Bekijk de Fietsreis Marokko, 10 dagen van Djoser

Fietsreis Marokko 10 dagen

Fietsen door het Atlas-gebergte tot aan de Sahara

Vanaf € 1.495,- Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Een avontuurlijke fietsreis langs de kashba’s en oases in het zuiden bij de groene Draa-vallei en in het ruige Atlasgeberte. We maken een schitterende fietstocht in de Todrakloof en een woestijntocht bij de Erg Chebbi duinen. In de sprookjesstad Marrakech sluiten we de fietsvakantie door Marokko af.

Daarom Djoser

 • Verblijf in goede hotels
 • Inclusief fietshuur/mountainbikes
 • Eigen minibussen die gehele reis meegaan
 • Nederlandse reisbegeleiding en lokale, professionele fietsgids
 • Ontbijt inclusief
 • Combinatie van zuidelijke oases, Atlasgebergte en woestijnen Erfoud
 • Fietstocht in Todrakloof

Route en kaart

Routekaart Fietsreis Marokko, 10 dagen
 1. Amsterdam - Marrakech
 2. Marrakech - Imi n’Ifri
 3. Imi n’Ifri - Tizi n’Outfi - Ait Tamlin - Tessaout Vallei - El Kelaa M’gouna
 4. El Kelaa M’gouna - Tinerhir - Todrakloof - Erfoud
 5. Erfoud, Merzouga & Erg Chebbi
 6. Erfoud - Knob - Agdz (Draa Vallei)
 7. Agdz - Taznakht - Ourzazate - Ait Benhaddou
 8. Ait Benhaddou - Telouet - Marrakech
 9. Marrakech
 10. Marrakech - Amsterdam

Reisbeschrijving

Tijdens Djoser fietsreizen maak je fietstochten vanuit een verblijfplaats of een meerdaagse fietstocht. Er is geen sprake van een strak gepland reisschema. Op rustdagen kun je extra fietstochten maken of andere dingen gaan ondernemen. De reisbegeleider kan je hierover altijd tips en suggesties geven. Je bent natuurlijk niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Door het karakter van onze reizen en de plaatselijke omstandigheden kunnen zich onverwachte situaties voordoen. Hierdoor kan het voorkomen dat een bepaalde fietstocht of activiteit niet door kan gaan of aangepast dient te worden. We reizen in groepen van gemiddeld 16 en maximaal 20 personen.

Onze fietsreizen worden ingedeeld in categorieën van één tot vijf fietsjes, waarbij één fietsje eenvoudig is en vijf pittig en voor de ervaren fietser. Drie fietsjes is voor iedereen met een goede conditie goed te doen en bevat een aantal pittige klimmen. We fietsen door heuvelachtig tot bergachtig terrein. Deze reis krijgt drie fietsjes. Meer informatie over de wandelduur per dag vind je hieronder in de dag-tot-dagbeschrijving en een toelichting over de zwaarte lees je in de praktische informatie. De zwaarte van de reis wordt uitgebreid uitgelegd op de pagina wandel en fiets zwaarte.


Cultuurshock in wervelend Marrakech

Dag 1 Amsterdam - Marrakech
Marrakech Lokale Markt Marokko Djoser We vliegen in een paar uur naar Marrakech, misschien wel de boeiendste stad van Marokko. De stad is zo bijzonder dat het zijn naam aan Marokko heeft gegeven. Het was een belangrijke handelsstad voor de karavaanroutes door de Sahara. Er zijn maar weinig steden die zoveel met je doen als Marrakech. Al je zintuigen vertellen je dat je in een compleet andere wereld bent beland. Aan het einde van de fietsreis heb je de tijd om de mystiek van deze oriëntaalse stad verder te proeven.

Deze reis fietsen we 40 tot 70 kilometer per dag in een ruig en verlaten landschap. De minibusjes die de hele reis meegaan zetten ons vaak af op het hoogste punt van de pas, zodat we de steile stijgingen kunnen overslaan. Tijdens deze fietsreis hebben we er voor gekozen om diverse landschappen aan te doen, van bergen en groene valleien tot de woestijn. Hierdoor worden er ook elke dag delen van de route met de bus afgelegd.

Dag 2 Marrakech - Imi n’Ifri
Vandaag laden we de fietsen op de minibusjes en verlaten we Marrakech oostwaarts. We starten onze eerste fietstocht zo'n 15 km voor Demnate, dat uitkijkt over een vallei met een olijvenplantage. In zo’n twee uur fietsen we naar de natuurlijke brug Imi n’Ifri, die deels is uitgesleten door de wadi. Als je in de kloof kijkt kun je het bijna niet voorstellen dat de waterstroom de veroorzaker is van zo een grote kloof. Er gaat een onverharde weg naar de bodem van het ravijn. Bij Imi n’Ifri overnachten we in een mooi gelegen riad.

 • Afstand: 15 km
 • Fietsduur: ca. 2 uur
 • Hoogteverschil: stijgen 390m, dalen 90 m


Over het imposante Atlasgebergte

Dag 3 Imi n’Ifri - El Kelaa M’gouna
Atlas Gebergte Fiets Marokko Djoser Het imposante Atlasgebergte heeft een gevarieerd, paradijselijk landschap dat zich kenmerkt door hoge bergkammen en diep ingesneden dalen. Het is de hoogste bergketen van Noord-Afrika en heeft toppen boven de 4000 meter. Er lopen nauwelijks wegen door het gebergte en in de valleien tref je geïsoleerd gelegen dorpjes waar de Berber een hard bestaan heeft. Vandaag steken we de Hoge Atlas over van noord naar zuid. Nadat we zijn afgezet op de Tizi n’Outfi (de pas Outfi), dalen we na nog een korte klim af naar het mooie dorp Ait Tamlin en de vallei Tessaout. Daar veranderen we van koers en zullen we onze weg vervolgen op de Tizi n’Fedrhate op 2150 meter.

Vervolgens dalen we af naar het dorp Ghassate. El-Kelaa M’gouna op 1450 meter is het hart van de rozensteek en bekend om zijn jaarlijkse rozenfeest dat wordt bijgewoond door alle bewoners uit de Dadès-vallei. Hier wordt gevierd dat de rozen geoogst zijn. De blaadjes van deze oogst worden gebruikt voor de productie van rozenwater en als grondstof voor de parfumindustrie.

 • Afstand: 50 km
 • Fietsduur: ca. 4,5 uur
 • Hoogteverschil: stijgen 500-1000m, dalen 1500m


De zilvermijnen van Tinerhir en rijke oase van Erfoud

Dag 4 El Kelaa M’gouna - Tinerhir - Todrakloof - Erfoud
Tinerhir MarokkoNa het ontbijt rijden we met onze bus naar de levendige stad Tinerhir. Deze stad dankt zijn rijkdommen aan verscheidene zilvermijnen in de omgeving en staat bekend om zijn zilveren sieraden. Na een kort bezoek aan de markt rijden we door naar het begin van de Todrakloof, hier stappen we op de fiets. Hier ligt een palmbos waar de Wadi Todra doorheen stroomt. Door het inslijtende water van deze beek is de Todrakloof, waar we in zullen fietsen, gevormd. De rotswanden steken loodrecht tot 300 meter de hoogte in. Deze wanden zijn bekend bij de meer ervaren bergbeklimmers, want het zijn de indrukwekkendste rotswanden van Zuid-Marokko. We fietsen een gedeelte van de route naar Erfoud, één van de belangrijkste oases van Marokko. Omderweg in Jorf is er een mogelijkheid om de ondergrondse waterkanalen van Usine de Marmar te ontdekken. In Erfoud overnachten we in een sfeervol hotel met zwembad waar je de stilte van de woestijn ervaart.

 • Afstand: 45 km
 • Fietsduur: ca. 4 uur
 • Hoogteverschil: +/- tussen de 400-1150 meter stijgen en tussen de 500- 1000 meter dalen


Een onvergetelijke woestijnsafari

Dag 5 Erfoud, Merzouga & Erg Chebbi
Erg Chebbi woestijn MarokkoVandaag staat een onvergetelijke woestijnsafari op het programma waarbij je naar de Erg Chebbi-duinen gaat die verrassend uit de woestijn opstijgen tot wel 250 meter hoogte. Ze strekken zich uit over 30 kilometer. In dit gebied zie je overal om je heen prachtige kleuren. Hier je de duinen beklimmen of een optionele drommedaris tocht maken. De rest van de dag kun je gebruiken voor een fietstocht bij Rissani of een bezoek aan de dadelmarkt van Erfoud.

 • Afstand: optioneel 60 km
 • Fietsduur: ca. 3,5 uur


Door de groene Draa-vallei naar Agdz

Dag 6 Erfoud - Nkob - Agdz
Draa Vallei Marokko Djoser De Jebel Sahro bergketen strekt zich uit over een afstand van meer dan 100 kilometer en wordt in het westen gescheiden door de Draa-vallei van de anti-atlas. In de Jbel Sahro wonen de Aït Atta. Deze stam was in de 17e tot de 19e eeuw de belangrijkste stam van zuidelijk Marokko. Ze hebben nooit onder het gezag van de sultans gestaan en bleven als laatsten verzet bieden tegen de Fransen. We verlaten ons hotel en rijden met de bus aan de voet van dit berggebied met op de achtergrond een prachtig uitzicht op de hoogste top Amalou n’Mansour. In dit verlaten stukje Marokko rijden we van Alnif naar de oase van Tazzarine of Nkob.

Na de lunch stappen we op de fiets. De groene, soms beboste Draa-vallei is rijk aan kashba’s die veelal goed bewaard zijn gebleven. De prachtig versierde, rode lemen bouwwerken vervulden de rol van versterkte kastelen en boden zowel bescherming tegen de aanval van mensen en dieren als tegen de kou. De kashba’s variëren van vestingen tot ommuurde traditionele dorpen met grotendeels overdekte smalle straatjes. Sommige van de kashba’s zijn bewoond, bij andere herinnert alleen de ruïne aan wat er ooit stond.

De eeuwenoude vallei is het leefgebied geweest van prehistorische krijgers. Dit bleek uit de rotstekeningen die zijn gevonden in de buurt van Tinzouline. We overnachten aan de rand van de Draa-vallei in Agdz, een plaatsje aan de rand van een palmbos.


 • Afstand: 65 km
 • Fietsduur: ca. 4 uur
 • Hoogteverschil: +/- 470m meter dalen en 600m stijgen


Anti-Atlasgebergte

Dag 7 Agdz - Taznakht - Ourzazate - Ait Benhaddou
Draa vallei MarokkoVandaag fietsen we een traject van zo’n 64 kilometer door het Anti-Atlasgebergte. De bus brengt ons naar Taznakt en hier stappen we op de fiets richting Ourzazate. We fietsen door een dal, de Souss Vallei, hier zullen we ook picknicken. Na de lunch wacht ons een pittige klim naar Ourzazate. We pakken hier aardig wat hoogte en fietsen hier in 2,5 uur naar toe. Vanaf hier zal de bus ons naar het hotel brengen in Ait Benhaddou.

 • Afstand: 60 km
 • Fietsduur: ca. 5 uur
 • Hoogteverschil:+/- 740m stijgen en 1010m dalen (pittige klim)


Dag 8 Ait-Benhaddou - Telouet - Aguelmous - Marrakech

Atlas Gebergt Uitzich Marokko Djoser Vandaag fietsen we een prachtige tocht van Ait Benhaddou naar Aguelmous. Dit is de meest zware fietsdag, waar we een lange geleidelijk klim maken van ongeveer 40 kilometer. Mocht het te zwaar zijn voor sommige dan kan er altijd in de bus worden gestapt. We fietsen door de Rode Vallei van Ounila, waar we langs oude dorpjes komen en verschillende Kasbahs, uiteindelijk brengt ons dit in Telouet. We fietsen nog een paar kilometer door langs de zuidelijk kant van het hoge Atlasgebergte. Voor de Tizi n’Tichka pas zal de bus ons oppikken en ons via het Hoge Atlasgebergte naar Marrakech brengen.

 • Afstand: +/- 60 km
 • Fietsduur: ca. 4 uur
 • Hoogteverschil: +/- 770m stijgen en 1.035m dalen (pittige klim)


Terug naar Marrakech' kleurrijke markten en koninklijke paleizen 

Dag 9 Marrakech
Marrakech Djemaa El Fna MarokkoHet plein Djemaa el-Fna is het hart van de stad. ‘s Ochtends kun je er de meest kleurrijke markt van Marokko bezoeken, in de middag verandert het plein in een grote kermisattractie. Goochelaars, slangenbezweerders, waarzeggers en bedelaars mengen zich tussen de verkopers en bieden een fascinerend schouwspel. Dichtbij het plein staat de markante Koutoubia-moskee met een vierkante toren.

In het centrum van de stad zijn er ook vele soeks om je souvenirs te kopen. De soeks van Marrakech behoren tot de fascinerendste van de Maghreb. Ze zijn ingedeeld naar product en de naam van de soek vertelt je vaak al wat er verkocht wordt. Ze bevinden zich ten oosten en ten noorden van het plein Djemaa el-Fna. Je kunt er van alles vinden, van textiel en slippers tot sieraden. Buiten dit commerciële centrum kun je wat meer naar de buitenkant van de stad de ambachtslieden vinden.

Verder kun je in Marrakech je hart ophalen aan de prachtige bouwkunst, die de 'pasja's' hebben nagelaten, en diverse paleizen en kashba’s bekijken.


Dag 10 Marrakech - Amsterdam
Vandaag vliegen we terug naar Amsterdam.


Vertrekdata 2024

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
16 sep - 25 sep
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
4 plaatsen vrij

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 1.495,-

Start - einde
07 okt - 16 okt
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
nog plaatsen beschikbaar

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 1.495,-

Start - einde
21 okt - 30 okt
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 1.495,-

Vertrekdata 2025

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
10 mrt - 19 mrt
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 1.495,-

Start - einde
24 mrt - 02 apr
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 1.495,-

Start - einde
07 apr - 16 apr
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 1.495,-

Start - einde
21 apr - 30 apr
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 1.495,-

Start - einde
05 mei - 14 mei
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 1.495,-

Inclusief

 • Vliegreis met Royal Air Maroc
 • Ruimbagage
 • Alle vluchttoeslagen
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Lokale Engelssprekende gids
 • Vervoer van en naar de luchthaven
 • Vervoer van en naar begin- en eindpunt fietstochten
 • Fietshuur
 • Bagagevervoer en vervoer van de fietsen
 • Hotelovernachtingen 
 • Ontbijt inbegrepen 
 • Fietstochten en excursies volgens programma
 • Fietstocht door het hart van de rozenstreek ‘El-Kelaa M’gouna’
 • Fietstocht door de Tamsift-vallei
 • Fietstocht in Todrakloof

Exclusief

Overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fietshelm, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, etc.
Reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 40,-. Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.145,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je éénpersoonkamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag. Voor deze reis bedraagt deze toeslag vanaf € 215,-.

Tijdens het verblijf in Imi n'Ifri zijn er geen eenpersoonskamers beschikbaar. 

Hotelverlenging

Verlenging mét accommodatie in Marrakech in een centraal gelegen hotel bij te boeken. De prijs is vanaf € 26,- per persoon per nacht op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 42,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.
 

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. De deelnemers zijn Nederlands en Belgisch. Het komt bij deze reis soms voor dat ook enkele Duitstalige reizigers zich hebben aangemeld.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 20.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 7.

Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

V

Vertrek informatie

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren. Dit op basis van eerdere ervaringen en boekingen in dit reisseizoen.

Om een groepsreis te garanderen en uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling en groepsgrootte'. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om een gewenste alternatieve reis en/of vertrekdatum aan te bieden. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. In het geval dat een reis niet kan doorgaan als gevolg van een overmachtsituatie kunnen er andere voorwaarden gelden waarbij geen volledige restitutie mogelijk is.

G

Vertrek gegarandeerd

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Het kan soms voorkomen dat deelnemers van een reis moeten annuleren of omboeken, waardoor de groepsgrootte onder het vereiste minimum aantal deelnemers daalt. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren per e-mail, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om er voor te zorgen dat je de gewenste reis op de geboekte vertrekdatum kunt gaan maken, ook indien het minimale aantal deelnemers niet is bereikt. In dat geval bekijken we de mogelijkheid om, al dan niet tegen bijbetaling, de reis mogelijk te maken met bijvoorbeeld aangepast vervoer en/of lokale Engelssprekende reisbegeleiding. Het karakter van een groepsreis kan hierbij dusdanig veranderen dat wij er begrip voor hebben dat je liever een alternatief kiest.

Uiteraard is het ook mogelijk een nieuwe reis of vertrekdatum te boeken. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk.

Reviews Marokko, 10 dagen

Gemiddelde beoordeling: 8,7

 • Wat een overweldigend mooi land met prachtige vergezichten, aardige mensen, lekker eten, fijne hotels en in een leuke groep mensen op de fiets onderweg zijn. Een enthousiaste reisleider met kennis van het land ook. Absoluut voor herhaling vatbaar!

  9,0

 • Mooie reis, met afwisselende fietstochten. Leuke afwisseling met bezichtiging van lokale cultuur en ambachten. Soms wat toeristisch van opzet, maar het geeft wel inzicht. Ik ben blij dat ik de reis verlengd heb met 2 dagen extra Marrakech. Heerlijk genoten en het gevoel Marroko beleefd te hebben

  8,0

 • Fietsen op goede mountainbikes is een geweldige manier om Marokko met het prachtige gevarieerd landschap te leren kennen. Sprookjesachtig verblijf onderweg in kashbahs. Picknicken onder bomen en bij de rivier, fijne restaurants, gezellige groep, vrolijke lokale gids. Mooie uitdagende fietsreis.

  8,0

 • Reis die de verschillende kanten van Marokko belicht. De woestijn, het fantastische atlasgebergte, de Berberdorpen, maar ook de stad Marrakech. Door delen te fietsen proef je de sfeer en heb je contact met bevolking en beleef je ook echt de natuur. Als je Marokko wilt ervaren is dit een aanrader.

  9,0

Praktische informatie

Accommodatie

We verblijven bij deze reis in goede en comfortabele hotels met een cenrale locatie ten opzichte van de fietsroute. In Imi n'Ifri en Taliouine zijn de faciliteiten zeer eenvoudig. De sfeer maakt dit meer dan goed! We gebruiken waar mogelijk hotels met een eigen karakter en met een centrale ligging. Vanuit ons hotel in Marrakech bezoek je eenvoudig de levendige arabische medina, vol met sfeervolle steegjes en souks, maar ook wandel je zo de 'Franse wijk' in met statige lanen.

Onderweg tijdens de fietstocht maken we gebruik van lokale 'auberges' en Kasbahs: in oorspronkelijke stijl gebouwde herbergen, die vroeger vaak een verdedingsfunctie hadden. Sommige hotels hebben een zwembad. Geniet na een intensieve fietsdag bijvoorbeeld van een verfrissende duik in het zwembad van de in authentieke stijl gebouwde Kasbah Tizimi in Erfoud!

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

El Kelaa Mgouna Ksar Kaissar
Erfoud Kasbah Tizimi
Agdz Kasbah Itrane
Marrakech Moroccan House
Ait Benhaddou Hotel la Kasbah

Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je éénpersoonkamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag. Voor deze reis bedraagt deze toeslag vanaf € 215,-.

Tijdens het verblijf in Imi n'Ifri zijn er geen eenpersoonskamers beschikbaar. 

Vliegreis

Royal Air Maroc

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

 • Vlucht met

  Royal Air Maroc

  Traject

  Amsterdam - Casablanca

  Vertrek

  18:00 - 20:35

 • Vlucht met

  Royal Air Maroc

  Traject

  Casablanca - Marrakech

  Vertrek

  22:50 - 23:40

 • Vlucht met

  Royal Air Maroc

  Traject

  Marrakech - Casablanca

  Vertrek

  10:40 - 11:25

 • Vlucht met

  Royal Air Maroc

  Traject

  Casablanca - Amsterdam

  Vertrek

  12:30 - 17:00


Tijdverschil: In de zomer is het twee uur vroeger en in de wintermaanden één vroeger dan in Nederland.

Royal Air Maroc is de nationale luchtvaartmaatschappij van Marokko. De thuisbasis is Casablanca. De vloot bestaat uit 53 vliegtuigen die naar 94 bestemmingen vliegen. Aan boord geniet je van de typische Marrokaanse gastvrijheid en worden smaakvolle Marokkaanse maaltijden geserveerd.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.145,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Vervoer

Fietsen
De reis is inclusief het gebruik van een mountainbike met versnellingen en normale pedalen. Liefhebbers kunnen eigen fietsschoenen en klikpedalen mee nemen; de pedalen kunnen ter plaatse gemonteerd worden. We fietsen tussen de 40 en 70 kilometer per dag in een ruig en verlaten gebied. De avontuurlijke fietsreis is geschikt voor iedereen die regelmatig op de fiets stapt. We proberen de steile stijgen zoveel mogelijk over te slaan doordat de minibusjes die de hele reis meegaan ons vaak afzetten op het hoogste punt van een pas. Echter dien je er wel rekening mee te houden dat we in een bergachtig gebied fietsen en er ook een aantal steile afdalingen voorkomen. Je kunt te allen tijde een fietstocht afbreken en een stuk met de bus mee te rijden. De fietstochten zijn ter plaatse, afhankelijk van de wensen van de groep en de mogelijkheden, in te korten of te verlengen.

Bus
We leggen gedeeltes van de reis af met onze eigen comfortabele minibussen, die tevens zorgen voor het vervoer van de fietsen. Het aantal busjes dat ingezet wordt, is afhankelijk van de groepsgrootte. De bus gaat de gehele reis met ons mee en zet ons vaak op een bepaald punt af, waar je op je fiets stapt. Aan het einde van de fietstocht (als we niet doorfietsen naar onze accommodatie) pikt de bus ons weer op.
 

 • Royal Air Maroc vliegtuig
 • Fiets FIMA Marokko

  Er wordt gebruik gemaakt van goede mountainbikes

 • Bus FIMA Atlas Marokko

  Als we niet fietsen maken we gebruik van comfortabele bussen

 • BUssen FIMA Marokko

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis met Royal Air Maroc
 • Ruimbagage
 • Alle vluchttoeslagen
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Lokale Engelssprekende gids
 • Vervoer van en naar de luchthaven
 • Vervoer van en naar begin- en eindpunt fietstochten
 • Fietshuur
 • Bagagevervoer en vervoer van de fietsen
 • Hotelovernachtingen 
 • Ontbijt inbegrepen 
 • Fietstochten en excursies volgens programma
 • Fietstocht door het hart van de rozenstreek ‘El-Kelaa M’gouna’
 • Fietstocht door de Tamsift-vallei
 • Fietstocht in Todrakloof

Excursies

Souk Marrakech MarokkoBij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken, naast de fietstochten die tijdens de reis gemaakt worden. De een bekijkt graag nog een museum, terwijl de ander liever een souk bezoekt. Vanuit onze accommodaties kun je zelf eenvoudig te voet of met lokaal vervoer de mogelijkheden aan je voorkeur aanpassen. In Marrakech zijn een veelvoud aan prachtige bezienswaardigheden te bezichtingen, zoals de paleizen van deze 'Koningsstad' of het bruisende Jma el Fna-plein en de naastgelegen Souks.

Sommige bezienswaardigheden mag je echt niet missen of liggen op de route. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Hiervoor geldt dat eventuele entreegelden exclusief zijn.

Tijdens de fietsreis in Marokko zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen (naast de fietstochten die gemaakt worden):

 • Bezoek Todrakloof: een indrukwekkend diepe kloof, die op sommige plekken maar enkele meters breed is. Je voelt je nietig wanneer je over het weggetje in de kloof fietst!
 • Bezoek aan de duinen van Erg Chebbi. Deze indrukwekkende zandduinen doemen opeens op in het landschap: vanaf hier begint de onmetelijk grote Sahara-woestijn.


Ter plaatse zijn ook andere excursies mogelijk. De reisbegeleider kan je hierover adviseren en regelt eventueel een excursie voor de groep. Een stadstour met gids in Marrakech of een bezoek aan een hammam. Ook is het mogelijk om bij Erg Chebbi een rit op een kameel te maken.

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek. 
 • Paspoort, dat nog minimaal 3 maanden geldig is bij vertrek uit Marokko.

Geldzaken

In Marokko wordt er betaald met de Marokkaanse dirham. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.

Pinnen: in de grotere plaatsen zijn geldautomaten
Contanten: euro’s
Creditcard: worden op veel plaatsen in Marrakech geaccepteerd

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven, geldt een minimum van € 250 - €300 per persoon per week.

Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. Daarnaast staat het je vrij om als blijk van waardering een fooi aan de reisbegeleider te geven.

Maaltijden

Tijdens de fietsreis zijn alle ontbijten inbegrepen in de reissom. Het ontbijt bestaat meestal uit (stok-)brood, boter en jam of honing. Overige maaltijden zijn niet bij de reissom inbegrepen. Het eten in Marokko is gevarieerd, goed en niet duur. Je betaalt tussen € 8,- en € 12,- voor een maaltijd.

Beroemd in Marokko is de Marokkaanse tajine, een stoofschotel van vlees en groente; je kunt het voor weinig geld in ieder restaurant en op ieder terras eten. Ook couscous kom je in alle variëteiten en prijsklassen tegen. Daarnaast heeft de Franse koloniale overheersing haar sporen nagelaten in het menu. Naast stokbrood bij het ontbijt wordt de ‘Salade Nicoise’ veel geserveerd. Typisch Arabisch zijn de vele salades, die vaak als bijgerecht geserveerd worden. Populair zijn ook spiesjes met vlees, een soort Marokkaanse saté. Het kraanwater in Marokko smaakt niet erg lekker. We raden je dan ook aan om water uit flessen als drinkwater te gebruiken. Deze zijn overal te verkrijgen.
 

Gezondheid

Voor deze reis worden vaccinaties aanbevolen tegen:

 • DTP
 • Hepatitis A.

Het is verstandig enigszins te letten op wat je eet. We raden je aan een kleine reisapotheek mee te nemen met o.a. pijnstillers en een middel tegen darmstoornissen. De reisbegeleiding beschikt voor noodgevallen overigens ook over een medische set, met daarin steriel hulpmateriaal.

Ga goed voorbereid op reis!
Houd er rekening mee dat reizen en fietsen vermoeiend kan zijn. Het is verstandig in een goede conditie en uitgerust op reis te gaan. Zorg er tijdens de reis voor dat je goed eet, veel drinkt en steeds voldoende rust neemt.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Hotelverlenging

Verlenging mét accommodatie in Marrakech in een centraal gelegen hotel bij te boeken. De prijs is vanaf € 26,- per persoon per nacht op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 42,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.
 

Klimaat en geografie

Marokko heeft een gematigd klimaat met koele winters en warme zomers. In de bergen verschilt de temperatuur van die in het binnenland: in de bergen is het koeler. In voor- en najaar kan het in de bergen fris zijn. In mei en juni kun je hier bergbloemen aantreffen. De zomers zijn warm, maar ook droog; in de bergen ook koel waardoor je hier altijd een trui nodig hebt. In september en oktober kan het alweer licht gaan sneeuwen. In de wintermaanden van november tot april kan het in de bergen behoorlijk koud worden.

In het voor- en najaar (maart, april, september en oktober) is het overdag aangenaam warm, maar kan het 's ochtends en 's avonds, en in de bergen nog fris zijn. Een jas is dan wel noodzakelijk.

In mei kan het al behoorlijk warm zijn, houdt hier rekening mee tijdens het fietsen.

Zwaarte van de reis

 • Zwaarte fietsreis
 • Zwaarte fietsreis
 • Zwaarte fietsreis

De fietsreizen zijn geschikt voor iedereen die een goede conditie en gezondheid heeft en regelmatig op de fiets stapt. We hebben de reizen gerangschikt naar zwaarte. Hierbij is rekening gehouden met de hoogten waarop we fietsen en de hoogteverschillen die we overbruggen en de duur van de fietstochten. Dit blijft natuurlijk een inschatting. Bovendien zal je persoonlijke beleving mede afhankelijk zijn van factoren als weersomstandigheden en je fysieke gesteldheid.

De reizen met één fietsje gaan over vlak tot heuvelachtig terrein. Bij reizen met drie fietsjes fietsen we in bergachtig gebied met steilere afdalingen. Regelmatig wordt de groep met de bus op de top van een pas afgezet om vervolgens met de fiets af te dalen. Liefhebbers kunnen er uiteraard ook voor kiezen om de uitdaging omhoog aan te gaan. Bij iedere fietsreis rijdt een bus mee, zodat je een fietstocht kunt onderbreken. Bij veel reizen kunnen we ter plaatse, afhankelijk van de wensen van de groep, de fietstochten inkorten of verlengen.

Laagste punt fietstocht: 705 meter
Hoogste punt fietstocht: 2100 meter
Maximaal stijgen: +/- 770 meter
Maximaal dalen: +/- 1500 meter
Totaal aantal km fietsen: ca 340 km
Gemiddeld aantal km fietsen: 55 km


We fietsen tussen de 40 en 70 kilometer per dag in een ruig en verlaten gebied. De avontuurlijke fietsreis is geschikt voor iedereen die regelmatig op de fiets stapt. We proberen het steile stijgen zoveel mogelijk over te slaan doordat de minibusjes die de hele reis meegaan en ons vaak afzetten op het hoogste punt van een pas. Echter dien je er wel rekening mee te houden dat we in een bergachtig gebied fietsen en er ook een aantal steile afdalingen voorkomen. Je kunt te allen tijde een fietstocht afbreken en een stuk met de bus mee te rijden. De fietstochten zijn ter plaatse, afhankelijk van de wensen van de groep en de mogelijkheden, in te korten of te verlengen.

Ga goed voorbereid op reis!
Zorg ervoor dat je goed voorbereid op reis gaat. Houd of breng de maanden voorafgaand aan je reis je conditie op peil en probeer uitgerust aan je fietsreis  te beginnen. Zo heb je meer plezier van je vakantie.

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij begeleiden de fietstochten, zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie voor fietsen, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

Extra op deze fietsreis is de aanwezigheid van een lokale Marokkaanse fietsgids die de fietsroutes goed kent en tevens mede zorgt voor onderhoud aan de fietsen.

Veelgestelde vragen

Hoe zwaar is deze fietsreis?

We fietsen gemiddeld 55 kilometer per dag. De tochten zijn 15 tot 65 kilometer per dag in een ruig en verlaten gebied met veel hoogte verschillen. We proberen het steile stijgen zoveel mogelijk over te slaan doordat de minibusjes die de hele reis meegaan en ons vaak afzetten op het hoogste punt van een pas. Echter dien je er wel rekening mee te houden dat we in een bergachtig gebied fietsen en er ook een aantal steile afdalingen voorkomen. De fietstochten zijn ter plaatse, afhankelijk van de wensen van de groep en de mogelijkheden, in te korten of te verlengen. De avontuurlijke fietsreis is geschikt voor iedereen die regelmatig op de fiets stapt.

Moet ik mijn eigen bagage dragen tijdens de fietstochten?

Tijdens de fietstochten wordt je bagage in de bus vervoerd. Je draagt dus alleen je dagrugzak of stuurtas op de fiets. Zo kan je bijvoorbeeld je fototoestel en lunch/tussendoortjes makkelijk bij de hand houden. De fietsen zijn voorzien van een kleine fietstas hier kan je eventueel je spullen in bewaren.

Wat voor soort reistas kan ik het beste meenemen?

Het is belangrijk dat je bagage niet te groot is, vanwege de beperkte opslagruimte in de bussen. Harde koffers raden wij om deze reden af. We verzoeken je om maximaal 10 tot 15 kg mee te nemen.

Leggen we alle afstanden met de fiets af?

We leggen gedeeltes van de reis af met onze eigen comfortabele minibussen. Het aantal busjes dat ingezet wordt, is afhankelijk van de groepsgrootte. De bus gaat de gehele reis met ons mee en zet ons vaak op een bepaald punt af, waar je op je fiets stapt. Aan het einde van de fietstocht (als we niet doorfietsen naar onze accommodatie) pikt de bus ons weer op.

Wat voor soort fietsen gebruiken we tijdens deze fietsreis?

Tijdens de reis maken we gebruik van een mountainbike met 21 versnellingen en normale pedalen. Liefhebbers kunnen eigen klikpedalen en fietsschoenen en plaatjes mee nemen. De klikpedalen kunnen ter plaatse gemonteerd worden. De fietsen beschikken over een kleine tas onder het zadel en een bidonhouder. Voor de reis zullen wij vragen je lengte door te geven zodat de fietsen met de juiste lengtes worden klaargezet op de bestemming. Dit is geen garantie dat de fietsen altijd in de meest geschikte maat aanwezig zullen zijn.

Het is niet mogelijk om een eigen fiets mee te nemen.

Kan ik mijn eigen klikpedalen mee nemen?

Het is mogelijk om je eigen klikpedalen met schoenen en plaatjes mee te nemen. De klikpedalen kunnen ter plaatse gemonteerd worden.

Moet ik een fietshelm dragen?

Het is tijdens de fietsreis in Marokko verplicht om een fietshelm te dragen. Deze dien je zelf mee te nemen.

Hebben we vrije tijd om er zelf op uit te trekken?

Djoser hanteert het ‘vrijheid blijheid’ principe, dit betekent dat er voldoende tijd is vrijgemaakt om er zelf op uit te trekken of gewoon wat rust te nemen. Op de meeste dagen staan er fietstochten op het programma, daarnaast is er af en toe tijd om zelf de omgeving te ontdekken of deel te nemen aan facultatieve excursies. Op dag 9 staat er geen fietstocht op het programma.

Hoe zijn de overnachtingen tijdens deze fietsreis?

We verblijven bij deze reis in goede en comfortabele hotels. Overal is een douche en toilet en in een aantal hotels is airconditioning aanwezig. In Imi n'Ifri zijn de faciliteiten eenvoudig en deelt een aantal kamers de douche en toilet. We gebruiken waar mogelijk hotels met een eigen karakter en met een centrale ligging.

Kan ik gebruik maken van wifi?

In de meeste hotels kun je van wifi gebruik maken, soms wel tegen betaling. Ook is het vaak mogelijk bij restaurantjes en cafés wifi te ontvangen.

Is het mogelijk om een eenpersoonskamer te boeken?

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld op een tweepersoonskamer met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een éénpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag. De eenpersoonskamer-meerprijs is te vinden onder het tabblad VERTREKDATA/PRIJS.

Gaat er een Nederlandse reisbegeleider mee of een lokale gids?

Deze reis wordt begeleid door een Nederlandssprekende reisbegeleid(st)er die je bij aankomst in Marrakech opwacht en de groep gedurende de gehele reis assisteert. Tevens gaat tijdens de gehele reis een lokale fietsgids mee die het land goed kent en tevens mede zorgt voor onderhoud aan de fietsen.

Uit hoeveel personen bestaan de groepen?

Onze groepen bestaan gemiddeld uit 15 à 16 personen. De maximale groepsgrootte bedraagt 20 personen. Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Is een verlenging mogelijk?

Je kunt via Djoser de heen- of terugvlucht wijzigen tot een maximale reisduur van twee maanden. Wijzigingskosten bedragen € 50,- exclusief eventuele kosten die de luchtvaartmaatschappij in rekening brengt.

Voor de vervroeging of verlenging kan de accommodatie in Marrakech in een centraal gelegen hotel worden bijgeboekt. De prijs is te vinden onder het tabblad VERTREKDATA/PRIJS. De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Hoe kan ik betalen tijdens de reis?

In Marokko wordt er betaald met de Marokkaanse dirham. In de meeste plaatsen zijn geldautomaten aanwezig. Ook kan je op veel plaatsen creditcards gebruiken. Daarnaast is het verstandig om contante Euro's of Dollars mee te nemen, deze kan je ter plaatse omwisselen.

Welke vaccinaties worden aangeraden?

Voor Marokko worden vaccinaties tegen DTP en hepatitis A aangeraden. Voor de meest actuele gezondheidsadviezen kijk je op www.lcr.nl (Landelijk Coördinatiecentrum Reisadvisering) of raadpleeg de plaatselijke GGD of je huisarts.

Zijn er speciale kledingvoorschriften?

Marokko is uiteraard een islamitisch land en zeker op het platteland wordt gepaste kleding op prijs gesteld. Dit betekent voor zowel mannen als vrouwen: kleding die de schouders, bovenarmen en knieën bedekt. Religieuze bezienswaardigheden dienen altijd met bedekte kleding te worden bezocht, anders wordt de toegang geweigerd.

Foto's en video