Wieliczka en Zipaquira, kathedralen in het zout

Wieliczka en Zipaquira, kathedralen in het zout

Door Wim Struijk (reisbegeleider)

Zoutkerk Wieliczka PolenReligieuze bouwwerken vind je werkelijk op de meest vreemde en ver verwijderde plekken op de wereld. Bergtoppen zijn geliefde plekken evenals kleine eilandjes in de zee en ook verborgen plekken in jungles en woestijnen worden vaak gekozen. Maar in Polen en in Colombia heeft de bevolking ook een heel bijzondere plek gekozen om een kathedraal te bouwen. Hier vind je kathedralen die zich ondergronds bevinden in een oude zoutmijn. Voor beiden gaat de geschiedenis vele eeuwen terug. Zo vindt op de plek van Wieliczka in Polen al sinds de middeleeuwen zoutwinning plaats. En voor Zipaquira geldt dat de Muisca voor de komst van de Spanjaarden op deze plek ook al zout wonnen. Een andere overeenkomst tussen beide kathedralen is hun vermelding op de Unesco wereld erfgoed lijst. Dat geeft wel aan dat het hier om heel speciale constructies gaat. Want deze kathedralen zijn niet gebouwd maar uitgehouwen uit enorme zoutlagen ondergronds. Voor beiden geldt ook dat het geen officiële kathedralen zijn want ze hebben geen bisschop maar dat maakt het niet minder indruk wekkend.

Zoutkerk Zipaquira PolenHet zijn beiden onvergetelijke bezienswaardigheden. De mijngangen zijn kilometers lang en nadat je in het donker bent afgedaald betreed je ineens de enorme kathedralen. De wanden van zout maken de indruk dat ze van marmer zijn. En met behulp van kleurrijke belichting is er een sprookjesachtige atmosfeer gecreëerd. Iedereen die dit ziet is diep onder de indruk van deze spectaculaire constructies.

In Zipaquira wordt in een van de gangen naar de kathedraal de lijdensweg uitgebeeld in de vorm van kruizen van zout. Aangekomen in de kathedraal zelf krijg je vanaf het balkon een adembenemend uitzicht over de kathedraal. In Wielicza zie je aan de linkerkant 'Het laatste avondmaal', een prachtig schilderij dat voor de gelegenheid in de zoutgrot werd uitgehakt.

Tegenwoordig wordt er nauwelijks zout meer gewonnen en zijn de zoutmijnen vooral in trek als toeristische attractie. De Wielicza zout kathedraal bevindt zich net buiten de Poolse stad Krakau en is vanuit hier makkelijk te bereiken met excursies vanuit die stad die bij verschillende excursie bedrijven worden aangeboden. Meestal met vervoer, gids en entree all inclusief. In het toeristische centrum van de stad maak je eenvoudig een boeking. Zipaquira in Colombia is wat moeilijker te bereiken en ligt op een afstand van 60 kilometer van de Colombiaanse hoofdstad Bogota.

Bekijk onze reizen door Polen.