• Overzicht Spanje actieve reizen van Djoser

Fietsvakantie Spanje

Spanje is een ideaal land om te fiets te ontdekken. Vanwege de grote variatie in landschappen kan op iedere dag een andere omgeving worden verkend. Te fiets heb je alle tijd om alles om je heen te zien en krijg je de kans contact te leggen met de lokale bewoners. De fietsvakantie in Spanje biedt je genoeg afwisseling tussen de schilderachtige dorpjes en de prachtige natuur.

Uniek in Spanje zijn de zogenaamde 'Vias Verdes': voormalige spoorlijnen die zijn aangepast tot fietspaden. Doordat spoorwegen altijd gelijdelijk dalen of stijgen zullen de hellingen nooit te stijl zijn: ideale fietspaden dus! Deze Vias Verdes vindt u onder andere in Catalonië. Catalonië kent met de uitlopers van de Pyreneeën schitterende heuvels, maar ook fietsen we hier tussen de vlakke rijstvelden door. Het boeiende aan Catalonië is de afwisseling tussen natuurgebieden en historische steden en dorpen: de authentieke plaatsjes lenen zich uitstekend voor een heerlijke kopje koffie of tapas, tijdens een ontspannen fietstocht!

Een goed fietsklimaat
Tijdens de fietsreizen door Spanje kun je genieten van aangename temperaturen. Het voor- en najaar zijn de beste periodes om te fietsen. De temperaturen zullen tijdens die periodes rond de 20 graden liggen: ideaal voor een actieve vakantie. De maanden juli en augustus zijn erg heet en daardoor minder geschikt voor een fietsvakantie.

Fietsvakanties in Spanje: voor wie?
Een fietsvakantie in Spanje van Djoser is geschikt voor iedereen met een normale tot goede conditie. We fietsen vanuit onze hotels over goed begaanbare paden en wegen. De afstanden variëren tussen 40 en 55 km. Per dag kan je zelf kiezen of je mee gaat op een fietstocht.

Een fietsreis is dé manier om Spanje op een actieve en toch ontspannen manier te ontdekken!

E-bike
Tijdens de fietsreis in Spanje is het mogelijk om een E-bike te huren: een extra comfortabele manier van reizen! Vraagt u dit aan op moment van boeking (tegen een toeslag).

Makkelijk online boeken
Bij Djoser kun je je fietsvakantie in Spanje ook ontspannen boeken. Alles kun je thuis vanachter je computer gemakkelijk regelen. Kies je favoriete fietsreis en boek gemakkelijk en snel online.

Landinformatie Spanje

  • Hoofdstad: Madrid
  • Inwoners: 49 miljoen
  • Taal: Spaans
  • Munteenheid: euro
  • Beste reistijd: Noord-Spanje: geheel het jaar, Zuid-Spanje: voor- en najaar
  • Tijdsverschil: Spanje kent dezelfde tijdzone als Nederland
  • Oppervlakte: 505.992 km2
  • Geografie: Geografie: Het landschap van Spanje bestaat voornamelijk uit plateaus, zoals de Spaanse Hoogvlakte, en bergketens zoals de Pyreneeën en de Sierra Nevada. De belangrijkste rivieren van het land zijn de Taag, de Ebro, de Duero, de Guadiana en de Guadalquivir. Spanje grenst in het oosten en zuiden aan de Middellandse Zee, in het noorden aan de Cantabrische Zee (het zuidelijk deel van de Golf van Biskaje) en in het westen aan de Atlantische Oceaan. Ook de Canarische Eilanden behoren tot het Spaanse Koninkrijk. Wat is de beste reistijd voor Spanje

Spanje kan opgedeeld worden in verschillende klimaatzones: van gematigde temperaturen en relatief veel neerslag in het Noordwesten, tot een typische Mediterraan klimaat aan de Oost- en Zuidkust, gekenmerkt door hete droge zomers en zachte winters. Hoewel gedurende het hele jaar gereisd kan worden, is voor actieve reizen het voor- en het najaar de beste periode, zodat de zomerhitte ontweken wordt. De Canarische eilanden zoals La Palma, La Gomera en Tenerife kennen een gematigd subtropisch klimaat: gedurende het hele jaar door aangename temperaturen tussen de 20 en 30 graden, maar geen extreme hitte, zoals in het Spaanse binnenland. 

Mooiste bezienswaardigheden van Spanje


Wereldsteden en historische Parels

Spanje weet zich gezegend met beroemde wereldsteden als Barcelona en Madrid, maar ook met tal van historische parels als Sevilla, Granada, Toledo of Santiago de Compostela. De rijke historie van vroegere Griekse koloniën, het Romeinse Rijk, de Moorse overheersing en Spanje als koloniale wereldmacht is nog overal zichtbaar. Spanje laat zich niet makkelijk omschrijven vanwege de grote regionale verschillen in cultuur en identiteit. Ook de steden zijn zeer divers en kennen een grote variatie aan bezienswaardigheden: de Moorse paleizen van het Alhambra in Granada mogen niet gemist worden, evenals de beroemde Sagrada Familia van Gaudì in Barcelona. Maar ook het Gugenheim Museum in het Baskische Bilbao is een architectonisch hoogstandje en verdient absoluut een bezoek, wanneer je in Noord-Spanje bent. Misschien nog typerend voor Spanje dan de beroemde gebouwen, zijn de sfeervolle straatleven dat iedere Spaanse stad (en dorp) kenmerken: tot diep in de avond – of nacht – kun je flaneren over de boulevards en gezellig een tapaspasje pakken met de locals.

Natuurschoon

Veel mensen associëren Spanje alleen met de Spaanse Costa’s, maar achter deze kustlijn gaat een gevarieerd en ongerept binnenland schuil. Wie eenmaal de binnenlanden is ingetrokken komt zeker terug. En met recht: er is een grote variatie aan indrukwekkende natuurgebieden om te ontdekken.

Picos de Europa

De Picos de Europa (letterlijk: "Pieken van Europa") is een bergketen in het noorden van Spanje, onderdeel van het Cantabrisch Gebergte, waarvan het het hoogste deel vormt. De bergketen ligt zo'n 20 km ten zuiden van de Spaanse noordkust op de grens van de autonome regio's Asturië, Cantabrië en Castilië en León en is zeer beroemd onder wandelaars vanwege de schitterende landschappen.

Andalusië: Sierra Nevada, Alupajarras, Sierra de Tejeda en El Chorro-kloof

De Sierra Nevada is een gebergte in de Zuid-Spaanse regio Andalusië dat behoort tot een verzameling bergketens die de Betische cordillera worden genoemd. Sierra Nevada is Spaans voor besneeuwde bergketen. De piek Mulhacén is met 3482 m. de hoogste piek van het Iberisch Schierieland en tot laat in April kan hier geskied worden. De omgeving van de Sierra Nevada, zoals de Alpujarras-streek, is nog tot 1492 in handen geweest van de Moren en kenmerkt zich door de karakteristieke moorse bouwkunst zoals het Alhambra in Granada en landbouwtechnieken met terrasbouw. De Sierra de Tejeda-Almijara maakt deel uit van de Axarquia-streek een prachtig natuurgebied vol grotten en bijzondere flora en fauna, waaronder veel roofvogels. Het meest bekend is de streek echter vanwege de talloze pittoreske Pueblos Blancos (witte dorpen) die verspreid in het landschap te lijken neergestrooid. De El Chorro-kloof is een indrukkwekkende kloof in het centrum van Andalusië, die bezocht kan worden middels een wandeling over het historische wandelpad ‘El Caminito del Rey’, een spectaculaire route hoog boven de grond.

Catalonië

Catalonië heeft een gevarieerd landschap met bergen, lange kusten, valleien en rivierdelta's. Het landschap bestaat uit drie geologische gebieden: de Pyreneeën, het Catalaans kustgebergte en het stroomgebied van de Ebro.

Het mooie La Palma

La Palma is het meest noordwestelijk gelegen eiland van de Canarische Eilanden in de Atlantische Oceaan naast Afrika. Het onderscheidt zich door het ontbreken van massatoerisme. Het eiland kent enkel een bescheiden eco-toerisme en de toeristen die het eiland bezoeken (voornamelijk wandelaars) komen voor de prachtige natuur en de authentieke eilandcultuur. Het eiland is van vulkanische oorsprong en is ontzettende groen. De vulkaancreater Caldera de Taburiente vormt het hart van het gelijknamige nationaal park, waar ook de zeldzame laurierbossen voorkomen.La Palma is een waar wandeleldorado met ruim 1000 km aan uitgezette wandelroutes.

Het diverse Tenerife

De natuur van Tenerife is zeer veelzijdig en wordt in grote mate bepaald door de indrukwekkende El Teide vulkaan, die het landschap van Tenerife domineert. Met zijn 3718 meter boven zeeniveau is het de hoogste berg van Spanje. Vanaf de zeebodem gemeten is het met 7000 meter zelfs de derde vulkaan van de wereld. Het eiland wordt gekenmerkt door hoge bergformaties die grofweg van het noordoosten tot aan het zuidwesten georiënteerd zijn. Aan weerskanten lopen de hellingen steil af naar zee. De noordelijke en westelijke helft van Tenerife heeft begroeide en vrij vruchtbare valleien waar tevens uitgestrekte bananenplantages voorkomen. De vallei van Oratava staat bekend om het sterk wisselende natuurschoon. Datzelfde geldt voor het nationale natuurreservaat Las Cañadas, gelegen rondom de vulkanen Pico del Teide en Pico Viejo. Het woeste en ruige landschap van Las Cañadas heeft veel weg van dat van de maan. Tenerife heeft, op een paar uitzonderingen na, zwarte lavastranden.

La Isla Magica La Gomera

La Gomera wordt wel La Isla Magica (het magische eiland) genoemd vanwege de grote gebieden met ongerepte natuur. De natuur bestaat uit laurierbossen, groene ravijnen en idyllische valleien. De opstijgende passaatwinden zorgen voor een constante aanvoer van vocht waardoor de 1.487 meter hoge berg in het park getooid is met een letterlijke lauwerkrans van laurierbossen. De zwarte zandstranden zijn kenmerkend voor de vukanische kustlijn.

Gastronomie: Mar y Montaña: uit de zee en de bergen

De Spaanse keuken kent een ontzettend grote verscheidenheid, waarin de vruchten van de Zee gecombineerd worden worden met alle het goede dat het land voorbrengt. De Paella is afkomstig uit de regio Valencia en heeft internationaal furore gemaakt. In het Noord-westen van Spanje en in de berggebieden, worden heerlijke stoofpotjes van wild gemaakt, terwijl in het zuiden op het strand overal heerlijke geroostere sardientjes kunnen worden besteld. Spanje is het land dat per persoon het meest vis eet ter wereld, en Madrid wordt wel eens gekscherende de grootste havenstad ter wereld genoemd, aangezien er hier zoveel verse vis te verkrijgen is….en dat terwijl de stad niet aan zee gelegen is.
De heerlijke Pata-negra ham, afkomstig van speciale zwarte varkentjes uit berggebieden, is wereldwijd beroemd en kan heerlijk gecombineerd worden met Manchego-kaas en natuurlijk met een heerlijke wijn uit de Rioja-streek of een Cava uit Catalonië. Keuze te over!

Genieten van Tapas en Pintxos

Er is zo veel te proeven in Spanje, dat je eigenlijk niet weet wat te kiezen. Gelukkig zijn er tapas – of Pintxos: kleine hapjes met heerlijke lokale gerechten. De tapas werden oorspronkelijk geserveerd als ‘dekseltje’ van een glas drank (tapas = afdekken). Zodoende worden insecten van de drankjes weg gehouden. Bijkomend voordeel is dat het hapjes goed werkt als tegenhanger van de alcohol in de drankjes. Tapas zijn ideaal om gedeeld te worden en dat doen de Spanjaarden dan ook massaal: in de avonduren vullen de straten zich met flanerende locals om gezamenlijk van een drankje met tapas te gaan genieten. Aan de Baskische geen tapas, maar Pintxos: stokjes met hieraan een broodje en heerlijke verse gerechten hieraan. Buen Provecho!

Terug naar boven

Bekijk ook...