Overzicht Zijderoute rondreizen van Djoser

Zijderoute

De zijderoute loopt door onder andere Turkmenistan, Oezbekistan, Kazachstan en Kirgizië. Treed in de voetsporen van Marco Polo, Alexander de Grote en Dzjengis Khan en ontdek de nalatenschap van Timoer Lenk op een belangrijk deel van de oude Zijderoute. Je ziet legendarische, rijke karavaansteden als Samarkand en BoeChara in een steeds wisselend en imposant decor van ruige berglandschappen tot vriendelijke groene oases.

Reviews Zijderoute reizen

Gemiddelde beoordeling: 8,8

 • Was een mooie reis, maar er waren wel een paar lange reisdagen in. Ik vond Turkmenistan in verhouding van prijs kwaliteit wel erg duur nl visa en corona test (130 dollar). En de reisbegeleidster was goed maar iemand die de reis vaker had gedaan zou een pre zijn

  8,0

  Zijderoute, 22 dagen

 • Een succesvolle reis, veel moois gezien, prachtige indrukken gekregen. En dat allemaal onder "leiding" van Karin, een geweldige gids. Niets was haar te veel en ze loste problemen op voordat het echte problemen zouden worden. Door het mooie programma en Karin is het een geweldige reis geworden.

  9,0

  Zijderoute, 22 dagen

 • Grandioze culturele steden die je vol bewondering laten staan en indrukwekkende landschappen van droge woestijnen, golvende steppes tot aan groene alpine landschappen, wisselen elkaar in deze reis af. Je maakt bovendien kennis met eeuwenoude wereldgeschiedenissen. Een reis die je nog lang bijblijft.

  8,0

  Zijderoute, 22 dagen

 • Voor alle twijfelaars: gaan! Het doemscenario van woestijnen en vervuild water bestaat niet. Wat een prachtig land met elke dag een avontuur. De grootste twijfelaar was ik! Uren lopen door woestijnen, uren in de bus, wat een onzin! Land met oude steden, prachtige natuur. Kazachstan is compleet!

  9,0

  Zijderoute, 22 dagen

Boek en reis met zekerheid

 • ANVR- en SGR garantie
 • 100% terugbetaling bij annulering
 • 24/7 hulp en bijstand, ook bij repatriëring
 • Goede lokale vertegenwoordiging
 • Vervoer met eigen bus en gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen
 • Nederlandse reisbegeleiding bij meeste reizen
 • Veel individuele vrijheid met comfort en veiligheid van groepsreis
 • Meer dan 35 jaar ervaring

Bekijk alle hoogtepunten van de Zijderoute

Goed verzorgde rondreizen
Tijdens de reis overnachten we in goede middenklasse hotels, waar kamers geboekt zijn met een badkamer. In de meeste steden maken we gebruik van centraal gelegen hotels, waardoor je makkelijk naar de bezienswaardigheden loopt. In de meer afgelegen gebieden verblijven we op bijzondere locaties, waarbij je in een aantal gevallen kunt genieten van een mooie fruittuin.

Een enkele keer overnachten we in authentieke Sovjet stijl. In Djeti Oghuz slapen we zoals echte Kirgiezen slapen, in een traditionele yurt. Je overnacht samen met een deel van de groep en deelt de sanitaire voorzieningen. Ook in Tamga is er gedeeld sanitair.

Waarom Djoser?

De rondreis langs de zijde route is erop gericht je optimaal te laten genieten en het echte Centrale Azië te leren kennen. We stippelen de mooiste routes voor je uit en zorgen voor goede faciliteiten onderweg. Een rondreis langs de zijderoute laat je zowel de fascinerende cultuur, als de fantastische natuur zien. Je bepaalt zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken.
 

Landinformatie Zijderoute

 • Hoofdsteden: Ashgabat, Tasjkent en Bishkek
 • Andere bekende steden: Almaty, Boechara en Samarkand
 • Talen: Turkmeens, Oezbeeks, Kirgizisch en Kazachs
 • Munteenheden: Turkmeense manat, Oezbeekse sum, Kirgizische som en Kazachse tenge
 • Tijdsverschil: De Zijderoute loopt door verschillende tijdzones. Tijdens de reis is het 3 tot 6 uur later dan in Nederland.
 • Beste reistijd: maart, april, mei en september
 • Geografie: De Zijderoute is oorspronkelijk een handelsroute, die vanuit Europa en het Midden-Oosten naar China leidde. Deze wegen liepen via een aantal landen in Centraal-Azië, die wij aandoen tijdens deze reis. De route leidt door rivieren, over bergen en langs de legendarische stad Samarkand. Deze stad was tijdens de middeleeuwen het een van de grootste steden ter wereld.

Beste reistijd Zijderoute

De landen van Centraal-Azië kennen een landklimaat met enorme temperatuurverschillen tussen de zomer- en wintermaanden. Daarnaast zijn er uiteraard ook grote verschillen in klimaat tussen de woestijn- en berggebieden. ’s Zomers kunnen de temperaturen in alle landen oplopen tot boven de 35°C. De hoge temperaturen zijn echter goed te verdragen vanwege de lage luchtvochtigheid in de meeste gebieden. Voornamelijk in Kirgizië en Kazachstan hangen de temperaturen af van de hoogte waar je verblijft. In de hoger gelegen gebieden zijn de temperaturen in de zomer bijzonder aangenaam, rond 25°C.

De beste periode om Centraal-Azië te bezoeken is het voorjaar en de maand september. De zomermaanden zijn gunstig om in de berggebieden wandelingen te maken.

Zonder dat er sprake is van een regenperiode valt in het voor- en najaar de meeste neerslag, maar ook in de zomermaanden kun je hier en daar op een bui rekenen. De regen kan invloed hebben op de gesteldheid van de wegen. Het kan betekenen dat wegen tijdelijk geblokkeerd kunnen zijn. Vanwege de koude temperaturen en de onbegaanbare passen wordt de reis niet in de wintermaanden uitgevoerd.

Bezienswaardigheden Zijderoute

De Zijderoute

Met de Zijderoute neemt Djoser je mee op een indrukwekkende reis door Centraal Azië. De Zijderoute was een populaire handelsroute tussen het oude China en de westerse wereld.  Naast de handel in exotische goederen zorgde de Zijderoute dat verschillende culturen nauw met elkaar in contact kwamen. Waardoor naast handel in goederen, ook verscheidende ideeën over religie en filosofie werden uitgewisseld.

Ashgabat 

Ashgabat TurkmenistanDe Turkmeense hoofdstad Ashgabat ligt te midden van de Karakum-woestijn en aan de voet van het Kopet-dag gebergte.  In de negentiende eeuw nadat de stad onder het bestuur van het Russische keizerrijk kwam, begon de stad zich razend snel te ontwikkelen. Na de verwoestende aardbeving van 1948 is de stad opnieuw opgebouwd en zijn er miljarden uitgegeven om van Ashgabat een uniek pronkstuk te maken. Geen enkele stad op de wereld valt te vergelijken met Ashgabat met zijn hoge wit marmeren gebouwen in contrast met de droge vallei waarin Ashgabat gelegen is.

De musea, stadsparken en paleizen zorgen er voor dat er genoeg te doen en te zien is in de stad. Een echte uitblinker is het Ashgabat National Museum of History. In dit museum worden maar liefst 500.000 objecten tentoongesteld. Je kunt hier archeologische opgravingen bewonderen zoals schilderijen, sculpturen, kleding, muziekinstrumenten, wapens en juwelen.

Boechara

Boechara OezbekistanBoechara een oude heilige stad aan de Zijderoute kent een ruig verleden met oorlogen en veroveringen. Toch is er gelukkig veel van de historisch oude stad in stand gebleven. Unesco heeft dan ook niet voor niets het historische centrum tot werelderfgoed verklaard. Boechara is een stad waar je nog echt de sfeer kunt proeven van weleer, hier heerst nog de sfeer van een oude woestijnstad gedurende de hoogtijdagen van handel aan de Zijderoute. In Boechara kun je talloze religieuze gebouwen bezoeken, maar één van de meest indrukwekkende is het beklimmen van de Kalyan minaret, ook bekend als de ‘toren des doods’. De toren is 45 meter hoog en overal vanuit de stad te zien. De Kalyan minaret roept de moslims op tot bidden. Na het beklimmen van de wenteltrap met 104 treden heb je een prachtig uitzicht over de blauwe ronde daken van de stad.


Samarkand

Registanplein Samarkand OezbekistandSamarkand staat bekend als een van de hoogtepunten van de Zijderoute. Samarkand had een centrale positie aan de Zijderoute en is uitgeroepen door Unesco als werelderfgoed en befaamd als kruispunt van culturen. Het is één van de mooiste steden van Oezbekistan. De stad is rijk aan prachtig versierde koepels en minaretten met mozaïek. Ga zeker een kijkje nemen op het Registanplein. Het zeer indrukwekkende me marmer betegelde plein wordt omringd door grote madrassa’s . Het klinkt misschien wat tegenstrijdig maar een zeer romantisch plek in de stad is de begraafplaats Sjahi-Zinda. De begraafplaats is uitgestrekt over een groot  gebied en telt vele kleurrijke koepels.

Reisblog Zijderoute

Bekijk alle reisblogs over Zijderoute