Fietsvakantie Zuid-Afrika, 15 dagen

Op de fiets ontdek je gevarieerde en nog ongerepte landschappen van Zuid-Afrika. We fietsen door wijngaarden, nationale parken en langs de prachtige kustlijn. De reis start in het levendige Kaapstad waar we de indrukwekkende Tafelberg bewonderen alvorens we door de schitterende Tuinroute-district fietsen.

Bewaar als favoriet
Stuur door
Van:
Aan:


Reisschema

 1. Amsterdam - Kaapstad
 2. Kaapstad, Kaaps Schiereiland
 3. Kaapstad - Stellenbosch, Jonkershoek Nature Reserve
 4. Stellenbosch, Franschhoek pas
 5. Stellenbosch - Oudtshoorn
 6. Oudtshoorn, Swartbergpas (optioneel)
 7. Oudtshoorn - Plettenberg Bay
 8. Plettenberg Bay, Knysna (optioneel)
 9. Plettenberg Bay - Mossel Bay, Harkerville
 10. Mossel Bay - Swellendam
 11. Swellendam - Bredasdorp - Elim - Gansbaai
 12. Gansbaai; Hermanus
 13. Gansbaai - Kleinmond - Gordon’s Bay - Durbanville (Kaapstad)
 14. Durbanville (Kaapstad), fietsroute wijngaarden (optioneel) - Amsterdam
 15. aankomst Amsterdam
Routekaart Fietsvakantie Zuid-Afrika, 15 dagen

Route op datum:

Beschrijving

Tijdens Djoser fietsreizen maak je fietstochten vanuit een verblijfplaats of een meerdaagse fietstocht. Er is geen sprake van een strak gepland reisschema. Op rustdagen kun je extra fietstochten maken of andere dingen gaan ondernemen. De reisbegeleider kan je hierover altijd tips en suggesties geven. Je bent natuurlijk niet verplicht hieraan deel te nemen. Door het karakter van onze reizen en de plaatselijke omstandigheden kunnen zich onverwachte situaties voordoen. Hierdoor kan het voorkomen dat een bepaalde fietstocht of activiteit niet door kan gaan of aangepast dient te worden. We reizen in groepen van gemiddeld 16 en maximaal 20 personen.


Dag 1 Amsterdam - Kaapstad
Kaapstad Zuid-Afrika Djoser Onze fietsreis begint in het fascinerende Kaapstad. De geschiedenis van deze stad vol tegenstellingen spreekt tot ieders verbeelding. De koloniale gebouwen en natuurlijk de beroemde Tafelberg bepalen het gezicht van Kaapstad. Waar je ook staat in de stad, altijd zie je de imposante steile bergwanden oprijzen. Wolken of mistflarden vormen vaak een fraai tafelkleed.

Dag 2 Kaapstad
Vandaag maken we een fietstocht over het Kaaps Schiereiland en fietsen door het natuurreservaat met voor deze streek typerende fynbosvegetatie en vele dieren. We starten in Cape Point en fietsen naar Simon’s Town, bekend vanwege de pinguïnkolonie die hier leeft op Boulders Beach. In de namiddag, en indien het weer dit toelaat, bezoeken we de Tafelberg. 

 • Afstand: ± 32 km (asfalt)


Dag 3 Kaapstad - Stellenbosch, Jonkershoek Nature Reserve
We laten Kaapstad achter ons en vertrekken met de bus richting Stellenbosch in de provincie West Kaap. Daar stappen we op onze fiets en rijden naar Jonkershoek Nature Reserve. Het 9800 hectare grote reservaat bestaat uit de imposante Jonkershoek Bergen en delen van de Jonkershoek vallei. Het wat ruigere terrein leent zich perfect om met de mountainbike te verkennen. Onderweg genieten we van de mooie flora en fauna, waaronder de vele bijzondere plantensoorten. Ook hebben we kans om apen, klipspringers en visarenden te zien. Na de tocht bezoeken we Stellenbosch waar de Braak, het VOC-kruithuis en de vele witte Kaap-Hollandse huizen aan de Hollandse tijd herinneren. We overnachten op een wijngoed net buiten het stadje.

 • Afstand: ± 40 km (asfalt en gravel)


Dag 4 Stellenbosch, Franschhoek Pas

De volgende dag rijden we met de bus vanaf ons hotel naar Franschhoek. We beginnen op het hoogste punt van de Franschhoek pass en fietsen naar beneden tot aan de Berg River Dam. Vanaf daar fietsen we, via verschillende wijngaarden, terug naar Franschhoek, waar we een wijnproeverij kunnen doen. 

 • Afstand: ± 25 km (asfalt)

Dag 5 Stellenbosch - Oudtshoorn

Zuid-Afrika Natuur Fietsen Djoser Via de beroemde Route 62 rijden we via Barrydale en Ladysmith naar de Cangogrotten in de buurt van Oudtshoorn. Onderweg zie je het groene landschap langzaam veranderen in de halfwoestijn van de Kleine Karoo. De hoge bergruggen om het gebied heen houden bijna alle regen tegen. Als gevolg hiervan zien wij in korte tijd het weelderige groene landschap veranderen in een droger gebied met taaie struiken. Verbaas je niet als je struisvogels ziet scharrelen tussen de struiken, Oudtshoorn staat namelijk bekend om zijn struisvogelfarms. We stappen uit bij Oudtshoorn voor een bezoek aan de Cangogrotten, fameus om de druipsteenformaties in alle vormen en maten. Een gids leidt je door de imposante grotten, waar je verrassend grote ruimtes vindt, vol met prachtige stalagmieten. Vervolgens fietsen we, als de tijd het toelaat, door naar onze prachtig gelegen lodge buiten Oudtshoorn.

 • Afstand: ± 26 km (asfalt)


Dag 6 Oudtshoorn, Swartbergpas of Calitzdorp (optioneel)
Vanuit onze mooi gelegen accommodatie buiten Oudtshoorn kunnen de geoefende fietsers de Swartbergpas beklimmen. Tijdens deze spectaculaire fietstocht daal je af naar Prince Albert waar de bus je opwacht. Als de tocht je te zwaar lijkt kun je er ook voor kiezen om je op de top van de pas af te laten zetten. Voor de terugreis geldt hetzelfde: je neemt de bus terug naar de lodge in Oudtshoorn of je fietst terug. Voor wie een iets minder zware tocht wil fietsen, kan vanuit onze accommodatie naar Calitzdorp fietsen. Een prachtige tocht, deels over asfalt en deels over gravel. Onderweg heb je een fenomenaal uitzicht op de Swartberg bergtoppen. De route meandert langs boerderijen met wild (zgn. game farms) waar onder meer giraffes en diverse hertensoorten te zien zijn. Calitzdorp bestaat uit een verzameling witte Kaaps-Hollandse en Victoriaanse huizen. Het is leuk om hier even uit te rusten in één van de gezellige koffie- en lunchrestaurants. In het begin van de middag haalt de bus ons op en rijdt terug om ook de deelnemers van de Swartbergpas fietstocht op te halen. Vervolgens kunnen we nog een bezoek brengen aan een struisvogelfarm.

 • Afstand Swartbergpas: ± 32 km (asfalt en gravel) of fietstocht Calitzdorp: ± 49 km (asfalt en gravel)


Dag 7 Oudtshoorn - Plettenberg Bay, Tuinroute
Bafiaankloos Zuid-Afrika Djoser We maken een mooie fietstocht van 65 kilometer naar George door de Outeniquabergen. We gaan over de spectaculaire Montagu Pas, ook wel Voortrekkerspas genoemd.  We vervolgen de rit richting Knysna voordat we aankomen bij ons einddoel: Plettenberg Bay. Dit stadje is vanwege de bergen, witte stranden en helderblauwe zee een geliefd vakantieoord.

 • Afstand: ± 65 km (asfalt en gravel)

Dag 8 Plettenberg Bay
Vandaag is een vrije dag, maar wie wil kan een mooie route door Plettenberg Bay fietsen. Deze tocht van 34 kilometer volgt een deel van de beroemde Tuinroute. In de middag is er de mogelijkheid om Knysna te bezoeken, een vriendelijk plaatsje waar je heerlijke oesters kunt eten en eventueel een boottocht kunt maken over de Knysna Lagoon. 

 • Afstand: ± 34 km (gravel)


Dag 9 Plettenberg Bay - Garden Route NP - Mossel Bay

We fietsen de Harkerville Cycle Route in het Garden Route nationaal park. Deze route laat je één van de mooiste bossen langs de kust van Zuid-Afrika zien. De kust kent diepe baaien en lange zandstranden die afgewisseld worden door woeste kliffen en rotsen die zo de zee in lijken te zakken. Na de rit zetten we koers richting Mossel Bay waar we de rest van de middag kunnen uitrusten.

 • Afstand: ± 17 km (gravel)

Zuid-Afrika Kust Djoser Dag 10 Mossel Bay - Swellendam
De volgende ochtend gaan we met onze bus naar Grootvadersbosch Nature Reserve. Daar aangekomen, stappen we op onze fiets en maken een tocht van 20 kilometer. We fietsen door inheems bos en zien talloze bijzondere vogelsoorten. Onze accommodatie in Swellendam ligt aan de voet van het Langeberg-gebergte.

 • Afstand: ± 20 km

Dag 11 Swellendam - Bredasdorp - Elim - Gansbaai
We zetten de reis voort en rijden naar Bredasdorp waar we vervolgens op de fiets stappen en naar het stadje Elim rijden. In Elim worden we opgepikt door de bus om naar onze accommodatie in het vissersdorp Gansbaai te gaan. 

 • Afstand: ± 40 km (gravel)


Dag 12 Gansbaai - Hermanus
De volgende dag fietsen we door het Walker Bay Nature Reserve en vervolgens langs het strand naar Hermanus; dit stukje kust is de ultieme plek om walvissen te spotten (juli tot november). De ruige kustlijn herbergt een aantal grotten en trakteert je op schitterende uitzichten..

 • Afstand: ± 20 km
   

Dag 13 Gansbaai - Kleinmond - Gordon's Bay - Durbanville
Plettenberg Bay Zuid-Afrika Djoser Onze bus brengt ons naar Kleinmond waar we overstappen op de fiets en de 50 kilometer lange Whale Coast Route volgen. Het is één van de mooiste routes van Zuid-Afrika en je rijdt door de meest uiteenlopende natuurgebieden, over indrukwekkende kustwegen en je kunt ook nog eens walvissen en pinguïns spotten. Bij Rooi-Els begint Clarence Drive die rondom het Kogelberg Biosphere Reserve voert en eindigt bij Gordon’s Bay. Tijdens de tocht heb je een prachtig uitzicht over False Bay en op heldere dagen kun je aan de overkant zelfs Kaap de Goede Hoop zien liggen. We overnachten vlak buiten Kaapstad in een gebied omringd door wijngaarden.

 • Afstand: ± 50 km (asfalt)
   

Fietsreis Zuid-Afrika Durbanville Fiets WijngebiedDag 14 Durbanville; fietsroute wijngaarden (optioneel) – Amsterdam
Dag 15 aankomst Amsterdam
De laatste dag kun je heerlijk uitrusten bij het hotel. Ook is het mogelijk om een laatste  fietstocht te maken door de wijngaarden. Aan het begin van de avond brengt onze bus ons rechtstreeks van het hotel naar de luchthaven van Kaapstad voor de terugvlucht naar Amsterdam.

Lees de volledige beschrijving

Vertrekdata/prijs

Boek en reis met Djoser zekerheid Boek en reis met Djoser zekerheid

Vertrekdata 2021

Start - einde
Beschikbaarheid
Prijs
Start - einde
03 feb - 17 feb V
Vertrek informatie i
Beschikbaarheid
voldoende
Prijs € 2.445,-
Start - einde
24 feb - 10 mrt V
Vertrek informatie i
Beschikbaarheid
voldoende
Prijs € 2.445,-
Start - einde
03 nov - 17 nov V
Vertrek informatie i
Beschikbaarheid
voldoende
Prijs € 2.395,-
Start - einde
24 nov - 08 dec V
Vertrek informatie i
Beschikbaarheid
voldoende
Prijs € 2.395,-

Vertrekdata 2022

Start - einde
Beschikbaarheid
Prijs
Start - einde
02 feb - 16 feb V
Vertrek informatie i
Beschikbaarheid
voldoende
Prijs € 2.395,-
Start - einde
23 feb - 09 mrt V
Vertrek informatie i
Beschikbaarheid
voldoende
Prijs € 2.395,-

Inclusief

 • Vliegreis met KLM
 • Ruimbagage
 • Alle vluchttoeslagen
 • Fietshuur
 • Vervoer van en naar de luchthaven
 • Vervoer van en naar het begin- en eindpunt van een fietstocht
 • Hotel- en chaletovernachtingen
 • Fietstochten en excursies volgens programma
 • Fietstocht door verschillende wijngaarden in Franschoek
 • Fietsen door het Garden Route nationaal park
 • Fietsen met uitzicht op Kaap de Goede Hoop
 • Een bezoek aan het Kaaps Schiereiland met Kaap de Goede Hoop als eindoel
 • Lokale Nederlands en/of Afrikaanssprekende reisbegeleiding.

Exclusief

Reisverzekering, maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 35,-, etc.

Wijzigingen voorbehouden.

Landarrangement

De prijs van de reis zonder de internationale vluchten bedraagt vanaf €1.595,-.

Houd bij het boeken van een landarrangement, waarbij je zelf je vliegtickets boekt, er rekening mee dat er voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers nodig is.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag. Voor deze reis bedraagt deze toeslag van € 207,-. 

Omdat het in deze tijd prettig is om een eigen kamer te hebben tijdens je reis bieden we 30% korting aan op álle eenpersoonskamers als je voor 30 september 2020 boekt. Deze korting is reeds verwerkt in de hiervoor genoemde vanaf prijs.

Hotelverlenging

Vervroeging of verlenging mét accommodatie in Durbanville (Kaapstad) bij te boeken. De prijs is vanaf € 35,- op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 60,- per nacht. De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. In de gepubliceerde reissom is een totaalbedrag voor deze toeslagen opgenomen. Deze bedragen zijn frequent onderhevig aan veranderingen door nieuwe belastingen/toeslagen en wijzigingen in de kosten van brandstof. Indien van toepassing berekent Djoser een verhoging alsnog door. Voor deze reis is in de reissom een totaalbedrag aan luchthavenbelastingen/toeslagen opgenomen van ongeveer €260

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit een zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 20.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 10.

Bij een aantal vertrekdata zie je 'Vertrek Gegarandeerd' of 'Vertrek Informatie' vermeld staan. Voor meer informatie over doorgang van de reis en gegarandeerd vertrek: V

Vertrek informatie

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren. Dit op basis van eerdere ervaringen en boekingen in dit reisseizoen.

Om een groepsreis te garanderen en uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling en groepsgrootte'. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om een gewenste alternatieve reis en/of vetrekdatum aan te bieden, waarbij je per persoon eenmalig € 50,- korting krijgt. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. In het geval dat een reis niet kan doorgaan als gevolg van een overmachtsituatie kunnen er andere voorwaarden gelden waarbij geen volledige restitutie mogelijk is.

Praktische informatie

Accommodatie

We maken in Zuid-Afrika gebruik van verschillende vormen van accommodatie. We overnachten veelal in goede middenklasse hotels. Op een aantal plaatsen overnacht je in een chalet of bungalow. Deze deel je veelal met meerdere reisgenoten. Er is een eenvoudig keukentje waar je koffie en thee kunt zetten of zelfs een complete maaltijd kunt bereiden. Regelmatig is er een eigen douche/toilet, anders kun je gebruik maken van gedeelde faciliteiten. De chalets hebben een eigen terras of patio en meestal ook een ‘braai’.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Kaapstad Lady Hamilton Hotel
Oudtshoorn Kleinplaats Holiday Resort
Plettenberg Bay Bayview Hotel
Mossel Bay Point Village Hotel
Swellendam Aanhuizen Guest House
Durbanville D'Aria Cottages

Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.


Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag. Voor deze reis bedraagt deze toeslag van € 207,-. 

Omdat het in deze tijd prettig is om een eigen kamer te hebben tijdens je reis bieden we 30% korting aan op álle eenpersoonskamers als je voor 30 september 2020 boekt. Deze korting is reeds verwerkt in de hiervoor genoemde vanaf prijs.

Enkele hotels beschikken over een zwembad voor een verfrissende duik

De hotelkamers zijn voorzien van douche en toilet

We overnachten dicht in de natuur

Enkele hotels beschikken over een zwembad voor een verfrissende duik

De hotelkamers zijn voorzien van douche en toilet

We overnachten dicht in de natuur

Enkele hotels beschikken over een zwembad voor een verfrissende duik

De hotelkamers zijn voorzien van douche en toilet

We overnachten dicht in de natuur

Enkele hotels beschikken over een zwembad voor een verfrissende duik

De hotelkamers zijn voorzien van douche en toilet

We overnachten dicht in de natuur

Vliegreis

KLM

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Kies een datum voor eventuele afwijkende vluchtschema's. Alle schema's zijn onder voorbehoud van wijzigingen. De deelnemers ontvangen ongeveer 8 weken voor vertrek een voorlopig vluchtschema.

Kies vertrekdatum:

 • Vlucht met

  KLM

  Traject

  Amsterdam - Kaapstad

  Vertrek

  10:15

  Aankomst

  22:40

 • Vlucht met

  KLM

  Traject

  Kaapstad - Amsterdam

  Vertrek

  00:30

  Aankomst

  11:10


Tijdsverschil: Tijdens de zomertijd is er geen tijdsverschil met Zuid-Afrika maar in de wintertijd is het er één uur later.

CO2-compensatie

Reizen is verrijkend, maar het transport dat nodig is om nieuwe bestemmingen te ontdekken laat zijn sporen achter in de vorm van broeikasgassen, waaronder CO2. Door de CO2-uitstoot van de reis te compenseren kan ergens anders ter wereld dezelfde hoeveelheid CO2 worden voorkomen. Samen met de ANVR hebben we gekozen voor een samenwerking met de South Pole Group, de wereldmarktleider in het uitvoeren van CO2-reductie projecten. Wij steunen een project in Thailand dat bestaat uit het installeren van zonnepanelen waardoor geen kolen meer hoeven worden te verbrand om elektriciteit op te wekken. Met CO2-compensatie doen we met elkaar dus iets terug voor het klimaat én voor de lokale bevolking. Compenseer daarom je reis: dit is mogelijk voor slechts € 5,-. Vanzelfsprekend compenseren wij als Djoser ook alle reizen van onze medewerkers.

Landarrangement

De prijs van de reis zonder de internationale vluchten bedraagt vanaf €1.595,-.

Houd bij het boeken van een landarrangement, waarbij je zelf je vliegtickets boekt, er rekening mee dat er voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers nodig is.

Vervoer

Fietsen
De reis is inclusief het gebruik van een sportieve fiets/type mountainbike met 24 versnellingen. Er zijn mountainbikes beschikbaar met een verstelbaar stuur, een stuur dat omhoog gezet kan worden, waardoor je rechtop kunt zitten (zie foto). We fietsen tussen de 20 en 65 kilometer per dag. De fietstochten zijn ter plaatse, afhankelijk van de wensen van de groep en de mogelijkheden, in te korten of te verlengen. We fietsen zowel door vlak als heuvelachtig gebied. We beklimmen geen bergen (tenzij je er voor kiest de Swartbergpas te beklimmen), maar enkele langere hellingen komen voor.

Bus
We leggen gedeeltes van de reis af met onze eigen, comfortabele bus, die is voorzien van airconditioning. De bus gaat de gehele reis met ons mee en zet ons vaak op een bepaald punt af, waar je op je fiets stapt. Aan het einde van de fietstocht (als we niet doorfietsen naar onze accommodatie) pikt de bus ons weer op. Op momenten dat we geen gebruik maken van onze fietsen, gaan de fietsen mee in een aanhangwagen.
 

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis met KLM
 • Ruimbagage
 • Alle vluchttoeslagen
 • Fietshuur
 • Vervoer van en naar de luchthaven
 • Vervoer van en naar het begin- en eindpunt van een fietstocht
 • Hotel- en chaletovernachtingen
 • Fietstochten en excursies volgens programma
 • Fietstocht door verschillende wijngaarden in Franschoek
 • Fietsen door het Garden Route nationaal park
 • Fietsen met uitzicht op Kaap de Goede Hoop
 • Een bezoek aan het Kaaps Schiereiland met Kaap de Goede Hoop als eindoel
 • Lokale Nederlands en/of Afrikaanssprekende reisbegeleiding.

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken, naast de fietstochten die tijdens de reis gemaakt worden. De een bekijkt graag nog een museum, terwijl de ander liever een markt bezoekt. Vanuit onze accommodaties kun je zelf eenvoudig te voet  of met lokaal vervoer de mogelijkheden aan je voorkeur aanpassen.

Sommige bezienswaardigheden mag je echt niet missen of liggen op de route. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Hiervoor geldt dat eventuele entreegelden exclusief zijn.

Tijdens de fietsreis in Zuid-Afrika zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen (naast de fietstochten die gemaakt worden):

 • Een bezoek aan het Kaaps Schiereiland met Kaap de Goede Hoop als einddoel. Je bezoekt het meest zuidwestelijke punt van Afrika.
 • Fietstocht door het Garden Route Nationaal Park 
 • Fietsroute door verschillendde wijngaarden 

Tijdens de fietsreis in Zuid-Afrika zijn de volgende excursies optioneel: 

 • Fietstocht door Plettenberg Bay 
 • Bezoek Knysna


Ter plaatse zijn ook andere excursies mogelijk. De reisbegeleider kan je hierover adviseren en regelt eventueel een excursie voor de groep. In Kaapstad kun je Robbeneiland bezoeken en met een kabelbaan de Tafelberg op. In Plettenberg Bay kun je een walvissen of dolfijnentocht maken of je kunt zeekayakken.

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek. 
 • Paspoort dat nog minimaal een maand na vertrek uit Zuid-Afrika geldig is
 • Voor kinderen onder de 18 jaar een geboortecertificaat. 

Geldzaken

In Zuid-Afrika wordt er betaald met de Zuid-Afrikaanse. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.

Pinnen: overal zijn geldautomaten.
Contant: euro’s.
Creditcards: veelvuldig te gebruiken.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt voor deze reis minimaal € 350,- per persoon per week. De toegang van de nationale parken is niet bij de reissom inbegrepen.

Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. Daarnaast staat het je vrij om als blijk van waardering een fooi aan de reisbegeleider te geven.

Als je op vakantie gaat buiten de eurozone, is het handig om alvast wat lokale valuta mee te nemen zodat je bij aankomst niet direct hoeft te pinnen. Bij GWK Travelex bestel je makkelijk en snel je buitenlands geld tegen 0% provisie en een goede koers.

Maaltijden

De maaltijden zijn niet bij de reissom inbegrepen, zodat je zelf kunt bepalen waar en met wie je gaat eten. Het ontbijt is niet inbegrepen. Bij enkele afgelegen overnachtingsplaatsen is er bij de accommodatie een restaurant en is dit de enige mogelijkheid om te eten.

Veel gerechten in de Zuid-Afrikaanse keuken hebben hun oorsprong in India of Maleisië. Er staan echter ook veel typerend Afrikaanse specialiteiten op de menukaart: bobotie bijvoorbeeld, en miliepap en biltong. Bobotie is een verrukkelijk gehaktmengsel met gele rijst en kokos. Biltong wordt vooral als borrelhapje of snack tussendoor gegeten. Het is in reepjes of stukjes gedroogd vlees, dat van een grote variëteit aan dieren gemaakt wordt - van buffel tot struisvogel. Een geliefde bezigheid van Zuid-Afrikanen is het houden van een 'braai', onze barbecue.

Fruit vind je in Zuid-Afrika in overvloed, dankzij het milde klimaat. Vers fruit en vruchtensappen zijn dan ook overal te krijgen. Het ontbijt is vaak een keuze uit eieren met spek of 'boerewors', broodjes met jam of kaas en de traditionele miliepap, gemaakt van maïsmeel.

Wat betreft alcohol zijn niet alleen de lokale biersoorten zeker aan te raden, ook Zuid-Afrikaanse wijnen zijn van bijzonder goede kwaliteit en zeer betaalbaar.
 

Gezondheid

Voor deze reis worden vaccinaties aangeraden tegen:

 • DTP
 • Hepatitis A


Zuid-Afrika is op medisch gebied een modern land met uitstekende voorzieningen. Het kraanwater is overal drinkbaar en restaurants zijn goed en schoon. Het blijft echter aan te bevelen om water uit flessen te drinken.

Houd er rekening mee dat reizen en fietsen vermoeiend kan zijn. Het is verstandig in een goede conditie en uitgerust op reis te gaan. Zorg er tijdens de reis voor dat je goed eet, veel drinkt en steeds voldoende rust neemt.
 

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.


Reizen en Covid-19

Natuurlijk reizen wij ook in coronatijd en zijn wij ervan overtuigd dat we met de benodigde aanpassingen veilig en verantwoord op reis kunnen gaan. Daarbij volgen we altijd het advies en richtlijnen van het RIVM en het ministerie van Buitenlandse Zaken. De reis gaat door als de bestemming code groen of geel heeft, we reizen dus niet naar een land of gebied met een negatief reisadvies (code oranje: "alleen noodzakelijke reizen"). Uiteraard hebben we ook veel contact met onze lokale agent, waardoor we goed op de hoogte zijn van de lokale omstandigheden en regels. Met deze lokale assistentie, onze 24/7 hulp en bijstand en de aanwezigheid van een lokale reisbegeleider die extra goed is voorbereid, reis je met een gerust gevoel. Verrassingen onderweg kunnen we zo prima ondervangen. Na boeking houden wij je via "Mijn Djoser" op de hoogte van de laatste informatie.

Hotelverlenging

Vervroeging of verlenging mét accommodatie in Durbanville (Kaapstad) bij te boeken. De prijs is vanaf € 35,- op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 60,- per nacht. De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Klimaat en geografie

Omdat het land op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen in Zuid-Afrika tegengesteld aan de Nederlandse; juli is de koudste maand, januari de warmste. Het land kent een gematigd klimaat; de winters zijn mild, de zomers warm. In de wintermaanden van juni tot augustus is de weersituatie in het zuiden langs de kust wisselvallig. Het ene moment is het door een bries fris te noemen, de dag erna kan het aangenaam weer zijn.

Het voor- en najaar kennen vrijwel constant aangename temperaturen, vergelijkbaar met onze zomer. De zomer zelf is lang en heerlijk warm, met strakblauwe luchten en temperaturen variëren meestal tussen de 25°C en 35°C. Ook in de zomerperiode kan het wel vrij fris worden in plaatsen die meer landinwaarts en hoger liggen. Er is geen duidelijke regenperiode aan te wijzen; elk gebied kent zijn eigen nattere en drogere seizoenen.

Zwaarte van de reis

 • Zwaarte fietsreis
 • Zwaarte fietsreis

De fietsreizen zijn geschikt voor iedereen die een goede conditie en gezondheid heeft en regelmatig op de fiets stapt. We hebben de reizen gerangschikt naar zwaarte. Hierbij is rekening gehouden met de hoogten waarop we fietsen en de hoogteverschillen die we overbruggen en de duur van de fietstochten. Dit blijft natuurlijk een inschatting. Bovendien zal je persoonlijke beleving mede afhankelijk zijn van factoren als weersomstandigheden en je fysieke gesteldheid.

De reizen met één fietsje gaan over vlak tot heuvelachtig terrein. Bij reizen met drie fietsjes fietsen we in bergachtig gebied met steilere afdalingen. Regelmatig wordt de groep met de bus op de top van een pas afgezet om vervolgens met de fiets af te dalen. Liefhebbers kunnen er uiteraard ook voor kiezen om de uitdaging omhoog aan te gaan. Bij iedere fietsreis rijdt een bus mee, zodat je een fietstocht kunt onderbreken. Bij veel reizen kunnen we ter plaatse, afhankelijk van de wensen van de groep, de fietstochten inkorten of verlengen.

Laagste punt fietstocht: 10 meter
Hoogste punt fietstocht: 1563 meter (optioneel bij beklimming Swartberg pas)
Totaal aantal km fietsen: ca 230 kilometer
Gemiddeld aantal km fietsen: 20 kilometer per fietsdag

We fietsen tussen de 24 en 65 kilometer per (fiets)dag. De fietstochten zijn ter plaatse, afhankelijk van de wensen van de groep en de mogelijkheden, in te korten of te verlengen. We fietsen zowel door vlak als heuvelachtig gebied. We beklimmen geen bergen (tenzij je er voor kiest de Swartbergpass te beklimmen), maar enkele langere hellingen komen voor.

Ga goed voorbereid op reis!
Zorg ervoor dat je goed voorbereid op reis gaat. Houd of breng de maanden voorafgaand aan je reis je conditie op peil en probeer uitgerust aan je fietsreis  te beginnen. Zo heb je meer plezier van je vakantie.

Reisbegeleiding en gidsen

De groep wordt begeleid door een enthousiaste lokale Nederlands-/Afrikaanssprekende gids, in dienst van ons agentschap in Zuid-Afrika. Deze gidsen zijn zeer ervaren fietsers en vertellen uitgebreid over het land, de geschiedenis, de religieuze invloeden of de culturele achtergronden, maar natuurlijk ook over de lokale gebruiken en de alledaagse zaken in het leven. Ze verschaffen zoveel mogelijk praktische informatie over de wandelingen, zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie voor fietsen, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

FAQ

Hoe zwaar is deze reis?

We fietsen deze reis afstanden van ca. 10 tot maximaal 65 kilometer per dag. Iedereen die een goede conditie en gezondheid heeft en regelmatig op de fiets stapt is geschikt voor deze reis. Optioneel is deze reis te verzwaren of te verkorten door facultatief extra tochten te maken of stukken met de bus te doen.

Moet ik mijn eigen bagage dragen tijdens de fietstochten?

Tijdens de fietstochten wordt je bagage in de bus vervoerd. Je draagt dus alleen je dagrugzak of stuurtas op de fiets. Zo kan je bijvoorbeeld je fototoestel en lunch/tussendoortjes makkelijk bij de hand houden.

Wat voor soort reistas kan ik het beste meenemen?

Het is belangrijk dat je bagage niet te groot is, vanwege de beperkte opslagruimte in de bussen. Harde koffers raden wij om deze reden af. We verzoeken je om 12 tot 14 kg mee te nemen.

Leggen we alle afstanden met de fiets af?

Vanaf Kaapstad gaat er de hele reis een bus mee. De stukken met de bus worden afgewisseld met mooie fietstochten. Dit zorgt voor een mooie afwisseling tijdens de route. Ook bestaat er de mogelijkheid, indien je dit wenst, om gedeeltes met deze volgwagen mee te gaan waar een fietstocht op het programma staat.

Wat voor soort fietsen gebruiken we tijdens de reis?

We maken gebruik van een sportieve fiets/type mountainbike met 24 versnellingen. Er zijn mountainbikes beschikbaar met een verstelbaar stuur, een stuur dat omhoog gezet kan worden, waardoor je rechtop kunt zitten. Voor de reis zullen wij vragen je lengte door te geven zodat de fietsen met de juiste lengtes worden klaargezet op de bestemming. Dit is geen garantie dat de fietsen altijd in de meest geschikte maat aanwezig zullen zijn.

Het is niet mogelijk om een eigen fiets mee te nemen.

Moet ik een fietshelm dragen?

Het is verplicht om in Zuid-Afrika tijdens het fietsen een fietshelm te dragen. Deze kun je zelf meenemen. Ook is het mogelijk om deze ter plaatse via Djoser te huren of te kopen. Voor vertrek wordt je hier via Mijn Djoser over geïnformeerd.

Hebben we vrije tijd om er zelf op uit te trekken?

Djoser hanteert het ‘vrijheid blijheid’ principe, dit betekent dat er ook ruimte is voor individuele vrijheid. Er is voldoende tijd vrijgemaakt om er zelf op uit te trekken of gewoon wat rust te nemen. Ook is het mogelijk extra facultatieve fietstochten en excursies te maken, zoals bijvoorbeeld een boottocht in Plettenberg Bay.

Waar overnachten we tijdens deze reis?

We overnachten meestal in goede middenklasse hotels en een paar keer in chalets of bungalows. In chalets of bungalows deel je de woonkamer en badkamer met andere reisgenoten. Er is een keukentje aanwezig en meestal een braai. In Grootbos NR overnachten we in eenvoudige chalets waarbij de faciliteiten gemeenschappelijk zijn.

Is er wifi aanwezig in de hotels?

In de meeste hotels kun je van wifi gebruik maken, dan wel tegen betaling. Ook is het vaak mogelijk bij restaurantjes en cafés in de grotere steden wifi te ontvangen.

Is het mogelijk om een éénpersoonskamer te boeken?

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld op een tweepersoonskamer met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een éénpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag. De eenpersoonskamer-meerprijs is te vinden onder het tabblad VERTREKDATA/PRIJS.

Hoe is de begeleiding geregeld tijdens deze reis?

Direct na aankomst staat de Nederlands/Afrikaans sprekende reisbegeleiding u op te wachten, deze begeleidt u tijdens alle tochten, bij het in en uit checken van hotels en voor het regelen van eventuele facultatieve excursies.

Hoe groot zijn de groepen?

Onze groepen bestaan gemiddeld uit 15 à 16 personen. De maximale groepsgrootte bedraagt 20 personen. Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Heb ik een visum nodig voor Zuid-Afrika?

Wanneer u in het bezit bent van een Nederlands paspoort heeft u voor Zuid Afrika geen visum nodig. Wanneer u een buitenlands paspoort heeft kunt u meer informatie hierover vinden op de website van de visumdienst via volgende link: http://www.visumdienst.nl/

Kan ik deze reis verlengen?

Je kunt via Djoser de heen- of terugvlucht wijzigen, dit is op aanvraag. Wijzigingskosten bedragen € 50,- exclusief eventuele kosten die de luchtvaartmaatschappij in rekening brengt.

Voor de vervroeging of verlenging kan de accommodatie in Kaapstad worden bijgeboekt. De prijs hiervoor kunt u vinden onder het tabblad VERTREKDATA/PRIJS.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven. Deze kan eenvoudig ter plaatse geregeld worden.

Welk betaalmiddel kan ik het beste meenemen?

Het is handig om je pinpas mee te nemen. Daarnaast zijn contante euro’s ook erg handig. Deze kun je ter plaatse omwisselen tegen Zuid-Afrikaanse randen.

Heb ik voor de reis naar Zuid-Afrika vaccinaties nodig?

Voor Zuid-Afrika worden vaccinaties tegen DTP en hepatitis A aangeraden. Daarnaast wordt er een BMR-inenting aanbevolen, indien je deze nog niet hebt gehad. Kijk voor de meest actuele gezondheidsadviezen op www.lcr.nl (Landelijk Coördinatiecentrum Reisadvisering) of raadpleeg de plaatselijke GGD of je huisarts.

Welke regels mbt reisdocumenten gelden voor minderjarige kinderen??

Geldig vanaf 1 juni 2015!

Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Zuid-Afrika heeft de immigratiewetten aangescherpt. Een belangrijke verandering in deze wetswijziging is de nieuwe plicht voor reizende ouders met minderjarige kinderen om in het bezit te zijn van een origineel geboorteakte van hun kinderen.

Volgens immigratiewet 6(12)(a) moeten ouders die met hun minderjarige kinderen willen reizen in het bezit zijn van een origineel geboortecertificaat van hun kind, waarop de gegevens van de ouders zijn vermeld. Het betreft hier niet het gemeentelijke uittreksel, maar de officiële geboorteakte.

In het kort omvat de nieuwe regelgeving het volgende:
•    Ouders die met kinderen reizen moeten naast hun paspoorten en tickets ook een origineel geboortecertificaat van het reizende kind(eren) kunnen tonen (vertaald in het Engels);
•    Wanneer kinderen zonder hun ouders reizen (maar met een familielid, kennis of andere begeleider), dan moeten zij een officiële verklaring bij zich hebben waarin beide ouders toezeggen dat het kind toestemming heeft om te reizen, evenals kopieën van de paspoorten van de ouders of de wettelijke voogd van het reizende kind;
•    Als slechts een van de ouders met het kind meereist, dan moet hij/zij naast het geldige geboortecertificaat een schriftelijke verklaring van de andere ouder hebben, die het kind toestemming geeft om te reizen;
•    Indien nodig een officieel bewijs dat deze alleenstaande ouder volledige voogdij en ouderlijke zeggenschap over het reizende kind heeft, dan wel een officiële overlijdensakte van de andere ouder van het kind.

Je vraag het certificaat aan in de gemeente van geboorte. Om het geboortecertificaat aan te vragen heb je een geldig legitimatiebewijs van zowel jezelf als het kind nodig. Het officiële geboortecertificaat moet niet alleen de gegevens van het kind maar ook de gegevens van de ouders bevatten. Neem indien nodig contact op met je gemeente voor de procedure.

De wetswijziging gaat 1 juni 2015 in. Met dit initiatief hoopt Zuid-Afrika kinderhandel en ontvoeringen sterk te verminderen.

Zie ook de vraag hieronder: Meer informatie over geboorteakte kinderen mee!
 

Meer informatie over geboorteakte kinderen mee!

Nieuwe wetgeving vanaf 1 juni 2015!

V: Gelden de nieuwe regels alleen voor reizen in Zuid-Afrika?
A: De regels gelden voor zowel reizen in en naar Zuid-Afrika als voor een transit in Zuid-Afrika.

V: Tot welke leeftijd gelden de nieuwe regels?
A: De regels gelden voor kinderen tot 18 jaar.

V: Moeten reizende ouders met hun kinderen een originele geboorteakte bij zich hebben?
A: Nee, een gecertificeerd kopie van het origineel voldoet ook. Deze is verkrijgbaar bij de gemeente waarin iemand is geboren.
(vertaald in het Engels)

V: Welke documenten hebben reizigers nodig als ze:
1: alleenstaand ouder zijn die met een kind reist?
A: Een volledige geboorteakte en:
1.1) Toestemming in de vorm van een getekende verklaring van de andere geregistreerde ouder die vermeld staat op de geboorteakte van het kind waarin verklaard wordt dat het kind met toestemming reist met de betreffende persoon;
1.2) Een officieel document waarin staat dat de ouder de wettelijke voogdij heeft over het betreffende kind, of;
1.3) Indien van toepassing, een overlijdensakte van de andere ouder die geregistreerd staat als ouder van het betreffende kind op de geboorteakte.

2: Een volwassene zijn, die met een kind reist waarvan ze niet de biologische ouder is?

2.1) Een gecertificeerde kopie van de volledige geboorteakte;
2.2) Een verklaring van de ouders of wettelijke voogd van het kind waaruit blijkt dat er toestemming is om te reizen met het betreffende kind;
2.3) Kopieën van de identiteitsdocumenten van de ouder of wettelijke voogd van het kind en;
2.4) De contactgegevens van de ouders of wettelijke voogd van het kind.

3: Een alleenstaande minderjarige is?
3.1)  Een bewijs van toestemming van een van of beide ouders of de wettelijke voogd van het betreffende kind. Dit kan in de vorm van een brief of beëdigde verklaring dat het kind af mag reizen naar het land. Als het gaat om toestemming van één ouder, moet er ook een kopie aanwezig zijn van een officieel document waarin staat dat de ouder de wettelijke voogdij heeft over het betreffende kind.
3.2) Een brief van de persoon die het kind ontvangt in Zuid-Afrika, met zijn of haar woonadres en contactgegevens.
3.3) Een kopie van de identiteitsdocumenten en visum of verblijfsvergunning van de persoon die het kind ontvangt.
3.4) De contactgegevens van de ouders of wettelijke voogd van het kind.

V: Hoe controleren de douane ambtenaren in Zuid-Afrika de Nederlandse papieren?
A: De volledige geboorteakte is er om er zeker van te zijn dat het kind reist met de juiste ouders of wettelijke voogd. Mocht het kind niet met beide ouders reizen, of met iemand anders mee zijn, dan moeten de juiste papieren meegenomen worden (zie hierboven). Die papieren moeten wel allemaal Engels zijn.

V: Waar vraag ik het geboortecertificaat aan en hoe lang duurt het?
A: Je vraag het certificaat aan in de gemeente van geboorte. Om het geboortecertificaat aan te vragen heb je een geldig legitimatiebewijs van zowel jezelf als het kind nodig. Het officiële geboortecertificaat moet niet alleen de gegevens van het kind maar ook de gegevens van de ouders bevatten. Neem indien nodig contact op met je gemeente voor de procedure.
De duur zal per aanvraag en gemeente verschillen. Neem hiervoor contact op met je gemeente
 

Bekijk alle veelgestelde vragen

Prijs vanaf € 2.395,-

15 dagen v.a. € 2.395,-

Tel: 071 5126400

18° 18°

Daarom Djoser

 • Rechtstreekse vlucht met KLM
 • Verblijf in comfortabele hotels en chalets
 • Afrikaans/Nederlandssprekende reisbegeleiding
 • Inclusief fietshuur
 • Eigen vervoer met bus die gehele reis meegaat
 • Schitterende fietstochten door het Zuid-Afrikaanse landschap

i Dit cijfer is een gemiddelde waardering van onze reizigers. Klantwaardering: 8,7

Een fietsvakantie met alle elementen; mooie omgeving,(extree...
Een fietsvakantie met alle elementen; mooie omgeving,(extreem) warm weer, 1 dag regen en pittige wegen en heuvels (voor een NHer). Reisleider Warren heeft met zijn flexibiliteit en zijn enthousiasme ervoor gezorgd dat we zo veel mogelijk uit deze vakantie konden halen.

Naam: Bernadette
Cijfer: 8
Prachtige reis in de bijzondere Kaapprovincie die bol staat...
Prachtige reis in de bijzondere Kaapprovincie die bol staat van de historie en voor de natuurliefhebber veel te bieden heeft. De reis biedt een goede afwisseling van ontspannende bus- en inspannende fietstrajecten. Voor de inwendige mens is er een verrassend trekkersontbijt en natuurlijk een braai!

Naam: Kitty K.
Cijfer: 8

Reviews

Gemiddelde beoordeling: 8,7

 • 8,0

  Bernadette

  Een fietsvakantie met alle elementen; mooie omgeving,(extreem) warm weer, 1 dag regen en pittige wegen en heuvels (voor een NHer). Reisleider Warren heeft met zijn flexibiliteit en zijn enthousiasme ervoor gezorgd dat we zo veel mogelijk uit deze vakantie konden halen.

 • 8,0

  Kitty K.

  Prachtige reis in de bijzondere Kaapprovincie die bol staat van de historie en voor de natuurliefhebber veel te bieden heeft. De reis biedt een goede afwisseling van ontspannende bus- en inspannende fietstrajecten. Voor de inwendige mens is er een verrassend trekkersontbijt en natuurlijk een braai!

 • 10,0

  Kristel J.

  Als enige vreemde (Belgen)eend in een bijt vol met Nederlanders, gooide ik me in mijn eerste groepsreis-avontuur! Het werd een reis om nooit te vergeten! Adembenemende natuur, super sympathieke mensen, pittige fietstochten, prachtige verblijfplaatsen en piekfijne organisatie! 100% fan van Djoser!!!

 • 9,0

  Tina H.

  Fantastisch mooie reis, echt wel een aanrader. We hadden ook een uitstekende gids Peter die een meerwaarde gaf aan de reis.

 • 9,0

  Wim W.

  Een geweldige ervaring!

 • 8,0

  Rudeke

  Fantastische reis, enorm genoten. Heb velen reeds verteld van jullie geweldige organisatie en die van de reisleiding.

Bekijk alle reviews
Review plaatsen