De Malecón van Havana: ’s werelds meest bijzondere zeewering

De Malecón van Havana: ’s werelds meest bijzondere zeewering

Nergens in de wereld ademt een stenen muurtje meer sfeer uit dan in Cuba’s hoofdstad Havana. De stenen muur van maar liefst zeven kilometer scheidt de vervallen stadswijken van de zee. Van het oude koloniale centrum Havana Vieja tot de wijk Miradar loopt de Malecón langs de zee. Feitelijk gezien is het slechts een grauw en grijze saaie muur, maar het is tot zoveel meer verworden. Door haar immer vrolijke energieke bewoners, die vanaf de namiddag tot in de late nacht komen uitwaaien bij de zee, staat het symbool voor gezelligheid, sfeer en samenkomen.

Kilometerslang zitten stelletjes, families, vrienden en groepjes jongeren op de muur, genietend van de de zeebries en uitkijkend over kleurrijke luchtpartijen.

In 1901 is er onder Amerikaans bewind begonnen aan de bouw van de muur. Het oorspronkelijke plan was de stad beschermen tegen de invloeden van de zee en aanvallen van buitenaf. Het werd echter al snel een flaneer-promenade voor de bewoners. De dramatisch gekleurde luchten van de ondergaande zon, laten zien waarom de Malecón uitgroeide tot een ontmoetingsplek en stadsattractie.

Javier en zijn vrienden zijn met een flesje rum neergestreken op de muur, naast een stel dat kussend in elkaars armen naar de zonsondergang kijkt. Er komt een rozenverkoper langs. Even later komt er een groepje muzikanten langs, die naast Javier en zijn vrienden plaatsnemen op de muur. Javier vertelt lachend: ‘Voor mij is de Malecón Havana op haar best. Het zijn de momenten in het weekend dat we met vrienden zijn, lachen, dansen en genieten. Op dat moment is er geen schaarste, geen geldprobleem, geen stress. Dan lacht de wereld ons toe.’  

In een land waar drankjes in barretjes een buitenproporioneel hoge aanslag zijn op het staatsloon, biedt de Malecón een mooi gratis alternatief. In deze open-air bar is er voor iedereen een plekje om over zee te kijken, na te denken en de zorgen van je af te zetten.

De meeste dorpen en steden die aan de zee gelegen zijn, hebben wel een Malecón en flaneerboulevard. Maar zoals in Havana, is er geen een.

Bekijk onze reizen door Cuba.