogelijk praktische informatie over de wandeling en de route.

Hoe groot zijn de groepen?

De wandelreizen bestaan gemiddeld uit 12 personen. De maximale groepsgrootte is 16 personen. Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Kan ik deze reis vervroegen of verlengen?

Je kunt via Djoser de heen- of terugvlucht wijzigen, dit is op aanvraag. Wijzigingskosten bedragen € 50,- p.p. exclusief eventuele kosten die de luchtvaartmaatschappij in rekening brengt. Voor de vervroeging of verlenging kan de accommodatie in Marrakech worden bijgeboekt. De prijs hiervoor kun je vinden onder het tabblad VERTREKDATA/PRIJS. De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven. Deze kan eenvoudig ter plaatse geregeld worden.

Zijn er speciale kledingvoorschriften?

Marokko is een islamitisch land en zeker op het platteland wordt gepaste kleding op prijs gesteld. Dit betekent voor zowel mannen als vrouwen: kleding die de schouders, bovenarmen en knieën bedekt.

Wat is de beste reistijd?

Tijdens het voor- en najaar tref je de meest aangename temperaturen voor een wandelreis. In de zomermaanden kan het in Marrakech en ook in de Bougmez-vallei op 1850 meter erg warm worden. Het voor- en najaar zijn zodoende de beste periodes voor deze wandelreis.

Bekijk alle veelgestelde vragen

Prijs vanaf € 895,-

9 dagen v.a. € 895,-

Tel: 071 5126400

Daarom Djoser

 • Rechtstreekse vlucht
 • Bijzondere reis in onontdekt gebied
 • Uniek: overnachten in een mini Kasbah!
 • Wandeltochten door de Happy Valley
 • Genieten in Marrakech
 • Bezoek aan Aguerd n’Ouzrou, bekend vanwege de voetafdrukken van dinosaurussen
 • Hotelovernachtingen inclusief ontbijt
 • Maaltijden in de Bougmez-vallei inbegrepen

i Dit cijfer is een gemiddelde waardering van onze reizigers. Klantwaardering: 9,1

Back in time, in een wereld waar berbervrouwen kleding in de...
Back in time, in een wereld waar berbervrouwen kleding in de rivier wassen, ezels fungeren als regulier vervoersmiddel en kinderen blij worden van pennen. Klauteren, klimmen, hiken langs kabbelende beekjes, uitzicht van sneeuw op de bergtop en een overkill aan frisse lucht. De lokale gids was TOP!

Naam: Lieke H.
Cijfer: 10
Een heerlijke reis door een prachtige vallei. Je waant je 10...
Een heerlijke reis door een prachtige vallei. Je waant je 100 jaar terug in de tijd: vrouwen die de was doen in de rivier, vervoer op ezels. Mooie wandelingen door soms ruig berggebied, onder begeleiding van een leuke lokale gids! Fantastische picknick-lunches onderweg. Kortom: een aanrader!

Naam: Lidy M.
Cijfer: 10

Reviews

Gemiddelde beoordeling: 9,1

 • 10,0

  Lieke H.

  Back in time, in een wereld waar berbervrouwen kleding in de rivier wassen, ezels fungeren als regulier vervoersmiddel en kinderen blij worden van pennen. Klauteren, klimmen, hiken langs kabbelende beekjes, uitzicht van sneeuw op de bergtop en een overkill aan frisse lucht. De lokale gids was TOP!

 • 10,0

  Lidy M.

  Een heerlijke reis door een prachtige vallei. Je waant je 100 jaar terug in de tijd: vrouwen die de was doen in de rivier, vervoer op ezels. Mooie wandelingen door soms ruig berggebied, onder begeleiding van een leuke lokale gids! Fantastische picknick-lunches onderweg. Kortom: een aanrader!

 • 8,0

  Mirjam S.

  Heerlijke wandelingen van inderdaad wel gemiddeld 5 uur. Soms aardig wat klimmen. (Ik ben geen stijger, meer 'n daler)

 • 10,0

  Karen M.

  Wat een bijzondere week. Heb het gevoel dat ik op een andere planeet ben geweest. We (de groep) zeiden af en toe tegen elkaar: deze reis is een 10. Pluspunt was dat de gids afkomstig was uit de happy valley en goed Engels sprak. Goede verzorging door eigen kok.

 • 8,0

  Herald V.

  Vallei fantastisch: 10! Eerste en laatste dag... vond ik niet zo bijzonder.

 • 9,0

  Hans S.

  Wandelen in de Happy Valley: met een beetje inspanning zie je al veel van de nog ongerepte natuur en hoe de mensen er nog leven alsof de tijd heeft stil gestaan: zij gebruiken met hun ezels dezelfde paden om hun oogsten in de vruchtbare vallei binnen te halen. Je bent hier pas echt op vakantie!

 • 8,0

  Marian W.

  Salem! Wat een mooie manier om kennis te maken met de Berbercultuur! Het lijkt wel of we veel langer weg zijn dan deze 8 dagen. De mooie (soms pittige)wandelingen, de zeer aardige gids en de prachtige natuur zorgden voor een bijzondere beleving én voor veel fijne herinneringen.

 • 10,0

  Els

  Een absolute aanrader! Te midden van prachtige weidse landschappen ontdekten we de warmte en vriendelijkheid van de Berber-bevolking. Enthousiaste gids met zijn wortels in de Vallée Heureuse & geweldige kok die steeds meereisde. Op deze vakantie gaat genieten en ontspannen vanzelf. Heerlijk!

 • 9,0

  Saskia K.

  Wat een geweldige vakantie! Alles klopte: een hele gezellige groep, een leuke enthousiaste reisleider, heerlijk eten, mooi weer en echt een adembenemend mooi gebied. Afwisselende wandelingen, goed te doen met af en toe een stukje klimmen. Zorg voor goede schoenen en houd rekening met ieder weertype.

 • 10,0

  Petry V.

  Prachtige wandelingen, mooie natuur, gezellige reisgenoten, mooi weer en een goede gids. Wat wil je nog meer?

 • 9,0

  Martje G.

  Een indrukwekkende reis in een bijzonder mooi en nog authentiek gebied. Heerlijk de hele dag buiten. Afwisselende tocht, niet zwaar. Tocht is goed opgebouwd, waardoor de hele vallei wordt belopen. Deskundige begeleiding en heerlijk en gezond eten.

 • 8,0

  Marja J.

  Ik twijfel tussen een acht en negen. De groep was super! De omgeving was verrassend anders en de wandelingen zeker afwisselend en soms wel pittig. Wat een contrasten met Nederland en wat mooi om mee te maken.

Bekijk alle reviews
Review plaatsen