Dwaal mee door de antieke straten van Havana

Dwaal mee door de antieke straten van Havana

Monumentale panden in alle kleuren van de regenboog versieren de koloniale binnenstad van Havana: Habana Vieja. De geur van de enige échte Cubaanse sigaar en de gezellige klanken van salsaclubs vullen de smalle straten. Daartussendoor brommen Amerikaanse oldtimers en worden mensen door de stad vervoerd in een tweedehands bus met de eeuwige eindbestemming ‘Rotterdam Centraal’. Aan dit vervoer alleen al is te zien dat Havana niet alleen bijzonder en aantrekkelijk is: de Cubaanse stad is getekend door een levendige geschiedenis.

Maar de authentieke sfeer die nu zo kenmerkend is voor Havana zal door de opheffing van het Amerikaanse embargo op Cuba in de komende jaren gaan veranderen. Dus kom gauw met ons mee en laat je begeleiden door de antieke straten van Habana Vieja!

Plaza de Armas: het hart van Havana
Plaza de Armas Havana Cuba DjoserWe beginnen in het hart van Habana Vieja: het Plaza de Armas. Dit bruisende plein is omlijnd door koninklijke palmen en neoclassicistische en barokke monumenten. Loop eens binnen bij het stadsmuseum Palacio de los Capitanes Generales. In dit voormalige presidentiële paleis vind je een uitgebreide tentoonstelling van de stadsgeschiedenis.

Op het midden van Plaza de Armas staat het trotse standbeeld van Carlos Manuel de Céspedes, de Cubaanse ‘vader des vaderlands’ die de strijd voor onafhankelijkheid tegen de Spanjaarden aanvoerde. Achter Carlos zie je de Cubaanse vlag heen en weer waaien bovenop het Castillo de la Real Fuerza. Een bezoekje aan dit eeuwenoude fort brengt je terug naar de jaren van de piraten.

Het authentieke winkelstraatje Obispo
Het Plaza de Armas is ingesloten door smalle, kleurige winkelstraatjes. Wandel over de beroemde straat Obispo en dans langs de vrolijke straatmuzikanten. Koop een hoed en een Cubaanse sigaar, en vraag voorzichtig om verhalen van de Habaneros: de stadsbewoners die de tijd voor de revolutie nog hebben meegemaakt. En verwerk alle verhalen en nieuwe indrukken onder het genot van een echte Cubaanse rum.

Catedral de la Habana
Blikvanger in de wijk is de Catedral de la Habana. De Cubaanse schrijver Alejo Carpentier omschreef de kathedraal als 'muziek die in steen is veranderd'. De barokke façade wordt zelfs gerekend tot de mooiste van Latijns-Amerika. Vergeet niet plaats te nemen op het prachtige terras van El Patio, midden op het Plaza de la Catedral-plein.

Over de romantische boulevard Malecón
Malecón Havana Cuba DjoserGenoten van je drankje? Laten we verdergaan richting de boulevard Malecón. Maar eerst maken we nog een stop bij het indrukwekkende paleis waar tegenwoordig het Museo de la Revolución in gevestigd is. Hier leer je alles over de Cubaanse Revolutie, de beroemde Fidel Castro en Che Guevara, en bewonder je zelfs het schip waarmee Fidel naar Cuba kwam.

En dan komen we aan bij het einde van onze wandeling en van de dag. Antieke lantaarns lichten de Malecón en de Baai van Havana romantisch op. Sfeervolle restaurants, cafés en dansclubs maken je stadstour door Oud-Havana compleet.

Bekijk onze rondreizen door Cuba.