Land- en klimaatinformatie : Portugal

Landinformatie Portugal

 • Hoofdstad: Lissabon
 • Inwoners: 11 miljoen
 •  Taal: Portugees
 • Munteenheid: Euro
 • Beste reistijd: voor- en najaar
 • Tijdsverschil: in Portugal is het een uur vroeger dan in Nederland
 • Oppervlakte: 92.212 km²
 • Geografie: Portugal grenst in het noorden en oosten aan Spanje en heeft een 832 km lange kustlijn aan de Atlantische Oceaan. De belangrijkste rivieren zijn de Taag (mondt uit in Lissabon) en de Douro (mondt uit in Porto). Het hoogste punt van het Portugese vaste land de Torre in de Serra da Estrela (1993 m). De op een na hoogste bergtop is de Foia, gelegen in het Monchique gebergte in de zuidelijk gelegen Algarve. Lissabon is de hoofdstad en veruit de grootste stad van het land met 500.000 inwoners. Het gehele stedelijk gebied telt bijna 3000.000 inwoners.
 • Verleden als koloniale wereldmacht: Portugal is gelegen in het Zuidwesten van Europa en heeft een 942 km kustlijn aan de Atlantische Oceaan. Portugal kent dan ook een rijke historie als zeevarende natie en was in de hoogtijdagen in de 15e en 16e eeuw een absolute wereldmacht op zee. Portugal had koloniën van Brazilië in Zuid-Amerika, Angola in Afrika tot Oost-Timor in Azië. Van deze wereldmacht rest in de 21e eeuw slechts de herinnering, maar deze herinneringen zijn wel overal zichtbaar. Zo kijkt de ‘Torre de Belem’ in Lissabon nog altijd trots uit over de Taag Lissabon alsof Lissabon nog steeds verdedigt moet worden tegen vijandige schepen. De Portugezen zelf leven nog sterk samen met het historisch erfgoed, nostalgische terugkijkend op hun rijke historie. ‘Saudade’ ofwel de ‘zoete weemoed’ naar iets dat niet meer is, is niet toevallig een typisch Portugees woord.


> Wandelreizen Portugal

Terug naar boven

Wat is de beste reistijd voor Portugal

Portugal heeft een combinatie van het zeeklimaat mediterraan klimaat. Het koele water van de Atlantische Oceaan heeft een matigende werking op de temperatuur, waardoor het in de meeste delen van Portugal minder heet wordt dan in buurland Spanje. Het zuiden van Portugal – de Algarve – heeft een mediterraan klimaat: zachte winters en droge hete zomers. De beste reisperiode voor Portugal is het voor- en het najaar. De zon heeft in deze periode al voldoende kracht om tot aangename dagtemperaturen te komen (20-25 graden Celcius), ideaal voor actieve vakanties zoals wandelen of fietsen. ‘s nachts koelt het prettig af: fijn voor een goede nachtrust.

> Wandelreizen Portugal

Terug naar boven

Mooiste bezienswaardigheden van Portugal

Het noorden van Portugal wordt gekenmerkt door een gematigd zeeklimaat met regelmatig neerslag, waardoor de natuur zeer groen is. Des te zuidelijker je komt, loopt de temperatuur op en wordt de neerslag minder. Dit vertaalt zich ook in de vegetatie: in de zuidelijk gelegen Algarve komen we typisch mediterrane vegetatie tegen zoals kurkeiken, dwergpalmen, olijf- en vijgenbomen. Het noordelijk gelegen Porto en het centraal gelegen Lissabon zijn beide belangrijke havensteden. Het landschap aan de kust wijkt sterk af van de bergen en hoogvlaktes. Hieronder worden verschillende bezienswaardige regio’s toegelicht.

Lissabon

Lissabon is de absolute parel van Portugal zowel wat betreft historie, culturele activiteiten alsook bijzondere architectuur. Deze stad is gebouwd op zeven heuvels en wordt door tweeën gedeeld door de prachtige rivier de Taag, welke in de Atlantische Oceaan uitmondt. Vanaf de oude burcht Castelo de São Jorge kun je de historische binnenstad overzien. Het prachtige Hiëronymietenklooster Mosteiro dos Jerónimos is gebouwd naar aanleiding van de succesvolle Indie-reis van de beroemde zeevaarder Vasco da Gama. Het in Manuelstijl opgetrokken klooster is samen met de nabijgelegen Torre de Belem absoluut een bezoek waard. Het grote plein Praça do Comércio herrinert aan de handelsnatie die Portugal was. Een bezoek aan Lissabon is niet comleet zonder een bezoek aan een fado-voorstelling in de historische wijk Alfama en een drankje in het bruisende Bairro Alto. Moderne architectuur valt te bewonderen op het terrein van de Wereldtentoonstelling van 1998, dat de toepasselijke naam "De Oceanen, een erfgoed voor de toekomst” droeg.

Sintra

Net buiten Lissabon ligt een surrealistische wereld van paleizen, kloosters en schitterende tuinen: Sintra. Dit oude buitenverblijf van de koningen is een bezoek meer dan waard, vanwege de prachtige ligging en de bijzondere architectuur: het Palácio da Pena ligt magnifiek bovenop een heuveltop. Ook het Castelo dos Mouros en het Paleis van Queluz zijn echte pareltjes.

Het binnenland

De regio ten zuiden van Lissabon bevat mooie stadjes zoals Alcácer do Sal, waar je veel barretjes en restaurantjes vindt. De ware aard Portugal leer je kennen wanneer je het binnenland in trekt de heuvels in en terechtkomt in pittoreske stadjes met zeer gastvrije Portugezen. Combria is een schitterende historische stad in het binnenland van Portugal. De eeuwenoude universiteit ‘Velha Universidade’ zorgt ervoor dat de stad bruist van het studentenleven. Voor een muzikale avond kan je terecht in een van de vele Fadohuizen. Évora is een schilderachtige stad gelegen in de Alentejo-streek en is beroemd vanwege de overblijfselen van de Romeinse overheersing in dit gebied. Een Romeins aquaduct en de Romeinse Diana-tempel getuigen nog van een bloeiende cultuur 2000 jaar geleden. Maar Évora is vooral een van de charmantste steden van Portugal: gelegen op een heuvel en omringd door een vestingmuur laat de stad een betoverende indruk achter wanneer het avondlicht op de witgekalkte huizen neerdaalt.

Algarve

In het diepe zuiden van Portugal ligt de prachtige Algarve. De naam verraadt de Moorse geschiedenis ' Al-Gharb'  dat 'het westen;'  betekent in het Arabisch. Dit refereert naar het westen van het Moorse koninkrijk Al-Andalus, dat tot 1492 een bloeiende cultuur kende op het Iberisch Schiereiland. De 200 km strand van de Algarve wordt veelal gevormd door mooie baaitjes, ingesloten door ruige rotspartijen. Dit maakt de kustlijn woest en ongerept: zeer geliefd door vogels én natuurliefhebbers. Faro is de hoofdstad van de Algarve en heeft een internationale luchthaven. Het westelijker gelegen vissersplaatsje Lagos heeft een schitterend strand en vormt een ideale uitvalsbasis voor het verkennen van het natuurgebied aan de kust van de Algarve. Vanuit het natuurgebied de Monchique zijn mooie wandelingen te maken. Vanaf de top Fóia valt op heldere dagen te genieten van schitterende uitzichten op het achterland van de Algarve. Dit achterland kenmerkt zich door pittoreske dorpjes verscholen tussen groene heuvels. Het leven lijkt hier al eeuwenlang stil te staan.

Gastronomie

De keuken van Portugal kenmerkt zich door het gebruik van vele verse ingrediënten en een mix van typische mediterrane producten zoals olijfolie en tomaten, gecombineerd met verrassende ingrediënten uit de voormalige koloniën zoals kruidnagel en pepertjes. De ligging aan de Atlantische Oceaan zorgt daarnaast voor een grote variatie aan vis op de menukaart, waarbij ‘Bacalhau’ (gezouten kabeljauw) als nationaal gerecht geldt.

In het noorden van Portugal ' Trás-os-Montes'  komen veel stevige gerechten met varkensvlees, noten en gedroogde bonen. Ook wordt hier veel zoetwatervis uit de rivieren gegeten. In het midden van Portugal is de keuken zeer gevarieerd: speciale gerechten zijn de stoofpotten met paling uit Aveiro en het speenvarken uit de omgeving van Coimbra. In het binnenland staat veelal geit- en lamsvlees op het menu. In de Algarve worden veel vis en schaaldieren gegeten. In de kustplaatsen zoals Lagos en Faro is het zeker de moeite waard om eens naar de vismarkt of afslag te gaan en je te vergapen aan de vers binnengebrachte vangst.

Overal in Portugal vind je zogenaamde ‘pastelerias' (banketbakkerijen). Bij een kopje koffie in een koffiehuis of tijdens de lunch worden veel ‘bolos’, een soort gebakje, gegeten. De meeste gebakjes zijn zoet en gemaakt op basis van eigeel. Het meest beroemd zijn de ‘Pastéis de Belèm’, romige taartjes bestrooid met poedersuiker, die in heel Portugal verkrijgbaar zijn.

Enkele typische gerechten uit de Portugese keuken zijn: 

 • Bacalhau à Brás, een schotel van gezouten kabeljauw, aardappels, roerei en ui;
 • Sopa alentejana, een broodsoep met knoflook, koriander, olijfolie en een gepocheerd ei;
 • Chouriço: gekuide worst;
 • Presunto: gerookte ham;
 • Sardinhas assadas: op houtskool gegrilde sardines;
 • Cabrito assado: geroosterd bokje, gemarineerd met kruiden.


> Wandelreizen Portugal

Terug naar boven

Boek en reis met zekerheid

 • Kosteloos omboeken
 • 100% terugbetaling bij annulering
 • 24/7 hulp en bijstand, ook bij repatriëring
 • ANVR- en SGR garantie
 • Reizen volgens RIVM richtlijnen
 • Opvolging reisadviezen ministerie van Buitenlandse zaken
 • Op de hoogte van plaatselijke corona-richtlijnen
 • Goede lokale vertegenwoordiging
 • Vervoer met eigen bus en gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen
 • Nederlandse reisbegeleiding bij meeste reizen
 • Veel individuele vrijheid met comfort en veiligheid van groepsreis
 • Meer dan 35 jaar ervaring

Lees meer >

Klantwaardering: 9,0

Mooie reis, zeer goed hotel

Naam: Andre F.
Cijfer: 8,0
 • Djoser Wandel en Fiets Infodagen
 • Brochure aanvragen wandelsite
 • Aanmelden Nieuwsbrief (wandel)