Midden-Oosten
Met oog voor de wereld
-
Wereldwijd Wereldwonderen afvinken
Reizen draait om vrijheid en gaan waar de wind je brengt, maar soms is het toch ook wel fijn om concrete doelen te hebben.
-
Kiespijn in Marrakech
Djemaa al Fna, het centrale plein van Marrakech is de levensader van de stad. Muziek, acrobaten, slangenbezweerders, verhalenvertellers, dansgroepen. Je kan het zo gek niet bedenken of je komt het op dit plein tegen: zoals de kiezentrekkers.
-
De eeuwige aantrekkingskracht van Soedan
Door Koert Lindijer Wie de passie voor reizen wil botvieren, gaat naar Soedan. De soms kokende temperatuur waarbij de lichaamsradiator bijna vastloopt, vereist een geharde houding. Maar Soedan zet vooral de geest van de reiziger op scherp en voert diens gedachten naar het verleden. Toen Afrikaanse staten langs de Rode Zee en de Nijl hun invloed deden gelden in heel het Midden-Oosten en Azië. Het So...
-
Een heilige wildernis in Egypte
Het Katharinaklooster en de Sinaïberg Weinig plekken op aarde boezemen zoveel spiritualiteit in als de onverbiddelijke Sinaïwoestijn. Alsof de hoge temperaturen overdag en de vrieskou bij nacht niet genoeg zijn, wordt het landschap getekend door een onherbergzame verzameling bergen. De twee hoogste punten zijn de Sinaïberg en de piek van St. Catherine, twee letterlijke hoogtepunten van onze nieuwe...
-
Iedereen vraagt iedereen altijd te eten
Mezze is een levenskunst: Eten en genieten doe je samen in Libanon ‘Iedereen vraagt iedereen altijd te eten’
-
Van soeks tot shoppingmalls en van canyons tot kunst
de hoogtepunten van Oman, Dubai en Abu Dhabi In Oman gaan gastvrijheid en tradities hand in hand. In dit eeuwenoude sultanaat vind je forten, palmoases, uitgestrekte woestijnen en dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stil gestaan. Waar je ook komt: overal word je hartelijk begroet door de lokale bevolking. Het traditionelere Oman vormt een groot contrast met de hippe en moderne Emiraten Dubai en Ab...
-
De Tempels aan de Nijl; Kom Ombo, Edfu & Esna
Tussen de jaren 305 en 50 voor Christus werd Egypte bestuurd de Ptolemeïsche dynastie. Dit waren geen Egyptische farao’s, maar Griekse overheersers die meegekomen waren met Alexander de Grote. Om zich populair te maken bij het Egyptische volk bouwden deze Griekse farao’s de meest fantastische tempels langs de Nijl. Die staan er nog altijd, als stille getuigen van één van de boeiendste periodes in Egyptes lange geschiedenis.
-
Lady Hester Stanhope; Een waanzinnig dappere dame
Lady Hester Stanhope was een opzienbarende persoonlijkheid, al helemaal in haar tijd, waarin dames werden gezien als kwetsbare, weifelende schepsels. Stanhope lapte sociale conventies aan haar laars, was onverschrokken en doelgericht. Dat werd al duidelijk toen Stanhope hoofd was van het huishouden van haar oom, William Pitt, premier van Groot Brittannië. Aangezien Pitt zelf ongetrouwd was, trad Stanhope bij officiële gelegenheden op als zijn gezel. Ze was niet buitengewoon knap (waar Stanhope overigens geheel anders over dacht, want bescheidenheid was haar onbekend) maar ze was zo innemend en gevat dat menig man voor haar viel.
-
Het lekkerste eten van Libanese keuken
De Libanese keuken is bezig met een sterke opmars in de lage landen, ook al zou je dat niet direct zeggen. Hummus, pita-broodjes en falafel: drie gerechten die bijna niet meer weg te denken zijn van een zomerse barbecue – en allemaal uit Libanon komen. Maar er valt zoveel meer te ontdekken en te proeven! Daarom leggen we in deze blog een aantal geheimen van de Libanese keuken bloot.
-
Een dag in Iran
In het zwart van de nacht is het ongeveer drie kwartier rijden vanaf het vliegveld naar het centrum van Teheran. Het mausoleum van Iman Khomeini halverwege is overdadig verlicht. Onder de trappen van de loopbruggen zie ik groepjes mannen. Creatures of the night. De chauffeur zet me af bij mijn hotel achter Taleqhani Avenue. Het is september en de nacht is zacht.
Soort reis
Regio
- Afrika (100)
- Azië (216)
- Europa (83)
- Midden- en Zuid-Amerika (133)
- Midden-Oosten (72)
- Noord-Amerika en Oceanië (45)