Bekijk de Rondreis Spanje & Portugal, 13 dagen van Djoser

Rondreis Spanje & Portugal 13 dagen

Culturele, natuurlijke en culinaire hoogtepunten

Vanaf € 2.095,- Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Ontdek de verrassend groene kust van Noord-Spanje en Portugal tijdens deze actieve rondreis! We reizen en wandelen van het bruisende Bilbao naar Porto, en ontdekken onderweg de grillige Picos de Europa, het schattige Santillana del Mar en natuurlijk Santiago de Compostella, waar je in de kathedraal woorden tekort komt. Culturele, natuurlijke en culinaire hoogtepunten wisselen elkaar af tijdens deze reis wanneer we genieten van heerlijke Pintxos in Baskenland, de ruige kustlijnen van Cantabrië of bijvoorbeeld een authentiek Fado-optreden in Porto. Laat je verrassen door deze bijzonder afwisselende regio's!

Daarom Djoser

 • Nederlandstalige reisbegeleiding
 • Verken het onbekende Spanje en Portugal
 • Bezichtiging Guggenheim Museum in Bilbao
 • Stadswandelingen in Bilbao, Santiago de Compostela, Braga en Porto
 • Wandeling Cares-Kloof in Picos de Europa (uitdagende wandeling)
 • Pelgrimsroute (deels) naar Santiago de Compostela
 • Wandeling Geres Nationaal Park
 • Bezichtiging rotsformaties As Catedrais (de Zeekathedraal)
 • Bijzondere architectuur in Porto en Bilbao
 • Excursie naar Peneda Geres nationaal park
 • Bezoek Keltische opgraving Castro Santa Trega

Route en kaart

Routekaart Rondreis Spanje & Portugal, 13 dagen
 1. Amsterdam - Bilbao
 2. Bilbao - Santander - Santillana del Mar
 3. Santillana del Mar - Comillas - Llanes
 4. Llanes, excursie Picos de Europa (Cares-kloof en Cabrales)
 5. Llanes - Oviedo
 6. Oviedo - As Catedrais - Lugo - A Coruña
 7. A Coruña - Finisterre - Santiago de Compostella
 8. Santiago de Compostella
 9. Santiago de Compostella - Santa Trega - Braga
 10. Braga, excursie Peneda Gerês nationaal park
 11. Braga - Porto
 12. Porto
 13. Porto - Amsterdam

Reisbeschrijving

Ontdek de verrassend groene kust van Noord-Spanje en Portugal tijdens deze actieve rondreis! We reizen van het bruisende Bilbao naar Porto, en ontdekken onderweg de grillige Picos de Europa, het schattige Santillana del Mar en natuurlijk Santiago de Compostella; in de kathedraal kom je woorden tekort. Tijdens deze rondreis worden er mooie, maar ook uitdagende wandelingen gemaakt. 

Pintxos in Bilbao en wandelingen in Picos de Europa

Dag 1 Amsterdam - Bilbao
Dag 2 Bilbao - Santander - Santillana del Mar
Dag 3 Santillana del Mar - Comillas - Llanes
Dag 4 Llanes, wandeling Picos de Europa (Cares-kloof en Cabrales)

Onze reis begint in Bilbao, de grootste stad van Baskenland. Er is genoeg te beleven! Zoals natuurlijk het Guggenheim-museum, wat alleen al van buiten met zijn spectaculaire architectuur de moeite waard is. Alhoewel de tapas zijn uitgevonden in het zuiden van Spanje, zijn ze hier in het noorden, in Baskenland, geperfectioneerd. Je kunt de stad niet verlaten zonder ‘s avonds een tocht te maken langs een aantal hapjesbarren om de overheerlijke ‘pintxos’ te proeven.

We reizen we naar Santillana del Mar, dat ondanks de naam niet aan zee ligt. Het is wél een prachtig oud stadje, in heel Spanje beroemd om zijn middeleeuwse straten en huizen. In deze omgeving zou je bijna vergeten dat je in Spanje bent: Santillana ligt namelijk in een felgroen heuvellandschap.

Dat deze omgeving zo groen is, heeft alles te maken met de Picos de Europa, die net ten zuiden liggen. De hoogste pieken zijn meer dan 2.600 meter hoog, en houden de vochtige lucht tegen uit de Golf van Biskaje.

Vanuit Santillana del Mar rijden we richting de geliefde badplaats Llanes, een charmant middeleeuws stadje dat aan de Costa Verde ligt. Het heeft prachtige stranden en één van de mooiste wandelboulevards van de regio. Voordat we in Llanes aankomen maken we nog een niet te missen stop bij El Capricho de Gaudi in Comillas.

Vanuit Llanes maken we een uitstap naar het Nationaal Park Picos de Europa. Hier kun je prachtig wandelen door de Cares-kloof. Je wandelt door een berglandschap dat grilliger is dan de meeste: je loopt langs torenhoge kliffen en door smalle valleien. In één van die valleien ligt Bulnes, het meest afgelegen dorp van Spanje. Je kunt hier eventueel ook per kabelbaan naartoe.

 • Wandeling dag 2: Cerdigo - Playa Arenillas, wandelduur 1,5 uur, 4.5km
 • Wandeling dag 4: Cares-kloof, wandelduur 2 uur, 5.3km, stijgen/dalen +/-350m (uitdagende wandeling, goede wandelschoenen en wandelstokken worden aangeraden)


Santiago de Compostella, op pelgrimstocht

Dag 5 Llanes - Oviedo
Dag 6 Oviedo - As Catedrais - Lugo - A Coruña
Dag 7 A Coruña - Finisterre - Santiago de Compostela
Dag 8 Santiago de Compostella

Oviedo is de hoofdstad van de provincie Asturië. We bezoeken het bijzondere kerkje Santa Maria de Naranco, van origine onderdeel van een paleis uit 842 en nu een pittoresk gelegen stukje UNESCO erfgoed. In Oviedo zelf kun je het Museo de Bellas Artes de Asturias of bijvoorbeeld het gezellige Plaza del Fontan bezoeken. Wil je liever ontspannen dan kan dat in het stadspark Campo de San Francisco.

Playa de Las Catedrales, SpanjeDe Spaanse kust is tijdens deze reis nooit ver weg. Onderweg naar A Coruña komen we langs de rotsformaties van Los Catedrales, waar een serie van 30 meter hoge bogen over het strand de zee in loopt. Lokaal staat het fenomeen bekend als de ‘zeekathedraal’, en het is makkelijk om voor te stellen waarom. Afhankelijk van het getijde, is het mogelijk om dit te zien, anders zullen we bij een andere plek aan de kust stoppen voor een prachtig uitzicht. Voordat we in A Coruña aankomen maken we nog een stop in de stad Lugo, bekend om de twee kilometer lange Romeinse muur die het historisch stadscentrum omringt.

A Coruña ligt in het uiterste noordwesten van Spanje en is een modern, bruisende stad. Tijdens je verblijf mag een bezoek aan de Toren van Hercules niet ontbreken. Dit bouwwerk uit de tweede eeuw, dat sterk met de moderne stad contrasteert, is vrijwel direct aan zee gelegen en uniek in zijn soort, dit is de enige Romeinse vuurtoren die nog volledig in tact is en de oudste functionerende vuurtoren ter wereld.

Santiago de Compostella, SpanjeAl sinds de Romeinse tijd is de westkust van Galicië de bestemming van pelgrimstochten. Tegenwoordig natuurlijk als eindpunt van de legendarische ‘Santiago de Compostella’, naar de gelijknamige kathedraal die we later bezoeken. Vroeger liep de route naar Finisterre, het meeste westelijke puntje van het Romeinse rijk, waar de zon uiteindelijk toch onderging. Het idyllische plaatsje tussen de kliffen is nog altijd een veelbezochte bestemming, maar Spanjaarden komen er tegenwoordig vooral voor de verse zeevruchten.

Je kunt er in de regio niet omheen: de vele pelgrims, vanuit alle hoeken van de wereld, versierd met Sint-Jacobsschelpen. Ze zijn allemaal op weg naar de gigantische kathedraal van Santiago de Compostella. Met een gids leren we meer van de bijzondere verhalen, en ontdekken we ook een paar bijzondere plekjes van het schitterende complex, zoals de slaap- en eetzalen. Ook in het stadje is van alles te beleven: we nemen een dag de tijd om alles in ons op te nemen.

De imposante trappen van Santuario do Bom Jesus in Braga

Dag 9 Santiago de Compostella - Castro Santa Trega - Braga

De grens tussen Portugal en Spanje staat al eeuwen vast, met als resultaat dat hier talloze vestingen en kastelen zijn gebouwd. We bezoeken de mooiste, zoals het grijze Baiona-kasteel dat pal aan het strand staat: een bijzonder sfeervol plekje om met goed weer je handdoekje neer te leggen. Voordat we de grens oversteken bezoeken we Castro Santa Trega, een nederzetting die meer dan 3000 jaar geleden is gebouwd op 341 meter hoogte. Een bijzondere plek met een fantastisch uitzicht.

We steken de grens over en zullen overnachten in de stad Braga, dat zelfs voor Iberische begrippen bijzonder veel kerken telt. Je kunt ze op eigen gelegenheid ontdekken, en sla daarbij de Santuário do Bom Jesus do Monte niet over. Deze kerk ligt aan de rand van de stad, waar de witte stenen prachtig afsteken tegen de groene heuvels. Je moet wel een klein stukje omhoog lopen, maar als dat teveel is kun je een ouderwetse kabelbaan pakken, die met waterkracht wordt voortgestuwd.

Vinho verde en port proeven in Porto

Dag 10 Braga, wandeling Peneda Gerês nationaal park
Dag 11 Braga - Porto
Dag 12 Porto
Dag 13 Porto - Amsterdam

Porto, Douro rivier, PortugalHet noorden van Portugal is erg bergachtig en het mooiste stukje natuur is het Peneda Gerês nationaal park. We lopen over een oude Romeinse weg het park door, langs een rivier met kristalhelder water. Cultuurliefhebbers kunnen er ook voor kiezen om een wijnhuis te bezoeken.

Helaas komt dan het einde van de reis in zicht, maar gelukkig kunnen we hem afsluiten in het bruisende Porto. Ondanks de schattige oude huisjes en pleinen is dit een karaktervolle en harde stad. ‘Portenos’ gaan er prat op dat het geld in hun stad wordt verdiend, en in Lissabon wordt uitgegeven. Het is in ieder gevalduidelijk waar geld mee wordt verdiend: de kades aan de Douro zijn bezaaid met wijnhuizen, waar de beroemde port wordt opgeslagen. De stad wordt verder gesierd door een paar beroemde ontwerpers, zoals de stalen bruggen van Theophile Seyrig (compagnon Gustave Eiffel) en de moderne concerthal van Rem Koolhaas. Een bezoek aan de sprookjesachtige Lello-bibliotheek is ook een absolute aanrader.

 • Wandeling dag 10: Geres NP, wandelduur 2,5 uur, 7.6km,
  stijgen/dalen +/- 220m

Op weg met Djoser

Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisbegeleiding ingevuld. De reisbegeleiding biedt de meeste dagen wel een programma aan, maar je bent zeker niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Zo leer je een land tenslotte het beste kennen. Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers. De maximale groepsgrootte is 22 personen.

KLM

Vertrekdata 2024

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
15 jun - 27 jun
Beschikbaarheid
vol

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.295,-

Start - einde
07 sep - 19 sep
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
3 plaatsen vrij

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.395,-

Start - einde
21 sep - 03 okt
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
beperkt beschikbaar

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.295,-

Start - einde
05 okt - 17 okt
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.345,-

Vertrekdata 2025

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
17 mei - 29 mei
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.195,-

Start - einde
31 mei - 12 jun
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.095,-

Inclusief

 • Alle vluchttoeslagen
 • Vervoer per bus
 • Overnachtingen in comfortabele, centraal gelegen hotels
 • Ontbijt op alle dagen
 • Nederlandstalige reisbegeleiding
 • Stadswandeling Bilbao (Guggenheim Museum)
 • Stadswandeling Santiago de Compostela met gids
 • Stadswandeling Braga
 • Stadswandeling Porto
 • Bezoek aan Llanes and Oviedo
 • Bezichtiging rotsformaties Las Catedrales (afhankelijk van het getij)
 • Uitdagende wandeling Cares-Kloof in Picos de Europa (wandelschoenen en stokken worden aangeraden)
 • Excursie naar Nationaal Park Peneda Geres
 • Bezoek Keltische opgraving Castro Santa Trega

Exclusief

Overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, etc.
Reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 40,-. Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking. 

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden ingedeeld met een andere alleenreizende van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een éénpersoonskamer boeken tegen een toeslag van € 525,-.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.

Hotelverlenging

Vervroeging mét accommodatie in een centraal gelegen hotel in Bilbao is mogelijk om bij te boeken (op aanvraag). De prijs is vanaf € 81,- per persoon per nacht op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 150,- per nacht.

Verlenging mét accommodatie in een centraal gelegen hotel in Porto is mogelijk om bij te boeken (op aanvraag). De prijs is vanaf € 66,- per persoon per nacht op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 121,- per nacht.

Houd er rekening mee dat je zelf de transfer van/naar de luchthaven dient te regelen indien je een afwijkende vlucht boekt.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.895,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. De deelnemers zijn Nederlands en Belgisch. Het komt bij deze reis soms voor dat ook enkele Duitstalige reizigers zich hebben aangemeld.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 22.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 10.

Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

V

Vertrek informatie

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren. Dit op basis van eerdere ervaringen en boekingen in dit reisseizoen.

Om een groepsreis te garanderen en uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling en groepsgrootte'. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om een gewenste alternatieve reis en/of vertrekdatum aan te bieden. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. In het geval dat een reis niet kan doorgaan als gevolg van een overmachtsituatie kunnen er andere voorwaarden gelden waarbij geen volledige restitutie mogelijk is.

G

Vertrek gegarandeerd

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Het kan soms voorkomen dat deelnemers van een reis moeten annuleren of omboeken, waardoor de groepsgrootte onder het vereiste minimum aantal deelnemers daalt. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren per e-mail, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om er voor te zorgen dat je de gewenste reis op de geboekte vertrekdatum kunt gaan maken, ook indien het minimale aantal deelnemers niet is bereikt. In dat geval bekijken we de mogelijkheid om, al dan niet tegen bijbetaling, de reis mogelijk te maken met bijvoorbeeld aangepast vervoer en/of lokale Engelssprekende reisbegeleiding. Het karakter van een groepsreis kan hierbij dusdanig veranderen dat wij er begrip voor hebben dat je liever een alternatief kiest.

Uiteraard is het ook mogelijk een nieuwe reis of vertrekdatum te boeken. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk.

Reviews Spanje & Portugal, 13 dagen

Gemiddelde beoordeling: 8,5

 • De reis was voor mij boven verwachting. Hoewel ik normaal gesproken meer een cultuurmens ben, heeft ook de natuur van Spanje mij betoverd. Dat is vooral te danken aan onze fantastische reisbegeleider Peter, die ons steeds weer met mooie plekjes wist te verrassen.

  9,0

 • Veel extra dingen gedaan die (helaas) niet in de reisbeschrijving van Djoser stonden. Uitstekende gids - de beste tot dusver! Maar waarom moesten we 22 euro pp betalen voor de NOODZAKELIKJE kabeltrein in de Picos? De veerboot in Santander werd wel door Djoser betaald en was net zo noodzakelijk.

  9,0

 • De reis langs de Noordkust was prachtig. De natuur is geweldig daar. Van mij had er dan ook meer natuur en minder stad in de reis mogen zitten.

  8,0

 • interessante reis met veel mooie trips. De zondagochtend bij de mis in de Kathedraal van Santiago de Compostella zal ik nooit vergeten. Een storm met regen over de rotsen en de zee was zelfs prachtig. De wandeling over een deel van het pelgrim pad was indrukwekkend. En een heel goede reisbegeleider

  8,0

Praktische informatie

Accommodatie

We overnachten tijdens deze reis in zeer goede en comfortable middenklasse hotels, waarbij de kamers altijd zijn voorzien van eigen douche en toilet. Ze liggen op loopafstand van de binnensteden. Ontbijt is inbegrepen in de reissom. Het hotel in Porto heeft een centrale ligging, met compacte kamers, waarbij rekening gehouden moet worden dat de bedden niet ver uit elkaar zullen staan.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Bilbao Hotel Barcelo Nervion
Santillana Hotel Museo Los Infantes
LLanes Hotel Don Paco
Oviedo Hotel Fruela
A Coruña Hotel Plaza
Santiago Hotel Rosa Rosae
Braga Hotel Moon & Sun
Porto Hotel Porto Moov Centro


Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden ingedeeld met een andere alleenreizende van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een éénpersoonskamer boeken tegen een toeslag van € 525,-.

 • Barcelo Bilbao Nervion hotel spanje

  Vanuit ons gunstig gelegen hotel verken je eenvoudig te voet de historische binnenstad van Bilbao

 • Barcelo Bilbao Nervion Spanje
 • Ontbijt Bilbao Hotel

  Ontbijt is bij de reissom inbegrepen

 • Hotel Los Infantes Santilla
 • Hotel Los Infantes lounge Santilla

  Sommige hotels hebben een karakteristieke uitstraling

 • Hotel Los Infantes kamer Santilla
 • Hotel Fruela ontbijt Oviedo
 • Hotel Fruela kamer Oviedo
 • Hotel Plaza dakterras A Coruna

  Het hotel in A Coruña heeft een fijn dakterras

 • Hotel Rosa Rosae Santiago de Compastella
 • Hotel Rosa Rosae kamer Santiago de Compastella

  De kamers zijn van alle gemakken voorzien

 • Hotel Dona Sofia ontbijt Braga
 • Hotel Dona Sofia kamer Braga
 • Hotel Porto Moov Centro tuin

Vliegreis

KLM

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

 • Vlucht met

  KLM

  Traject

  Amsterdam - Bilbao

  Vertrek

  09:15 - 11:20

 • Vlucht met

  KLM

  Traject

  Porto - Amsterdam

  Vertrek

  11:20 - 15:05

Tijdsverschil met Nederland: in Spanje geen, in Portugal is het een uur vroeger.

KLM, Nederlands nationale trots, bestaat al meer dan 100 jaar en is hiermee de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld. De vloot is hypermodern. Zo zijn de Boeing 787-9 en 10  voorzien van de laatste technische hoogstandjes, zoals speciale moodlighting. De nieuwste generatie luchtfiltersystemen zorgt ervoor dat je minder vermoeid aankomt op de bestemming. Bovendien stoten deze nieuwe vliegtuigen minder broeikasgassen uit. Aan boord ontbreekt het je aan niets: op elke vlucht word je voorzien van een snack en een drankje en op intercontinentale vluchten krijg je uiteraard een warme maaltijd. KLM biedt (behalve in Europa) een persoonlijk in-flight entertainment systeem aan, voorzien van talloze films, series en games. Zo hoef je je niet te vervelen. Wil je tijdens de vlucht extra beenruimte, dan kun je tegen bijbetaling upgraden naar 'economy comfort'.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.895,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Vervoer

De hele reis maken we gebruik van een comfortabele en ruime bus. De af te leggen afstanden zijn niet zo groot, zodat in het algemeen de reistijden niet langer zijn dan twee tot vijf uur. Spanje en Portugal hebben uitstekende wegen, waardoor er in relatief korte tijd veel kilometers afgelegd kunnen worden. Natuurlijk maken we ook regelmatig een kleine omweg om een leuk dorp of mooi natuurgebied te bezoeken. Het gebruik van een eigen bus met chauffeur stelt ons in staat zelf te bepalen waar en hoe lang we stoppen. De grotere plaatsen kun je prima te voet verkennen, onze eigen reisbegeleider wijst je hierbij de weg.

 • KLM vliegtuig
 • Bus wandelreis noord Spanje

  We maken gebruik van een eigen comfortabele touringcar voorzien van airconditioning

Bij de reis inbegrepen

 • Alle vluchttoeslagen
 • Vervoer per bus
 • Overnachtingen in comfortabele, centraal gelegen hotels
 • Ontbijt op alle dagen
 • Nederlandstalige reisbegeleiding
 • Stadswandeling Bilbao (Guggenheim Museum)
 • Stadswandeling Santiago de Compostela met gids
 • Stadswandeling Braga
 • Stadswandeling Porto
 • Bezoek aan Llanes and Oviedo
 • Bezichtiging rotsformaties Las Catedrales (afhankelijk van het getij)
 • Uitdagende wandeling Cares-Kloof in Picos de Europa (wandelschoenen en stokken worden aangeraden)
 • Excursie naar Nationaal Park Peneda Geres
 • Bezoek Keltische opgraving Castro Santa Trega

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een struint graag over de markt op zoek naar koopjes, de ander wil op zijn gemak rondkijken in een museum of zit graag op het terras met een koud lokaal drankje. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer erop uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies (vervoer) zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Ook bij excursies die zijn opgenomen in het programma geldt dat het entreegeld exclusief is.

Tijdens deze reis door Spanje en Portugal zijn de volgende excursies onderdeel van het reisprogramma:

 • Stadswandelingen in Bilbao, Santiago de Compostela, Braga en Porto
 • Bezoek aan Llanes en Oviedo
 • Bezichtiging van het indrukwekkende Guggenheim Museum in Bilbao*
 • Bezichtiging rotsformaties Las Catedrales (De Zeekathedraal, afhankelijk van het getij)
 • Bezoek met wandeling in de Cares-Kloof in Picos de Europa
 • Bezoek Finisterre: Meest westelijke punt van het Romeinse Rijk
 • Excursie naar Natinoaal Park Peneda Geres (Portugal)
 • Bezoek Keltische opgraving Castro Santa Trega
 • Baiona-kasteel op de grens van Spanje en Portugal

*Om teleurstelling te voorkomen is het raadzaam om op tijd kaartjes te boeken. Maak een reservering voor de dag van aankosmt. 

Optionele excursies die ter plaatse kunnen worden geboekt

Ter plaatse kunnen eventueel nog meer excursies en activiteiten worden geregeld, zoals bijvoorbeeld een Fado-optreden, een port-proeverij of een treinrit vanuit Porto door de schilderachtige Douro-vallei.

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek
 • Geldig paspoort of Europese identiteitskaart

Geldzaken

Zowel Spanje als Portugal gebruikt de euro als betaalmiddel.

Pinnen: overal mogelijk.
Creditcards worden ruim geaccepteerd.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt ongeveer € 350,- per persoon per week.

Het is gebruikelijk fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 25,-.

Maaltijden

Pinxtos Tapas SpanjeOntbijt is bij de reissom inbegrepen. De overige maaltijden zijn niet inbegrepen. Dit heeft als voordeel, dat je altijd zelf kunt bepalen waar, wanneer en met wie je gaat eten.

Het eetgedrag van de Spanjaarden en Portugezen wijkt wezenlijk af van dat van ons. Het ontbijt is meestal heel licht en bestaat uit een broodje of croissant met thee of koffie. De hoofdmaaltijd vindt plaats rond ongeveer 13.30 uur. Bijna alle restaurants bieden dan een goedkoop dagmenu aan. Bijna alle restaurants bieden dan een goedkoop dagmenu aan. Een menú del día bestaat meestal uit een voorgerecht (primero), een hoofdgerecht (segundo), een toetje (postre) en wijn of water.

Tussen 18.00 en 21.00 uur is de tijd voor borrels en tapas (in Baskenland: Pintxos). Heerlijke kleine zoals koude aardappelsalade of allerlei soorten vis met knoflook, olijfjes, etc. De pintxos zijn kleine belegde broodjes aan een stokje, met verse producten zoals allerlei soorten vis.

Vervolgens gebruikt men de avondmaaltijd.

Typisch Portugees zijn natuurlijk de visgerechten, zoals bacalhau en sardinhas. Spanjaarden en Portugezen zien maaltijden als een sociale gebeurtenis, zodat het op etenstijden extra gezellig is in de restaurantjes.

Een drie-gangenmenu kun je gebruiken vanaf € 10,-. Bezoek je een fadohuis, reken dan op € 30,- tot € 50,-.

Gezondheid

Het is verstandig enigszins te letten op wat je eet, vooral in de zomer wanneer het erg warm kan worden. Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. pijnstillers.

Hotelverlenging

Vervroeging mét accommodatie in een centraal gelegen hotel in Bilbao is mogelijk om bij te boeken (op aanvraag). De prijs is vanaf € 81,- per persoon per nacht op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 150,- per nacht.

Verlenging mét accommodatie in een centraal gelegen hotel in Porto is mogelijk om bij te boeken (op aanvraag). De prijs is vanaf € 66,- per persoon per nacht op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 121,- per nacht.

Houd er rekening mee dat je zelf de transfer van/naar de luchthaven dient te regelen indien je een afwijkende vlucht boekt.

Klimaat en geografie

Het Iberisch schiereiland kent verschillende klimaatzones, afhankelijk van breedteligging, hoogte, afstand van de zee etc. In het algemeen kun je zeggen dat het klimaat van het noorden naar het zuiden een overgang vormt van het zachte en regenrijke klimaat van West-Europa naar het hete, droge Afrika. De zomers zijn over het algemeen warm. Het noorden van Spanje en Portugal kennen een relatief gematigd klimaat door de invloed van de Atlantische Oceaan. Het landschap is hierdoor verrassend groen.

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandstalige reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

Veelgestelde vragen

Waar overnacht je met Djoser in Spanje en Portugal

We overnachten in sfeervolle Spaanse en Portugese familiehotels, die op loopafstand liggen van de centra van de verschillende plaatsen. In Bilbao kunnen we vanuit ons hotel het historische centrum makkelijk te voet verkennen. De hotels hebben vaak een beperkt aantal eenpersoonskamers, dus mocht je hier interesse in hebben, wees er dan tijdig bij. Alle kamers beschikken over een eigen douche en toilet. 

Hebben we een eigen bus?

Voor de verplaatsingen in Spanje en Portugal maken we gebruik van een eigen bus met chauffeur. De bussen zijn comfortabel, er is voldoende ruimte en ze beschikken over airconditioning. Het voordeel van een eigen touringcar is dat we kunnen stoppen waar we willen.

Wat is de beste reistijd?

De beste reistijd voor Noord-Spanje en Portugal is van april tot en met oktober. Het voorjaar is vanwege de gematigde temperaturen ideaal om te reizen, daarnaast is de natuur dan op haar mooist. In de zomer zijn de dagen lang en - in tegenstelling tot bijvoorbeeld het Zuiden van Spanje - is de temperatuur aan de Noordwestkust niet erg warm. Zo is de gemiddelde temperatuur in Siantiago de Compostela in juli en augustus 25 graden celcius.

Hoe is de verhouding natuur en cultuur tijdens deze reis?

We bezoeken alle hoogtepunten van Noord-Spanje en Portugal. Deze reis kenmerkt zich door de afwisseling tussen cultuur en natuur. In de steden Bilbao, Santiago de Compostela en Porto hebben we gelegenheid om prachtige architectonische hoogstandjes zoals het Guggenheim Museum, de Kathedraal van Santiago en het Muziektheater van Porto te bezichtigen. Maar ga ook zeker naar een Fado-optreden in Portugal. We bezoeken de ruige Noord-Spaanse kustlijn, de Cares-kloof in de Picos de Europa en het Peneda Gerês nationaal park in Portugal. 

Deze reis biedt een goede afwisseling van cultuur en natuur!

Stel je vraag

Staat jouw vraag hier niet tussen? Stel deze dan via info@djoser.nl.

Foto's en video