• Overzicht Rusland actieve reizen van Djoser

Fietsvakantie Rusland

In Rusland vind je een groot contrast tussen de moderne grote steden en het authentieke platteland waar de tijd soms wel eeuwen stil lijkt te hebben gestaan. Dit gedeelte van Rusland ontleend zich perfect om met de fiets te verkennen en waarbij je veel contact hebt met de lokale bevolking. Het landschap is vlak tot licht glooiend en er is weinig verkeer buiten de steden. De omgeving biedt afwisselend natuurparken, meren, kleine dorpjes met vriendelijke bewoners en interessante kloosters en kerken.

Lees meer

10 dagen fietsen in Rusland
We starten de reis met een verblijf in het mondaine Moskou. Vervolgens reizen we richting het noorden en maken we fietstochten door mooie natuurgebieden, historische dorpjes, langs meertjes en beroemde kloosters. We verplaatsen ons langzaam richting het noordwesten en de laatste fietstocht gaat over het beroemde Peterhof. We sluiten de reis af met een stadsverblijf in het prachtige Sint Petersburg, een must see tijdens een reis door Rusland.

Een mild fietsklimaat in Rusland
In het deel van Rusland waar wij fietsen, heerst een landklimaat met warme zomers en zeer koude winters. In de periode dat wij de reis aanbieden in het voorjaar schommelt de temperatuur dan tussen 10° en 20°C. In de avonden kan het nog wel goed afkoelen. In de zomermaanden ligt de temperatuur hoger, maar dan valt er af en toe een bui. De dagen zijn in de zomer heel lang. In Sint-Petersburg gaat in de maand juni tijdens de zgn. 'Witte nachten' de zon niet of nauwelijks onder. Het wordt in ieder geval niet donker.

Voor wie is de fietsreis in Rusland geschikt?
Het landschap is overwegend vlak waardoor deze fietsreis voor iedereen met een normale conditie goed te doen is. Je dient er wel rekening mee te houden dat een enkel hoogteverschil voor kan komen. We fietsen gemiddeld 34 kilometer per dag. De lange afstanden worden met de bus afgelegd die de gehele reis met ons meegaat. Deze zet ons vaak op een bepaald punt af, waar wij op onze fietsen stappen. Aan het einde van de fietstocht (als we niet doorfietsen naar onze accommodatie) pikt de bus ons weer op. De fietsen gaan mee in een aanhangwagen.

Ga goed voorbereid op reis!
Zorg ervoor dat je goed voorbereid op reis gaat. Houd of breng de maanden voorafgaand aan je reis je conditie op peil en probeer uitgerust aan je fietsreis te beginnen. Zo heb je meer plezier van je fietsvakantie in Rusland.

Boek je fietsvakantie in Rusland eenvoudig online
Een fietsreis is een bijzondere manier om Rusland op een actieve manier te ontdekken. Kies je favoriete fietsreis en regel alles eenvoudig online.Landinformatie Rusland

  • Hoofdstad: Moskou
  • Andere bekende steden: Sint-Petersburg, Kaliningrad en Irkoetsk
  • Inwoners: 143,5 miljoen
  • Taal: Russisch
  • Munteenheid: Russische roebel
  • Beste reistijd: mei tot en met augustus
  • Tijdsverschil: Rusland is opgedeeld in verschillende tijdzones. In het westen is het 1 uur later dan in Nederland, maar meer naar het oosten loopt het verschil op tot 11 uur.
  • Oppervlakte: 17,1 miljoen km²
  • Geografie: Rusland is veruit het grootste land ter wereld. Het ligt deels in Europa en deels in Azië. In het midden van het land loopt het Oeralgebergte, dat de twee continenten van elkaar scheidt. Wat is de beste reistijd voor Rusland?

Rusland is een erg groot land die veel klimaatzones kent. Tijdens de fietsreis kom je enkel in het landklimaat. Er zijn warme zomers en erg koude winters. In de zomer bestaat de kans op een bui. Wanneer je tussen mei en augustus naar Rusland gaat, kun je genieten van veel daglicht. In deze periode is het 15 tot 18 uren licht per dag.

Tijdens het voor- en najaar dien je rekening te houden met koude nachten en koele dagen. Overdag is de temperatuur dan vergelijkbaar met Nederland (10-20°C).

Mooiste bezienswaardigheden van Rusland

Rusland staat onder de reizigers bekend als het land van communisme, tsaren en wodka. Maar ook als een ongekend contrastrijk land. Van het eenvoudige leven op het platteland tot de paleizen in Sint-Petersburg, van ongelooflijke rijkdom tot de ongerepte natuur. Tijdens de fietsreis ontdek je de vele kanten van Rusland.

Waanzinnig Moskou

De welbekende gekleurde torentjes van de beroemde grote Basilius-kathedraal en de Maria-Boodschapskathedraal met zijn gouden torentjes, zijn twee fantastische bezienswaardigheden die niet te missen zijn. Alleen de metro al is een unieke ervaring; Gouden kroonluchters aan de muur en marmeren vloeren. Vooral in Moskou is de rijkheid van Rusland terug te zien.

Het welbekende Kremlin, een van de belangrijkste politieke plaatsen ter wereld aan het Rode Plein, moet je met eigen ogen gezien hebben. De naam ‘Kremlin’ betekend ‘versterkte stadskern’. Daarom wordt het niet voor niets het kloppend hart van de stad genoemd.

Nilov Klooster

Het indrukwekkende Nilov klooster is gelegen op het Stolbny-eiland in het Seligermeer. Het klooster dateert uit het jaar 1528 en heeft een uiteenlopende geschiedenis. Dit klooster diende tijdens de Tweede Wereldoorlog namelijk als strafkolonie, maar heeft ook gefunctioneerd als ziekenhuis en zelfs bejaardentehuis. Het klooster is prima per fiets bereikbaar, gezien de brugverbinding tussen het eiland en het vaste land.

Nationaal Park Valdajsky

Een van de fietstochten van de reis gaat door het prachtige Valdaysky Nationaal Park. Dit park is opgericht in 1990 en staat sinds 2004 op de UNESCO lijst van biosfeerreservaten. Onderdeel van het nationale park is het Valdayskoye meer en het Valdaysky Iversky-klooster waar we uiteraard niet aan voorbij fietsen.

St. George Klooster

Het prachtige St. George Klooster, ook wel Joerjevklooster genoemd, is een van de oudste Russische kloosters. Het klooster is gelegen op een prachtige plek aan de rivier de Volchov. Naast het klooster ligt ook een interessant museum wat je kunt bezoeken.

Paleizenstad Sint-Petersburg

Sint-Petersburg is jaren geleden opgericht door tsaar Peter de Grote. Vanaf het begin af aan is Peter de Grote bezig geweest om de stad pracht en praal uit te laten stralen. Hij liet zich inspireren door Venetië en Amsterdam, waardoor je je ongetwijfeld thuis zult voelen.

Sint-Petersburg kent vele schoonheden, zoals het Stroganov Paleis, het voormalige winterpaleis dat nu het Hermitage Museum heet en de St. Isaakskathedraal. Door de vele grachten die de stad heeft, zijn deze bezienswaardigheden ideaal met een rondvaart te aanschouwen. Bij aankomst van Sint Petersburg fietsen we door de prachtige tuinen van het Peterhof.

Gastronomie Rusland

Rusland staat bekend om stevige maaltijden waar je genoeg energie uit kunt halen voor de fietstochten. Russische gerechten zijn Borsjtsj (bietensoep), Pierogi (gevulde dumplings) en Okroshka (een traditionele koude soep).

Op staat vind je veel Pirosky (gevulde broodjes), deze vind je met allerlei soorten vullingen zoals kool, vlees, appel, chocolade en ei. Ook de Prjaniki koekjes zijn zeker een aanrader.

In de grote steden St. Petersburg en Moskou zijn er tevens veel invloeden van buitenaf, en heb je dus ruim keuze uit niet-Russische recepten.

Terug naar boven

Bekijk ook...