Bekijk de Wandelreis Pyreneeën, 13 dagen van Djoser

Wandelreis Pyreneeën 13 dagen

Vanaf € 1.895,- Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

De machtige Pyreneeën liggen verspreid over drie landen. Tijdens onze reis wandelen we door de Franse Pyreneeën, brengen jeeps ons naar het Spaanse Aigües Tortes nationaal park en eindigen we met een wandeling naar Blue Lake in Andorra.

Daarom Djoser

 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Prachtige wandelingen in drie verschillende landen
 • Bergdorpjes, hoge pieken en meren
 • Comfortabele hotels
 • Rechtstreekse vlucht

Route en kaart

Routekaart Wandelreis Pyreneeën, 13 dagen
 1. Amsterdam - Toulouse
 2. Toulouse - Bagneres-de-luchon, Cazaril
 3. Bagneres-de-luchon, Granges D’Astau - Lac d’Oo
 4. Bagneres-de-luchon, Bourg d’Oueil - Lac Borderes
 5. Bagneres-de-luchon, vrije dag
 6. Bagneres-de-luchon - Aran Vallei - Espot
 7. Espot, NP Aigues Tortes - Sant Maurici meer
 8. Espot, NP Aigues Tortes - Monestero vallei
 9. Espot, vrije dag
 10. Espot - Aneu Vallei - Ordino
 11. Ordino, rondwandeling
 12. Ordino, Serrat, Lac Blue
 13. Ordino - Toulouse - Amsterdam

Reisbeschrijving

Tijdens Djoser wandelreizen maak je dagwandelingen vanuit een verblijfplaats of een meerdaagse trekking. Er is geen sprake van een strak gepland reisschema. Op rustdagen kun je extra wandelingen maken of andere dingen gaan ondernemen. De reisbegeleider kan je hierover altijd tips en suggesties geven. Je bent natuurlijk niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Door het karakter van onze reizen en de plaatselijke omstandigheden kunnen zich onverwachte situaties voordoen. Hierdoor kan het voorkomen dat een bepaalde wandeling of activiteit niet door kan gaan of aangepast dient te worden. We reizen in groepen van gemiddeld 12 en maximaal 16 personen.

Onze wandelreizen worden ingedeeld in categorieën van één tot vijf schoentjes, waarbij één schoentje eenvoudig is en vijf zwaar, voor de ervaren wandelaar. Drie schoentjes is voor iedereen met een goede conditie, die regelmatig wandelt, goed te doen. Deze reis krijgt drie schoentjes. Meer informatie over de wandelduur per dag vind je hieronder in de dag-tot-dagbeschrijving en een toelichting over de zwaarte lees je in de praktische informatie. De zwaarte van de reis wordt uitgebreid uitgelegd op de pagina wandel en fiets zwaarte.

De 'roze' stad, Toulouse

Dag 1 Amsterdam - Toulouse 
Ons hotel in Toulouse ligt midden in de stad. Toulouse staat ook wel bekend als de roze stad vanwege de gebouwen met roze bakstenen. In de loop van de middag komen we aan en hebben dan nog tijd om samen met de reisbegeleider een aantal bezienswaardigheden te bekijken, waarbij de grootste romaanse basiliek van Europa, Saint-Sernin, niet mag ontbreken. We wandelen langs de kades van de rivier Garonne en genieten van het Franse dagelijkse leven op een terrasje aan het centrale plein, Place du Capitol.

Schilderachtige bergdorpjes, Frankrijk

Dag 2 Toulouse - Bagnères-de-Luchon, Cazaril
Dag 3 Bagnères-de-Luchon, Granges d’Astau , Lac d’Oô
Dag 4 Bagnères-de-Luchon, Bourg d’Oeuil, Col de Pierrefite 
Dag 5 Bagnères-de-Luchon, vrije dag
We rijden in ongeveer 2 uur met de bus naar Bagnères-de-Luchon. Het startpunt van onze wandelreis. Vanuit hier maken we verschillende wandelingen. De stad, meestal Luchon genoemd, was ten tijde van de Romeinen een vermaard kuuroord en dat is het nog steeds. Om even in te komen beginnen we met een makkelijke wandeling die ons naar het oude heuveldorp Cazaril brengt. In dit dorpje wonen heel weinig mensen, de laatste telling stond op 23! We nemen een andere wandelroute terug naar het hotel.

De volgende dag rijden we met de bus naar het gehucht Granges d’Astau en vandaaruit wandelen we naar Lac d’Oô, een bergmeer omgeven door prachtige toppen en landschappen. Een optionele uitbreiding van de wandeling naar een mooi uitkijkpunt met uitzicht op het meer en een cascada (kleine waterval) is mogelijk, alvorens we terugkeren naar Granges d'Astau voor een welverdiende koffie.

De laatste wandeling in dit gebied brengt ons naar Bourg d'Oeuil, een schilderachtig bergdorpje. Vanaf hier stijgen we door prachtige weilanden naar de bergpas Col de Pierrefite. Op dagen met helder weer genieten we van een prachtig uitzicht op de Aneto, de hoogste top van de Pyreneeën, 3.404 meter hoog. Ook deze dag is er nog een optionele wandeling van ongeveer een uur naar Lac de Borderes.

Op de laatste dag in Luchon hebben we een vrije dag. Er zijn verschillende mogelijkheden om deze dag in te vullen. Denk bijvoorbeeld aan een bezoek aan één van de kuuroorden, een wandeling naar de Lys-vallei of een wandeling naar de Benasque bergpas, op de grens met Spanje.

 • Dag 2: Wandelduur: ± 2,5 uur, 6km, ± 300m stijgen en dalen
 • Dag 3: Wandelduur: ± 3 uur, 7km, ± 380m stijgen en dalen
 • Dag 4: Wandelduur: ± 3 uur, 7km, ± 530m stijgen en dalen

Nationaal Park Aigues Tortes, Spanje

Dag 6 Bagnères-de-Luchon - Aran Vallei - Espot
Dag 7 Espot, NP Aigues Tortes, Sant Maurice meer
Dag 8 Espot, NP Aigues Tortes, Monestero Vallei
Dag 9 Espot, vrije dag
We verlaten de Franse Pyreneeën en rijden naar het Spaanse gedeelte. De Vall d'Aran is een van de groenste valleien in de Pyreneeën. De vallei ligt verdeeld tussen Frankrijk en Spanje en vanwege de geïsoleerde plek, wordt in deze kleine regio een andere taal dan Frans of Catalaans gesproken. De vallei herbergt een aantal mooie oude bergdorpjes, waarvan we er enkele van dichtbij zullen zien tijdens onze wandeling tussen Garòs en Baguergue. Hierna rijden we naar onze volgende overnachtingsplek in het dorpje Espot, de oostelijke toegangspoort tot het Aigues Tortes National Park. Espot is een klein dorp dat fungeert als wintersportplaats en ligt op ongeveer 1.200 meter hoogte.

De volgende dag rijden we vanuit Espot met 4x4 jeeps tot 1.900m hoogte, middenin het Aigües Tortes NP. De naam van het park komt van de vele "kronkelende wateren" (kreken en rivieren). Onze wandeling volgt de oever van het Sant Maurici-meer en omhoog naar een prachtig uitkijkpunt, dat een geweldige uitzicht biedt op de Encantats-pieken. Na alle panoramische uitzichten tot ons te hebben genomen wandelen we terug naar Espot.

Op deze dag pakken weer de jeeps en rijden het NP in. De wandeling van vandaag brengt ons naar de schilderachtige Monestero-vallei, direct onder de torenhoge Peguera-piek (2.954m). Het is geen moeilijke wandeling en erg afwisselend. Deze vallei is één van de mooiste van het nationaal park. Na een picknicklunch aan het Monestero meer lopen we terug. De jeeps brengen ons weer naar Espot.

Op onze vrije dag in Espot kun je op eigen gelegenheid een wandeling maken of raften in de Noguera rivier (één van de beste rafting plekken van Spanje).

 • Dag 6: Wandelduur: ± 3 uur, 8km, ± 300m stijgen en dalen
 • Dag 7: Wandelduur: ± 5 uur, 14km, ± 350m stijgen en 800m dalen
 • Dag 8: Wandelduur: ± 4 uur, 8km, ± 350m stijgen en dalen

Bon Dia Andorra

Dag 10 Espot - Aneu Vallei - Ordino
Dag 11 Ordino, rondwandeling 
Dag 12 Ordino, Serrat, Lac Blue
Dag 13 Ordino - Toulouse - Amsterdam
(Vertrekdatum 12-07-2024 heeft een aangepast programma op dag 11,12,13, we verblijven dan in Soldeu)
We rijden een klein stukje met de bus en wandelen vervolgens door de Aneu-vallei naar drie van de meest authentieke middeleeuwse bergdorpjes van de regio. In Esterri stappen we weer in de bus en rijden we naar het derde land op onze reis, Andorra.

We verblijven een paar dagen in Ordino, een typisch bergdorpje en één van de gezelligste stadjes van het land. De huisjes hebben smeedijzeren balkonnetjes en er zijn leuke musea te vinden. Vanuit het dorp kun je mooie wandelingen maken naar de bergen en genieten van de besneeuwde toppen. Wij maken vanuit het dorp een mooie rondwandeling langs de bergen rondom Ordino.

Op de tweede dag in Ordina hebben we een korte transfer naar het wintersportdorp Serrat. Vanuit hier maken we een wandeling naar Lac Blue, wat dicht tegen de Franse grens aan ligt. Een prachtig blauw meer omgeven door bergen.

Het is tijd om afscheid te nemen van de Pyreneeën en via Toulouse vliegen we terug naar Amsterdam.

 • Dag 10: Wandelduur: ± 3 uur, 8km, ± 250m stijgen en 450m dalen
 • Dag 11: Wandelduur: ± 4,5 uur, 9,5km, ± 550m stijgen en dalen
 • Dag 12: Wandelduur: ± 4 uur, 10km, ± 600m stijgen en dalen

Vertrekdata 2024

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
14 jun - 26 jun
i

Landarrangement niet (meer) mogelijk.

Beschikbaarheid
vol

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.045,-

Start - einde
12 jul - 24 jul
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
beperkt beschikbaar

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.095,-

Start - einde
06 sep - 18 sep
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
beperkt beschikbaar

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 1.995,-

Vertrekdata 2025

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
15 jun - 27 jun
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 1.895,-

Inclusief

 • Rechtstreekse Vlucht
 • Alle vluchttoeslagen
 • Vervoer per bus van en naar het vliegveld
 • Vervoer tussen de wandelingen door met de bus en jeep
 • Hotelovernachtingen
 • Ontbijt inbegrepen 
 • Excursies volgens programma
 • Wandelingen naar pittoreske bergdorpjes
 • Wandelingen door Nationaal Park Aigues Tortes
 • Nederlandse reisbegeleiding (Engelstalige reisbegeleider kan voorkomen)

Exclusief

Overige maaltijden, (park-)entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, etc.
Reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 40,-. Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking. 

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.645,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je eenpersoonkamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag. Voor deze reis bedraagt deze toeslag € 345,-.

Houd er rekening mee dat er een beperkt aantal eenpersoonskamers per reis beschikbaar is.

Hotelverlenging

Vervroeging of verlenging mét accommodatie in Toulouse is mogelijk. Wij kunnen de vlucht voor u omzetten. Dit zal zijn in het hotel in de stad waar wij tijdens de reis ook verblijven. De prijs voor een tweepersoonskamer met ontbijt is € 66 per persoon. Voor een eenpersoonskamer met ontbijt is dit € 117.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. De deelnemers zijn Nederlands en Belgisch. Het komt bij deze reis soms voor dat ook enkele Duitstalige reizigers zich hebben aangemeld.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 13 deelnemers, het maximum is 16.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 8.

Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

V

Vertrek informatie

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren. Dit op basis van eerdere ervaringen en boekingen in dit reisseizoen.

Om een groepsreis te garanderen en uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling en groepsgrootte'. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om een gewenste alternatieve reis en/of vertrekdatum aan te bieden. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. In het geval dat een reis niet kan doorgaan als gevolg van een overmachtsituatie kunnen er andere voorwaarden gelden waarbij geen volledige restitutie mogelijk is.

G

Vertrek gegarandeerd

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Het kan soms voorkomen dat deelnemers van een reis moeten annuleren of omboeken, waardoor de groepsgrootte onder het vereiste minimum aantal deelnemers daalt. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren per e-mail, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om er voor te zorgen dat je de gewenste reis op de geboekte vertrekdatum kunt gaan maken, ook indien het minimale aantal deelnemers niet is bereikt. In dat geval bekijken we de mogelijkheid om, al dan niet tegen bijbetaling, de reis mogelijk te maken met bijvoorbeeld aangepast vervoer en/of lokale Engelssprekende reisbegeleiding. Het karakter van een groepsreis kan hierbij dusdanig veranderen dat wij er begrip voor hebben dat je liever een alternatief kiest.

Uiteraard is het ook mogelijk een nieuwe reis of vertrekdatum te boeken. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk.

Praktische informatie

Accommodatie

We verblijven tijdens deze reis in comfortabele middenklasse hotels. Ons hotel in Toulouse ligt middenin de stad, zodat we makkelijk de stad kunnen ontdekken.

De hotels in de bergdorpen zijn van alle gemakken voorzien en liggen in het centrum. 

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Toulouse Hotel d'Orsay
Bagneres de Luchon Hotel Panoramic
Espot Hotel Saurat
Ordino Hotel La Planada

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je eenpersoonkamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag. Voor deze reis bedraagt deze toeslag € 345,-.

Houd er rekening mee dat er een beperkt aantal eenpersoonskamers per reis beschikbaar is.

Vliegreis

KLM

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

 • Vlucht met

  KLM

  Traject

  Amsterdam - Toulouse

  Vertrek

  09:00 - 10:55

 • Vlucht met

  KLM

  Traject

  Toulouse - Amsterdam

  Vertrek

  17:00 - 18:55

Er is geen tijdsverschil tussen Nederland Frankrijk, Spanje en Andorra.

KLM, Nederlands nationale trots, bestaat al meer dan 100 jaar en is hiermee de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld. De vloot is hypermodern. Zo zijn de Boeing 787-9 en 10  voorzien van de laatste technische hoogstandjes, zoals speciale moodlighting. De nieuwste generatie luchtfiltersystemen zorgt ervoor dat je minder vermoeid aankomt op de bestemming. Bovendien stoten deze nieuwe vliegtuigen minder broeikasgassen uit. Aan boord ontbreekt het je aan niets: op elke vlucht word je voorzien van een snack en een drankje en op intercontinentale vluchten krijg je uiteraard een warme maaltijd. KLM biedt (behalve in Europa) een persoonlijk in-flight entertainment systeem aan, voorzien van talloze films, series en games. Zo hoef je je niet te vervelen. Wil je tijdens de vlucht extra beenruimte, dan kun je tegen bijbetaling upgraden naar 'economy comfort'.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.645,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Vervoer

Tijdens de reis maken we gebruik van een eigen bus en 4x4 jeeps die ons vaak naar het startpunt brengen van onze wandelingen en daarna weer ophalen.

Bij de reis inbegrepen

 • Rechtstreekse Vlucht
 • Alle vluchttoeslagen
 • Vervoer per bus van en naar het vliegveld
 • Vervoer tussen de wandelingen door met de bus en jeep
 • Hotelovernachtingen
 • Ontbijt inbegrepen 
 • Excursies volgens programma
 • Wandelingen naar pittoreske bergdorpjes
 • Wandelingen door Nationaal Park Aigues Tortes
 • Nederlandse reisbegeleiding (Engelstalige reisbegeleider kan voorkomen)

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken, naast de wandeltochten die tijdens de reis gemaakt worden. De een bezoekt graag nog een museum, terwijl de ander liever nog een wandeling maakt door de bergen. Vanuit onze accommodatie kun je zelf eenvoudig te voet of met lokaal vervoer de mogelijkheden aan je voorkeur aanpassen.

Sommige bezienswaardigheden mag je echt niet missen of liggen op de route. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Hiervoor geldt dat eventuele entreegelden exclusief zijn.

Tijdens deze wandelreis zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

 • Wandelingen volgens het programma
 • Stadswandeling Toulouse
 • Nationaal Park Aigues Tortes


Ter plaatse zijn ook andere excursies mogelijk. De reisbegeleider kan je hierover adviseren.

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Geldig paspoort of Europese identiteitskaart.

Geldzaken

In Frankrijk, Spanje en Andorra wordt er betaald met de euro.

Pinnen: in de meeste steden en dorpen kan er gepind worden
Creditcards en pinpas: worden in veel restaurants en winkels geaccepteerd

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 300,- per persoon per week.

Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. Daarnaast staat het je vrij om als blijk van waardering een fooi aan de reisbegeleider te geven.

Maaltijden

In de reissom is het ontbijt inbegrepen. Voor de overige maaltijden kun je zelf bepalen waar, wanneer en met wie je gaat eten. Je kunt gaan eten in één van de restaurants in de levendige stad Toulouse of in het hotel. Het eetgedrag van de Fransen, Spanjaarden en Andorrezen wijkt enigszins af van dat van ons. Het ontbijt is meestal heel licht en bestaat uit een broodje of croissant met thee of koffie. De hoofdmaaltijd vindt plaats rond 14.00 uur. Bijna alle restaurants bieden dan een goedkoop dagmenu aan.

De klassieke Franse keuken bestaat uit veel vlees. In de Spaanse bergen zijn er vaak lokale streekgerechten met een voorkeur voor verse producten van goede kwaliteit. Ook in Andorra overheersen de specialiteiten in vleesgrechten. De avondmaaltijd zal later op de avond dan in Nederland genuttigd worden.

In Andorra wordt het afgeraden om kraanwater te drinken.

Gezondheid

Voor deze reis gelden geen specifieke gezondheid risico’s en de medische voorzieningen zijn goed. In het algemeen raden wij altijd aan om een kleine reisapotheek mee te nemen op reis.

Meer tips en informatie hierover ontvang je via Mijn Djoser, na boeking. Omdat er op reis altijd iets kan gebeuren en sommige kosten hoog kunnen oplopen, stellen wij het verplicht aan onze reizigers om een reisverzekering af te sluiten.

De wandel- en fietsreizen van Djoser zijn geschikt voor iedereen met een normale goede conditie die goed ter been is en in het geval van fietsreizen met enige regelmaat fietst. Kijk voor het maken van een goede afweging of de reis voor jou passend is bij ‘Zwaarte van de reis’. Neem bij twijfel gerust contact op.

Hotelverlenging

Vervroeging of verlenging mét accommodatie in Toulouse is mogelijk. Wij kunnen de vlucht voor u omzetten. Dit zal zijn in het hotel in de stad waar wij tijdens de reis ook verblijven. De prijs voor een tweepersoonskamer met ontbijt is € 66 per persoon. Voor een eenpersoonskamer met ontbijt is dit € 117.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Klimaat en geografie

De Franse en de Spaanse/ Andorrese Pyreneeën kennen naast de gewone grens ook een klimaatgrens. In de Spaanse Pyreneeën een heerst een warm en droog klimaat terwijl juist voor de Franse Pyreneeën meer een bergklimaat kenmerkend is. De zomers zijn dan ook gematigd en koel, maar door de zuidelijke ligging is het voor een hooggebergte warmer dan normaal en is het erg aangenaam in de zomers. Vanuit de Atlantische Oceaan kan er ook zo nu en dan regen vallen, de vochtigheid neemt af richting het oosten waardoor de Spaanse kant een droog klimaat kent.

Zwaarte van de reis

 • Zwaarte wandelreis
 • Zwaarte wandelreis
 • Zwaarte wandelreis

We hebben de reizen gerangschikt naar zwaarte. Hierbij is rekening gehouden met de duur van de tochten, de niveauverschillen, de hoogten waarop we wandelen en de verhouding van rust- en wandeldagen. Dit blijft natuurlijk een inschatting. Bovendien zal je persoonlijke beleving mede afhankelijk zijn van factoren als weersomstandigheden en je fysieke gesteldheid. Klik hier voor meer informatie over zwaarte indeling van de reizen.
 

Laagste punt wandeltocht: 620 meter
Hoogste punt wandeltocht: 2.200 meter
Maximaal stijgen: 600 meter
Maximaal dalen: 800 meter
Totaal aantal km wandelen: 72 km
Gemiddelde wandelduur: 4 uur

Voor meer informatie over de wandelduur en hoogteverschillen verwijzen we je graag naar de dag-tot-dag beschrijving van deze route. De zwaarte van de reis wordt uitgebreid uitgelegd op de pagina wandel en fiets zwaarte.

De wandelreis Pyreneeën bestaat uit wandelingen door bergachtig gebied, over  goed begaanbare paden, maar soms smal en af en toe langs steile bergwanden. We maken wandelingen vanuit onze de hotels. Je stijgt maximaal 600 meter en maakt afdalingen met een maximum van 800 meter. We maken wandelingen van gemiddeld 4 uur over goed gemarkeerde wandelpaden en er zal regelmatig geklommen moeten worden. De wandelingen zijn voor iedereen met een goede conditie goed te doen, ervaring met wandelen in de bergen is wel prettig. Je kunt er iedere dag zelf voor kiezen of je wel of niet met een wandeling meegaat.

Ga goed voorbereid op reis!

Zorg ervoor dat je goed voorbereid op reis gaat. Houd of breng de maanden voorafgaand aan je reis je conditie op peil en probeer uitgerust aan je wandelreis te beginnen. Zo heb je meer plezier van je vakantie. Een goede uitrusting is ook van belang. Zorg altijd voor goed ingelopen schoenen en neem de juiste kleding mee. Niets is zo vervelend als gebrekkig materiaal.

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij begeleiden de wandeltochten, zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie voor wandelen, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

Het kan een enkele keer voorkomen dat deze reis begeleidt wordt door een Engelssprekende reisbegeleider.

Veelgestelde vragen

Hoe zwaar zijn de wandelingen?

De wandelreis Pyreneeën bestaat uit wandelingen door bergachtig gebied, over goed begaanbare paden, maar soms smal en af en toe langs steile bergwanden. We maken wandelingen vanuit onze hotels. Je stijgt maximaal 600 meter en maakt afdalingen met een maximum van 600 meter. We maken wandelingen van gemiddeld 4 uur over goed gemarkeerde wandelpaden en er zal regelmatig geklommen moeten worden. De wandelingen zijn voor iedereen met een goede conditie goed te doen, ervaring met wandelen in de bergen is wel prettig. Je kunt er iedere dag zelf voor kiezen of je wel of niet met een wandeling meegaat. Voor exacte informatie over de lengte, wandelduur en stijging/daling, zie de dag-tot-dag-beschrijving op deze website.

Moet ik mijn eigen bagage dragen tijdens de wandelingen?

Je draagt alleen een dag(rug)zak tijdens het wandelen. De overig bagage blijft altijd achter in het hotel waar we overnachten.

Wat voor soort reistas kan ik het beste meenemen?

Het is belangrijk dat je bagage niet te groot is, vanwege de beperkte opslagruimte in de bussen. We verzoeken je om maximaal 15 kg mee te nemen, naast een dagrugzak.

Leggen we alle afstanden wandelend af?

Niet alle afstanden leggen we wandelend af. Vanuit Toulouse worden we opgehaald met onze eigen, comfortabele bus. Deze brengt ons naar ons eerste hotel van waaruit we dagtochten maken. We gebruiken deze bus ook voor de tranfers naar de andere hotels. Sommige trajecten leggen we af met 4x4 jeeps.

Welke wandelschoenen kan ik het beste dragen tijdens deze reis?

We adviseren stevige en goed ingelopen wandelschoenen met voldoende profiel. Zo heb je voldoende steun en goede grip en door het gebruik van ingelopen schoenen voorkom je blaren tijdens de reis.

Bij een buitensportzaak kun je vragen naar wandelschoen ‘categorie A/B of B’.

Hebben we vrije tijd om er zelf op uit te trekken?

Djoser hanteert het ‘vrijheid blijheid’ principe, dit betekent dat er voldoende tijd is vrijgemaakt om er zelf op uit te trekken of gewoon wat rust te nemen. Er zijn 9 wandeldagen opgenomen in het programma en er zijn 2 dagen vrij te besteden. Uiteraard ben je vrij om te kiezen of je wel of niet meegaat met een wandeltocht. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een van de wandeldagen in te ruilen voor een dagje rust en het dorpje ontdekken.

Is er wifi aanwezig in het hotel?

In het hotel kun je van wifi gebruik maken. Ook is het vaak mogelijk bij restaurantjes en cafés wifi te ontvangen.

Is het mogelijk om een éénpersoonskamer te boeken?

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een éénpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag. Deze meerprijs is te vinden onder het tabblad VERTREKDATA/PRIJS.

Hoe is de begeleiding geregeld tijdens deze reis?

De reis wordt begeleid door een Nederlandssprekende reisbegeleider die je bij aankomst in Toulouse opwacht en de groep gedurende de gehele reis assisteert. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit. De reisbegeleiders zijn enthousiaste wandelaars en doen er alles aan om van je wandelreis een succes te maken.

Een enkele keer kan het voor komen dat er een Engelstalige reisbegeleider de reis begeleidt.

Hoe groot zijn de groepen?

De groepen tijdens deze wandelreis bestaan uit gemiddeld 12 personen. De maximale groepsgrootte is 16 personen. Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. 

Kan ik deze reis vervroegen of verlengen?

Je kunt via Djoser de heen- of terugvlucht wijzigen, dit is op aanvraag. Wijzigingskosten bedragen € 50,- exclusief eventuele kosten die de luchtvaartmaatschappij in rekening brengt.

Het hotel in Toulouse dat gebruikt wordt tijdens de reis kan worden bijgeboekt.

De prijzen zijn zonder de kosten van de transfer van/naar de luchthaven. Deze kan ter plaatse geregeld worden.

Wat is de beste reistijd voor de Pyreneeën?

In de zomermaanden is het erg aangenaam wandelen in zowel de Franse als de Spaanse/ Andorrese Pyreneeën. In de winter wordt het alweer kouder en ligt er sneeuw in de bergen.

Foto's en video