Qumran

Qumran

In het programma van de 12-daagse reis naar Israël maken we op dag 10 een stop in Qumran. Qumran is een archeologische site, maar is voornamelijk beroemd vanwege de Dode Zee-rollen die er gevonden zijn.
 
De ruines van Qumran of Kirbet Qumran liggen op ongeveer anderhalve kilometer van de noodwestoever van de Dode zee. De geschiedenis van deze site gaat zo ver terug als de IJzertijd, zo rond 630-580 v.Chr. toen Qumran slechts een kleine nederzetting was. Daarnaast zijn er overblijfselen gevonden uit de tijd van de Hamoneeën (rond 100 v. Chr.) en ook de Romeinen hebben hier hun voetsporen nagelaten.

Tijdens een bezoek aan Qumran kun je een kamer bezoeken, waar schrijvers de rollen zouden hebben gekopieerd. Tevens is hier plaveisel te vinden, waar de hardwerkende inwoners dadels droogden. Tot de opgravingen behoort ook een pottenbakkerij, een eetzaal en een ritueel badhuis.

In deze ontzagwekkende omgeving, gelegen aan de rand van de woestijn van Judea, vol met eeuwenoude ruïnes heb je een prachtig uitzicht op de Dode Zee. Vlak in de buurt van de ruïnes bevinden zich elf grotten, waarin de Dode-zee rollen zijn gevonden, waaronder de oudste Bijbelse handschriften die we kennen. Twee bedoeïenenherders stuitten in 1947 bij toeval op deze archeologische vondst die in een pot van klei verstopt was. De Dode Zee-rollen zijn hedentendage te vinden in het Israël museum in Jeruzalem,  waar een speciaal is ontworpen: de Schrijn van het Boek.