Wandelreis Bulgarije

Wandelend door Bulgarije ontdek je één van de laatste wildernissen van Europa. Hier kun je dagen rondlopen, langs pieken van meer dan 2000 meter, zonder ook maar een gehucht tegen te komen. Je voelt je één met de natuur. In de brede valleien aan de voet van de bergen ontdek je eeuwenoude steden met knusse terrasjes, kloosters en kerken.

Reisschema

 1. Amsterdam - Sofia
 2. Sofia, wandeling Koprivshtitsa
 3. Sofia, wandeling Sredna Gora - Plovdiv
 4. Plovdiv - Wandeling Rodopegebergte - Ortsevo
 5. Ortsevo - wandeling Pirin nationaal park - Bansko
 6. Bansko - Rila - Stob Pirames - Banya
 7. Banya - Rila-meren - Sofia
 8. Sofia - Amsterdam

Beschrijving

Dag 1 - 3 Amsterdam - Koprivshtitsa - Plovdiv

We beginnen onze reis in het charmante Koprivshtitsa, hoog in de heuvels van Bulgarije. Dit pittoreske dorp beleefde een ongekende opleving in de 18e eeuw. De rijkelui van Bulgarije bouwden hier elegante vakantiehuizen, allemaal in dezelfde traditionele Bulgaarse stijl. De volgende dag krijg je tijdens een wandeling door de oude kasseienstraatjes een goed gevoel van hoe het hier vroeger is geweest. Bezoek ook zeker één van de vele kleine musea, die vertellen over de geschiedenis en ambachten van de streek.

We rijden met onze bus dieper de bergen in, richting de piek van de Sredna Gora. De flanken van deze berg waren het leefgebied van de oude Thraciërs, tijdsgenoten van de oude Grieken en Romeinen. We maken een wandeling langs verschillende overblijfselen en bezoeken een oude tempel uit de 4e eeuw voor Christus. Behalve van ruïnes genieten we tijdens het lopen van een idyllisch uitzicht, waarin bossen, akkers en weides elkaar continu afwisselen. Na de wandeling is het mogelijk om echte Bulgaarse wijn te proeven in een lokale wijnkelder. We eindigen de dag in Plovdiv.

Dag 4 - 5 Plovdiv - Pirin NP - Bansko

Net als in Rome is Plovdiv op zeven heuvels gebouwd. En net als Rome is Plovdiv erg oud, ouder zelfs: de geschiedenis gaat terug tot 6000 v.C.! Dat merk je in de oude stad, waar je onder andere stuit op een oud amfitheater en een Romeins stadium, die alle twee nog steeds in gebruik zijn. Het straatbeeld wordt bepaald door vakwerkhuisjes, overhangende balkons met fraai houtsnijwerk en vele kerken.

Na een ochtendje te hebben rondgewandeld, pakken we de bus naar het Rodopegebergte, die de natuurlijke grens vormt met Griekenland. De laatste kilometers leggen we te voet af, waarbij we een oud herderspad volgen langs kleine schuurtjes en adembenemende uitzichten. Onze bestemming is het idyllische Ortsevo. Nadat we op krachten zijn gekomen brengt de bus ons naar Bansko, waar we kunnen kiezen uit één van de 120 traditionele Bulgaarse restaurants.

De volgende ochtend brengt een stoeltjeslift ons vanuit Bansko naar het Bezbog-meer: een uitstekend begin van een mooie wandeling door de pieken van het Pirin nationaal park. We passeren onderweg vele andere meren, zoals Popovo, bekend om een piepklein eilandje dat in het midden ligt. De ruige berghellingen rondom het meer, die met goed weer een weerspiegeling werpen op het water, zijn spectaculair. Na een kleine vijf uur lopen eindigen we de wandeling waar we zijn begonnen. We nemen de lift weer naar beneden en overnachten in Bansko.

Dag 6-8 Bansko - Rila - Banya - Sofia

Het klooster van Rila, gelegen in een diepe kom van de Rila-berg, is het grootste en mooiste klooster van Bulgarije. Aan de galerijen, zuilen en koepels zie je duidelijk dat het Midden-Oosten hier om de hoek ligt. En toch is het klooster onmiskenbaar orthodox: binnen kun je je verbazen over prachtige fresco's en rijk versierde iconen, die voor Bulgaren magische krachten bezitten en daarom een centrale rol hebben in de kerk. Het klooster is gesticht door Sint Ivan Rilski. Zijn graf ligt en kleine wandeling verderop, hoger de berg op. Vanaf hier heb je een perfect uitzicht op het klooster en zie je goed hoe immens de muren van Rila zijn. Het is een echte vesting.

Er staat vandaag nog een wandeling op het programma, namelijk naar de 'Piramides van Stob'. Een rotsformatie met pieken van 10 tot 12 meter hoog die wat weghebben van stenen paddenstoelen. De lokale bevolking maakt er een sport van om figuren en verhalen te herkennen in de formaties. Zoals 'het bruidspaar', 'de hamers' en 'de karteltanden'.

Na de overnachting in Banya, waar we hebben kunnen genieten van warmwaterbronnen, rijden we met de bus naar de Pionerska-berghut op 1500 meter. Een stoeltjeslift brengt ons nog eens 600 meter omhoog, waar we onze wandeling beginnen naar de fotogenieke Rila-meren. We maken onze weg door een echt alpenlandschap. Elk meer heeft zijn eigen naam, zoals 'oog' of 'traan'. Die laatste is onze eindbestemming. Hier genieten we van een panorama over de meren en de omliggende bergpieken. Achter ons ligt de top van Rila, de hoogste van Oost-Europa. Een prachtige plek om ons wandelavontuur door Bulgarije af te sluiten. We keren terug naar Sofia, waar we nog één nacht overnachten voordat we terugvliegen. 

Lees de volledige beschrijving

Vertrekdata/prijs

Boek in september en ontvang €50 korting. Gebruik de actiecode SEP19. Boek in september en ontvang €50 korting. Gebruik de actiecode SEP19.

Inclusief

 • Vliegreis
 • Ruimbagage
 • Alle vluchttoeslagen
 • Hotelovernachtingen met ontbijt
 • Vervoer ter plaatse
 • Wandeltochten volgens programma
 • Lokale Nederlandssprekende reisbegeleider
 • Diensten Djoser servicebalie Schiphol

Exclusief

Reisverzekering, overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, kosten ruimbagage, reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 35, etc.

Wijzigingen voorbehouden.

Landarrangement

De prijs van de reis zonder de internationale vluchten bedraagt vanaf €0,-.

Houd bij het boeken van een landarrangement, waarbij je zelf je vliegtickets boekt, er rekening mee dat er voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers nodig is.

Hotelverlenging

Vervroeging of verlenging met accommodatie is in Sofia bij te boeken. Hier verblijf je vooraf of achteraf in een centraal gelegen middenklasse hotel. 

Groepssamenstelling

Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. De deelnemers zijn Nederlands en Belgisch. Het kan bij deze reis naar Andorra ook voorkomen dat zich enkele belangstellenden uit Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland hebben aangemeld.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Bij een aantal vertrekdata zie je ‘vertrek gegarandeerd’ vermeld staan. Voor meer informatie over doorgang van de reis en gegarandeerd vertrek, klik hier.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 12 deelnemers, het maximum is 18.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 10.

Praktische informatie

Accommodatie

We overnachten in centraal gelegen comfortabele hotels, waarbij de kamers voorzien zijn van eigen douche en toilet. De hotels liggen op loopafstand van de binnensteden.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Koprivshtitsa Hotel Panorama
Plovdiv Hotel Dafi
Bansko Hotel Chichin
Separeva Banya Hotel Emaly
Sofia Hotel Zdravets


 
Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

Vervoer

Voor de transfers van en naar de luchthaven van Sofia maken we gebruik van een eigen bus. Ook voor de transfers van en naar begin- en eindpunt van een wandeling maken we gebruik van een eigen bus.

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis
 • Ruimbagage
 • Alle vluchttoeslagen
 • Hotelovernachtingen met ontbijt
 • Vervoer ter plaatse
 • Wandeltochten volgens programma
 • Lokale Nederlandssprekende reisbegeleider
 • Diensten Djoser servicebalie Schiphol

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken, naast de wandeltochten die tijdens de reis gemaakt worden. De een bekijkt graag nog een museum, terwijl de ander liever een markt bezoekt. 

Vanuit onze accommodatie kun je zelf eenvoudig te voet  of met lokaal vervoer de mogelijkheden aan je voorkeur aanpassen.

Sommige bezienswaardigheden mag je echt niet missen of liggen op de route. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Hiervoor geldt dat eventuele entreegelden exclusief zijn.

Tijdens de wandelreis in Bulgarije zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

 • Wandeltochten met lokale Nederlandssprekende reisbegeleiding
 
De kosten voor de excursies uit het programma bedragen ongeveer €40,- per persoon.
 
Ter plaatse zijn ook andere excursies mogelijk. De reisbegeleider kan je hierover adviseren. 

Reisdocumenten

 • Geldig paspoort of Europese identiteitskaart.
 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.

Geldzaken

De Bulgaarse Iev is de nationale munteenheid. Kijk voor de actuele koers op oanda.com

Pinnen: Er zijn in Bulgarije voldoende geldautomaten. Pinnen is vaak mogelijk, houd echter voldoende contanten op zak.
Contant: euro’s, kunnen gewisseld worden bij banken en op het vliegveld van Sofia.
Creditcards: worden bij de meeste hotels geaccepteerd.

Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. Daarnaast staat het je vrij om als blijk van waardering een fooi aan de reisbegeleider te geven.

Gezondheid

Voor deze reis wordt aangeraden:

- Vaccinatie tegen DTP en Hepatitis A

Informeer in elk geval bij je huisarts, de plaatselijke GGD of Meditel, die op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. Houd er rekening mee dat reizen en wandelen vermoeiend kan zijn. Het is verstandig in een goede conditie en uitgerust op reis te gaan. Zorg er tijdens de reis voor dat je goed eet, veel drinkt en steeds voldoende rust neemt.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Hotelverlenging

Vervroeging of verlenging met accommodatie is in Sofia bij te boeken. Hier verblijf je vooraf of achteraf in een centraal gelegen middenklasse hotel. 

Klimaat en geografie

Bulgarije heeft een gematigd landklimaat. Net als in Nederland zijn er vier seizoenen. De temperatuur kan oplopen tot net onder de 30°C in de zomermaanden, tijdens de winter is het een stuk kouder.

In het voor- en najaar is het enorm prettig om te wandelen, het is dan rond de 20°C.

Zwaarte van de reis

 • Zwaarte wandelreis
 • Zwaarte wandelreis

We hebben de reizen gerangschikt naar zwaarte. Hierbij is rekening gehouden met de duur van de tochten, de niveauverschillen, de hoogten waarop we wandelen en de verhouding van rust- en wandeldagen. Dit blijft natuurlijk een inschatting. Bovendien zal je persoonlijke beleving mede afhankelijk zijn van factoren als weersomstandigheden en je fysieke gesteldheid.

 • Hoogste punt wandeltocht: 2535 meter
 • Gemiddeld stijgen per dag: 360 meter
 • Maximaal hoogteverschil: 650 meter
 • Gemiddelde wandelduur: 3,5 uur


Voor meer informatie over de wandelduur en hoogteverschillen verwijzen we je graag naar de dag-tot-dagbeschrijving van deze route.

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandstalige reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. De reisbegeleider zorgt dat de reis soepel verloopt en is het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie voor wandelen, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

Stuur door
Van:
Aan:


Bewaar als favoriet
19° 19°

Waarom Djoser?

 • Ontdek het veelzijdige Bulgarije
 • Wandelen door de natuur én stad
 • Bezoek historische plekken
 • Pirin nationaal park
 • Nederlandssprekende reisbegeleider