Bekijk de Rondreis Zuid-Afrika, Botswana, Namibië & Victoriawatervallen, 24 dagen hotel/lodgereis van Djoser

Rondreis Zuid-Afrika, Botswana, Namibië & Victoriawatervallen 24 dagen hotel/lodgereis

Van Kaapstad naar de Victoriawatervallen

Vanaf € 4.495,- Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Ontdek tijdens deze afwisselende rondreis door Zuidelijk Afrika de hoogste zandduinen ter wereld van Sossusvlei en de op één na grootste canyon ter wereld: de Fish River Canyon. Een ander hoogtepunt is een bezoek aan Kaap de Goede Hoop. Aanschouw prehistorische rotstekeningen in Afrika bij Peet Alberts Koppie. Tijdens 'gamedrives' in de parken Etosha en Chobe kunnen we op zoek naar groot wild. Op de grens met Zambia/Zimbabwe kun je de grootste watervallen van Afrika bewondern, de Victoriawatervallen. In Botswana bezoeken wij de Okavangodelta, de grootste binnenlandse delta ter wereld.

Daarom Djoser

 • Overnachting in comfortabele lodges & chalets
 • Vlucht Johannesburg - Victoria Falls
 • Excursie Kaap de Goede Hoop inclusief
 • Excursie per 'mokoro' in Okavangodelta inclusief lunch
 • Entreegelden nationale parken t.w.v. € 225,- inbegrepen
 • Vervoer per safaritruck
 • Gamedrives Etosha nationaal park inclusief
 • Gamecruise Chobe nationaal park inclusief
 • Nederlandse reisbegeleiding

Route en kaart

Routekaart Rondreis Zuid-Afrika, Botswana, Namibië & Victoriawatervallen, 24 dagen hotel/lodgereis
 1. Amsterdam - Kaapstad
 2. Kaapstad
 3. Kaapstad, excursie Kaaps Schiereiland (Kaap de Goede Hoop en Pinguïnkolonie)
 4. Kaapstad - Lambertsbaai
 5. Lambertsbaai - Springbok - Oranjerivier
 6. Oranjerivier - Fish River Canyon
 7. Fish River Canyon - Sesriem (Sossusvlei)
 8. Sesriem, Sossusvlei & Deadvlei
 9. Sesriem - Solitaire - Swakopmund
 10. Swakopmund
 11. Swakopmund - Cape Cross - Kamanjab
 12. Kamanjab
 13. Kamanjab - Etosha nationaal park
 14. Etosha NP
 15. Etosha NP
 16. Etosha NP - Rundu
 17. Rundu - Maun
 18. Maun, excursie Okavangodelta
 19. Maun - Nata
 20. Nata - Chobe nationaal park, boottocht op Chobe-rivier
 21. Chobe NP - Victoriawatervallen
 22. Victoriawatervallen
 23. Victoriawatervallen - vlucht naar Johannesburg - Amsterdam
 24. aankomst Amsterdam

Reisbeschrijving

Onderstaand vind je eerst de beschrijving van de route van Kaapstad naar de Victoriawatervallen, daarna volgt de omgekeerde route van de Victoriawatervallen naar Kaapstad.

Van Kaapstad naar de Victoriawatervallen

Veelzijdig Kaapstad, dompel je onder in z'n historie of geniet van het uitzicht op de Tafelberg

Dag 1 Amsterdam - Kaapstad (Zuid-Afrika)
Dag 2 Kaapstad

Waterfront Kaapstad Zuid-Afrika DjoserNa aankomst heb je de tijd om Kaapstad te verkennen. In de stad vind je tal van historische plaatsen. Green Market square is een gezellig plein met marktkraampjes. De Grand Parade, het exercitieveld van de Hollanders in de zeventiende eeuw, is ook de plek van de grote anti-apartheidsdemonstraties en de plaats waar Mandela na zijn vrijlating de menigte toesprak. Vlakbij liggen de Compagniestuin en Kasteel de Goede Hoop, overblijfselen uit de Nederlandse periode. In de haven, die de naam Victoria & Alfred Waterfront draagt, vind je een keur aan restaurantjes, jazzcafés en andere uitgaansgelegenheden, merendeels gevestigd in de kleurige, gerestaureerde Victoriaanse huizen.

De beroemde Tafelberg en minder bekende Signal Hill en Leeuwkop bepalen duidelijk het aanzicht van Kaapstad. Vanaf ieder punt zijn de immens steil oprijzende bergwanden van de Tafelberg te zien. Vaak ligt er een dunne deken van mist of wolken als een tafelkleed over de berg. Sportievelingen kunnen onder het genot van prachtige vergezichten naar boven wandelen. Wil je het rustig aandoen, dan staat een kabelbaan tot je beschikking.


Pinguïns spotten bij Boulders Beach

Dag 3 Kaapstad, excursie Kaap de Goede Hoop & pinguïnkolonie Boulders Beach
Dag 4 Kaapstad - Lambertsbaai

Op weg naar Kaap de Goede Hoop volgen we een van de mooiste Pinguins Boulders Beach Zuid-Afrika Djoserkustwegen ter wereld; de Chapman's Peak Drive. Onderweg bezoeken we enkele schilderachtige plaatsjes, als Houtbaai en op de terugweg Simon's Town. Het laatste plaatsje staat bekend om de aanwezigheid van een kolonie pinguïns. We nemen een kijkje bij het met rotsblokken bezaaide strand; Boulders Beach. Onze bestemming is de Kaap de Goede Hoop, Afrika’s meest zuidwestelijke punt. Kaap de Goede Hoop is een natuurreservaat met vele dieren en een begroeiing die typerend is voor deze streek, het zogenaamde 'fynbos'. Op de meest zuidwestelijke punt van Afrika zie je in het westen de Atlantische Oceaan en verder oostelijk de Indische. Neem je verrekijker mee! In sommige periodes van het jaar kun je hier namelijk walvissen voor de kust zien. In de avond keren we terug naar Kaapstad.

De volgende ochtend vertrekken we naar Lambertsbaai. Even buiten Kaapstad werpen we vanaf Blouberg strand nog even een blik op de Tafelberg. We volgen de mooie kustweg naar het noorden. Via Velddrift bereiken we na vier uur Lambertsbaai. In de namiddag is het mogelijk, als de weersomstandigheden het toelaten, een optioneel bezoek te brengen aan Bird Island. Dit is de pleisterplaats van duizenden blauwoog jan-van-genten en andere zeevogels.


Reizen langs de indrukwekkende Fish River Canyon

Dag 5 Lambertsbaai - Springbok - Oranjerivier (Namibië)
Dag 6 Oranjerivier - Fish River Canyon

Fish River Canyon twee mensen genieten van uitzicht Namibië DjoserOp weg naar Oranjerivier wordt het landschap leger en leger naarmate we verder in het aangrenzende Namaqualand doordringen. Onderweg passeren we kleine ingeslapen stadjes. Het landschap wordt weer wat groener als we in de buurt komen van de brede Oranjerivier, die de grens vormt tussen Zuid-Afrika en Namibië. Je vindt langs de oevers irrigatieprojecten waar seizoensarbeiders uit heel Namibië op afkomen. We passeren de grens bij Vioolsdrift en overnachten in de Karasvallei in Zuid-Namibië. Liefhebbers kunnen, als de tijd dit toelaat, kano’s huren om de rivier en omgeving te verkennen. We vervolgen onze reis verder in Namibië. Ons reisdoel van deze dag is de op één na grootste canyon ter wereld, de Fish River Canyon . De Fish-rivier heeft hier gedurende duizenden jaren een indrukwekkende 27 kilometer brede kloof uitgesleten. De canyon zelf is 160 kilometer lang. We rijden naar enkele uitkijkpunten. Met enig geluk zien we hier al ons eerste wild als springbokken en klipspringers en de bijzondere kokerbomen. Afdalen in de kloof is helaas niet meer toegestaan.


Beklim 's werelds hoogste zandduinen in de Sossusvlei

Dag 7 Fish River Canyon - Sesriem (Sossusvlei)
Dag 8 Sesriem, Sossusvlei & Deadvlei

Hoe verder we naar het noorden rijden hoe desolater het wordt. Sossusvlei duinen NamibiëEinddoel van onze inspannende en stoffige tocht is de indrukwekkende Sossusvlei, een grote duinpan aan de rand van het Namib-Naukluftpark. We rijden 's ochtends vroeg naar de Sossusvlei. Deze pan wordt omringd door 's werelds hoogste zandduinen . Het uitzicht op deze zandzee is met name 's avonds en 's morgens vroeg overweldigend. Het lijkt wel of de zandzee aan je voeten in het rode licht gloeit. Het kost veel inspanning om de 200 meter hoge duinen te beklimmen, maar het uitzicht op het onwezenlijke maanlandschap loont de moeite. Je hebt de gelegenheid om in deze bizarre omgeving een wandeling te maken en te ontdekken hoe taaie plantjes dapper weerstand bieden aan de zware omstandigheden van de woestijn.

We bezoeken de Sesriem Canyon, deze canyon is ontstaan doordat de Tsauchab-rivier in de loop van duizenden jaren een 30 meter diepe en 2 kilometer lange kloof in de rots heeft uitgesleten. In de wintermaanden staat er geen water in de canyon, zodat je veilig in de kloof kunt afdalen. In andere tijden van het jaar tref je hier een klein stroompje aan of een poel.


Wandel over de promenade van de kustplaats Swakopmund

Dag  9 Sesriem - Solitaire - Swakopmund
Dag 10 Swakopmund

Koloniaal huis Swakopmund Namibië DjoserDoor de ruige natuur van het Namib-Naukluftpark rijden we naar het aan de kust gelegen Swakopmund. Hoewel deze plaats door de blanke inwoners van Namibië beschouwd wordt als een badplaats is het zeewater hier meestal ijzig koud. Wandelend over de brede Arnold Shad Promenade heb je meer kans om zeeleeuwen in zee te zien dan zwemmers. Swakopmund is een bizar overblijfsel uit de Duits koloniale periode. Duitse straatnamen, Duitse bierstuben en vooral veel inwoners van Duitse afkomst geven aan deze plaats een speciale sfeer. In het centrum zijn enkele koloniale gebouwen te bewonderen, waarvan het voormalig treinstation zeker een aanrader is. 's Avonds kun je in enkele restaurants niet alleen goed wild eten, ook de 'bratwurst' ontbreekt vaak niet op de kaart. De volgende dag heb je de tijd om Swakopmund verder te verkennen of om deel te nemen aan (optionele) activiteiten als 'quadbiken' door de zandduinen, een rondvlucht boven de Skeleton Coast, het bezoeken van een township of het spectaculaire 'sand-boarden'.


Bekijk pelsrobben bij Cape Cross en rotstekeningen

Dag 11 Swakopmund - Cape Cross - Kamanjab
Dag 12 Kamanjab, bezoek gravures Peet Alberts Koppie
Dag 13 Kamanjab - Etosha nationaal park

Een kaarsrechte weg voert ons de volgende dag Swakopmund uit. Even ten noorden van de stad wordt zout gewonnen en tot daar komen we nog wat verkeer tegen. Daarna laten we de civilisatie en het asfalt weer achter ons en rijden langs één van de onbarmhartigste kusten van Afrika; de Skeleton Coast. Deze 40 kilometer brede kuststrook vormt een buffer tussen de zee en het achtergelegen Kaokoland en de Damara. Het landschap is hier volkomen leeg en de enige oriëntatiepunten zijn de afstandspalen, waarop het aantal 'miles' vanaf Swakopmund staat. In deze kuststrook liggen gravel- en zandvlakten waar per jaar niet meer dan 3 centimeter regen valt.

Pelsrobbenkolonie Cape Cross Namibië DjoserWe stoppen bij Cape Cross, de plek waar de Portugese zeevaarder Diego Cáo als eerste Europeaan voet op de Namibische kust zette. We nemen een kijkje bij het kruis dat hij hier oprichtte ter ere van de Portugese koning João I. Naast een historisch belangrijke plaats geniet Cape Cross bekendheid vanwege de grote pelsrobbenkolonie . We rijden verder landinwaarts over desolate grindvlaktes langs de Brandberg naar de omgeving van Kamanjab. Nabij Kamanjab bevindt zich Peet Albert’s Koppie, de twee na grootste vindplaats van rots gravures van San Bosjesmannen waarvan sommigen al duizenden jaren oud zijn. Graveringen die je kunt zien zijn van onder andere gemsbokken, leeuwen of olifanten en ook geometrische figuren.

Vanuit Kamanjab kun je een bezoek brengen aan de Himba, een van de laatst traditioneel levende bevolkingsgroep op de wereld. Tijdens een optionele excursie maak je kennis met hun cultuur. Deze bevolkingsgroep is vooral bekend, omdat zij hun haar, lichaam en leren omslagschorten insmeren met een mengsel van rode aarde en dierlijk vet. Schijnbaar onaangetast door westerse invloeden houden zij trots vast aan hun traditionele nomadische wijze van leven.
De volgende dag rijden we door naar Etosha nationaal park.


Etosha NP, maak een gamedrive door één van de beste wildparken van Zuidelijk Afrika

Dag 14 Etosha nationaal park
Dag 15 Etosha nationaal park, 'gamedrives'
Dag 16 Etosha NP - Rundu

Gapende leeuw Etosha NPEtosha is ongetwijfeld één van de beste wildparken in Zuidelijk Afrika. Gedurende twee dagen nemen we hier volop de tijd om 'gamedrive's (wildspeurtochten) te houden. De naam Etosha betekent letterlijk 'grote witte plek’ van droog water. Deze naam verwijst naar de uitgestrekte, oogverblindende zoutpan die een groot deel van het park beslaat. Slechts enkele dagen per jaar vind je hier een klein laagje water, waar flamingo's en andere watervogels op afkomen. Het meeste grof wild houdt zich echter op in de aangrenzende graslanden en mopane-bosjes. Hier zullen we dan ook de kuddes zebra's en gnoes aantreffen. Meer inspanning vergt het opsporen van de zeldzame zwarte neushoorn en de zwartkop-impala. Bij alle restcamps kun je ook plaatsnemen bij een drinkwaterplaats. Van verre zie je hier kuddes olifanten aankomen om hun dorst te lessen.


Verken de waterwegen van de Okavangodelta

Dag 17 Rundu - Maun
Dag 18 Maun, excursie Okavangodelta (boottocht in een mokoro)
Dag 19 Maun - Nata

Okavangodelta Botswana DjoserVan Etosha nationaal park rijden we via Grootfontein naar Rundu. Verder noordwaarts laten we de droge woestijn achter ons en bereiken de vruchtbare Zambezi-regio. Onderweg passeren we verschillende Owambodorpjes. In de buurt van Rundu zien we voor het eerst de Okavangorivier. Het plaatsje zelf is niet groot, de uitgestrekte buitenwijken worden vooral bewoond door Angolezen die gevlucht zijn voor de oorlog in hun land. We overnachten in een lodge, gelegen aan de Okavangorivier. Als we op tijd terug zijn kun je in de middag een facultatieve boottocht maken op deze rivier. De volgende dag overnachten we in Maun, onze uitvalsbasis voor de Okavangodelta. De Okavangorivier, die zijn oorsprong vindt in de hooglanden van Angola, verzandt hier in de Kalahariwoestijn. Een fijnvertakt labyrint van riviertjes, stroompjes en eilanden vormt het leefgebied van nijlpaarden, olifanten, verschillende antilopen en honderden vogelsoorten. De Okavango is een waar vogelparadijs en je hoort zeker de indringende roep van de vele visarenden. De volgende dag varen we (onder voorbehoud van de waterstand) per motorboot de delta in. We verkennen de smalle waterwegen, waar waterlelies, hyacinten en papyrus de doorgang bemoeilijken, per ‘mokoro’, een uitgeholde boomstam. Lokaal ingehuurde vissers loodsen ons door het doolhof van waterwegen en wijzen je op het aanwezige wild.


Observeer het wild langs de Chobe-rivier tijdens een mooie 'gamecruise'

Dag 20 Nata - Chobe nationaal park, 'gamecruise'

Namibie Okavango Gamewalk DjoserHet Chobe nationaal park is vooral bekend van beroemde natuurfilms, die hier gemaakt werden in opdracht van de National Geograpic Society. Met name de film Eternal Enemies, die vertelt over de eeuwige strijd tussen leeuwen en hyena’s, geniet internationale faam. In Chobe heb je grote kans de Afrikaanse buffel te zien en ze de "big Five' complee te maken! Het park kent een enorme verscheidenheid aan wild en is vooral bekend om zijn enorme olifantenpopulatie.  Met name in het najaar en in de winter houden veel olifanten zich op in de buurt van de Chobe-rivier. We maken een mooie 'gamecruise' op de rivier, zodat je in de gelegenheid bent om het wild dat aan de oevers komt te observeren en te fotograferen. Vaak zien olifanten, verschillende antilopen en met enig geluk een luipaard. Een optionele ''gamedrive'' met open safarivoertuigen behoort tot de mogelijkheden.


Laat je imponeren door de indrukwekkende Victoriawatervallen

Dag 21 Chobe NP - Victoriawatervallen (Zimbabwe)
Dag 22 Victoriawatervallen
Dag 23 Victoriawatervallen - vlucht naar Johannesburg -Amsterdam
Dag 24 aankomst Amsterdam

Zimbabwe Victoria watervallenDjoserIn een uurtje rijden we vanuit Chobe nationaal park naar de grens met Zimbabwe. In dit grensgebied wemelt het van de olifanten getuige de vele bruine vlekken op de weg. De opstijgende fijne nevel van de indrukwekkende Victoriawatervallen kunnen we vanuit onze verblijfplaats al van ver waarnemen. Middags ben je al in de gelegenheid om letterlijk in de voetsporen van David Livingstone te treden door een kijkje te nemen bij deze grootste watervallen van het Afrikaanse continent. Het lawaai van het vallende water is oorverdovend. Niet voor niets staat de waterval lokaal bekend als Mosi-oa-Tunya, 'de rook die dondert'. Wanneer je je letterlijk onder wilt dompelen in de Zambezi kun je hier een rafttrip maken, of als je dat te wild vindt, een tocht per kano. Om een goed beeld van de watervallen te krijgen kun je hier ook een rondvlucht maken, de 'Flight of the Angels'. Als je zelf wilt vliegen kan dat ook! Probeer dat eens tijdens 's werelds op één na hoogste bungeejump van de Zambezibrug!

Op dag 23 rijden wij naar de luchthaven in Victoria Falls (Zimbabwe) om op de vlucht te stappen naar Johannesburg van waaruit we terugvliegen naar Amsterdam.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Van de Victoriawatervallen naar Kaapstad


Laat je imponeren door de indrukwekkende Victoriawatervallen

Dag 1 Amsterdam - Johannesburg
Dag 2 Johannesburg -  vlucht naar Victoria Falls (Zimbabwe)
Dag 3 Victoriawatervallen

Zimbabwe Victoria watervallenDjoserWe vliegen van Amsterdam naar Johannesburg waar we een vlucht nemen naar Victoria Falls (Zimbabwe). De opstijgende fijne nevel van de indrukwekkende Victoriawatervallen kunnen we vanuit onze verblijfplaats al van ver waarnemen. Je bent in de gelegenheid om letterlijk in de voetsporen van David Livingstone te treden door een kijkje te nemen bij deze grootste watervallen van het Afrikaanse continent. Het lawaai van het vallende water is oorverdovend. Niet voor niets staat de waterval lokaal bekend als Mosi-oa-Tunya, 'de rook die dondert'. Wanneer je je letterlijk onder wilt dompelen in de Zambezi kun je hier een rafttrip maken, of als je dat te wild vindt, een tocht per kano. Sundowner cruises zijn een mooie gelegenheid om van de prachtige omgeving te genieten. Om een goed beeld van de watervallen te krijgen kun je hier ook een rondvlucht maken, de 'Flight of the Angels'.


Observeer het wild langs de Chobe-rivier tijdens een mooie 'gamecruise'

Dag 4 Victoriawatervallen - Chobe nationaal park (Botswana), 'gamecruise'
Dag 5 Chobe NP - Nata

Namibie Okavango Gamewalk DjoserWe laten de Victoriawatervallen achter ons, en rijden naar het Chobe nationaal park. Bij het grensplaatsje Kasane steken we de grens met Botswana over. In dit grensgebied wemelt het van de olifanten getuige de vele bruine vlekken op de weg. Chobe nationaal park is vooral bekend van beroemde natuurfilms, die hier gemaakt werden in opdracht van de National Geograpic Society. Met name de film Eternal Enemies, die vertelt over de eeuwige strijd tussen leeuwen en hyena’s, geniet internationale faam. Het park kent een enorme verscheidenheid aan wild en is vooral bekend om zijn enorme olifantenpopulatie. Met name in het najaar en in de winter houden veel olifanten zich op in de buurt van de Chobe-rivier.

We maken een mooie 'gamecruise' op de rivier, zodat je in de gelegenheid bent om het wild dat aan de oevers komt te observeren en te fotograferen. Vaak zien olifanten, verschillende antilopen en met enig geluk een luipaard. Een optionele ''gamedrive'' met open safarivoertuigen behoort tot de mogelijkheden.

Verken de waterwegen van de Okavangodelta

Dag 6 Nata - Maun
Dag 7 Maun, excursie Okavangodelta (boottocht in een mokoro)
Dag 8 Maun - Rundu

Okavangodelta Botswana DjoserVia Kasane verlaten we Chobe nationaal park en rijden zuidwaarts naar Nata. Maun is onze uitvalsbasis voor de Okavangodelta. De Okavangorivier, die zijn oorsprong vindt in de hooglanden van Angola, verzandt hier in de Kalahariwoestijn. Een fijnvertakt labyrint van riviertjes, stroompjes en eilanden vormt het leefgebied van nijlpaarden, olifanten, verschillende antilopen en honderden vogelsoorten. De Okavango is een waar vogelparadijs en je hoort zeker de indringende roep van de vele visarenden. We varen (als de waterstand dat toelaat) per motorboot de delta in. We verkennen vervolgens de smalle waterwegen, waar waterlelies, hyacinten en papyrus de doorgang bemoeilijken, per ‘mokoro’, een uitgeholde boomstam. Lokaal ingehuurde vissers loodsen ons door het doolhof van waterwegen en wijzen je op het aanwezige wild.

Etosha NP, maak een gamedrive door één van de beste wildparken van Zuidelijk Afrika

Dag 9 Rundu - Etosha nationaal park
Dag 10 Etosha nationaal park
Dag 11 Etosha NP, 'gamedrives'

Gapende leeuw Etosha NPRundu is niet groot, de uitgestrekte buitenwijken worden vooral bewoond door Angolezen die gevlucht zijn voor de oorlog in hun land. We overnachten in een lodge, gelegen aan de Okavangorivier. In de middag kun je, afhankelijk van de tijd, een facultatieve boottocht maken op deze rivier. Van Rundu rijden we via Grootfontein naar het Etosha nationaal park, dat ongetwijfeld één van de beste wildparken in Zuidelijk Afrika is. Onderweg passeren we verschillende Owambodorpjes. Gedurende twee dagen nemen we hier de tijd om 'gamedrives' (wildspeurtochten) te houden.

De naam Etosha betekent letterlijk 'grote witte plek’ van droog water. Deze naam verwijst naar de uitgestrekte, oogverblindende zoutpan die een groot deel van het park beslaat. Slechts enkele dagen per jaar vind je hier een klein laagje water, waar flamingo's en andere watervogels op af komen. Het meeste grof wild houdt zich echter op in de aangrenzende graslanden en mopane-bosjes. Hier zullen we dan ook de kuddes zebra's en gnoes aantreffen. Meer inspanning vergt het opsporen van de zeldzame zwarte neushoorn en de zwartkop-impala. Bij alle restcamps kun je ook plaatsnemen bij een drinkwaterplaats. Van verre zie je hier kuddes olifanten aankomen om hun dorst te lessen. We overnachten twee nachten iets ten zuiden van het Etosha nationaal park.


Bekijk pelsrobben bij Cape Cross en rotstekeningen

Dag 12 Etosha NP - Kamanjab
Dag 13 Kamanjab, optioneel bezoek Himba
Dag 14 Kamanjab - Cape Cross - Swakopmund


Pelsrobbenkolonie Cape Cross Namibië DjoserNa ons bezoek aan Etosha rijden we naar Kamanjab. Vanuit Kamanjab kun je een bezoek brengen aan de Himba, een van de laatst nog traditioneel levende bevolkingsgroepen op de wereld. Tijdens een optionele excursie maak je kennis met hun cultuur. Deze bevolkingsgroep is vooral bekend, omdat zij hun haar, lichaam en leren omslagschorten insmeren met een mengsel van rode aarde en dierlijk vet. Schijnbaar onaangetast door westerse invloeden houden zij trots vast aan hun traditionele nomadische wijze van leven. Vanuit Kamanjab bezoeken we Peet Albert’s Koppie, de twee na grootste vindplaats van rots gravures van San Bosjesmannen waarvan sommigen al duizenden jaren oud zijn. Graveringen die je kunt zien zijn van onder andere gemsbokken, leeuwen of olifanten en ook geometrische figuren.

Tijdens de rit naar Swakopmund stoppen we bij Cape Cross, de plek waar de Portugese zeevaarder Diego Cáo als eerste Europeaan voet op de Namibische kust zette. We nemen een kijkje bij het kruis dat hij hier oprichtte ter ere van de Portugese koning João I. Naast een historisch belangrijke plaats geniet Cape Cross bekendheid vanwege de grote pelsrobbenkolonie .


Wandel over de promenade van de kustplaats Swakopmund

Dag 15 Swakopmund

Koloniaal huis Swakopmund Namibië DjoserNa Cape Cross hebben we civilisatie en asfalt weer achter ons gelaten en rijden langs één van de onbarmhartigste kusten van Afrika; de Skeleton Coast. Deze 40 kilometer brede kuststrook vormt een buffer tussen de zee en het achtergelegen Kaokoland en de Damara. Het landschap is hier volkomen leeg en de enige oriëntatiepunten zijn de afstandspalen, waarop het aantal 'miles' vanaf Swakopmund staat. In deze kuststrook liggen gravel- en zandvlakten waar per jaar niet meer dan 3 centimeter regen valt. Deze kaarsrechte weg leidt ons naar het aan de kust liggende Swakopmund.

Hoewel deze plaats door de blanke inwoners van Namibië beschouwd wordt als een badplaats is het zeewater hier meestal ijzig koud. Wandelend over de brede Arnold Shad Promenade heb je meer kans om zeeleeuwen in zee te zien dan zwemmers. Swakopmund is een bizar overblijfsel uit de Duits koloniale periode. Duitse straatnamen, Duitse bierstuben en vooral veel inwoners van Duitse afkomst geven aan deze plaats een speciale sfeer. In het centrum zijn enkele koloniale gebouwen te bewonderen, waarvan het voormalig treinstation zeker een aanrader is. 's Avonds kun je in enkele restaurants niet alleen goed wild eten, ook de 'bratwurst' ontbreekt vaak niet op de kaart. De volgende dag heb je de tijd om Swakopmund verder te verkennen of om deel te nemen aan (optionele) activiteiten als 'quadbiken' door de zandduinen, het bezoeken van een township of het spectaculaire 'sandboarden'.

Beklim 's werelds hoogste zandduinen in de Sossusvlei

Dag 16 Swakopmund - Solitaire - Sesriem (Sossusvlei)
Dag 17 Sesriem, Sossusvlei & Deadvlei


Sossusvlei duinen NamibiëNa Swakopmund vervolgen we onze reis naar Sossusvlei, een grote duinpan aan de rand van het Namib-Naukluftpark. Deze pan wordt omringd door 's werelds hoogste zandduinen . Het uitzicht op deze zandzee is met name 's avonds en 's morgens vroeg overweldigend. Het lijkt wel of de zandzee aan je voeten in het rode licht gloeit. Het kost veel inspanning om de 200 meter hoge duinen te beklimmen, maar het uitzicht op het onwezenlijke maanlandschap loont de moeite. Je hebt de gelegenheid om in deze bizarre omgeving een wandeling te maken en te ontdekken hoe taaie plantjes dapper weerstand bieden aan de zware omstandigheden van de woestijn.

We bezoeken de Sesriem Canyon, deze canyon is ontstaan doordat de Tsauchab-rivier in de loop van duizenden jaren een 30 meter diepe en 2 kilometer lange kloof in de rots heeft uitgesleten. In de wintermaanden staat er geen water in de canyon, zodat je veilig in de kloof kunt afdalen. In andere tijden van het jaar tref je hier een klein stroompje aan of een poel.

Reizen langs de indrukwekkende Fish River Canyon

Dag 18 Sesriem - Fish River Canyon
Dag 19 Fish River Canyon - Oranjerivier

Fish River Canyon twee mensen genieten van uitzicht Namibië DjoserWe vervolgen onze reis verder richting Zuid-Afrika. Ons reisdoel van deze dag is de op één na grootste canyon ter wereld, de Fish River Canyon . De Fish-rivier heeft hier gedurende duizenden jaren een indrukwekkende 27 kilometer brede kloof uitgesleten. De canyon zelf is 160 kilometer lang. Met enig geluk zien we hier wild als springbokken en klipspringers en de bijzondere kokerbomen. Er zijn verschillende spectaculaire uitzichtpunten. Afdalen in de kloof is helaas niet toegestaan. De Oranjerivier vormt de grens tussen Namibië en Zuid-Afrika. Je vindt langs de oevers irrigatieprojecten waar seizoensarbeiders uit heel Namibië op afkomen. We overnachten in een accommodatie met uitzicht op de rivier. Liefhebbers kunnen, als de tijd dit toelaat, kano’s huren om de omgeving te verkennen.

Pinguïns spotten bij Boulders Beach

Dag 20 Oranjerivier - Springbok - Lambertsbaai (Zuid-Afrika)
Dag 21 Lambertsbaai - Kaapstad
Dag 22 Kaapstad; excursie Kaaps Schiereiland (bezoek Kaap de Goede Hoop en pinguïnkolonie Boulders Beach)

Pinguins Boulders Beach Zuid-Afrika DjoserWe steken bij Vioolsdrift de grens over naar Zuid-Afrika en passeren op weg naar Lambertsbaai ingeslapen stadjes. Het landschap wordt minder leeg naarmate we Lambertsbaai naderen. In de namiddag is het mogelijk, als de weersomstandigheden het toelaten, een optioneel bezoek te brengen aan Bird Island. Dit is de pleisterplaats van duizenden blauwoog jan-van-genten en andere zeevogels. Naar Kaapstad volgen we de kustweg. Via Velddrift bereiken na vier uur rijden Bloubergstrand waar we onze eerste blik op de Tafelberg kunnen werpen. Op weg naar Kaap de Goede Hoop, Afrika’s meest zuidwestelijke punt, volgen we een van de mooiste kustwegen ter wereld; de Chapman's Peak Drive. Onderweg bezoeken we enkele schilderachtige plaatsjes, als Houtbaai en Simon's Town. Het laatste plaatsje staat bekend om de aanwezigheid van een kolonie pinguïns. We nemen een kijkje bij het met rotsblokken bezaaide strand; Boulders Beach. Onze bestemming is de Kaap de Goede Hoop, Afrika’s meest zuidwestelijke punt. Kaap de Goede Hoop is een natuurreservaat met vele dieren en een begroeiing die typerend is voor deze streek, het zogenaamde 'fynbos'. Neem je verrekijker mee! In sommige periodes van het jaar kun je hier namelijk walvissen voor de kust zien.

Veelzijdig Kaapstad, dompel je onder in z'n historie of geniet van het uitzicht op de Tafelberg

Dag 23 Kaapstad - Amsterdam
Dag 24 aankomst Amsterdam

Waterfront Kaapstad Zuid-Afrika DjoserDe volgende dag heb je tijd tot je beschikking om Kaapstad te verkennen. In de stad vind je tal van historische plaatsen. Green Market square is een gezellig plein met marktkraampjes. De Grand Parade, het exercitieveld van de Hollanders in de zeventiende eeuw, is ook de plek van de grote anti-apartheidsdemonstraties en de plaats waar Mandela na zijn vrijlating de menigte toesprak. Vlakbij liggen de Compagniestuin en Kasteel de Goede Hoop, overblijfselen uit de Nederlandse periode. In de haven, die de naam Victoria & Alfred Waterfront draagt, vind je een keur aan restaurantjes, jazzcafés en andere uitgaansgelegenheden, merendeels gevestigd in de kleurige, gerestaureerde Victoriaanse huizen.

De beroemde Tafelberg en minder bekende Signal Hill en Leeuwkop bepalen duidelijk het aanzicht van Kaapstad. Vanaf ieder punt zijn de immens steil oprijzende bergwanden van de Tafelberg te zien. Vaak ligt er een dunne deken van mist of wolken als een tafelkleed over de berg. Sportievelingen kunnen onder het genot van prachtige vergezichten naar boven wandelen. Wil je het rustig aandoen, dan staat een kabelbaan tot je beschikking.


Op weg met Djoser

Hoewel de reisdagen tijdens onze reizen vaststaan en ook de accommodaties natuurlijk geregeld zijn, is iedereen vrij om te doen en te laten wat hij of zij wil als we eenmaal op de bestemming zijn gearriveerd. Onze reisbegeleiders hebben altijd  ideeën en bieden ook een programma aan, maar voor zowel de vaste als de facultatieve excursies geldt dat je nooit verplicht bent om hieraan deel te nemen. Uiteraard zijn er uit veiligheid wel beperkingen aan je vrijheid, als we in een wildpark zijn. Als je besluit er zelf op uit te gaan, kan de reisbegeleiding je handige tips geven. Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers. De maximale groepsgrootte is 20 personen.

Vertrekdata 2024

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
05 jun - 28 jun
Beschikbaarheid
vol

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 4.695,-

Start - einde
17 jul - 09 aug
i

Vluchten zijn met Lufthansa. Engels sprekende reisbegeleiding

Beschikbaarheid
vol

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 4.895,-

Start - einde
25 jul - 17 aug
i

Vluchten zijn met Lufthansa

Beschikbaarheid
vol

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 4.695,-

Start - einde
08 aug - 31 aug
i

Lufthansa vluchten. Deze reis start bij de Victoriawatervallen en wordt uitgevoerd met een Engels sprekende reisbegeleider.

Beschikbaarheid
vol

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 4.495,-

Start - einde
05 sep - 28 sep
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

i

Vluchten zijn met Lufthansa

Beschikbaarheid
2 plaatsen vrij

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 4.695,-

Start - einde
26 sep - 19 okt
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

i

Vluchten zijn met Lufthansa. Deze reis begint bij de Victoriawatervallen en volgt de route in omgekeerde volgorde

Beschikbaarheid
1 plaats vrij

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 4.895,-

Start - einde
09 okt - 01 nov
i

Lokale Engels sprekende reisbegeleider

Beschikbaarheid
vol

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 4.795,-

Start - einde
16 okt - 08 nov
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
4 plaatsen vrij

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 4.895,-

Start - einde
30 okt - 22 nov
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

i

Deze reis begint bij de Victoriawatervallen en volgt de route in omgekeerde volgorde en wordt begeleid door een Engels sprekende reisbegeleider.

Beschikbaarheid
6 plaatsen vrij

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 4.795,-

Start - einde
06 nov - 29 nov
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

i

Deze reis begint bij de Victoriawatervallen en volgt de route in omgekeerde volgorde

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 4.895,-

Start - einde
18 dec - 10 jan
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 5.195,-

Vertrekdata 2025

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
22 jan - 14 feb
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 4.695,-

Start - einde
13 feb - 08 mrt
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

i

Deze reis begint bij de Victoriawatervallen en volgt de route in omgekeerde volgorde

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 4.795,-

Start - einde
05 mrt - 28 mrt
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

i

Lokale Engels sprekende reisbegeleider.

Beschikbaarheid
nog plaatsen beschikbaar

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 4.495,-

Start - einde
16 apr - 09 mei
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

i

Deze reis begint bij de Victoriawatervallen en volgt de route in omgekeerde volgorde

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 4.795,-

Start - einde
07 mei - 30 mei
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 4.495,-

Start - einde
04 jun - 27 jun
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

i

Deze reis begint bij de Victoriawatervallen en volgt de route in omgekeerde volgorde

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 4.695,-

Inclusief

 • Vliegreis met KLM of Lufthansa
 • Alle vluchttoeslagen
 • Vlucht Victoria Falls - Johannesburg v.v.
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Vervoer per goed uitgeruste safaritruck
 • Overnachtingen in sfeervolle hotels, lodges en chalets
 • ontbijt
 • Excursie naar Kaap de Goede Hoop
 • Bezoek aan de pinguïnkolonie bij Simon's Town
 • Bezoek aan de pelsrobbenkolonie bij Cape Cross
 • Excursie met mokoro's in de Okavangodelta inclusief lunch
 • Boottocht ('gamecruise') op de Chobe-rivier 
 • Gamedrives met truck in Etosha nationaal park
 • Entreegelden alle nationale parken inbegrepen

Exclusief

Overige maaltijden, visum, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, etc.
Reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 40,-. Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een ander groepslid, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag. Deze toeslag bedraagt vanaf € 695,-.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.

Hotelverlenging

Verlenging mét accommodatie is in Kaapstad, Pretoria en/of Victoria Falls bij te boeken. De prijs in Kaapstad/Pretoria is vanaf € 57,50 op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht, voor een eenpersoonskamer vanaf € 100,- per nacht. De prijs in Victoria Falls is vanaf € 80,- op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht en de prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 125,- per nacht. De prijs is afhankelijk van periode.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Landarrangement

De prijs van de reis zonder de vluchten, dus ook exclusief de vlucht Victoria Falls/Livingstone - Johannesburg (of andersom), bedraagtvanaf €3.695,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. De deelnemers zijn Nederlands en Belgisch. Het komt bij deze reis soms voor dat ook enkele Duitstalige reizigers zich hebben aangemeld.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 20.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 10.

Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

V

Vertrek informatie

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren. Dit op basis van eerdere ervaringen en boekingen in dit reisseizoen.

Om een groepsreis te garanderen en uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling en groepsgrootte'. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om een gewenste alternatieve reis en/of vertrekdatum aan te bieden. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. In het geval dat een reis niet kan doorgaan als gevolg van een overmachtsituatie kunnen er andere voorwaarden gelden waarbij geen volledige restitutie mogelijk is.

G

Vertrek gegarandeerd

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Het kan soms voorkomen dat deelnemers van een reis moeten annuleren of omboeken, waardoor de groepsgrootte onder het vereiste minimum aantal deelnemers daalt. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren per e-mail, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om er voor te zorgen dat je de gewenste reis op de geboekte vertrekdatum kunt gaan maken, ook indien het minimale aantal deelnemers niet is bereikt. In dat geval bekijken we de mogelijkheid om, al dan niet tegen bijbetaling, de reis mogelijk te maken met bijvoorbeeld aangepast vervoer en/of lokale Engelssprekende reisbegeleiding. Het karakter van een groepsreis kan hierbij dusdanig veranderen dat wij er begrip voor hebben dat je liever een alternatief kiest.

Uiteraard is het ook mogelijk een nieuwe reis of vertrekdatum te boeken. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk.

Reviews Zuid-Afrika, Botswana, Namibië & Victoriawatervallen, 24 dagen hotel/lodgereis

Gemiddelde beoordeling: 9,0

 • Deze reis stond, ws ook bij vele andere reizigers, al even op de lijst maar COVID hield het tegen. Eindelijk kon de reis doorgaan. Met een kleine groep, 11 medereizigers, hebben wij een onvergetelijke reis beleefd. Prachtig. Het is een belevenis. Mooier dan ik dacht. Wilfred, reisbegeleider. Aanrader.

  9,0

 • Een mooie, goed verzorgde reis met prima accommodaties. Prettige gids. Bus heeft een stugge vering en is hierdoor minder comfortabel op de hobbelige wegen.

  8,0

 • De reis was zeer mooi, avontuurlijk en informatief. De woestijn van Namibië, Kaapstad, kaap de goede hoop en de Victoria watervallen is iets wat je gezien moet hebben. Het kan daar warm zijn, echter daar raak je snel aan gewend. Reisleider Paul vind ik erg goed, altijd behulpzaam en vol met advies.

  9,0

 • Beste, 10 zou uitstekend zijn maar dat geef ik/wij zelden anders zou er niets aan te merken zijn. 9 had gekund indien het vervoermiddel waar we de reis mee gemaakt hebben iets meer comfort had gehad, iets meer rustmomenten had fijn geweest. Verder kijken we terug op een zeer geslaagde reis.

  8,0

Praktische informatie

Accommodatie

We overnachten voornamelijk in prima middenklasse hotels en lodges. In de steden zijn deze accommodaties centraal gelegen en in de natuur liggen zij op de mooiste plekjes. De chalets hebben een eigen terras, een ingebouwd keukenblokje en een barbecue buiten.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Kaapstad Cresta Grande Hotel
Oranjerivier Norotshama River Resort
Fish River Canyon Canon Village Lodge
Sossusvlei Desert Camp
Sossusvlei Namseb Lodge
Swakopmund The Delight
Kamanjab Oppi Koppi
Etosha Etosha Village
Etosha Etosha Safari Camp
Maun Cresta Maun
Nata Elephant Sands
Chobe Thebe River Lodge
Rundu N-Kwazi River Lodge
Victoriawatervallen Shearwater Explorers Village


Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een ander groepslid, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag. Deze toeslag bedraagt vanaf € 695,-.

 • Huisje Norotshama River Lodge Oranjerivier Zuid-Afrika Djoser

  We overnachten tijdens de reis veelal in sfeervolle lodges

 • Zwembad Norotshama River Lodge Oranjerivier Zuid-Afrika Djoser
 • Kamer Canyon Village River Lodge Fish River Canyon Namibië Djoser

  De gezellig ingerichte kamers zijn van alle gemakken voorzien

 • Zwembad Canyon Village River Lodge Fish River Canyon Namibië
 • Huisje Desert Camp Sesriem/Sossusvlei Namibië Djoser

  Desert Camp in de buurt van de Sossusvlei is spectaculair gelegen

 • Kamer Desert Camp Sesriem/Sossusvlei Namibie Djoser
 • Desert Camp Sossusvlei Namibië zwembad Djoser

  De meeste lodges hebben een zwembad voor een verfrissende duik

 • Buitenkant Zum Kaiser Swakopmund Namibië Djoser
 • Twin kamer Zum Kaiser Swakopmund Namibië Djoser

  Vanuit ons hotel in Swakopmund kun je te voet het koloniale plaatsje verkennen

 • Huisje Etosha Village Namibie Djoser
 • Kamer Etosha Village Namibië Djoser
 • Zwembad Etosha Village Namibië Djoser
 • Buffet Etosha Village Namibië Djoser

  De koks van de lodges maken de heerlijkste maaltijden klaar

 • Huisjes van buitenaf N-Kwazi River Lodge Rundu Namibië Djoser
 • Twin kamer N-Kwazi River Lodge Namibië Djoser

  Daar waar nodig hangt er muskietengaas voor de ramen of een klamboe boven je bed

 • Zitje aan de rivier N-Kwazi River Lodge Rundu Namibië Djoser

  Geniet van de rust en stilte langs de Okavangorivier

 • Huisje Shearwater Explorers Village Vic Falls
 • Zitje Shearwater Explorers Village Victoriawatervallen Zimbabwe Djoser

  De meeste lodges hebben een gezellig zitje om te genieten van de omgeving

 • Twin kamer Shearwater Explorers Village Vic Falls Djoser

Vliegreis

KLM

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

 • Vlucht met

  KLM

  Traject

  Amsterdam - Kaapstad

  Vertrek

  10:05 - 21:45

 • Vlucht met

  KLM

  Traject

  Johannesburg - Amsterdam

  Vertrek

  23:10 - 10:20*

* aankomst volgende dag


Tijdsverschil: in de zomer is er geen verschil, in onze winter is het in Zuidelijk Afrika een uur later.

KLM, Nederlands nationale trots, bestaat al meer dan 100 jaar en is hiermee de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld. De vloot is hypermodern. Zo zijn de Boeing 787-9 en 10  voorzien van de laatste technische hoogstandjes, zoals speciale moodlighting. De nieuwste generatie luchtfiltersystemen zorgt ervoor dat je minder vermoeid aankomt op de bestemming. Bovendien stoten deze nieuwe vliegtuigen minder broeikasgassen uit. Aan boord ontbreekt het je aan niets: op elke vlucht word je voorzien van een snack en een drankje en op intercontinentale vluchten krijg je uiteraard een warme maaltijd. KLM biedt (behalve in Europa) een persoonlijk in-flight entertainment systeem aan, voorzien van talloze films, series en games. Zo hoef je je niet te vervelen. Wil je tijdens de vlucht extra beenruimte, dan kun je tegen bijbetaling upgraden naar 'economy comfort'.

Landarrangement

De prijs van de reis zonder de vluchten, dus ook exclusief de vlucht Victoria Falls/Livingstone - Johannesburg (of andersom), bedraagtvanaf €3.695,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Vervoer

De doorgaande wegen in Zuid-Afrika, Botswana en Namibië zijn doorgaans van goede kwaliteit en deels geasfalteerd. Sommige stukken weg zijn echter onverhard, met name in de wildparken en in West-Namibië tref je geen asfalt aan.

In de grote steden als Kaapstad en Swakopmund staat geen vervoer tot onze beschikking; het is ook veel leuker om daar je eigen tijd in te delen en deze steden lopend vanuit de centraal gelegen accommodatie of met een (goedkope) taxi te verkennen.

Het traject Victoria Falls/Livingstone - Johannesburg v.v. of Johannesburg  - Kaapstad v.v. wordt uitgevoerd middels een lokale vlucht.

We reizen met een safaritruck voorzien van comfortabele stoelen en glazen schuiframen. Wij hebben de volledige beschikking over deze voertuigen, zodat we overal kunnen stoppen waar we willen. De 'gamedrives' die bij de reissom zijn inbegrepen (Etosha NP) maken we met onze eigen truck. Het is mogelijk om ter plaatse een optionele 'gamedrive' met een open jeep bij te boeken. 

 • KLM vliegtuig
 • Truck Sossusvlei Namibië Djoser

  We reizen met een goed uitgeruste truck, waarmee we ook gamedrives doen in de parken

 • Truck picknick langs de weg Namibië Djoser

  De lekkerste lunch, is de zelfgemaakte picknick onder een boom langs de weg

 • Boottocht Okavangodelta Botswana Djoser

  We verkennen de Okavango per boot om op zoek te gaan naar wild langs en op de rivier

 • Jeepsafari Etosha NP Namibië Djoser

  In Etosha kun je optioneel een jeepsafari doen

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis met KLM of Lufthansa
 • Alle vluchttoeslagen
 • Vlucht Victoria Falls - Johannesburg v.v.
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Vervoer per goed uitgeruste safaritruck
 • Overnachtingen in sfeervolle hotels, lodges en chalets
 • ontbijt
 • Excursie naar Kaap de Goede Hoop
 • Bezoek aan de pinguïnkolonie bij Simon's Town
 • Bezoek aan de pelsrobbenkolonie bij Cape Cross
 • Excursie met mokoro's in de Okavangodelta inclusief lunch
 • Boottocht ('gamecruise') op de Chobe-rivier 
 • Gamedrives met truck in Etosha nationaal park
 • Entreegelden alle nationale parken inbegrepen

Excursies

Oryx bok Etosha NamibiëBij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een bezoekt een township in Swakopmund de ander wil op zijn gemak rondkijken bij een museum of ontspant met een drankje aan de Waterfront in het internationale Kaapstad. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er  te voet of met lokaal vervoer erop uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Bij een onvermijdelijk entree, zoals van een nationaal park waarin je verblijft of bezoekt, is dat toegangsgeld inbegrepen. In andere gevallen is dit entreegeld exclusief.

Tijdens deze reis door Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en de Victoriawatervallen zijn de volgende excursies én de entreegelden in het reisprogramma inbegrepen:

 • Een bezoek aan het Kaapse Schiereiland. We volgen de mooie Chapman's Peak Drive en stoppen bij Kaap de Goede Hoop (nationaal park) en de pinguïnkolonie bij Boulders Beach bij Simon's Town.
 • Vanuit onze accommodatie rijden we het nationale park Fish River Canyon in om de canyon vanuit een aantal uitzichtpunten te bekijken.
 • We bezoeken de duinpannen Deadvlei & Sossusvlei gelegen binnen het Namib-Naukluft nationaal park. Het entreegeld is inbegrepen.Vervoer de laatste 5km per 4x4 ter plaatse nog betalen (€12,50) Als er tijd over is bezoeken we de Sesriem Canyon.
 • Bezoek aan de pelsrobbenkolonie bij Cape Cross aan de Skeleton Coast.
 • Etosha nationaal park, we maken met onze eigen safaritrucks twee 'gamedrives' per dag om het wild te observeren/fotograferen.
 • Excursie in de Okavangodelta, we rijden met jeeps diep de Okavangodelta in, maken hier een boottocht met een mokoro en gaan te voet onder leiding van een gids op zoek naar wild.
 • We maken een boottocht op de Chobe-rivier in Chobe nationaal park om het wild te observeren.


Onze safaritruck staat klaar voor een aantal activiteiten waarvoor je nog uitsluitend het entree hoeft te betalen:

 • In Lambertsbaai bezoeken we een indrukwekkende jan-van-gentenkolonie op Bird Island.
 • In de omgeving van Kamanjab bezoeken we bij Peet Alberts Koppie gravures van Bosjesmannen.
 • De beroemde Victoriawatervallen zijn makkelijk te voet vanuit onze sfeervolle accommodatie te bewonderen.

Vooraf te boeken excursies

Voorkom teleurstelling en reserveer bij het boeken van deze reis reis alvast een plaats bij (een van) onderstaande excursies. Je bent zeker van een plek en je hoeft het tijdens de reis niet meer te regelen. Wel zo gemakkelijk.

 • Walvisbaai - dolfijnentocht

  Voor de kust van Walvisbaai en Swakopmund kunnen het hele jaar door dolfijnen worden waargenomen. Tijdens deze ontspannen 4,5 uur durende boottocht bezoeken we eerst de pelsrobben kolonie bij Pelican Point en gaan we vervolgens op zoek naar dolfijnen, zeeleeuwen, maanvissen en pelikanen. Enkele zeebewoners hebben een speciale band met de gids! Dit is een geweldige manier om het zeeleven voor de kust van Namibië te ervaren. Verse oesters met een glaasje champagne maken deze tocht compleet, een bijzondere ervaring!

  Prijs € 70,- p.p.

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Paspoort, dat na vertrek uit Zimbabwe of Zuid-Afrika nog zes maanden geldig is.
 • Voor Zimbabwe dient er ter plaatse aan de grens een single-entry visum gekocht te worden. De kosten hiervoor bedragen US$ 30,- per persoon. Indien de vlucht aankomt of vertrekt vanuit Livingstone (Zambia), dan kost het visum $ 50,-.
 • Ouders die reizen met minderjarige kinderen (tot 18 jaar) dienen in het bezit te zijn van een originele geboorteakte (online opvraagbaar bij uw gemeente) of een internationaal uittreksel in het Engels uit het geboorteregister van de kinderen.

Geldzaken

In Zuid-Afrika wordt er betaald met de Zuid-Afrikaanse rand. In Namibië wordt er betaald met de Namibische dollar. In Botswana wordt er betaald met de pula. In Zimbabwe wordt er betaald met de Amerikaanse dollar. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.

Pinnen: alleen mogelijk in de grote steden van Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en bij de Victoriawatervallen.
Contant: Amerikaanse dollars
Creditcards: bij banken te gebruiken voor geldopname en in verschillende lodges en activiteitencentra voor betaling. Visacard is de meest geaccepteerde kaart.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 325,- per persoon per week.

Het is gebruikelijk fooien te geven voor verleende diensten. Om te  voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 45,-.

Maaltijden

Tijdens de reis is het ontbijt inbegrepen. De lunch is tijdens de excursie naar de Okavangodelta inclusief. Alle overige maaltijden zijn niet inbegrepen.

Het basisgerecht van de landen waar we doorheen reizen is maïspap. In Zuidelijk Afrika heet dit sadza. Het wordt meestal gegeten met rund- of geitenvlees of met een saus, 'relish' genaamd. Het smaakt het lekkerst wanneer je dit met je handen eet. Een lokale specialiteit in Namibië is mahango, een soort gierst waar men pap van maakt. In de wat betere restaurants en de hotels en lodges waar we verblijven kun je vooral westers georiënteerde gerechten krijgen. Frites, pasta's, steaks en andere vleessoorten zijn voorhanden.

De bekendste lokale snack in Zuidelijk Afrika is biltong. Dit gezoute, gedroogde vlees van rund of wild wordt meestal als borrelhapje gegeten, maar kan ook als snack je ergste honger tussendoor stillen.

Op de meest plaatsen wordt frisdrank als Cola, Fanta en Sprite verkocht. Ook mineraalwater is overal, al dan niet gekoeld, verkrijgbaar. Wat betreft alcohol zijn niet alleen de lokale biersoorten zeker aan te raden, ook de meestal uit Zuid-Afrika geïmporteerde wijnen zijn van bijzonder goede kwaliteit en zeer betaalbaar.

Gezondheid

Voor deze reis wordt aangeraden:

 • Vaccinaties tegen DTP en hepatitis A
 • Malariatabletten
 •  

Het is verstandig enigszins te letten op wat je eet. Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Hotelverlenging

Verlenging mét accommodatie is in Kaapstad, Pretoria en/of Victoria Falls bij te boeken. De prijs in Kaapstad/Pretoria is vanaf € 57,50 op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht, voor een eenpersoonskamer vanaf € 100,- per nacht. De prijs in Victoria Falls is vanaf € 80,- op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht en de prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 125,- per nacht. De prijs is afhankelijk van periode.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Klimaat en geografie

Het gehele jaar kun je prima rondreizen door Zuidelijk Afrika. In het algemeen is het zo dat de seizoenen tegengesteld zijn aan de Nederlandse, omdat deze landen op het zuidelijk halfrond liggen. Met name geldt dat voor Zuid-Afrika en Namibië. Juli is de koudste maand, januari de warmste.

Over het algemeen zijn de winters droog met gemiddelde temperaturen die schommelen tussen 15-20°. In de ochtend en avond kan het echter flink afkoelen. In de zomer ligt de gemiddelde temperatuur zo'n tien graden hoger. In Botswana valt het regenseizoen in de periode tussen november en maart. In Zuid-Afrika en Namibië schijnt in deze periode dan juist volop de zon. In Etosha kan het in deze periode vrij warm worden. 

Reisbegeleiding en gidsen

De meeste reizen worden begeleid door een Nederlandssprekende reisbegeleider en sommige door een lokale Engelssprekende reisbegeleider. Bij vertrekdata/prijs kun je zien op welke data er lokale Engelssprekende reisbegeleiding mee gaat.

Op de meeste vertrekdata begeleidt een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

Veelgestelde vragen

Hoe reizen we?

We vliegen met de KLM rechtstreeks of Lufhansa via Frankfurt naar het Afrikaanse continent. Om ons reistijd te besparen, overbruggen we bovendien het traject tussen de Victoriawatervallen en Johannesburg met een korte vlucht. Indien je de reis zonder de internationale vluchten (het landarrangement) hebt geboekt dan dien je zelf voor het vervoer tussen Victoria Falls/Livingstone - Johannesburg (of andersom) te zorgen.

Over land reizen we met een safaritruck, toegerust voor het Afrikaanse wegdek.

Waar overnachten we?

We maken bij deze reis gebruik van verschillende soorten accommodaties. We overnachten een aantal keren in 'rondavels', chalets voor twee. In deze vrijstaande of geschakelde huisjes heb je een eigen slaapkamer en sanitaire voorzieningen. We overnachten daarnaast in middenklasse hotels en lodges.

Kom ik tijdens deze reis de ‘big five’ tegen?

We kunnen het uiteraard niet garanderen, maar de kans dat je de ‘big five’ (leeuw, olifant, neushoorn, luipaard en buffel) ziet, is het hele jaar door erg groot. In het droge seizoen, van november tot maart, concentreert het wild zich rond de waterpoelen, waar je het makkelijk kunt fotograferen. In Etosha nationaal park nemen we alle tijd om op zoek te gaan naar wild.

Hoe wordt de reis begeleid?

De meeste reizen worden begeleid door een Nederlandssprekende reisbegeleider en sommige door een lokale Engelssprekende reisbegeleider. Bij vertrekdata/prijs kun je zien op welke data er lokale Engelssprekende reisbegeleiding mee gaat. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

Welk bedrag wordt er voor de fooienpot geïnd?

Het is gebruikelijk fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 45,-.

Welke entreegelden zijn bij de reissom inbegrepen?

Alle entreegelden voor de nationale parken (Kaap de Goede Hoop, Boulders Beach, Fish River-canyon, Cape Cross, Sossusvlei, Etosha, Okavangodelta en Chobe), zijn inclusief. Ook de ''gamedrives'' in Etosha met eigen safaritruck en de excursie naar de Okavangodelta zijn bij de reissom inbegrepen. Tevens is de 'gamecruise'' in Chobe Nationaal Park in de reissom inbegrepen.

Kan ik mijn kleren wassen tijdens de reis?

Het is mogelijk om gedurende de reis uw was te doen. In verschillende accommodaties is het mogelijk om uw was te laten doen of gebruik te maken van een wasserette in de buurt van de chalet/lodge.

Hoeveel bagage mag ik meenemen en zijn koffers toegestaan?

Wij verzoeken u om niet meer dan ongeveer 12 tot 15 kilo bagage mee te nemen in een roltas, zachte koffer of rugzak. Neem geen koffers met harde schelpen mee, aangezien deze lastig zijn op te bergen in onze bussen.

Wat moet ik meenemen?

Het is raadzaam kleding voor verschillende weertypes mee te nemen: luchtige katoenen kleding voor overdag, maar ook een trui/sweater of een fleecejack voor 's avonds of 's morgens vroeg als het fris is, vooral in de periode mei - oktober. Ook handig zijn een afritsbroek; een handdoek; hoedje; zwemkleding; muggenmelk en goede wandelschoenen. Een klamboe is niet nodig. Neem ook een klein dagrugzakje mee voor je camera, verrekijker, veldfles, reisgids, e.d. en voor het verblijf in de Okavangodelta.

Wat zijn bijkomende kosten voor excursies?

Entrees voor musea e.d. zijn meestal kleine bedragen. Bij enkele excursiemogelijkheden, zoals bij de Victoriawatervallen, moet je rekening houden met hogere bedragen. Voor een dag raften op de Zambezi bijvoorbeeld, betaal je ongeveer US$ 150. Een bungeejump van de Victoria Falls-brug kost je zo’n US$ 160. Reken voor een helikoptervlucht van 15 minuten over de watervallen op ongeveer US$ 160. In de duinen bij Swakopmund kun je quadbike rijden voor US$ 55 of sandboarden voor US$ 30. Het is mogelijk om deze excursies ter plaatse met een creditcard te betalen.

Heb ik visa nodig voor deze reis?

Voor Zuid-Afrika en Botswana heb je geen visum nodig, voor Zimbabwe echter wel. Aan de grens kun je voor deze bestemming ter plaatse een single entry visum kopen. De kosten hiervoor bedragen US$ 30,- per persoon. Indien de vlucht aankomt of vertrekt vanuit Livingstone (Zambia), dan kost het visum $50,-. je paspoort dient na vertrek uit Zimbabwe of Zuid-Afrika nog minimaal zes maanden geldig te zijn.

Wat is de beste reistijd?

Je kunt het hele jaar prima rondreizen door zuidelijk Afrika, elk seizoen heeft zo zijn charmes. Op het zuidelijk halfrond zijn de seizoenen tegengesteld aan de Nederlandse. Dat merk je vooral in Zuid-Afrika en Namibië, juli is hier de koudste maand en januari de warmste. Over het algemeen zijn de winters droog met gemiddelde temperaturen tussen 15 en 20°.

In de ochtend en avond kan het flink afkoelen, zodat warme kleding aan te raden is. In de zomer ligt de gemiddelde temperatuur zo'n tien graden hoger. In Botswana valt het regenseizoen tussen november en maart. In Zuid-Afrika en Namibië schijnt de zon in deze periode juist volop, in Etosha kan het warm worden in deze periode.

Kan ik pinnen in zuidelijk Afrika?

Met een pinpas kun je alleen in Zuid-Afrika en Namibië en Botswana in de grote plaatsen geld opnemen. Begint je reis bij de Victoriawatervallen, neem dan in ieder geval US$ 200 contant (in kleine coupures) mee voor het visum in Zimbabwe (US$ 30) en facultatieve excursies. Hiermee kan eventueel ook in Namibie en in Zuid-Afrika mee worden betaald.

Hoe groot zijn de groepen?

De groepen bestaan gemiddeld uit 16 personen. De maximale groepsgrootte is 20 personen.

Hoe is de elektriciteitsvoorziening in deze landen?

De netspanning is meestal 220 Volt. In Zuid-Afrika en Namibie gebruikt men in het algemeen driepolige stekkers met ronde pinnen. Deze zijn ter plaatse in supermarkten aan te schaffen. In de Okavangodelta is geen elektriciteit aanwezig.

Kan ik tijdens de reis naar huis bellen of internetten?

Telefoneren via het vaste net is mogelijk in de grotere plaatsen. Mobiel bellen in Zuid-Afrika kan met toestellen die gebruik kunnen maken van 3G/4G. Met de meeste moderne smartphones kun je daarom bellen in Zuid-Afrika. De kosten zijn helaas wel erg hoog dus daarom is roamen niet aan te raden. 

Het bereik voor mobiel bellen is beperkt tot (de omgeving van) de grotere plaatsen èn sterk afhankelijk van je Nederlandse provider, informeer daar dus even voor je vertrekt.

Welke regels m.b.t. reisdocumenten gelden voor minderjarige kinderen?

Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Zuid-Afrika heeft de immigratiewetten aangescherpt. Een belangrijke verandering in deze wetswijziging is de nieuwe plicht voor reizende ouders met minderjarige kinderen om in het bezit te zijn van een origineel geboorteakte van hun kinderen.

Volgens immigratiewet 6(12)(a) moeten ouders die met hun minderjarige kinderen willen reizen in het bezit zijn van een origineel geboortecertificaat van hun kind, waarop de gegevens van de ouders zijn vermeld. Het betreft hier niet het gemeentelijke uittreksel, maar de officiële geboorteakte.

In het kort omvat de nieuwe regelgeving het volgende:
•    Ouders die met kinderen reizen moeten naast hun paspoorten en tickets ook een origineel geboortecertificaat van het reizende kind(eren) kunnen tonen (vertaald in het Engels);
•    Wanneer kinderen zonder hun ouders reizen (maar met een familielid, kennis of andere begeleider), dan moeten zij een officiële verklaring bij zich hebben waarin beide ouders toezeggen dat het kind toestemming heeft om te reizen, evenals kopieën van de paspoorten van de ouders of de wettelijke voogd van het reizende kind;
•    Als slechts een van de ouders met het kind meereist, dan moet hij/zij naast het geldige geboortecertificaat een schriftelijke verklaring van de andere ouder hebben, die het kind toestemming geeft om te reizen;
•    Indien nodig een officieel bewijs dat deze alleenstaande ouder volledige voogdij en ouderlijke zeggenschap over het reizende kind heeft, dan wel een officiële overlijdensakte van de andere ouder van het kind.

Je vraag het certificaat aan in de gemeente van geboorte. Om het geboortecertificaat aan te vragen heb je een geldig legitimatiebewijs van zowel jezelf als het kind nodig. Het officiële geboortecertificaat moet niet alleen de gegevens van het kind maar ook de gegevens van de ouders bevatten. Neem indien nodig contact op met je gemeente voor de procedure.

Meer informatie over geboorteakte kinderen mee!

V: Gelden de nieuwe regels alleen voor reizen in Zuid-Afrika?
A: De regels gelden voor zowel reizen in en naar Zuid-Afrika als voor een transit in Zuid-Afrika.

V: Tot welke leeftijd gelden de nieuwe regels?
A: De regels gelden voor kinderen tot 18 jaar.

V: Moeten reizende ouders met hun kinderen een originele geboorteakte bij zich hebben?
A: Nee, een gecertificeerd kopie van het origineel voldoet ook. Deze is verkrijgbaar bij de gemeente waarin iemand is geboren.
(vertaald in het Engels)

V: Welke documenten hebben reizigers nodig als ze:
1: alleenstaand ouder zijn die met een kind reist?
A: Een volledige geboorteakte en:
1.1) Toestemming in de vorm van een getekende verklaring van de andere geregistreerde ouder die vermeld staat op de geboorteakte van het kind waarin verklaard wordt dat het kind met toestemming reist met de betreffende persoon;
1.2) Een officieel document waarin staat dat de ouder de wettelijke voogdij heeft over het betreffende kind, of;
1.3) Indien van toepassing, een overlijdensakte van de andere ouder die geregistreerd staat als ouder van het betreffende kind op de geboorteakte.

2: Een volwassene zijn, die met een kind reist waarvan ze niet de biologische ouder is?

2.1) Een gecertificeerde kopie van de volledige geboorteakte;
2.2) Een verklaring van de ouders of wettelijke voogd van het kind waaruit blijkt dat er toestemming is om te reizen met het betreffende kind;
2.3) Kopieën van de identiteitsdocumenten van de ouder of wettelijke voogd van het kind en;
2.4) De contactgegevens van de ouders of wettelijke voogd van het kind.

3: Een alleenstaande minderjarige is?
3.1)  Een bewijs van toestemming van een van of beide ouders of de wettelijke voogd van het betreffende kind. Dit kan in de vorm van een brief of beëdigde verklaring dat het kind af mag reizen naar het land. Als het gaat om toestemming van één ouder, moet er ook een kopie aanwezig zijn van een officieel document waarin staat dat de ouder de wettelijke voogdij heeft over het betreffende kind.
3.2) Een brief van de persoon die het kind ontvangt in Zuid-Afrika, met zijn of haar woonadres en contactgegevens.
3.3) Een kopie van de identiteitsdocumenten en visum of verblijfsvergunning van de persoon die het kind ontvangt.
3.4) De contactgegevens van de ouders of wettelijke voogd van het kind.

V: Hoe controleren de douane ambtenaren in Zuid-Afrika de Nederlandse papieren?
A: De volledige geboorteakte is er om er zeker van te zijn dat het kind reist met de juiste ouders of wettelijke voogd. Mocht het kind niet met beide ouders reizen, of met iemand anders mee zijn, dan moeten de juiste papieren meegenomen worden (zie hierboven). Die papieren moeten wel allemaal Engels zijn.

V: Waar vraag ik het geboortecertificaat aan en hoe lang duurt het?
A: Je vraag het certificaat aan in de gemeente van geboorte. Om het geboortecertificaat aan te vragen heb je een geldig legitimatiebewijs van zowel jezelf als het kind nodig. Het officiële geboortecertificaat moet niet alleen de gegevens van het kind maar ook de gegevens van de ouders bevatten. Neem indien nodig contact op met je gemeente voor de procedure.
De duur zal per aanvraag en gemeente verschillen. Neem hiervoor contact op met je gemeente.

Stel je vraag

Staat jouw vraag hier niet tussen? Stel deze dan via info@djoser.nl.

Foto's en video

Reisblog Zuid-Afrika, Namibië, Botswana & Victoria watervallen

Bekijk alle reisblogs over Zuid-Afrika, Namibië, Botswana & Victoria watervallen