Zweven boven de oceaan bij de Hassan II in Casablanca

Zweven boven de oceaan bij de Hassan II in Casablanca


De golven van de Atlantische Oceaan slaan zachtjes tegen de hoge witte muren van de Hassan II. Warme zonnestralen schijnen via het open dak naar binnen. Tienduizenden moslims verzamelen in het immense gebedshuis en op het nóg grotere omringende plein. De zon schijnt over hun schouders en de golvende oceaan ligt aan hun voeten. Als reiziger ben je ook van harte welkom om tijdens een rondreis door Marokko een kijkje te nemen in de Hassan II.

Hassan II: één van de grootste moskeeën ter wereld
Hassan Moskee Casablanca Marokko DjoserRecht voor je torent een 210 meter hoge minaret boven de Atlantische Oceaan uit. Je staat voor de Hassan II: een van de grootste moskeeën ter wereld. Het gigantische bouwwerk biedt plaats aan maar liefst 25.000 mensen. Daarnaast heeft het aangrenzende plein ook nog eens ruimte voor 85.000 bezoekers.

Zesduizend man werkte zes jaar lang aan de bouw van de Hassan II die in 1993 haar deuren opende. De moskee was een cadeau voor de zestigste verjaardag van de voormalige koning Hassan II naar wie de moskee vernoemd is. De Franse architect Michel Pinseau ontwierp het gebouw dat nu geldt als één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Casablanca.

Gebedshuis aan de Atlantische Oceaan
Hassan II Moskee MarokkoNiet alleen het imposante ontwerp van de Hassan II spreekt tot de verbeelding. Haar locatie is wellicht nog indrukwekkender. Een deel van de moskee drijft als het ware over de Atlantische Oceaan. Bezoekers kijken tijdens het gebed rechtstreeks het blauwe water in dankzij de glazen, verwarmde vloeren in de moskee. 

De Hassan II is een eigentijds bouwwerk dat daardoor perfect past in het straatbeeld van Casablanca. In tegenstelling tot de vier koningssteden van Marokko is Casablanca een moderne stad. Hoge flatgebouwen en moderne winkelcentra tekenen de skyline van Marokko’s grootste stad. De Hassan II steekt daar letterlijk en figuurlijk met kop en schouders bovenuit.

> Rondreizen Marokko

Terug naar boven