Wandelreis Sicilië - Italië, 8 dagen

Ontdek de vulkanen van Sicilië en de Eolische Eilanden

Na aankomst in Catania rijden we met de bus naar de kuststreek bij Taormina waar we de eerste nachten verblijven en al wandelend de omgeving verkennen. Via de haven van Milazzo steken we over voor een verblijf op de Eolische Eilanden. Hier maken we kennis met de vulkanische eilanden die allemaal een eigen karakter hebben. Terug op Sicilië kunnen we nog de Alcantara kloof bezoeken waar een wandeling ook zeker de moeite waard is. We sluiten af met een spectaculaire trekking op de Etna.

Bewaar als favoriet
Stuur door
Van:
Aan:


Reisschema

 1. Amsterdam - Catania - Letojanni
 2. Letojanni, wandeling Castelmola
 3. Letojanni - Milazzo - Lipari, wandeling Monte Guardia
 4. Lipari, excursie Vulcano met wandeling Cran Cratere
 5. Lipari, optionele excursie wandeling Stromboli/Salina
 6. Lipari - Milazzo - wandeling Gole Alcantara - Etna
 7. Etna, excursie wandeling Etna
 8. Etna - Catania - Amsterdam
Routekaart Wandelreis Sicilië - Italië, 8 dagen

Route op datum:

Beschrijving

Tijdens Djoser wandelreizen maak je dagwandelingen vanuit een verblijfplaats of een meerdaagse trekking. Er is geen sprake van een strak gepland reisschema. Op rustdagen kun je extra wandelingen maken of andere dingen gaan ondernemen. De reisbegeleider kan je hierover altijd tips en suggesties geven. Je bent natuurlijk niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Door het karakter van onze reizen en de plaatselijke omstandigheden kunnen zich onverwachte situaties voordoen. Hierdoor kan het voorkomen dat een bepaalde wandeling of activiteit niet door kan gaan of aangepast dient te worden. We reizen in groepen van gemiddeld 12 en maximaal 16 personen.

Onze wandelreizen worden ingedeeld in categorieën van een tot drie schoentjes, waarbij een fietsje eenvoudig is en drie pittig. Twee schoentjes is voor iedereen met een normale conditie goed te doen. Deze reis krijgt twee schoentjes. Meer informatie over de wandelduur per dag vind je hieronder in de dag-tot-dagbeschrijving en een toelichting over de zwaarte lees je in de praktische informatie.


Het gezellige en mooi gelegen Taormina

Dag 1 Amsterdam - Catania - Letojanni
Taormina Sicilië ItaliëWe vliegen van Amsterdam naar Catania en strijken eerst neer nabij het gezellige kustplaatsje Taormina, een van de mooiste gelegen stadjes op Sicilië. Een middeleeuwse stad gebouwd op een rots met een verbluffend mooi uitzicht op de zee. De beroemde vulkaan Etna is vanuit de stad te zien en soms zelfs te horen. Op heldere dagen zie je witte rookwolkjes uit de, met sneeuw bedekte, vulkaantop omhoog stijgen.

Authentiek dorpje Castelmola: Het natuurlijke balkon

Dag 2 Letojanni, wandeling Castelmola
Na ons eerste Italiaanse ontbijtje stappen we op de openbare bus. Boven Taormina op de Monte Tauro ligt het dorpje Castelmola met de ruïnes van een kasteel. Via de weg, trappen en oude paden lopen we naar dit prachtig gelegen dorp, dat ook wel ‘het natuurlijke balkon’ van Taormina wordt genoemd. Volgens velen één van de mooiste dorpen van het eiland. Later op de dag gaan we Taormina zelf verkennen. Wandelend langs verschillende bezienswaardigheden krijgen we een goed beeld van de charmante stad die druk wordt bezocht.

Sicilie wandelreis Corso Uberto Djoser De omgeving biedt veel mooie stranden en vanaf de kust kun je een kabelbaan omhoog nemen naar de Corso Umberto, de hoofdstraat van Taormina. 's Avonds kun je hier heerlijk flaneren door de wirwar van straatjes met vele winkels en gezellige terrassen. Ook ligt hier het bekende Teatro Greco, het Grieks-Romeinse theater, met het wereldberoemde uitzicht op de Ionische Zee waar je een bezoek aan kunt brengen. Ook kunnen we helemaal naar beneden wandelen naar het piepkleine eilandje Isola Bella wat voor de kust van Taormina is gelegen. 


De Eolische Eilanden en zijn prachtige panorama's

Dag 3 Letojanni - Milazzo - Lipari, wandeling Monte Guardia 
Vandaag rijden we naar de haven van Milazzo. Ongeveer 20 kilometer ten noorden van Sicilië liggen de ruige Eolische Eilanden, populair onder wandelaars en vulkaanliefhebbers. De Eilanden zijn vulkanisch en hebben allemaal een eigen karakter. In Milazzo stappen we op de veerboot naar het prachtige Eolische eiland Lipari, het hoofdeiland van de Eolische archipel.

Wandelreis Sicilie Faraglioni Djoser Bij aankomst in de karakteristieke haven zie je oude vissersboten en luxe jachten naast elkaar liggen en boven de stad troont het imposante kasteel. We nemen onze intrek in het hotel waar we de komende twee nachten zullen verblijven. De stad vormt tevens het beginpunt van de trekking die we die middag gaan maken richting de Monte Guardia. Na de klim die we maken worden we beloont op een schitterend panorama over het eiland en de kobaltblauwe zee met daarin de ‘Faraglioni’ rotsformaties. Op de terugweg wandelen we door een droge rivierbedding.

Dag 4 Lipari, Vulcano: beklimming Gran Cratere
We nemen de ferry naar het buureiland Vulcano, vernoemd naar Vulcanus, god van het vuur en zoon van Jupiter, vaar je in zo'n twee uur. De vulkaan is al meerdere malen uitgebarsten, de laatste grote uitbarsting was in het jaar 1888. In 183 voor Chr. heeft er een grote eruptie plaats gevonden waardoor Vulcanello is ontstaan. Dit is de kleine vulkaan die je vanaf de haven kunt zien. Vulcano is hét voorbeeld van een volmaakt kegelvormige krater.

Wandelreis Sicilie vulkaan Gran Cratere DjoserWe wandelen in ongeveer twee uur naar de kraterrand, Gran Cratere (op 400 meter), waar de uitzichten over de Eolische archipel fantastisch zijn. Op heldere dagen kun je zelfs de Etna op Sicilië zien liggen. Tijdens de wandeling naar boven ruik je de typische geur van zwavel. Na de afdaling van een uurtje kun je een geneeskrachtig zwavelbad nemen en jezelf schoonspoelen in het opvallend warme, azuurblauwe zeewater.


Dag 5 Lipari; vrije dag

Wandelreis Sicilie Stromboli Djoser De derde dag op Lipari is ter eigen invulling. Een bezoek aan het interessante archeologisch museum behoort tot de mogelijkheden. Maar voor wie wil wandelen raden we de optionele excursies naar Salina of naar Stromboli aan. Stromboli is het meest afgelegen van alle eilanden. De vulkaan hier is uiterst actief en heeft regelmatig kleine uitbarstingen.

Een andere optie is een wandeling op het eiland Salina, vernoemt naar de zoutpannen die ooit te vinden waren in het meeste zuidelijke puntje van het eiland. Het eiland kenmerkt zich door twee enorme vulkaantoppen die het eiland in tweeën opsplitst. Op het groene eiland Salina zijn prachtige wandelingen te maken door wijngaarden, afgewisseld met bossen en velden vol heerlijk geurende Mediterrane kruiden. 


Fotogeniek Novara di Sicilia en de kloof Gole Alcantara

Dag 6 Lipari - Milazzo - wandeling Gole Alcantara - Etna
Novara di Sicilia Sicilië ItaliëWe verlaten de Eolische Eilanden en stappen op de veerboot terug naar Milazzo. Hier staat onze bus weer op ons te wachten die ons naar Novara di Sicilia brengt, waar we een korte wandeling maken door dit fotogenieke stadje. Later die dag begeven we ons naar Gole Alcantara, een bizarre kloof die is ontstaan toen hete lava in aanraking kwam met het koude water van de Alcantararivier. Een wandeling langs deze kloof is zeker de moeite waard en we kunnen hier wellicht een duik nemen in het frisse rivierwater. We overnachten in de buurt van de Etna.


De hoogste vulkaan van Europa: de Etna

Dag 7 Etna, excursie met wandeling Etna
Een beklimming van de Etna zal voor velen het hoogtepunt van de reis zijn. De Etna is de hoogste vulkaan in Europa; 130 uitbarstingen zijn vastgesteld. De uitstoot van gassen en dampen is een gewone activiteit van de Etna. We rijden in ongeveer 20 minuten met onze bus naar Refugio Sapienza op 1900 meter. Hier nemen we de gondellift naar 2500 meter. Vanaf hier rijden we in ongeveer 15 minuten verder met terreinwagens door een ruig gebied naar 2900 meter voor een wandeling van ongeveer vijf à zes uur met een ervaren berggids.

Wandelreis Sicilie Beklimmin vulkaan Etna Djoser Onder voorbehoud van het weer en de vulkanische activiteit volgen we een steil pad naar het hoogste punt op 3300 meter; de oudste krater ‘Centrale’ en de grote krater ‘Bocca Nuova’ die is gevormd na de eruptie van 1968. Na een oversteek naar de zuidoostkrater uit 1971, bestaat je beloning uit een schitterend uitzicht over de noordkust van Sicilië en de Eolische Eilanden.

In de wintermaanden is de top bedekt met een sneeuwlaag en kan het erg koud zijn op de top. In het voorjaar kun je hier krokussen en viooltjes vinden, verstopt tussen het vulkanische puin. Vanaf hier dalen we af via Torre del Filosofia naar de ‘Valle del Bove’. Het dal op 900 meter is ontstaan door een enorme eruptie en was ooit een groene oase met wEilanden, vandaar ‘dal van de runderen’. Het dal werd in 1991-1992 compleet met een nieuwe laag lava bedekt. Je kunt vanaf hier helemaal doorwandelen naar de parkeerplaats of je neemt tegen betaling de gondellift.

Dag 8 Etna - Catania - Amsterdam
De laatste dag is ter eigen besteding. Afhankelijk van de terugvlucht wordt er nog een bezoek gebracht aan Catania, waar u op eigen gelegenheid nog kunt rondkijken, bijvoorbeeld voor last minute souvenir shoppen. Vanuit Catania vliegen we terug naar Nederland.

NB. In verband met de variabele ferry tijden is de volgorde van het programma van deze reis altijd onder voorbehoud en kan wijzigen. De wandelingen blijven inhoudelijk hetzelfde.

Lees de volledige beschrijving

Vertrekdata/prijs

Boek en reis met Djoser zekerheid Boek en reis met Djoser zekerheid

Vertrekdata 2022

Start - einde
Beschikbaarheid
Prijs
Start - einde
18 apr - 25 apr G
Vertrek gegarandeerd i
Beschikbaarheid
voldoende
Prijs € 1.395,-
Start - einde
25 apr - 02 mei V
Vertrek informatie i

Info

Vlucht met Swiss/Lufthansa
Beschikbaarheid
voldoende
Prijs € 1.395,-
Start - einde
23 mei - 30 mei V
Vertrek informatie i
Beschikbaarheid
voldoende
Prijs € 1.395,-
Start - einde
19 sep - 26 sep V
Vertrek informatie i
Beschikbaarheid
voldoende
Prijs € 1.445,-

Vertrekdata 2023

Start - einde
Beschikbaarheid
Prijs
Start - einde
17 apr - 24 apr V
Vertrek informatie i
Beschikbaarheid
voldoende
Prijs € 1.395,-
Start - einde
24 apr - 01 mei V
Vertrek informatie i
Beschikbaarheid
voldoende
Prijs € 1.445,-
Start - einde
22 mei - 29 mei V
Vertrek informatie i
Beschikbaarheid
voldoende
Prijs € 1.445,-

Inclusief

 • Vliegreis
 • Ruimbagage
 • Alle vluchttoeslagen
 • CO2 compensatie vliegreis
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Vervoer van en naar luchthaven
 • Vervoer van en naar begin- en eindpunt wandeltocht
 • Hotelovernachtingen met eigen douche en toilet
 • Ontbijt inbegrepen 
 • Wandeltochten op dag 2, 3, 4, 6 en 7 inclusief begeleiding
 • Bezoek aan Taormina
 • Tocht naar de Gole Alcantara kloof
 • Een beklimming van de Etna
 • Bezoek aan het eilandje Vulcano

Exclusief

Overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, etc.
Reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 40,-. Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking. 

Landarrangement

De prijs van de reis zonder de internationale vluchten bedraagt vanaf vanaf €1.145,-.

Houd bij het boeken van een landarrangement, waarbij je zelf je vliegtickets boekt, er rekening mee dat er voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers nodig is.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonkamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag. Voor deze reis bedraagt deze toeslag vanaf € 195,-.

Hotelverlenging

Verlenging mét accommodatie in een centraal gelegen hotel is bij te boeken. In Letojanni is de prijs vanaf € 52,- per persoon per nacht op basis van logies in een tweepersoonskamer. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 75,- per nacht. In Zafferana Etnea is de prijs vanaf € 48,- per persoon per nacht op basis van logies in een tweepersoonskamer. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 63,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen. Bij een tussentijdse verhoging van de toeslagen door de luchtvaartmaatschappijen berekent Djoser deze kosten niet door. Je komt dus achteraf nooit voor verrassingen te staan.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. De deelnemers zijn Nederlands en Belgisch. Het komt bij deze reis soms voor dat ook enkele Duitstalige reizigers zich hebben aangemeld.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 12 deelnemers, het maximum is 16.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 8.

Bij een aantal vertrekdata zie je 'Vertrek Gegarandeerd' of 'Vertrek Informatie' vermeld staan. Voor meer informatie over doorgang van de reis en gegarandeerd vertrek: V G

Vertrek informatie

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren. Dit op basis van eerdere ervaringen en boekingen in dit reisseizoen.

Om een groepsreis te garanderen en uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling en groepsgrootte'. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om een gewenste alternatieve reis en/of vetrekdatum aan te bieden, waarbij je per persoon eenmalig € 50,- korting krijgt. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. In het geval dat een reis niet kan doorgaan als gevolg van een overmachtsituatie kunnen er andere voorwaarden gelden waarbij geen volledige restitutie mogelijk is.

Vertrek gegarandeerd

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van bent dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Het kan soms voorkomen dat deelnemers van een reis moeten annuleren of omboeken, waardoor de groepsgrootte onder het vereiste minimum aantal deelnemers daalt. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren per e-mail, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om er voor te zorgen dat je de gewenste reis op de geboekte vertrekdatum kunt gaan maken, ook indien het minimale aantal deelnemers niet is bereikt. In dat geval bekijken we de mogelijkheid om, al dan niet tegen bijbetaling, de reis mogelijk te maken met bijvoorbeeld aangepast vervoer en/of lokale Engelssprekende reisbegeleiding. Het karakter van een groepsreis kan hierbij dusdanig veranderen dat wij er begrip voor hebben dat je liever een alternatief kiest.

Uiteraard is het ook mogelijk een nieuwe reis of vertrekdatum te boeken, waarbij je per persoon eenmalig € 50,- korting krijgt. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. In het geval dat een reis niet kan doorgaan als gevolg van een overmachtsituatie kunnen er andere voorwaarden gelden waarbij geen volledige restitutie mogelijk is.

Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 7 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

Praktische informatie

Accommodatie

We overnachten in comfortabele middenklasse hotels op 3 verschillende locaties. In alle hotels heb je eigen douche en toilet op de kamer en zijn alle ontbijten inclusief.

Alle hotels zijn centraal gelegen, vanaf hier loop je gemakkelijk het centrum in om een hapje te eten of een bezienswaardigheid te bekijken. Enkele hotels liggen op steenworp afstand van het strand, waar je na een wandeling heerlijk kunt genieten van een verfrissende duik.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Letojanni (nabij Taormina) Baia Degli Dei
Lipari Villa Augustus
Zaffarane Etnea Hotel Primavera dell'Etna


Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.


Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonkamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag. Voor deze reis bedraagt deze toeslag vanaf € 195,-.

De hotels zijn centraal gelegen

Het hotel in Letojanni ligt op steenworp afstand van de kust

Het inbegrepen ontbijt biedt diverse mogelijkheden

De hotelkamers zijn voorzien van eigen badkamer en toilet

De hotels zijn centraal gelegen

Het hotel in Letojanni ligt op steenworp afstand van de kust

Het inbegrepen ontbijt biedt diverse mogelijkheden

De hotelkamers zijn voorzien van eigen badkamer en toilet

De hotels zijn centraal gelegen

Het hotel in Letojanni ligt op steenworp afstand van de kust

Het inbegrepen ontbijt biedt diverse mogelijkheden

De hotelkamers zijn voorzien van eigen badkamer en toilet

De hotels zijn centraal gelegen

Het hotel in Letojanni ligt op steenworp afstand van de kust

Het inbegrepen ontbijt biedt diverse mogelijkheden

De hotelkamers zijn voorzien van eigen badkamer en toilet

Vliegreis

Lufthansa

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

Kies vertrekdatum:

 • Vlucht met

  Lufthansa

  Traject

  Amsterdam - Frankfurt

  Vertrek

  11:15

  Aankomst

  12:20

 • Vlucht met

  Lufthansa

  Traject

  Frankfurt - Catania

  Vertrek

  15:30

  Aankomst

  17:50

 • Vlucht met

  Lufthansa

  Traject

  Catania - München

  Vertrek

  11:55

  Aankomst

  14:05

 • Vlucht met

  Lufthansa

  Traject

  München - Amsterdam

  Vertrek

  15:05

  Aankomst

  16:35


Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Catania.

Lufthansa is dé nationale luchtvaartmaatschappij van Duitsland. Het is de enige Europese luchtvaartmaatschappij die behoort tot de exclusieve selectie van ‘5-Star Airlines’. Lufthansa heeft al jaren een zeer goede reputatie op gebied van service, kwaliteit en veiligheid. Samen met Swiss- en Austrian Airlines maakt het deel uit van de Lufthansa Group. De vloot is zeer modern, bestaande uit onder andere de A350 en de B747-8. Deze toestellen zijn milieuvriendelijker door hun lagere CO2-uitstoot. Op lange afstandsvluchten is een entertainment systeem aan boord met persoonlijk scherm aanwezig. Je kunt kiezen uit verschillende films, televisieseries/programma’s, muziek en spelletjes. Tijdens de vlucht kun je een uitgebreide keuze aan warme en koude dranken verwachten - plus een kleine snack of een warme maaltijd , afhankelijk van de route. De maaltijden/snacks die worden aangeboden passen bij de vertrektijd en de bestemming. Kortom: bij Lufthansa begint je reis pas goed!

Djoser compenseert de CO2-uitstoot van je vlucht

Reizen is verrijkend, maar laat ook zijn sporen achter in de vorm van broeikasgassen, waaronder CO2. Door de CO2-uitstoot van de vlucht te compenseren kan ergens anders ter wereld dezelfde hoeveelheid CO2 worden voorkomen, want de vliegreis naar je bestemming is veruit het meest belastend voor ons milieu. Samen met de Southpole Group, de wereldmarktleider in het uitvoeren van CO2-reductie projecten, en de ANVR hebben we gekozen voor verschillende projecten in Thailand en Indonesië.

Met CO2-compensatie doen we dus iets terug voor het klimaat én voor de lokale bevolking. Djoser compenseert alle vluchten van de Djoserreizigers en ook de vliegreizen van haar medewerkers.

Landarrangement

De prijs van de reis zonder de internationale vluchten bedraagt vanaf vanaf €1.145,-.

Houd bij het boeken van een landarrangement, waarbij je zelf je vliegtickets boekt, er rekening mee dat er voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers nodig is.

Vervoer

Tijdens de reis wordt gebruik gemaakt van verschillende vervoersmiddelen. We reizen met de eigen bus naar Taormina en naar de haven van Milazzo. Tussen de eilanden (Lipari, Vulcano en Sicilië) maken we gebruik van een ferry. Tevens gaan we met terreinwagens van Rifugio Sapienza naar de start van onze wandeling op de Etna op dag 7. Al dit vervoer is inclusief in de reissom. Het gebruik van de gondellift bij de afdaling van de Etna is niet bij de reissom inbegrepen.

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis
 • Ruimbagage
 • Alle vluchttoeslagen
 • CO2 compensatie vliegreis
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Vervoer van en naar luchthaven
 • Vervoer van en naar begin- en eindpunt wandeltocht
 • Hotelovernachtingen met eigen douche en toilet
 • Ontbijt inbegrepen 
 • Wandeltochten op dag 2, 3, 4, 6 en 7 inclusief begeleiding
 • Bezoek aan Taormina
 • Tocht naar de Gole Alcantara kloof
 • Een beklimming van de Etna
 • Bezoek aan het eilandje Vulcano

Excursies

Stromboli ItaliëBij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken, naast de wandeltochten die tijdens de reis gemaakt worden. De een brengt graag een bezoek aan archeologische museum, terwijl de ander liever een markt bezoekt of eropuit trekt naar Stromboli. Vanuit onze accommodatie kun je zelf eenvoudig te voet of met lokaal vervoer de mogelijkheden aan je voorkeur aanpassen.

Sommige bezienswaardigheden mag je echt niet missen of liggen op de route. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Hiervoor geldt dat eventuele entreegelden exclusief zijn.

Tijdens de wandelreis Sicilië zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

 • Excursie naar de Etna met een lokale gids
 • Bezoek aan het dorpje Taormina 
 • Wandeltocht door de Gole Alcantara kloof


Ter plaatse zijn ook andere excursies mogelijk zoals:

 • Excursie naar Salina
 • Excursie naar Stromboli, bijvoorbeeld 'Stromboli by night' vanaf het water om de lava uit de krater te zien stromen
 • Bezoek archeologisch museum in Lipari

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Geldig paspoort of Europese identiteitskaart.

Geldzaken

In Sicilië en de Eolische eilanden wordt er betaald met de euro.

Pinnen: in bijna alle plaatsen kan er gepind worden
Contant: euro’s;
Creditcards: worden in grotere plaatsen en in veel restaurants geaccepteerd

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 200,-  per persoon per week. Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten.

Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. Daarnaast staat het je vrij om als blijk van waardering een fooi aan de reisbegeleider te geven. 

Maaltijden

In de reissom is altijd het ontbijt inbegrepen. Wat betreft de overige maaltijden kun je zelf bepalen waar, wanneer en met wie je gaat eten. Het eetgedrag van de Italianen wijkt enigszins af van dat van ons. Het ontbijt is meestal heel licht en bestaat uit een broodje of croissant met thee of koffie.

Een bekend gerecht op Sicilië is de gedroogde pasta. Deze wordt met allerlei sauzen gegeten. Klassiek is de pasta alla Norma met aubergines en schapenkaas of de pasta con le sarde met sardines, peterselie en kappertjes en rozijnen, pijnboompitten en saffraan. Sicilië en de Eolische eilanden kennen een grote variëteit aan vis; heerlijke zwaardvis, tonijn en ansjovis kun je overal krijgen. Zoetigheden zijn het favoriete eten van de Sicilianen. De trots van het eiland is de cassata alla siciliana; een chocoladetaart met ricotta en veel marsepein.
 

Gezondheid

Voor deze reis gelden geen specifieke gezondheid risico’s en de medische voorzieningen zijn goed. In het algemeen raden wij altijd aan om een kleine reisapotheek mee te nemen op reis. Meer tips en informatie hierover ontvang je via Mijn Djoser, na boeking. Omdat er op reis altijd iets kan gebeuren en sommige kosten hoog kunnen oplopen, stellen wij het verplicht aan onze reizigers om een reisverzekering af te sluiten. De wandel- en fietsreizen van Djoser zijn geschikt voor iedereen met een normale goede conditie die goed ter been is en in het geval van fietsreizen met enige regelmaat fietst. Kijk voor het maken van een goede afweging of de reis voor jou passend is bij ‘Zwaarte van de reis’. Neem bij twijfel gerust contact op.


Reizen en Covid-19

We kunnen naar steeds meer landen veilig en verantwoord op reis. Uiteraard voeren we reizen uit naar landen met een groen of geel reisadvies, maar ook zijn reizen naar een aantal landen met een oranje reisadvies mogelijk. Een overzicht van landen waar je nu met Djoser naar toe kan vind je hier. Voor actuele informatie over inreisbeperkingen en voorwaarden adviseren wij je de website met de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te raadplegen. Om deel te kunnen nemen aan een Djoserreis moet je volledig gevaccineerd zijn, voor de veiligheid en een soepel verloop van de reis.

Uiteraard hebben we frequent contact met onze agentschappen. Hierdoor zijn we goed op de hoogte van de lokale omstandigheden en regels. Houd er rekening mee dat lokale regelgeving aan verandering onderhevig kan zijn. Na boeking houden wij je over deze regels en voorwaarden via "Mijn Djoser" op de hoogte.

Met onze lokale vertegenwoordiger, onze 24/7 bereikbaarheid/bijstand én de aanwezigheid van een reisbegeleider, reis je met Djoser met een gerust gevoel.

Hotelverlenging

Verlenging mét accommodatie in een centraal gelegen hotel is bij te boeken. In Letojanni is de prijs vanaf € 52,- per persoon per nacht op basis van logies in een tweepersoonskamer. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 75,- per nacht. In Zafferana Etnea is de prijs vanaf € 48,- per persoon per nacht op basis van logies in een tweepersoonskamer. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 63,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Klimaat en geografie

Sicilië kent een Mediterraan klimaat. Het weer in voor- en najaar is stabiel met aangename temperaturen (tussen de 20 en 25°C) en weinig neerslag. De zomer kenmerkt zich door heet en droog weer. Tijdens de wandelingen op de Etna, kan het vanwege de grote hoogte een stuk kouder zijn, tot ca. 15°C. Ook ’s avonds kan het behoorlijk afkoelen. Met name in het voor- en najaar en de winter.

Zwaarte van de reis

 • Zwaarte wandelreis
 • Zwaarte wandelreis

We hebben de reizen gerangschikt naar zwaarte. Hierbij is rekening gehouden met de duur van de tochten, de niveauverschillen, de hoogten waarop we wandelen en de verhouding van rust- en wandeldagen. Dit blijft natuurlijk een inschatting. Bovendien zal je persoonlijke beleving mede afhankelijk zijn van factoren als weersomstandigheden en je fysieke gesteldheid.

De wandelreis Sicilië bestaat uit vulkaanbeklimmingen vanuit je verblijfplaats. We beklimmen onder andere 3 verschillende vulkanen. De klim naar de kraterrand ‘Gran Catere’ op 400 meter op Vulcano is een gemiddeld zware tocht van in totaal ongeveer 3 uur in de volle zon.  De beklimming van de Etna is een tocht van zo’n 5 à 6 uur en je klimt (en daalt) van 2900 meter naar 3300 meter. Je loopt over vulkanische sintels en zand. Het is een pittige tocht in de volle zon en het is de zwaarste wandeling van deze reis. Je dient bij deze reis rekening te houden met mogelijke ademhalingsproblemen door de zwaveldampen. Dit kan voor mensen met astmatische klachten een probleem opleveren.

Bij de beklimming van de vulkaan Etna, gaat er een ervaren lokale berggids mee. Hij of zijn kent de vulkaan goed en kan dus goed bepalen waar en hoe je de vulkaan optimaal kunt beklimmen. Hij of zij is op de hoogte van de vulkanische activiteit en bepaalt uiteindelijk of een wandeling wel of niet verantwoord is, op aanraden van de lokale autoriteiten. Het kan voorkomen dat de top afgesloten wordt. In een dergelijk geval wordt ter plaatse bepaald welke alternatieve wandelroute we kunnen maken, op misschien een lager gedeelte van de vulkaan.

Ga goed voorbereid op reis!
Zorg ervoor dat je goed voorbereid op reis gaat. Houd of breng de maanden voorafgaand aan je reis je conditie op peil en probeer uitgerust aan je wandelreis te beginnen. Zo heb je meer plezier van je vakantie. Een goede uitrusting is ook van belang. Zorg altijd voor goed ingelopen schoenen en neem de juiste kleding mee. Niets is zo vervelend als gebrekkig materiaal.

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij begeleiden de wandeltochten, zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie voor wandelen, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

Bij de beklimming van de vulkaan de Etna , gaat er tevens een ervaren lokale gids mee. Hij of zij kent de vulkaan goed en kan dus goed bepalen waar en hoe je de vulkaan optimaal kunt beklimmen. Hij of zij is op de hoogte van de vulkanische activiteit en bepaalt of een wandeling wel of niet verantwoord is, op aanraden van de lokale autoriteiten. Het kan voorkomen dat de top afgesloten wordt. In een dergelijk geval wordt ter plaatse bepaald welke alternatieve wandelroute we kunnen maken, op misschien een lager gedeelte van de vulkaan.

Veelgestelde vragen

Hoe zwaar is deze reis?

De duur van de wandelingen is gemiddeld 4 uur per dag door vulkanisch landschap. We beklimmen onder andere 2 verschillende vulkanen. De klim naar de kraterrand ‘Gran Cratere’ op 400 meter hoogte op Vulcano is een gemiddeld zware tocht van in totaal ongeveer 3 uur in de volle zon. De beklimming van de Etna is een tocht van zo’n 5 à 6 uur en je klimt (en daalt) van 2900 meter naar ruim 3300 meter. Het is een pittige tocht in de volle zon en het is de zwaarste wandeling van deze reis. De wandeling die gepland staat op dag 2 is een lichtere tocht.

Moet ik mijn eigen bagage dragen tijdens de wandelingen?

Je draagt tijdens de wandelingen alleen je eigen dag(rug)zak met water, fototoestel, evt. lunch, regenkleding etc. De grote bagage blijft achter in het hotel of de bus.

Wat voor soort reistas kan ik het beste meenemen?

Het is belangrijk dat je bagage niet te groot is, vanwege de beperkte opslagruimte in de bussen. Harde koffers raden wij om deze reden af. We verzoeken je om maximaal 12 tot 15 kg mee te nemen.

Leggen we alle afstanden wandelend af?

Niet alle afstanden leggen we wandelend af. Tijdens de reis wordt gebruik gemaakt van verschillende vervoersmiddelen. We reizen met de eigen bus naar Letojanni en naar de haven van Milazzo. Tussen de eilanden (Lipari, Stromboli en Sicilië) maken we gebruik van een ferry. Tevens gaan we met terreinwagens van Rifugio Sapienza naar de start van onze wandeling op de Etna op dag 7. Al dit vervoer is inclusief in de reissom. Het gebruik van de gondellift bij de afdaling van de Etna is niet bij de reissom inbegrepen.

Hebben we vrije tijd om er zelf op uit te trekken?

Djoser hanteert het ‘vrijheid blijheid’ principe, dit betekent dat er tijd is vrijgemaakt om er zelf op uit te trekken of gewoon wat rust te nemen. Op de meeste dagen staan er wandeltochten op het programma, daarnaast is er af en toe tijd om zelf de omgeving te ontdekken of deel te nemen aan facultatieve excursies. Op dag 4 staat er geen wandeling op het programma, maar kan je zelf de omgeving ontdekken of een optionele excursie doen.

Hoe zijn de overnachtingen tijdens deze wandelreis?

We overnachten in verschillende comfortabele, middenklasse hotels met eigen douche en toilet. Alle ontbijten zijn inclusief.

Is er wifi aanwezig in de hotels?

In de meeste hotels kun je van wifi gebruik maken, dan wel tegen betaling. Ook is het vaak mogelijk bij restaurantjes en cafés wifi te ontvangen.

Is het mogelijk om een éénpersoonskamer te boeken?

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een éénpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag. Deze meerprijs is te vinden onder het tabblad VERTREKDATA/PRIJS.

Hoe is de begeleiding geregeld tijdens deze reis?

Deze reis wordt begeleid door een Nederlandssprekende reisbegeleid(st)er die je bij aankomst in Catania opwacht en de groep gedurende de gehele reis assisteert. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit. De reisbegeleiders zijn enthousiaste wandelaars en doen er alles aan om van je wandelreis een succes te maken.

Bij de beklimming van de Etna en Stromboli, gaat er tevens een ervaren lokale gids mee. Hij of zij kent de vulkaan goed en kan dus goed bepalen waar en hoe je de vulkaan optimaal kunt beklimmen.

Hoe groot zijn de groepen?

De wandelreizen bestaan gemiddeld uit 12 personen. De maximale groepsgrootte is 16 personen. Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Kan ik pinnen in Italie?

Je kunt pinnen in de grote steden (o.a. Catania, Taormina, Milazzo en Lipari). Verder kun je op veel plaatsen met creditcards betalen. De munteenheid is net als in Nederland, de Euro.

Bekijk alle veelgestelde vragen

Prijs vanaf € 1.395,-

8 dagen v.a. € 1.395,-

Tel: 071 5126400

Daarom Djoser

 • Beklimming 2 vulkanen
 • Bezoek Eolische Eilanden
 • Overnachting in goede hotels
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Excursie naar de Etna met lokale gids
 • Wandelen door indrukwekkende natuurverschijnselen
 • Bezoek aan knusse pittoreske stadjes

i Dit cijfer is een gemiddelde waardering van onze reizigers. Klantwaardering: 9,2

Ontzettend genoten van de Wandelreis Sicilië & Eolische eila...
Ontzettend genoten van de Wandelreis Sicilië & Eolische eilanden. Alles was goed georganiseerd en verliep uitstekend. Vera, onze reisbegeleidster, stond altijd voor ons klaar en informeerde ons goed. De pittige hikes op de Stromboli & Etna waren bijzonder en zal ik nooit vergeten. Een overwinning!

Naam: Marije K.
Cijfer: 9
Het was super mooie vakantie vol avontuur en goed verzorgd....
Het was super mooie vakantie vol avontuur en goed verzorgd. Een aanrader. Heel afwisselend met vaartochten naar verschillende eilanden prachtige natuur. Onze gids Maria die alles goed geregeld had en een gezellige factor in de groep perfect in een woord een belevenis in een week.

Naam: Ella S.
Cijfer: 10

Reviews

Gemiddelde beoordeling: 9,2

 • 9,0

  Marije K.

  Ontzettend genoten van de Wandelreis Sicilië & Eolische eilanden. Alles was goed georganiseerd en verliep uitstekend. Vera, onze reisbegeleidster, stond altijd voor ons klaar en informeerde ons goed. De pittige hikes op de Stromboli & Etna waren bijzonder en zal ik nooit vergeten. Een overwinning!

 • 10,0

  Ella S.

  Het was super mooie vakantie vol avontuur en goed verzorgd. Een aanrader. Heel afwisselend met vaartochten naar verschillende eilanden prachtige natuur. Onze gids Maria die alles goed geregeld had en een gezellige factor in de groep perfect in een woord een belevenis in een week.

 • 9,0

  Rino B.

  Mooie wandelreis met als letterlijk hoogtepunt de Etna. Ook de eilanden hebben een prachtige natuur en voldoende wandelmogelijkheden. Alle wandelingen zijn goed te doen voor de geoefende wandelaar, maar onderschat de wandelingen niet. En uiteraard kun je hier heel erg lekker eten en drinken.

 • 9,0

  Kristina V.

  Prachtige wandelreis. Het was afzien op de Etna en de Stromboli door de sterke wind en de sneeuw, maar het was ook genieten van de terrasjes en het lekkere eten. Door de afwisseling met o.a. de actieve Stromboli, het modderbad op Vulcano, het eiland hoppen, de afgelegen baaien, enz ..is het TOP!

 • 9,0

  Derek B.

  De beklimming van Stromboli en Etna is een ware belevenis. De Eolische eilanden zijn! plaatjes. Een fantastische reis dus!

 • 9,0

  Antje P.

  Voor mij en mijn man was het een eerste groepsreis. Het was wat wij verwachtten. Actief, de wandelingen waren voor ons goed te doen maar ook uitdagend. De gids, Inge was heel goed. Rustig, alles goed geregeld, denkt overal aan en geeft op tijd de juiste informatie.

Bekijk alle reviews
Review plaatsen