Bekijk de Rondreis Israël en Jordanië, 15 dagen van Djoser

Rondreis Israël en Jordanië 15 dagen

Op het kruispunt van eeuwenoude culturen

Vanaf € 2.295,- Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Ga terug in de tijd met deze prachtige combinatie van Israël & Jordanië. Veel verschillende volkeren hebben deze grond hun thuis genoemd, en hun invloeden zijn overal kenbaar. Maar behalve de lange geschiedenis zijn beide landen ook hypermodern en hebben ze een veelzijdige natuur. Tijdens de reis bezoeken we één van de zeven wereldwonderen: de historische stad Petra. Na een mooie wandeling bereik je de nauwste kloof, de Siq, waarna je je kunt vergapen aan de prachtige ruïnestad die helemaal uit de rotsen is uitgehouwen.

Daarom Djoser

 • Alle hoogtepunten van Israël en Jordanië
 • Een goede mix van oud en modern, cultuur en natuur
 • Ontspannen begin in het bruisende Tel Aviv
 • Excursie naar Galilea en de Golan-hoogvlakte
 • Volop tijd voor het wereldwonder Petra
 • Overnachting in een bedoeïenenkamp met ontbijt en diner in de woestijn bij Wadi Rum
 • Optioneel bezoek aan Bethlehem in Palestina
 • Drijven op de Dode Zee
 • Veel interessante stops onderweg, zoals Caesarea, Haifa, Nazareth, Yardenit, Jerash, Nebo-berg, Kerak en Jericho
 • Alle hotelovernachtingen inclusief ontbijt
 • Gratis groepsvisum Jordanië
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Meereizende lokale gids in Jordanië

Route en kaart

Routekaart Rondreis Israël en Jordanië, 15 dagen
 1. Amsterdam - Tel Aviv
 2. Tel Aviv
 3. Tel Aviv - Caesarea - Haifa - Akko
 4. Akko - Nazareth - Tiberias, excursie Capernaum, Berg van de Zaligsprekingen
 5. Tiberias - Banias nationaal park - Safed - Golan Hoogvlakte
 6. Tiberias - Yardenit - Jerash - Amman
 7. Amman - Madaba - Mt Nebo - Kerak - Petra
 8. Petra
 9. Petra - Wadi Rum
 10. Wadi Rum - Aqaba - Massada
 11. Massada - Dode Zee - Jericho - Jeruzalem
 12. Jeruzalem
 13. Jeruzalem, optionele excursie Bethlehem
 14. Jeruzalem - Tel Aviv
 15. Tel Aviv - Amsterdam

Reisbeschrijving

Tel Aviv, misschien wel de hipste stad van het Midden-Oosten

Dag 1 Amsterdam - Tel Aviv
Dag 2 Tel Aviv

Tel Aviv Middellandse Zee Israel DjoserWe beginnen de reis in de op één na grootste stad van Israël: Tel Aviv, een moderne westerse stad met trendy restaurants, hippe bars en een heerlijk strand. Tel Aviv is een culinaire hotspot, dus maak daar in de avonduren zeker gebruik van! Je kunt kiezen voor hippe bistro's met Midden-Oosterse mezze (kleine hapjes) tot revolutionaire restaurants die elkaar beconcurreren voor een plek op de michelinlijst. Het Hayarkon-park is midden in de stad een oase van rust. Cultuurliefhebbers kunnen de Bauhauswijk niet overslaan: die staat zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO! Tijdens een bezoek aan het Diaspora-museum leer je een hoop over de geschiedenis van de Joden en hun verspreiding over de wereld. Een fietstocht naar Jaffa via de Jemenitische wijk is echt een aanrader. Jaffa is één van de oudste havenplaatsen ter wereld met een gezellige vlooienmarkt waar je bovendien heerlijke koffie kunt drinken in één van de vele leuke koffietentjes.

Ontdek zelf Akko & Tiberias, steden met een zéér rijke geschiedenis

Dag 3 Tel Aviv - Caesarea - Haifa - Akko
Dag 4 Akko - Nazareth - Tiberias, excursie Capernaum, Berg van Zaligsprekenden - Tiberias
Dag 5 Tiberias,  Banias nationaal park - Safed - Golan Hoogvlakte

We laten de drukte van Tel Aviv achter ons en volgen in onze eigen comfortabele bus de kust naar het noorden. Daarbij komen we langs de Romeinse opgravingen van Caeserea, waarvan het amphitheater nog in een prachtige staat is. Het stadsgezicht van het nabijgelegen Haifa wordt bepaald door de exotische Baha'i-tempel bovenop een heuvel in de stad. Je hebt hier dus ook een prachtig uitzicht!

Geboorte jezus kerk Galilea IsraelWe vervolgen onze reis naar Akko. Typisch voor Israël is dit een kruispunt van beschavingen: Joden, Moslims, Christenen, Druzen en Baha'i voelen zich hier allemaal thuis. De stad heeft middeleeuwse uiterlijk, maar de roemrijke geschiedenis van deze stad gaat nog veel verder terug in de tijd. Als je goed zoekt, kun je sporen zien die teruggaan tot de Romeinse en zelfs Helleense tijd. Behalve slenteren door de steegjes, is het zeker de moeite waard om naar de haven te gaan: hier kun je met uitzicht op de dikke vestingmuren de lekkerste vis eten. Strandliefhebbers kunnen er zelfs zonnebaden op een klein zandstrookje, aan de voet van de vesting.

In het pelgrimsoord Nazareth bezoeken we de kerk van de Aankondiging: de plaats waar volgens overlevering Maria van aartsengel Gabriël te horen kreeg dat ze in verwachting was van de zoon van God. Nazareth was vroeger een klein Joods stadje, maar is inmiddels uitgegroeid tot één van de grootste Arabische steden van het land. De stad roemt zich om het heerlijk zoete gebak. Je kunt hier ook lekker rondstruinen over de souk op zoek naar kruiden, specerijen en andere koopjes.

TiberiasDwars door de goudkleurige heuvels van Galilea reizen we verder naar Tiberias. Ondanks dat we de kust nu lang en breed achter ons hebben gelaten, is dit een echt visserstadje. Dit komt door zijn ligging aan het meer van Galilea, trouwens ook de reden dat de stad al sinds mensheugenis is bewoond. Voor een beeld van het hedendaagse Tiberias wandel je over de promenade en door de gezellige oude stad naar de altijd levendige vismarkt, of maak je een boottocht over het meer voor een sfeervol uitzicht op de stad. Uiteraard mag een bezoek aan een aantal belangrijke Bijbelse plaatsen in deze omgeving niet ontbreken. We maken 's middags een excursie naar Capernaum, het decor van talloze Bijbelse taferelen, en naar de berg van de zaligsprekingen, waar Jezus zijn Bergrede zou hebben gehouden.

Golan HoogvlakteWe bezoeken de volgende dag het Banias nationaal park, waar de Jordaan-rivier ontspringt. In de verte zie je het kruisvadersfort Nimrod liggen. Ook nemen we een kijkje op de Golan hoogvlakte. Op de terugweg naar Tiberias stoppen we bij de Joods-orthodoxe stad Safed. Door de schilderachtige ligging hebben zich hier vele kunstenaars gevestigd. Bovendien is deze plaats de bakermat van de mystieke kaballah.

De stad die uit zand is herrezen, Jerash

Dag 6 Tiberias - Yardenit - Jerash - Amman

Jerash Archeologische Site Jordanie DjoserOnderweg naar Jordanië komen we langs het kleine Yardenit, waar volgens de overlevering Jezus werd gedoopt door Johannes de Doper. Uiteindelijk reizen we via de Koning Hoessein-brug Jordanië binnen. De ruïne van Jerash is één van de belangrijkste Romeinse archeologische opgravingen. Net zoals Pompeiï werd bedolven onder een lag as, lag Jerash langs begraven in het zand. De stad is dus heel goed bewaard gebleven, bijvoorbeeld de imposante triomfboof uit het jaar 130! Of de vele mozaikvloeren, die een mooi inkijkje geven in het leven van de Romeinen. Met of zonder gids kun je hier heerlijk ronddwalen in deze Romeinse provinciestad. We rijden verder door vruchtbare heuvels en valleien tot we in de namiddag de hoofdstad van Jordanië bereiken.

Romeinen in AmmanAmman is een sfeervolle stad, waarvan de meeste gebouwen uniform wit zijn geverfd. 's Avonds is bij de jeugd de Rainbow Street, gelegen op de Jebel Amman, erg in trek. Hoogtepunt is een bezoek aan de Romeinse Citadel en het oude centrum van Amman rond de Husein-moskee. Op culinair gebied begint Amman in opkomst te raken: er zijn volop traditionele restaurants met lokale specialiteiten en live muziek, maar ook sushi is razend populair in Amman! Een aanrader om te gaan eten is het volksrestaurant Hashem. Voor een paar dinar eet je daar de originele hummus en falafel.

Via de King's Highway naar de verborgen stad Petra & Wadi Rum

Dag 7 Amman - Madaba - Mt Nebo - Kerak - Petra
Dag 8 Petra
Dag 9 Petra - Wadi Rum

Mt NeboEven buiten de stad verandert het landschap in een woestenij van zand, steen en stof. Tot Kerak rijden we over de spectaculaire King’s High Way via Bijbelse plaatsen, zoals Madaba en de Nebo-berg naar Petra. In het christelijke dorp Madaba bezoeken we in één van de vele kerken de eerste plattegrond van het Heilige Land. Vanaf de top van de Nebo hebben we een prachtig uitzicht over de Dode Zee. Dit is de berg waar Mozes over het beloofde land zou hebben uitgekeken na zijn vlucht uit Egypte. Onderweg stoppen we ook even bij het Kruisvaarderskasteel Kerak. Dit werd in 1100 gebouwd door de kruisvaarders om de weg naar Jeruzalem te verdedigen tegen Arabische aanvallen.

Petra Schatkamer Jordanie Djoser De volgende dag staan we vroeg op om Petra te bezoeken: één van de zeven wereldwonderen en een hoogtepunt van de reis. Na een kleine wandeling bereik je de nauwe kloof, de Siq, waarna je je kunt vergapen aan de prachtige ruïnestad die helemaal uit de rotsen is uitgehouwen. Je kunt hier rustig de hele dag, met of zonder gids, rondstruinen. Naar het hoger liggende klooster klimmen is een zware klus, maar zeker de moeite waard.

Jordanië heeft nog een werelderfgoed in de aanbieding, in dit geval op natuurlijk gebied: Wadi Rum, de mooiste woestijn van Jordanië. Tijdens een optionele jeepexcursie rijden we de woestijn in om er de zonsondergang mee te maken. We brengen een nacht door onder de sterren, waar we genieten van een traditioneel diner. Wie wil kan ook de woestijn nog wat verder verkennen op de rug van een kameel.

Ervaar de drijvende krachten van de Dode Zee & het traditionele Jeruzalem

Dag 10 Wadi Rum - Massada
Dag 11 Massada - Dode Zee - Jericho - Jeruzalem
Dag 12 Jeruzalem
Dag 13 Jeruzalem, optionele excursie Bethlehem

Dode Zee groep JordaniëVanuit de Wadi Rum rijden we verder naar Aqaba, van waar we de grens weer oversteken naar Israël. De nacht brengen we door in Massada. Voor een uitzicht op de Dode Zee kun je met een kabelbaan de berg Massada op, maar de sportievere reiziger maakt de klim over een zeer oud slingerend slangenpad. Lopend tussen de ruïnes gaan je gedachten hier naar de 1000 Joden (Zeloten) die hier in 70 na Christus collectief zelfmoord pleegden nadat ze tegen de Romeinen in opstand waren gekomen. Massada is het symbool geworden van de Joodse onverzettelijkheid: "Massada zal nooit meer vallen."

Na een bezoek aan het wereldberoemde fort van Massada dalen we af naar het zilte water van de Dode Zee, gelegen op 400 meter onder de Zeespiegel. Het kan hier flink heet zijn. Vanwege de hoge zoutgehalte blijf je in het water gemakkelijk drijven. Een zwemdiploma is dus niet nodig! De Dode Zee zou ook een helende werking hebben, vooral voor mensen met huidproblemen.

Jeruzalem Gouden Koepel Israel Djoser Na de weldadige Dode Zee gaan we op weg naar Jeruzalem. Onderweg stoppen we het Ein Gedi-natuurpark voor een wandeling en we bezoeken de oude stad Jericho, met het klooster op de 'Berg der Verzoeking'. Voor zowel Joden, Christenen als Moslims is Jeruzalem een heilige stad. Orthodoxe Joden stoppen briefjes in de Klaagmuur, Moslims bezoeken de Rotskoepel, omdat de profeet hier op zijn paard te hemel is gegaan en Christenen bezoeken het graf van David op de berg Zion, waarvandaan je overigens een prachtig uitzicht hebt over de oude stad. De Via Dolorosa is de route die Jezus liep van zijn veroordeling tot zijn kruisiging. De kruisweg gaat dwars door de smalle straatjes van de Arabische wijk en eindigt in de Heilige Grafkerk in de christelijke wijk.

BethlehemJeruzalem is een levendige stad waar het dagelijkse leven van de verschillende bevolkingsgroepen in de stad een open boek is, waarbij ook de geschiedenis op straat ligt. Je verkent de stad het beste op eigen gelegenheid. Waar de één het ondergrondse gangenstelsel gaat verkennen, wil een ander de sfeer van de stad opsnuiven op een van de vele markten. Een bezoek aan de Dode Zeerollen is een must. Met de tram reis je eenvoudig naar Mt Herzel en loop je verder via het graf van Golda Meir en Rabin naar Yad Vashem (het Holocaust Museum).

De excursie naar Bethlehem is minder vanzelfsprekend: aangezien individueel reizen naar de Palestijnse gebieden niet altijd eenvoudig is, organiseert de Nederlandse reisbegeleiding vanuit Jeruzalem een optionele excursie naar Bethlehem. Niet alleen vanuit religieus oogpunt is deze excursie interessant, maar ook de reis naar Palestijns gebied op de Westelijke Jordaanoever, via het passeren van de beruchte muur met alle controleposten, is een belevenis op zich. In Bethlehem bezoeken we natuurlijk ook de geboortekerk van Jezus.

We sluiten de reis weer af in het bruisende Tel Aviv

Dag 14 Jeruzalem - Tel Aviv
Dag 15 Tel Aviv - Amsterdam

We begonnen de reis in Tel Aviv en we sluiten hem ook af in Tel Aviv. Wie nog even wil ontspannen, brengt wat tijd door op één van de heerlijke zandstranden vlakbij het hotel. Wie maar geen genoeg kan krijgen van de veelzijdige cultuur, bezoekt Neve Sha'an Street: waar je kennismaakt met de zwarte joodse gemeenschap. Geniet op een terrasje nog even van een laatste broodje falafel, voordat je vanuit Tel Aviv weer terugvliegt naar Amsterdam.

Op weg met Djoser

Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. Het principe 'vrijheid-blijheid' houdt in, dat enkele excursies die bij de reis zijn inbegrepen vastliggen, maar dat de resterende tijd vrij is in te vullen. Uiteraard ben je nooit verplicht om aan een excursie deel te nemen. Bij alle excursies zijn entreegelden dan ook exclusief zodat je zelf kan bepalen of je mee naar binnen wilt. Wie er liever zelf op uitgaat heeft daartoe alle vrijheid. Op die manier leer je Israël en Jordanië immers het beste kennen. De maximale groepsgrootte voor deze reizen is 20 personen.

Vertrekdata 2024

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
21 sep - 05 okt
Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.395,-

Start - einde
12 okt - 26 okt
Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.395,-

Start - einde
26 okt - 09 nov
Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.395,-

Vertrekdata 2025

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
08 mrt - 22 mrt
Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.395,-

Start - einde
22 mrt - 05 apr
Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.395,-

Start - einde
19 apr - 03 mei
Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.395,-

Start - einde
26 apr - 10 mei
Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.395,-

Start - einde
03 mei - 17 mei
Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.295,-

Start - einde
17 mei - 31 mei
Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.295,-

Start - einde
07 jun - 21 jun
Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.295,-

Inclusief

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Vervoer in onze eigen comfortabele bus met airco
 • Overnachtingen in goede hotels
 • Ontbijt tijdens alle overnachten
 • Overnachting in een bedoeïenenkamp met ontbijt en diner in de woestijn bij Wadi Rum
 • Groepsvisum Jordanië
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Lokale Engels sprekende gids in Jordanië
 • Ontdek de Romeinse opgravingen van Caeserea
 • Bezoek aan de havenplaats Haifa
 • Bezoek aan Nazareth
 • Excursie door Galilea en de Golan Hoogvlakte met bezoek aan Capernaum, de Berg van de Zaligsprekingen, Safed en Banias nationaal park
 • Bezoek aan Yardenit, de doopplaats van Jezus door Johannes de Doper
 • Excursie naar de archeologische site van Jerash
 • Spectaculaire rit over de King’s Highway, met interessante stops bij Madaba, Mt. Nebo en Kerak
 • Dobberen in de Dode Zee
 • Bezoek aan de oudste stad ter wereld, Jericho

Exclusief

Overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, etc.
Reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 40,-. Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleen reizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag. Voor deze reis bedraagt deze toeslag vanaf € 695,-.

In Wadi Rum, de woestijn in Jordanië, overnachten we in bedoeïenententen. Een eenpersoonsverblijf is hier niet mogelijk.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.

Hotelverlenging

Vervroeging of verlenging in Tel Aviv mét accommodatie is vooraf bij te boeken. Je verblijft in hetzelfde hotel waar we met de groep verblijven, zodat je niet onnodig hoeft te verhuizen. De prijs is € 75,- per persoon per nacht op basis van logies met ontbijt in een tweepersoonskamer. Een eenpersoonskamer kost € 130,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.995,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. De deelnemers zijn Nederlands en Belgisch. Het kan bij deze reis ook voorkomen dat zich enkele belangstellenden uit Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland hebben aangemeld.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Bij een aantal vertrekdata zie je ‘vertrekgarantie’ vermeld staan. Voor meer informatie over doorgang van de reis en gegarandeerd vertrek, klik hier.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 20.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 10.

Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

Reviews Israël en Jordanië, 15 dagen

Gemiddelde beoordeling: 8,8

 • Een dikke 10! Wat een prachtige reis was dit zeg. Een gezellige groep, prachtig weer, twee adembenemende landen en een betrokken reisbelegeider. Wat wil je nog meer? Het programma zat ook goed in elkaar en al mijn wensen zijn in vervulling gegaan. Oebele, bedankt voor je expertise!

  10,0

 • Reis is zeer interessant. Het is een vol programma waardoor alles wat er te zien is, kan gedaan worden. De reisgids is fantastisch en wist zeer veel te vertellen. Er was echter 1 minpunt: de overstaptijd in Frankfurt was te kort waardoor er stress was om tijdig de 2de vlucht te halen.

  8,0

 • Zeer goede reis gehad. Het was religie, cultuur, geschiedenis en politiek. Veel gezien en beleefd. Alles was goed geregeld tot in de puntjes, maar ook met een vrijheid wat je wil doen. De reisleider Laurens is een bijzondere meerwaarde, iemand die de regio, cultuur en politiek optimaal kent.

  10,0

 • Ik kijk terug op een mooie, bijzondere en intensieve reis naar Israël, de Palestijnse gebieden en Jordanië met een gezellige groep. Veel geschiedenis, verhalen, mooie mensen. Dank aan reisleider Laurens die een hele fijne rol gespeeld heeft in het bevatten, begrijpen en onbezorgd kunnen ervaren.

  9,0

Praktische informatie

Accommodatie

Tijdens deze reis overnachten we in comfortabele, middenklasse hotels, waarbij de kamers altijd zijn voorzien van eigen douche en toilet. De ligging van de hotels is wisselend: de ene keer ligt het hotel op loopafstand van de binnenstad, bezienswaardigheden en uitgaansgelegenheden, een andere keer ligt het iets verder buiten het centrum.

In Jordanië overnacht je ook één nacht in een bedoeïenenkamp in de woestijn in de buurt van Wadi Rum. Tijdens deze overnachting beschik je over een eigen bed en heb je de beschikking tot een eigen douche en toilet. 

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Tel Aviv Seanet Hotel
Akko Akkotel
Tiberias Donna Gracia Hotel
Amman Retaj Hotel
Jeruzalem Holy Land Hotel
Petra Edom Hotel
Wadi Rum Desert Camp

Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleen reizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag. Voor deze reis bedraagt deze toeslag vanaf € 695,-.

In Wadi Rum, de woestijn in Jordanië, overnachten we in bedoeïenententen. Een eenpersoonsverblijf is hier niet mogelijk.

 • Hotel overnachting Israsel Jordanie Djoser
 • Uitzicht Tel Aviv Israel Djoser

  In Tel Aviv slaap je vlakbij het strand

 • Hotel accommodatie Djoser
 • Hotel accommodatie Israel Jordanie Djoser

  Sommige accomodaties hebben ook een heerlijk verkoelend zwembad

 • Bedoeinne kamp Jordanië Djoser
 • Hotel accommodatie Djoser
 • Hotel Israel Jordanie accommodatie Djoser
 • Hotel Israel Djoser Lobby accommodatie Djoser

  Ervaar de warme gastvrijheid van Jordanië

 • Hotel kamer Djoser Israel Jordanie
 • Israel Jordanie hotel lobby accommodatie Djoser
 • Hotel restaurant Israel Djoser

  Geniet lekker na met een drankje op het terras

Vliegreis

Lufthansa

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

 • Vlucht met

  Lufthansa

  Traject

  Amsterdam - München

  Vertrek

  08:55 - 10:20

 • Vlucht met

  Lufthansa

  Traject

  München - Tel Aviv

  Vertrek

  11:25 - 16:05

 • Vlucht met

  Lufthansa

  Traject

  Tel Aviv - Wenen

  Vertrek

  15:35 - 18:20

 • Vlucht met

  Lufthansa

  Traject

  Wenen - Amsterdam

  Vertrek

  21:00 - 22:15


Tijdverschil: In Israël en Jordanië is het 1 uur later.

De vluchten worden verzorg door Lufthansa of haar partner Eurowings. Lufthansa is dé nationale luchtvaartmaatschappij van Duitsland. Het is de enige Europese luchtvaartmaatschappij die behoort tot de exclusieve selectie van ‘5-Star Airlines’. Lufthansa heeft al jaren een zeer goede reputatie op gebied van service, kwaliteit en veiligheid. Samen met Swiss- en Austrian Airlines maakt het deel uit van de Lufthansa Group. De vloot is zeer modern, bestaande uit onder andere de A350 en de B747-8. Deze toestellen zijn milieuvriendelijker door hun lagere CO2-uitstoot. Op lange afstandsvluchten is een entertainment systeem aan boord met persoonlijk scherm aanwezig. Je kunt kiezen uit verschillende films, televisieseries/programma’s, muziek en spelletjes. Tijdens de vlucht kun je een uitgebreide keuze aan warme en koude dranken verwachten - plus een kleine snack of een warme maaltijd , afhankelijk van de route. De maaltijden/snacks die worden aangeboden passen bij de vertrektijd en de bestemming. Kortom: bij Lufthansa begint je reis pas goed! Eurowings is de prijs-kwaliteitsverhouding luchtvaartmaatschappij van het Lufthansa-concern en is gespecialiseerd in voordelige rechtstreekse vluchten binnen en buiten Europa.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.995,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Vervoer

In Israël en Jordanië maken we voor het vervoer gebruik van een voor de groep speciaal gereserveerde bus met airconditioning. De bussen worden bestuurd door lokale chauffeurs, die de route en rijstijl van hun land goed kennen. Onderweg is vaak veel te zien en omdat het vervoer geheel tot onze beschikking staat, kunnen we stoppen waar we willen om even de benen te strekken, een foto te maken of een mooi plaatsje onderweg te bezoeken.

Hoewel de afstanden niet erg groot zijn en de infrastructuur in deze landen goed is, komt het voor dat je een dag lang onderweg bent, omdat er onderweg veel bezienswaardigheden worden bezocht. Zo is de tocht over de spectaculaire King’s Highway in Jordanië relatief lang vanwege de heuvelachtige weg en de vele stops die we onderweg maken. Daartegenover staat dat je tijdens zo'n dag ontzettend veel ziet en het landschap magnifiek is.

In de steden kun je je het makkelijkste verplaatsen met het openbaar vervoer of taxi's.

 • Lufthansa Airbus

  We vliegen met gerenomeerde luchtvaartmaatschappijen

 • Israel Jordanie Bus vervoer Djoser

  We strekken vaak even de benen en maken een leuke fotostop

 • Israel Jordanie bus vervoer Djoser

  We reizen in onze eigen ruime comfortabele bus met airco

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Vervoer in onze eigen comfortabele bus met airco
 • Overnachtingen in goede hotels
 • Ontbijt tijdens alle overnachten
 • Overnachting in een bedoeïenenkamp met ontbijt en diner in de woestijn bij Wadi Rum
 • Groepsvisum Jordanië
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Lokale Engels sprekende gids in Jordanië
 • Ontdek de Romeinse opgravingen van Caeserea
 • Bezoek aan de havenplaats Haifa
 • Bezoek aan Nazareth
 • Excursie door Galilea en de Golan Hoogvlakte met bezoek aan Capernaum, de Berg van de Zaligsprekingen, Safed en Banias nationaal park
 • Bezoek aan Yardenit, de doopplaats van Jezus door Johannes de Doper
 • Excursie naar de archeologische site van Jerash
 • Spectaculaire rit over de King’s Highway, met interessante stops bij Madaba, Mt. Nebo en Kerak
 • Dobberen in de Dode Zee
 • Bezoek aan de oudste stad ter wereld, Jericho

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een wil een visje eten in de haven van Akko, de ander struint graag over de kleurrijke soek in Amman, weer een ander wil op zijn gemak rondkijken bij een museum of strijkt neer op het terras in de wijk Neve Tsedek in Tel Aviv, om onder het genot van een drankje, het dagelijks leven gade te slaan. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer erop uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Bij alle excursies die bij het programma inbegrepen zijn, geldt dat het entreegeld exclusief is.

Tijdens deze reis door Israël en Jordanië zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

 • Excursie door Galilea en de Golan Hoogvlakte, waar we een bezoek brengen aan Capernaum en de Berg van de Zaligsprekingen. Ook is er gelegenheid om een wandeling te maken in Banias Nationaal Park en bezoeken we Safed, bakermat van de mystieke kabbala.
 • Een bezoek aan de Romeinse opgravingen van Caesarea en aan de havenstad Haifa.
 • De Arabische stad Nazareth, waar Jezus zijn jeugdjaren door heeft gebracht. De Basiliek van de Aankondiging is gebouwd op de plek waar Maria zou hebben gestaan toen de aartsengel haar een blijde boodschap kwam brengen.
 • Yardenit, waar volgens de overlevering Johannes de Doper Jezus heeft gedoopt
 • Bezoek aan de ruines van Jerash, een bijzondere en typische provincieplaats uit de Grieks-Romeinse oudheid.
 • Op weg naar Petra kun je in Madaba het wereldberoemde mozaïek bekijken, dat eigenlijk een plattegrond is van het oude Jeruzalem. Vanaf de top van Mount Nebo heb je een adembenemend uitzicht dat reikt tot aan “het beloofde land” en in Kerak bezoeken we een kruisvaarderkasteel.
 • We steken de grens tussen Jordanië en Israël over bij de badplaats Aqaba.
 • Dobberen doen we op het laagste punt ter aarde, in de weldadige Dode Zee en daarna brengen we een bezoek aan de oudste stad ter wereld Jericho.


Er zijn nog vele andere activiteiten mogelijk, zoals:

 • Uiteraard kan de oude stad Petra bezocht worden, één van de zeven wereldwonderen.
 • Een jeepsafari of kamelensafari in de Wadi Rum woestijn behoort ook tot de mogelijkheden.
 • Vanuit Jeruzalem wordt een optionele excursie georganiseerd naar Bethlehem. 

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek. 
 • Paspoort, dat nog zes maanden na thuiskomst geldig is.
 • Groepsvisum voor Jordanië, wordt door Djoser verzorgd.

Voor deelnemers met een Nederlands paspoort geldt er geen visumplicht voor Israël. Wel is het verstandig om er rekening mee te houden dat je, na je bezoek aan Israël, met een Israëlisch stempel in je paspoort je sommige Arabische landen niet binnenkomt (Jordanië en Egypte vormen hierop uitzonderingen). Je kunt daarom aan de Israëlische autoriteiten vragen om de stempel op een los blaadje te zetten.

Andersom geldt dat een inreisstempel van een Arabisch land in je paspoort in principe geen reden is om je de toegang tot Israël te ontzeggen. Wel kunnen er eventueel vragen worden gesteld door de immigratiedienst bij binnenkomst in het land.

Geldzaken

In Israël wordt er betaald met de shekel, in Jordanië met de dinar. De koers fluctueert constant. Kijk daarom voor de actuele koers op oanda.com.

Pinnen is in Israël op vele plaatsen mogelijk. In Jordanië accepteren niet alle automaten Nederlandse bankpassen. 
Contant geld (euro’s) hoef je eigenlijk alleen voor noodgevallen bij je te hebben.
Creditcards worden bijna overal geaccepteerd.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 500,- per persoon per week.

Entreegelden variëren omgerekend van € 5,- tot € 10,- per bezienswaardigheid. Uitzondering hierop vormt de entreeprijs voor Petra in Jordanië, die 50 Jordaanse dinar bedraagt.

Het is gebruikelijk fooien te geven voor verleende diensten. Om te  voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 45,-.


Maaltijden

Dagelijks ontbijt is bij deze reis inbegrepen. Tijdens het verblijf in het bedoeïenenkamp in Wadi Rum wordt ook het diner verzorgd. Verder ben je vrij om voor de lunch en het diner te kiezen wat en waar je wil eten. Zo blijft er voldoende ruimte over om op eigen gelegenheid de lokale keuken te verkennen. Lekker eten vormt tenslotte een groot deel van een geslaagde vakantie. De reisbegeleiding informeert je over goede restaurantjes, zodat je direct kennis kunt maken met lokale specialiteiten.

Israël is een smeltkroes van culturen met Mediterrane invloeden en dat zie je terug in de Israëlische keuken. Iedereen kent uiteraard de pita met falafel. Andere heerlijke lokale gerechten die je zeker moet proberen zijn zijn shoarma, gefilte fisj (gestoofde vis) en verse salades met olijven en olijfolie. Maar Israël heeft nog veel meer te bieden op culinair gebied. Zeker in Tel Aviv, het centrum van de creatieve cuisine, vind je tal van toprestaurants. Daarnaast wordt er in Israël voor een groot gedeelte koosjer gegeten, oftewel men houd rekening met de Joodse spijswetten. Varkensvlees en schelpdieren zijn hierbij verboden en vleesproducten mogen niet met melkproducten worden gecombineerd.

In de restaurants in Jordanië krijg je soms een menu aangeboden, dat begint met de Arabische voorgerechten, mezze. Verschillende pasta's als humus en tahina, diverse soorten salades, kibbe (vleesballetjes die op allerlei manieren zijn bereid) en brood komen op tafel te staan. Dit soms al overvloedige geheel wordt gevolgd door een hoofdgerecht, dat meestal bestaat uit gegrild vlees en frites. Als nagerecht verschijnt er fruit van het seizoen op tafel, eventueel ook koffie of thee. Vegetariërs vinden bij de mezze enkele vleesloze schotels en kunnen ook vragen om een omelet of de typisch Arabische linzensoep. Jordanië is een overwegend islamitische land en alcohol wordt dan ook niet in ieder restaurant geschonken.

Neem in de eerste dagen de tijd om te acclimatiseren, te wennen aan de andere temperatuur en de vele nieuwe indrukken. Het leidingwater in Israël en Jordanië is niet veilig om te drinken. Mineraalwater is voor een klein bedrag overal in hele en halve literflessen te koop.

Gezondheid

Voor deze reis worden vaccinaties tegen DTP en hepatitis A aangeraden.

De hygiënische omstandigheden in Israël en Jordanië zijn op sommige plaatsen beduidend minder dan de westerse standaard. Wees voorzichtig met voedsel, reinig de handen, neem een middel tegen darmstoornissen mee en een zoutoplossing (als ORS) tegen uitdroging. Het is ook verstandig goed te letten op wat je eet. Neem in de eerste dagen de tijd om te acclimatiseren, te wennen aan de andere temperatuur en de vele nieuwe indrukken. Het leidingwater is in beide landen niet veilig om te drinken, mineraalwater is voor een klein bedrag overal in hele en halve literflessen te koop.

Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine. De reisbegeleiding is overigens ook in het bezit van een medische set, met daarin steriel medisch hulpmateriaal.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Hotelverlenging

Vervroeging of verlenging in Tel Aviv mét accommodatie is vooraf bij te boeken. Je verblijft in hetzelfde hotel waar we met de groep verblijven, zodat je niet onnodig hoeft te verhuizen. De prijs is € 75,- per persoon per nacht op basis van logies met ontbijt in een tweepersoonskamer. Een eenpersoonskamer kost € 130,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Klimaat en geografie

Israël

Een reis naar Israël maken kan eigenlijk het hele jaar door. Iedere periode en elke landstreek heeft zo zijn voordelen. De ligging en de hoogte van de streek bepalen het klimaat in Israël, waardoor de temperaturen sterk variëren. Het hele land kent twee seizoenen: een zachte, vochtige winter en een warme, droge zomer. Door de hoogte zijn de temperaturen in het bergland koeler dan in andere delen van het land. Wanneer je 's ochtends vroeg opstaat en 's middags siësta houdt heb je niet zoveel last van de warmte. Een voordeel van de zomer is ook dat er minder toeristen zijn.

Jordanië

De gehele streek kent een mediterraan klimaat met vier seizoenen, waarbij de zomers warm tot heet en de winters koel zijn. De temperaturen verschillen sterk per regio. Dit geldt ook voor de Jordaanse stad Aqaba aan de Rode Zee, waar het overigens het gehele jaar warmer is dan in de hoofdstad Amman. Aan de kust zijn de jaarlijkse temperatuurverschillen minder groot dan in de woestijn. Waar de zomerse temperatuur oploopt tot zo'n 40°C kan het in de winter 's nachts koud zijn in de woestijn. In Petra koelt het dan flink af, dus neem in deze periode warme kleren mee.

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

In Israël vertelt bij optionele excursies een lokale gids uitgebreid over het land; van de lokale gebruiken, religieuze invloeden tot culturele achtergronden. Tijdens de dagen in Jordanië reist een Engels sprekende lokale gids mee met de groep.

Veelgestelde vragen

Hoe zijn de accommodaties tijdens deze reis?

Over het algemeen overnachten we in centraal gelegen middenklasse hotels, maar het kan ook voorkomen dat we iets verder van het centrum verblijven. In Tel Aviv overnachten we in een hotel op slechts een steenworp van het strand en in Jeruzalem ligt ons hotel vlakbij de oude stadsmuren. In Akko verblijven we in een comfortabel hotel, dat wel een een stukje van het oude centrum vandaan ligt, omdat in het centrum alleen hostels te vinden zijn. In Jordanië overnacht je ook één nacht in een bedoeïenenkampement in de woestijn van Wadi Rum, waar je de sanitaire voorzieningen deelt.

Hoe is het vervoer tijdens de reis?

Tijdens de gehele reis wordt er gebruik gemaakt van een comfortabele bus met airconditioning die speciaal voor onze groep gereserveerd is. In Jordanië gebruiken we een andere bus en chauffeur dan in Israël.
Omdat we met onze eigen bus reizen, zijn er volop mogelijkheden om te stoppen op de plaatsen waar we willen: voor een fotostop, een mooie bezienswaardigheid of een sanitaire onderbreking. De afstanden die we overbruggen zijn relatief kort en het wegennet wordt goed onderhouden, waardoor de reisdagen comfortabel zijn.
 

Hoe is de reisbegeleiding gereleld tijdens de reis?

Deze reis wordt begeleid door een ervaren Nederlandssprekende reisbegeleider. Onze reisbegeleiders zijn verantwoordelijk voor de organisatorische en technische aspecten van de reis. Hun uitgebreide reiservaring en deskundigheid geeft een meerwaarde aan de Djoser reizen. Een zorgvuldige en uitgebreide training legt hiervoor de basis.

In Jordanië reist er ook een Engelstalige lokale gids mee met het gezelschap. Hij/zij vertelt uitgebreid over het land; van de lokale gebruiken, religieuze invloeden tot culturele achtergronden en zorgt samen met de Nederlandse reisbegeleider voor een soepel verloop van de reis. In Israël kan eventueel op verzoek ter plaatse een lokale gids worden ingehuurd voor een bepaalde bezienswaardigheid of excursie.
 

Is een visum voor Israël en Jordanië noodzakelijk?

Voor mensen met een Nederlands paspoort geldt er geen visumplicht voor Israël. Voor Jordanië is er wel een visum nodig. Dat visum wordt door Djoser verzorgd en de kosten hiervoor bedragen € 12,- per persoon, die op uw factuur in rekening worden gebracht. We moeten daarvoor uiterlijk 4 weken voor vertrek je paspoort gegevens hebben.

Is het mogelijk om de reis te verlengen?

Ja, het wijzigen van je heen- en/of terugvlucht is mogelijk, maar altijd op aanvraag. De kosten hiervoor zijn € 50,- wijzigingskosten per persoon, plus een eventuele prijstoeslag van het vliegticket.
Een verlenging met accommodatie in Tel Aviv is ook mogelijk. We boeken dan een kamer in hetzelfde hotel als waar je tijdens de reis verblijft, zodat je niet onnodig hoeft te verhuizen. De prijs is € 75,- per persoon per nacht op basis van logies met ontbijt in een tweepersoonskamer. Een eenpersoonskamer kost € 130,- per nacht.

De transfers vanaf/naar het vliegveld zijn bij verlengingen op eigen gelegenheid.
 

Welke excursies zijn inclusief in de reissom?

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Bij alle excursies die bij het programma inbegrepen zijn, geldt dat het entreegeld exclusief is.

Tijdens deze reis door Israël en Jordanië zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

 • Excursie door Galilea en de Golan Hoogvlakte, waar we een bezoek brengen aan Capernaum en de Berg van de Zaligsprekingen. Ook is er gelegenheid om een wandeling te maken in Banias Nationaal Park en bezoeken we Safed, bakermat van de mystieke kabbala. 
 • Een bezoek aan de Romeinse opgravingen van Caesarea en aan de havenstad Haifa.
 • De Arabische stad Nazareth, waar Jezus zijn jeugdjaren door heeft gebracht. De Basiliek van de Aankondiging is gebouwd op de plek waar Maria zou hebben gestaan toen de aartsengel haar een blijde boodschap kwam brengen.
 • Yardenit, waar volgens de overlevering Johannes de Doper Jezus heeft gedoopt en Jerash, een typische provincieplaats uit de Grieks-Romeinse oudheid.
 • Op weg naar Petra kun je in Madaba het wereldberoemde mozaïek bekijken, dat eigenlijk een plattegrond is van het oude Jeruzalem. Vanaf de top van Mount Nebo heb je een adembenemend uitzicht dat reikt tot aan “het beloofde land” en in Kerak bezoeken we een kruisvaarderkasteel.
 • We steken de grens tussen Jordanië en Israël over bij de badplaats Aqaba.
 • Dobberen doen we op het laagste punt ter aarde, in de weldadige Dode Zee en daarna brengen we een bezoek aan de oudste stad ter wereld Jericho.

Ter plaatse zijn er nog meer excursies te regelen.

Uiteraard kan de oude stad Petra bezocht worden, één van de zeven wereldwonderen. Een jeepsafari of kamelensafari in de Wadi Rum woestijn behoort ook tot de mogelijkheden. Vanuit Jeruzalem wordt een optionele excursie georganiseerd naar Bethlehem.

Wat is het voltage in Israël en Jordanië?

De netspanning is 220 volt, de stopcontacten zijn meestal gelijk aan die in Nederland.

Wat is de beste reistijd?

Een reis naar Israël en Jordanië maken, kan eigenlijk het hele jaar door. Iedere periode en elke landstreek heeft zo zijn voordelen. De ligging en de hoogte van de streek bepalen het klimaat in Israël en Jordanië, waardoor de temperaturen sterk variëren.
Israël kent twee seizoenen: een zachte, vochtige winter en een warme, droge zomer. Door de hoogte zijn de temperaturen in het bergland koeler dan in andere delen van het land. Wanneer je 's ochtends vroeg opstaat en 's middags siësta houdt heb je niet zoveel last van de warmte. Een voordeel van de zomer is ook dat er minder toeristen zijn.
Voor Jordanië is het warme zomerseizoen een goede reisperiode, de lucht is dan warm en droog. Over het algemeen worden de excursies in de ochtend georganiseerd, zodat je in de middag vrij bent om je eigen tijd in te delen. Bovendien zijn airconditioning en zwemmogelijkheden in Jordanië volop aanwezig. In de maanden van het najaar en de winter is het er veel koeler, maar ook dan loopt de temperatuur overdag nog op tot prettige waarden.

Ramadan valt in 2020 van 23 april t/m 23 mei en in 2021 is het van 12 april t/m 11 mei.

Gedurende de ramadan zijn enkele restaurants en moskeeën gesloten, echter kan ons gehele programma uitgevoerd worden en houden we hier ook rekening mee.

Zijn er speciale kledingvoorschriften?

In Israël en Jordanië gelden geen kledingvoorschriften voor buitenlandse reizigers. Tijdens deze reis bezoeken we wel vele religieuze plaatsen en heiligdommen, waar gepaste kleding verplicht is. Jordanië is overwegend islamitisch en zeker op het platteland wordt hier gepaste kleding op prijs gesteld. Dit betekent voor zowel mannen als vrouwen: kleding die de schouders, bovenarmen en knieën bedekt.

Ik heb een stempel van een Arabisch land in mijn paspoort. Is dat een probleem?

Israël legt geen beperkingen op aan reizigers die in Arabische landen zijn geweest. Je hoeft dus niet om deze reden een nieuw paspoort aan te vragen voor deze reis. Wel dient je paspoort nog zes maanden na vertrek uit Israël geldig te zijn.
Houdt er daarnaast rekening mee dat je bij aankomst ondervraagd kunt worden over je eerdere reizen, met name als uit je paspoort blijkt dat je in Syrië, Libanon of Iran bent geweest.
Andersom is het wel verstandig om er rekening mee te houden dat je, na je bezoek aan Israël, met een Israelische stempel in je paspoort sommige Arabische landen niet binnen komt (Jordanië en Egypte vormen hierop uitzonderingen). Je kunt daarom aan de Israëlische autoriteiten vragen om de stempel op een los blaadje te zetten. 

Waar kan ik geld wisselen?

De gemakkelijkste manier om aan lokale valuta te komen is via de geldautomaat. In alle grote plaatsen zijn automaten, waar je met een pinpas geld kan opnemen. Controleer voor je op reis gaat of je betaalpas zo is ingesteld dat je ook buiten Europa kunt pinnen. Neem voor de zekerheid ook wat contante euro’s mee, want de automaten zijn niet altijd in werking. Cheques wisselen is iets moeilijker, omdat de banken beperkte openingstijden hebben.
 

Welke maaltijden zijn bij de reissom inbegrepen?

Ontbijt zit bij de reissom inbegrepen, alsmede het diner in het bedoeïenenkamp in Wadi Rum. Verder bent je vrij om zelf te kiezen wat en waar je wilt eten voor de lunch en het diner. De reisbegeleiding (en de lokale gids) hebben vaak goede tips voor leuke restaurants. Voor de lunch wordt soms ook een praktische plek onderweg gebruikt.

Kan ik telefoneren en internetten tijdens de reis?

Je kunt overal gemakkelijk telefoneren en internetten. De bereikbaarheid van mobiele telefonie is redelijk goed. Alleen op afgelegen plekken (zoals Wadi Rum) heb je soms geen bereik. De meeste hotels beschikken, soms tegen betaling, over Wifi. Als je internet op je telefoon wilt tijdens de reis, kun je het beste voor vertrek bij je telecomprovider nagaan wat de mogelijkheden hiervoor zijn. Ook kun je bij je provider nagaan wat de prijzen zijn voor bellen in het buitenland. De prijzen verschillen nogal eens en zijn afhankelijk van het abonnement en de provider die je hebt. 

Mag ik religieuze souvenirs meenemen naar Nederland?

In Jordanië mag je geen religieuze uit Israël meenemen. Koop deze dus bij terugkomst in Israël. Wanneer je religieuze souvenirs koopt in Jordanië dan kan de douane van Israël  bij het uitreizen op de luchthaven vragen stellen waarom je dit hebt gekocht.

Lees hier meer over het kopen van souvenirs in het buitenland.

Stel je vraag

Staat jouw vraag hier niet tussen? Stel deze dan via info@djoser.nl.

Foto's en video

Reisblog Israël en Jordanië

Bekijk alle reisblogs over Israël en Jordanië