Overzicht Fietsreis Vietnam & Cambodja rondreizen van Djoser

Fietsvakantie Vietnam & Cambodja

In de bedrijvige Mekongdelta wisselen suikerriet-, kokosnoten- en fruitplantages de groene rijstvelden af. De ‘rijstschuur van Vietnam’ is overwegend vlak en laat zich prima per fiets ontdekken. Je rijdt door dorpen, steekt rivierarmen over met veerboten en ontmoet praatgrage deltabewoners. In Cambodja maken we een fietstocht langs wereldwonder Angkor Wat.

Reviews Vietnam & Cambodja reizen

Gemiddelde beoordeling: 8,9

 • Ik kijk terug op een schitterende en indrukwekkende fietsreis met allemaal lieve mensen om mij heen. De organisatie, logistiek en tips tijdens de fietsreis was prima verzorgd door de reisbegeleidster "Wally" en fietsgids "Seven"!

  9,0

  Fietsreis Vietnam & Cambodja, 18 dagen

 • Wat een fantastische reis! Vooral het fietsen door de Mekong Delta was geweldig leuk. Onze Vietnamese gids Seven heeft ons veel over het land en de geschiedenis verteld. Ook stopten we regelmatig bij kleine werkplaatsen of bij mensen thuis. We zijn zelfs naar een Vietnamese bruiloft geweest. Super!!

  9,0

  Fietsreis Vietnam & Cambodja, 18 dagen

 • Fantastische reis door een Vietnam en Cambodja. Goede afwisseling tussen steden en de rijstvelden en bossen. Per fiets hebben we de tijd gehad om contact te maken met de bewoners van het mooie gebied in o.a. de Mekong delta. Goed georganiseerd!

  10,0

  Fietsreis Vietnam & Cambodja, 18 dagen

 • Top georganiseerde reis door niet toeristisch Vietnam/Cambodja. Aan alles werd gedachten en wat hebben we veel gedaan Veel dank aan de locale staff en Wim die op fijne en ontspannen wijze de reis wist te begeleiden. Gezellige maar grote groep. Fijn dat ik zelf af en toe mijn gang kon gaan

  9,0

  Fietsreis Vietnam & Cambodja, 18 dagen

Een fietsvakantie door Vietnam & Cambodja is een unieke manier om de landen van dichtbij mee te maken. De fietsreizen van Djoser zijn erop ingericht om je op een actieve manier kennis te laten maken met dit fascinerende land. De drukte van Ho Chi Minh City, oftewel Saigon, wordt al snel afgewisseld met de prachtige binnenlanden met de indrukwekkende Mekongdelta. In Cambodja bezoek je onder andere Ankor Wat en Phnom Pehn.

Wij hebben de mooiste routes al voor je uitgestippeld: het enige wat je hoeft te doen, is je mee te laten voeren door al het moois dat je tijdens je fietsvakantie in Vietnam en Cambodja gaat zien.

Fietsen in Vietnam en Cambodja

Vietnam en Cambodja lenen zich uitstekend voor een fietsvakantie. Het landschap is vlak en er is zo veel te zien, dat je regelmatig even zult willen stoppen. Op de fiets heb je nu eenmaal veel meer vrijheid. Maak een praatje met de lokale bevolking of proef het lekkere eten dat overal langs de weg verkrijgbaar is. De soms hoge temperaturen en de hoge luchtvochtigheid zijn de enige factoren die je fietsreis in Vietnam en Cambodja wat zwaarder kunnen maken. Natuurlijk wordt er daarmee zo veel mogelijk rekening gehouden door vroeg te vertrekken.

In de steden als Ho Chi Minh City en Phnom Phen is het verkeer zo druk, dat we deze delen van Vietnam en Cambodja onze fietsreizen vaak per bus voortzetten. Eenmaal weer buiten het centrum kun je per fiets verder en is het aangenaam en ontspannen fietsen tussen de lokale bevolking.

Goed verzorgde fietsreizen door Vietnam en Cambodja

Tijdens je fietsvakantie door Vietnam en Cambodja zal het je aan niets ontbreken. Er zijn kamers gereserveerd in centraal gelegen, comfortabele hotels, van waaruit je makkelijk met je fiets of te voet de stad kunt ingaan. De tweepersoonskamers zijn voorzien van eigen douche en toilet en nagenoeg altijd van airconditioning. En wil je alleen reizen? Tegen een toeslag kun je ook een eenpersoonskamer boeken.

Bij alle fietsreizen is Nederlandse reisbegeleiding aanwezig, die je graag helpt bij vragen, opmerkingen of problemen. En hoewel de meeste tochten per fiets afgelegd worden, rijdt er altijd een bus met ons mee, waardoor je je fietstocht op ieder moment kunt onderbreken.

Boek onze fietsreizen naar Vietnam en Cambodja gemakkelijk online

Je fietsvakantie in Vietnam en Cambodja kun je bij Djoser eenvoudig online regelen. Je vindt alle informatie om een jouw favoriet te kiezen uit onze fietsreizen naar Vietnam en Cambodja. Boek dus direct jouw droomreis online!

Landinformatie Vietnam

 • Hoofdstad: Hanoi
 • Inwoners: 96 miljoen
 • Taal: Vietnamees
 • Munteenheid: Dong
 • Beste reistijd: november tot en met april in Zuid-Vietnam
 • Tijdsverschil: Tijdens onze zomertijd is het in Vietnam 5 uur later, tijdens onze wintertijd 6 uur.Oppervlakte: 331.210 km2
 • Geografie: Dit lang gerekte land heeft een kustlijn van wel 3260 km, gelegen aan de Zuid-Chinese Zee in het oosten, en de Golf van Thailand in het zuiden. Vietnam bezit twee grote rivierdelta’s, namelijk: de Song Hong in het noorden, en de Mekong gelegen in het zuiden. Gebergte bevindt zich voornamelijk in het noorden van Vietnam. Hier ligt ook de hoogste berg van Vietnam genaamd: Fan-Si-Pan, vlakbij de grens met China. Gezien de grootte- en de hoogteverschillen heeft Vietnam verschillende klimaten.Landinformatie Cambodja

 • Hoofdstad: Phnom Penh
 • Inwoners: 16 miljoen
 • Taal: Khmer
 • Munteenheid: riel
 • Beste reistijd: van november tot en met maart.
 • Tijdsverschil: in de zomertijd is het 5 uur later, in de wintertijd 6 uur.
 • Oppervlakte: 181.035 km2
 • Geografie: Cambodja is gelegen aan de landen: Thailand, Laos en Vietnam, en met een 440 km lange kustlijn, aan de Golf van Thailand. Cambodja is over het algemeen een laag gelegen, omringd door laag gebergte, vlakbij de landgrenzen. Cambodja kenmerkt zich door het vele water. Centraal gelegen in de laagvlakte ligt het Tonlé Sap meer, tijdens het regenseizoen is dit het grootste zoetwatermeer van Zuidoost-Azie. De Mekong stroomt circa 500km door Cambodja, en is op sommige plaatsen wel 5 km breed. Wat is de beste reistijd voor Vietnam en Cambodja?

Door de langgerektheid van Vietnam en de hoogteverschillen is het klimaat in de diverse regio's van het land zeer verschillend. Vietnam is dus altijd goed te bereizen: als het in de ene plaats koel en bewolkt is, kan het in de volgende plaats zonnig en warm zijn. Het zuiden van Vietnam, waar de fietsreis ons brengt heeft een beste reistijd van november tot en met maart.

Cambodja heeft een tropisch klimaat. Het koele seizoen is van november tot februari. Van november tot mei loopt de droge periode. Van juni tot en met september is de regentijd. Juist tijdens de regentijd is de natuur prachtig in bloei en werken de buien verkoelend.

De mooiste bezienswaardigheden in Vietnam en Cambodja

Vietnam en Cambodja zijn landen met een turbulente geschiedenis, maar vooral ook landen met een grote verscheidenheid aan cultuur, landschappen en steden. Tijdens die fietsreis ontdek je, ondanks dat al deze historische momenten hun sporen hebben nagelaten, het authentieke Vietnam en Cambodja op een rustige manier. Tijdens de fietsreis geniet je van de vele hoogtepunten van beiden landen: de grote Mekongdelta, indrukwekkende tempels, uiterst vriendelijke bevolking en de heerlijke keukens! 

Mekongdelta

De Mekongdelta is gelegen in het zuiden van Cambodja en het zuidwesten van Vietnam, waar de rivier de Mekong uitmondt in de Zuid-Chinese Zee. Door sedimentatie breidt de Mekongdelta zich jaarlijks uit met ongeveer 80 meter. De delta heeft een oppervlakte van 39.000 km² en bestaat uit een enorme hoeveelheid kleine eilandjes. Door de lokale bevolking wordt er goed gebruik gemaakt van de zeer vruchtbare grond die het gebied bezit. Je vindt hier namelijk veel rijstvelden, fruitplantages en er worden veel lokale ambachten verricht. De lokale bevolking is aangepast aan het leven op- en in de buurt van water. De boot is het voornaamste vervoersmiddel en de meeste huizen zijn gebouwd op palen boven het water. Er wordt lokaal veel vis gegeten en op de floating market kun je de heerlijkste lokale producten kopen. Het is een prachtige ervaring om over de vele kleine, rustige straatjes van de Mekongdelta te fietsen. Anders dan in de vele grote steden die Vietnam bezit, is de Mekongdelta erg rustig en nog authentiek.

De Mekong stroomt via Tibet, China, Myanmar, Thailand, Laos en Cambodja naar Vietnam.

De Vietcongtunnels

Tijdens de Vietnamoorlog gebruikten de Vietcong tunnelsystemen. Deze liepen door vrijwel geheel Vietnam. De tunnelcomplexen bestonden uit verschillende niveaus en vormden een gehele leefomgeving. Er waren bijvoorbeeld slaap- en eetruimtes, wapen- en voedselopslag en zelfs scholen, en theater ruimtes voor ontspanning. Dit ingenieuze tunnelnetwerk was goed verborgen, en erg smal, waardoor de grote Amerikanen zich hier moeilijk een weg konden vinden. Ter bescherming tegen explosies zaten veel bochten in de tunnels. Om verspreiding van gifgassen tegen te gaan werden er watersloten gebruikt: de tunnel werd in een U-vorm gegraven en gevuld met water. Tunnels zaten vaak vol met valkuilen en boobytraps, die de indringer zou afschikken.

Cu Chi Tunnels

Een van de grootste tunnelnetwerken, bestaande uit zo een 300 km aan ondergrondse gangen, zijn de Cu Chi tunnels. Deze zijn gelegen in de buurt van Saigon. Tijdens bezoek aan de Cu Chi tunnels leert je veel over het leven in de tunnels en het verloop van de oorlog. Je ziet hoe de verschillende boobytraps werken, het is zelfs mogelijk om door een deel van de tunnel te kruipen, welke speciaal is vergroot en verbreedt voor westerlingen.

Saigon

Saigon is de grootste stad van Zuid-Vietam. Sinds de Vietnamoorlog is de stad vernoemd naar Ho Chi Minh, de grote leider van Vietnam. Echter staat de stad in de volksmond nog steeds bekend als Saigon, genaamd naar de rivier Sài Gòn. De stad begon als klein vissersstadje, maar is uitgegroeid tot een heuse metropool met ruim 8 miljoen inwoners. Desondanks is Saigon een prettige stad om te bezoeken. Alle bezienswaardigheden bevinden zich op loopafstand van elkaar, en er is voornamelijk laagbouw. In de stad zie je veel terug van de Franse kolonisatie, zoals de basiliek van Notre-Dame, het operagebouw en het hoofdpostkantoor. Distrisct 1 is een gezellige backpackerswijk waar veel barretjes en restaurantjes zijn gelegen. Hier bevindt zich ook het Reunification Paleis en de populaire Ben Thanh markt. Tijdens een bezoek aan het War Remembrance museum leer je meer over de Vietnamoorlog. Een bezoek aan het skydeck van het Bitexco Finanical Tower is een aanrader, vanaf de 49e verdieping heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Tonle Sapmeer

Het in Cambodja gelegen Tonle Sapmeer bestaat gemiddeld uit zo een 7,5% van de oppervlakte van Cambodja, en betekend letterlijk vertaald Zoetwaterrivier. Tijdens de droge tijd heeft het Tonle Sapmeer een oppervlakte van ongeveer 2.590 km2, wat zich in de regentijd uitbreidt tot een oppervlakte van zo een 24.605 km2. Het meer is tijdens de regenperiode dus tienmaal zo groot, en dan ook het grootste zoetwatermeer van Zuid-Azie. Tijdens de dogeperiode stroomt het water via de Tonle Sap-rivier bij Phnom Penh in de Mekong, opvallend is dat tijdens de regentijd het water in de Mekong zo hoog staat dat het in tegengestelde richting van de Mekong het Tonle Sapmeer instroomt. Gezien het Tonle Sapmeer is een zeer vruchtbare omgeving is, en veel vis bezit, wonen er veel vissers en landbouwers op- en aan het meer.

Phnom Penh

Phnom Penh is de hoofdstad van Cambodja en wordt gekenmerkt door de Wat Phnom, de op een heuvel gelegen tempel die is gebouwd ter herdenking van de stichting van de stad. Vanaf deze heuvel heb je een prachtig uitzicht over de stad. Andere bekende bezienswaardigheden in Phnom Penh zijn het Koninklijk Paleis, de troonhal, de zilveren pagode met haar ruim 5000 zilveren tegels en het nationaal museum, waarin veel archeologische vondsten uit de Khmer tijd te zien zijn. In de verschillende wijken van de stad vind je kleurrijke marktjes, boeddhistische kloosters, Franse koloniale gebouwen en een Chinese enclave. Het charmantste stuk van de stad ligt echter bij de boulevard langs de Mekong rivier, waar je ’s avonds kunt flaneren met de Cambodjaanse bevolking.

Angkor: een hindoeïstisch meesterwerk

Het absolute hoogtepunt van een reis naar Cambodja is een bezoek aan het tempelcomplex Angkor, in de buurt van Siem Reap. Het complex is een overblijfsel uit de hoogtijdagen van het Khmer-rijk en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De bekendste tempel is de Angkor Wat, de hoofdtempel van het complex. Deze tempel is het mausoleum van koning Suryavarman II en wat versieringen betreft de mooiste van allemaal. Behalve de Angkor Wat zijn er echter nog meer tempels die de moeite waard zijn. Zo maken de mystieke Bayon tempel en de zandgroene Ta Keo tempel deel uit van de ommuurde stad Angkor Thom, die ook het Koninklijk Paleis huisvest. De hindoeïstisch-boeddhistische Preah Khan tempel en de Ta Prohm tempel laten bovendien goed zien hoe de jungle langzaam vergroeit met deze tempelruïnes. Het is een aanrader om deze tempels zeker ook eens in alle vroegte bij zonsopkomst te bekijken.

Je kunt op verschillende manieren de tempels bekijken, je kunt je bijvoorbeeld laten rondrijden in een tuktuk. Maar het is ook erg leuk om in dit bosrijke gebied te fietsten, wat we dan ook zeker zullen doen tijdens deze fietsreis. 

Killing Fields

Eén van de meest indrukwekkende en tegelijkertijd huiveringwekkende bezienswaardigheden in Cambodja zijn de zogenaamde ‘Killing Fields’. Killing Fields is de verzamelnaam voor de 400 velden waarop tijdens het regime van de Rode Khmer en dictator Pol Pot ruim anderhalf miljoen mensen zijn vermoord en begraven. De meeste slachtoffers werden ervan verdacht om banden te hebben met het vorige regime. Om kogels te besparen, werden de meest gruwelijke manieren toegepast om de executies uit te voeren. Het bekendste massagraf heet Choeung Ek en ligt in een herdenkingspark in de buurt van Phnom Penh. In totaal zijn in Choeung Ek bijna 9000 lichamen opgegraven, waarvan de meeste gevangenen van de Tuol Sleng gevangenis waren.

De Vietnamese keuken

De Vietnamese keuken staat bekend om de heerlijk gekruide gerechten met een goede balans van de vijf elementen: zoet, zuur, zout, bitter en pittig. De variatie en texturen is in de Vietnamese keuken erg belangrijk. Daarnaast wordt er goed gebruik gemaakt van verschillende kleuren, wat ervoor zorgt dat het er erg aantrekkelijk uitziet. De Vietnamese keuken wordt over het algemeen als een hele gezonde keuken beschouwt. Ondanks dat er zo’n 500 traditionele gerechten zijn, bestaat de gemiddelde maaltijd van een Vietnamees uit de noedelsoep ‘pho’, groenten, rijst en vlees of vis.

In Vietnam is het eten niet standaard zo pittig als bijvoorbeeld de Thaise keuken. Bij gerechten worden vaak extra chilivlokken of -sauzen geserveerd, zodat je deze zelf pittiger kunt maken. Vanwege het boeddhisme worden er bovendien ook veel vegetarische gerechten geserveerd.

Het land van de loempia

Vaak wordt de Vietnamese keuken gekoppeld aan Vietnamese loempia’s, dit is echter in Vietnam niet een belangrijke maaltijd. In restaurants kun je loempia’s bestellen als voorafje. Er zijn twee verschillende soorten: de verse- en gefrituurde loempia’s. Verse loempia’s worden gemaakt door een vulling van groenten en vlees of garnalen, noedels en kruiden in een doorzichtig rijstpapier te wikkelen. Vietnamese loempia’s zijn bij veel restaurants verkrijgbaar en worden in het Engels fresh/fried springrolls genoemd, in het Vietnamees Goi Cuon (verse loempia) of Cha Gio (gefrituurde loempia). De verse loempia wordt geserveerd met een pinda-dip, en de gefrituurde loempia met een chilisaus.

Franse invloeden

De Vietnamese keuken kent ook veel invloeden van Frankrijk. Zo is er ook brood in de Vietnamese keuken, een bekend geregd is bahn mi, belegde broodjes met groenten en vlees of ei. Ook vind je diverse patisserieën met cakes, gebakjes of koeken.
Een ander typisch Vietnamees gerecht is bánh xèo, een hartig gevulde pannenkoek met garnalen, vlees, kruiden, en groentes. 
Op de dessertkaart vind je ook meestal Creme Brulee of Creme Caramel.

Pho

Pho is een noedelsoep welke op elk moment van de dag kan worden gegeten. De soep bestaat uit een combinatie van (bos)ui, kruiden zoals gember, en vlees, maar is ook zeker vegetarisch te verkrijgen, in dat geval wordt er meestal tofu aan toegevoegd. Een heerlijke kruidige soep, waar je zelf nog extra verse kruiden zoals munt en koriander aan kunt toevoegen. Daarnaast kun je het ook pittig maken met extra stukjes peper.

Koffie

Vietnam is ’s werelds tweede grootste producent van koffie. De koffie wordt geproduceerd in de hooglanden van Vietnam. De koffie wordt gemaakt met een dripfilter, welke op het glas wordt gezet. Vietnamese Ca Phe Da (ijskoffie) of Ca Phe Sua da (ijskoffie met zoete gecondenseerde melk).


 

Boek en reis met zekerheid

 • Kosteloos omboeken
 • 100% terugbetaling bij annulering
 • 24/7 hulp en bijstand, ook bij repatriëring
 • ANVR- en SGR garantie