Bekijk de Rondreis Zuid-Afrika, Lesotho & Swaziland, 22 dagen hotel/chaletreis van Djoser

Rondreis Zuid-Afrika, Lesotho & Swaziland 22 dagen hotel/chaletreis

Complete reis langs hoogtepunten

Vanaf € 2.395,- Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Comfortabele complete hotel/lodge rondreis langs alle hoogtepunten van Zuid-Afrika. Verwonder je tijdens deze complete rondreis aan al het wildlife aan de kust, zoals dolfijnen, walvissen en robbenkolonies. Speur tijdens prachtige jeepsafari's of een spannende bushwandeling naar olifanten, giraffen en leeuwen in de wildparken Kruger en Hluhluwe-Imfolozipark. Geniet daarnaast van de cultuur in Swaziland en de spectaculaire landschappen in Lesotho en de Karoo-woestijn. De Drakensbergen vormen een randmassief, met spectaculair steile kliffen en diepe valleien.

Daarom Djoser

 • Combinatie met Lesotho & Swaziland
 • Overnachten in goede chalets & hotels
 • Aantrekkelijk geprijsde eenpersoonskamers
 • Comfortabele eigen bus 
 • Excursie naar Kaap de Goede Hoop
 • Gamedrive transfer met een open safarivoertuig door Kruger NP
 • Lokale Engels sprekende of Nederlands/Afrikaans sprekende reisbegeleiding
 • Verlenging in Kaapstad of Pretoria mogelijk
 • Bezoek aan Tsitsikamma nationaal park

Route en kaart

Routekaart Rondreis Zuid-Afrika, Lesotho & Swaziland, 22 dagen hotel/chaletreis
 1. Amsterdam - Kaapstad
 2. aankomst Kaapstad
 3. Kaapstad, excursie Kaap de Goede Hoop
 4. Kaapstad - Stellenbosch - Oudtshoorn - Struisvogelboerderij
 5. Oudtshoorn - excursie Cango grotten en Kobus se Gat
 6. Oudtshoorn - Swartvlei strand - Protea tour -Plettenberg Bay/Knysna
 7. Plettenberg Bay/Knysna - excursie Tsitsikamma nationaal park
 8. Plettenberg Bay/Knysna - Graaff Reinet
 9. Graaff Reinet - Lesotho
 10. Lesotho
 11. Lesotho - Drakensbergen
 12. Drakensbergen, excursie naar Royal Natal nationaal park
 13. Drakensbergen - St. Lucia
 14. St. Lucia
 15. St. Lucia - Eswatini (Swaziland)
 16. Eswatini (Swaziland)
 17. Eswatini (Swaziland) - Matsamo cultureel dorp - omgeving Kruger nationaal park
 18. Game drive met terrein wagen door Kruger NP - Greater Kruger NP
 19. Greater Kruger NP
 20. Greater Kruger NP - Panorama Route - Pretoria
 21. Pretoria - Pretoria stadstour - Soweto-tour - Johannesburg - Amsterdam
 22. aankomst Amsterdam

Reisbeschrijving

Onderstaand volgt eerst de beschrijving van de 22-daagse route van Kaapstad naar Johannesburg, daarna volgt de omgekeerde route van Johannesburg naar Kaapstad.

Van Kaapstad naar Johannesburg

Kaapstad: Kaap de Goede Hoop en de iconische Tafelberg

Dag 1      Amsterdam - Kaapstad
Dag 2      Aankomst Kaapstad
Dag 3      Kaapstad, excursie Kaap de Goede Hoop

De beroemde Tafelberg bepaalt het gezicht van Kaapstad. Waar je ook staat in de stad, altijd zie je de imposante steile bergwanden oprijzen. Vaak ligt er een 'tafelkleed' over de berg: een dun deken van wolken of mistflarden. Een makkelijke en leuke manier om je naar boven te laten vervoeren is per kabelbaan. Boven op de Tafelberg zijn mooie wandelingen uitgezet en de echte wandelaar loopt in drie uur naar beneden.

In de stad zelf wemelt het van de historisch interessante plaatsen. De Grand Parade, het exercitieveld van de Hollanders in de 17e eeuw leidt naar het oude fort. Het is ook de plaats waar ooit grote anti-apartheidsdemonstraties werden ge-houden en Nelson Mandela na zijn vrijlating de menigte toesprak. Met een taxi, wandelend of met het openbaar vervoer kun je de Compagniestuinen en Kasteel de Goede Hoop bezoeken, overblijfselen uit de Nederlandse tijd. Op Loop en Kloof Street vind je vele gezellige antiekwinkeltjes en op Green Market Square is er elke werkdag een gezellige markt.

De boot naar Robbeneiland, lange tijd de gevangenis van Nelson Mandela, vertrekt vanuit de oude haven: het Victoria en Alfred Waterfront. De kleurige Victoriaanse huizen aan het water zijn gerestaureerd en bieden nu plaats aan talloze restaurants, jazzcafés en andere uitgaansgelegenheden. Met name in het weekend heerst er hier een levendige sfeer.

Zuid Afrika pinguins Boulders Beach DjoserDe reisbegeleiding organiseert een excursie naar Kaap de Goede Hoop. Natuurlijk rijden we een gedeelte via de Chapman's Peak Drive, een route die langs baaien en rotspartijen voert en niet voor niets als één van de mooiste op aarde te boek staat. Een enkele keer is deze weg afgesloten en volgen we een alternatieve route. Onderweg doen we enkele schilderachtige plaatsjes aan, zoals Houtbaai en Simon's Town. Het laatste plaatsje staat bekend om de aanwezigheid van een kolonie pinguïns. Kaap de Goede Hoop zelf is een natuur-reservaat met vele dieren en een begroeiing die typerend is voor deze streek, het zogenaamde fynbos.

Op het meest zuidwestelijke punt van Afrika zie je in het oosten de Indische Oceaan en westelijk de Atlantische. Neem je verrekijker mee! In de maanden juni t/m november zie je hier meestal walvissen voor de kust.

Zuid-Afrikaanse wijnen en de beroemde Cangogrotten

Dag 4      Kaapstad - Stellenbosch - Oudtshoorn

Ome Samie se Winkel Stellenbosch Zuid AfrikaWe verlaten Kaapstad en maken eerst een korte stop in Stellenbosch. Onderweg zie je vele akkers met wijnranken. De wijnboerderijen in deze streek ontvangen graag bezoekers. Ze laten je zien hoe de wijn geproduceerd wordt en uiteraard kun je de huiswijn ook proeven. In deze stad, in 1679 gesticht door Simon van der Stel van de V.O.C., herinneren de Braak, het V.O.C-kruithuis en de vele witte Kaap Hollandse huizen aan de Hollandse tijd, de plaats is als het ware een openluchtmuseum.

We verruilen de groene kuststrook voor de Kleine Karoo-woestijn bij Oudtshoorn. Onderweg kun je duidelijk zien hoe bergen het klimaat beïnvloeden: de hoge bergruggen houden alle regenwolken tegen. Tussen de taaie struiken scharrelen duizenden struisvogels hun kostje bij elkaar. Onderweg zie je grote boerderijen, waar de struisvogels gefokt worden die Oudtshoorn naam en faam gaven.

Dag 5      Oudtshoorn, excursie Cango grotten en Kobus se Gat

We brengen een bezoek aan de beroemde Cangogrotten. Deze grotten zijn fameus om hun mooie druipsteenformaties. Een gids leidt je door verrassend grote ruimtes met stalagmieten in alle vormen en maten.
Aan de voet van Unesco's Swartberg stoppen we bij een van de meest authentieke restaurants van de omgeving. Ervaar hier hoe ze op traditionele wijze Braai klaarmaken. Proef voor het eerst een struisvogel biefstuk of loop een rondje in mooie omgeving.

Dag 6      Oudtshoorn - Swartvlei strand - Protea tour - Plettenberg Bay/Knynsa

We vervolgen onze weg via de bergen naar de kust naar Plettenberg Bay/Knysna. Plettenberg Bay/Knysna is vanwege zijn bergen, witte stranden en helderblauwe zee ook bij de Zuid-Afrikanen zelf een geliefd vakantieoord. Hiervandaan maken we een excursie naar het Tsitsikamma nationaal park. Onderweg stoppen we bij Swartvlei Beach waar je meer uitleg krijgt over het strand en de kust. Daarna stoppen we bij Simbavati Fynbos in Sedgefield en een optionele Protea tour (+lunch) om meer te leren over de nationale bloem van Zuid-Afrika.

Walvissen spotten en het Tsitsikamma nationaal park

Dag 7      Plettenberg Bay/Knysna, excursie Tsitsikamma nationaal park

Zuid Afrika Tsitsikamma nationaal park brug DjoserVandaag maken we een excursie naar het Tsitsikamma nationaal park. Dit nationale park beschermt de 100 kilometer lange kustlijn tussen Plettenberg Bay en Humansdorp. Hier kunnen wandelaars een stuk van de beroemde 'Otter Trail' volgen, die schitterende uitzichten biedt over de steile klippen en bossen. Ook is het mogelijk te wandelen naar de monding van de Stormsrivier, die door een metalen hangbrug wordt overspannen. Het pad na de hangbrug gaat stijl omhoog via slingerpaadjes naar een uitzichtpunt, waar je een fantastisch uitzicht hebt op de Indische Oceaan.

In de middag of vroeg in de ochtend is er de mogelijkheid om te ontspannen of om deel te nemen aan een facultatieve walvissentocht (juni-november), waar je met enig geluk een blik kunt werpen op de grootste zoogdieren ter wereld.

De Kaap-Hollandse huizen in Graaff Reinet

Dag 8      Plettenberg Bay - Graaff Reinet

Graaf reinet huis Zuid AfrikaDoor de uitgestrekte, dorre Karoo rijden we naar Graaff Reinet. Deze plaats gelegen aan de voet van de Sneeubergketen is een van de oudste steden in Zuid-Afrika. De traditionele architectuur is hier vrijwel onaangetast en het centrum bevat maar liefst 200 monumenten. Naast prachtige Kaap-Hollandse huisjes tref je hier rijk bewerkte Victoriaanse villa's aan. Het Reinet Huis aan Parsonagestraat en het Drostdy Hotel zijn hier de beste voorbeelden van.

In de nabijheid van Graaff Reinet ligt het Karoo-natuurreservaat met de Vallei der Verlatenheid. Je kunt hier een excursie boeken naar het Karoo-natuurreservaat en hier een wandeling maken bij de Vallei der Verlatenheid. Een steil pad van zo'n twee kilometer brengt je op de bodem van deze vallei. Hier kun je tijdens een wandeltocht door de ruige natuur genieten van adembenemende uitzichten. Met name de zonsondergang is hier indrukwekkend.

Traditionele rondavels in de groene bergen van Lesotho

Dag 9       Graaff Reinet - Lesotho
Dag 10     Lesotho

Basotho hut in Lesotho Zuid AfrikaDe route van Graaff Reinet naar Lesotho gaat via de mooiste berglandschappen van de Grote Karoo noordwaarts naar de grens van het hoog gelegen koninkrijkje. Met haar groene hooggelegen bergruggen wordt Lesotho wel het Koninkrijk in de Hemel genoemd.

Lesotho is een klein Afrikaans land waar een groot deel van de bevolking, Basotho genaamd, nog op traditionele wijze leeft. Het contrast met het moderne Zuid-Afrika is dan ook groot. We overnachten in een eenvoudige accommodatie, van waaruit je te voet of te paard de prachtige omgeving kunt verkennen en kennis maakt met de traditionele levenswijze van de Basotho. Zo staat hier een mooie wandeltocht op je te wachten net als  schilderingen van Bosjesmannen. Je waant je hier in écht Afrika.

Bijzondere rotsformaties in het Royal Natal nationaal park

Dag 11      Lesotho - Drakensbergen
Dag 12      Drakensbergen, excursie naar Royal Natal nationaal park

We laten de rust en de vriendelijke bevolking van Lesotho achter ons en rijden verder naar de Drakensbergen. Via het Golden Gate nationaal park bereiken we het Royal Natal nationaal park.

Zuid Afrika Drakensbergen Royal Natal DjoserDe Drakensbergen vormen een randmassief met spectaculair steile kliffen en diepe valleien. Water is een schaars goed in Zuid-Afrika, maar dat geldt niet voor dit gebied. Er zijn talloze snelstromende beekjes en klaterende watervallen. Er zijn wandelingen uitgezet, die naar de mooiste plekken leiden. De ene wandeling is wat korter, en de ander wat langer,  Niet alleen fantastische vergezichten, ook de ongereptheid van het gebied en de stilte om je heen maken je verblijf onvergetelijk. Er is kans dat je allerlei dieren van dichtbij te zien krijgt, van brutale apen tot de zeldzame lammergier die ineens boven je hoofd zeilt. We overnachten vlakbij het Royal Natal nationaal park.

Op safari door de wetlands van St. Lucia

Dag 13      Drakensbergen - St. Lucia
Dag 14      St. Lucia

Hippo in het water bij St. Lucia, Zuid-AfrikaWe reizen verder naar het noorden van Zuid-Afrika. Het St. Lucia-moerassen reservaat is in feite een lagune, gevormd door een brede riviermonding van maar liefst 65 kilometer lang. Het meer is niet diep en blijkt een uitstekende leefomgeving voor nijlpaarden en krokodillen. Je ziet ze van dichtbij als je een facultatieve boottocht over het meer maakt. De gids wijst je precies waar de krokodillen zich schuilhouden en de nijlpaarden dobberen. Het meer wordt omringd door dichte bossen en moerassen met mangroven, waar talloze vogels leven. Het is dan ook aan te raden een verrekijker mee te nemen.

We verblijven in appartementen in het centrum van het ontwikkelde St. Lucia, waar je 's avonds de gelegenheid hebt voor een hapje en een drankje in de talrijke restaurantjes en barretjes.

Kudus in nationaal park in Zuid-AfrikaDe volgende dag kun je in alle vroegte deelnemen aan een facultatieve excursie naar het Hluhluwe-Imfolozi nationaal park, één van Zuid-Afrika's meest bekende wildparken. Dit park is licht glooiend en opmerkelijk groen. Hier leeft de big five, maar we gaan met name op zoek naar de zeldzame witte neushoorn die hier als een speciaal project is uitgezet. Bovendien heb je door het heuvelachtige landschap prachtige uitzichten over de Afrikaanse wildernis. In de namiddag heb je nog tijd genoeg om uit te rusten in St. Lucia, maar ook om nog een wandeling langs de kust te maken.

Unieke cultuur in het koninkrijk Swaziland

Dag 15      St. Lucia - Swaziland (eSwatini)
Dag 16      Swaziland (eSwatini) 

Zuid Afrika Swaziland uitzicht DjoserTijdens de reis door Zuid-Afrika maken we ook een uitstapje naar het kleinste koninkrijk van Afrika: eSwatini (voorheen Swaziland). We rijden in ongeveer vijf uur naar de tweede stad van eSwatini: Manzini. Hier staat een hele andere wereld te wachten. Prachtige landschappen en authentieke Afrikaanse dorpjes. Vanuit onze accommodatie, de ene keer een minichaletje, de andere keer een traditionele Bee-hive, zijn er verschillende excursies mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld gaan wandelen in de schitterende omgeving. Regelmatig is er 's avonds een optreden van Afrikaanse dans door het kamppersoneel te bewonderen. eSwatini zal veel indruk op je maken.

Op zoek naar de big five in het Kruger park

Dag 17      Swaziland (eSwatini) - Matsamo cultureel dorp - omgeving Kruger nationaal park

Voordat we eSwatini verlaten stoppen we bij Matsamo. Deze stam leeft nog op traditionele wijze met kleurrijke klederdracht. De dorpelingen laten trots hun eeuwen oude muziek horen en ritmische dans zien. We steken de grens met Zuid-Afrika weer over en rijden naar onze accommodatie bij Nelspruit, nabij het Kruger nationaal park, een van de grootste wildparken ter wereld.


Dag 18      Game drive transfer met open terreinwagen door het Kruger NP - Greater Kruger NPZuid Afrika Krugerpark olifant Djoser

We staan aan de poort van het Kruger nationale park en maken kennis met de open game drive wagen. Met de open terreinwagen rijden wij door het Kruger National Park naar onze overnachtingsplaats bij het Greater kruger park. Met deze transfer zie je een groot deel van het nationale park en onderweg gaan we op zoek naar de Big 5.

Dag 19      Greater Kruger NP

Heb je de smaak te pakken dan kan je de volgende dag een optionele gamedrive doen waarbij giraffen, zebra's, buffels, talloze impala's en vele kleurrijke vogels je pad kruisen. We proberen de plaatsen te vinden waar olifanten en leeuwen zich ophouden. Opvallend is dat de dieren in het park nauwelijks schuw zijn, ze hebben de auto nooit als hun natuurlijke vijand leren kennen. Ook 's avonds worden ritten door het park georganiseerd, die zeker de moeite waard zijn.

Panoramische uitzichten onderweg naar Pretoria

Dag 20      Greater Kruger NP - Panorama route - Pretoria

De laatste bestemming van de reis is Pretoria. We doen er bijna een hele dag over om bij onze accommodatie te komen omdat we via de Panoramaroute rijden. Onderweg zijn hier zoveel prachtige plaatsen om even bij te stoppen. Door 'God's Window' een blik werpen op Zuid-Afrika’s prachtige landschap is al net zo adembenemend als de uitzichten op de Blyde River Canyon. 

Dag 21      Pretoria - Pretoria stadstour - Soweto tour - Johannesburg - Amsterdam
Dag 22      Aankomst Amsterdam

In Pretoria kun je een kijkje nemen bij het beroemde Voortrekkermonument, waar de geschiedenis van de Afrikaner boer in zandsteen is uitgehouwen.

Een bezoek aan de Union Buildings, de Zuid-Afrikaanse regeringsgebouwen alsmede Church Square zijn een bezoek waard. Mocht de tijd het toelaten is het apartheids museum in Johannesburg een echte aanrader. 

Een bezoek aan Soweto, de township in het Zuid-Westen van Johannesburg is eveneens intrigerend. Hier zijn verschillende bezienswaardigheden die bezocht kunnen worden. De reisbegeleider informeert je graag over de mogelijkheden. 's Avonds vertrek je weer naar Nederland. 
Van Johannesburg naar Kaapstad

Van stadstour naar panoramische uitzichten

Dag 1      Amsterdam - Johannesburg
Dag 2      Aankomst Johannesburg - Soweto - Stadstour Pretoria - Pretoria

In Pretoria kun je een kijkje nemen bij het beroemde Voortrekkermonument, waar de geschiedenis van de Afrikaner boer in zandsteen is uitgehouwen.

Een bezoek aan de Union Buildings, de Zuid-Afrikaanse regeringsgebouwen alsmede Church Square zijn een bezoek waard. Mocht de tijd het toelaten is het apartheids museum in Johannesburg een echte aanrader. 

Een bezoek aan Soweto, de township in het Zuid-Westen van Johannesburg is eveneens intrigerend. Hier zijn verschillende bezienswaardigheden die bezocht kunnen worden. De reisbegeleider informeert je graag over de mogelijkheden.

Dag 3      Pretoria - Panama Route - Greater Kruger nationaal park

Vanuit Pretoria rijden we richting het Kruger nationaal park via de Panorama route. Het park is uniek door de omvang, opzet en grote verscheidenheid aan dieren die hier leven.Drie rondavels Blyde river Canyon Zuid-Afrika

We rijden met onze eigen bus via de Blyde River Canyon naar de volgende accommodatie in de nabijheid van het Kruger nationaal park. We rijden over de zogenaamde Panoramaroute, waarbij we stoppen op een aantal bekende uitkijkpunten. Zo brengen we een bezoek aan de Drie Rondavels, Bourke's Luck Potholes en Gods Window. De diversiteit van Zuid-Afrika's adembenemende landschap komt hier absoluut tot zijn recht.

Op zoek naar de big five in het Kruger park

Dag 4      Greater Kruger NP

Leeuwen in nationaal park Zuid-AfrikaVandaag heb je de mogelijkheid om een optionele gamedrive te maken waarbij giraffen, zebra's, buffels, talloze impala's en vele kleurrijke vogels je pad kruisen en we proberen de plaatsen te vinden waar olifanten en leeuwen zich ophouden. Opvallend is dat de dieren in het park nauwelijks schuw zijn: ze hebben de auto nooit als hun natuurlijke vijand leren kennen. Ook 's avonds worden ritten door het park georganiseerd die, hoewel prijzig, ook een aanrader zijn: tijdens deze optionele tochten zie je de dieren die zich overdag schuilhouden!

Dag 5      Greater Kruger NP - Kruger NP game drive transfer - Omgeving kruger NP

Vandaag worden we opgehaald door een open game drive wagen. Met de open terreinwagen rijden wij door het Kruger National Park naar onze overnachtingsplaats bij het zuidelijk deel van het Kruger park. Met deze transfer zie je een groot deel van het nationale park en onderweg gaan we op zoek naar de Big 5.

Unieke cultuur in het koninkrijk Swaziland

Dag 6      Omgeving Kruger nationaal park -Matsamo Cultureel dorp - Swaziland (eSwitini)
Dag 7      Swaziland (eSwatini)

Zuid Afrika Swaziland bevolking DjoserTijdens de reis door Zuid-Afrika maken we ook een uitstapje naar het kleinste koninkrijk van Afrika: eSwatini (voormalig Swaziland). Hier staat een hele andere wereld te wachten. Prachtige landschappen en authentieke Afrikaanse dorpjes. Vanuit onze accommodatie, de ene keer een minichaletje, de andere keer een traditionele Bee-hive, zijn er verschillende excursies mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld gaan wandelen in de schitterende omgeving. Regelmatig is er 's avonds een optreden van Afrikaanse dans door het kamppersoneel te bewonderen. eSwatini zal veel indruk op je maken.


Voordat we bij onze accomodatie aankomen stoppen we bij Matsamo cultural village. Deze stam leeft nog op traditionele wijze met kleurrijke klederdracht. De dorpelingen laten trots hun eeuwen oude muziek horen en ritmische dans zien. 

Op safari door de wetlands van St. Lucia

Dag 8      Swaziland (eSwatini) - St. Lucia
Dag 9      St. Lucia

Krokodil in St Lucia nationaal park, Zuid-AfrikaNa eSwatini brengen we een bezoek aan het St. Lucia-moerassen reservaat. Het St. Lucia-moerassen reservaat is in feite een lagune, gevormd door een brede riviermonding van maar liefst 65 kilometer lang. Het meer is niet diep en blijkt een uitstekende leefomgeving voor nijlpaarden en krokodillen. Je ziet ze van dichtbij als je een facultatieve boottocht over het meer maakt. De gids wijst je precies waar de krokodillen zich schuilhouden en de nijlpaarden dobberen. Het meer wordt omringd door dichte bossen en moerassen met mangroven waar talloze vogels leven. Het is dan ook aan te raden een verrekijker mee te nemen. We verblijven in appartementen in het centrum van het ontwikkelde St. Lucia, waar je 's avonds de gelegenheid hebt voor een hapje en een drankje in de talrijke restaurantjes en barretjes.

Zuid Afrika springbokkies DjoserJe kunt in alle vroegte deelnemen aan een facultatieve excursie naar het Hluhluwe-Imfolozi nationaal park, één van Zuid-Afrika's meest bekende wildparken. Dit park is licht glooiend en opmerkelijk groen. Hier leeft de big five, maar we gaan met name op zoek naar de zeldzame witte neushoorn die hier als een speciaal project is uitgezet. Bovendien heb je door het heuvelachtige landschap prachtige uitzichten over de Afrikaanse wildernis. Verder heb je nog tijd genoeg om uit te rusten in St. Lucia, maar ook om nog een wandeling langs de kust te maken.

Bijzondere rotsformaties in het Royal Natal nationaal park

Dag      10 St. Lucia - Drakensbergen
Dag      11 Drakensbergen, excursie naar Royal Natal nationaal park

Drakensbergen Zuid AfrikaWe rijden verder naar de Drakensbergen. De Drakensbergen vormen een randmassief met spectaculaire steile kliffen en diepe valleien. Water is een schaars goed in Zuid-Afrika, maar dat geldt niet voor dit gebied. Er zijn talloze snelstromende beekjes en klaterende watervallen. Er zijn wandelingen uitgezet, de een wat korter, de ander wat langer, die naar de mooiste plekken leiden. Niet alleen fantastische vergezichten, ook de ongereptheid van het gebied en de stilte om je heen maken je verblijf onvergetelijk. Er is kans dat je allerlei dieren van dichtbij te zien krijgt, van brutale apen tot de zeldzame lammergier die ineens boven je hoofd zeilt. We overnachten in de omgeving van het Royal Natal nationaal park.

Traditionele rondavels in de groene bergen van Lesotho

Dag      12 Drakensbergen - Lesotho
Dag      13 Lesotho

Zuid Afrika Lesotho landschap DjoserDe reis brengt ons naar Lesotho. Lesotho is een klein Afrikaans land waar een groot deel van de bevolking, Basotho genaamd, nog op traditionele wijze leeft. Het contrast met het moderne Zuid-Afrika is dan ook groot. We overnachten in een eenvoudige accommodatie, van waaruit je te voet of te paard de prachtige omgeving kunt verkennen en kennis maakt met de traditionele levenswijze van de Basotho. Zo kun je hier een mooie wandeling maken. In de omgeving komen tevens schilderingen voor van Bosjesmannen. Je bent hier in het échte Afrika.


De Kaap-Hollandse huizen in Graaff Reinout

Dag 14      Lesotho - Graaff Reinet

Na Lesotho zullen we Graaff Reinet bereiken. Deze plaats gelegen aan de voet van de Sneeubergketen is een van de oudste steden in Zuid-Afrika. De traditionele architectuur is hier vrijwel onaangetast en het centrum bevat maar liefst 200 monumenten. Naast prachtige Kaap-Hollandse huisjes tref je hier rijk bewerkte Victoriaanse villa's aan. Het Reinet Huis aan Parsonagestraat en het Drostdy Hotel zijn hier de beste voorbeelden van.

In de nabijheid van Graaff Reinet ligt het Karoo-natuurreservaat met de Vallei der Verlatenheid. Je kunt de natuur van het Karoo-natuurreservaat inrijden en een wandeling maken bij de Vallei der Verlatenheid. Een stijl pad van zo'n twee kilometer brengt je op de bodem van deze vallei. Hier kun je tijdens een wandeltocht door de ruige natuur genieten van adembenemende uitzichten. Met name de zonsondergang is hier indrukwekkend.

Walvissen bij Plettenberg Bay en het Tsitsikamma nationaal park

Dag 15      Graaff Reinet - Plettenberg Bay/Knysna


We verruilen de Kleine Karoo-woestijn voor de groene kuststrook. Onderweg kun je duidelijk zien hoe bergen het klimaat beïnvloeden: de hoge bergruggen houden alle regenwolken tegen. Plettenberg Bay is vanwege zijn bergen, witte stranden en helderblauwe zee ook bij Zuid-Afrikanen zelf een geliefd vakantieoord.

Dag 16      Plettenberg Bay, Tsitsikamma NP

Zuid Afrika Plettenberg Bay kust DjoserVandaag kun je een excursie maken naar het Tsitsikamma nationaal park maken. Dit nationale park beschermt de 100 km lange kustlijn tussen Plettenberg Bay en Humansdorp. Hier kunnen wandelaars een stuk van de beroemde 'Otter Trail' volgen, die schitterende uitzichten biedt over de steile klippen en bossen. Ook is het mogelijk te wandelen naar de monding van de Stormsrivier, die door een metalen hangbrug wordt overspannen. Het pad gaat na de hangbrug stijl omhoog via slingerpaadjes naar een uitzichtpunt, waar je een fantastisch gezicht hebt op de Indische Oceaan.

In de middag of vroeg in de ochtend is er de mogelijkheid om te ontspannen of om deel te nemen aan een facultatieve walvissentocht (juni-november), waar je met enig geluk een blik kunt werpen op de grootste zoogdieren ter wereld.

Scharrelende struisvogels en de beroemde Cangogrotten

Day 17      Plettenberg Bay/Knysna - Swartvlei Beach - Protea tour - Oudtshoorn

Vanuit Plettenberg Bay/Knysna rijden we door de uitgestrekte en dorre Karoo naar Oudtshoorn waar tussen de taaie struiken duizenden struisvogels hun kostje bij elkaar scharrelen. Onderweg zie je grote boerderijen, waar de struisvogels gefokt worden die Oudtshoorn naam en faam gaven.

Onderweg stoppen we bij Swartvlei Beach waar we meer uitleg krijgen over het strand en de kust. Daarna stoppen we bij Simbavati Fynbos in Sedgefield en een optionele Protea tour (+lunch) om meer te leren over de nationale bloem van Zuid-Afrika.

Dag 18      Oudtshoorn, Cango grotten , Kobus se Gat

Cangogrotten in Oudshoorn Zuid-AfrikaWe bezoeken de beroemde Cangogrotten. Deze grotten zijn fameus om hun mooie druipsteenformaties. Een gids leidt je door verrassend grote ruimtes met stalagmieten in alle vormen en maten.
Aan de voet van Unesco's Swartberg stoppen we bij een van de meest authentieke restaurants van de omgeving. Ervaar hier hoe ze op traditionele wijze Braai klaarmaken. Proef voor het eerst een struisvogel biefstuk of loop een rondje in mooie omgeving.

Kaapstad: Kaap de Goede Hoop en de iconische Tafelberg

Dag 19      Oudtshoorn - Stellenbosch - Kaapstad
Dag 20      Kaapstad, excursie Kaap de Goede Hoop
Dag 21      Kaapstad - Amsterdam
Dag 22      Aankomst Amsterdam

Voor we in Kaapstad aankomen, maken we een korte stop in Stellenbosch. Je ziet bij het naderen van Stellenbosch al vele akkers met wijnranken. De wijnboerderijen in deze streek ontvangen graag bezoekers. Ze laten je zien hoe de wijn geproduceerd wordt en uiteraard kun je de huiswijn ook proeven. In deze stad, in 1679 gesticht door Simon van der Stel van de V.O.C., herinneren de Braak, het V.O.C-kruithuis en de vele witte Kaap-Hollandse huizen aan de Hollandse tijd, de plaats is als het ware een openluchtmuseum.

Zuid Afrika Kaapstad Camps Bay DjoserDe laatste paar dagen van de reis zul je doorbrengen in Kaapstad. Daar vind je o.a. de  beroemde Tafelberg die het gezicht bepaalt van de stad. Waar je ook staat, altijd zie je de imposante steile bergwanden oprijzen. Vaak ligt er een 'tafelkleed' over de berg, een dun deken van wolken of mistflarden. Een makkelijke en leuke manier om je naar boven te laten vervoeren is per kabelbaan. Boven op de Tafelberg zijn mooie wandelingen uitgezet en de echte wandelaar loopt in drie uur naar beneden.

Waterfront Kaapstad Zuid-AfrikaIn de stad zelf wemelt het van de historisch interessante plaatsen. De Grand Parade, het exercitieveld van de Hollanders in de 17e eeuw leidt naar het oude fort. Het is ook de plaats waar ooit grote anti-apartheidsdemonstraties werden gehouden en Nelson Mandela na zijn vrijlating de menigte toesprak. Met een taxi, wandelend of met het openbaar vervoer kun je de Compagniestuinen en Kasteel de Goede Hoop bezoeken, overblijfselen uit de Nederlandse tijd. Op Loop en Kloof Street vind je vele gezellige antiekwinkeltjes en op Green Market Square is er elke werkdag een gezellige markt.

De boot naar Robbeneiland, lange tijd de gevangenis van Nelson Mandela, vertrekt vanuit de oude haven: het Victoria en Alfred Waterfront. De kleurige Victoriaanse huizen aan het water zijn gerestaureerd en bieden nu plaats aan talloze restaurants, jazzcafés en andere uitgaansgelegenheden. Met name in het weekend heerst er hier een levendige sfeer.

Zicht vanaf de Tafelberg Zuid-AfrikaOp dag 20 organiseert de reisbegeleiding een excursie naar Kaap de Goede Hoop. Natuurlijk rijden we een gedeelte via de Chapman's Peak Drive, een route die langs baaien en rotspartijen voert en niet voor niets als één van de mooiste op aarde te boek staat. Onderweg doen we enkele schilderachtige plaatsjes aan, zoals Houtbaai en Simon's Town. Het laatste plaatsje staat bekend om de aanwezigheid van een kolonie pinguïns. Kaap de Goede Hoop zelf is een natuurreservaat met vele dieren en een begroeiing die typerend is voor deze streek, het zogenaamde 'fynbos'. Op het meest zuidwestelijke punt van Afrika zie je in het oosten de Indische Oceaan en westelijk de Atlantische. Neem je verrekijker mee! In de maanden juni t/m november zie je hier meestal walvissen voor de kust.

Na nog een volle dag van Kaapstad te hebben genoten, vlieg je op dag 21 's avonds weer terug naar Amsterdam.
 
Op weg met Djoser

Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisbegeleiding ingevuld. De reisbegeleiding biedt de meeste dagen wel een programma aan en een aantal excursies is inbegrepen, maar je bent zeker niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Zo leer je een land tenslotte het beste kennen Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers. De maximale groepsgrootte is 20 personen.

Vertrekdata 2024

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
02 aug - 23 aug
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

i

Deze reis start in Pretoria

Beschikbaarheid
1 plaats vrij

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.395,-

Start - einde
11 aug - 01 sep
Beschikbaarheid
vol

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.695,-

Start - einde
30 aug - 20 sep
i

Deze reis start in Pretoria

Beschikbaarheid
vol

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.795,-

Start - einde
07 sep - 28 sep
Beschikbaarheid
vol

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.095,-

Start - einde
14 sep - 05 okt
Beschikbaarheid
vol

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.095,-

Start - einde
21 sep - 12 okt
Beschikbaarheid
vol

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.995,-

Start - einde
27 sep - 18 okt
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

i

Deze reis start in Pretoria

Beschikbaarheid
6 plaatsen vrij

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

Korting

Incl. € 100,- korting

3.295,-

Start - einde
04 okt - 25 okt
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

i

Deze reis start in Pretoria

Beschikbaarheid
3 plaatsen vrij

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.495,-

Start - einde
11 okt - 01 nov
i

Deze reis start in Pretoria

Beschikbaarheid
vol

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.495,-

Start - einde
19 okt - 09 nov
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
5 plaatsen vrij

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.295,-

Start - einde
26 okt - 16 nov
Beschikbaarheid
vol

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.295,-

Start - einde
01 nov - 22 nov
Beschikbaarheid
vol

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.895,-

Start - einde
22 nov - 13 dec
i

Deze reis start in Pretoria

Beschikbaarheid
vol

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.795,-

Start - einde
29 nov - 20 dec
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
8 plaatsen vrij

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.895,-

Start - einde
13 dec - 03 jan
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.795,-

Start - einde
20 dec - 10 jan
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

i

Deze reis start in Pretoria

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.495,-

Start - einde
27 dec - 17 jan
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.895,-

Vertrekdata 2025

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
03 jan - 24 jan
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

i

Deze reis start in Pretoria

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.695,-

Start - einde
17 jan - 07 feb
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

i

Deze reis start in Pretoria

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.795,-

Start - einde
24 jan - 14 feb
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.695,-

Start - einde
07 feb - 28 feb
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.695,-

Start - einde
14 feb - 07 mrt
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

i

Deze reis start in Pretoria

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.595,-

Start - einde
21 feb - 14 mrt
G
Vertrek gegarandeerd i

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Voorwaarden van toepassing, zie i.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.695,-

Start - einde
07 mrt - 28 mrt
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.595,-

Start - einde
14 mrt - 04 apr
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

i

Deze reis start in Pretoria

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.395,-

Start - einde
28 mrt - 18 apr
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

i

Deze reis start in Pretoria

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.595,-

Start - einde
18 apr - 09 mei
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.595,-

Start - einde
09 mei - 30 mei
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

i

Deze reis start in Pretoria

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.595,-

Start - einde
22 mei - 12 jun
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.595,-

Start - einde
12 jun - 03 jul
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.595,-

Start - einde
03 jul - 24 jul
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.795,-

Start - einde
31 jul - 21 aug
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.795,-

Start - einde
01 aug - 22 aug
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

i

Deze reis start in Pretoria

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.795,-

Start - einde
11 aug - 01 sep
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.795,-

Start - einde
23 aug - 13 sep
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.795,-

Start - einde
12 sep - 03 okt
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

i

Deze reis start in Pretoria

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.745,-

Start - einde
20 sep - 11 okt
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.795,-

Start - einde
27 sep - 18 okt
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

i

Deze reis start in Pretoria

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.795,-

Start - einde
04 okt - 25 okt
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.795,-

Start - einde
10 okt - 31 okt
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

i

Deze reis start in Pretoria

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.695,-

Start - einde
17 okt - 07 nov
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.695,-

Start - einde
24 okt - 14 nov
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

i

Deze reis start in Pretoria

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.695,-

Start - einde
07 nov - 28 nov
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

i

Deze reis start in Pretoria

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.695,-

Start - einde
14 nov - 05 dec
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.695,-

Start - einde
28 nov - 19 dec
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.795,-

Start - einde
05 dec - 26 dec
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

i

Deze reis start in Pretoria

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 3.095,-

Start - einde
19 dec - 09 jan
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 3.095,-

Start - einde
26 dec - 16 jan
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 3.095,-

Vertrekdata 2026

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
02 jan - 23 jan
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

i

Deze reis start in Pretoria

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.895,-

Start - einde
16 jan - 06 feb
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

i

Deze reis start in Pretoria

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.895,-

Start - einde
23 jan - 13 feb
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.695,-

Start - einde
06 feb - 27 feb
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.495,-

Start - einde
13 feb - 06 mrt
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

i

Deze reis start in Pretoria

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.595,-

Start - einde
27 feb - 20 mrt
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.695,-

Start - einde
06 mrt - 27 mrt
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.595,-

Start - einde
17 apr - 08 mei
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

i

Deze reis start in Pretoria

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.595,-

Start - einde
08 mei - 29 mei
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.595,-

Start - einde
29 mei - 19 jun
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

i

Deze reis start in Pretoria

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.495,-

Inclusief

 • Vluchten
 • Alle vluchttoeslagen
 • Vervoer per comfortabele touringcar
 • Hotel/lodge en chalet overnachtingen
 • Engels of Nederlands/Afrikaans sprekende reisbegeleiding
 • Excursie Kaap de Goede Hoop
 • Een rit over Chapman's Peak Drive
 • Bezoek aan Simon's Town en de pinguïnkolonie op Boulders Beach
 • Bezoek aan de wijnstreek Stellenbosch
 • Excursie Cangogrotten
 • Bezoek aan een struisvogelfarm
 • Excursie Tsitsikamma nationaal park
 • Excursie Royal Natal nationaal park
 • Rit over de Panoramaroute langs prachtige uitzichten zoals God's Window en de Blyde River Canyon
 • Met open gamedrive voertuig door het Kruger nationaal park
 • Stadstour door Pretoria & Soweto

Exclusief

Maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen etc.
Reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 40,-. Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een ander groepslid, dan kun je tegen een aantrekkelijke meerprijs een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 445,-.

Houd er rekening mee dat je in de chalets wel de beschikking hebt over een eenpersoons slaapkamer, maar dat je de sanitaire voorzieningen en zitkamer deelt met andere reizigers.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.

Hotelverlenging

Verlenging mét accommodatie is in Kaapstad of Pretoria bij te boeken. In beide steden verblijf je, voorafgaand of aan het einde van je reis, in centraal gelegen accommodatie. De prijs voor Kaapstad is vanaf € 40,- op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer bedraagt vanaf € 65,- per nacht. De prijs voor Pretoria is vanaf € 40,- op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer bedraagt vanaf € 75,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.645,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 20.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 10.

Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

V

Vertrek informatie

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren. Dit op basis van eerdere ervaringen en boekingen in dit reisseizoen.

Om een groepsreis te garanderen en uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling en groepsgrootte'. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om een gewenste alternatieve reis en/of vertrekdatum aan te bieden. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. In het geval dat een reis niet kan doorgaan als gevolg van een overmachtsituatie kunnen er andere voorwaarden gelden waarbij geen volledige restitutie mogelijk is.

G

Vertrek gegarandeerd

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Het kan soms voorkomen dat deelnemers van een reis moeten annuleren of omboeken, waardoor de groepsgrootte onder het vereiste minimum aantal deelnemers daalt. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren per e-mail, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om er voor te zorgen dat je de gewenste reis op de geboekte vertrekdatum kunt gaan maken, ook indien het minimale aantal deelnemers niet is bereikt. In dat geval bekijken we de mogelijkheid om, al dan niet tegen bijbetaling, de reis mogelijk te maken met bijvoorbeeld aangepast vervoer en/of lokale Engelssprekende reisbegeleiding. Het karakter van een groepsreis kan hierbij dusdanig veranderen dat wij er begrip voor hebben dat je liever een alternatief kiest.

Uiteraard is het ook mogelijk een nieuwe reis of vertrekdatum te boeken. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk.

Reviews Zuid-Afrika, Lesotho & Swaziland, 22 dagen hotel/chaletreis

Gemiddelde beoordeling: 9,1

 • Wat een geweldige reis hebben wij gemaakt naar Zuid Afrika. Helma onze reisleidster was werkelijk top. Zeer kundig, een berg aan ervaring en kennis van het land, en zeer betrokken om het ons als klant helemaal naar onze zin te maken. Een aanrader voor wie van natuur en cultuur houdt.

  10,0

 • Geweldige reis beleefd! Mede dankzij onze reisleider Helma met veel kennis en betrokkenheid. De reis had veel afwisseling met o.a. cultuur, geschiedenis en natuur. Alle accommodaties waren schoon en verzorgd. We hebben Zuid-Afrika, Eswatini en Lesoto in onze harten gesloten!

  9,0

 • Wat een fantastische reis! Absolute aanrader. Helma regelt alles perfect. Ze is duidelijk trots op haar land en brengt dat enthousiasme zeer goed over. Het is een genot om te zien hoe geliefd zij overal is. Dit alles in samenwerking met Andile, de zeer ervaren chauffeur! NB De Big Five gezien meer!

  10,0

 • Wat was dit een onvergetelijke reis! Zoveel gezien, zo goed georganiseerd mede dankzij onze reisleister Helma. Wat een geweldig mens! Zij heeft ons zoveel geleerd over Zuid Afrika, we hebben zoveel gelachen en zij regelde alles tot in de puntjes. Djoser zij verdient een lintje, wat een topper!

  10,0

Praktische informatie

Accommodatie

We maken in Zuid-Afrika gebruik van verschillende vormen van accommodatie. In de grote steden slapen we bijvoorbeeld in goede middenklasse hotels. We overnachten daarnaast een aantal andere nachten in authentieke appartementen/chalets, ook wel 'rondavels' genoemd. Dit zijn losstaande of aan elkaar geschakelde kleine huisjes. Vaak is er een keukentje waar je koffie en thee kunt zetten of zelfs een complete maaltijd kunt bereiden. Regelmatig is er ook een patio met een zitje.

Bij het Kruger park overnachten we in een 'tented-camp' in een ruime tweepersoonstent, voorzien van normale bedden en sanitaire voorzieningen of je slaapt in een rondavel met eigen sanitair.

Houd er rekening mee dat je in de chalets wel de beschikking hebt over een eigen slaapkamer, maar dat je de sanitaire voorzieningen en zitkamer deelt met andere reizigers.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Kaapstad Mowbray/ Breakwater Lodge/ Durbanville/ InnsCape on Castle
Plettenberg Bay Knysna Chalets/Bayview Hotel
Oudtshoorn Kleinplaas
Graaff Reinet Camdeboo Cottages
Lesotho Malealea Lodge / Trading Post Ramabanta
St. Lucia Shonalonga Lodge
Swaziland Maguga Lodge
Greater Kruger NP Shalati Adventure Lodge
Omgeving Kruger NP Muluwa Lodge
Pretoria Town lodge Menlo


Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een ander groepslid, dan kun je tegen een aantrekkelijke meerprijs een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 445,-.

Houd er rekening mee dat je in de chalets wel de beschikking hebt over een eenpersoons slaapkamer, maar dat je de sanitaire voorzieningen en zitkamer deelt met andere reizigers.

 • Zuid-Afrika accommodatie overnachting Djoser

  Overnachtingen in tented camps midden in de natuur

 • Accommodatie tented camp Zuid Afrika
 • Accomodatie tented camp Zuid Afrika
 • Zuid-Afrika hotel accommodatie overnachting Djoser
 • Camdeboo Cottages Zuid-Afrika
 • Camdeboo Cottages kamer Zuid-Afrika
 • Zuid-Afrika hotel accommodatie overnachting zwembad Djoser

  Meerdere accommodaties hebben een zwembad

 • Zuid-Afrika hotel accommodatie overnachting Djoser
 • Zuid-Afrika hotel accommodatie overnachting Djoser
 • Zuid-Afrika hotel accommodatie overnachting Djoser
 • Accommodatie Zuid-Afrika

  Soms spot je de dieren vanuit je lodge!

 • Accomodatie zuid afrika
 • Accomodatie rondavel met uitzicht Zuid Afrika

  Verblijf in typisch Zuid-Afrikaanse rondavels

 • Kamer accommodatie Zuid-Afrika
 • Zuid-Afrika hotel accommodatie overnachting Djoser
 • Zuid-Afrika hotel accommodatie overnachting zwembad Djoser
 • Zuid-Afrika hotel accommodatie overnachting Djoser
 • Zuid-Afrika hotel accommodatie overnachting Djoser
 • Zuid-Afrika hotel accommodatie overnachting Djoser

  s Avonds gezellig rondom het kampvuur bij de lodge

Vliegreis

Lufthansa

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

 • Vlucht met

  Lufthansa

  Traject

  Amsterdam - Frankfurt

  Vertrek

  18:20 - 19:30

 • Vlucht met

  Lufthansa

  Traject

  Frankfurt - Johannesburg

  Vertrek

  22:05 - 08:30*

* aankomst volgende dag

Tijdens de zomertijd is er geen tijdsverschil met Zuid-Afrika maar in de wintertijd is het er één uur later.

De vluchten worden verzorg door Lufthansa of haar partner Eurowings. Lufthansa is dé nationale luchtvaartmaatschappij van Duitsland. Het is de enige Europese luchtvaartmaatschappij die behoort tot de exclusieve selectie van ‘5-Star Airlines’. Lufthansa heeft al jaren een zeer goede reputatie op gebied van service, kwaliteit en veiligheid. Samen met Swiss- en Austrian Airlines maakt het deel uit van de Lufthansa Group. De vloot is zeer modern, bestaande uit onder andere de A350 en de B747-8. Deze toestellen zijn milieuvriendelijker door hun lagere CO2-uitstoot. Op lange afstandsvluchten is een entertainment systeem aan boord met persoonlijk scherm aanwezig. Je kunt kiezen uit verschillende films, televisieseries/programma’s, muziek en spelletjes. Tijdens de vlucht kun je een uitgebreide keuze aan warme en koude dranken verwachten - plus een kleine snack of een warme maaltijd , afhankelijk van de route. De maaltijden/snacks die worden aangeboden passen bij de vertrektijd en de bestemming. Kortom: bij Lufthansa begint je reis pas goed! Eurowings is de prijs-kwaliteitsverhouding luchtvaartmaatschappij van het Lufthansa-concern en is gespecialiseerd in voordelige rechtstreekse vluchten binnen en buiten Europa.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.645,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Vervoer

In Zuid-Afrika zelf reizen we met een eigen bus zodat we overal kunnen stoppen waar we willen. De wegen in Zuid-Afrika zijn in uitstekende staat. Meestal rijd je in vier tot zeven uur naar de volgende plaats, maar als er onderweg veel te zien is, doen we er ook wel eens langer over! De langste busritten maken we tussen Kaapstad en Plettenberg Bay, van Graaff Reinet naar Lesotho en van Lesotho naar Royal Natal nationaal park De uitzichten vanaf de bergpassen maken veel goed!

 • Lufthansa Airbus A319
 • Bus Zuid-Afrika
 • Bus buitenkant Zuid-Afrika

  De comfortabele bus is voorzien van airconditioning

 • Bus binnenkant stoelen Zuid-Afrika
 • Bus stoelen Zuid-Afrika
 • Bus binnenkant Zuid-Afrika
 • Zuid-Afrika safari bus vervoersmiddel Djoser

  Met een gamedrive in open voertuig maak je prachtige safari's!

Bij de reis inbegrepen

 • Vluchten
 • Alle vluchttoeslagen
 • Vervoer per comfortabele touringcar
 • Hotel/lodge en chalet overnachtingen
 • Engels of Nederlands/Afrikaans sprekende reisbegeleiding
 • Excursie Kaap de Goede Hoop
 • Een rit over Chapman's Peak Drive
 • Bezoek aan Simon's Town en de pinguïnkolonie op Boulders Beach
 • Bezoek aan de wijnstreek Stellenbosch
 • Excursie Cangogrotten
 • Bezoek aan een struisvogelfarm
 • Excursie Tsitsikamma nationaal park
 • Excursie Royal Natal nationaal park
 • Rit over de Panoramaroute langs prachtige uitzichten zoals God's Window en de Blyde River Canyon
 • Met open gamedrive voertuig door het Kruger nationaal park
 • Stadstour door Pretoria & Soweto

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De één wil de Tafelberg op wandelend of met de kabelbaan en de ander bezoekt graag eerst Robbeneiland en gaat daarna naar de Tafelberg. Of de een wil een walvissentocht maken en de ander gaat graag kayakken in Plettenberg Bay. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer erop uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Ook bij alle excursies die bij het programma inbegrepen zijn, geldt dat het entreegeld exclusief is.

Tijdens deze reis door Zuid-Afrika zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

 • Gedurende de dag word je rondgereden op het Kaaps Schiereiland. Via de Chapman's Peak Drive, een van de mooiste routes ter wereld, gaan we richting het einddoel Kaap de Goede Hoop, het meest zuidwestelijke punt van Afrika. Onderweg stoppen we o.a. in Houtbaai en Simon's Town, waar je een kolonie pinguïns treft.
 • Vanuit Plettenberg Bay/Knysna rijden we naar het Tsitsikamma nationaal park. Hier kun je een korte of iets langere wandeltocht maken naaste vele andere activiteiten.
 • Een bezoek aan de Cangogrotten, bekend om de druipsteenformaties.
 • Je bezoek het Royal Natal nationaal park waar je verschillende wandelingen zijn uitgezet, wat kortere en langere en waar je geniet van de mooie natuur en prachtige uitzichten.
 • Een gamedrive met jeep door het Krugerpark. Je speurt samen met de lokale gids naar het wild en wie weet kom je de big five tegen!
 • Onderweg komen we ook langs een wijnboerderij bij Stellenbosch. 
 • We rijden via de beroemde Panoramaroute. Er zijn vele stops onderweg mogelijk bij bekende uitkijkpunten als God's Window en Drie Rondavels.


Ter plaatse zijn er veel andere excursies mogelijk, zoals:

 • Bezoek in Kaapstad het bekende Robbeneiland, op dit eiland zat Nelson Mandela jarenlang gevangen.
 • Met een kabelbaan kun je de Tafelberg op, de iconische berg met de kenmerkende platte bovenkant is vanuit de hele stad en wijde omgeving te zien (de kabelbaan is in de zomer vaak enkele weken gesloten, kijk voor meer informatie hier).
 • Maak bij Plettenberg Bay een walvissen- of dolfijnentocht of ga zeekayakken.
 • In Graaff Reinet kun je een excursie boeken naar het Karoo-natuurreservaat en een wandeling maken bij de Vallei der Verlatenheid.
 • In Lesotho zijn er verschillende excursie mogelijkheden: je kunt wandelen of gaat paardrijden.
 • Ook in Swaziland zijn er diverse mooie wandelingen en andere activiteiten waar je aan deel kunt nemen.
 • In St. Lucia kun je een boottocht maken of je maakt een gamedrive naar het Hluhluwe-Imfolozi nationaal park.
 • In het Krugerpark of de omgeving kun je naast de gamedrive die is inbegrepen, extra gamedrives boeken. Bijvoorbeeld een gamedrive aan het einde van de dag/begin van de avond, waarbij je weer hele andere dieren kunt tegenkomen in het donker.

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Paspoort dat nog minimaal een maand na vertrek uit Zuid-Afrika geldig is. Ga je tijdens jouw reis ook naar Swaziland en Lesotho, dan dient jouw paspoort nog minimaal 3 maanden na vertrek geldig te zijn. In het paspoort moeten 2 blanco pagina’s staan.
 • Reisverklaring. Je dient vooraf een reisverklaring in te vullen via de website van de South African Revenue Service. Dit is ook noodzakelijk wanneer je met minderjarige kinderen reist. Je ontvangt na aanvraag de verklaring per e-mail. Deze moet je bij aankomst in Kaapstad of Johannesburg digitaal of geprint kunnen tonen. 
 • Voor het inreizen met minderjarige kinderen (tot 18 jaar) geldt dat wanneer het kind reist met beide biologische ouders een geboorteakte niet nodig is. Wanneer het kind niet met beide biologische ouders reist, dien je in het bezit te zijn van een originele geboorteakte OF een internationaal uittreksel uit het geboorteregister. Ondanks deze wijziging blijven wij adviseren om een geboorteakte of (internationaal) uittreksel daarvan mee te nemen, omdat luchtvaartmaatschappijen of douanebeambten soms nog om deze documenten blijven vragen. De geboorteakte vraag je aan in de gemeente waar het kind geboren is. Het internationale uittreksel kan vaak online worden aangevraagd bij de gemeente. Het certificaat moet niet alleen de gegevens van het kind, maar ook de gegevens van de ouders bevatten. Neem indien nodig contact op met de gemeente voor de procedure. Vergeet ook het formulier toestemming reizen met minderjarige kinderen van de rijksoverheid niet. 

Geldzaken

In Zuid-Afrika wordt er betaald met de Zuid-Afrikaanse rand. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.

Pinnen: overal zijn geldautomaten.
Contant: Je kunt ter plaatse de lokale valuta pinnen. Het is niet aan te raden euro's mee te nemen. Er zijn weinig tot geen wissel momenten.
Creditcards: veelvuldig te gebruiken.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals toegang nationale parken, maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt voor deze reis minimaal € 450,- per persoon per week. 

Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 80,-. De eventuele fooi voor de lokale reisbegeleider en chauffeur valt hierbuiten.

Maaltijden

De maaltijden (ontbijt, lunch en diner) zijn niet bij de reissom inbegrepen, zodat je zelf kunt bepalen waar en met wie je gaat eten. Bij enkele afgelegen overnachtingsplaatsen is er bij de accommodatie een restaurant en is dit de enige mogelijkheid om te eten.

Veel gerechten in de Zuid-Afrikaanse keuken hebben hun oorsprong in India of Maleisië. Er staan echter ook veel typerend Afrikaanse specialiteiten op de menukaart, bijvoorbeeld bobotie, mieliepap en biltong. Bobotie is een verrukkelijk gehaktmengsel met gele rijst en kokos. Biltong wordt vooral als borrelhapje of snack tussendoor gegeten. Het is in reepjes of stukjes gedroogd vlees, dat van een grote variëteit aan dieren gemaakt wordt - van buffel tot struisvogel.

Een geliefde bezigheid van Zuid-Afrikanen is het Braai in Zuid Afrikahouden van een braai, onze barbecue. Tijdens
de overnachtingen in een chalet kun je je eigen braaivleis bereiden: een braai ontbreekt
namelijk nooit.

Fruit vind je in Zuid-Afrika in overvloed, dankzij het milde klimaat. Vers fruit en vruchtensappen
zijn dan ook overal te krijgen. Het ontbijt is vaak een keuze uit eieren met spek of boerewors, broodjes met jam of kaas en de traditionele mieliepap, gemaakt van maïsmeel.

Wat betreft alcohol zijn niet alleen de lokale biersoorten zeker aan te raden, ook Zuid-Afrikaanse wijnen zijn van bijzonder goede kwaliteit en zeer betaalbaar.

Gezondheid

Voor deze reis wordt aangeraden:

 • vaccinaties tegen DTP en hepatitis A
 • malariatabletten.
  Alleen in het oostelijk deel van Zuid-Afrika komt malaria voor, van St. Lucia tot en met het verblijf in het Krugerpark en dan vooral van september tot en met mei. 


Zuid-Afrika is op medisch gebied een modern land met uitstekende voorzieningen. Het kraanwater is overal drinkbaar en restaurants zijn goed en schoon. Het blijft echter aan te bevelen om water uit flessen te drinken. Ook voor het korte verblijf in Swaziland en Lesotho hoef je geen speciale maatregelen te nemen. Het is wel verstandig enigszins te letten op wat je eet. Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Hotelverlenging

Verlenging mét accommodatie is in Kaapstad of Pretoria bij te boeken. In beide steden verblijf je, voorafgaand of aan het einde van je reis, in centraal gelegen accommodatie. De prijs voor Kaapstad is vanaf € 40,- op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer bedraagt vanaf € 65,- per nacht. De prijs voor Pretoria is vanaf € 40,- op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer bedraagt vanaf € 75,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Klimaat en geografie

Je kunt het hele jaar door goed rondreizen in Zuid-Afrika. Omdat het land op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen tegengesteld aan de Nederlandse: juli is de koudste maand, januari de warmste. Het land kent een gematigd klimaat, de winters zijn mild, de zomers warm. In de berggebieden kan het wel flink afkoelen. In de wintermaanden van juni tot augustus kan het overdag in het noorden zo'n 20°C en zonnig zijn, terwijl het in hoger gelegen gebieden als Lesotho en de Drakensbergen met name 's nachts koud kan worden. In het zuiden langs de kust is de weerssituatie grilliger. Het ene moment is het door een bries buitengewoon fris te noemen, de dag erna kan het aangenaam weer zijn. 's Nachts daalt de temperatuur echter niet noemenswaardig.

Het voor- en najaar heeft aangename temperaturen, vergelijkbaar met onze zomer. De zomer zelf is lang en heerlijk warm, met strakblauwe luchten en temperaturen variëren meestal tussen de 25°C en 35°C. Ook in de zomerperiode kan het wel vrij fris worden in plaatsen die meer landinwaarts en hoger liggen. Er is geen duidelijke regenperiode aan te wijzen, elk gebied kent zijn eigen nattere en drogere seizoenen.

Reisbegeleiding en gidsen

De groep wordt begeleid door een lokale Engels sprekende of Nederlands/Afrikaans sprekende reisbegeleider, in dienst van ons agentschap in Zuid-Afrika. Deze wacht je bij aankomst op de luchthaven in Kaapstad of Johannesburg op en gaat de gehele reis met de groep mee. 

De reisbegeleiding verschaft zoveel mogelijk praktische informatie over de reis, de route en de andersoortige activiteiten tijdens rustdagen. Omdat ze woonachtig zijn in Zuid-Afrika kunnen ze meer vertellen over het dagelijkse leven en de verschillende gewoontes van het land. Voor eventuele vragen, opmerkingen of problemen kun je altijd bij de reisbegeleiding terecht.

Veelgestelde vragen

Hoe is het vervoer geregeld?

In Zuid-Afrika zelf reizen we met een eigen bus zodat we overal kunnen stoppen waar we willen. De wegen in Zuid-Afrika zijn in uitstekende staat. Meestal rijd je in vier tot zeven uur naar de volgende plaats, maar als er onderweg veel te zien is, doen we er ook wel eens langer over! De langste busritten maken we tussen Kaapstad en Plettenberg Bay, van Graaff Reinet naar Lesotho, van Lesotho naar Royal Natal nationaal park en van het Kruger nationaal park naar Johannesburg. De uitzichten vanaf de bergpassen maken veel goed!

Waar overnachten we tijdens de reis?

We maken in Zuid-Afrika gebruik van verschillende vormen van accommodatie. In Kaapstad, Pretoria en Plettenberg slapen we bijvoorbeeld in goede middenklasse hotels. De overigen nachten verblijven we in lodges, appartementen of chalets, soms 'rondavels' genoemd. Dit zijn losstaande of aan elkaar geschakelde kleine huisjes met eigen sanitair. Vaak is er een keukentje waar je koffie en thee kunt zetten of zelfs een complete maaltijd kunt bereiden. Bij het Krugerpark overnachten we twee nachten in een tented camp in een ruime tweepersoonstent, voorzien van normale bedden en eigen sanitaire voorzieningen.

Welke excursies zijn bij de reis inbegrepen?

De excursie naar Kaap de Goede Hoop en Stellenbosch, het bezoek aan Tsitsikamma nationaal park, bezoek aan Cangogrotten en in Oudtshoorn, bezoek aan Royal Natal nationaal park, gamedrive transfer met jeep door Kruger nationaal park. De entreegelden zijn niet bij de reissom inbegrepen en deze dienen ter plaatse betaald te worden.

Maakt het iets uit of de reis begint in Kaapstad of in Johannesburg?

De reisvolgorde maakt geen verschil. We bezoeken dezelfde plaatsen en bezienswaardigheden. Op deze website kun je bij reisbeschrijving/route een routekolom op maat en in omgekeerde volgorde bekijken. Ook de dag-tot-dag beschrijving staat in beide richtingen op de website vermeld.

Hoe wordt de reis begeleid?

De reizen worden begeleid door lokale enthousiaste Nederlands/Afrikaanssprekende reisbegeleiding. Zij kunnen u van alles vertellen over hun vaderland en staan u met raad en daad bij met tips en adviezen.

Is een klamboe nodig?

Je hoeft geen klamboe mee te nemen. De accommodaties hebben - waar nodig - airconditioning of een ventilator.

Kan ik mijn kleren wassen tijdens de reis?

Het is mogelijk om gedurende de reis uw was te doen. In verschillende accommodaties is het mogelijk om uw was te laten doen of gebruik te maken van een wasserette in de buurt van de chalet/lodge.

Moet ik handdoeken meenemen op reis?

Het is niet noodzakelijk om handdoeken mee te nemen op reis. Deze zijn in de hotels/chalets/lodges aanwezig. Wij adviseren wel om in ieder geval één handdoek mee te nemen.  

Hoeveel bagage mag ik meenemen? En zijn koffers toegestaan?

Gezien de vaak beperkte bagageruimte in de bussen verzoeken we om de bagage te beperken tot zo’n 12-15 kg per persoon. We verzoeken daarnaast om een weekendtas, rugzak of kleine koffer mee te nemen. Deze zijn gemakkelijker op te bergen in de bussen die we gebruiken.

Heb ik malariapillen nodig?

Malariapillen zijn alleen nodig in de periode september - mei en allen voor het oostelijke deel van Zuid-Afrika, het gebied van St. Lucia tot en met het verblijf in/bij het Krugerpark. Raadpleeg voor de meest actuele informatie de plaatselijke GGD of je huisarts.

Werken jullie samen met duurzame projecten in Zuid-Afrika?

Neem tijdens uw bezoek aan de wijnplantage Koopmanskloof een (h)eerlijk glaasje wijn. Deze wijnproducent bezit meer dan 520 hectare wijngaard en is daarmee de grootste Fair Trade wijnproducent van Zuid-Afrika. Een deel van de winst die zij maakt gaan naar een fonds voor arbeiders en eigenaars. Dit fonds wordt gebruikt om huizen te renoveren en kinderen naar de middelbare school of universiteit te sturen

Welk betaalmiddel kan ik het beste meenemen?

In Zuid-Afrika kun je overal pinnen. Daarnaast is het handig om je creditcard mee te nemen. Verder kun je ook contante Euro's wisselen tegen de Zuid-Afrikaanse Rand.

Wat zijn de extra kosten voor facultatieve excursies?

In Zuid-Afrika zijn veel excursiemogelijkheden. Om je een enig idee te geven van de prijzen noemen we hier een aantal mogelijkheden. Alle deze prijzen zijn in Zuidafrikaanse Rand en onderhevig aan verandering :


* Kabelbaan naar de Tafelberg - 420 rand volwassenen (retour ticket ochtend)/210 rand kinderen
* Excursie Robbeneiland - 600 rand / 310 rand kinderen
* Entree Cangogrotten in Oudtshoorn  - 176 rand volwassenen/100 kinderen;
* Entree + tour struisvogelboerderij - ca. 130 rand
* Plettenberg Bay Walvistocht - 850 rand / 450 kinderen
* Plettenberg Bay Dolfijnentocht - 680 rand / 290 kinderen
* Krugerpark sunset gamedrive Manyeleti - 1850 rand (excl entree 250 rand)
* Krugerpark Fullday gamedrive Krugerpark - 1810 rand (excl entree 500 rand)
* Mlilwane sunset gamedrive - 435 rand
* Mlilwane mountainbiken incl gids/uur - 210 rand volwassenen/145 kinderen
* Hluluwe fullday gamedrive - 1555 rand volwassenen/774 kinderen
* St Lucia boottocht - 400 rand volwassenen/ 188 kinderen
* Eswatini sunset cruise - 180 rand


De entreegelden zijn niet inbegrepen. Deze zijn voor de belangrijkste (nationale) parken als volgt:

- Kaap de Goede Hoop - 410 rand volwassenen/180 kinderen;
- Pinguïns bij Boulders Beach - 200 rand volwassenen/85 kinderen
- Tsitsikamma Nationaal Park - 272 rand volwassenen/136 kinderen
- Addo Elephan Nationaal Park - 360 rand volwassenen/180 rand kinderen
- Kruger Nationaal Park - 500 rand (per dag) volwassenen/220 rand kinderen
- Panoramaroute entrees - 200 rand (Three Rondavels = 35, Bourkes Luck = 65, God's Window = 20) / 60 rand kinderen
- Hluhluwe / Imfolozi Park - 125 rand volwassenen/65 kinderen
- Drakensbergen Royal Natal Nationaal Park - 50 rand volwassenen/25 kinderen

Alle hierboven genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Voor overige uitgaven tijdens de reis moet je rekenen op minimaal € 400,- per week. Als je aan de meeste excursies deelneemt en uit eten gaat, kan het oplopen tot ca. € 500,- per week. Uiteraard kun je het zo duur maken als je zelf wilt.

Hoe is de elektriciteitsvoorziening in Zuid-Afrika?

De netspanning is 220 Volt, voor de stopcontacten heb je driepolige stekkers met ronde pinnen nodig. Deze zijn in Nederland moeilijk verkrijgbaar, dus je kunt ze het beste in Zuid-Afrika aanschaffen.

Hoe groot zijn de groepen?

De groepen bestaan gemiddeld uit 16 personen. De maximale groepsgroote is 20 personen.

Welke regels mbt reisdocumenten gelden voor minderjarige kinderen?

Voor Zuid-Afrika is geen visum nodig. Alleenreizende ouders of samengestelde gezinnen die met kinderen onder de 18 jaar reizen, moeten naast hun paspoorten en tickets ook in het bezit te zijn van een meertalig uittreksel van de geboorteakte (bewijs van inschrijving van geboorte bij de burgerlijke stand) met hierop de namen van de gezaghebbende ouder(s)Dit vraagt u op bij de gemeente waar het kind is geboren.

Middels deze regelgeving probeert de Zuid-Afrikaanse regering kinderhandel en ontvoeringen sterk te verminderen. In het kort omvat de regelgeving omtrent reizen met minderjarigen naar Zuid-Afrika het volgende:

 • Biologische ouders die met kinderen reizen hoeven sinds 2019 geen geboorteakte te overleggen.
 • Als slechts een van de ouders met gezag met het kind meereist moet u meenemen:
  • Internationale geboorteakte;
  • een schriftelijke verklaring van de andere gezaghebbende ouder, die het kind toestemming geeft om te reizen met de andere ouder. Dit formulier vind u op de website van de rijksoverheid (gebruik bij voorkeur het Engelse formulier);
  • een kopie van het paspoort van de ouder die het toestemmingsformulier tekent.
 • Indien bovenstaande niet mogelijk is dan heeft u in plaats van de schriftelijke verklaring een officieel bewijs nodig dat u als alleenstaande ouder volledige voogdij en ouderlijke zeggenschap over het reizende kind heeft, of een officiële overlijdensakte van de andere ouder van het kind.
 • Wanneer kinderen zonder hun ouders reizen met een andere volwassene, dan moeten zij naast de geboorteakte, een officiële verklaring bij zich hebben waarin beide ouders toezeggen dat het kind toestemming heeft om te reizen, evenals kopieën van de paspoorten van de ouders of de wettelijke voogd van het reizende kind.

Het uittreksel geboorteakte moet niet alleen de gegevens van het kind maar ook de gegevens van de ouders bevatten. Neem indien nodig contact op met je gemeente voor de procedure of het centrum internationale kinderontvoering, specialist in reizen met minderjarigen. 

Stel je vraag

Staat jouw vraag hier niet tussen? Stel deze dan via info@djoser.nl.

Foto's en video

Reisblog Zuid-Afrika

Bekijk alle reisblogs over Zuid-Afrika

/