Fietsreis Rusland, 10 dagen

Van Moskou naar Sint-Petersburg

Al fietsend tussen deze twee moderne metropolen maak je kennis met het authentieke Rusland. Vanaf het Rode Plein in Moskou, met haar iconische gebouwen, starten we onze reis om al fietsend het platteland van Rusland te verkennen. We rijden langs historische dorpjes met orthodoxe kerken en kloosters, beboste heuvels en pittoreske meren om vervolgens in het levendige Sint-Petersburg te eindigen waar je je kunt vergapen aan alle architectonische grandeur.

Stuur door
Van:
Aan:


Reisschema

 1. Amsterdam - Moskou
 2. Moskou
 3. Moskou - Sergiev Posad
 4. Sergiev - Seliger-meer
 5. Seligermeer - Valdaysky nationaal park - Valday
 6. Valday - Borki - Veliky Novgorod
 7. Veliky Novgorod - Peterhof - Sint-Petersburg
 8. Sint-Petersburg
 9. Sint-Petersburg
 10. Sint-Petersburg - Amsterdam
Routekaart Fietsreis Rusland, 10 dagen

Beschrijving

Tijdens Djoser fietsreizen maak je fietstochten vanuit één verblijfplaats of een meerdaagse fietstocht. Er is geen sprake van een strak gepland reisschema. Op rustdagen kun je extra fietstochten maken of andere dingen gaan ondernemen. De reisbegeleider kan je hierover altijd tips en suggesties geven. Je bent natuurlijk niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Door het karakter van onze reizen en de plaatselijke omstandigheden kunnen zich onverwachte situaties voordoen. Hierdoor kan het voorkomen dat een bepaalde fietstocht of activiteit niet door kan gaan of aangepast dient te worden. We reizen meestal in groepen van gemiddeld 14 en maximaal 16 personen.

Onze fietsreizen worden ingedeeld in categorieën van een tot drie fietsjes, waarbij een fietsje eenvoudig is en drie pittig. Twee fietsjes is voor iedereen met een normale conditie goed te doen. Deze reis krijgt één fietsje. Meer informatie over de fietsafstanden per dag vind je hieronder in de dag-tot-dagbeschrijving en een toelichting over de zwaarte lees je in de praktische informatie.

Moskou: centrum van macht en historie

Dag 1 Amsterdam - Moskou
We arriveren aan het einde van de middag in de hoofdstad van het voormalige wereldrijk. Moskou, het politieke en culturele hart van het land, ligt aan de oevers van de Moskva-rivier en bezit een groot aantal groene parken. Door de uitgestrektheid van de stad is de metro een ideale manier om je te verplaatsen en om de meeste pracht en praal te kunnen bezoeken. Er zijn in de hele stad veel restaurants en kiosken om iets te eten of drinken te kopen.

Dag 2 Moskou
Fietsreis rusland rode plein Djoser De volgende dag nemen we de tijd om de stad te verkennen. We laten de fietsen nog even staan en maken gebruik van het beroemde metronetwerk dat bekend staat om de bijzondere architectuur met prachtige mozaïeken en muurschilderingen in de stations. In vroegere tijden waren dit kathedralen voor de arbeiders. Het Kremlin is een stad op zich, vol kerken en paleizen, en een meesterwerk van Russische kunst en architectuur waarin de geschiedenis van de afgelopen eeuwen wordt weerspiegeld.

Een eerste stadsverkenning brengt je ook naar het fameuze Rode Plein, Krasnaja Plosjtsjad, de beroemdste plek van Moskou en Rusland. Het autovrije plein voor het Kremlin is in de laatste jaren sterk veranderd: een middeleeuws kerkje en een 18e-eeuwse poort, die eerder moesten wijken om grootse militaire parades op het plein mogelijk te maken, zijn herbouwd en de gevel van het GUM-warenhuis is van grauw naar beige gezandstraald. Gebleven is het Lenin-mausoleum met het geconserveerde lichaam van de vroegere Sovjetleider.

Je kunt er ook voor kiezen een van de musea te gaan bekijken met onschatbare kunst uit vele vroegere privéverzamelingen. Het Poesjkin-museum heeft vooral 19e-eeuwse West-Europese impressionisten, de Tretjakow-galerij is beroemd om de oude iconen en biedt daarnaast een overzicht van de Russische schilderkunst tot heden. Het sierlijke Nowodewitsji-klooster en de chocoladefabriek zijn ook een bezoek waard.

Sergiev Posad: het Russische Vaticaan

Dag 3 Moskou - Sergiev Posad
Sergiev Posad RuslandWe laten de hectiek van de metropool Moskou achter ons en begeven ons naar het historische Sergiev Posad. Deze stad maakt deel uit van de beroemde 'Gouden Ring' en is de zomerresidentie van de Russische Patriarch. We maken een fietstocht vanuit het Ambramtsevo landgoed naar het centrum van Sergiev Posad. Wanneer we het indrukwekkende Troitse-Sergieva Lavra zien is het niet moeilijk voor te stellen waarom dit het Russische Vaticaan genoemd wordt. De tijd lijkt hier stil te hebben gestaan en je zult vandaag een echte authentieke ervaring hebben. De lokale gids die tijdens de fietstochten meegaat komt vooral vandaag goed tot zijn recht en kan je van alles vertellen over de geschiedenis van dit gebied. 

 • Afstand: ca. 27 kilometer


Rijke flora en fauna van Seliger-meer & Valdaysky NP

Dag 4 Sergiev Posad - Seliger-meer
Rusland seliger meerWe verlaten de Gouden Ring en rijden per touringcar richting het Seliger-meer. Het meer ligt in een beschermd natuurgebied met een rijke fauna en telt meer dan honderden eilanden en riviertjes die er instromen. Onze fietstocht van vandaag gaat door de bosrijke omgeving van het meer en heeft als einddoel vandaag het Nilov-klooster op het Stolbny-eiland.

De weg waarover we fietsen is een oude geasfalteerde weg waar weinig verkeer komt en het landschap is vlak. Aan het einde van onze tocht arriveren we bij het Nilov-klooster. In het klooster kun je een collectie van Oost-Europese neoclassicistische architectuur bewonderen en wanneer je de trappen van de klokkentoren beklimt word je getrakteerd op een schitterend uitzicht over de gouden koepels van het klooster en het meer.

 • Afstand: ca. 30 kilometer


Dag 5 Seliger-meer -
Valdaysky nationaal park - Valday
Fietsen RuslandOngeveer halverwege onze route ligt het Valdaysky nationaal park dat door UNESCO op de lijst van biosfeerreservaten is gezet. We maken vandaag een fietstocht in dit park dat ook een populaire bestemming onder de locals is. Een korte transfer brengt ons eerst naar het dorpje Uzhyn, vanwaar we op de fiets stappen richting het Valdaysky Iversky-klooster. Het eerste gedeelte van de route gaat over een zandweg door het bos heen waarna we bij de oevers van het Valdaysky-meer komen. Via een geasfalteerde weg met weinig ander verkeer worden we uiteindelijk om het Valdaysky-meer heen geleid en arriveren na een tocht van zo’n drie tot vier uur bij het Valdaysky Iversky-klooster.

We nemen even de tijd om het klooster te bezoeken dat tijdens de 17e eeuw één van de meest invloedrijke Russisch-Orthodoxe kloosters van het land was. We fietsen over de weg terug naar Valday waar we de rest van de middag ter vrije besteding hebben. Interessant wellicht is een bezoek aan het Valday Bell Museum. Liefhebbers kunnen ook een heerlijke duik in het meer nemen.

 • Afstand: ca. 37 kilometer


De oudste stad van Rusland

Dag 6 Valday - Borki - Veliky Novgorod
fietsreis Rusland Klooster Novgorod Djoser We starten de dag met een transfer naar het plaatsje Borki. In Borki beginnen we met fietsen richting de plaats Veliky Novgorod. De route brengt ons allereerst langs de oevers van het Ilmen-meer. We fietsen over geasfalteerde paden en wegen en komen af en toe door een dorpje waar we het Russische plattelandsleven kunnen gadeslaan. Het gebied is hier dunbevolkt en we komen ook weinig ander verkeer tegen. Naarmate we dichter bij onze bestemming van vandaag komen wordt het ook wat drukker op de wegen. In het buitengebied van Veliky Novgorod is het St George-klooster gelegen waar we eerst een uitgebreid bezoek aan brengen.

Het oudste klooster van Rusland is gesticht in 1030 en maakt onderdeel uit van de historische monumenten uit de regio van Novgorod die op de werelderfgoedlijst staan. De stad is de oudste van het land, gesticht door de Vikingen en had de eerste koning van het Russische Rijk. Voordat we naar ons hotel gaan heb je de mogelijkheid hebt om het openluchtmuseum van de Russische houtarchitectuur te bezoeken. Het is dan nog maar een klein stukje naar Veliky Novgorod waar je, afhankelijk van de resterende tijd, het Novgorod Kremlin nog kunt bezoeken of in de rivier kunt zwemmen. We slapen die nacht in het plaatsje zelf.

 • Afstand: ca. 38 kilometer


Door de tuinen van Peterhof 

Dag 7 Veliky Novgorod - Peterhof - Sint-Petersburg
Fietsreis Rusland Lomonosov Park Djoser Het laatste traject van de fietsreis gaat door de buitenwijken van Sint-Petersburg om uiteindelijk in het schitterende centrum te eindigen. We volgen de welbekende Peterhof route die prachtige tuinen en parken van voormalig maritieme residenties met elkaar verbindt. Na een transfer in de ochtend starten we onze fietstocht voor vandaag in het Alexandria-park waar we een uurtje rond kunnen fietsen. We brengen een bezoek aan het lagere gedeelte van Peterhof waar we de fietsen even laten staan. In dit gedeelte van het park zijn fietsen niet toegestaan, maar de mooie tuinen en fonteinen hier lenen zich het beste om een rondwandeling te maken of een van de paleizen te bezoeken.

Als we weer op de fietsen stappen maken we nog een tocht door het Kolonistskij-park en het Lomonosov-park. De routes van vandaag gaan gedeeltelijk over geasfalteerde paden en grindpaden en onze medeweggebruikers zijn voornamelijk de wandelaars die we tegenkomen in de parken. Het laatste stukje naar het hotel in de stad leggen we nog af met de bus. We blijven hier de komende twee nachten in een centraal gelegen hotel.

 • Afstand: ca. 32 kilometer


Culturele weelde in Sint-Petersburg

Dag 8 & 9 Sint-Petersburg
fietsreis Rusland Nevski Prospekt Djoser Sint-Petersburg is zonder meer de mooiste stad in Rusland. De elegante mengeling van Italiaanse barok en Russische stijlen zien we in veel stadspaleizen weerspiegeld. Sint-Petersburg werd in de 18e eeuw gesticht op bevel van tsaar Peter de Grote, die het tot zijn venster op Europa wilde maken. Het is dan ook niet voor niets, dat veel inwoners van deze stad vinden dat Rusland eigenlijk twee hoofdsteden heeft. We verkennen de stad per fiets en terwijl we via de Zomertuinen over de Troitsky-brug fietsen heb je een indrukwekkend uitzicht over de skyline van de stad met haar architectonische hoogstandjes en lommerrijke parken. 

Aan de brede boulevard Nevski Prospekt zijn grote winkels en terrasjes gelegen, waar je het woelige geheel van een wereldstad kunt aanschouwen. Dit deel van de stad wordt op Amsterdamse wijze doorsneden met grachten, die worden omzoomd door fraaie paleizen van de oude aristocratie. Aan de Neva ligt het Winterpaleis, vroeger woonplaats van de tsarenfamilie. Nu herbergt het samen met de bijgebouwen het grootste museum ter wereld, de Hermitage.

Aan de overzijde van de machtige Neva zie je de Petrus-en-Paulusvesting, in 1703 de bakermat voor de stad. In de kerk liggen de 18e en 19e-eeuwse tsaren begraven en sinds 1998 in een aparte kapel ook Nikolaj II en zijn familie. Het fort is in de tsarentijd ook als gevangenis gebruikt. Verderop ligt het houten huisje van tsaar Peter en de legendarische pantserkruiser Aurora. Andere markante punten die je niet mag missen zijn de Smolny-kathedraal en het Alexander Newski-klooster met de begraafplaats voor beroemde schrijvers en componisten. Het Mariinski-theater is het toneel voor opera en ballet. Het Kirov-ensemble dat hier danst wordt hoger ingeschat dan het Moskouse Bolsjoi. Op dit toneel dansten rond 1900 Pawlowa en Nijinski, later ook Barisjnikov en Noerejev.

 • Afstand: ca. 19 kilometer


Dag 10 Sint-Petersburg - Amsterdam 
Deze ochtend hebben we nog de tijd om het een en ander te ondernemen in Sint-Peterburg. We worden vervolgens bij het hotel opgehaald vanwaar we naar de luchthaven worden gebracht voor onze vlucht terug naar Nederland.

Lees de volledige beschrijving

Vertrekdata/prijs

Boek en reis met Djoser zekerheid Boek en reis met Djoser zekerheid

Op dit moment zijn er geen vertrekdata voor deze reis. We houden je op de hoogte via onze nieuwsbrief en onze Facebookpagina.

Inclusief

 • Vluchten met KLM
 • Ruimbagage
 • Alle vluchttoeslagen
 • Hotelovernachtingen
 • Ontbijt tijdens alle overnachtingen
 • Vervoer per bus
 • Fietsenhuur
 • Volgwagen
 • Lokale Engelssprekende reisbegeleiding
 • Fietstocht naar 'het Vaticaan van Rusland' Sergiev Posad
 • Fietstocht naar het Nilov-klooster
 • Fietstocht door het Valdaysky nationaal park
 • Bezoek aan het Valdaysky Iversky-klooster
 • Fietstocht naar Veliky Novgorod
 • Fietsen door de paleistuinen van Peterhof

Exclusief

Overige maaltijden, visum, ruimbagage KLM, entreegelden, facultatieve excursies, fietshelm, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, etc.
Reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 40,-. Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking.

Landarrangement

De prijs van de reis zonder de internationale vluchten bedraagt vanaf vanaf €0,-.

Houd bij het boeken van een landarrangement, waarbij je zelf je vliegtickets boekt, er rekening mee dat er voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers nodig is.

Hotelverlenging

Het is mogelijk om je reis te vervroegen en accommodatie bij te boeken in Moskou. De prijs is vanaf € 37,- per persoon per nacht op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 61,- per nacht.

Het is ook mogelijk om je reis te verlengen en accommodatie bij te boeken in Sint-Petersburg. In Sint-Petersburg is de prijs vanaf € 41,- per persoon per nacht op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 80,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. De deelnemers zijn Nederlands en Belgisch. Het komt bij deze reis soms voor dat ook enkele Duitstalige reizigers zich hebben aangemeld.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 12 deelnemers, het maximum is 16.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 10.

Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

Praktische informatie

Accommodatie

We overnachten in middenklasse hotels, waarbij de kamers voorzien zijn van een eigen douche en toilet. Het ontbijt is inbegrepen. De hotels zijn centraal gelegen of gunstig ten opzichte van het openbaar vervoer, zodat je eenvoudig het centrum van een dorp of stad in kunt gaan om een hapje te eten of bezienswaardigheid te bekijken. Zo verblijven we in het prachtige Sint-Petersburg bijvoorbeeld in het centraal gelegen Admiralteyskaya Hotel en het Hotel Posadsky ligt vlakbij de indrukwekkende kathedralen van 'het Russische Vaticaan' Sergiev Posad. Andere accommodaties zijn juist gunstig gelegen ten opzichte van de mooiste fietsroutes. 


Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Moskou Ibis Budget Hotel
Sergiev Posad Hotel Posadsky
Veliky Novgorod Volkhov Hotel
Sint-Petersburg Admiralteyskaya Hotel


Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we tijdens deze reis verblijven.

We overnachten midden in de natuur

De hotel kamers zijn voorzien van eigen badkamer en toilet

We overnachten midden in de natuur

De hotel kamers zijn voorzien van eigen badkamer en toilet

We overnachten midden in de natuur

De hotel kamers zijn voorzien van eigen badkamer en toilet

We overnachten midden in de natuur

De hotel kamers zijn voorzien van eigen badkamer en toilet

Vliegreis

KLM

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

Kies vertrekdatum:

 • Vlucht met

  KLM

  Traject

  Amsterdam - Moskou Sheremetyevo

  Vertrek

  11:50

  Aankomst

  16:05

 • Vlucht met

  KLM

  Traject

  Sint Petersburg - Amsterdam

  Vertrek

  17:50

  Aankomst

  19:45


Tijdverschil: in de zomer is het in Moskou en de andere steden in het Europese deel van Rusland 1 uur later dan in Nederland en België, in de winter is het 2 uur later.

KLM, Nederlands nationale trots, bestaat al meer dan 100 jaar en is hiermee de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld. De vloot is hypermodern. Zo zijn de Boeing 787-9 en 10  voorzien van de laatste technische hoogstandjes, zoals speciale moodlighting. De nieuwste generatie luchtfiltersystemen zorgt ervoor dat je minder vermoeid aankomt op de bestemming. Bovendien stoten deze nieuwe vliegtuigen minder broeikasgassen uit. Aan boord ontbreekt het je aan niets: op elke vlucht word je voorzien van een snack en een drankje en op intercontinentale vluchten krijg je uiteraard een warme maaltijd. KLM biedt (behalve in Europa) een persoonlijk in-flight entertainment systeem aan, voorzien van talloze films, series en games. Zo hoef je je niet te vervelen. Wil je tijdens de vlucht extra beenruimte, dan kun je tegen bijbetaling upgraden naar 'economy comfort'.

Landarrangement

De prijs van de reis zonder de internationale vluchten bedraagt vanaf vanaf €0,-.

Houd bij het boeken van een landarrangement, waarbij je zelf je vliegtickets boekt, er rekening mee dat er voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers nodig is.

Vervoer

Fietsen
De reis is inclusief het gebruik van een goede fiets met versnellingen van het merk Kalkhoff. De fietstochten gaan met name door dorpjes, natuurgebieden en woonwijken met parken. We fietsen gemiddeld 35 kilometer per dag over goed begaanbaar terrein. Het landschap is overwegend vlak waardoor deze fietsreis voor iedereen met een normale conditie goed te doen is. Je dient er wel rekening mee te houden dat een enkel hoogteverschil voor kan komen.

Bus
We leggen gedeeltes van de reis af met onze eigen, comfortabele bus, die van Moskou tot in Sint-Peterburg bij ons blijft. De bus is gerieflijk en beschikt over ventilatie en verwarming. De bus gaat de gehele reis met ons mee en zet ons vaak op een bepaald punt af, waar wij op onze fietsen stappen. Aan het einde van de fietstocht (als we niet doorfietsen naar onze accommodatie) pikt de bus ons weer op. De fietsen gaan mee in een aanhangwagen. Houd er rekening mee dat de afstanden in Rusland groot zijn en de wegcondities niet zoals in Nederland en België. Daarom zal er geregeld enige tijd in de touringcar moeten worden doorgebracht. Echter staat dit een heerlijke fietsvakantie, genietend van het mooie landschap en interessante bezienswaardigheden niet in de weg.

KLM brengt ons naar de Russische hoofdstad Moskou

We maken gebruik van een comfortabele bus

KLM brengt ons naar de Russische hoofdstad Moskou

We maken gebruik van een comfortabele bus

KLM brengt ons naar de Russische hoofdstad Moskou

We maken gebruik van een comfortabele bus

KLM brengt ons naar de Russische hoofdstad Moskou

We maken gebruik van een comfortabele bus

Bij de reis inbegrepen

 • Vluchten met KLM
 • Ruimbagage
 • Alle vluchttoeslagen
 • Hotelovernachtingen
 • Ontbijt tijdens alle overnachtingen
 • Vervoer per bus
 • Fietsenhuur
 • Volgwagen
 • Lokale Engelssprekende reisbegeleiding
 • Fietstocht naar 'het Vaticaan van Rusland' Sergiev Posad
 • Fietstocht naar het Nilov-klooster
 • Fietstocht door het Valdaysky nationaal park
 • Bezoek aan het Valdaysky Iversky-klooster
 • Fietstocht naar Veliky Novgorod
 • Fietsen door de paleistuinen van Peterhof

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken, naast de fietstochten die tijdens de reis gemaakt worden. De één maakt graag een extra stadswandeling om het prachtige Moskou te bekijken, terwijl de ander liever een van de vele musea bezoekt. Vanuit onze accommodaties in de steden kun je zelf eenvoudig te voet of met lokaal vervoer de mogelijkheden aan je voorkeur aanpassen.

Sommige bezienswaardigheden mag je echt niet missen of liggen op de route. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Hiervoor geldt dat eventuele entreegelden exclusief zijn.
 

Tijdens deze reis zijn de volgende excursies en fietstochten in het reisprogramma inbegrepen:

 • We maken een fietstocht vanuit het Ambramtsevo landgoed naar “het Vaticaan van Rusland”, Sergiev Posad
 • We fietsen door de bosrijke omgeving van het Seliger-meer naar het Nilov-klooster. In het klooster kun je een collectie van Oost-Europese neoclassicistische architectuur bewonderen en wanneer je de trappen van de klokkentoren beklimt word je getrakteerd op een schitterend uitzicht over de gouden koepels van het klooster en het meer
 • We maken een fietstocht door het Valdaysky nationaal park, dat door UNESCO op de lijst van biosfeerreservaten is gezet
 • Na de fietstocht door het Valdaysky nationaal park kun je een bezoek brengen aan het Valdaysky Iversky-klooster. Tijdens de 17e eeuw was dit één van de meest invloedrijke Russisch-Orthodoxe kloosters van het land
 • Vanuit Borki maken we een fietstocht naar Veliky Novgorod. De route brengt ons o.a. langs de oevers van het Ilmen-meer en door plattelandsdorpjes
 • We fietsen door de paleistuinen van Peterhof


Tijdens deze reis zijn de volgende excursies optioneel:

 • Bezoek aan diverse musea, zoals bijvoorbeeld het Poesjkin Museum in Moskou
 • Nowodewitsji-klooster in Moskou
 • Bezoek aan een chocoladefabriek 
 • Bezoek aan het Valday Bell Museum

Reisdocumenten

 • E-ticket: meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 7 dagen voor vertrek
 • Paspoort dat nog minimaal zes maanden na de terugreis geldig moet zijn
 • Visum voor Rusland: moet via de VisumCentrale worden geregeld (i.v.m. de noodzakelijke uitnodiging). De kosten van € 125,25 per persoon staan op de factuur vermeld. Voor de uitnodiging heeft Djoser de paspoortgegevens nodig.   
 • Mogelijk gelden er aanvullende inreisvoorwaarden met betrekking tot COVID-19. Bekijk actuele informatie op de website van de Rijksoverheid met reisadviezen, onder het onderwerp "Coronavirus".


Ongeveer 5 weken voor vertrek ontvang je via de Mijn Djoser-pagina meer informatie over de visumaanvraag. Het is belangrijk dat er in je paspoort twee lege pagina’s naast elkaar vrij zijn voor het visum.

Geldzaken

In Rusland wordt er betaald met de Roebel. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.

Pinnen: er zijn geldautomaten in Moskou, Novgorod en Sint-Petersburg. Vergeet niet de istellingen voor uw betaalpas in te schakelen op 'wereldwijd'
Contant: euro’s in kleine coupures kun je ter plaatse omwisselen naar de lokale valuta
Creditcards: zijn in Rusland op enkele plaatsen te gebruiken, ook in restaurants

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 250,- per persoon per week.

Het is gebruikelijk fooien te geven voor verleende diensten. Om te  voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 15,-. Daarnaast staat het je vrij om als blijk van waardering een fooi aan de reisbegeleider te geven.

Maaltijden

Het ontbijt is inbegrepen tijdens de reis, de overige maaltijden niet. Het ontbijt bestaat uit brood, een schotel met kaas en worst en een gebakken of gekookt ei. Soms is er vruchtensap en yoghurt, in ieder geval thee en koffie. Je kunt zelf kiezen waar en met wie je gaat lunchen en dineren. In de grotere steden is in de afgelopen jaren een groot aantal nieuwe restaurants gekomen, in de kleinere plaatsen is de keuze beperkter. In de grote hotels en restaurants worden de gewone Europese gerechten bereid: soep, vlees/vis met rijst of aardappels. Yoghurt en salades zijn volop verkrijgbaar. Het dessert blijft meestal beperkt tot ijs.

De nationale drank is thee. Koffie, altijd zwart opgediend, wordt veel minder gedronken. Kraanwater is goed en schoon, maar smaakt niet altijd even lekker. In Sint-Petersburg wordt het drinken van kraanwater echter afgeraden.

Gezondheid

Voor deze reis worden vaccinaties aangeraden tegen:

 • DTP
 • Hepatitis A 

Ook gelden er eventuele andere maantregelen rondom Covid-19. Lees meer hierover onder het kopje 'Reizen en Covid-19'.

In het algemeen raden wij altijd aan om een kleine reisapotheek mee te nemen op reis. Meer tips en informatie hierover ontvang je via Mijn Djoser, na boeking. Omdat er op reis altijd iets kan gebeuren en sommige kosten hoog kunnen oplopen, stellen wij het verplicht aan onze reizigers om een reisverzekering af te sluiten. De wandel- en fietsreizen van Djoser zijn geschikt voor iedereen met een normale goede conditie die goed ter been is en in het geval van fietsreizen met enige regelmaat fietst. Kijk voor het maken van een goede afweging of de reis voor jou passend is bij ‘Zwaarte van de reis’. Neem bij twijfel gerust contact op.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl


Reizen en Covid-19

Voor alle reizen geldt dat je als reiziger moet voldoen aan de inreisvoorwaarden met betrekking tot COVID-19 van het land waar je naar toe gaat. De reiziger is zelf verantwoordelijk voor het voldoen aan de op het moment van vertrek geldende inreisregels van een land, zoals bijvoorbeeld vaccinatieplicht en/of een negatieve PCR-test. Het niet kunnen of willen voldoen hieraan is geen reden voor kosteloos annuleren. Bekijk de actuele inreisvoorwaarden met betrekking tot COVID-19 op de website van de Rijksoverheid met reisadviezen, onder het onderwerp "coronavirus".

Bedenk wel dat hier informatie staat die op dit moment van toepassing is en dat deze uiteraard kan veranderen, waarbij wij verwachten dat voor veel landen de inreisvoorwaarden versoepeld zullen worden. Uiteraard hebben we frequent contact met onze agentschappen waardoor we goed op de hoogte zijn van de lokale omstandigheden en regels. Na boeking houden wij je over deze regels en voorwaarden via "Mijn Djoser" op de hoogte. Met onze lokale vertegenwoordiger, onze 24/7 bereikbaarheid/bijstand én de aanwezigheid van een reisbegeleider, reis je met Djoser met een gerust gevoel.

Hotelverlenging

Het is mogelijk om je reis te vervroegen en accommodatie bij te boeken in Moskou. De prijs is vanaf € 37,- per persoon per nacht op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 61,- per nacht.

Het is ook mogelijk om je reis te verlengen en accommodatie bij te boeken in Sint-Petersburg. In Sint-Petersburg is de prijs vanaf € 41,- per persoon per nacht op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 80,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Klimaat en geografie

Rusland is een uitgestrekt land met vele klimaatzones. In het deel waar wij fietsen heerst een landklimaat met warme zomers en zeer koude winters. In het voor- en najaar moet je rekening houden met koele dagen en koude nachten. De temperatuur overdag schommelt dan tussen 10°C en 20°C. In de zomermaanden ligt de temperatuur hoger, maar dan valt er af en toe een bui. In de maanden waarin wij de reizen uitvoeren zijn de temperaturen mild en aangenaam om te fietsen. De dagen zijn in de zomer heel lang. In Sint-Petersburg gaat in de maand juni tijdens de zgn. 'Witte nachten' de zon niet of nauwelijks onder. Het wordt in ieder geval niet donker.

Zwaarte van de reis

 • Zwaarte wandelreis

De fietsreizen zijn geschikt voor iedereen die een goede conditie en gezondheid heeft en regelmatig op de fiets stapt. We hebben de reizen gerangschikt naar zwaarte. Hierbij is rekening gehouden met de hoogten waarop we fietsen en de hoogteverschillen die we overbruggen en de duur van de fietstochten. Dit blijft natuurlijk een inschatting. Bovendien zal je persoonlijke beleving mede afhankelijk zijn van factoren als weersomstandigheden en je fysieke gesteldheid.

De reizen met één fietsje gaan over vlak tot heuvelachtig terrein. Bij reizen met drie fietsjes fietsen we in bergachtig gebied met steilere afdalingen. Regelmatig wordt de groep met de bus op de top van een pas afgezet om vervolgens met de fiets af te dalen. Liefhebbers kunnen er uiteraard ook voor kiezen om de uitdaging omhoog aan te gaan. Bij iedere fietsreis rijdt een bus mee, zodat je een fietstocht kunt onderbreken. Bij veel reizen kunnen we ter plaatse, afhankelijk van de wensen van de groep, de fietstochten inkorten of verlengen.


De fietstochten gaan voornamelijk over het platteland met dorpjes en natuurgebieden en in Sint-Petersburg door woonwijken en parken. We fietsen gemiddeld 35 kilometer per dag over goed begaanbaar terrein. Het landschap is overwegend vlak waardoor deze fietsreis voor iedereen met een normale conditie goed te doen is. Je dient er wel rekening mee te houden dat een enkel hoogteverschil voor kan komen. De lange afstanden worden met de bus afgelegd die de gehele reis met ons meegaat. Deze zet ons vaak op een bepaald punt af, waar wij op onze fietsen stappen. Aan het einde van de fietstocht (als we niet doorfietsen naar onze accommodatie) pikt de bus ons weer op. De fietsen gaan mee in een aanhangwagen.

Ga goed voorbereid op reis!
Zorg ervoor dat je goed voorbereid op reis gaat. Houd of breng de maanden voorafgaand aan je reis je conditie op peil en probeer uitgerust aan je fietsreis  te beginnen. Zo heb je meer plezier van je vakantie.

Reisbegeleiding en gidsen

De groep wordt begeleid door een enthousiaste lokale Engelssprekende gids, in dienst van ons agentschap in Rusland. Deze gidsen zijn zeer ervaren en vertellen uitgebreid over het land, de geschiedenis, de religieuze invloeden of de culturele achtergronden, maar natuurlijk ook over de lokale gebruiken en de alledaagse zaken in het leven. Ze verschaffen zoveel mogelijk praktische informatie over de fietstochten, zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie voor fietsen, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

Veelgestelde vragen

Hoe zwaar zijn de fietstochten?


De fietstochten gaan voornamelijk over het platteland met dorpjes en natuurgebieden en in Sint-Petersburg door woonwijken en parken. We fietsen gemiddeld 35 kilometer per dag over goed begaanbaar terrein. Het landschap is overwegend vlak waardoor deze fietsreis voor iedereen met een normale conditie goed te doen is. Je dient er wel rekening mee te houden dat een enkel hoogteverschil voor kan komen.

Moet ik mijn eigen bagage dragen tijdens de fietstochten?

Tijdens de fietstochten wordt je bagage in de bus vervoerd. Je draagt dus alleen je dagrugzak of stuurtas op de fiets. Zo kan je bijvoorbeeld je fototoestel en lunch/tussendoortjes makkelijk bij de hand houden. De fietsen hebben een bagagedrager, je kan dus eventueel een fietstas mee nemen.

Wat voor soort reistas kan ik het beste meenemen?

Het is belangrijk dat je bagage niet te groot is, vanwege de beperkte opslagruimte in de bussen. Harde koffers raden wij om deze reden af. We verzoeken je om maximaal 12 à 14 kilo mee te nemen.

Leggen we alle afstanden met de fiets af?

We leggen gedeeltes van de reis af met onze eigen, comfortabele bus, die tot aankomst in Sint-Petersburg bij ons blijft. De bus zet ons vaak op een bepaald punt af, waar wij op onze fietsen stappen. Aan het einde van de fietstocht (als we niet doorfietsen naar onze accommodatie) pikt de bus ons weer op. De fietsen gaan mee in een aanhangwagen.

Wat voor soort fietsen gebruiken we tijdens deze fietsreis?

De reis is inclusief het gebruik van een goede fiets met 7-versnellingen. De fietsen beschikken over een bagagedrager. Voor de reis zullen wij vragen je lengte door te geven zodat de fietsen met de juiste lengtes worden klaargezet op de bestemming. Dit is geen garantie dat de fietsen altijd in de meest geschikte maat aanwezig zullen zijn. Het is niet mogelijk om een eigen fiets mee te nemen.

Moet ik een fietshelm dragen?

Djoser raadt het voor je eigen veiligheid ten zeerste aan om een fietshelm te dragen, deze dien je zelf mee te nemen.

Hebben we vrije tijd om er zelf op uit te trekken?

Djoser hanteert het ‘vrijheid blijheid’ principe, dit betekent dat er voldoende tijd is vrijgemaakt om er zelf op uit te trekken of gewoon wat rust te nemen. Op de meeste dagen staan er fietstochten op het programma, daarnaast is er af en toe tijd om zelf de omgeving te ontdekken of deel te nemen aan facultatieve excursies.

Hoe zijn de overnachtingen tijdens deze fietsreis?

We overnachten in middenklasse hotels, waarbij de kamers altijd zijn voorzien van een eigen douche en toilet. De hotels zijn recentelijk gebouwd of gerenoveerd en zijn in de dorpjes en steden centraal gelegen.

Is er wifi aanwezig in de hotels?

In de meeste hotels kun je van wifi gebruik maken, dan wel tegen betaling. Ook is het vaak mogelijk bij restaurantjes en cafés in de grotere steden wifi te ontvangen.

Is het mogelijk om een éénpersoonskamer te boeken?

Het is mogelijk om een eenpersoonskamer te boeken. Alleenreizenden worden ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonkamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag.

Hoe is de begeleiding geregeld tijdens deze reis?

Deze reis wordt begeleid door een Engelssprekende lokale reisbegeleider die je bij aankomst in Moskou opwacht en de groep gedurende de gehele reis assisteert.

Hoe groot zijn de groepen?

De groepen bestaan gemiddeld uit 12 personen; de maximale groepsgrootte is 17 personen. Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Hoe kom ik aan een visum voor Rusland?

Aangezien voor het visum van Rusland een uitnodiging vereist is, wordt het visum geregeld via de VisumCentrale. Het is dus niet mogelijk om voor deze reis zelf het visum bij de ambassade van Rusland aan te vragen. Ongeveer 5 weken voor vertrek ontvang je via de Mijn Djoser-pagina meer informatie over het aanvragen van het visum. Houd er rekening mee dat je het paspoort ongeveer 2 weken niet in het bezit hebt. Het paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij vertrek uit Rusland. Voor de uitnodiging heeft Djoser de paspoortgegevens nodig.

Kan ik de reis verlengen of vervroegen?

Je kunt via Djoser de heen- of terugvlucht wijzigen, dit is op aanvraag. Wijzigingskosten bedragen € 50,- exclusief eventuele kosten die de luchtvaartmaatschappij in rekening brengt.

Voor de vervroeging of verlenging kan de accommodatie in Moskou of Sint-Petersburg worden bijgeboekt. In beide steden verblijf je in een centraal gelegen middenklasse hotel.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven. Deze kan eenvoudig ter plaatse geregeld worden.

Bekijk alle veelgestelde vragen

Daarom Djoser

 • Rechtstreekse vluchten met KLM
 • Afwisseling van steden en platteland
 • Lichtere fietsroutes over veelal vlak terrein
 • Inclusief goede sportieve fietsen
 • Uitgebreid bezoek aan Moskou en Sint-Petersburg
 • Overnachtingen in centraal gelegen en sfeervolle hotels
 • Ontbijt inclusief

i Dit cijfer is een gemiddelde waardering van onze reizigers. Klantwaardering: 8,2

Mooie ervaring: zowel kennisgemaakt met platteland als met r...
Mooie ervaring: zowel kennisgemaakt met platteland als met reuzesteden

Naam: Frans R.
Cijfer: 8
Een fietsvakantie vol variatie! Evgenia heeft ons op een vo...
Een fietsvakantie vol variatie! Evgenia heeft ons op een voortreffelijke manier van Moskou naar Sint-Petersburg gegidst. Fietsen door de bossen en langs het Seligermeer, prachtige kloosters bezoeken. Cultuur opsnuiven in Sint-Petersburg. We hebben er heel erg van genoten! Spasibo Yarouslav(driver)!

Naam: Didier V.
Cijfer: 10

Bekijk ook...

Reviews

Gemiddelde beoordeling: 8,2

 • 8,0

  Frans R.

  Mooie ervaring: zowel kennisgemaakt met platteland als met reuzesteden

 • 10,0

  Didier V.

  Een fietsvakantie vol variatie! Evgenia heeft ons op een voortreffelijke manier van Moskou naar Sint-Petersburg gegidst. Fietsen door de bossen en langs het Seligermeer, prachtige kloosters bezoeken. Cultuur opsnuiven in Sint-Petersburg. We hebben er heel erg van genoten! Spasibo Yarouslav(driver)!

 • 7,0

  Ann V.

  Beste, De info voor de reis = 8,5 (wel conditie nodig). Gids = 9. Afwiss fietsen - bezoek = 8. Overnachting eco lodge = overbodig (wel als er activiteiten zijn) = 3. Bezoek metro St Petersb = kan ook (mozaïek). Groetjes, Ann

 • 8,0

  Wim T.

  Zeer mooie reis goed georganiseerd, veel gezien, goede reisleidster, alleen fietsen in Rusland is wel een dingetje dat zijn ze daar duidelijk niet gewend, als het over normale wegen gaat moet je echt wel opletten!!

 • 9,0

  Adrie G.

  Een prachtige manier om het land en de Russen te leren kennen. Moskou was indrukwekkend, rustig en toch dynamisch, het platteland was oorspronkelijk met een prachtige natuur en mooie kloosters. En Sint Petersburg was fantastisch, overweldigend, luidruchtig en adembenemend. En een grandioze gids.

 • 8,0

  Joos

  Wij hadden de BESTE reisleiding die je je kunt voorstellen. Complimenten voor Natasja en Alex: praktisch, terzake kundig, belezen en sympathiek.

 • 8,0

  Pjotr

  Uitstekende Russische reisbegeleiding en vervoer (Duitse Mercedes bus en Kalkhoff fietsen). De hotels zijn schoon en hebben goed werkend sanitair en prima ontbijten. De twee cirkel metrolijnen (5 en 14) in Moskou zijn naast het Kremlin absolute aanraders.

 • 8,0

  Janne S.

  Leuke afwisselende reis. Moskou en Sint-Petersburg zijn erg aparte steden, zoals ook de Russen :-)

 • 8,0

  Henk V.

  Mooie afwisselende reis, steden en platteland. Heerlijk gegeten en gezellige groep.

 • 8,0

  Bram H.

  Voor de mensen die zowel Moskou als St. Petersburg willen bezoeken en ook wat over het platteland willen fietsen is het een perfecte reis. Wij hebben genoten.

Bekijk alle reviews
Review plaatsen