Bekijk de Rondreis Zuid-Afrika & Mozambique, 19 dagen van Djoser

Rondreis Zuid-Afrika & Mozambique 19 dagen

Vanaf € 2.995,- Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Een hotel/chalet of kampeerreis waarbij je de Afrikaanse wildernis combineert met de mooie stranden van Mozambique. Het Kruger park is ongetwijfeld het bekendste park ter wereld. Met zijn enorme verscheidenheid aan wilde dieren krijg je hier gemakkelijk de Big 5 voor je lens. De kustlijn van Mozambique heeft mooie stranden en een bijzondere onderwaterwereld met o.a. walvishaaien, manta’s en bultrugwalvissen. De Arabische en Portugese invloeden zijn nog zichtbaar in oude handelsplaatsen als Vilanculos en Inhambane.

Daarom Djoser

 • Unieke combinatie safari en strand
 • Doorsteek naar de Mozambikaanse kust door het Limpopo nationaal park
 • Bezoek aan het befaamde Krugerpark
 • Oog in oog met neushoorns in Hluhluwe wildreservaat
 • Volop duik- en snorkelmogelijkheden
 • Dhow excursie naar de prachtige Bazaruto archipel

Route en kaart

Routekaart Rondreis Zuid-Afrika & Mozambique, 19 dagen
 1. Amsterdam - Johannesburg
 2. Johannesburg - Sabie
 3. Sabie - Blyderivier canyon - Krugerpark
 4. Krugerpark
 5. Krugerpark
 6. Krugerpark - Giriyondo - Massingirdam
 7. Massingir - Inhambane (Tofu)
 8. Inhambane (Tofu)
 9. Inhambane (Tofu) - Vilanculo
 10. Vilanculo, dhow excursie Bazaruto-archipel
 11. Vilanculo - Xai-Xai
 12. Xai Xai - Ponta do Oro
 13. Ponta do Oro
 14. Ponta do Oro - St. Lucia, 'gamecruise'
 15. St. Lucia, 'gamedrive' Hluhluwe reservaat
 16. St. Lucia - Drakensbergen
 17. Drakensbergen
 18. Drakenbergen - Johannesburg - Amsterdam
 19. aankomst Amsterdam

Reisbeschrijving

Panoramaroute langs de Blyde River Canyon

Dag 1. Amsterdam - Johannesburg
Dag 2. Johannesburg -Sabie
Dag 3. Sabie - Blyde river Canyon - Kruger park

Een rechtsstreekse KLM vlucht brengt ons naar Johannesburg waar wij in de avond aankomen. Hier worden we opgewacht door onze vertegenwoordiger, die ons overnachtingsadres nabij de luchthaven. 

Zuid-Afrika - Blyde rivier CanyonMet onze safaritruck rijden we de volgende dag door de Mpumalanga provincie oostwaarts richting Sabie. Deze plek vormt onze uitvalsbasis voor de beroemde Blyde River Canyon. We volgen daarbij de zogenaamde Panoramaroute, waarbij we uitstappen op een aantal bekende uitkijkpunten. Zo stoppen we bij de ‘Drie Rondavels’, ‘Bourke’s Luck Potholes’ en het uitkijkpunt ‘Gods Window’. Vanaf de vele viewpoints krijg je de beste kansen voor de mooiste foto’s. In de namiddag rijden we het Krugerpark binnen, waar wij ons intrek nemen in een van de goed uigeruste restcamps.


Op zoek naar de Big Five in het befaamde Kruger nationaal park

Dag 4. Kruger nationaal park, 'gamedrive'
Dag 5. Kruger nationaal park, 'gamedrive'
Dag 6. Kruger NP - Giriyonde - Massingir Dam

Olifant Kruger park Zuid-AfrikaHet enorme Krugerpark is 350 km lang en 60 km breed. Binnen haar grenzen komen 146 verschillende zoogdieren voor. Hier gaan we met de truck op zoek naar wild. Giraffen, zebra’s, buffels, talloze impala’s en vele kleurrijke vogels kruisen je pad en we proberen de plaatsen te vinden waar olifanten en leeuwen zich ophouden. Opvallend is dat de dieren in het park nauwelijks schuw zijn; ze hebben voertuigen nooit als hun natuurlijke vijand leren kennen. Ook ‘s avonds worden er optionele ritten door het park georganiseerd, waarbij je de dieren spot die zich overdag schuilhouden.

Onze laatste overnachting bij Letaba restcamp in het midden van het park geeft grote kans op olifanten en vanuit hier is het niet ver rijden naar de Giriyondo grenspost. We doorkruisen het nieuwe Limpopo nationaal park, dat in de toekomst onderdeel gaat uitmaken van het Great Limpopo Transfrontier park. Wild is hier nog schaars en dorpen met hun bewoners worden buiten de parkgrenzen verhuisd. Vanuit onze overnachtingsplaats bij Massingir hebben we een mooi uitzicht op het meer dat de aanleg van de Massingirdam heeft veroorzaakt.


Zwemmen met walvishaaien voor de kust bij Inhambane

Dag 7 Massingir - Inhambane
Dag 8 Inhambane
Dag 9 Inhambane - Vilanculo

Zeeschilpad MozambiqueVandaag staat er een lange reisdag voor de boeg naar Inhambane aan de kust van Mozambique. We passeren op weg naar de Indische oceaan levendige dorpen en zien groepen kinderen in hun uniform op weg naar school. Bij Chongoene bereiken we de prachtige Mozambikaanse kust. Witte zandstranden, palmbomen en het azuurblauw van de Indische oceaan doen ieder naar zijn camera grijpen. Bij het dorpje Inhambane verblijven we aan één van de mooiste baaien van Mozambique: Praia do Tofo, vooral bekend om de mooie duikspots en de hier residerende walvishaaien. Het hele jaar kun je hier boottochten op zee maken of zelfs snorkelen met deze vriendelijke reuzen. In de zomermaanden komen hier ook bultrugwalvissen voor de kust voor. Met enig geluk spot je die vanaf onze accommodatie welke direct aan het strand is gelegen.

Magua meisje MozambiqueEen bezoek aan Inhambane, één van de oudste plaatsen van Mozambique, is de moeite waard. Tijdens de Portugese koloniale overheersing was dit een belangrijke centrum voor de handel in ivoor en slaven. In de stad zijn veel oude huizen met Arabische en Portugese invloeden te zien en een prachtige 200 jaar oude kathedraal.


Vilanculo; zeiltocht naar de tropische Bazaruto archipel

Dag 10. Vilanculos, dhowtocht naar Bazaruto-archipel
Dag 11. Vilanculos - Xai-Xai

Dhow Vilanculo MozambiqueHet vissersdorpje Vilanculos heeft een leuke markt, restaurantjes die de dagelijkse vangst serveren en strandbarretjes waar je geniet van de zonsondergang. We overnachten nabij het strand. Tijdens een zeiltocht met een traditionele dhow varen we naar één van de kleinere eilanden in de Bazaruto-archipel. De eilanden Benguerra, Magaruque, Bazaruto en Santa Carolina worden omgeven door mooie zandstranden en onaangetaste koraalriffen. Deze keten van eilanden, is als nationaal onderwaterpark bestempeld. Zo kunnen flora en fauna, waaronder de bedreigde doejong of zeekoe, worden beschermd. Tijdens deze dag kan er volop worden gezwommen of worden gesnorkeld om de mooie onderwater wereld te ontdekken. We meren af bij Magaruque, een van de eilanden voor de beklimming van de zanddduinen en een smakelijke picknicklunch. In de namiddag zeilen we terug naar Vilanculo.

12. Xai-Xai – Ponta do Oro
13. Ponta do Oro

Inhambane Mocambique walvishaaiIn Xai-Xai lonkt voor het laatst het strand voordat we de drukke hoofdstad Maputo bereiken. Langs de boulevards zie je Portugese koloniale gebouwen naast kleurloze flats uit de jaren ’60. We nemen de nieuwe Maputo Katembe brug en rijden zuidwaarts langs uitgestrekte kustvlakten, kleine dorpen en cashewnootbosjes waar palmbomen boven uitsteken. Pont do Ouro telt slechts enkele straten, maar op de markt en in de winkeltjes is het fruit van het seizoen, brood en bier te koop. Een zanderig pad voert naar de hemelse stranden aan het onwerkelijk blauwe water van de Indische oceaan. De riffen voor de kust vormen een habitat voor kleurrijke vissen, manta's, walvissen, dolfijnen en zeeschildpadden. Verken de bijzondere onderwaterwereld tijdens een snorkeltocht, speur naar dolfijnen tijdens een boottocht of geniet van de smakelijke visgerechten in de vele restaurants

Uitkijken naar neushoorns tijdens een safari in Hluhluwe wildreservaat

Dag 14. Ponta do Oro - St. Lucia, 'gamecruise'
Dag 15. St. Lucia, 'gamedrive' Hluhluwe wild reservaat

We verlaten de Mozambikaanse kust en steken de grens over met Zuid-Afrika. We rijden naar ons overnachtingsadres nabij St. Lucia. In de namiddag maken we hier een ‘gamecruise’ op de lagune, onderdeel van het ISimangaliso wetland park, waar krokodillen aan je voorbij drijven en nijlpaarden je nieuwsgierig aankijken.

DBuffel Mozambiquee volgende ochtend staan we vroeg op om met open terreinwagens een ‘gamedrive’ te maken in Hluhluwe wildreservaat. Dit Big Five reservaat in Kwazulu natal is van een ongekende ruige schoonheid en de plek waar je makkelijk oog in oog komt met de zeldzame witte neushoorn. Ook vind je hier veel kudu, zebra’s, impala’s en gnoe’s. We kijken uit naar groot wild, maar ook naar vogels, reptielen, schildpadden en alles wat er op ons pad komt.


Dag 16. St. Lucia - Drakensbergen
Dag 17.
Drakensbergen
Dag 18. Drakensbergen -Johannesburg - Amsterdam
Dag 19. aankomst Amsterdam

Drakensbergen Royal NatalWe verlaten de kuststrook en nemen onze intrek in het hart van de Drakensbergen in het Royal Natal nationaal park. Dit bergmassief kent steile kliffen, diepe groene valleien en nodigt uit voor het maken van mooie wandelingen. Geniet van de mooie uitzichten en houd je ogen open voor Klipspringers, berg rietbokken of de Kaapse gier. Van hieruit vertrekken we naar Johannesburg voor de terugvlucht naar Amsterdam.

KLM

Vertrekdata 2024

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
22 jul - 10 aug
i

20-daagse reis met extra overnachting in Tofu.

Beschikbaarheid
vol

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.695,-

Start - einde
16 sep - 04 okt
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
beperkt beschikbaar

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.995,-

Start - einde
07 okt - 25 okt
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
beperkt beschikbaar

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.195,-

Vertrekdata 2025

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
14 apr - 02 mei
Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.095,-

Start - einde
19 mei - 06 jun
Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.095,-

Inclusief

 • Vliegreis met KLM/Air France
 • Alle vluchttoeslagen
 • Vervoer per safaritruck
 • Kampeervariant; 10 kampeerovernachtingen en 4 overnachtingen in hotels en chalets
 • Accommodatievariant' overnachtingen in hotels, lodges en chalets
 • Engelssprekende chauffeur/reisbegeleiding
 • Diensten meereizende campcourier/kok
 • Entreegelden Krugerpark, Hluhluwe wild reservaat en Royal Natal
 • Community fee Massingir
 • Kampeervariant; 16 x ontbijt, 12 x lunch & 10 diner
 • Accommodatie variant; 16 x ontbijt en 10 x lunch
 • Gamedrives met eigen safaritruck in Kruger park
 • Excursie per dhow naar de Bazaruto archipel, (exclusief conservation fee)
 • Gamedrive in jeep in Hluhulwe wildreservaat
 • Gamecruise nabij St. Lucia

Exclusief

Overige maaltijden, visa, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen etc.
Reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 40,-. Bijdrage SGR €5,- en Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een ander groepslid, dan kun je een eenpersoonskamer/tent boeken tegen de daarvoor geldende toeslag. Deze toeslag bedraagt voor de kampeervariant vanaf € 375,-.

Voor de hotel/chaletvariant is toeslag voor een eigen kamer € 675,- (exclusief accommodatievariant meerprijs van € 395,-).

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

De reis wordt begeleid door een ervaren Engelssprekende chauffeur/gids, die wordt geassisteerd door een campcourier. De maximale groepsgrootte voor deze reizen is 20 personen.

Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

G

Vertrek gegarandeerd

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Het kan soms voorkomen dat deelnemers van een reis moeten annuleren of omboeken, waardoor de groepsgrootte onder het vereiste minimum aantal deelnemers daalt. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren per e-mail, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om er voor te zorgen dat je de gewenste reis op de geboekte vertrekdatum kunt gaan maken, ook indien het minimale aantal deelnemers niet is bereikt. In dat geval bekijken we de mogelijkheid om, al dan niet tegen bijbetaling, de reis mogelijk te maken met bijvoorbeeld aangepast vervoer en/of lokale Engelssprekende reisbegeleiding. Het karakter van een groepsreis kan hierbij dusdanig veranderen dat wij er begrip voor hebben dat je liever een alternatief kiest.

Uiteraard is het ook mogelijk een nieuwe reis of vertrekdatum te boeken. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk.

Praktische informatie

Accommodatie

Bij boeking kan de keuze worden gemaakt om tijdens deze reis (deels) te overnachten in tenten of volledig te overnachten in hotels, eenvoudige chalets en lodges. Op alle plekken overnachten de kampeerders op dezelfde locatie als de deelnemers die voor de accommodatievariant hebben gekozen.

Deelnemers die kiezen voor de hotel/lodgevariant overnachten voornamelijk in eenvoudige middenklasse hotels, chalets/cabana's en lodges.

De toeslag voor de accommodatievariant bedraagt € 395,- voor een kamer op indeling en dient in het boekingsformulier te worden aangevinkt.

Het verblijf voor de hotel/chalet/lodgevariant is op basis van (16 x) ontbijt en (10 x) lunch. het diner is niet inbegrepen. De contrasten tussen de accommodaties zijn soms groot. De meeste accommodaties zijn karakteristiek voor de regio en liggen veelal midden in de natuur op de mooiste plekjes. Chalets of cabana's  zijn eenvoudig en hebben meestal een eigen terras, een ingebouwde keuken en barbecuefaciliteiten buiten. In Xai-Xai dien je het sanitair te delen. Tijdens het verblijf in Inhambane deel je met 2 tot 4 reisgenoten een chalet. Sommige accommodaties zijn voorzien van een zwembad of liggen op loopafstand van de Indische oceaan.

Deelnemers die kiezen voor de kampeervariant overnachten ook in Johannesburg, Inhambane (2 nachten), Xai-Xa1 (1 nacht), Ponto do Oro (2 nachten) in een hotel of chalet/cabana. Op alle andere locaties (10 nachten) overnacht je in ruime, makkelijk zelf op te zetten koepeltentjes, die bij de ingang voorzien zijn van muskietengaas. Wij zorgen voor alle kampeerspullen, behalve voor je slaapzak, ook slaapmatjes zijn aanwezig. Het meenemen van je eigen tent is niet toegestaan. Tijdens het verblijf voor de kampeerders is 16x ontbijt,12x lunch en 10x diner inbegrepen. Deze maaltijden worden verzorgd door onze meereizende campcourier.

De sanitaire voorzieningen op de kampeerterreinen in Zuid-Afrika en Mocambique zijn van goede kwaliteit. Af en toe zijn er zelfs heerlijk warme douches en kun je een verkoelende duik nemen in het zwembad of de oceaan! Aan de bar is het goed toeven met een biertje of een cocktail.

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met een andere alleenreizende van hetzelfde geslacht.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Sabie Sabie River Camp
Kruger park Sukuza of Letaba restcamp
Massingir Covane Community lodge
Inhambane Neptune's lodge
Vilankulos Baraka Beach lodge
Xai-Xai Chongoene Xai-Xai
Ponta do Oro Paraiso do Oro
St. Lucia Bushbaby lodge
Drakensbergen Thendele

Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een ander groepslid, dan kun je een eenpersoonskamer/tent boeken tegen de daarvoor geldende toeslag. Deze toeslag bedraagt voor de kampeervariant vanaf € 375,-.

Voor de hotel/chaletvariant is toeslag voor een eigen kamer € 675,- (exclusief accommodatievariant meerprijs van € 395,-).

 • In Mozambique verblijven we pal aan het strand

Vliegreis

KLM

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

 • Vlucht met

  KLM

  Traject

  Amsterdam - Johannesburg

  Vertrek

  10:35 - 21:20

 • Vlucht met

  KLM

  Traject

  Johannesburg - Amsterdam

  Vertrek

  23:15 - 10:20*

* aankomst volgende dag

Tijdens de zomertijd is er geen tijdsverschil met Zuid-Afrika en Mozambique, maar in de wintertijd is het er één uur later.

KLM, Nederlands nationale trots, bestaat al meer dan 100 jaar en is hiermee de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld. De vloot is hypermodern. Zo zijn de Boeing 787-9 en 10  voorzien van de laatste technische hoogstandjes, zoals speciale moodlighting. De nieuwste generatie luchtfiltersystemen zorgt ervoor dat je minder vermoeid aankomt op de bestemming. Bovendien stoten deze nieuwe vliegtuigen minder broeikasgassen uit. Aan boord ontbreekt het je aan niets: op elke vlucht word je voorzien van een snack en een drankje en op intercontinentale vluchten krijg je uiteraard een warme maaltijd. KLM biedt (behalve in Europa) een persoonlijk in-flight entertainment systeem aan, voorzien van talloze films, series en games. Zo hoef je je niet te vervelen. Wil je tijdens de vlucht extra beenruimte, dan kun je tegen bijbetaling upgraden naar 'economy comfort'.

Vervoer

De doorgaande wegen in Zuid-Afrika en Mocambique zijn doorgaans van goede kwaliteit en geasfalteerd. Sommige stukken weg zijn echter onverhard, met name in het Kruger park en in de richting van de Massingirdam. (dag 4- 6 ). Houd rekening met enkele lange reisdagen in met name de tweede week van de reis.

We reizen met een speciaal aangepaste safaritruck voorzien van comfortabele stoelen, glazen schuiframen en ruimte voor het stouwen van bagage. De stoelen zijn in de rijrichting geplaatst. Wij hebben de volledige beschikking over deze voertuigen, zodat we overal kunnen stoppen waar we willen. In het Huhluwe reservaat (op dag 15) maken we gebruik van jeeps tijdens de ‘gamedrive’. Tijdens de dagen in het Krugerpark maken we  'gamedrives' met onze eigen truck. Tegen bij betaling zijn hier er ook 'gamedrives' te maken in open voertuigen.

 • Vliegtuig KLM
 • We reizen met een goed uitgeruste safaritruck

 • Op zoek naar neushoorns in Hluhuwe wildreservaat

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis met KLM/Air France
 • Alle vluchttoeslagen
 • Vervoer per safaritruck
 • Kampeervariant; 10 kampeerovernachtingen en 4 overnachtingen in hotels en chalets
 • Accommodatievariant' overnachtingen in hotels, lodges en chalets
 • Engelssprekende chauffeur/reisbegeleiding
 • Diensten meereizende campcourier/kok
 • Entreegelden Krugerpark, Hluhluwe wild reservaat en Royal Natal
 • Community fee Massingir
 • Kampeervariant; 16 x ontbijt, 12 x lunch & 10 diner
 • Accommodatie variant; 16 x ontbijt en 10 x lunch
 • Gamedrives met eigen safaritruck in Kruger park
 • Excursie per dhow naar de Bazaruto archipel, (exclusief conservation fee)
 • Gamedrive in jeep in Hluhulwe wildreservaat
 • Gamecruise nabij St. Lucia

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer op uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies of het vervoer zijn bij Djoser in het programma opgenomen.

Tijdens deze reis door Zuid-Afrika en Mozambique zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

 • 'Gamedrives' met onze eigen safaritruck in Krugerpark
 • Excursie per dhow vanuit Vilankulo naar de Bazaruto archipel, inclusief lunch
 • Boottocht (2,5 uur) op de lagune bij St. Lucia. We kijken uit naar krokodillen, nijlpaarden en vogels.
 • 'Gamedrive' per jeep in Huhluwe wild reservaat. Op zoek naar de Big Five!

Optionele excursies die ter plaatse kunnen worden geboekt

Aan de kust van Mozambique kunnen liefhebbers van de onderwaterwereld hun hart ophalen. Zo kun je bij Inhambane (Tofu) gaan snorkelen met walvishaaien, of duiken met mantaroggen. Ook bij Ponta do Ouro kun je gaan duiken, maar de plaats staat vooral bekend om de goede mogelijkheden om per boot grote groepen dolfijnen te spotten. In sommige seizoenen komen er aan de gehele kust van zowel Zuid-Afrika als Mozambique bultrugwalvissen voor, dus ook een walvistour behoort dan tot de mogelijkheden.

Reisdocumenten

 • E-ticket: Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Paspoort: Voor een bezoek aan Zuid-Afrika is een paspoort vereist dat bij terugkomst nog minimaal 30 dagen geldig is. In het paspoort moeten 2 blanco pagina’s staan. Voor Mozambique geldt dat je paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn op het moment dat je aankomt in het land.
 • Visum Zuid-Afrika: Nederlandse paspoorthouders kunnen tot 90 dagen zonder visum naar Zuid-Afrika reizen.
 • Visum Mozambique: Nederlandse paspoorthouders hebben een visum vrijstellingsregeling voor Mozambique, maar dienen zich wel minimaal 2 dagen voor inreizen te registreren via website van de Mozambikaanse overheid. De registratie kost MZN 650,- (ongeveer € 10,-) en kun je betalen in dollars, euro’s of met een creditkaart. Je krijgt een bewijs van registratie. Bewaar dit bewijs goed. Je moet het bij het uitreizen laten zien aan de immigratiedienst.
 • Reisverklaring: Je dient voor Zuid-Afrika vooraf een reisverklaring in te vullen via de website van de South African Revenue Service. Je ontvangt een bevestiging per e-mail. Deze moet je bij aankomst digitaal of geprint kunnen tonen.
 • Toestemming minderjarige: Reis je met kinderen onder de 18 jaar? Dan moeten beide ouders daar toestemming voor geven. Dit is een regel van de Zuid-Afrikaanse overheid. Lees meer over reizen met kinderen op de website southafricavisa.com

Geldzaken

In Zuid-Afrika wordt er betaald met de Zuid-Afrikaanse rand. In Mozambique wordt de Metical als valuta gehanteerd. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.

Pinnen: in de grote plaatsen in Zuid-Afrika en Mocambique zijn geldautomaten.
Contant: euro’s of Amerikaanse dollars
Creditcards: soms te gebruiken.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt voor deze reis minimaal € 250,- per persoon per week.

Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 40,-.

Maaltijden

Tijdens het verblijf voor de kampeerders is 16x ontbijt,12x lunch en 10x diner inbegrepen. Deze maaltijden worden verzorgd door onze meereizende campcourier. Een meereizende campcourier/kok draagt zorg voor de inkopen en bereidt drie maaltijden per dag. Van iedere deelnemer wordt enkele keren tijdens de safari een actieve bijdrage verwacht bij het koken en andere huishoudelijke activiteiten zoals het in- en uitladen van de truck. De klaargemaakte maaltijden zijn afgestemd op de westerse smaak.

Het verblijf voor de hotel/lodgevariant is op basis van (16 x) ontbijt en (10 x) lunch. het diner is niet inbegrepen. Op die manier kunnen deze deelnemers zelf bepalen waar en wat zij 's avonds willen eten.

De keuken van Mozambique is een mengeling van Portugese, Afrikaanse en Indiaase invloeden. Sommige gerechten en snacks zijn verrassend smaakvol en zelfs pittig. Aan de kust wordt er veel vis geegeten. Populair zijn pittige garnalen, inktvis en gegrilde vis van de dag. De meeste worden geserveerd met rijst, friet of casave.

Zowel in Mozambique als in Zuid-Afrika is overal mineraalwater en frisdrank als Cola en Fanta, evenals koffie en thee verkrijgbaar. Populaire lokale biermerken in Mocambique zijn Manica of 2 M, maar ook vind je hier vaak geïmporteerd bier uit Zuid-Afrika zoals Castle.

Gezondheid

Voor deze reis en landen wordt aangeraden:

 • Vaccinaties tegen DTP, tyfus en hepatitis
 • Eventueel Gele koorts.
 • Malariatabletten

Het is verstandig enigszins te letten op wat je eet. Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Klimaat en geografie

Je kunt het hele jaar door goed rondreizen in Zuid-Afrika en Mocambique. Omdat het land op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen tegengesteld aan de Nederlandse; juli is de koudste maand, januari de warmste. Het land kent een gematigd klimaat; de winters zijn mild, de zomers warm. In de wintermaanden van juni tot augustus kan het overdag in het noorden, waar deze reis zich met name afspeelt, zo'n 20°C en zonnig zijn.

Mozambique heeft een tropisch klimaat. Vooral in de zomermaanden, tussen december en maart kunnen de temperaturen en de luchtvochtigheid aan de kust flink oplopen.  Het land kent tevens een regenseizoen dat tussen november en maart valt. Houdt er rekening mee dat er in die periode aan het einde van de dag een flinke bui valt. De zon breekt echter al snel weer door.
 

Reisbegeleiding en gidsen

De reis wordt begeleid door een ervaren Engelssprekende chauffeur/gids, die wordt geassisteerd door een campcourier. De maximale groepsgrootte voor deze reizen is 20 personen.

Foto's en video

Reisblog Zuid-Afrika, Mozambique