Tech op reis

Tech op reisElektronica in elk klimaat
Tekst: Diederik Toet

Als ik elektronica meeneem op reis, bereid ik me goed voor op het klimaat waarin ik de apparatuur gebruik.


In de winterkou is het bijvoorbeeld een hele uitdaging om kleine knopjes of een aanraakscherm te bedienen. Dunne handschoenen met touchscreen-vingertoppen bieden uitkomst. Op warme bestemmingen houd ik weer met andere zaken rekening. Elektronica kunnen slecht tegen hitte en dus is het credo: keep it cool. Laat ze dus niet achter in snikhete auto’s. Schakel laptops, camera’s en telefoons zo veel mogelijk uit, geef ze tijd en ruimte om af te koelen. Extra accu’s en batterijen neem ik altijd mee. Ze lopen in de hitte sneller leeg dan je denkt. Ook een vochtig klimaat vormt een uitdaging voor veel apparatuur. Een waterdichte hoes voor je smartphone en camera is geen overbodige luxe. Als elektronica en bijvoorbeeld lenzen toch vochtig zijn geworden, geen paniek. Stal ze uit in je hotelkamer en laat ze een paar uur drogen aan de lucht. Of mijn bestemming nu koel IJsland, warm Argentinië of het vochtige binnenland van China is, de spiegelrefl ex, smartphone en 360-graden-camera gaan altijd mee. En natuurlijk de juiste accessoires voor het juiste klimaat. Goede voorbereiding is het halve werk.


Gear

360-gradencamera - Nooit was het eenvoudiger om haarscherpe rondomfoto’s te maken! De Ricoh Theta S360 is een camera met aan beide kanten een fisheye-lens. Daarmee leg je met één druk op de knop elk memorabel reismoment in 360-gradenbeeld vast. Het resultaat? Een full-HD foto of video waarin je naar hartenlust kunt scrollen. De Theta is niet groter dan een reep chocola. Je steekt hem dus snel in een binnenzak of rugzakpocket. Bediening kan via het apparaat zelf of via de smartphone-app. Met die app bepaal je sluitertijd, diafragma en ISO-waarde en bedien je de ontspanner.
De Theta kost ongeveer €350,-.


'Musthave' app tijdens onze Djoserreizen

Mijn Djoser

Ga je op reis met Djoser? Dan is onze Mijn Djoser-app een must op je telefoon. Je kunt voor vertrek en tijdens je reis gemakkelijk met je telefoon je Mijn Djoser-pagina gebruiken - ook offl ine - en je hebt alle informatie binnen handbereik. Lees nog even het reisschema of dagprogramma, vooraf of tijdens je reis. Deel foto’s die je onderweg maakt in de app met je groep. Of maak notities voor en tijdens je reis, die komen later vast van pas!360-gradenbeelden delen

Rondomfoto’s delen - Wie foto’s maakt, wil ze tonen. Dat geldt helemaal voor de rondomfoto’s en -video’s die je met een 360-gradencamera vastlegt. Als ze op de juiste wijze worden getoond en je er doorheen kunt scrollen, geven ze een indrukwekkend beeld van de omgeving. De gratis webapp Kuula zorgt ervoor. Maak een profiel aan en uploaden maar. Daarna kun je de 360-gradenbeelden delen via social media of zelf bekijken op de computer, op de smartphone of met een virtual reality-bril. Je bepaalt zelf of ze openbaar zijn of enkel benaderbaar via een link. Zie de site https://kuula.co/ voor meer info, of download de app via de App Store of Google Play 
Groupclip

Verschillend perspectief - Ken je dat? Je gaat op groepsreis en iedereen maakt onderweg filmpjes van dezelfde situatie. Guanaco’s die de weg blokkeren, een bruiloftsfeest dat op een plein losbarst. Voor die momenten is er Groupclip. In deze gratis app kun je tot drie mensen uitnodigen om vanuit verschillend perspectief hetzelfde te filmen. De beelden worden in de cloud gesynchroniseerd, waarna je ze als een geheel kunt bekijken, bewerken en delen. Beschikbaar op iPhone en binnenkort ook Android. Zie de site http://groupclip.com/ of download de app via de App Store.